PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TÜBA ve TÜBİTAK öldü, biz ne yapabiliriz?

Olimpiyat
23-01-2013, 10:56
TÜBA ve TÜBİTAK (Hepinizin malumu olduğu üzere) kadrolaşma sonucu bilimden uzaklaşan bir hal aldı.

Türkiye de yaşayan bizler, elimizi taşın altına sokarak en azından temel bilimlerde faaliyet gösteren bir akademi kursak ne olur.?

Uygulamalı bilimler maddiyat ister ki, onu karşılamak çok zor. Ama (pilot uygulama olarak) sanal da başlayan ve sonra reele taşıyacağımız bir akademi kurabiliriz sanırım.
Herkes profesyonellik alanına göre katkıda bulunabilir.

(İngiltere de üniversite yıllarında tanıdığım ve şimdi akademisyen olmuş bir kaç arkadaşım var ve onlar da bu teklifime sıcak baktılar. Makalelerimizi alıp yayınlayabilirsiniz dediler.Herhangi bir telif ücreti ödemeden birçok makaleyi de halkımızla paylaşabiliriz.)

Bu konuda neler yapabiliriz?

Şüpheci Dinsiz
23-01-2013, 11:54
Sevgili Olimpiyat,

Mesleğim yazılım ve elektronik, elimden geleni yaparım. :)

Sevgiler

Corpse Bride
24-01-2013, 00:21
tamam işte bu sitede bi köşe açın paylaşın. yani böyle bi olanak sitede olabilirse super olur. sıkıldık zeytinden incirden, ebabilden kuştan hadi yokluğunu ispatlayın saçmalığından. az kültürümüz bilgimiz ufkumuz genişlesin sitenin cahili kalacam bu gidişle yazın paylaşın yahu. yani site izin verirse. olma mı?(bu soru siteye)

ALKA
24-01-2013, 03:33
Türkiye de yaşayan bizler, elimizi taşın altına sokarak en azından temel bilimlerde faaliyet gösteren bir akademi kursak ne olur.?
Zaten TÜBA'dan istifa edenler yeni bir dernek çatısı altında birleşerek BAD'ı ( Bilimler Akademisi Derneğini) kurdu. Web sayfası aşağıda:
http://www.bilimakademisi.org/

tamam işte bu sitede bi köşe açın paylaşın. yani böyle bi olanak sitede olabilirse super olur. sıkıldık zeytinden incirden, ebabilden kuştan hadi yokluğunu ispatlayın saçmalığından. az kültürümüz bilgimiz ufkumuz genişlesin sitenin cahili kalacam bu gidişle yazın paylaşın yahu. yani site izin verirse. olma mı?(bu soru siteye)

Harran'da Oxford vardı da biz mi okumadık? Değil mi ama.. Aynı şekilde Turan Dursun sitesinde Bilim Akademisyenleri makale yazdılar da biz mi istemedik :)

Yazın şöyle adam akıllı, herkesin dudağını ısırtan bilimsel makaleler biz de bunlara özel bir köşede yayınlayalım, hatta bunlardan elektronik olarak aylık bir Bilim Dergisi veya Evrim Dergisi hazırlardık. :)

Olmaz dememeli, belki olur ama bu iş öz veri ve samimiyet ister.

Olimpiyat
25-01-2013, 19:04
Teşekkürler arkadaşlar. Ben ateist temelli bir organizasyondan yanayım.Başı dik, ona buna yalakalık yapmayan, onurlu ve bilimi temel alan insanlarla çalışmak isterim.
Ama Bilimler Akademisi Derneğine de başvurabilirim tabi. İstifaları bile bir saygınlık belirtisi:
Üyelere şöyle bir göz gezdirdim, matematikçi yok aralarında.

ALKA
25-01-2013, 20:19

Ama (pilot uygulama olarak) sanal da başlayan ve sonra reele taşıyacağımız bir akademi kurabiliriz sanırım. Herkes profesyonellik alanına göre katkıda bulunabilir.

(İngiltere de üniversite yıllarında tanıdığım ve şimdi akademisyen olmuş bir kaç arkadaşım var ve onlar da bu teklifime sıcak baktılar. Makalelerimizi alıp yayınlayabilirsiniz dediler.Herhangi bir telif ücreti ödemeden birçok makaleyi de halkımızla paylaşabiliriz.)

Bu konuda neler yapabiliriz?

Bir akademik dernek resmi yollardan nasıl kurulur hiç fikrim yok ve tabi bir deneyimim olmadı ama sıradan insanlara bilimi tanıştırmak ve bilimsel konuları onların yakınına getirmek için herkesin bir fikir ve emeği olabilir: o da bilgi paylaşımıdır tabi.

Bunu bir çok yollardan yapabiliriz. Bir Bilim Dergisi oluşturulabilir. Aramızda zengin ve varlıklı kişiler var mı pek sanmıyorum, milyoner olsaydım paraya para demez kağıda basılı bir bilim dergisi yayınlar ve çok ucuz fiyata Türkiye'deki tüm gazete bayilerine gönderir ve kar elde etme amacı gütmeden sevabına insanlara ulaştırmaya çalışırıdım. Okullara, kütüphaneler ise her ay parasız bu dergileri gönderirdim.

Madem milyoner falan değiliz o halde bu işi makul fiyatlara en iyisi internet üzerinden bir web sitesi kurarak yapabiliriz. Burada Matematik, Fizik, Kimya, Evren Bilim, Biyoloji artık akla ne giliyorsa her konudan yazı ve makale yayınlayabiliriz ve çalışmalar yapabiliriz.

Bunu yapmak için gönüllü insanların bir araya gelmesi kendilerini bulması ve emek verip bu işi devam ettirmesi gerekiyor. Hepimizi ilgi görmeyince hemen en başta yılıyoruz veya cesaretimizi kaybediyoruz.