Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrenin Genişlemesi Mucizesini Tek Başına Yıkan Ayet(ler)
Dark_Prince
17-10-2012, 12:38
Ali İmran=133: Rabbinizin bağışına, genişliği göklerle yer arası kadar olan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun.
Hadid=21: Rabbinizden bir bağışlanmaya ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan, Allah’a ve Resûlüne inananlar için hazırlanan cennete yarışırcasına koşun. İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah, büyük lütuf sahibidir.
Bu ayetler cennetin genişliğinin göklerle yer arası kadar olduğunu söylüyor. Bir şeyle birşey arası kadar diyebilmek için o iki şeyin arasının sabit olması gerekir, fakat evren akıl almaz bir hızla her an genişlemektedir yani göklerle yer arasında(evrenin en başı ile yer arasını kastedfiyorum,yoksa göklerle yer arasında hiç mesafe yoktur) belli bir mesafe yoktur.
Dolayısıyla Kur'an'da evrenin genişlemediğinden bahsedilmediği gibi bilimle de çelişmektedir, eğer Kur'an evrenin genişlediğini söyleseydi, kendiyle de çelişmiş olurdu :)
Zaten Allah'ın katında her şeyin ölçülü olduğunu ve sünnetinin değişmez olduğunu da göze alırsak göklerle yer arasındaki mesafe değişemez. Umarım artık evrenin genişlemesinden bahsediyor demezler Kur'an :)
Dark_Prince
17-10-2012, 12:43
Peki gökler arasında ne kadar mesafe vardır? Her bir kat arasında 500 yıllık mesafe vardır.İlgili hadis şüpheli kabul edildiğinden asmıyorum ama bilmeyenler için söylüyüm dedim :)
Olimpiyat
17-10-2012, 13:11
Evrenin genişlediğini düşünmüyorum..
Belki galaksiler uzaklaşıyor ama ışığın yorulup yorulmadağından da emin değilim.
Eğer ışık yoruluyorsa, ölçümlerde de hata olabilir.
Dark_Prince
17-10-2012, 13:14
Belki galaksiler uzaklaşıyor ama ışığın yorulup yorulmadağından da emin değilim.
Evet dostum o benim de aklımı kurcalar, eğer genişlemediği ortaya çıkarsa müslümanlar tepe taklak olurlar :D
Big bang'e göre genişlemesi gerekmiyor mu?
Bu arada zaten Kuran'da "evren genişliyor" diye bir ayet yoktur...
İddia edilen ayet, Zariyat 47'dir... Ancak meal'lerde oynama yapılmıştır... Bildiğiniz üzere...
http://www.mucizeyalanlari.com/evrenin-genislemesi/
Dark_Prince
17-10-2012, 13:39
Big bang'e göre genişlemesi gerekmiyor mu?
Bu arada zaten Kuran'da "evren genişliyor" diye bir ayet yoktur...
İddia edilen ayet, Zariyat 47'dir... Ancak meal'lerde oynama yapılmıştır... Bildiğiniz üzere...
http://www.mucizeyalanlari.com/evrenin-genislemesi/
Evet dostum ama ben bu açıdan da incelemek istiyorum, açıkça Kur'an göklerle yer arasını sabit sanıyormuş. Bu ise sabit bir evreni benimsediğini gösterir. Yani evrenin genişlemesi Kur'an'la kesinlikle çelişklidir.
Evet dostum ama ben bu açıdan da incelemek istiyorum, açıkça Kur'an göklerle yer arasını sabit sanıyormuş. Bu ise sabit bir evreni benimsediğini gösterir. Yani evrenin genişlemesi Kur'an'la kesinlikle çelişklidir.
Yaptığınız tespit çok güzel... Buna "cevap" gelmez sanıyorum : )
Gerçekten de şöyle uzaktan bakınca, olay net olarak görünüyor...
"Yerle gök arası" kavramı, "sabit"lik gerektirir...
* * *
Diyelim ki size bir soru sordum...
