Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk ve ortaöğretimdeki yeni kıyafet yönetmeliği
irsArtvin
29-11-2012, 00:47
Saygıdeğer TD forumu takipçileri; Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve ortaöğretimde üniforma giyme zorunluluğunu ortadan kaldıran, yani kıyafet serbestîsi getiren yeni yönetmeliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi açık bir şekilde beyan ederseniz, kaliteli bir şekilde fikir alış verişi yapmış oluruz.
Üniforma zorunluluğu ülkemizde var olan acımasız sınıf farklılığını eğitim kurumlarında az da olsa gizleyen bir uygulama idi; ancak bu yönetmelikle çocukların arasında zengin-fakir ayrımı çok bariz bir şekilde belirginleşerek ortaya çıkacak ve bu da çocuklar arasındaki başta arkadaşlık ilişkileri olmak kaydıyla her türlü ilişkiye ve de dar gelirli ailelerin çocuklarının psikolojisine açık bir biçimde darbe vuracaktır. Aynı zamanda da bu işin bir de aile boyutu var fakat zamanımın kısıtlı olması hasebiyle yazamayacağım; ancak bu konunun derin bir şekilde irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence, eğitim sosyologlarının bu konu üzerinde detaylı bir çalışma ve araştırma yapmaları elzemdir.
bursali68
29-11-2012, 01:03
Merhaba,
Üniforma zorunluluğu ülkemizde var olan acımasız sınıf farklılığını eğitim kurumlarında az da olsa gizleyen bir uygulama idi;
Özellikle bu tesbit çok yerinde bir tesbit..Bundan dolayı teşekkür ederim Sn.irsArtvin...
Ek olarak " İnançsal sembol " leri de kabul etmeyen optimum buluşulacak noktadaki bir yönetmelikti önceki yönetmelik...Başını örtmenin de serbestleşeceği bir durumda okula KİPA takarak veya HAÇ ını takarak gelen öğrenciye bakış açısı nasıl olacak...? Eski bir öğretmen olarak ilgiyle izliyorum ama maalesef demekten de kendimi alamıyorum..
Bu konudaki eğitim sendikalarını da ayrıca samimi bulmuyorum...Bu samimi bulmadığım durum belki üyelik güçlerinin yeterli olmayışından da kaynaklanabilir...Ancak eğitim ile ilgili alınan karar süreçlerinin hiç birinde yoklar...İş işten geçtikten sonra da " sür eşeği...." Bir sürü eğitim sendikası bir eski TÖBDER ve TÖS ün gücünde değil...
Sağlıcakla kalınız...
kulturlu_kartal
29-11-2012, 01:18
Bence ne üniforma olmalı ne de tam serbest olmalı yine okullar veya meb belirleyecek şekilde örneğin mavi renk gömlek, tişört veya kazak ve siyah renk etek ve pantolon, siyah renk ayakkabı denecek. Tabii ki etek için bir minimum ölçü olacak, ölçü gerektiren diğer şeyler için de üste giyilen dirsekten kısa olamaz üst için 5cm^2den büyük yazı veya amblem bulunduramaz vs.vs.vs. diye. Bunun dışında kıyafetin markasına veya kumaş türüne karışmayacaklar. Bana göre ideali bu olur..
Sayın kulturlu_kartal,
Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Sanıyorum size göresi zaten şu an uygulanan yönetmelik.
Her okulun belli renkte gömleği, tişörtü, pantolonu, kazağı vs var zaten. Keza, ölçüleri de bu şekilde çoğu okullarda disiplin çerçevesinde uygulanmakta.
Ben bu yeni yönetmeliğin çok daha fazla kaosa yol açacağını düşünmekteyim.
''Üniforma zorunluluğu ülkemizde var olan acımasız sınıf farklılığını eğitim kurumlarında az da olsa gizleyen bir uygulama idi.'' Ben de bu tespiti yerinde buluyorum. Yakın zamanda resmi anlamda ben de bir eğitimci olacağım ve çocukların marka muhabbetleri yapmasına seyirci kalabileceğimi sanmıyorum. Üniformasızlık, sınıf farklılıklarının çocuklar tarafından da fark edilmesine yol açacak. Onların kendi dünyalarına, oyunlarına, oyun arkadaşları seçimlerine bile acımasızca yansıyacak.
Yönetmelikte, ‘Kolsuz tişört ve ve kolsuz gömlek giyemez’ deniyor. Pekala, sıcak iklimli bölgelerde yaşayan çocuklar, kolsuz giydiklerinde ne olacak ki? Bu nasıl bir uygulamadır, ilköğretim yaşındaki çocuklar birbirlerinin kollarını cinsel obje olarak mı algılayacaklardır ki?! Bu insanlar , yönetmelikleri kurcalarken neresinden bakıyorlar çocuklara!
kulturlu_kartal
29-11-2012, 02:54
Sayın kulturlu_kartal,
Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Sanıyorum size göresi zaten şu an uygulanan yönetmelik.
Her okulun belli renkte gömleği, tişörtü, pantolonu, kazağı vs var zaten. Keza, ölçüleri de bu şekilde çoğu okullarda disiplin çerçevesinde uygulanmakta.
