Orijinalini görmek için tıklayınız : nufus cuzdanindaki "din" kismi
nufus cuzdanimdaki din hanesinde hala yazan "islam"i sildirmek istiyorum. yerine de ateist yazilmasini istiyorum. daha once bu konuda turkiye'de bazi sorunlar oldugunu bazi nufus idarelerinin bunu kabul etmedigi vs. hakkinda bazi seyler duymustum.
nufus cuzdanindan islam'i sildiren birileri var mi forumda ya da bu konuda toplu hareket etmek icin bir girisim oldu mu forum uyeleri arasinda?
Ben asetonla silip kendim yazdım. Zaten nüfus kağıdım elle yazılmış olan ve çok çok eski bir versiyonu. Hiç fark edilmiyor :)
:D heheh o da iyiymis, dogru soyluyorsun
eskiden ben de cok ustunde durmazdim ama son zamanlarda beni bu durum cok rahatsiz etmeye basladi
neden aslinda islamla hic alakam yokken ulkedeki musluman nufusa dahil olayim diye dusunmeye basladim. acaba gercekten bir sayim yapilsa kac kisi dinsiz cikar, bu ulkedeki yuzdemiz kac cikar merak da ediyorum bir yandan
din hanesini bos biraktiran bir suru kisi varmis. ama neden bu haneye ateist yazdiramiyoruz? bu da bize uygulanan ayrimciliklardan bir tanesi mi acaba?
bu arada cok ozur
bu konu daha once acilmis
daha yeni farkettim
iste yazilanlar:
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6092
Ama Ateizm bir din olmadığı için Din hanesi yerine Dünya Görüşü gibi bir ibare olursa doğru olurdu. Din hanesinin sadece boş kalması değil tümden kaldırılması daha doğru olur.
Corpse Bride
30-06-2012, 23:22
pilot bölge olarak boluda dağıtılan çip'lilerde de din ve medeni hal kısmı dahil edilmiş, 3 yıl içinde yurt genelinde dağıtımı tamamlanacakmış habere göre, yani gidip kendiniz değiştirmeniz gerekiyor her hal ve karda ve çip'lilere geçmeden değiştirin, yoksa aynı bilgiler basılacak size sorulmadan.
http://cdn1.cnnturk.com/handlers/file.ashx?FileID=302866&Width=292&Height=0&BlackWhite=False&Quality=80
02.02.2010
AİHM'den iki önemli Türkiye kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), nüfus cüzdanının din hanesinde "Alevi" yazılmamasının din ve vicdan özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. AİHM, kimliğe Kürtçe isim yazılırken Türk alfabesinde olmayan harflerin kullanılmaması konusunda ise Türkiye'yi haklı buldu.
Sinan Işık isimli Alevi vatandaş, 2004 yılında nüfus cüzdanının din hanesine "İslam" yerine "Alevi" yazdırmak istedi, ancak İzmir Mahkemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı görüş doğrultusunda, Aleviliğin başlı başına bir din olmadığı gerekçesiyle başvuru yapan kişinin şikayetini reddetti.
Bunun üzerine Işık, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etti.
AİHM, durumun din ve vicdan özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ve ayrımcılığın yasaklanması ilkelerine aykırı olup olmadığını görüştü.
Durumun din ve vicdan özgürlüğü ihlali olduğuna karar veren mahkeme, "Din hanesi yazılacaksa, kişinin istediği gibi yazılmalı" hükmüne vardı.
Mahkeme, din ya da inancı ifşa etme özgürlüğünün olumsuz bir yönü olduğunu, kişinin din ve inancını açıklamak zorunda olmadığını belirtti.
Hükümetin, "2006 yılından sonraki uygulamayla, nüfus cüzdanlarında din belirtmenin zorunlu olmadığı" yönündeki savunmasını yeterli bulmayan AİHM, Işık'ın başvurusunda olduğu gibi, kişinin din ve inancıyla ilgili değerlendirmenin de devletin görevi olmadığı, bunun devletin tarafsızlık ilkesine aykırı sonuçlar doğuracağı görüşüne vardı.
Başvuruda bulunan kişi, talepte bulunmadığı için maddi tazminata gerek görülmedi.
Türkiye'de 2006 yılından sonra, kişilerin istemesi halinde din hanesi boş bırakılabiliyor.
Sinan Işık: "Sessiz devrim"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurarak, Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğu yönünde karar aldıran Sinan Işık, "Sessiz bir devrim gerçekleştirdiğime inanıyorum" dedi.
Konak Belediyesi'nin Gültepe semtindeki kütüphanesinde görevli olarak çalışan Sinan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfus cüzdanı hanesine "Alevi" yazdırmak için 2004 yılında İzmir'de mahkemeye başvurduğunu kaydetti.
