Orijinalini görmek için tıklayınız : Dergi Çalışmaları: Evrim Dergisi
Merhaba evrimsever arkadaşlar,
Gönlümde uzun zamandan beri aylık bir Evrim Dergisi çıkarma işi yatıyor. Bu iş tabi ki elektronik olacak yani bir internet sayfasında herkesin okuyabileceği şekilde.
Örnek ise şu aşağıdaki web sitesine benzer olacak. Bakınız:
http://www.acikbilim.com/
Türkiye'de bilimsel dergiler arasında şu an Bilim ve Gelecek, Açık Bilim ve Popüler Sciene Türkiye var. Evrim Dergisi de dördüncüsü olsun.
Başlangıç için her ay 15-20 tane makale yayınlayabilirsek bu bize yeter.
Belki zamanla Bilim ve Gelecek dergisi gibi Evrim Dergisi'ni de ücretli abonelik yapabiliriz ve bundan mütevazi bir kazanç elde ederiz. Abonelik gelirlerinden elde ettiğimiz bu mütevazi kazancı da yine yazarlarımıza öderiz, bize her ay yeni makale yazsınlar diye. Belki Türkiye'nin önde gelen ve belli bir üne sahip bilim insanları da desteklemek için bize kendi yazılarını gönderir (mesela Prof. Dr. Ali Demirsoy).
Şimdi diyelim teknik alt yapıyı hazırladık ve web sitesi hazır, o halde içimizden kimler katkı yapmak ister? Var mı kendine güvenen ve her ay tek 1 makale yazmak isteyen?
Bu çeviri de olur, kendi yazacağımız bir makale de. Ama bu makale yeteri kadar uzun ve ele alınan konuya açıklık getirici olmalı.
Her ay 15-20 makale yazmak gerektiği için her yazarın ayda tek bir tane yazı yazmasından yola çıkarsak bize maksimal 15-20 tane yazar gerekecek. 10 yazar olsa ve her biri ayda 2 yazı yazsalar da olur tabi. Bunun için kendine güvenen kişiler gerekiyor.
Belki Turan Dursun formundan yeteri kadar yazar çıkmayabilir ama dinsizler.net , ateistforum, agnostik forum veya daha başka platformlarda da reklamını yapıp gönüllü yazar kazanırsak belki yeterli yazar sayısına ulaşırız.
Böyle bir oluşumu desteklemek ve dergi çalışmalarına katkı yapmak isteyen yazarlar varsa bu başlıkta bunu belirtebilirler.
Şüpheci Dinsiz
24-01-2013, 05:00
Ben varım sevgili ALKA. :)
Sevgiler
Ben varım sevgili ALKA. :)
Sevgiler
Harika! Ben de varım, 2 kişi olduk. :)
Bu proje dinsizler.net ile ortak bir proje olsun. Yani her 2 sitenin ortak dergisi ve sponsorlar olarak her iki sitenin adı geçsin. Ne dersin?
Belki Ateist Forum ve Agnostik Forum da bu projeye ortak olur ve onlar da sponsor olarak isimleriyle birlikte yer alır.
Turan Dursun, Dinsizler.net, Ateist Forum ve Agnostik.org'un ortak projesi..
Tabi Evrim Ağacı, Evrimi Anlamak, Evrim Çalışkanları ve Evrim Atölyesi de çalışmalara katılırsa onların da adları geçebilir.
Şüpheci Dinsiz
24-01-2013, 06:00
Elbette olur sevgili ALKA, hemde çok güzel olur. :)
Alanım sosyal bilimler, biyoloji vb olmadığı için katılamam fakat bir okuyucuyu şimdiden kazandınız :)
Sevgili ALKA;
Bu isteğinizi, buranın linkini vererek diğer sosyal ağlarda da yayacağım eğer size de uygunsa.
Sevgili ALKA;
Bu isteğinizi, buranın linkini vererek diğer sosyal ağlarda da yayacağım eğer size de uygunsa.
Seve seve, umarım bu şekilde çalışmalara katılacak bir kaç kişi daha bulunur.
mücerred
25-01-2013, 13:39
Bence önemsenmesi gereken ve TD Sitesinin sınırlarını aşacak bir düşünce bu işin başında Alka varsa da bu proje gerçekleşir diyorum.