Benim demek istediğim uygulanan değil tam olarak Şu anda okullar diyor ki kumaş pantolon ve bilmem nasıl gömlek benim kastettiğim ise yine belli bir renkte karar kılarak bu kumaş zorunluluğunun kaldırılması sadece
O halde, sizin fikriniz bunun daha -ılımlı hali- oluyor ve sanırım değişen pek bir şey olmasın diyorsunuz siz de. Sanıyorum bu kumaş pantolon zorunluluğu günümüzde pek kalmadı, rengi tuttuktan sonra, birçok okulda kumaş pantolon giyen öğrenci sayısı yok denecek kadar az. Mesela benim ilköğretime giden kardeşim kumaş giymiyor, geçen sene farklı bir ildeydi ve yine kumaş giymiyordu..
Mavi önlükleri özledim ben :)
AlbatrosS
29-11-2012, 05:54
Saygıdeğer TD forumu takipçileri; Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve ortaöğretimde üniforma giyme zorunluluğunu ortadan kaldıran, yani kıyafet serbestîsi getiren yeni yönetmeliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi açık bir şekilde beyan ederseniz, kaliteli bir şekilde fikir alış verişi yapmış oluruz.
Üniforma zorunluluğu ülkemizde var olan acımasız sınıf farklılığını eğitim kurumlarında az da olsa gizleyen bir uygulama idi; ancak bu yönetmelikle çocukların arasında zengin-fakir ayrımı çok bariz bir şekilde belirginleşerek ortaya çıkacak ve bu da çocuklar arasındaki başta arkadaşlık ilişkileri olmak kaydıyla her türlü ilişkiye ve de dar gelirli ailelerin çocuklarının psikolojisine açık bir biçimde darbe vuracaktır. Aynı zamanda da bu işin bir de aile boyutu var fakat zamanımın kısıtlı olması hasebiyle yazamayacağım; ancak bu konunun derin bir şekilde irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence, eğitim sosyologlarının bu konu üzerinde detaylı bir çalışma ve araştırma yapmaları elzemdir.
''Üniforma sınıf farkını gizler''(kudsi hadis) :) Kusura bakmayın da bu kadar aptalca bir argüman az bulunur cinsten. Uzun yazmayacağım; ama şunu da sormak isterim: Ma'lum ergenliğe hızlı ve erken giren bazı kız çocukları göğüslerinden utanıp kambur gezerler. Bu da onları utanç ve kompleks gibi ciddi sorunlarla tanıştırır. Hani diyorum ''göğüs farkını eşitleme'' adına herkese çarşaf mı giydirsek?
Eğitim ''kişilik kazandırma'' işidir aynı zamanda. İlköğretim bebeleri de sınıf neyim bilmez kardeşim. Zaten çoğu aynı köyden, mahalleden, akraba vs'dir. Bilecekleri çağda da değil üniforma, burka bile giydirseniz anlarlar :)
Unutmuşum: Hükümetin nadiren yaptığı güzel işlerden biri oldu. (bozuk saat misali) Üniforma otoriter rejimlerin ''eğitim sembolleri''nden biri ola geldi. Naziler'in apartman kapıcılarından bile üniforma istediği bilinir örneğin. İnsanların gündelik yaşamda kendilerini özgürce ifade edebilecekleri giyim-kuşam-aksesuar gibi özelliklerine absürt sınırlamalar konmamalı.
Yeni kıyafet yönetmenliğindeki sakat durumlardan biri dini sembollere izin verilirken siyasi sembollere izin verilmeyişi. Türbana izin veriliyorsa eşit muamele ilkesi göz önünde tutularak tabi ki haç kolye, zülfikar kılıcı veya kipa gibi diğer inançlarla ilişkili sembollere de izin verilmesi gerektiği kendinden anlaşılır bir şey.
Ancak Che Guevara tişörtüyle ya da orak ve çekiç sembolüyle okula girmek isteyen birisine izin verilmemesi durumunda bu, dini dünya görüşlerin üstün tutulup kayrılmasına ama ideolojik veya felsefi dünya görüşlerine sahip olan kişilerin ise ayrımcılığa uğraması neden olur.
Ancak nasıl bir insan istediği bir dini dünya görüşüne ve inanca sahip olma ve bunu istediği yerde istediği zaman beyan etme veya etmeme özgürlüğüne sahipse din dışı dünya görüşüne sahip olan kişilerin de bunu istediğinde dillendirme özgürlüğüne sahip olması gerekir.
Fakat bu konuda kısıtlama yapılabilir, mesela yasayla belirlenmiş dini veya siyasi terör örgütlerinin veya ırkçı oluşumların sembollerine izin verilmeyebilir.
Yönetmenlik tam olarak iyice düşünülmediği, hala ayrımcılığa yol açtığı ve daha iyisinin yapılabileceği alternatif yönetmenliklerin de olabileceğini göz önüne alarak ankette hayır oyu kullanıyorum.
Yeni bir kıyafet yönetmenliği yapılsın buna: EVET
Ama önerilen ve önümüze sunulan bu yönetmenliğe ise: HAYIR
Sayın Alka'nın oy kriterine katılıyorum;
Yeni bir kıyafet yönetmenliği yapılsın buna: EVET
Ama önerilen ve önümüze sunulan bu yönetmenliğe ise: HAYIR
Sıcak bölgelerdeki çocukların başörtüsüne karışılmayıp da,
onların kolsuz tişört giymelerine karışan bu yönetmelik,
tarafını açıkca ortaya koyuyor. Durum böyleyken, kesinlikle karışıklığa yol açacak bir hal alacak.