Aleviliğin, İslam'ın dışında bir din anlayışı olduğuna inandığını kaydeden Sinan Işık, bu davranışı nedeniyle en çok "Alevilik İslam'ın özüdür" diyen Alevilerden tepki aldığını kaydederek, "Ben açtığım davanın doğru olduğuna inanıyordum. Laik bir yurttaş olarak benim isteğim din hanesinin tamamen ortadan kaldırılmasıydı. Ancak devlet eğer bunu yazmakta ısrar ediyorsa, o zaman benim din haneme Alevi yazılmasını istedim. Bu konu Aleviler arasında ciddi tartışmalara neden oldu. Bana karşı çıkan çoğunluğun yanı sıra, beni destekleyenler de oldu. Benim eşim dahi bana bu konuda tepki gösterdi. Yerel mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığından görüş alarak talebimi reddetti" diye konuştu.
AİHM'nin Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğu yönündeki kararını ise memnuniyetle karşıladığını dile getiren Işık, "Devlet şimdi AİHM'nin kararını yerine getirmelidir. Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi kaldırıldığında her duyarlı vatandaş gibi ben de çok sevineceğim. Çocuklarıma iyi bir miras bırakmış olacağım" şeklinde konuştu.
Kürtçe isim yazımı
AİHM, Türkiye'de bir grup vatandaşın nüfus cüzdanlarındaki isimlerinde Türk alfabesi dışında harf kullanılması yönündeki talebini reddetti.
Kürt kökenli 8 vatandaşın 2004 ve 2005 yıllarında yaptığı başvuruları ortaklaşa değerlendiren AİHM, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8 ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerini ihlal etmediğine" hükmetti.
AİHM'de dava açanlar, 2003 yılında Türkiye'de mahkemelere başvurarak, kimlik belgelerindeki isimlerinde Q, W ve X gibi harflerin kullanılabilmesini talep etmişti. Türk mahkemeleri, Türk alfabesinde yer almayan bu harflerin nüfuz cüzdanlarında kullanımını kabul etmemişti.
Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen ise kararın bağlayıcı olduğuna dikkat çekti, "Türkiye kararın gereğini yapmak zorunda" diye konuştu.
http://www.cnnturk.com/2010/dunya/02/02/aihmden.iki.onemli.turkiye.karari/561733.0/index.html
Ezidiler'in 'nokta' sevinci
09 Şubat 2010, 02:54
Din hanesinde (x) yazan Yezidiler AİHM kararından umutlu...
--------------------------------------------------------------------------------
AİHM'nin 'Nüfus cüzdanlarında din hanesi olmamalı' kararı, en çok din hanelerine yıllarca (X) ya da (.) yazılan Yezidiler'i sevindirdi.
Nüfus cüzdanlarındaki din hanesine yıllarca (x) veya nokta (.) yazılan Yezidiler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği 'kimliklerde din hanesi olmamalı' kararı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu kararı "Anormal görmüyorum" diye değerlendirmesiyle umutlandı.
Nüfus cüzdanlarındaki din hanesine yıllarca (X) veya nokta (.) yazılan Yezidiler, AİHM'in verdiği "Kimliklerde din hanesi olmamalı" kararı ile umutlandı. Nüfus Müdürlükleri, "din hanesi"ne yalnız "İslam, Hristiyanlık ve Musevilik" yazdığı için, ateşi kutsal sayan ve "Melek Tavus"a inanan Yezidiler için farklı bir "formül" bulunmuştu.
Bu formül de nüfus hanesine (X) yazmaktı. Sonraki yıllarda (X) yerini (.)'ya bıraktı. Bu duruma kırgın olan Yezidiler, AİHM'in, kimliklerdeki din hanesinin din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğu yönündeki kararını sevinçle karşıladı. Başbakan'ın da konuya sıcak bakması, Yezidi vatandaşların bu durumun değişmesine yönelik umutlarını artırdı.
Midyat’a bağlı Yezidi köyü olan Güven Köyü Muhtarı Ebuzet Atalan, artık (x) ve noktalı kimlikleri taşımak istemediklerini söyledi. Atalan, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
"Herhangi bir yol kontrolünde veya resmi bir işlem sırasında din hanesindeki (x) işareti dikkati çekiyordu. Bu yüzden görevliler gereksiz sorular soruyor, biz de kendimizi ifade etmeye çalışıyorduk. Ama son zamanlarda değiştirdiğimiz kimliklerimizde artık din hanesine (x) işareti konmuyor, yerine ya bu hane boş bırakılıyor ya da yerine bir nokta bırakılıyor. Ama en iyisi bu hanenin hiç olmaması olacak."
Din ve imanın Tanrı ile kul arasındaki özel bir bağ olduğunu söyleyen Atalan, bu bilginin kimlikte yazmasının bir anlamı olmadığını kaydetti. 15 yıl Almanya'da yaşadığını, kimsenin dinini sormadığını belirten Atalan, Türkiye'deki uygulamanın kendilerini rencide ettiğini söyledi.