Yaşadığım Almanya'da mesela çok güzel ve farklı bilim dergileri vardır. Bu dergiler genelde her türlü bilimsel konulardan bahsederler. Ama gerek Almanya'da gerek Türkiye'de olsun sadece ve sadece evrim konuları hakkında devamlı bir şekilde makale kaleme alan bir evrim dergisi bulunmamaktadır.
Alman bilim dergilerinde de zaman zaman evrim hakkında özel sayılar çıkar veya bazı aylık sayılarında bir kaç konu ya da sürpriz şekilde tüm sayı evrim konusuna ayrılır. Her ay bu dergileri satın alamasam da eğer bir sayısında evrim konusu içeren bir veya bir kaç önemli yazı çıktığında o sayıyı mutlaka okurum. Hele hele gelecekteki sayının tüm sayının evrime ayrıldığını öğrendiğimde dergi daha çıkmadan beni bir heyecan sarar. Yani gerçek anlamda bir evrim dergisi olsa ve salt evrim hakkında makaleler yayınlasa Almanca, İngilizce veya Türkçe olsun o dergiyi her ay alır ve abone olurdum. Böyle bir dergi dünyada sadece bir tane varmış. O da Evrimsel Biyoloji Dergisi isminde İngilizce bir dergi (evolutionary biology journal).
Onların sayılarına da internette http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1420-9101 adresinden ulaşmak ve sayıları okumak mümkün. Yalnız bu dergi bilimle sıkı fıkı olmayan insanlar için çok ağır. Bu dergideki makaleler sanki sıradan insanlara değil de konuya daha hakim akademisyenlere hitap ediyor ve normal bir vatandaş için biraz fazlaca derinlemesine ele alınmış. Çoğu zaman da denilenleri anlamak için biyolog olmak gerekiyor. Bu dergi biyologlar, üniversite öğrencileri ve profesörler için muhakkak ki bulunmaz bir nimet ama sıradan insanlara evrimi getirmek adına tavsiye edilemez.
Türkiye'deki Bilim Dergilerine gelince onlar herkese hitap eden sade ve anlaşılır bir dile sahip. Bilim ve Gelecek Dergisi, Bilim ve Ütopya veya internetteki Açık Bilim dergisi de bu şekilde zaman zaman olsa da her zaman sürekli bir biçimde evrimsel konular hakkında yazmıyorlar. Onlar da her sayıda olmasa bile bazı sayılarında pekala evrim hakkında çok güzel yazılar çıkartıyorlar ama keşke bu bir sürekliliğe sahip olsa ve her ay evrim konularında bir kaç yazı yayınlasa çok heyecanlı ve ilgi çekici olurdu kendi açımdan.
Bu olmadığı için sırf böyle bir Evrim Dergisini kendim çıkarmak ve orada en ilginç konuları okumak isterdim. Bu düşünceyle yola çıkıyorum aslında.. Bir Evrim Dergisi olsa orada ne okumak isterdim? Hangi konuların anlatılmasını isterdim? Nasıl anlatılmasını isterdim? Diğer insanlar ne okumak isterdi?
Şimdi burada bizler de ne uzman ne de profesör olmadığımız için halk içinde sıradan insanlar olarak evrim hakkında kendi bildiklerimizi, araştırdıklarımızı yine bizim gibi sıradan insanlara, en basit ve anlaşılır dille amatör bir ruh haliyle eğlenceli ve yakın şekilde anlatabilirdik diye düşünüyorum. Çünkü bilimi insanlara getirmek evrim konularını onlara yakınlaştırmak ağır ve teknik bir dille konuşan profesörler yerine, herhalde en iyisi bizim gibi bilime kişisel ilgi duyan sıradan insanlar tarafından getirilebilirdi. Tabi insanların anlayacağı şekilde bilimsel konuları ele alabilen başarılı bilim insanları da vardır ama bunlar her zaman bulunmuyor ve çok az sayıdalar, bu yüzden bu tür bilim insanları gerçekten çok kıymetliler. Bu konuda özellikle Pr. Dr. Ali Demirsoy'u çok takdir ederim. Bir çok gazeteci ve yazar bilim insanlarının yapamadığını yapıp halka bu konuları güzel ve akıcı bir dille anlatmaya çalışıyor..