Corpse Bride
29-11-2012, 16:40
bu uygulamayı göreceğimi hiç ummazdım, çocuklar kadar bende sevindim. sınıf farkını kaldırıyor derken devlet bedava dağıtmıyor gömlek pantalon etek çorap ayakkabı hırka ıvır zıvır hepsine para odüyor veliler. en azından çocuklarına daha sıhhi kıyafet alırlar özellikle ilköğretim 1-5 için. zaten çocukların tüm günü okulda geçmiyorki sınıf farkından ezilsin yaşadığı çevre ve diğerlerinin arasındaki uçurumu görmesi için okula gelmesi şart değil yaşadığı çevre fazlasıyla yeterli. kıyafetle bu ayırım ortadan kalkıyordu demek kendini kandırmak oluyor. parası olan zaten özel okula gönderiyor. bi gün 5-6 yaşlarında bi çocuğa adana'da sanırım, spiker -büyüynce ne olacaksın dedi çocuk -ne olsunki fakir doğduk fakir ölücez dedi.
albatross neyi savunduğunu anlıyamadım açıkçası
sınıf farklılıklarını elbette ilköğretim çocuğu bilmez, ancak o ilköğretim çocuğuda kılık kıyafetin parasını vermez.. aptalca bir argüman dediğin şey bu ülkede en azından okullarda çocukların babalarına annelerine banada al onda şu var diyemediği bir şeydi..
okullara gitmeyeli çok mu zaman geçti? aynı köyden aynı mahalleden olması neyi değiştirir bahsettiğimiz çocuklar en çokta birbirlerinden gördüklerini ailelerinden isterler bu hareket ne kadar çocukça bir istek olsada onlar zaten çocukturlar.. kimse o garip üniformaları giymek istemez bende okul hayatım boyunca önlük dışında geri kalanları sevmedim benimsemedim ama burda oynanan oyun çocuklar rahata kavuşsun değildir.. elbette bu yasaya karşı çıkmak için tek neden bu sınıf argümanı değil meselenin arkasındaki gerçeği göremiyorsanız söyleyecek pek bişey kalmıyor..
bir dinlerden özgürlük üyesinin bu yasayı iktidarın yaptığı ender işlerden olarak tanımlamasına üzüldüm gerçekten..
yasayı kısıtlamalarını okudun mu sevgili arkadaşım?
kılık kıyafet sınırlamalarına göre öğrencilerin “vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek” giyemeyecekleri belirtilmekte.
ayrıca
öğrenciler “siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller”le okula gelemeyecekler
birkaçına bakalım...
buna rağmen siyasal islamın sembolü serbest.. imam hatipte serbest seçmeli derste serbest kısa giymek açık giymek yasak ama türbanla pardesü ile gelmek serbest..
üniversitelere türban nasıl girmişti hatırlıyormusunuz?
yasa çocuklarımız kumaştan kurtulsun keten de giyebilsin çocuklarımız kötü renkli gömlekten kurtulsun kazakta giyebilsin diye çıkmıyor, bu yasa eğitimin gericileştirilmesidir bu yasa gericilerin eğitim alanında baskısıdır ve dahada artacağı açıktır..
Bu işin sıkıntı veren diğer kısmı öğrencilerin nasıl giyineceğine okulun değil devletin karar vermesi ve tüm yurtta devletin ön gördüğü şekilde uygulanması. Bence her okul kendisi üniforma mı yoksa serbest mi giyineceklerine karar verebilmeli. Okul Müdürü de kendi kafasına göre değil ailelerin isteğine göre bunu seçmeli. Pekala her okul müdürlüğü öğrenci velilerine bu konuyu sorabilir ve oylamada çıkan sonuca göre hareket edebilir. Bırakın aileler ve öğrenciler bu konuda kendi kararlarını versinler. Devletin her işe el atması iyi değil.
sevgili alka öğrenci velilerinin %80inin bizim kızımız türbanlı gelsin dediği bir durumda ne olacak? öğrenci velisi, aile baskısı, türbanın ne olduğunu bile bilmeyen çocuğa tak kızım bunu bu yeni üniforman..
sevgili alka öğrenci velilerinin %80inin bizim kızımız türbanlı gelsin dediği bir durumda ne olacak? öğrenci velisi, aile baskısı, türbanın ne olduğunu bile bilmeyen çocuğa tak kızım bunu bu yeni üniforman..
Evet bu da düşünülmeli. Türban giymeye zorlanan kız çocukların hakları nedir? Diğer yandan okullarda türban giyme yasağına "hayır" demek türban takma zorunluluğuna "evet" demek anlamına gelmemelidir. Aileleri tarafından türbana zorlanan çocuk ve öğrencilerin okul içinde de şikayet edebileceği bir merci ve anayasada çocuk haklarını koruyan kanunlar olmalıdır. İleri demokrasi (!) söylemindeki AKP yönetimi zamanında bu uygulanabilir mi hiç sanmıyorum ama takır takır işleyen bir demokraside çocuk haklarını koruyan bu tür yasalar da olmalıdır. Mesela sünnet olmak istemeyen ve korkan bir erkek çocuk ailesinden nasıl korunacak? Din özgürlüğü çocuk haklarını ihlal edebilir mi? Hayır tabi ki..
Böyle bir çoğunluğun olacağını sanmıyorum. Kaldı ki, böyle bile olsa, karar ailelerin ve çocukların oylamaları ile belirleneceğinden yine saygı duymak gerekir. Çocuklara isimleri alınmadan, bireysel oy kullanmaları sağlandığında çocuk üzerinde baskı hissetmeden kendi insiyatifiyle kararını verebilir. Türbanlısı, kollusu, kolsuzu ya dilediği gibi giyinir; ya da işler böyle yürümüyormuş deyip yeni yönetmelik adı altında eskisine dönülür..