Midyat Habur
KİMLİKLERDE DİN HANESİ
Sinan Işık adlı vatandaşın nüfus cüzdanlarında din hanesi bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettirmesini hatırlatan soru önergesinde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e, “Nüfus cüzdanlarındaki din hanesiyle ilgili ne zaman değişiklik yapılacak?” sorusu soruldu.
Şahin, “Kimlik kartı genel uygulamasına geçilmeden önce kimlik kartlarında hangi bilgilerin yer alacağı belirlenecektir” yanıtını verdi. Bu sözler, yeni kimlik kartlarına din hanesinin konulmayabileceği şeklinde yorumlandı.
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, “AİHM’in vermiş olduğu karar tarihinden yaklaşık 20 ay geçtiği göz önünde bulundurulduğu, hükümet konuyla ilgili hangı çalışmaları yürütmüştür. AİHM’nin verdiği karar doğrultusunda nüfus cüzdanlarında din hanesiyle ilgili olarak, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili maddesinde gerekli değişiklik ne zaman yapılacaktır?” sorularını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yöneltti. Soru önergesini yanıtlayan Bakan Şahin, şunları kaydetti:
Henüz belirlenmedi
“Vatandaşlık kartının pilot uygulaması ve yaygınlaştırılması ile biyometrik unsurlar da içeren elektronik vatandaşlık kartının kimlik doğrulama için kullanımının sağlanması ve tüm kimlik doğrulama fonksiyonlarının tek bir elektronik kartta toplanması öngörülmüştür. Kimlik kartı hazırlık çalışmaları halen sürdürülmektedir. Kimlik kartı genel uygulamasına geçilmeden önce Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 41. maddesi kapsamında, kimlik kartlarında hangi bilgilerin yer alacağı belirlenecektir.”
Bu sözler, Türkiye’nin AİHM’de mahkum olmasına neden din hanesinin yeni kimlik kartlarına konulmayabileceği şeklinde yorumlandı.
20 Ocak 2012, Cuma MİLLİYET GAZETESİ
MERİÇ TAFOLAR -Ankara
02.02.2010 tarihli görsel medyada yeralan SAYIN Sinan ISIK IN KiMLiK DAVASIYLA ilgili AiHM KARARI haberleri...
http://www.beyazgazete.com/video/anahaber/cnn-turk-12/2010/2/3/kimlikte-alevilik-cnnturk-21035.html
http://www.beyazgazete.com/video/anahaber/kanal-d-31/2010/2/3/nufustaki-din-hanesi-kalksin-kanald-20933.html
http://video.ntvmsnbc.com/kimlikte-din-ibaresi.html
"Günlerin Getirdiği" Programi, 3 Şubat 2010
AiHM den kimliklerden din hanesi kaldirilsin kararini cikarttiran büyük dava adami saygideger Sinan ISIK ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu NTV de canli yayinda eski diyanet isleri baskani Süleyman Ates ile 24. dakikadan itibaren, AiHM nin verdigi karari ve Islam-Alevilik iliskisini sicagi sicagina tartisiyor...
http://video.ntvmsnbc.com/gunlerin-getirdigi-3-subat-2010.html
kral ciplak
01-07-2012, 00:08
nufus cuzdanimdaki din hanesinde hala yazan "islam"i sildirmek istiyorum. yerine de ateist yazilmasini istiyorum. daha once bu konuda turkiye'de bazi sorunlar oldugunu bazi nufus idarelerinin bunu kabul etmedigi vs. hakkinda bazi seyler duymustum.
nufus cuzdanindan islam'i sildiren birileri var mi forumda ya da bu konuda toplu hareket etmek icin bir girisim oldu mu forum uyeleri arasinda?
Sayın Sevi;
Kimliklerdeki din hanesi ile ilgili sorun yaşayan vatandaşların bu derdine kökten çözüm getiren bir gelişmeyi dikkatinize sunmak istiyorum...
2004 yılında açmış olduğum bir dava nedeniyle AİHM-ne gitmek zorunda kaldım...
2010 yılının 2 Şubat günü AİHM tarafından açıklanan karara göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimliklerindeki DİN HANESİNİN KALDIRILMASINA KARAR VERİRİLDİ...
Fakat ne varki burası hukuksuzluğun hüküm sürdüğü bir ülke olduğu için, aradan iki buçuk sene geçmesine rağmen AİHM kararı başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından uygulamaya konulmadı...
AİHM KARARLARI İÇ HUKUKUN DA ÜSTÜNDE OLMASINA RAĞMEN başbakan oldukça rahat bir tavırla bu kararı yok sayabiliyor...
Tabi burada suçlu olan yalnızca şeriatçı başbakan değil ve aslında ondan çok daha suçlu olanlar kendilerine Laik-iz ve A-teist-iz diyen kesimlerdir...
Açık hukuksuzluğa rağmen hiç bir tepki gösterilmemektedir...