Hazırlayacağımız Evrim Dergisi mesela çocuk ve gençlere de hitap edebilir. Hatta istenilirse sadece onları hedef ederek dergi de çıkarılabilir. Belki en iyisi hem yetişkin insanların hem de çocuk ve gençlerin anlayabileceği basit dille konuları ele almak ve popüler olmasını sağlamak. Bu bizi belki de daha az yorar.
Zaten hayatın kendisi, oluşumu ve milyarlarca yıl içinde her biri birbirinden ilginç jeolojik devirler boyunca evrilmesi büyüleyici bir konu. Dinozorlar, uçan sürüngenler, deniz canavarları, her gün dünyanın bir köşesinde bulunan fosiller, korkunç meteor çarpmaları ve kitlesel yok oluşlar, yaşamın buna rağmen ısrarla ayakta kalması ve direnmesi, şaşırtıcı bir şekilde hayatın ilk kez sularda başlamış olması, insanın yolculuğu gibi konuları yine büyüleyici ve heyecanlı bir dille anlatmayı başarabilirsek bu dergi kendisinden söz ettirebilir ve belli bir başarı yakalayabilir diye düşünüyorum.
İşte bize de böyle insanlar lazım..
Bence önemsenmesi gereken ve TD Sitesinin sınırlarını aşacak bir düşünce bu işin başında Alka varsa da bu proje gerçekleşir diyorum.
İyi niyetin ve hakkımdaki destekleyici sözlerin için çok çok teşekkürler sevgili mücerred, yalnız başıma ben de bunları yapamam tabi ama diğer arkadaşlarla böyle bir şeye yeltenmek ve eşlik etmek isterdim.
mücerred
26-01-2013, 11:58
Degerli arkadaşım,
Bu konuda ciddi oldugun görülüyor.Ancak bu iş için ısrarlı olmakta gerekiyor.
sen bu işin alt yapısını oluştur.gerisi gelir.
Çok geniş kesimlere ulaşırız
Yaratılışçıların bu konuda binlerce sayfası var bilimi ve evrimi savunanların ise bir elin parmagını geçmeyecek kadar sayfası var.Teknik alt yapısı kurulduktan sonra Yazar kadrosonu da ekibi de kurarız.
not;bu işe eşlik ederim dersen bu projeyi unut gitsin.Önderlik edesen o zaman bu iş gerçekleşir.
bende varım. ne zaman başlıyoruz ? :)
bende varım. ne zaman başlıyoruz ? :)
Merhaba grey86,
Öncelikle foruma hoş geldin ve böyle bir çalışmaya katılmak istediğin için çok teşekkür ederim. Gerçekten foruma yeni üye olmuş bir kişinin ve diğer arkadaşların bize destek vermek istemeleri çok motive edici..
Dergi işine sanırım ilk olarak küçük bir blogla başlamak ve bu girişimin hazırlığına orada başlamak daha akıllıca olur. Şu an Worpress'te tarafımdan Evrim Dergisi adını taşıyan ve dolayısıyla henüz boş olan bir blog açıldı:
http://evrimdergisi.wordpress.com/
Bu süre çok uzun olmamalı ve basit bir blogta kalınmamalı tabi. Bir kaç ay ön hazırlık için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Bu bloga yazılarımızı alalım ve deneme mahiyetinde ilk 1 veya 2. derginin hazırlığını yapalım.
