Orijinalini görmek için tıklayınız : Tartışma Adabı
idontneedagod
12-09-2012, 09:43
Hepinize Merhaba Arkadaşlar;
Son günlerde dikkatimi çeken bir durum var. Özellikle yeni üyelerimizin mesajlarında tartıştığı kişilere tartışma adabına asla sığmayacak şekilde hitap etmesi, aşağılaması beni oldukça rahatsız etmeye başladı.
Forumumuzu diğer forumlardan ayıran en büyük özelliklerden biri olan karşıt görüşlerin saygı çerçevesinde tartışılabilmesiydi. Bu güzelliğin giderek kaybolması inanın beni oldukça üzüyor.
Suçu yönetici arkadaşlara yüklemek çok kolay ancak bu sizce de biraz acımasız olmaz mı? Arkadaşlarımız özel hayatlarından çaldıkları zamanla sitemize gönüllülük esasına göre hizmet veren kişilerdir. Ellerinden geldiğince arka planda konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarının, uyarılar verdiklerinin farkındayım.
Ancak bence burada iş bizlere düşüyor. Tüm arkadaşlardan ricam lütfen tartışma üslubumuzu saygı çerçevesinde tutalım. Bir kişi bizden farklı düşünceler dile getiriyor olabilir, çok sinirlenmiş olabiliriz ama tartıştığımız kişileri hakaret ve aşağılama ile değil de, fikirlerimizle alt etmeyi denemeliyiz. Eğer bir konu, "senin aklın var mı?" "kafan basmıyor galiba" gibisinden deli saçması sokak kavgasına dönerse bu artık bir tartışma değil bir kavgadır ve bu forum bir kavga forumu değildir.
Anlayışınıza sığınarak bu uyarıyı yapıyorum ve konuyla ilgili desteklerinizi bekliyorum.
Saygılar.
Ahlaksız
12-09-2012, 16:05
Dün bir haber gördüm nette..Bir kadın bir erkeği öldürüyor ve sonra kafasını gövdesinden ayırıyor..Sebebi ise erkeğin kadına tacizde bulunması ya da tecavüz etmesi..(tam hatırlamıyorum)
Neyse artık..
Bu olayın yaşandığı beldenin belediye başkanı ;bu kadının erkeği öldürüp,kafasını kesip, insanlara bu kafayı göstermesinin haklı bir davranış olduğunu söylüyor..!
(Türkiye'de yaşanıyor bu olay,Afganistan filan değil)
Meclisteki vekillerin birbirlerine ettikleri ''çapsız'',''şerefsiz'' gibi sözleri herkes biliyor..
Türkiye'nin en elit insanlarının durumu böyle iken,sanal ortamdaki insanlara müsamaha gösterilmesinden yanayım..
Çöpten çöp çıkar arkadaşlar..Nezaket konusunda fazla iyimser olmamalıyız..
Vicdan sahibi de değilmişsin. Bunu da gördük.
Burada insanlar birbirleri ile cihat yapmıyor, bunu kavrayamacaksan eğer, bildiğin yoldan geri kalma derim fthglz79. Nasıl biliyorsan öyle davran, korkma sitenin kurallarından.
Ahlaksız
12-09-2012, 16:21
Vicdan sahibi de değilmişsin. Bunu da gördük.
Burada insanlar birbirleri ile cihat yapmıyor, bunu kavrayamacaksan eğer, bildiğin yoldan geri kalma derim fthglz79. Nasıl biliyorsan öyle davran, korkma sitenin kurallarından.
Bir mesaj yazdım ve hemen vicdansız oldum:)
idontneedagod
12-09-2012, 16:50
Dün bir haber gördüm nette..Bir kadın bir erkeği öldürüyor ve sonra kafasını gövdesinden ayırıyor..Sebebi ise erkeğin kadına tacizde bulunması ya da tecavüz etmesi..(tam hatırlamıyorum)
Neyse artık..
Bu olayın yaşandığı beldenin belediye başkanı ;bu kadının erkeği öldürüp,kafasını kesip, insanlara bu kafayı göstermesinin haklı bir davranış olduğunu söylüyor..!
(Türkiye'de yaşanıyor bu olay,Afganistan filan değil)
Meclisteki vekillerin birbirlerine ettikleri ''çapsız'',''şerefsiz'' gibi sözleri herkes biliyor..
Türkiye'nin en elit insanlarının durumu böyle iken,sanal ortamdaki insanlara müsamaha gösterilmesinden yanayım..
Eğer böyle olacaksa ben bu sitede yokum.
Tartışırken birbirimize hakaret etmek durumunda mıyız?