Ulaşabildiğim her yerde bu konuyu gündeme getirmeme rağmen ilgili kesimlerin hiç birinden olumlu bir yaklaşım göremedim...
Şeriatçı başbakan İslami hassasiyetleri gereği kendine uygun davranıyor, bunu anlıyorum fakat her ortamda başbakanın şeriatçılığından şikayet eden kesimler ne diye sessiz kalıyorlar işte onu anlamakta zorlanıyorum...
Demek oluyor ki hep beraber bu düzene hizmet ediyoruz...
Başbakan Türk-İslam resmi ideolojisini uygulayıp bu yolla ABD-nin Ilımlı-İslam projesine geçişi sağlıyor, ve işte bu nedenle kimliklerdeki din hanesinin kaldırılmasını istemiyor...
Kimliklerdeki din hanesi kaltığında devletin elindeki din kozu önemli oranda zayıflayacak...
En başta Alevi çocuklarının zorunlu din derslerine mecbur edilmelerinin tek gerekçesi ortadan kalkmış olacaktır...
Çünkü devlet diyor ki kimliğinde İslam yazan tüm öğrenciler bu dersi almak zorundadır...
Kimliklerden din hanesi kaltığında devlet hiç kimsenin çocuğunu buna zorlayamayacak...
Bu kuralı uygulayamadığı tek kesim var o da gayri müslümlerdir...
Tabi kimlikteki din hanesinin zararı yalnızca Alevilere olmuyor...
diğer İslam dışı kesimlere de oluyor...
Peki çözüm ne dersen...
Çözüm şu...
Her duyarlı vatandaş bir nüfus müdürlüğüne gidip dilekçe ile AİHM kararı gereği kimliğindeki din hanesinin kaldırılmasını ve din hanesiz kimlik istediğini beyan etmesidir...
Tabi bu ilk aşamada nüfus müdürlüğü mecburen olumsuz yanıt verecektir...
Çünkü yasal mevzuat buna uygun hale getirilmedi...
Yani AİHM kararı uygulanmıyor...
Nüfus müdürlüğü olumsuz yanıt verdiğinde, tabi bunu yazılı olarak istemek gerekiyor...
İşte o andan itibaren başvuru sahibinin elinde bir belge olmuş oluyor ve bu belge ile birlikte başbakan ve içişleri bakanı hakkında tazminatlı dava açma hakları doğacaktır...
Evet işte esas mesele bu aşamada başlıyor...
Çok sayıda insanın böyle bir dava açması halinde neler olabileceğini var sen düşün...
Davayı açanlar mutlaka tazminat kazanacaktır ve aynı zamanda AİHM kararının uygulanmasını sağlayacaklardır...
Tabi bu kolay bir iş değil ama ne var ki bu işler sadece kuru şikayetlernmelerle de olmuyor...
ille de Bİ ŞEY YAPMALI...
Bİ ŞEY YAPMALI...HEYYYYYY... Bİ ŞEY YAPMALIIIIIIII....
Sinan IŞIK...
Aslında bu konu şu an çok aktüel. Derhal bir imza kampanyası başlatılsa iyi olur. Net'te bir yerlerde buna dair bir imza kampanyası var mı diye tarttım ama bulamadım. İmza kapmanyası nasıl düzenlenir hiç fikrim yok. Eğer birisi yaparsa imza atmakla kalmaz tanıtımını her yerde yapardım.
Nufus kağıdındaki ''DİN'' hanesinden ''İSLAM'' yazısının çıkarılması mahkeme kararıyle olmaktadır. Meraklı olanlar bir dava açmak suretiyle bundan kolayca kurtulabilirler.
Ancak, bundan daha önemli olan olgu, DİNSİZLER MEZARLIĞINI kurabilmekte. Gücünüz buna yetiyorsa ne güzel. Dinsiz olmak öyle lafla olmuyor.
Ülkemiz çağdaş kurallar ve yasalarda ilerledikçe bu konular da çözüme ulaşacaktır...
RENAULTFERRARİ
01-07-2012, 17:33
Türkün bin seneden bero tarihinde ve külturunde en buyuk unsur olarak Din (İslam ) gelir
Buna hemen hüccet ispat istenirse nufus kagitarimizi actigimiz vakit din kaydi kafidir..
Belki aleyhinde bulunamlar dahi oaydi sildirememislerdir
Hayyattan azl oldun emri geldigi vakit musalla tasina konulup dini bir toren yapildini seyrederiz...
Efendim o kaydi sildirende var
Ne guzel ne hos ! Esasen defter dolmustur islamin insana ihtiyaci yoktur.
Kainata kokunu salmistir ve en kuvvetli asr degiskligi bile islami etkilemeyecegi tahakkuk etmistir
metinietzsche
01-07-2012, 17:46
islamdan önce neydik peki, şamanizmden geliyoruz, aslını inkar etme demek istiyorsan eğer.
din hanesinin amacı, gömülme biçimini belirlemekse;
kaldırılmasını değil de, 'din veya felsefi görüş' olarak değiştirilebileceğini düşünüyorum.