İlk sayılarının konuları ne olmalı, kimler bize makale yazacak, ne tür görseller kullanılacak, Hakkımızda bölümünde kendimizi nasıl tanıtacağız ve künyemiz nasıl olmalı bunların tartışmalarını da forum içinde özel üyelik gerektiren Dinlerden Özgürlük Grubu Formunda (DÖG) yaparız. (bu forum dışarıdan gelen ziyaretçi ve okurlar, ayrıca normal üye statüsüne sahip olan yazarlarımız tarafından görünmüyor ve bunun için DÖG üyeliğine baş vuru yapmak lazım)
Daha sonraki atılacak adım Evrim Dergisi için yeni bir web sitesi oluşturmak, alan adı ve olabildiğince güzel ve gelişmiş bir tema satın alıp hosting ücretlerini nasıl karşılayacağımıza dair karar vermek olmalı. Teknik konuda yazılım uzmanları olan Deist_tr ve Spartacus'un bize yardım edebileceklerini düşünüyorum. Bunun yanında forum dışında tanıştığım değerli bir kişi de bize istenilirse makale içinde yer alabilecek simulasyonlar hazırlayacak.
Fikir vermesi açısından daha önce ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu öğrencileri tarafından aylık olarak güncel evrim araştırmaları hakkında bilgi veren bir "Yaşam Ağacı Dergisi" çıkarılmıştı.
Bu derginin ilk sayısı 2012 Nisanında, ikinci sayısı ise bir ay sonra 2012 mayısında çıkmıştı. Uzun bir ara verildikten sonra 3. sayısı da Ekim 2012'de çıkmıştı, ancak kararlı bir şekilde devam edilmedi ve şu an başka bir sayıya da sahip değil. Umarım gelecekte olur. Oradaki görsel tasarımlar forum üyemiz olan Taylan tarafından hazırlanmıştı. Oradaki anlatımlar ve konular da bize fikir verebilir ve bunlardan yararlanabiliriz. .
http://biyogen.metu.edu.tr/yasamagaci/
Dergi yapılandırması ve içeriği nasıl görünüyor buna dair bir görsel de aşağıda bulabilirsiniz.
http://kozmopolitaydinlar.files.wordpress.com/2013/01/snapshot_11.png?w=540
güzel olacağa benziyor. umarım tutunabiliriz. haberlerini bekliyorum.
Öyleyse ilk önce kaç kişi olduğumuzu tespit etmemiz gerekir. Şimdilik 3 kişi makale yazmaya evet dedi ve biraz daha katılım olması için beklememiz gerekir.
Bu zaman içinde akla gelen bir çok internet platformlarında, facebook, twitter ve çeşitli evrim sitelerinde tanıtımı yapılarak bu konuda çalışma yapmak isteyen insanlar davet edilir.
Blog sayfamızda ben de bir kaç örnek makale ekleyip görsellerle donatıp dergi örneğinin biraz nasıl olabileceği, içeriğin ise nasıl görünebileceği hakkında fikir veya öngörü hazırlamış olurum.
Bu iş tamamladıktan ve yeterli yazar sayısına ulaştıktan sonra bir yandan makalelerimizi yazmaya diğer yandan yeni web sayfası için ön hazırlıkları yapmaya başlarız.
istatistik
27-01-2013, 23:25
Makale yazma ya da çeviri makale hazırlama konusunda beni de sayabilirsiniz.
Makale yazma ya da çeviri makale hazırlama konusunda beni de sayabilirsiniz.
Böylece 4 kişi olduk. Seni de aramızda görmek çok sevindirici sevgili İstatistik. :)
Dergiye içeriden ve dışarıdan destek vermek isteyen yazar veya okur arkadaşlara genel olarak soruyorum:
Sizce bir Evrim Dergisinde neler olmalı? Neler yer almalı? Sizler nasıl bir Evrim Dergisi okumak isterdiniz?
Herkes kendi görüşünü kısaca açıklarsa bunlardan dergi için bir kaç yapıcı fikir elde edebiliriz.
istatistik
28-01-2013, 00:49
Doğrudan insanın evrimi ile girmek yerine evrimsel geçmişleri tartışılamayacak şekilde ortaya konmuş canlılara daha fazla yer verilmeli. Atlar, Balinalar gibi.
