Orijinalini görmek için tıklayınız : Cevap aradigim sorular
bakkalmahmud
30-09-2012, 00:16
Bu baslikda,düsünüpde cevap bulamadigim sorulari yazicam,fikri olan arkadaslar kadkida bulunursa sevinirim,bu bir fikir alisveri ve sozial dialog olur.
Ilk düsünüp cevap bulamadigim soru,,,,bir tanri varsa ve bizi ayartmak isteyen bir seytan varsa,,,,niye bukadar cesit inanc var?. Ve hergecengün dahada fazlalasiyor?.herkese saygilar
Ahlaksız
30-09-2012, 00:47
Tanrı olmadığı için bu kadar çok din var:)
Belirsizlik ve bilinmezlik hakkında daha çok kurgu yapmak daha çok belirsizlik ve bilinmezlik doğurduğu, daha çok kafa karışıklığına yol açtığı için.. :)
angel333
30-09-2012, 01:31
Tanrının olmaması fikri insana acı verir........
Çok din olmasıda başlı başına bir tartışma konusu.......
İnsanın doğuştan aciz varlık olmasından dolayı Tanrıyı hep arıyacak
Ve dinler hiç bir zaman yok olmayacak
son 300 yılda bile bir sürü din çıktı.....
Firestorm
30-09-2012, 01:43
Din ihtiyacı özgüven eksikliğinden doğar. Kendinden üstün bir varlığa inandığı zaman onun tarafından korunduğunu, sevildiğini düşünür. Ayrıca öldükten sonra da bir şekilde kendini tatmin etmiş olur. Çünkü eğer ki inandığı varlığın sözünü dinler ise öldükten sonra mükafatlandırılıcağını düşünür(natiren tersi olur yada ödüllendirme olmaz)genellendirme yapmalayalım).
Dinlerin bu kadar çok oluşu her insanın kendinden üst varlık olarak görüşünün farklı olmasındandır. Bunun sebebi ise kültürel ve dinin çıktığı bölgenin durumu ile de alakalıdır. Ayrıca bunun yanında dini kullanıp bunun üzerinden güç elde etmemeye çalışan yada dini kullanıp kendi amaçlarına ulaşmaya çalışan insanlar da bu kadar çok dinin olmasında büyük etkendir. Günümüzde bu durum bence yeni din çıkarmak yerine var olan dinler içerisinde yeni meshepler ve tarikatler çıkarmak yolu ile devam etmektedir. Örnek olarak Hristiyanlıkta(hep islam demiyelim dimi) binlerce meshep ve tarikat söz konusudur. Bu örnekler çoğaltırabilir...
kemalistcan
30-09-2012, 09:46
Bu baslikda,düsünüpde cevap bulamadigim sorulari yazicam,fikri olan arkadaslar kadkida bulunursa sevinirim,bu bir fikir alisveri ve sozial dialog olur.
Ilk düsünüp cevap bulamadigim soru,,,,bir tanri varsa ve bizi ayartmak isteyen bir seytan varsa,,,,niye bukadar cesit inanc var?. Ve hergecengün dahada fazlalasiyor?.herkese saygilar
Öncelikle saygılar bizden.
Aslında olaya bir müslümanın gözünden baksaydın, kendi içinde tutarlı bir yanıta ulaşabilirdin. Çünkü müslümana göre tek bir din vardır ama şeytan ve insan etmeni yüzünden bunlar bozulmuşlardır. Yani bu durum müslümanın elini güçlendirir bir durum da olabilmektedir burdan bakınca.
Oysa bu bu yanıt kolaycılıktan başka bir şey değil. Dinlerin gelişimi ile dillerin gelişimini birbirine benzetebiliriz. Yeterince yalıtık olmak bile aynı kökenden gelen dinsel yapıların çok farklı yerlere gitmesine neden olur; örneğin iranlı kimi hristiyanlar isayı bilmiyorlar. Ki aynı coğrafyayı paylaşsalar bile kimi sınıfsal, etniksel ayrımlar bile ayrışmaya neden olabilmektedir; şia, sünnü gibi. Dinin birçok yerde birbirinden bağımsız doğma olasılığı ise hiç de yadsınacak bir durum değil; çünkü tarım birçok yerde birbirinden bağımsız doğmuştur. Yine de kolaya kaçmamak için nesnel bir din tarihi yazarının yazdığı bir kitaptan yararlanmak yararlı olacaktır diye düşünüyorum.