Bugün dersin birinde yanımda oturan kız, bu ülkede isim yapmış bir dil eğitimcisinin eşiymiş, ikinci üniversitesiymiş. Ve bundan önce okuduğu bölüm de hafife alınacak gibi değil. Kendince, mesleğini yapamamasının tek nedeni kafasındaki örtü. Bu kadın 2. üniversitesini okuyor, muhtemelen bizim bölümden mezun olduğunda da aynı sebepten bu mesleği de icra edemeyecek. Bu tip insanlar, o örtü uğruna hayatlarını erteleyenler, hiç şüphesiz, çocuklarını da bu zihniyette yetiştirecekler. O cocuk, o yaşta belki baskıyla takmak zorunda kaldığı baş örtüsünden, ileriki yaşlarda bilincini topladığında nefret edecek. Ülkede ailelerin bilinçsizliği, cahilliği yeterince mevcut durumda. Bu yüzden devletin, hiç işi gücü yokmuş gibi sanki ülkemizin tek derdi buymuş gibi, kıyafet yönetmeliğiyle gündem oluşturması sinir bozucu.
''Üniforma sınıf farkını gizler''(kudsi hadis) :) Kusura bakmayın da bu kadar aptalca bir argüman az bulunur cinsten. Uzun yazmayacağım; ama şunu da sormak isterim: Ma'lum ergenliğe hızlı ve erken giren bazı kız çocukları göğüslerinden utanıp kambur gezerler. Bu da onları utanç ve kompleks gibi ciddi sorunlarla tanıştırır. Hani diyorum ''göğüs farkını eşitleme'' adına herkese çarşaf mı giydirsek?
Sevgili AlbatrosS, bu hükümet bu kafayla daha çok yerinde işler yapar, görürsünüz. Sizin aptalca bulduğunuz argümanı, gögüs farkını eşitleyerek hükümet kapatır. İçinizi ferah tutun..
bursali68
30-11-2012, 03:27
Merhaba,
Sn.Kızıl , eleştirilerinizin bazı yönlerinde haklı , bazı yönlerinde haksızsınız...Haklı olduğunuz yerlere çok fazla değinmeyeceğim,haksız olduğunuz yerlere değinince kendiliğinden çıkacak zaten...;
bir dinlerden özgürlük üyesinin bu yasayı iktidarın yaptığı ender işlerden olarak tanımlamasına üzüldüm gerçekten..
Bakalım gerçekten öyle mi...?
kılık kıyafet sınırlamalarına göre öğrencilerin “vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek” giyemeyecekleri belirtilmekte.
İyi de bu önceki yasada da var..! Buyrun...;
ESKİ YASA
Madde 12 – Lise ve dengi okullarda (1)
a. Kiz Ögrenciler:
Okulca seçilen bir renkte vücut hatlarini belli etmiyecek sekilde, yirtmaçsiz, kolsuz ve diz kapagini örtecek boyda bir forma giyerler. Bu forma içine, mevsimin özelliklerine göre formayla uyum saglayacak sekilde, kapali yakali uzun veya yarim kollu bluz veya kazak giyerler. Okul içinde bas açik, saçlar temiz ve düzgün taranmis olup uzun olmasi halinde örülür veya arkaya toplanarak baglanir. Makyaj yapilmaz, kaslar alinmaz, tirnak uzatilmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, igne ve bilezik gibi süs ve ziynet esyasi takilmaz.
Çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. ve 15. maddeye uygun olarak düzenlenir.
Kaynak : http://bahcesehirataturk.k12.tr/kyafet-yoenetmelii (http://bahcesehirataturk.k12.tr/kyafet-yoenetmelii)
YENİ YASA
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
ayrıca
öğrenciler “siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller”le okula gelemeyecekler
İyi de bu da önceki yasada zaten var...Buyrun...;
ESKİ YASA
Madde 17 - (Degisik: 26.11.1982 – 8/5663 B.K.K.) 6 nci maddede sayilan personel görev yaptigi yerin veya mezun oldugu okullarin rozetleri ile Hükümetçe özel günler için çikarilan rozetler (Atatürk’ün dogumunun 100 üncü yili gibi) disinda rozet, isaret, nisan ve benzeri seyler takamaz. Ögrenciler ise ögrenim gördükleri okullarin rozetleri disinda rozet, isaret, nisan ve benzeri seyler takamaz.
Kaynak : http://bahcesehirataturk.k12.tr/kyafet-yoenetmelii (http://bahcesehirataturk.k12.tr/kyafet-yoenetmelii)
YENİ YASA
d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,
buna rağmen siyasal islamın sembolü serbest.. imam hatipte serbest seçmeli derste serbest kısa giymek açık giymek yasak ama türbanla pardesü ile gelmek serbest..
Burada da yanlışsınız...Eski kanuna göre de , yeni yasaya göre de Türban serbest değil...Baş açık olacak...Sadece imam hatiplerde " ALAN DERSLERİNDE " takılabilir,bunun dışında değil...Buyrun...;
ESKİ YASA
Madde 10 – Ilkokullarda (1)
a. Kiz ögrenciler:
Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde bas açik saçlar temiz olup düzgün taranir. Saçlar, uzatilmasi halinde, örülür, imkan varsa beyaz kordela takilir. Ögrencilerin mevsime göre giyecekleri çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. maddeye uygun olarak düzenlenir.
