PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : En kral sure ve en baba ayet

higs
22-09-2012, 13:56
Evet. Dünyadaki bütün dinleri ve bütün kutsat kitapları tek bir sure ve tek bir ayet ile bir araya topluyoruz.
Burdan dindarlara soruyorum kutsal kitabınızda tek bir sure ve tek bir ayet olsaydı bu ayette iyiler cennete kötüler cehenneme gidecek şeklinde olsaydı şimdiki hayatınızdan farklı olarak mi yapardınız yoksa şimdiki ile aynı şekilde mi yaşardiniz. Yani iyiler cennete kötüler cehenneme ayeti size iyi olmak için yetmez miydi. Mesela bu ayeti okuyan birisinden cinayet işlemesi küçük çocuklara tecavüz etmesi dolandırıcı olmasıNi bekler miydiniz. yada şöyle bir soru da sorabiliriz yeni müslüman olan birisi evrensel bir kitap olan kuran i açsa ve rastgele bir ayet seçse bu ayette peygamberin bütün akraba kızları ile beraber olabileceği ayet olsa o kişinin ne yapmasını beklersiniz yani hayatını o ayete bakarak nasıl değiştirmeli. Bu kişi o ayeti ve kuran in tamamını okusa mi daha iyi bir insan olur yoksa iyiler cennete kötüler cehenneme gidecek ayetini okusa mi daha iyi bir insan olur. Çok ciddi bir sorudur lütfen cevap verin.
Iyi günler görüşmek üzere.

Feraya
07-11-2012, 04:26
dünya dineri...diye basliyor sonra Kuran´a bagliyorsun (sadece dikkat cekmek istedim)

Sorunu dogrumu anladim bilmiyorum bu yüzden önce nasi anladigimi toparlayayim:
- Sadece bir Ayet: Iyiler= Cennet Kötüler= Cehennem
- tüm Kuran´okusami iyi okunmasami??
Umarim dogru anladim :)

Insanoglunun yapisinda merak vardir ve bu yüzden kisa kesip "iyiler cennete kötüler cehenneme" diyerek tatmin edilmesi mümkün degil diye düsünüyorum.
Cocuk bile soruyor "niyeeeee?" diye.

Dini merakimizi veya inancimizi (varsa eger) olgunlastirmak istiyorsak elbetteki bir kitapi acip icinden bir cümle okuyarak "vay be, demekki böyleymis" diyemeyiz.
Elbetteki bir hikayeyi irdelemek icin o tümünü okuyup ardindaki konsepti anlamaya calismaliyiz.
simdilik bu kadar, cünkü halazr sorunun amacini cözemedim :))

Corpse Bride
08-11-2012, 01:05
çıkarına uygun bir cevabı mutlaka ya kendısı inancına göre uyduracaktır yada emsaller ve hadislerden yada elindeki dinden bulacaktır. sonuçta beklentim yok diyen birisi dahi hergün yaşamını idame ettirmek için çıkarına uygun rolü oynuyor-mak zorunda belki katlanarak belki keyf alarak ama illa çıkarı için. içtiğim sigaraya andolsunki bu böle

yasamask
12-11-2012, 07:22
sn. higs

inançlı insanların kitaba olan bağlılıklarını üstünkörü teslimiyet ile göstermeleri ve aslında okumadıkları kuranın içinden kendilerini etkileyen ayetler olduğunu ve hatta ilgisiz oldukları kadar bilgi gerektirdiği durumlarda o seçtikleri ayetlere sığındıklarını düşünecek olursak sanırım belirttiğin soru tam olarak şuna çıkıyor..

-normal normlarda yaşayan insanların yaşamlarını kurana göre belirlemeleri, kendilerine ve topluma ne denli tehlike arzeder?

kişiliğin belirlendiği, ortaya çıktığı durumlar her ne kadar genetik varyasyonlar göstermiş olsa da toplumsal baskı, kültürel yaşam, aile ve okul eğitimi ve bence hepsinden fazla olarak "duygusal etkilenme" ile boy gösterir. Daha çocuk yaşlarda kafamıza zorla sokulmaya çalışılan din hikayeleri, kulaktan kulağa dolaşan efsaneleşmiş mucizeler ve elbette "bu kadar insan inanıyorsa var bir keramet" anlayışı hayatımızı bu kadar sarmalamışken, okuduğu ayete sorgusuz inanan ve bunu yaşamında uyarlayan insanlara kızmak ve onlar üzerinden kaygı geliştirmek doğru değil diye düşünüyorum.

sorunun kaynağı okuma eksikliği...
ben gördüğüm her bilgisiz müslümana neden inandığını sormaktan öte kitabını açıp okuması gerektiğine inandırmaya çalışıyorum.

iyi forumlar..