PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hollanda: Türkçe konuştuğu için okuldan atıldı

ALKA
23-11-2012, 19:32
Gülme komşuna gelir başına..

"Ülke dediğin tek dilli olur, çift dil sadece yılanlarda olur. Ne o öyle canım herkes kafasına göre ders koysun o zaman? Reva mı bu? Ya Hollanda'nın üniter devlet yapısı bozulursa? Hollanda'da yaşamak istiyorsan Flemenkçe konuşacaksın, yok beğenmiyorsan terkedeceksin ülkeyi. Ya sev, ya terk et. Hollanda'nın resmi dili Hollandaca'dır (!)".

Başkent Amsterdam Cosmicus Montessori Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Denizhan Murat Üresin okul yönetiminin aldığı Türkçe konuşma yasağına uymadığı gerekçesiyle okuldan atıldığını iddia etti.

Üresin, bir çok öğrencinin bu yasağa ses çıkartamayıp sessiz kalma mecburiyetinde kaldığını belirterek şöyle konuştu: "Okulumuzda yaklaşık 500 öğrenci var. Bu öğrencilerin yüzde 70’i Türk kökenli. Okul yönetimi okul saatleri içerisinde okul bahçesi, koridorlar, sınıflar ve kantinde Türkçe konuşulmasını yasakladı. Ben de bu yasağa karşı çıktım. Yapmış olduğum araştırmalarda Hollanda’da okul kurallarında ‘ana dilinizi konuşamazsınız’ diye bir madde yok. Okul müdürümüz, okul saatleri içerisinden Türkçe konuşmayacağıma dair bana bir belge imzalatmaya kalkıştı. Ama ben o belgeyi imzalamadım. Sonunda da beni okuldan attılar. Hukuki yollardan hakkımı aramaya başlayacağım. Ana dili Türkçem için mücadelem devam edecek."

Oğlunun ana dilini konuştuğu gerekçesiyle okuldan atıldığını dile getiren 44 yaşındaki anne Gamze Sibel Uzun, “Okul yönetiminden evimize bile iki öğretmen gönderildi. Öğretmenler oğluma, ‘Okulumuzda Türkçe konuşma yasaktır. Bu kurala uyma mecburiyetindesin’ dediler. Şimdi oğlumu okuldan attılar. Oğlumun eğitim hakkını elinden aldılar. Özgürlükler ülkesi Hollanda’da yaşıyorsak, böyle bir yasak koymaya hakları da yoktur" diye konuştu.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=380358

Sesli
23-11-2012, 22:18
Hollanda çok iyi yapmış. Ana dili baba dili yok. Hangi ülkede yaşıyorsan o ülkenin dili var. Hollandayı takdir etmek gerek.

Aslında, bu kabil okullarda o ülkenin dilini öğrenmek yerine, kendi ana dilini konuşursan o ülkanin dilini öğrenmekte yaya kalırsın. Yapılan budur.

Türkiyede dahi, bazı yabancı tedrisat yapan okullarda, TÜRKÇE konuşandan ceza olarak bir para alındığını duymuşluğum var.

Özgürlük her istediğini yapmak değildir. Özgürlük, kurallar ve yasalar çerçevesinde yaşamayı bilmektir.

Neva
23-11-2012, 22:36
Okul muduru okuldan atilma gerekcesinin sadece Turkce konusmak olmadigini soyledigine gore, salt Turkce konustugu icin atilmamis olsa gerek.

Olimpiyat
23-11-2012, 23:25
Birçok forumda milletin milliyetçiliği tutmuş, kıyameti kopartıyorlar.

Yahu biz bu ülkenin öz be öz evladı olduğumuz halde sadece okullarda değil, sokakta bile arkadaşlarımızla anadilimizde konuşunca, Türkçe konuşun tepkileri alırdık.

Ama ne hikmetse, herhangi bir ülkede Türkçe yayın yapan radyo kapatılsa bile Türkiye de ki milliyetçiler kıyameti kopartıyor.

Belki de haklılar (!), belki de yalnızca Türkçeye özgürlük olmalı (!)