Natürelist
01-07-2012, 18:18
Aslında bu konu şu an çok aktüel. Derhal bir imza kampanyası başlatılsa iyi olur. Net'te bir yerlerde buna dair bir imza kampanyası var mı diye tarttım ama bulamadım. İmza kapmanyası nasıl düzenlenir hiç fikrim yok. Eğer birisi yaparsa imza atmakla kalmaz tanıtımını her yerde yapardım.
En azindan bireyle pek fazla yol katedilemiyor ise, bunun imza kampanyasi ile etkili olacagina inaniyorum, ancak dedigin gibi nasil düzenlenir benim de bilgim yok. Eger böyle bir sey yapilacaksa imzami ismimi cekinmeden verecegimi belirtmek isterim.
hepinize cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. dediginiz gibi dogru olaninin bu hanenin kalkmasi gercekten. Sayin sinan Isik'in onerdigi cozum bana imza kampanyasindan daha etkili geldi. simdilik yurtdisinda yasadigim icin yasadigim sehirdeki konsolosluga basvurmam gerekiyor. tatil donusu ilk is yeni kimlik basvurusunda bulunmayi dusunuyorum,
imza kampanyalari kolay ve cabuk bir cozum gibi gorunse de aslinda cok etkili olmaz gibime geliyor
milomanara
02-07-2012, 16:07
Her hangi bir nüfus idaresine gidiyorsun, din hanesiyle ilgili A5 boyutundaki uyduruk matbu dilekçeyi dolduruyorsun, eski nufüs cüzdanını, yeni resmini veriyorsun. Sonra işlemi yapacak memrun yanına yönlendiriliyorsun. Suratsız memurun açıkça iğrenme gösteren yüz ifadeleri altında yaptığı işlemi onaylıyorsun. Yeni nufüz cüdanının basılıp sana veriliyor. Bitti gitti. 5 dakika. Benim resmi olarak "din"siz ikinci(ya da üçüncü) yılım sanırım. Her hangi bir olumsuzluk yaşamadım. Devlet dairelerinde memurlar bırakın hasmane yaklaşmayı, daha dikkatli titiz davranıyorlar.
kral ciplak
02-07-2012, 23:17
Her hangi bir nüfus idaresine gidiyorsun, din hanesiyle ilgili A5 boyutundaki uyduruk matbu dilekçeyi dolduruyorsun, eski nufüs cüzdanını, yeni resmini veriyorsun. Sonra işlemi yapacak memrun yanına yönlendiriliyorsun. Suratsız memurun açıkça iğrenme gösteren yüz ifadeleri altında yaptığı işlemi onaylıyorsun. Yeni nufüz cüdanının basılıp sana veriliyor. Bitti gitti. 5 dakika. Benim resmi olarak "din"siz ikinci(ya da üçüncü) yılım sanırım. Her hangi bir olumsuzluk yaşamadım. Devlet dairelerinde memurlar bırakın hasmane yaklaşmayı, daha dikkatli titiz davranıyorlar.
Merhaba;
İsteyen her vatandaşın bir dilekçe ile kimliğindeki din hanesinin boş bırakılmasını istemesi ve bu talebin çoğunlukla sorunsuz biçimde yerine getirlimesi tam da anlattığın gibi olumaktadır...
Fakat bundan sonrasında yani din hanesi boş olan bir kimlikle kimin ne ile karşılaşacağının hiç bir garantisi yoktur...
Çünkü burası TÜRKİYE...
Mesele bununla da bitmiyor...
Kimliklerdeki din hanesinin boş bırakılması uygulamasının tek amacı vardı ve o da TAM DA O SIRALARDA AİHM-NDE GÖRÜLMEKTE OLAN -KİMLİĞİMDEN İSLAM İBARESİNİ SİLİN, YERİNE ALEVİ YAZIN -DAVASINI İŞLEVSİZ HALE GETİRMEK AMAÇLI İDİ..
Çünkü ben bir yandan KİMLİĞİME ALEVİ YAZIN DERKEN, AYNI ZAMANDA İKİNCİ BİR İSTEK OLARAK - EĞER KİMLİĞİME ALEVİ YAZILMAYACAKSA O HALDE - KİMLİKLERDEKİ DİN HANESİ KALDIRILSIN - DEMİŞTİM... Bu iki talepten birinin ve öncelikle din hanesinin kaldırılsın talebimin kabul edileceğine inanıyordum...
Ve gün geldi AİHM-de dava görülmeye başlandığında Türkiye Cumhuriyetinin ve aynı zamanda AKP sözcülerinin mahkemeye sundukları savunmalarda DİN HANESİNİN BOŞ BIRAKILMA SERBESTİSİNİN SAĞLANDIĞINI VE BU NEDENLE BU DAVANIN ANLAMSIZ OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜLER...