Madde 11 – Ortaokullarda (1)
a. Kiz Ögrenciler:
Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde basi açik, saçlar temiz, düzgün taranmis olur. Saçlar. uzun olmasi halinde örülür veya arkaya toplanarak baglanir. Ögrencilerin mevsime göre giyecekleri çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. maddeye uygun olarak düzenlenir. Zincir, kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. ziynet esyasi takilmaz.
Madde 12 – Lise ve dengi okullarda (1)
a. Kiz Ögrenciler:
Okulca seçilen bir renkte vücut hatlarini belli etmiyecek sekilde, yirtmaçsiz, kolsuz ve diz kapagini örtecek boyda bir forma giyerler. Bu forma içine, mevsimin özelliklerine göre formayla uyum saglayacak sekilde, kapali yakali uzun veya yarim kollu bluz veya kazak giyerler. Okul içinde bas açik, saçlar temiz ve düzgün taranmis olup uzun olmasi halinde örülür veya arkaya toplanarak baglanir. Makyaj yapilmaz, kaslar alinmaz, tirnak uzatilmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, igne ve bilezik gibi süs ve ziynet esyasi takilmaz.
Çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. ve 15. maddeye uygun olarak düzenlenir.
c. Kiz ve Erkek Ögrenciler;
(3) Imam-Hatip liselerinde kiz ögrenciler yalniz Kuran-i Kerim ders saatlerinde baslarini örtebilirler.
YENİ YASA
e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.
3. maddenin 6. fıkrası ne diyormuş...;
YENİ YASA
Temel ilkeler
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
(6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.
Buradaki eleştiri şu yönde olabilir..." imam-hatip programlarında tüm derslerde " demek , Alan Dersleri dışındaki diğer dersleri de kapsıyor ise o da çok sorun değil,çünkü zaten tercih İMAM HATİP OKULUDUR...! Eğerki İH programındaki dersler...;
ALAN DERSLERİ
1-Kur'an-ı Kerim
2-Mesleki Arapça
3-Hitabet ve Mesleki Uygulama
4-Tefsir
5-Hadis
-----
6-Temel Dini Bilgiler
7-Siyer
8-Fıkıh
9-Karşılaştırmalı Dinler Tarihi
10-İslam Tarihi
11-Kelam
Deslerini kapsıyor ise bu dersler zaten MESLEKİ DERSLER statüsündedir...Eğer ki diğer dersleri de kapsıyor ise yani matematik,kimya...v.b gibi , o zaman da ilk söylediğime geliyorum...Zaten İH okulu veya programı tercihtir...Ancak buradan anlaşılan sadece mesleki derslerdir...
Bu eleştirinizde yerden göğe haklısınız....
Örneğin birbiriyle çelişen maddelerden bazıları şunlardır...
(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.
(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.
(6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.
Sonuçta beden eğitimi de ÖZEL NİTELİKLİ ve dersin özelliğine uygun kıyafeti olan bir bir derstir...Aynen ATELYE dersi gibi , LABARATUAR gibi...!
Yeni yasanın getirdiği TEK TİP kıyafeti kaldırması , ancak önceki yasadaki OLUMSUZLUKLARI aynen kopyalaması ve birbiriyle çelişen mantık hatası yapmasıdır...
Önceki yasadaki " dar - kolsuz - yırtmaçlı " ya getirilen yasak aslında OPTİMUM durumu uygulamaktır...Ne kapalı ne açık...
Öğrencilere ait , özellikle dini sembol içerikli giyimin düzene girebilmesi ve doğruya gidebilmesi için öncelikle Anayasanın 24.maddesinin kendi içerisindeki ÇELİŞKİDEN kurtulması gerek...
Sağlıcakla kalınız...
AlbatrosS
30-11-2012, 03:37
albatross neyi savunduğunu anlıyamadım açıkçası
sınıf farklılıklarını elbette ilköğretim çocuğu bilmez, ancak o ilköğretim çocuğuda kılık kıyafetin parasını vermez.. aptalca bir argüman dediğin şey bu ülkede en azından okullarda çocukların babalarına annelerine banada al onda şu var diyemediği bir şeydi..
okullara gitmeyeli çok mu zaman geçti? aynı köyden aynı mahalleden olması neyi değiştirir bahsettiğimiz çocuklar en çokta birbirlerinden gördüklerini ailelerinden isterler bu hareket ne kadar çocukça bir istek olsada onlar zaten çocukturlar.. kimse o garip üniformaları giymek istemez bende okul hayatım boyunca önlük dışında geri kalanları sevmedim benimsemedim ama burda oynanan oyun çocuklar rahata kavuşsun değildir.. elbette bu yasaya karşı çıkmak için tek neden bu sınıf argümanı değil meselenin arkasındaki gerçeği göremiyorsanız söyleyecek pek bişey kalmıyor..
ayrıca
birkaçına bakalım...
üniversitelere türban nasıl girmişti hatırlıyormusunuz?
yasa çocuklarımız kumaştan kurtulsun keten de giyebilsin çocuklarımız kötü renkli gömlekten kurtulsun kazakta giyebilsin diye çıkmıyor, bu yasa eğitimin gericileştirilmesidir bu yasa gericilerin eğitim alanında baskısıdır ve dahada artacağı açıktır..
1. Üniformanın ''sınıf farkını, özeni vs'yi gizlediği'' şeklinde bir tane prestijli MAKALE getirin bu sözlerimi geri alayım. Kafadan dolma bilgilerle pedagoji mi tartışacağız? Evet, hala aynı fikirdeyim. Kemalizmin en berbat tekerlemelerinden biridir şu ''sınıf farkı'' meselesi. Ve en aptalca.