"Ali ve Ahmet'in arasındaki mesafe ne kadardır?" dedim...
Sizin bu soruya cevap verebilmeniz için, Ali ve Ahmet'in "her ikisinin de" konumlarının "sabit" olması bir zorunluluktur...
Ali ya da Ahmet'ten "en az biri bile" "hareket halinde" ise, bu soruya cevap verilemez...
Dolayısıyla, evren genişliyorsa, "yerle gök arası" kavramı kendi kendini iptal edecektir...
Sonuç: Kuran'a göre evren "sabit"tir...
Dark_Prince
17-10-2012, 13:48
Yaptığınız tespit çok güzel... Buna "cevap" gelmez sanıyorum : )
Gerçekten de şöyle uzaktan bakınca, olay net olarak görünüyor...
"Yerle gök arası" kavramı, "sabit"lik gerektirir...
* * *
Diyelim ki size bir soru sordum...
"Ali ve Ahmet'in arasındaki mesafe ne kadardır?" dedim...
Sizin bu soruya cevap verebilmeniz için, Ali ve Ahmet'in "her ikisinin de" konumlarının "sabit" olması bir zorunluluktur...
Ali ya da Ahmet'ten "en az biri bile" "hareket halinde" ise, bu soruya cevap verilemez...
Dolayısıyla, evren genişliyorsa, "yerle gök arası" kavramı kendi kendini iptal edecektir...
Sonuç: Kuran'a göre evren "sabit"tir...
Aynen dostum, aslında bu konuyu açmayacaktım şimdi, kitabıma eklemiştim ilk defa onunla yayınlayacaktım ama merak ettim ne tür kıvırmalara maruz kalacağını, kıvırmanın imkanı yok o ayrı :)
Bir bilgi daha verelim...
Enbiya 104 = Göğü, kitap dürer gibi dürdüğümüz zaman...
Bu ayete göre, "gök" dediğimiz şey "düz" bir şekle sahiptir... Çünkü sadece "düz" olan şeyler "dürülebilir". Kağıt gibi mesela...
Muhammed'in tasavvur ettiği "gök" böyledir... Başka ayetler de var tabi...
Zümer 67 = ...gökler O'nun kudretiyle dürülmüş olacaktır
Tekvir suresi 1. ayet = Güneş dürüldüğü zaman.
Tekvir suresi 1. ayet = İzeş şemsu kuvviret.
(kuvviret = bürülüp dürülmek)
* * *
Ve "gök" dediğimiz şey, Muhammed'e göre "yükseltilmiş bir tavan"dır...
Tur 5 = yükseltilmiş tavana (Diyanet yeni)
Tur 5 = Yükseltilmiş tavana (Elmalılı Hamdi Yazır)
Ayetteki "es sakfi" kelimesi "tavan, yeryüzünün tavanı" anlamına gelir.
* * *
Gaşiye 18 = Ve iles semâi keyfe rufiat.
Gaşiye 18 = Göğe bakmıyorlar mı, nasıl yükseltilmiş? (Elmalılı)
Ayetteki “rufiat” kelimesi, “yükseltilmiş” anlamına gelir…
* * *
Şimdi bu "yükseltilmiş" tavan, yani "gök", tabi ki "düşmemesi" gerekiyor...
Şöyle ki:
Fatır 41 = Doğrusu, zeval bulmasın diye gökleri ve yeri tutan Allah'tır.
Hac 65 = Göğü de, kendi izni olmadıkça yer üzerine düşmekten korur.
* * *
Bu ayetlere göre değerlendirirsek...
Tıpkı "yer" gibi, gök de "düz"dür...
Bunları, iki "plaka" gibi düşünebiliriz... İki "levha" gibi...
Böylece "yer" ve "gök" arasında bir "mesafe" söz konusudur...
Bu "mesafe" göz önüne alınarak, cennet'in "büyüklüğü" tasvir edilmiştir...
Dark_Prince
17-10-2012, 13:57
Bir bilgi daha verelim...
