Orijinalini görmek için tıklayınız : ölüm ve hiçlik hissi
ölüm ve hiçlik hissi nasıldır gerçi tanımlanamaz ama yine de deneyelim.
hiç komada kalıp sonra uyanan oldu mu hislerinizi anlatabilirmisiniz ?
Benim basima geldi; kisaca tek hatirladigim karanlik. Uyandigimda yasadigimi anlayip sevinmem epey zaman almisti. Bence beyin herseyi ayarlayan; Koma hali de vucuda gelen zarari minimuma indirmek icin beyinin bir tepkisi.
o anı hatırlayabiliyormusun yani. yoksa zaamn kaybı gibi mi ?
Olimpiyat
30-11-2012, 20:54
hiçlik hissinin nasıl olduğunu bilemeyiz, bir hiç olduğumuzda da zaten bunu hissedemeyeceğiz.
Aslında ben ölümü şöyle düşünüyorum.Dünyayı algılayışım çok küçükken başladı.Hiç doğmadan yani Dünya ya hiç gelmeden neler hissediyordum? Ya da var olmadan önceki halim, yani yokluk nasıl bir şeydi, bunu bilmiyorum. Bilmemin de mümkünatı yok.
Ölümden sonrasını da, Dünya ya hiç gelmeyiş gibi yokluk olarak görüyorum
Ölüm zaten hiçliktir. Hiçlik hislerden yoksunluğun ta kendisidir. Onun için ÖLÜMÜ hissetmek ve hiçliği hissetmek çok boş bir ifade olur.
İmgesel olarak düşünebilirsiniz, ancak yaşamanız imkansız.
yani mesela sırf zaman kaybı gibimiydi ?
Komadayken zamani algilayamiyorsun ki kaybini anlayasin. Farkindalik olmayinca, hicbir sey yok denilebilir.
Natürelist
01-12-2012, 10:13
Hepsi de beyin mekanizmasiyla ilgili.
"Ölüme yakin" durumlarda bey'nin son anda kendi kendini korumasi ile gelisen bir olaydir,genellikle "ölüme yakin" esnasinda kisinin tünel'in sonunudaki isigi gördügü aciklaniyor. Bununda beyin de oksijeninin gittikce azalarak ve tüm bütün fonksiyonlarin tek bir noktaya odaklanarak bir efekt oldugu tahmin ediliyor; isterseniz eger bir denemede bulunabilirsiniz!
Aman dikkat! sakincali olabilir! yalniz basiniza yapmaya kalkismayiniz!
Örnegi surada, ilk basta hizli hizli nefes alarak birden ayaga kalkarak ve nefesinizi tutarak bogazinizdan preslemeniz gerekiyor ardindan birkac saniye beklemenizden sonra da bayiliyorsunuz.
Özellikle 24:23 dakikalar da bakiniz. Sonrada bu "ölüme yakin" efekt'i (tünel sonrasi isik) görülebilinecegi belirtiliyor :fear:
https://www.youtube.com/watch?v=hX-w8FRbLiw
ölümü komaya ve rüyasız derin uykuya benzetebiliriz. zaman ve mekan hissi yok. his yok çünkü.
ölüm ve hiçlik hissi nasıldır gerçi tanımlanamaz ama yine de deneyelim.
hiç komada kalıp sonra uyanan oldu mu hislerinizi anlatabilirmisiniz ?
hiçlik hissinin tarifi çok kolay dünyaya gelmeden önce ne hissediyorsan aynı his..
hiçlik hissinin tarifi çok kolay dünyaya gelmeden önce ne hissediyorsan aynı his..
Dünyaya gelmeden önce dünyaya gelmemişliğimizi hissedemiyorduk ki buna "his" diyebilelim.
Adı üzerinde "hissetmek".
Öldüğümüzde hiçlik hissini hissetmemiz mümkün değil. Çünkü duyu organlarımız fişi çekmiş olacak.
Karanlıktan aydınlığa
12-10-2018, 13:52
narkoz altında geçen süreyi hatırlamıyorsunuz.hiçlik buysa ; yoksanız olmadığınız yerdede yoksunuz.
Yıldıztozu
12-10-2018, 18:36
''hiçlik hissi'' mi?
o ne demek?
hiçlik tanımı gereği hissi de barındırmaz.
varlık iyi bir şey midir de hiçlik kötü bir şey olsun?
varlık hiçlikten neden daha iyi ve tercih edilir bir şey olsun ki?
ölene kadar hissetmeliyim, farkına varmalıyım.
yeterince hissedeyim ve yeterince farkına varayım, sonra hiç olup gideyim.
hiçlik varlığa hakimdir.
hiçlik varlıktan daha üstündür.
hiçlik derken sanırım varlık diye tanımladığımız mutlak ifadelerin var olmamazlığını kastediyoruz.
o halde hiçlik her zaman varlıktan daha güçlüdür.
hiçtim ve hiç olacağım.
hiçliğin içinde önemsiz bir varlık anındayım.
tuhaf.