Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayşe Hür acaba iltifat sözcüğünün manasından haberdar mı?
Sn. Ayşe Hür acaba iltifat sözcüğünün manasından haberdar mı? Ben pek haberdar olduğunu sanmıyorum. Çünkü TDK'ya göre;
iltifat
isim (iltifa:tı) Arapça iltifat
1. isim Birine güler yüz gösterme, hatırını sorma, tatlı davranma
"Genç kızlar erkeklerin iltifatlarına nasıl karşılık vereceklerini şaşırmışlardı." - M. Yesari
2. İlgi gösterme, rağbet etme
"Kime iltifat dozunu artırırsa o gerçekten de bir şeyler olurdu." - Ç. Altan
3. edebiyat Söz söylerken, daha çok etki sağlamak için beklenmedik bir anda sözü, konu ile çok yakından ilgili birine veya bir şeye yöneltme
4. Yüzünü çevirerek bakma
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller (Göster)
Atatürk'e iltifat ettiğini söyleyecek kadar böylesi TÜRKÇE bilmezleri de açıkça kınıyorum.
İltifatın öz Türkçesi kompliman'dır. :)
İltifatın öz Türkçesi kompliman'dır. :)
Sayın ALKA,
bakınız TDK bu konuda ne diyor,
kompliman
isim (ko'mpliman) Fransızca compliment
1. isim Gönül okşayıcı, hoşa giden söz
2. Koltuklama
"Bütün bu zırvaları kompliman diye söylemiyorsun da, ne diye yumurtluyorsun öyleyse?" - N. Hikmet
Türk İşaret Dili
TDK bu konuda yanlış biliyor, en doğrusunu Budizm bilir.
Bir kere o kompliman diye yazılmaz compliment diye yazılır, sonra yazıldığı gibi okunmaz, kom-pluh-muhnt; v. kom-pluh-men şeklinde okunur.
Anlamı da "sen beni güldürdün Allah da seni güldürsün emi"dir :)
Ayse Hur, "ben Ataturk'e hakaret degil, iltifat ettim, zira ben de ateistim" cumlesinde anlasilmayacak birsey yok bana kalirsa. Anlamayanlar bir anlayana sorabilir.
sefaqwzx
01-11-2012, 17:41
Herkese merhaba,
Elbette Sn Ayşe Hür, yeterince hür bir kadın. Dönemsel olarak bakıldığında Atatürk'e "tu-kaka" nın inn olduğu günlere uygun bir araştırmacı.
Atatürk'ün "diktatörlüğünü" dillendirmek zorunda oluşu ortaya çıkarmış yaptığı araştırmalar.
O sorun değildir her halde, uzmanları,tarihi kanıtları sergileyerek çürütülür.
Bence Atatürk gibi idollerle "oynamak" her zaman pirimdir.
Ve yine kişisel yorumum, reklamın iyisi kötüsü olmaz kültürünün altı tastamam boş değildir. Gündeme gelmek, tanınıp bilinmek ereği çok da alışılmadık değil.
Söyledikleri yalan yanlışmış, olsun canım ne gam, ben böyle yorumladım der olur biter. Adı üstünde araştırmacı!
Bir de gazeteci grubu var, tv lerden canlı cansız yayınlardan "Atatürk'ten nefret ediyorummm!" diye çığrınan.
Şart bu ülkede Atatürk mevzusunu dürtüklemek.
http://www.youtube.com/watch?v=Y6XUQC2mjtM&feature=related
Ayse Hur orada gayet zekice bir cikarim yapmis ve tartistigi insana gonderme seklinde koymus ortaya. Anlayana tabi ki..
Atatürk Müslüman mıydı?
Hayır.
Atatürk'e Müslüman demek, O'na hakaret midir?
"Evet." diyebiliriz buna.
Peki eğer böyleyse, Atatürk'e "ateist" demek iltifat mıdır?
Buna da "Evet." diyebiliriz.
Çünkü, Müslüman olmayan bir lider'i yıllarca Müslüman gibi göstererek, O'na en büyük saygısızlık yapıldı. Bu nedenle, O'nun gerçek düşüncesini ortaya koyabilmek, O'na "layık olduğu" değeri vermektir.
Bu niye iltifat olmasın ki?
"Böyle büyük bir lider, ancak ateist olabilirdi." manasında söylenmiş. Bu kadar ilerigörüşlü ve ilim sahibi bir insanın, "dini dogmalara" sahip olmasını bekleyemezdik zaten.
Bana göre iltifattan kasıt budur.
sevgili alka sen beni kopardın allahta seni yardırsın nasıl yazılır :D :)
sevgili alka sen beni kopardın allahta seni yardırsın nasıl yazılır :D :)
il-tih-faht-u-al-lah-u-bil-lah-u-kop-tuhm-ya-hacı
diye yazılır :)
Sesli'nin neye takıldığını anlamadım her zamanki gibi.
Ayşe hanım mealen demiş ki:
Atatürk'e ateist derken bunu onu küçültmek ya da hakaret etmek maksadıyla söylemiyorum, bunu söylerken ona iltifat ediyorum, çünkü ateist olmak, ateist olmamaktan daha iyidir benim nezdimde.
Sevan Nişanyan, Ayşe Hür gibiler gerçek aydınlardır. Bunlar eğriye doğru demezler. Hani sadece bazı her devrin adamları gibi Kemalizme saydırsalar bunu mevcut iktidara ve yandaşlarına yaranmak için yapıyor diyebilirsin. Ama bunlar mevcut iktidarı da yerden yere vurmaktan, başlarına geleceklerini bile bile yeni egemenlerin yumuşak karnı olan İslam'ı da eleştirmekten geri kalmıyorlar. Türkiye gibi bir ülkede popüler olmak, gündeme gelmek için dini ya da dindar çevreleri eleştirmek pek akıllıca değil.
Kemalizm konusunda kantarın topuzunu fazla kaçırıyor olabilirler belki ama söylediklerini buna inandıkları için söylüyorlar, birilerine yaranmak için değil. Samimiyetlerinden zerrece şüphe etmiyorum.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=27097&highlight=ay%FEe+taraf
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26120&highlight=ay%FEe+han%FDm