Hristiyanlıkta 36 bin mezheb var :) boş ver salla gitsin kim, o kadar çok var ki hangisi doğru belli değil.
bakkalmahmud
01-10-2012, 00:06
Cevap icin tesekkürler arkadaslar,,din ve inanc konulari hep ilgimi cekmisdir,son 6,7 yildir cok okumama ragmen fazla detayli bilgiye sahip deyilim,genelde yorgunken okudugum icin aklimda pek kalmiyor,,,son yüzyilda kesvedilen ilkel kabilelerde herhangi bir inanc varmi?,bilgisi olan varmi.saygilar
bakkalmahmud
05-01-2013, 00:29
Islami tanidikca birseyi cok iyi anlamaya basliyorum,insanlik tarihinde bu 1400 yil gibi korkunc bir zaman dilimi yokdur,bana göre ilkel atalarimizin magaralarda ,o sert hayat sartlari bile bu dinin cografyasinda yasamakdan cok daha güvenli ve huzurluydu,yasalardan biraz anlayan biri olarak bu kitabin avrupa cografyasinda yasaklanmasi gerekdiyini biliyorum,yasaklanmasi bir yana aksine siyasi agizlar tarafindan sürekli övülüyor bile,benim merak etdiyim ,türk ceza kanunlarinda bu kitabin yasaklanmasina yönelik yasalar varmi,,varsa buda bir celiski olur,ya yasayi kaldir yada kitabi yasakla,bu kitap koskoca bir ulusu bile birbirine düsman yapmis,keske ya akil bu kadar gelismeseydi yada islam olmasaydi,,araamizda hukukdan anlayan arkadaslar varsa birazda yasalarla islamin insanlik disi ayetlerini karsilastirsinlar böylece bu kitabin insanlik düsmani oldugu birkere daha kanitlanir,aslinda bu kitabin insanlik ve özgürlük düsmani oldugunu anlamak ortalama zekanin onda birini bile gerektirmiyor.
Ben arastiririm ama bizim ceza kanunlari nasil bir dille yazilmissa pek anliyamiyorum,herkese saygilar
Aslında çok basit bir şekilde kişilik haklarını ihlala eden ayetler barındırıyor islam. Ancak anayasada şöyle bir madde var
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yani esasen, anayasal şekilde korunuyor islam.
bakkalmahmud
05-01-2013, 01:11
Sevgili subat bu anayasaya göre kuranin yazari giyabinda zaten mahkum oluyor,bu üc madde yaterli.
Yazari mahkum oldugundan kitabida toplatilmali,yasaya göre tabiiki.Bu kitap zaten insanlari birbirine düsman ediyor zaten su anki anayasaya karsi icinde birsürü ayet (zirva)barindiriyor.
Yasada "kişiler" "kimse" şeklinde belirtilen ifadeler oldukça, bu konu islamın allah'ına kadar gitmez. Zaten götürmezler de. Yaptıkları tek şey, kutsallarına dokunanları bu madde ile alt etmeye çalışmak. Yani esasen bu maddeler düşünce özgürlüğünü değil, düşünceyi özgürlüğünden mahkum etmek için kullanılıyor.
bakkalmahmud
05-01-2013, 01:27
Yasada "kişiler" "kimse" şeklinde belirtilen ifadeler oldukça, bu konu islamın allah'ına kadar gitmez. Zaten götürmezler de. Yaptıkları tek şey, kutsallarına dokunanları bu madde ile alt etmeye çalışmak. Yani esasen bu maddeler düşünce özgürlüğünü değil, düşünceyi özgürlüğünden mahkum etmek için kullanılıyor.
Yazdigim gibi ,zannetmiyorum insanlik tarihinde akilin, akilsizlik karsisinda bu kadar zavalli ,bu kadar caresiz duruma düsdügü bir zaman dilimi olsun.
Islamda bolkepce cennet vaadleri varken,incilde isa, ancak sona kadar dayanan kurtulur ,der,yani bolkepce yok.
Bu konuda fikri olan varmi?.saygilar
Incildeki cennette kari kiz, icki alemleri olmadigi icin, cehennem daha populardir da ondan:). Benim bildigim kadariyla, ruhlarin huzur icinde, tanrinin isiginda yasadiklari, daha dogrusu yasamadiklari bir yer.
Tanri ve Seytan figuru, yerlesik kavram olarak hayatin icinde kullanilabilir oldugu icin.
Istediginiz modelde, bir Tanri ve Seytan modelleyebilirsiniz.
Yani bir iyi ve bir kotu, ve bu kavramlarin grift olarak insana yansimasi, konunun ozu budur.
Zamana iliskin bircok yeni din/inanc vs. cikmaktadir. Yani begenmiyorsan degistir gitsin seklinde.