Enbiya 104 = Göğü, kitap dürer gibi dürdüğümüz zaman...
Bu ayete göre, "gök" dediğimiz şey "düz" bir şekle sahiptir... Muhammed'in tasavvur ettiği "gök" böyledir... Başka ayetler de var tabi...
Zümer 67 = ...gökler O'nun kudretiyle dürülmüş olacaktır
Tekvir suresi 1. ayet = Güneş dürüldüğü zaman.
Tekvir suresi 1. ayet = İzeş şemsu kuvviret.
(kuvviret = bürülüp dürülmek)
* * *
Ve "gök" dediğimiz şey, Muhammed'e göre "yükseltilmiş bir tavan"dır...
Tur 5 = yükseltilmiş tavana (Diyanet yeni)
Tur 5 = Yükseltilmiş tavana (Elmalılı Hamdi Yazır)
Ayetteki "es sakfi" kelimesi "tavan, yeryüzünün tavanı" anlamına gelir.
* * *
Gaşiye 18 = Ve iles semâi keyfe rufiat.
Gaşiye 18 = Göğe bakmıyorlar mı, nasıl yükseltilmiş? (Elmalılı)
Ayetteki “rufiat” kelimesi, “yükseltilmiş” anlamına gelir…
* * *
Şimdi bu "yükseltilmiş" tavan, yani "gök", tabi ki "düşmemesi" gerekiyor...
Şöyle ki:
Fatır 41 = Doğrusu, zeval bulmasın diye gökleri ve yeri tutan Allah'tır.
Hac 65 = Göğü de, kendi izni olmadıkça yer üzerine düşmekten korur.
* * *
Bu ayetlere göre değerlendirirsek...
Tıpkı "yer" gibi, gök de "düz"dür...
Bunları, iki "plaka" gibi düşünebiliriz... İki "levha" gibi...
Böylece "yer" ve "gök" arasında bir "mesafe" söz konusudur...
Bu "mesafe" göz önüne alınarak, cennet'in "büyüklüğü" tasvir edilmiştir...
Herşey bu kadar açıkken Müslümanlar gidip ayetlerden olmadık manalar çıkarıp bilime yükleyen din tüccarlarının tuzağına düşüyorlar, Enki akıl fikir versin bunlara :)
Natürelist
18-10-2012, 09:50
Ali İmran=133: Rabbinizin bağışına, genişliği göklerle yer arası kadar olan ve Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun.
Hadid=21: Rabbinizden bir bağışlanmaya ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan, Allah’a ve Resûlüne inananlar için hazırlanan cennete yarışırcasına koşun. İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah, büyük lütuf sahibidir.
Bu ayetler cennetin genişliğinin göklerle yer arası kadar olduğunu söylüyor. Bir şeyle birşey arası kadar diyebilmek için o iki şeyin arasının sabit olması gerekir, fakat evren akıl almaz bir hızla her an genişlemektedir yani göklerle yer arasında(evrenin en başı ile yer arasını kastedfiyorum,yoksa göklerle yer arasında hiç mesafe yoktur) belli bir mesafe yoktur.
Dolayısıyla Kur'an'da evrenin genişlemediğinden bahsedilmediği gibi bilimle de çelişmektedir, eğer Kur'an evrenin genişlediğini söyleseydi, kendiyle de çelişmiş olurdu :)
Zaten Allah'ın katında her şeyin ölçülü olduğunu ve sünnetinin değişmez olduğunu da göze alırsak göklerle yer arasındaki mesafe değişemez. Umarım artık evrenin genişlemesinden bahsediyor demezler Kur'an :)
Sevgili Dark_Prince, tespitin cok dogru.
Ancak iki seyi gözden kacirmissin,
Birincisi Ali imran-133 de;
.........."genişliği göklerle yer arası kadar olan".......
