PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MADDE 4

07-11-2006, 13:25
MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Bu *4. maddenin değiştirilebilme olasılığı var mıdır?Varsa eğer değiştirilirse neler olur?

mhmd
07-11-2006, 13:59
Sn. Billur,

Üniversitede, ilk dönem aldığımız Genel hukuk dersinin dönem ödevi bu idi. Bir dönem çabaladık ve bulduk. İnşallah doğru hatırlıyorumdur.
Anayasal olarak meclis çoğunluğunu sağlayarak çıkarılan bir madde veya kaldırılan bir madde için son onay mercisi Cumhurbaşkanı görünüyor.
Cumhurbaşkanının bir defa veto hakkı bulunuyor. İkinci defa, değişmeden gelen yasayı onaylamak zorunda, lakin hala bu yasayı istemiyor ise Anayasa *Mahkemesine gönderir. Anayasa mahkemesi, bu yasayı içerik ve teknik yönünden şu anki anayasaya uygun olup olmadığına bakarak iptal edebilir. Buraya kadar normal işlemler işler lakin iş büyüktür ve 4 madde ağır gelir. Hala daha zorlanıyor ise;
a) Dış bağlantılar (Aba altından sopa gösterebilen ABD gibi)
b) İç güçler (İç tüzüğüne uydurarak çizmeleri giyenler gibi)
c) Apolitik güçler (Bu gizli devlet midir nedir? Herhalde o)
d) Diğer devlet güçleri (Bildiğimiz gibi yargı ve arkasına aldığı güçlerdir)
e) Basın Yayın (Bırakın hükümeti, devlete bile pabucunu ters giydirebilir)
f) Kamuoyu (Bu herhalde biziz de ne yapabileceğimiz pek açık değil. Lakin yapmak isteyen asılır yapmayan köşe dönerken bu memlekette bu pek işlemez herhalde.

Karşı durarak bu yasayı korur muş!!!
İçiniz rahat olsun böyle bir şey olmaz. Olsa idi işte o zaman vay halimize derdik herhalde.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.

07-11-2006, 14:06
Sayın Mhmmd,

Yorumum yanlış olabilir bilemiyorum ama,anladığım kadarı ile bu 4.madde *ile ilgili değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez diye bir ibare göremedim ben *:)

mhmd
07-11-2006, 18:28
Sn. Billur,

İlk üç madde; anayasanın temel nitelikleri ve maddeleri olarak geçerken, dördüncü madde ise bu üç maddeyi koruyan madde olarak bulunur.
Sorunuzun birinci şekli basittir ve cevabı siz de biliyorsunuz. 4. Maddede böyle bir ibare yok.
Ancak herkes de bilir ki; 4 madde yoksa(değiştirilir ya da kaldırılır ise) ilk üç madde de yok olur.
Sorunuzun kastı ise anladığım kadarı ile önce 4 ve o değiştikten sonra gelsin 1,2,3 olabilir mi?
Cevabım ikinci sorunuza idi.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.

walla
07-11-2006, 22:08
sevgili Billur
Ben yaşadığım sürece korkacak bir şey yok.