Ornegin;
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=27154&highlight=jedi+dini
bakkalmahmud
24-01-2013, 01:05
www.youtube.com/watch?v=Uv2ngi5fDLU
Biraz önce(öncede seyretmidsdim)bu videoyu seyretdim,okuma yazma bilneyen birinin bile anliyacagi sekilde hazirlanmis.
Kapitalizm nasil isliyor ve neden basarisizliga ugrayacak.
Bu tür videolar böyle gelismis ülkelerde herkesin anliyacagi sekilde hazirlanabilirken,türkiye gibi insanlarin iliklerine kadar sömürüldügü bir ülkede neden hazirlayacak insanlar yok?,türkce aratdim hep baskalarinin hazirladigi videolar türkceye cevrilmis.
Isin ilginc yani couklarin tv de seyretdigi bir programda bile kapitalizmin dünyaya zararlari bu tür videolarla cocuklara anlatiliyor,bizdeyse cocuklarin kafalari kuranin icine sokuluyor,yasadiklari dnyada ne olup bitdiyini görmesinler diye.
bakkalmahmud
14-02-2013, 23:42
Aslinda uzuuuuunn zamandir en cok merak etdiyim,dünyadaki sorunlari akillilarmi yaratiyor ,yoksa akillilardan, akil bazinda biraz noksan olanlarmi yaratiyor?.Bu konudaki görüsleri merak ediyorum.saygilar
İnsanlık tarihini şöyle bir gözden geçirecek olursanız akıldan yoksun olanların yaratdığı sorunları, akıllarını kullanan az miktardaki insanların insanlık yararına sorunları düzeltme,çözme çabalarından ibaret olduğunu görürsünüz. Kısaca aklı ön plana çıkaran insanların çabaları olmasaydı yeryüzü yaşamı yalnızca hayvansal bir yaşam alanından ibaret olurdu.! Bilim insanlarına sayğılarımla.
Merhabalar,
Ben konuya biraz daha farklı bir açıyla bakacağım.
İlk çağ insanlarına baktığımız zaman, doğa olaylarını anlayamadıkları için, bu kudretli oluşumlara taptıklarını, ya da bu doğa olaylarını kontrol eden üst varlıklar olduğunu ve bir felaket yaşandığında (fırtına, kasırga, kuraklık vs.) bunun tanrıların bir gazabı, ya da şu anda vermiş oldukları bir savaş olduğunu düşünmüş insanlar. Bu durum özellikle İskandinav Mitolojisi'nde oldukça etkilidir.
Felsefenin temellerini atan doğa filozofları, bu olayları dine bağlamadan çözmeye çalışmış, bir çok teori öne atmış ve bunları test etmiş. Kimi her şeyin topraktan geldiğini, kimi sudan geldiğini, kimi her bir maddeni ateş, su,toprak, havanın karışımından olduğunu söylemiş. Demokritos ise doğadaki tüm maddelerin bölünemeyen bir özden geldiğini söyleyerek günümüz atom teorisine oldukça yaklaşmış.
Günümüzde bu doğa olaylarının sebeplerini, nasıl oluştuklarını ve sonuçlarını biliyoruz. Hatta bazı sismografik ölçümlerle depremleri daha oluşmadan farkedebileceğimizi keşfettik. Bu sebepten dolayı, ilkçağ insanlarının inanışlarının bir anlamı kalmadı.
Benim şahsen pagan ve politeist inanışlara, günümüz tektanrılı inanışlara kıyasla daha büyük saygım var. Bu inançları daha dürüst görüyorum.
Bir başka düşündüğüm konu ise, insanın yaşadığı biliçaltsal deneyimler insanı dine sürükleyebilir. Şu anda Joseph Murphy'nin Bilinçaltının Gücü adında kitabını okuyorum, kitap bilinçaltını kullanarak zihinsel ve bedensel iyileşme sağlayacağını öne sürüyor. Kitabın içerisinde, bilinçaltına seslenerek sayısız iyileşme örneği veriliyor. Dindar bir insanın, tanrısını anarak, ondan güç isteyerek, kendi zihnini iyileşme koşullarına inanarak şartlandırmasının mucizevi iyileşmeler sağladığını söyleyen bu kitap, inançlı insanların inandığı tanrıya daha sıkı sıkıya sarılmasının sebeplerinden biri olabilir.
Sonuçta bu insanların çoğu, olayları bilimle açıklamayı değil, mucize ile açıklamayı seviyor, çünkü öyle işlerine geliyor. Bence bilinçaltına seslenmek de denenirse, aynı sonuç alınabilir.