Burada "göklerle" cogul kullanilmis! tüm yedi kat yedi göklerden bahsediyor. Yani cennetin genisligi tüm yedi kat yedi gökler kadar büyüklükte olan bir cennet.
eger iddia edildigi gibi evren sürekli genisliyorsa, bu "ölcü isi nasil olacak?
Ayni zamanda bir de su ayet'in ifadesine bakalim;
FURKAN – 2 (Diyanet İşleri)
Her şeyi yaratan ve bir ölçüye göre düzenleyen Allah’tır”
Evet sürekli genisleyen bir evreni (kimilerine göre güya birinci kat burasi) nasil olurda Bir "ölcü" olarak cennetin büyüklügünü bir cetvel misali kullanir?
Kuran'in allah'i herseyi bir "ölcü"ye göre zamaninda dört günde dünya'yi ve iki gün icinde'de bütün yedi kat yedi göleri yaratmissa, burada isini tamamlamistir demektir. Sürekli genisleyen bir evren icin "ölcüyü" tamamlayabilmismidir diyebilirmiyiz? bence hayir, cünkü bu "ölcü" sürekli degismektedir!
Deniz de kum misali Dünya'yi dört günde, koskoca evreni ise iki günde yaratmasina deginmek bile istemiyorum.
Kaldiki arada alti tane daha gökler vardir, ve kuran'a göre insanlar bunu da görüyorlarmis!
MÜLK – 3 (Elmalılı Hamdi Yazır)
O ki, birbirine uygun yedi gök yaratmıştır. O Rahman’ın yarattığında hiçbir nizamsızlık göremezsin. Haydi çevir gözü(nü), görebilir misin hiçbir çatlak, bir kusur?
Evet görüldügü gibi insanlar bu yedi kat yedi gökleri görüyorlarmis?
........"Rahmanın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (düzensizlik) görüyor musun?”....... (Mülk süresi, 3. ayet)
Ikinci gözden kacirdigin yer ise Hadid- 21 de;
..........." ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan"...........
Burasi Dünya gögü ile yeryüzü arasindaki olan mesafe'dir!
Acikca görüldügü gibi kuran'in allah'i bir yerde yedi kat yedi gökleri bir "ölcü" olarak veriyor diger yandan ise Dünya gögünü?! simdi oldu mu bu?
Her zaman derim, kuran bir yerde dedigini diger bir yerde tutmuyor, sol gösterip sag vuruyor!
inanirlara sormak lazim "ölcü" olarak neyi örnek alacaklar? Dünya gög'ünü mü? yoksa yedi kat yedi gökleri mi?
Diger bir ince tavsiyem ise bu Big Bang (büyük patlama) teorisine fazla güvenmesinler ve mucize aramaya da gerek yoktur, cünkü adi üstünde "teori" kesinligi yoktur! hele hele hersey bir noktadan basladi demelerine hic bir bilimsel bir aciklama getiremezler! kaldiki genislemenin ne oldugunu? yarin öbürgün bu teori cökerse, müslümanlar neye sarilacaklar?? merak etmemek elde degil.
Ayrica bu "ölcü" konusunda surada deginmistim: http://www.mucizeyalanlari.com/kuran-astronomisinin-toplu-elestirisi/
Iyi forumlar....
sefaqwzx
18-10-2012, 11:13
Herşey bu kadar açıkken Müslümanlar gidip ayetlerden olmadık manalar çıkarıp bilime yükleyen din tüccarlarının tuzağına düşüyorlar, Enki akıl fikir versin bunlara :)
Herkese merhaba,
Buradaki "din tüccarlığı" nı kavrayan her akıl "erk ve çıkar" ilişkisini algılayacaktır.
Yaratıcı insanlığa kitap gönderdiğine göre, kitaptan öncesi geri olan insanlık, kitaptan sonra çağ hatta çağlar atlamalıydı beklentisi; kitabın sadece savunucularına "hükmetme erki" verdiğini, geri kalanları "itaatkar" bir sürüye dönüştürdüğünü öğrenince yerini hayal kırıklığına bırakıyor.