Sitede anlamadığını kınayan ve kendini dahi eleştiremeyen ve eleştirilmesine izin vermeyen insanlar zaten değişip gelişemezler, çocuğu dahi ona bir eleştiri yapsa etmediği lafı bırakmaz aile yaşamları da iyi olmaz, sen eleştirel bakış açısı olmayan ve anlamadığı her şeyi kınayan insanlardan saygı bekliyorsun.
Bence böylelerine hiç cevap yazmayalım.
Ahlaksız
12-09-2012, 17:50
Müsamahadan kastım tabiki de insanların birbirlerine küfür ederek tartışması değil..
Bizler nazik olabiliriz ama genel perspektiften bakıldığında,bizim insanımızın hiçte nazik olmadığını söylemeye çalışıyorum..
Turandursun.com bence vakit geçirebilecek iyi bir site..Arada mutlaka birileri çıkıp bizlere küfür de edecek veya bizimle dalga da geçecek veya saçma sapan mesajlar da atacak..Bunlara hazırlıklı olmalıyız..İlla din konusunda olacak diye birşey de yok..Mesela ben dinsiz olduklarını bildiğim üyelerin saçma sapan mesajları ile karşılaşıyorum ve gülüp geçiyorum..Siz de fazla takılmayın bence..
Diğer forumlarda da aynı bu muhabbetler dönüyor..
Foruma ciddi katkı veren üyeler,sırf bir üyenin sözleri/davranışları nedeniyle forumu terkedebiliyor..Bu kadar takıntılı/sinirli olmaya hiç gerek yok..
Önemli olan forumlarda iyi vakit geçirmek ve bilgilenmek..Hoşumuza gitmeyen mesajları görmezden gelerek veya şikayet ederek foruma bu yönde de bir katkımız olabilir..
nebukadnezar
12-09-2012, 17:59
Bence böylelerine hiç cevap yazmayalım.
Katılıyorum.:yo:
Elbette hakaret etmek zorunda degiliz.
Sadece inanirlar degil, inancsizlar da benzer davranis sergiliyorlar.
En guzel cozum mesaj yazmamak olabilir.
Bunun disinda zaten rutin temizlikler devam edecek, bu tur icerikli mesajlara dair.
Tabi canım 1-2 kişinin mesajları yüzünden forum mu bırakılır. yapma etme sende bu siteye katkıda bulunan birisin.
milomanara
12-09-2012, 23:49
Kediye kedi, anguta angut denir. Adam seksen defa iyi niyetle cevap verildiği halde "Dawkins Uzaylı tasarımcıya inanıyor" diye başlık açıp yalan ve iftirayı ifade özgürlüğü içine soktuğu vakit ben de kafasını tezeğe batırmayı cevap hakkım olarak görüyorum.
Kediye kedi, anguta angut denir. Adam seksen defa iyi niyetle cevap verildiği halde "Dawkins Uzaylı tasarımcıya inanıyor" diye başlık açıp yalan ve iftirayı ifade özgürlüğü içine soktuğu vakit ben de kafasını tezeğe batırmayı cevap hakkım olarak görüyorum.
:thumb::thumb::thumb:
Ahlaksız
13-09-2012, 00:00
Tabi canım 1-2 kişinin mesajları yüzünden forum mu bırakılır. yapma etme sende bu siteye katkıda bulunan birisin.
Doğru söylüyorsunuz..Pireyi kızıp yorgan yakılmaz..
:)
idontneedagod
13-09-2012, 16:49
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=29292&page=11
Nedir bu arkadaşlar? Böyle mi tartışıyoruz?
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=29292&page=11
Nedir bu arkadaşlar? Böyle mi tartışıyoruz?
Diyorum ya böyle bir şey oldu mu cevap yazmayın. Tek amaçları konuyu saptırıp bizi deli etmek. Bundan sonra cevap yazmayalım arkadaşlar bu ne ya, her konunun seviyesini düşürüyorlar.
idontneedagod
13-09-2012, 17:03
hangi gerzek engelliyor beni yahu.. neyse fazla vakit harcamayın burda ölüm yaklaşıyor..
Cevap yazmayalım. Peki...
Cevap yazmayalım. Peki...
Boş ver, konuyu saptırmak için direk hakaret edip giriyorlar konuya ki cevap yazalım, böyle bir insanla konuşulur mu? Elbette konuşulmaz .
idontneedagod
13-09-2012, 17:15
Dağcı rumuzlu kullanıcı yasaklanmış şu anda. Moderatör arkadaşlara teşekkür ederim.
Belki de ben büyütüyorum, bilmiyorum ama seviyesi ilkokulun da altında olan insanların bizden çaldığı o birkaç dakikaya bile acıyorum.
