Orijinalini görmek için tıklayınız : İspat neden öğretilmiyor?
Olimpiyat
29-07-2012, 22:23
Özellikle matematikçi arkadaşlara sormak istiyorum. Bildiğiniz gibi, matematikte en önemli konu (hatta matematiğin kendisi) ispattır.
Matematik olimpiyatlarına hazırladığım çoğu öğrencimde benzer sorunu yaşıyorum. Lise 1 de olanları bile en zor matematik problemlerini çözerken, ispat konularında takılıp kalıyorlar.
Eğitim sistemimizde ispat neden öğretilmez?
Bizde herşey gibi matematikteki ispat faslı da ezber şeklinde öğretilir. Böyle olunca
ispatı nasıl öğreteceksiniz? Ezber ile mi?
Sistemimiz ezbere dayanmaktadır. En çok sayıda problem çözüm örneği çalışmış olan öğrenciler, girdikleri sınavlarda en iyi notu alanlarsa, ispatdan çok, ezber gerekli demek olmuyor mu?
Acıdır ama gerçek bence böyle...
Hocam, ben derslerimde elimden geldiğince ispatsız ilerlemiyorum. Fakat bu öğrencinin ilgisini çekmiyor. Yine de bu tutumumdan vazgeçmedim ve vazgeçmeye niyetim yok.
Öğrenci birçok dersle kısıtlı zamanda uğraşırken ispatı zaman kaybı olarak görüyor. Bunun böyle olmadığını anlatıyorum uzun uzun. İspattan soru gelir mi diyen bile oluyor. :)
Olimpiyat
01-09-2012, 11:07
En doğrusunu yapıyorsunuz hocam.O öğrenci arkadaşlardan, ileride matematik bölümüne gidecekler( hatta mühendisliklere gidecekler) üniversiteye başladıklarında geçmişe dönüp size çok teşekkür edeceklerdir.
Sosyal bölümlerde okuyacaklar bile, farkında olmadan bunun katkısını göreceklerdir.