Ben konuştuğum arkadaşlara sorardım hep, "kitap geld iyi de ne getirdi?"
Işık hızını geçecek araçlar yapacak bilgiler mi sundu insanlığa, hastalıkların çözümlerini mi?
İnsanlığın enerji sorununu mu çözdü, beslenme sorununu mu?
Yok hiç bir şey. Kitap özetle "soru sorma bana itaat et yoksa acaip yakarım ha!" diyor.
Ha bir de "oğulluğun eski karısını sana nikahladık, senin içinde sakladığını biz biliriz halktan değil bizden çekinmelisin" diyor.
Yaratıcı kavramımı yerle bir eden mucizelerden biridir bu kitap, ki dikkatle incelendiğinde, derli toplu bir kitap değil, sağdan soldan toplama sözlerin bir araya getirildiği tutarsızlıklar manzumesidir.
Zorlaya zorlaya ilim, bilim, rehber etmişler, salt baskı kurup hükmedebilmek için. Değilse "tacirler"in de aklına pek yatmaz kitabın dedikleri. Ama itiraf ederlerse erk elden gider.
Saygımla.
Sami Dede
18-10-2012, 21:46
Herkes Kafasına Göre Takılıyor, İlk Kuran Tefsirleri son günlerdeki tafsirle arasında çok ciddi farklar var konunun uzmanı arkadaşlar çok iyi değerlendirirler hatta karşılaştığım hadislerde bile değişim var sanki evreime uüruyorlar..
Dark_Prince
19-10-2012, 01:47
Sevgili Dark_Prince, tespitin cok dogru.
Ancak iki seyi gözden kacirmissin,
Birincisi Ali imran-133 de;
.........."genişliği göklerle yer arası kadar olan".......
Burada "göklerle" cogul kullanilmis! tüm yedi kat yedi göklerden bahsediyor. Yani cennetin genisligi tüm yedi kat yedi gökler kadar büyüklükte olan bir cennet.
eger iddia edildigi gibi evren sürekli genisliyorsa, bu "ölcü isi nasil olacak?
Ayni zamanda bir de su ayet'in ifadesine bakalim;
FURKAN – 2 (Diyanet İşleri)
Her şeyi yaratan ve bir ölçüye göre düzenleyen Allah’tır”
Evet sürekli genisleyen bir evreni (kimilerine göre güya birinci kat burasi) nasil olurda Bir "ölcü" olarak cennetin büyüklügünü bir cetvel misali kullanir?
Kuran'in allah'i herseyi bir "ölcü"ye göre zamaninda dört günde dünya'yi ve iki gün icinde'de bütün yedi kat yedi göleri yaratmissa, burada isini tamamlamistir demektir. Sürekli genisleyen bir evren icin "ölcüyü" tamamlayabilmismidir diyebilirmiyiz? bence hayir, cünkü bu "ölcü" sürekli degismektedir!
Deniz de kum misali Dünya'yi dört günde, koskoca evreni ise iki günde yaratmasina deginmek bile istemiyorum.
Kaldiki arada alti tane daha gökler vardir, ve kuran'a göre insanlar bunu da görüyorlarmis!
MÜLK – 3 (Elmalılı Hamdi Yazır)
O ki, birbirine uygun yedi gök yaratmıştır. O Rahman’ın yarattığında hiçbir nizamsızlık göremezsin. Haydi çevir gözü(nü), görebilir misin hiçbir çatlak, bir kusur?
Evet görüldügü gibi insanlar bu yedi kat yedi gökleri görüyorlarmis?
........"Rahmanın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (düzensizlik) görüyor musun?”....... (Mülk süresi, 3. ayet)
Ikinci gözden kacirdigin yer ise Hadid- 21 de;
..........." ve eni, gökle yerin genişliği kadar olan"...........
Burasi Dünya gögü ile yeryüzü arasindaki olan mesafe'dir!
Acikca görüldügü gibi kuran'in allah'i bir yerde yedi kat yedi gökleri bir "ölcü" olarak veriyor diger yandan ise Dünya gögünü?! simdi oldu mu bu?