Fakat ne var ki bu kurnazca hesap AİHM-den döndü...
AİHM bu uygulamanın sakıncalı olduğunu söyleyerek kabul etmedi ve sonuç olarak KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN KARARINI VERDİ...
Devletin ve tabi ki AKP-nin bu kurnazlığını bilmeyen iyi niyetli insanlarımız din hanesini boş bıraktırma uygulamasını bir özgürlük gibi algılaması gayet doğaldır...
yaklaşık iki buçuk senedir uygulanmayan AİHM kararını hayata geçirmek için tüm duyarlı insanların harekete geçmesi gerekiyor...
Merhaba;
İsteyen her vatandaşın bir dilekçe ile kimliğindeki din hanesinin boş bırakılmasını istemesi ve bu talebin çoğunlukla sorunsuz biçimde yerine getirlimesi tam da anlattığın gibi olumaktadır...
Fakat bundan sonrasında yani din hanesi boş olan bir kimlikle kimin ne ile karşılaşacağının hiç bir garantisi yoktur...
Çünkü burası TÜRKİYE...
Mesele bununla da bitmiyor...
Kimliklerdeki din hanesinin boş bırakılması uygulamasının tek amacı vardı ve o da TAM DA O SIRALARDA AİHM-NDE GÖRÜLMEKTE OLAN -KİMLİĞİMDEN İSLAM İBARESİNİ SİLİN, YERİNE ALEVİ YAZIN -DAVASINI İŞLEVSİZ HALE GETİRMEK AMAÇLI İDİ..
Çünkü ben bir yandan KİMLİĞİME ALEVİ YAZIN DERKEN, AYNI ZAMANDA İKİNCİ BİR İSTEK OLARAK - EĞER KİMLİĞİME ALEVİ YAZILMAYACAKSA O HALDE - KİMLİKLERDEKİ DİN HANESİ KALDIRILSIN - DEMİŞTİM... Bu iki talepten birinin ve öncelikle din hanesinin kaldırılacağı talebimin kabul edileceğine inanıyordum...
Ve gün geldi AİHM-de dava görülmeye başlandığında Türkiye Cumhuriyetinin ve aynı zamanda AKP sözcülerinin mahkemeye sundukları savunmalarda DİN HANESİNİN BOŞ BIRAKILMA SERBESTİSİNİN SAĞLANDIĞINI VE BU NEDENLE BU DANANIN ANLAMSIZ OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜLER...
Fakat ne var ki bu kurnazca hesap AİHM-den döndü...
AİHM bu uygulamanın sakıncalı olduğunu söyleyerek kabul etmedi ve sonuç olarak KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN KARARINI VERDİ...
Devletin ve tabi ki AKP-nin bu kurnazlığını bilmeyen iyi niyetli insanlarımız din hanesini boş bıraktırma uygulamasını bir özgürlük gibi algılaması gayet doğaldır...
yaklaşık iki buçuk senedir uygulanmayan AİHM kararını hayata geçirmek için tüm duyarlı insanların harekete geçmesi gerekiyor...
Sonsuz tesekkürler, saygideger Sinan Işık. Kral çıplak diyebildiginiz icin, sayenizde kimliklerden din hanesi ve bununla birlikte biz Alevilere, Ateistlere ve Deistlere ait olmayan islam kimligide er gec resmen kaldirilmis olacak:thumb:
Anima Libera
03-07-2012, 00:35
"Elhamdülillah emin degilim" yazdirin, daha makbule gecer.
Oldum olasi insanlarin hobileri de kaydedilsin nüfus cüzdanina. "Laik" devletin din takintisi.
milomanara
03-07-2012, 08:32
Yazında yorum yapmak istediğim bir kaç nokta var:
Çünkü burası TÜRKİYE...
Bu söylediğin bana çok mesnetsiz(dayanaksız) geliyor. Yaşamak bir risk, sokağa çıkmakla, "İSLAM" yazan bir nüfus cüzdanıyla bile(belkide din hanesi yüzünden bile) risk alıyorsun. İnsan değerleriyle insandır, ben olmadığım bir şey gibi yaşamak istemem ve olduğum gibi olabilmek için birazcık daha fazla risk alabilirim. Bir insanın söylediği gibi olmaması ve zavallılığına dair bahaneler öne sürüp durması insan gibi değil parazit gibi yaşadığının göstergesidir. Ortada bir Nazi Hükümeti ve ben de bir yahudi olsaydım elbette değerlerimden -geçici olarak- feragat etmeyi rasyonel bulurdum. Ama ziraat bankasında işim uzar yaklaşımıyla değerlerini yaşamayan adamı, kusura bakma değersiz buluyorum.