Kendini ''sınıflar üstü'' tanımlayıp ''tc'de sınıf farkının olmadığını'' iddia eden bir rejim olduğunu da biliyorsanız, söylenenin hem kendi içinde ne denli absürt hem de nasıl bir ''tutarlılık'' arz ettiğini görmek bu kadar zor olmamalı.
2. Mesleğim eğitim, okula gideli çok olmadı.
3. Aileler çocuklara iyi ya da kötü bir kıyafet alır. Üniformaysa ekstra masraftır. Kaldı ki, gelirleri açısından arada UÇURUMLAR OLAN ailelerin çocukları aynı okullarda zaten olmaz. Oturdukları mevkilerden tutun da gittikleri okullara değin bu böyle. Fabrika sahibi adam çocuğunu özel okula gönderiyor zaten. Evi de gettoda yahut köyde değil; ekseri kentin görece varlıklı insanlarının yaşadığı yerlerde oluyor. Görev yaptığım okulda babası fabrikatör olan bir tek çocuğun olmaması takdir-i ilahi değil; sınıfsaldır.
İtiraz ettiğimiz şey de zaten yukarıda değindiğimiz ''aptalca argüman''dı. Dile getirilen ''kısıtlamalar'' önemli bir eksikliktir. Hatta yer yer, bazı sıkıntıları da daha görünür kılacaktır, doğru. Ancak, birçok yerde pratikte o da aşılacaktır. Halihazırdaki ''etek boyları''nın düştüğü hali yakinen gözlemleyen biriyim. Örneğin şu anki uygulamada da aşırı kısa etek boyu yasaktır. Yasaktır yasak olmasına, ancak, Liselilerin yarısının etek boyları bildiğiniz MİNİ'dir. Bir iki öğretmen kem-küm etmiş ne gam, kimsenin taktığı da söylenemez :)
Endişelere haksız diyemem; ama abartılmasını da şimdilik yersiz buluyorum.
Diğer yandan herkesi tek tip giydirerek çocuklar arasındaki sınıfsal farklar ve zengin fakir uçurumu makamlarca çok güzel gizleniyor ve örtbas edilip önlükle örtülüyor. Eğer gerçekten sosyal adalet fikriyle hareket edilecekse ilk önce gelir dağılımını düzeltmek, sosyal politikaları iyileştirmek, yoksulluğu önlemek, sınıflarda ve eğitimde eşit davranmak, çocuklara hayatta kıyafetin değil fikriyatın önemli olduğunu anlatmak gerekir. Bu böyle olmadığı sürece bir önlükle sosyal adaletsizliği örtmeye çalışmak sadece ikiyüzlü bir davranıştan öteye gidemez. Önlükle neyi örteceksiniz? Gerçekleri mi?
AlbatrosS
30-11-2012, 03:54
Sevgili AlbatrosS, bu hükümet bu kafayla daha çok yerinde işler yapar, görürsünüz. Sizin aptalca bulduğunuz argümanı, gögüs farkını eşitleyerek hükümet kapatır. İçinizi ferah tutun..
Merhaba;
Bu adamlar ''pragmatist'' güzel kardeşim. Türkiye'de ''şeriat yönetimi'' isteyen kitleyse %20 bile değil. O kadar kolay değil o işler. Ha, istemezler mi? İsterler elbette.
Buradaki eleştiri şu yönde olabilir..." imam-hatip programlarında tüm derslerde " demek , Alan Dersleri dışındaki diğer dersleri de kapsıyor
İmam Hatipliler daha önce sadece din derslerinde başlarını örtebiliyorlardı (matematik, fizik, kimya vs gibi derslerde ise başlarını açmak durumundaydılar) Yeni kıyafet yönetmenliğiyle artık tüm derslerde de başlarını örtebilecekler...
Aslında “dindar nesil yaratacağız” söylemiyle yoluna devam eden AKP'nin yeni uygulaması, pek yakında düz okullarda da tüm derslerde başörtüsü serbestisinin geleceğini önceden haberdar eder gibi..
sevgili bursalı;
yasaların nasıl işlediği ne olduğundan daha önemlidir, üniversitelere türban serbestliği nasıl sağlandı hatırlamak lazım izin veren hocaların dersine girilebilecekti sadece sonrasında bu ne hale geldi? her derse girilebilir hale geldi izişn vermeyen hocalar hem baskıya uğradı hemde şikayet edildi susturuldu.. çukurova üniversitesinde izin vermeyen bir çok hoca çok ciddi sıkıntılar yaşadı hatta rektörün baskısıyla yüz yüze kaldılar..
ben şuanda size normal derslerine türbanla giren ailesi türban taktıran ufak kız çocuklarının fotoğraflarını yollıyabilirim şuanda bile başlanmış durumda..
bahsetmeye çalıştığım şey bu..
bu kılık kıyafet anlayışını çocuğa bırakmak veliye bırakmak hiç akıllıca değil çünkü veli kendisi ne isterse çocuğada bunu dayatır ve unutmayın ilkokula giden bir çocuk ne bunu ayırd edebilir nede buna karşı çıkabilir..
dindar gençliği yaratmanın temelleri böyle atılır..