Her zaman derim, kuran bir yerde dedigini diger bir yerde tutmuyor, sol gösterip sag vuruyor!
inanirlara sormak lazim "ölcü" olarak neyi örnek alacaklar? Dünya gög'ünü mü? yoksa yedi kat yedi gökleri mi?
Diger bir ince tavsiyem ise bu Big Bang (büyük patlama) teorisine fazla güvenmesinler ve mucize aramaya da gerek yoktur, cünkü adi üstünde "teori" kesinligi yoktur! hele hele hersey bir noktadan basladi demelerine hic bir bilimsel bir aciklama getiremezler! kaldiki genislemenin ne oldugunu? yarin öbürgün bu teori cökerse, müslümanlar neye sarilacaklar?? merak etmemek elde degil.
Ayrica bu "ölcü" konusunda surada deginmistim: http://www.mucizeyalanlari.com/kuran-astronomisinin-toplu-elestirisi/
Iyi forumlar....
Sevgili dostum;
Gözümden kaçan noktaların neler olduğunu tam olarak anlamadım.
Kur'an'a göre birinci gök Güneş'in bulunduğu kattır, Güneş ise akıl almaz bir hızla hareket eder. İlkel gök modeline göre Güneş şimdiye kadar çoktan 7 gök katmanından da çıkmıştır ama ben bunlara girmeyi hiç istemedim, gerek de yok.
Kısacası bilimsel olarak bütün gök katları genişlemektedir, yani ölçü konulamaz. Şüpheli bir hadise göre herbir gök katmanı arasında 500 yıllık bir mesafe vardır, yani göklerle yerin arası 3500 yıllık bir mesafedir yani böyle ölçülüyor.
Hadid Suresi'nde ise gök denilerek bütün gök katları kastedilmiştir, sadece dünya göğü olsa özel olarak belirtilirdi, şu ayyetteki gibi;
Muhakkak ki biz, dünya semasını (yeryüzüne en yakın göğü) yıldızlarla süsleyip donattık.(Saffat,6)
Natürelist
19-10-2012, 10:35
Sevgili Dark_Prince,
ÂLİ İMRÂN - 133 de gecen arapca'sina bakalim;
السَّمَاوَاتُ =es semâvâtu= Semalar, Gökler
Simdi, Semalar, Gökler denilince ne anlamamiz gerekir? görülüyorki burada "cogul" kullanilmis, bütün gökler kastediliyor, yani evren.
Hadid Suresi'nde ise gök denilerek bütün gök katları kastedilmiştir, sadece dünya göğü olsa özel olarak belirtilirdi, şu ayyetteki gibi;
Hayir sevgili dark, burada yanlis'sin, tam aksine yedi gökleri kasteden ayet Ali imran-133 dür.
Illa da Dünya gökyüzü özel olarak belirtilmesine dair kuran da öyle bir sart yoktur.
Asagidaki ayette ise yalnizca "Gökyüzü" aciklamasi ile Dünyan'in gökyüzünü kastediyor
HADÎD - 21
السَّمَا = es semâi = Sema, Gökyüzü
Iste degerli dark, senin anlayacagin arada'ki es semâvâtu (cogul) es semâi (tekil) fark budur. Ifade'lere anlam veren baglac'lara dikkat etmemiz gerekir.
Hadi diyelim birinci kat olan gökyüzü icinde günesi de kapsasin ve bu da eder 150 milyon km.