Yahu din hanesinde ya "ALEVİ" ya da hane kaldırılsın ne demek? Yani alevi yazınca din hanesine eyvallah öyle mi? Çok çarpık bir bakış açısı bence. Kimse dinini açıklama zorunda bırakılamaz diye anayasa maddesi var(madde 15:kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz). Hem zorla açıklattığı gibi hem de "varsayılan" din yazıyor herif vatandaşlarına! Ben buna karşı olduğum için gidip boş bıraktırdım. Alevi yazdırılabilsin diye değil.
Yeterince insan boş bırakırsa emin ol bu hükümet kafir sayısının resmen artmaması için ışık hızıyla değişikliği yapacaktır.
idontneedagod
03-07-2012, 15:53
Avatarımda gördüğünüz oğlum, 7 haziran 2012 de doğdu ve 1 hafta sonra nüfus izmir karşıyaka nüfus müdürlüğünden din hanesi boş olan kimliğini çıkardım. Aynı işlemi kendim için de yapmayı planlıyorum, bir ara mutlaka gidip hallederim. Ama tartıştığımız üzere din hanesini boş bırakmak da dine bakışımızı açıklamak anlamına geliyor. Asıl karşı çıkmamız gereken konu bu. Yalnızca din hanesini boş bırakabilmek özgürlük değildir.
Türkün bin seneden bero tarihinde ve külturunde en buyuk unsur olarak Din (İslam ) gelir
Buna hemen hüccet ispat istenirse nufus kagitarimizi actigimiz vakit din kaydi kafidir..
Belki aleyhinde bulunamlar dahi oaydi sildirememislerdir
Hayyattan azl oldun emri geldigi vakit musalla tasina konulup dini bir toren yapildini seyrederiz...
Efendim o kaydi sildirende var
Ne guzel ne hos ! Esasen defter dolmustur islamin insana ihtiyaci yoktur.
Kainata kokunu salmistir ve en kuvvetli asr degiskligi bile islami etkilemeyecegi tahakkuk etmistir
KUTEYBE isimli Arabın kılıcının zoruyla, Maveraünnehirdeki Türkleri zorla İslam yapmıştır.
Ancak TÜRK denilince HAZAR MUSEVİLERİ yani KARAY TÜRKLERİ olduğu gibi, Hristiyan TÜRKLER yani GAGAVUZLAR da vardır. Ayrıca bugün Çinde yaşayan büyük sayıda BUDİST TÜRKLER de vardır. Sayın Ferrari siz bu konuları biraz öğrenseniz de saçmalamadan yazsanız nasıl olur acaba?
kral ciplak
03-07-2012, 21:24
Yazında yorum yapmak istediğim bir kaç nokta var:
Bu söylediğin bana çok mesnetsiz(dayanaksız) geliyor. Yaşamak bir risk, sokağa çıkmakla, "İSLAM" yazan bir nüfus cüzdanıyla bile(belkide din hanesi yüzünden bile) risk alıyorsun. İnsan değerleriyle insandır, ben olmadığım bir şey gibi yaşamak istemem ve olduğum gibi olabilmek için birazcık daha fazla risk alabilirim. Bir insanın söylediği gibi olmaması ve zavallılığına dair bahaneler öne sürüp durması insan gibi değil parazit gibi yaşadığının göstergesidir. Ortada bir Nazi Hükümeti ve ben de bir yahudi olsaydım elbette değerlerimden -geçici olarak- feragat etmeyi rasyonel bulurdum. Ama ziraat bankasında işim uzar yaklaşımıyla değerlerini yaşamayan adamı, kusura bakma değersiz buluyorum.
Yahu din hanesinde ya "ALEVİ" ya da hane kaldırılsın ne demek? Yani alevi yazınca din hanesine eyvallah öyle mi? Çok çarpık bir bakış açısı bence. Kimse dinini açıklama zorunda bırakılamaz diye anayasa maddesi var(madde 15:kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz). Hem zorla açıklattığı gibi hem de "varsayılan" din yazıyor herif vatandaşlarına! Ben buna karşı olduğum için gidip boş bıraktırdım. Alevi yazdırılabilsin diye değil.
Yeterince insan boş bırakırsa emin ol bu hükümet kafir sayısının resmen artmaması için ışık hızıyla değişikliği yapacaktır.
İnsan ülkesinin gündeminden bi haber ise,
ve de sırf duyup gördükleriyle yetinerek yorum yapıyor sa,
elbet senin yazdıklarını yazacaktır...
AKP tarafından ortaya konulan - kimliklerdeki din hanesini boş bıraktırma uygulamasının - sadece ve sadece benim açtığım davayı işlevsiz kılmak için kurnazca yapılmış bir hareket olduğunu gerekçesi ile birlikte ortaya koydum...
Lütfen merak buyurup AİHM kararını ve basında çıkan haberleri oku...
ABD-nin uygulamaya koyduğu ILIMLI İSLAM PROJESİ ve bu nedenle beslediği Fetullah hoca efendi ile,
hükumet olarak görevlendirdiği AKP eliyle koşar adım şeriata götürülen,
kendine Laik-im diyenlerin bile giderek İslami görünme yarışına girdikleri bu ülkede,
toplam kaç kişi çıkıp ta,
kimliğindeki din hanesini boş bırakılmasını isteyebilir ki???