Halbuki burada tartışmayı bilen çok değerli teist ve ateist arkadaşlarımız var. Yahu birşeye karşı isen koyarsın argümanını bilgini ortaya, çürütürsün, bilmiyorsan sus o zaman be adam, herşeyi bilen kişi yoktur zaten. Bilmiyorsan okur, araştırır öğrenirsin.
Ha küfür edecek, hakaretler yağdıracak forum&site arayan varsa buyursun:
http://kufur-et.blogspot.com/
Ahlaksız
13-09-2012, 17:31
Yazıştığınız kişi 14-15 yaşında bir ergen,psikolojik sorunları olan bir hasta,insanlarla sanal ortamda eğlenmeye çalışan bir zırtapoz olabilir arkadaşlar..
O yüzden bu tür ortamlarda birkaç kişinin yazdığı mesaja kızıp,forumu terketmeyelim:)
idontneedagod
13-09-2012, 17:35
Yazıştığınız kişi 14-15 yaşında bir ergen,psikolojik sorunları olan bir hasta,insanlarla sanal ortamda eğlenmeye çalışan bir zırtapoz olabilir arkadaşlar..
O yüzden bu tür ortamlarda birkaç kişinin yazdığı mesaja kızıp,forumu terketmeyelim:)
Forumu terketmem söz konusu olamaz. Sonuna kadar savaşır forumumu korurum. Ben böyle bir forumda yokum diyerek kastettiğim de zaten budur. Yanlış anlaşılmasın. Burayı terketmesi gereken kişiler kesinlikle onlardır, bizler değil.
Ahlaksız
13-09-2012, 18:53
Forumu terketmem söz konusu olamaz. Sonuna kadar savaşır forumumu korurum. Ben böyle bir forumda yokum diyerek kastettiğim de zaten budur. Yanlış anlaşılmasın. Burayı terketmesi gereken kişiler kesinlikle onlardır, bizler değil.
Bir insan hem Akp'li,hem de dinsiz olamaz kanımca..Bu bana inanılmaz saçma geliyor..Başka bir forumda dinsiz olan bir üye bir mesajında Akp'yi desteklediğini söyledi..Ben çok şaşırdım buna..Nasıl desteklersin bu insanları dedim ve ciddi bir tepki verdim bu üyeye..
Bu üye de senelerce forumda yazmış birisi idi..Hem de öyle bir yazma ki bu,her mesajı okunacak türden bir üye..Müthiş bir araştırmacı..
Benim gibi birkaç üye bu üyeyi sıkıştırdık ve forumu terketti bu arkadaş..Gitmesine gerek yoktu ama gitti işte..Forumu aniden bu muhabbet yüzünden terketmesi bizim haklılığımızı göstermez mi?
(Foruma veda etmeden niye Akp'yi desteklediğini de rakamlarla filan anlatmaya çalıştı bizlere:))
idontneedagod
14-09-2012, 14:24
sizden mi öğrenicem!! :D bana kibarlık tiyatrosu oynamayın, üslübunuzu çok iyi biliyorum.. geçin bu ayakları..
ben açıklamamı yaptım gerisi senin olmayan beynine kalmış
biliyorum kardeşim.. boşuna 3 grm beyinleri var demiyorum.. bi bildiğim varki konuşuyorum.. az akılları olsa akıllarını alırım onların ama yok ki alayım
Sizin gibilerin harcadığı oksijene yazık!
mustafakemallerolmez
14-09-2012, 14:54
Sizin gibilerin harcadığı oksijene yazık!
Tartışma bir kültürdür. Ve Mümin zihniyetindekilerin bu kültüre sahip olabileceklerini düşünmüyorum.(tabiki istisnalar hariç) Bu kesinlikle bir aşağılama değil, empatidir. Biat kültürü ve tartışma kültürü aynı ortamda var olamaz.
Olimpiyat
14-09-2012, 15:11
Aslında müslümanların sorunu inançtan kaynaklanıyor.
Sorgulama olmadığı için, yani katıksız iman olduğu için, felsefe yapmayı beceremiyorlar.
Bu yüzden farklı fikirlerinde olabileceği, başkalarının da haklı olabileceğini düşünemiyorlar, düşünmek şöyle dursun akıllarının ucuna gelmiyor.
İman, aklı bloke ediyor.Ve hoşgörüyü baltalıyor.
bursali68
14-09-2012, 16:26
Merhaba,
Sevgiali arkadaşlar,konuyu tartışma adabı diye açılmış görüyorum , ancak müslüman veya mü'min yargılamasına dönmüş " ben bilirim " düşüncesiyle yazılan mesajlara döndürüldüğünü görüyorum...