Gökler denilince burada yani yedi kat'dan bahsediyor, her nasil bir yedi kat'sa? yani burasi da evren. Su an icin evrenin ne kadar büyük oldugunu zor kestirebiliriz. Big Bang teorisi ile'de bu aciklandigi gibi 13.7 milyar isik yili kadar bir uzaklik, ki, gerci bu tutarsiz bir teori'dir buna ben inanmiyorum, aslinda evren cok cok daha büyüktür, ne baslangici ne de sonu vardir simdi burasi ayri konu, fakat biz yinede 13.7 isik yilini örnek alalim. 1 isik yili eder 9.5 bilyon kilometre bunu da carptik mi 13.7 milyar isik yilina; x 9.5 bilyon km. = ?????? ne cikacagini bir sen düsün? ha.. bir'de güya yedi kat yedi gök'ler varmis bunlarida ekledik mi, artik tam uctuk gittik :)
Kuran'in allah'i bir yandan "yerle gökyüzünün arasindaki mesafeyi" cennet icin bir "ölcü" olarak veriyor, diger yandan ise evrenin bu korkunc uzakliktaki mesafeyi baska bir ölcü olarak?? Bununla anlatmak istedigim sudur; Tanri iki türlü "ölcü" vermis hangisi dogru? hangisi yanlis? bu iki yanlisa da, birakalim kuran da mucize arayanlar karar versin.
Tespit'in cok dogru, gözden kacirdigin bu "iki türlü ölcü'yü de ekledik'mi" kuran'da mucize arayanlar, sürekli bir degisim icinde olan evren'in bir "ölcü" olmasi, müslümanlar icin tam bir hayal kirikligi olsa gerek.
Sevgiler...
Dark_Prince
19-10-2012, 14:57
Sevgili Dark_Prince,
ÂLİ İMRÂN - 133 de gecen arapca'sina bakalim;
السَّمَاوَاتُ =es semâvâtu= Semalar, Gökler
Simdi, Semalar, Gökler denilince ne anlamamiz gerekir? görülüyorki burada "cogul" kullanilmis, bütün gökler kastediliyor, yani evren.
Hayir sevgili dark, burada yanlis'sin, tam aksine yedi gökleri kasteden ayet Ali imran-133 dür.
Illa da Dünya gökyüzü özel olarak belirtilmesine dair kuran da öyle bir sart yoktur.
Asagidaki ayette ise yalnizca "Gökyüzü" aciklamasi ile Dünyan'in gökyüzünü kastediyor
HADÎD - 21
السَّمَا = es semâi = Sema, Gökyüzü
Iste degerli dark, senin anlayacagin arada'ki es semâvâtu (cogul) es semâi (tekil) fark budur. Ifade'lere anlam veren baglac'lara dikkat etmemiz gerekir.
Hadi diyelim birinci kat olan gökyüzü icinde günesi de kapsasin ve bu da eder 150 milyon km.
Gökler denilince burada yani yedi kat'dan bahsediyor, her nasil bir yedi kat'sa? yani burasi da evren. Su an icin evrenin ne kadar büyük oldugunu zor kestirebiliriz. Big Bang teorisi ile'de bu aciklandigi gibi 13.7 milyar isik yili kadar bir uzaklik, ki, gerci bu tutarsiz bir teori'dir buna ben inanmiyorum, aslinda evren cok cok daha büyüktür, ne baslangici ne de sonu vardir simdi burasi ayri konu, fakat biz yinede 13.7 isik yilini örnek alalim. 1 isik yili eder 9.5 bilyon kilometre bunu da carptik mi 13.7 milyar isik yilina; x 9.5 bilyon km. = ?????? ne cikacagini bir sen düsün? ha.. bir'de güya yedi kat yedi gök'ler varmis bunlarida ekledik mi, artik tam uctuk gittik :)
Kuran'in allah'i bir yandan "yerle gökyüzünün arasindaki mesafeyi" cennet icin bir "ölcü" olarak veriyor, diger yandan ise evrenin bu korkunc uzakliktaki mesafeyi baska bir ölcü olarak?? Bununla anlatmak istedigim sudur; Tanri iki türlü "ölcü" vermis hangisi dogru? hangisi yanlis? bu iki yanlisa da, birakalim kuran da mucize arayanlar karar versin.
Tespit'in cok dogru, gözden kacirdigin bu "iki türlü ölcü'yü de ekledik'mi" kuran'da mucize arayanlar, sürekli bir degisim icinde olan evren'in bir "ölcü" olmasi, müslümanlar icin tam bir hayal kirikligi olsa gerek.
