PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu ne biçim Türkçe

Olimpiyat
02-08-2012, 21:55
Çok uzun yıllar Risale-i Nurları okudum. Bazen beğendiğim şeyler olsa da genel manada yazılanları anlamakata güçlük çektim.
Acaba ben mi yanılıyorum. Örneğin;

Birtek gayem vardır: O da, mezara yaklaştığım bu zamanda, İslâm memleketi olan bu vatanda bolşevik baykuşlarının seslerini işitiyoruz. Bu ses, âlem-i İslâmın iman esaslarını zedeliyor. Halkı, bilhassa gençleri imansız yaparak kendisine bağlıyor. Ben bütün mevcudiyetimle bunlarla mücâdele ederek gençleri ve Müslümanları imana dâvet ediyorum.
Şualar-Said Nursi
Birtek gayem vardır: O da, mezara yaklaştığım bu zamanda, İslâm memleketi olan bu vatanda bolşevik baykuşlarının seslerini işitiyoruz.

Burada, Türkçe açısından anlatım bozukluğu sorunu yok mu ?

Not: Yanlış anlaşılmasın, benim de Türkçem çok iyi değildir. Ama benim ki belki mazur görülebilir. Zira bazen mesleğim gereği aylarca Türkçe yazmadığım oluyordu. Ama Bediüzzaman denilen şahsın böyle hatalar yapması ve Risale-i Nur mükemmel Türkçe eserdir denmesi...

demirefe
02-08-2012, 22:09
Türkçesi önemli değil, zaten risalei nurları düzenlemişlerdir. Kürtçülük yaptığı yerleri çıkarıp değiştirip öyle yayınlamışlardır.

İşaratül icaz adlı risale bizzat said tarafından sansürlenmiştir. Çünkü bu said Kürt teali cemiyeti üyesidir. Cemiyetin yayın organı volkan'da gerici ve kürtçü yazıları çoktur.

Türkçe bozukluğu esas çok uzun ve başı sonu kopan cümlelerle kendini gösterir. Bir de çok önemli bir konu anlatıyor hissi vermek için kullandığı ağdalı arapça tamlamalar keşmekeşi.

Bu said kurtuluş savaşı bitene kadar İstanbul'da öylece İngilizlerin muzaffer olmasını beklemiştir. Kurtuluş için tek kurşun atmamıştır.

Hayalleri suya düşünce de hayata küsüp umutsuzca bir süre inzivada düşünmüş ve sonra da risaleleri yazarak milleti içten zehirlemeyi planlamıştır.

Sesli
02-08-2012, 22:10
Zaten TÜRKÇE bu gibi kafalar için önem taşımaz ki! Onlar için ARAPÇA veya FARSÇA çok kutsaldır. Zaten ''risale'' Türkçe değil. Neresinden baksanız iman kafesine kilitlenmiş bir aklı bize gösteriyor...

errata
02-08-2012, 23:03
Evet paragrafta anlatım bozukluğu var.
İki nokta üst üste işaretinden sonra "O da, " ile başlamamış olsaydı bu paragraf bir tanım/tarif olarak ele alınabilirdi.

"Bir tek gayem vardır, o da; ..." şeklinde yapsaydı da işi kurtarabilirdi.

Büyük ihtimalle ne Said Nursî kendi zamanında ne de Fethullah Gülen şimdi iyi Türkçe konuştuklarını iddia etmiyorlardı. Onlar dili belâğatli kullanarak bir hitabet düzeyine çıkmanın derdindeydiler. Zira yutturmaca işinin diğerlerinden biraz farklı yapılması icap ederdi. Onlar da bu ağdalı, Farsi/Arap hatiplik işini kendilerine yol edindiler.

demirefe
03-08-2012, 01:39
Bu gülenin papanın elini öpüp cianın hizmetine girmesini de said ta o zamandan hazırlamıştır.

Dinsizliğe karşı hristiyanlığın ruhani liderleri ile ittifak etmeliyiz savını öne sürmüştür.

Eğer bu millet kendisine dayatılan Sevr'i parçalamayıp Lozan'ı imzalamasaydı, bu saidin hayalleri gerçek olacaktı. İstanbul'da oturup Sevr'in gerçekleşmesini, Atatürk'ün yakalanıp idam edilmesini ve Türk ordusunun yenilmesini beklemişti.

Olmayınca truva atı gibi davranıp ülkesine ihanet etmiş, emperyalistlerin hizmetini içerden görmüş ve bu günleri, papanın elini öpüp cia korumasına girecek şakirtlerini hazırlamış.

Yani adam tek dayanağının ingilizler olduğunu düşünüyor, şakirdi ise şimdi patron ABD deyip aynı yolda başka efendinin hizmetine giriyor.