Senin gibi iyi niyetli insanlar bunun sonuçlarını kendine göre hayalen tasavvur edip,
bir zaman sonra,
binlerce,
onbinlerce,
yüzbinlerce,
veya milyonlarca insanın bunu yapacağını düşünüyor olabilir...???
Fakat ne varki,
bu ülkeyi yöneten ABD uydusu şeriatçı AKP hükumeti,
böyle bir gelişmenin asla olmayacağını,
ancak ve ancak,
bir avuç insanın bu hevesini gidermek isteyeceğini,
böyle istekleri olanların isteğini büyük bir memnuniyetle yerine getirip,
bu vatandaşlar sayesinde,
demokrasi havarisi havası atabileceklerini de hesap ettikleri için,
bu yemi ortaya attılar...
Bazıları bunu yuttu...
Fakat ne varki benim gibi düşünenler ve AİHM YUTMADI...
Açmış olduğum davanın ana istem maddesi KİMLİĞİME ALEVİ YAZDIRMAK İDİ...
Bunu şiddetle istiyordum...
İkinci talebim ise,
eğer Alevi yazılmayacaksa,
KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN İDİ...
Bu iki talep,
ayrı ayrı,
fakat aynı anlamda çok önemli gelişmeleri içeremektedir...
Ben bu hareketimle AKP hükumetinin önüne iki tane yapamayacağı şey koydum...
Türkiyenin %-u Müslümandır resmi söylemiyle ve ABD iteklemesiyle koşar adım ILIMLI İSLAMA,
ve doğal sonucu olarak ŞERİATA giden bu ülkede,
kimliklerdeki İslam ibaresini sildirip,
yerine ALEVİ yazdırmak demek,
Türk-İslam resmi ideolojisini ve bağlantılı olarak ABD-nin ILIMLI İSLAM PROJESİNİ YIKMAK ANLAMINA GELMEKTEDİR...
Sayıları 20 ile 25 milyon olarak lanse edilen Alevileri İslam dışı olarak resmiyete geçirdiğinde,
bunun yaratacağı sonuç aynen yukarıdaki anlama gelşmektedir...
İşte o nedenledir ki,
başta devlet yönetimi olmak üzere,
tüm resmi ideoloji savunurları Aleviliğin İslam dışı olduğu iddiasına şiddetle karşı çıktılar...
Bunu birinci dereceden bölünme nedeni saydılar...
AİHM-nin vermiş olduğu kimliklerden din hanesi kaldırılsın kararı da Türk-İslam resmi ideolojisine önemli derecede sekte vurduğu için bu kararı uygulamaya koymadılar...
Tabi ben bunları sana anlatırken A-teist ve resmi ideolojiye karşı olduğunu düşündüğüm için yazıyorum...
Eğer bu konuda yanılıyorsam,
bu düşüncelerimi tıpkı diğerleri gibi tehlikeli ve bölücü olarak değerlendireceksindir...
Fakat bunların mesnetsiz olduğunu söylemen için hiç bir şansın yok...
Söylemeye devam edersen sadece boşa konuşmuş olursun...
Bence bundan sonra yapman gereken şey,
kimliklerdeki din hanesini boş bırakma oyununa katkı sunmak ve AKP-ye yardımcı olmak değil,
AİHM-nin VERMİŞ OLDUĞU KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN KARARININ Bİ AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN KATKI SUNMAKTIR...
Bence bundan sonra yapman gereken şey,
kimliklerdeki din hanesini boş bırakma oyununa katkı sunmak ve AKP-ye yardımcı olmak değil,
AİHM-nin VERMİŞ OLDUĞU KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN KARARININ Bİ AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN KATKI SUNMAKTIR...
Bu meseleyi kökten kazimanin yegane yöntemi: AİHM-nin VERMİŞ OLDUĞU KİMLİKLERDEN DİN HANESİ KALDIRILSIN KARARININ Bİ AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN KATKI SUNMAKTIR !
Gercekten tam laik ve ayni zamanda cagdas ve demokratik bir ülke olmak istiyorsak, bunun icin bireysel mücadele etmek yerine, HAK talep etmek yerine, KAZANILMIS BIR HAKKIN YÜRÜRLÜGE GIRMESINI SAGLAMAK ICIN MÜCADELE ETMEK EN DOGRU OLANIDIR!
HIC KIMSENIN INSANLARIMIZI KAPI KAPI SÜRÜNDÜRMEYE HAKKI YOKTUR !
Bir seneden fazla zaman geçti "islam" kısmını sildireli. Henüz bir sorun çıkmadı. :) Ama bu bi zaman sonra sorun yaratabilecektir. Ama bu kadarını da göze alabilmeliyiz diye düşünüyorum.