Sevgiler...
Sevgili dostum;
Gözden kaçırma diye birşey yok, aksine ben çok dikkat ederim bu çoğulluğa tekilliğe lakin cidden gök denilerek bütün katmanların kastedildiğini düşünüyorum, ben böyle düşünmesem bile bu çok kolayca kıvrılabilecek birşeydir, Müslümanlar öyle düşünür. O yüzden kıvrılabilecek ayrıntılara girmiyorum, direk olarak yerle bir etmek amacındayım :)
Sevgilerimle...
düşmesin diye tutulan gök
nasıl genişliyor ki ?
eski mealler biz geniş-kudretli olanız der
ama yeni meallerde genişlemeden bahsediyor.
Yıldıztozu
30-12-2014, 16:37
belki cennet de bizim evren kadar uçsuz bucaksız boyutlardadır
belli bir sınırı yoktur.
gayet mümkün.
bilimle falan çelişmiyor, zorla çeliştirmeye çalıştırmanın anlamı yok.
keşke çelişseydi de biz de rahatlıkla reddetseydik
Yıldıztozu
30-12-2014, 16:39
düşmesin diye tutulan gök
nasıl genişliyor ki ?
bilimsel olarak da gök düşmemesi için tutuluyor.
kütleçekimi diye bir şey var, bu kuvvete göre bütün gökler yerler hepsi biribirni çekip üzerlerine düşmesi lazım.
ama bir de karanlık enerji diye bir şey var ( negatif kütleçekimi) işte bu kuvvet herşeyin biribirini çekmesini veya herşeyin biribirniin üzerine düşmesini engelliyor.
Yıldıztozu
13-05-2015, 22:57
bilimsel olarak da gök düşmemesi için tutuluyor.
kütleçekimi diye bir şey var, bu kuvvete göre bütün gökler yerler hepsi biribirni çekip üzerlerine düşmesi lazım.
ama bir de karanlık enerji diye bir şey var ( negatif kütleçekimi) işte bu kuvvet herşeyin biribirini çekmesini veya herşeyin biribirniin üzerine düşmesini engelliyor.
puhahahah
Ömer Çelakıl gibi yorum yapmışım:D
aslında gayet mantıklı bir çıkarımda bulunmuşum.
fakat sıkıntı şu ki karanlık enerji galaksileri birbirinden uzaklaştırıyor, gezegenleri veya yıldızları değil.
bu yüzden göğün düşmemesini sağlamak gibi bir görevi yok.
Yıldıztozu
13-05-2015, 23:00
Zariyat-47'de evrenden değil göğün genişletilmiş olduğundan bahsediyor.
Tabi Kuran'a göre gök ve yer bitişikti daha sonra gök yukarıya kaldırıldı ve genişçe yayıldı. Düşmemesi için de tutuluyor.
Hinduizmin kutsal kitabı olan Vedalar'dan bir ayet.
''Muhteşem güçlü boğaların yüce boynuzu gibi, genişleyen göğe yerleştirilmiş Güneş'in gözü gibi.''
Aynı kurandaki gibi genişleyen gök diyor.
Kuran 1400 yıl önceden bildiyse Hindular 3500 yıl önceden bilmiş:D
Aslında ikisi de bir şey bilmemiş tabi.
nasıl genişliyor ki ?
Kuran evrensel değil konjonktürel bir kitaptır. Yarın öbür gün evrenin genişlemediği yönünde kuvvetli bilimsel deliller ortaya çıksın hemen uygun şekilde güncellerler mealleri..
Kuran evrensel değil konjonktürel bir kitaptır. Yarın öbür gün evrenin genişlemediği yönünde kuvvetli bilimsel deliller ortaya çıksın hemen uygun şekilde güncellerler mealleri..
aynen aynen aynen...
bu seferde diğer ayetleri kıvıracaklar...