Tartışma adabı,uslup konusunun, inancı inaçsızlığı yoktur...Bu kişilerin kendisini ifade edebilmesi ile ilgili bir konudur...Buna neden olan fatörler de okuyup-araştırmaktan dtutun da,aile-arkadaş çevresine kadar geniş bir yelpazenin etkisi vardır...Konuşabilme yeteneği de cabasıdır...Canlı olarak-karşılıklı durumlarda iki kelimeyi bir araya getirmeye zorlananlar , bu sanal ortamlarda " klevye silahşörü " oluveriyor...
Siz müslümanların , kendiniz hakkında düşündüklerine kızacaksınız , ama aynı yanlışa siz düşeceksiniz...Bu bizi ne kadar doğru bir uslup ile tartışmaya götürür...Muhtemelen sonu karakolda bitecek , münazaradan başka bir şey çıkmayacaktır...
Dinsel inançlar veya inaçsızlıklar kişilerde farklı hassasiyetler oluşmasına sebep olabilir...O taktirde kaçımız empati yapabiliyor...Bu Sn.subutinin dediği tarzda bir empati değil...Empati de en önemli etken , karşı tarafın hassasiyetlerine sahipmişi hissedebilmektir...
Sağlıcakla kalınız...
idontneedagod
14-09-2012, 16:30
Merhaba,
Sevgiali arkadaşlar,konuyu tartışma adabı diye açılmış görüyorum , ancak müslüman veya mü'min yargılamasına dönmüş " ben bilirim " düşüncesiyle yazılan mesajlara döndürüldüğünü görüyorum...
Tartışma adabı,uslup konusunun, inancı inaçsızlığı yoktur...Bu kişilerin kendisini ifade edebilmesi ile ilgili bir konudur...Buna neden olan fatörler de okuyup-araştırmaktan dtutun da,aile-arkadaş çevresine kadar geniş bir yelpazenin etkisi vardır...Konuşabilme yeteneği de cabasıdır...Canlı olarak-karşılıklı durumlarda iki kelimeyi bir araya getirmeye zorlananlar , bu sanal ortamlarda " klevye silahşörü " oluveriyor...
Siz müslümanların , kendiniz hakkında düşündüklerine kızacaksınız , ama aynı yanlışa siz düşeceksiniz...Bu bizi ne kadar doğru bir uslup ile tartışmaya götürür...Muhtemelen sonu karakolda bitecek , münazaradan başka bir şey çıkmayacaktır...
Dinsel inançlar veya inaçsızlıklar kişilerde farklı hassasiyetler oluşmasına sebep olabilir...O taktirde kaçımız empati yapabiliyor...Bu Sn.subutinin dediği tarzda bir empati değil...Empati de en önemli etken , karşı tarafın hassasiyetlerine sahipmişi hissedebilmektir...
Sağlıcakla kalınız...
Sözlerinize kesinlikle katılıyorum. Bu işin inançlısı inançsızı yok.
mustafakemallerolmez
14-09-2012, 16:44
Empati de en önemli etken , karşı tarafın hassasiyetlerine sahipmişi hissedebilmektir...
Buradaki çizginin çok ince olduğunu düşünüyorum. İnançsız bir insanın inançlı birinin "yaratan ve elçisi" hakkındaki hassasiyetini göze almasını beklemek bu forumda pek fazla şeyi tartışmanın önünü kapatır.
bursali68
14-09-2012, 16:56
Buradaki çizginin çok ince olduğunu düşünüyorum. İnançsız bir insanın inançlı birinin "yaratan ve elçisi" hakkındaki hassasiyetini göze almasını beklemek bu forumda pek fazla şeyi tartışmanın önünü kapatır.
Merhaba,
Ancak sevgili subuti,empatinin " sadece şu kadar empati ,fazlası yaramaz " mantığı yoktur...Doğru empati kurmak gerek...
Sağlıcakla kalınız...
Corpse Bride
14-09-2012, 17:01
.....
karşı tarafın hassasiyetlerine sahipmişi hissedebilmektir...
resmen beni anlatmışsınız. empati uslup hitap incelik anlayış hoşgörü tevazu, forumun en terbiyeli üyesiyim... öyle, di mi?
bir tehdit: cevap, evet olacak!
bursali68
14-09-2012, 17:45
resmen beni anlatmışsınız. empati uslup hitap incelik anlayış hoşgörü tevazu, forumun en terbiyeli üyesiyim... öyle, di mi?
bir tehdit: cevap, evet olacak!
Merhaba,
Sevgili rakıbalık,kimseyi direkt yargılama şansım yok...Belki sizinde peyder pey yanlışınız olabilir ,aynen benim de olduğu gibi değil mi...:)
sanırım siz de buna " evet " diyeceksiniz...