sevgili albatros;
Okula üniformayla gelmek demek:
1-Dolabında doğru düzgün giyecek kıyafeti olmayan çocukların maddi durumu iyi olan öğrencilerle aralarındaki farkın en azından g
örünüş açısından ortadan kalkması demek,
2- Öğrencilerin kendilerine "Acaba yarın okula giderken ne giysem?" diye sormayıp derslerini düşünmeleri demek,
3- Çocukların anne babalarına" Daha bunu dün giydim, aynı kıyafeti yarın da giymem",
"Arkadaşlarım hep farklı kıyafetler giyiyorlar, ben de istiyorum"," Bu eteğimin aynısı Ayşe'de de var, ben bunu istemem" dememeleri demek,
4-Bin bir zorlukla evlerine bakmaya çalışan anne babaların çocuklarına güzel kıyafetler alamadıkları için kendilerini rahatsız hissetmemeleri demek,
5-Öğrencinin pantolonunun kısa ,kotunun yamalı,
tişörtün*ün dikili olduğunu göstermemek için tahtadaki soruyu cevaplamaya çıkma korkusunun olmaması demek,
6-Çocukların "kıyafeti güzel olanlar ve kötü olanlar" diye gruplaşmamaları* demek,
7- Kızların erkekleri,erkek*lerin kızları kendilerine beğendirmeye çalışmalarının en aza indirgenmesi demek,
8-Çocukların sırf okula aynı kıyafetle gitmek istemediği için hasta numarası yapmaması demek,
9-Yine çocukların harçlıklarını sırf yeni kıyafetler almak için biriktirip,gere*kirse aç kalmalarına engel olmak demektir,
10-Öğrencilerin* okulda ilgilerini süs-püs yerine eğitim öğretime ayırıp,ilerde kendilerine güzel meslekler seçebilmeleri,g*üzel hayatlar yaşayabilmeleri* demek....
bu yapılan sadece bir başlangıçtır ve dediğim gibi islami kanadın eğitime baskısıdır..
sevgili albatros bu yasa bildiğim kadarıyla liseleri kapsamıyor, liselerden örnek vermişsiniz liselerde durum farklı liseye gelmiş bir kıza çokda kolay türban tak diymezsiniz mesele küçük yaşta müdahaledir..
ve şunuda hatırlatmak isterim ankarada normal bir okulun imam hatip olması için eylem yapan dilekçe veren veliler vardı.. hatta hayır imam hatip olmasın diye karşılık veren velilerlede sokakta tartıştılar bunun üzerine imam hatip olmasın diyen ailenin evi akşam vakitlerinde taşlanmıştı...
kurtulusislamda
30-11-2012, 15:47
onu bunu her şeyi gectim benim en büyük korkum,
zaman zaman okurken sizlerde karşılaşmışınızdır,okul dışından gelen diğer öğrenciler olsun siviller olsun daha rahat biçimde okula karışmasının önü açılmış olacaktır.kız kavgaları alenen rahat biçimde meydana gelme olasılığı artacaktır.
sivil ile okul talebesinin anlaşılamıyacağı durum meydana getirir,haylaz öğrencilerin daha rahat okulu kırmasına olanak sağlar.bence disiplin alt seviyelerde sürünür
bursali68
30-11-2012, 16:45
Merhaba,
sevgili bursalı;
yasaların nasıl işlediği ne olduğundan daha önemlidir, üniversitelere türban serbestliği nasıl sağlandı hatırlamak lazım izin veren hocaların dersine girilebilecekti sadece sonrasında bu ne hale geldi? her derse girilebilir hale geldi izişn vermeyen hocalar hem baskıya uğradı hemde şikayet edildi susturuldu.. çukurova üniversitesinde izin vermeyen bir çok hoca çok ciddi sıkıntılar yaşadı hatta rektörün baskısıyla yüz yüze kaldılar..
Sevgili Kızıl,bu söylediklerinizde haklısınız...Konunun bu yönünü tartışmıyorum...Ancak şu kadarını söyleyebilirim,mesajımın son bölümündeki Anayasanın 24.maddesindeki...;
" İnanç özgürlüğü deyip,din dersleri zorunludur " çelişkili ifadesi,din dersleri zorunluluğu ortadan kalkmadıkça ilk ve orta dereceli okullarda bu konu her zaman sıkıntı olacaktır...
Yüksek öğrenim öğrencilerinde ise , Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafet yönetmeliğine atıfta bulunulur ve burada da " Baş daima açıktır " ibaresi , başörtüsü ile sınıfa girmeyi veya çalışmayı engelleyicidir....
Ancak idareciler , yıllardır yönetmelikleri esneterek uyguladılar...Niçin çünkü garip bir toplumuz...Bir kural koyarız sonra da o kuralı delik deşik ederiz...Kaldırmayız veya değiştirmeyiz de üstüne üstlük...Kırmızı ışıkta geçer , yeşil ışıkta dururuz...!!! Sonuç olarak özellikle okullardaki kuralları uygulamamalar karşımıza " marjinal gurupların " eline verilmiş malzeme olarak çıktı...Örneğin liselerde özellikle , kız öğrencilerin " makyajına " tolerans tanındı,yönetmelikçe belirlenmiş ölçülerin dışında etek boy ölçüleri kısaldı neredeyse miniye döndü,hem erkek hem kız öğrencilerde saçlar ayrı telden çaldı...Oysaki kılık kıyafet yönetmeliğindeki amaç...;
Ek ve Değişiklikler :1) 26/11/1982-8/5663 B.K.K. ( 24.12.1982/17908 RG)
I. BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amaçları, her derece türdeki okullarda;
a. Yönetici, ögretmen ve diger görevlilerle, ögrencilerin, Atatürk Inkilap ve ilkelerine uygun, uygar, asiriliklara kaçmayan ve sade bir kilik kiyafatte olmalarini saglamaktir.
" Aşırılıklara kaçmayan ve sade bir kılık kıyafette olmalarını sağlamak " olan amaçların canına okununca böyle durumlarla karşılaşmak da kaçınılmaz sanırım...Tabii ki bu nedenlerden biri...Bir diğeri de cumhuriyetin hazmedilememiş olup,geçmişe duyulan özlem,diyebilirim....
ben şuanda size normal derslerine türbanla giren ailesi türban taktıran ufak kız çocuklarının fotoğraflarını yollıyabilirim şuanda bile başlanmış durumda..
bahsetmeye çalıştığım şey bu..
Yasaya aykırı şu an bu örnekler ki bunları ben de biliyorum...Demekki okul idarecileri hakkında yasaların uygulanmaması nedeniyle mahkemeye vermek gerek...Bunu STK da yapabilir,herhangi bir vatandaş da....
bu kılık kıyafet anlayışını çocuğa bırakmak veliye bırakmak hiç akıllıca değil çünkü veli kendisi ne isterse çocuğada bunu dayatır ve unutmayın ilkokula giden bir çocuk ne bunu ayırd edebilir nede buna karşı çıkabilir..
İşte ben de bu yüzden 24.maddedeki Din derleri zorunluluğu kaldırılmalı diyorum...Bu madde olduğu sürece eğitim sistemimiz LAİK değildir...Laik olmayan bir eğitim sisteminde de güç kimde ise o borusunu öttürür ve başörtüsü-kılık kıyafet konunun detayıdır...Kısaca zorla öğretilmeye çalışılan / dayatılan bir inanç kapı gibi dururken türban bu işin teferruatından öteye geçmez...Tek tip kıyafetin kaldırılması da benim gözümde " göz boyamak " tan başka bir şey değildir...Yakın geçmişteki " YETMEZ AMA EVET " i anımsatan bir görüntüdür..
Sağlıcakla kalınız...
Yeni kiyafet yonetmenliginin arkasinda bir plan oldugu muhakkak; laikligi silah gibi kullanip, turban serbestisi getirmeye calisan bir zihniyetin, amaclarina eristikten sonra. baskalarinin ozgurlugune saygili olmayacaklarina artik eminim. Demokrasi cigliklariyla, sol ve liberal oylarini da toplayan hukumetin, ne laik ne de demokrat olmadigini, basbakanin atesli yurt ici ve yurt disi konusmalarindan kolaylikla anliyoruz.
Arkasindaki art niyeti bilmesek, gayet masum gorunen bir yonetmenlik, normal sartlarda, panik yapacak birsey degilmis gibi gorunuyor. Tabi ki asil ozgurluk, kimsenin kimseye ne giyecegini, nasil giyecegini dayatmamasi olacaktir: Toplum kendiliginden kendi ayarlarini yaratir.
Merhaba;
Bu adamlar ''pragmatist'' güzel kardeşim. Türkiye'de ''şeriat yönetimi'' isteyen kitleyse %20 bile değil. O kadar kolay değil o işler. Ha, istemezler mi? İsterler elbette.
Pekala, ''Eğer bir bilgi günlük hayatta işe yarıyorsa doğrudur. Yaramıyorsa yanlıştır.'' bu değil mi faydacıların tutumu?
Siz, bu adamlar bu yönetmeliği önümüze koysunlar diyorsunuz, hatta bu adamların yaptığını da -iyi bir iş- olarak görüyorsunuz.
Bence o kadar kolay bu işler, adamlar kılık kıyafetin serbest olduğunu ima ederek, türbanı yasalaştıracaklar.
Bu yasa, günlük hayat(ların)da işe yarayacak ve doğru kabul edilecek.
MEB'in yaptığı okullarda kıyafet anketine göre özel okul öğrenci velilerinin yüzde 97'si, devlet okul öğrenci velilerinin ise yüzde 90'ı forma kulanmayı tercih etti
MEB'in okullarda kıyafet anketinde velilerin yüzde 90'ı öğrencilerin forma giymesini istedi. Özel okullarda ise forma tercihi yüzde 97 oldu. MEB, okullarda "serbest kıyafet' uygulaması ile ilgili anket düzenledi. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün anketi 81 ilde 26 bin 708'i resmi, 750'i özel olmak üzere 27 bin 458 okulda gerçekleşti. Ankette ilkokulların yüzde 89'u forma, yüzde 11'i serbest kıyafet, ortaokulların ise yüzde 92'si forma, yüzde 8'i serbest kıyafeti tercih etti.
ÖZELDE YÜZDE 98
Özel okullarda ise forma tercih oranı yüzde 100 oranlarına yaklaştı. Özel ilkokulların yüzde 97'si forma, yüzde 3'ü serbest, özel ortaokulların ise yüzde 98'i forma, yüzde 2'si serbest kıyafet tercih etti. Okullarda geçen yıl yapılan aynı ankette resmi devlet okullarının yaklaşık yüzde 20'si serbest kıyafeti tercih ederken bu sene yüzde 10'u serbest kıyafet ile eğitime devam etti.
SERBESTİN CAZİBESİ BİTTİ
MEB yetkilileri bu durumu, geçen yıl başlayan serbest kıyafet uygulamasının önce cazip geldiğini ancak daha sonra çocukların dış görünüşlerine odaklandıkları ve çeşitli kaoslara neden olduğu için tercih edilmediğini söyledi. MEB, okullarda kıyafet uygulamasını velilerin tercihine bıraktı. Velilerin yüzde 50'isinden fazlasının tercihi uygulanıyor.
http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/12/20/veliler-forma-dedi