Bunun yanında, Körelmiş organlar konusuna kesinlikle girmeliyiz diyorum.
ben çok farklı bir dergi hayal ediyorum.
bence amacımız büyük bir okur kitlesine ulaşmak olmalı. gözün evrimi size ve bana ilginç gelebilir ama birçok insan sıkıcı buluyor. birçok insan evrimin kendi inançlarını öldüreceğini düşünüyor. evrimi anlamaya çalışarak kendi inancına saygısızlık yaptığını düşünenler bile var. sayfanın ilk görünümü bir ders kitabına benzemiş. yani ilk algım böyleydi.
benim düşüncem farklı ve insanların ilgisini çekebilecek konuları evrimle bağdaştırarak yazmak. tabi bu süreçte bilimsellikten uzaklaşmamak çok önemli.
mesela öpüşmek neden bize bu kadar tatlı gelir. evrimsel süreçte bunu nasıl kazandık ?
mesela araba farlarının ince yatay olmasının bize daha klas gözükmesinin evrimle ilişkisi ?
genelde insanların gözünde evrime inananlar hep ateist. bu algıyı lehimize çevirebiliriz. bolca janjanlı hani insanların sosyal ağlarda bolca paylaşmasını sağlayabilecek kısa paragraflar şeklinde bülgüler, komiklikler, eliştiriler vs vs. olmalı.
banyo yaparken aklıma birşey daha geldi. evrimsel bir yazı dizisi de oluşturalım. tek bir hücreden başlayarak insan şu anki evrime kadar olan bir yaz dizisi. mesela '' merhaba, ben dünyada ki ilk hücreyim. günler çok basit ve sıradan. benim gibi birçok hücre oluştu. hepsi de benim dna mı çaldı. hainler. ama sonra birşey oldu. bir hücrede farklı bir dna oluşmuş. benden farklı bir dnası olan bir hücre. çok şaşırmıştık ve çok hoşumuza gitmişti.'' sonrasında çok hücreli canlıya geçiş, gözün oluşumu vs. vs anlatılabilen ve canlılığın dilinde evrimin yazı dizisi. tabi komik bir dille :)
Ulasmak istedigimiz gurup ateistler olmayacagi icin, grey86 bence hakli. Cahil halkin anlayacagi bir dilden indirmemiz gerekir bu dergiyi:)
sayfanın ilk görünümü bir ders kitabına benzemiş. yani ilk algım böyleydi.
Blogtaki yazıları kast ediyorsanız onlar tabi ki sadece bir örnek, gerçek anlamda ilk sayımızda yer alacak yazılar değil yani. Sayfa boş kalmasın diye kısa elden o içerikler atıldı. Sizlerin yazacağınız yeni yazılarla şu anki geçici içerikler yer değiştirecek.
benim düşüncem farklı ve insanların ilgisini çekebilecek konuları evrimle bağdaştırarak yazmak. tabi bu süreçte bilimsellikten uzaklaşmamak çok önemli.
mesela öpüşmek neden bize bu kadar tatlı gelir. evrimsel süreçte bunu nasıl kazandık ?
mesela araba farlarının ince yatay olmasının bize daha klas gözükmesinin evrimle ilişkisi ?
genelde insanların gözünde evrime inananlar hep ateist. bu algıyı lehimize çevirebiliriz. bolca janjanlı hani insanların sosyal ağlarda bolca paylaşmasını sağlayabilecek kısa paragraflar şeklinde bülgüler, komiklikler, eliştiriler vs vs. olmalı.
Evrim konularını olabildiği kadar basit anlatmak ve bazı yerlerde basite indirgemek daha çok ilgi kazanmak ve okunmak istemek adına yararlı olacaktır. Bizim de amacımız genel olarak bu olmalı ve sıradan insanlara ulaşmak hedeflenmeli..
Diğer yandan evrim konularını çok iyi anlayan okurlarımız da bu basitlikten sıkılmamalı, "ben zaten bunları biliyordum" dememeli.
Bu anlamda dergide "İleri seviye okurlar" için ayrı bir bölüm olabilmeli ve daha derin sorulara cevap arayan kişiler de tatmin edilebilmeli.
Belki bu konuda Bilim ve Gelecek dergisi kalitesinde yazan dergi yazarlarımız da çıkar ve onlara da bir yazma şansı verebiliriz.
banyo yaparken aklıma birşey daha geldi. evrimsel bir yazı dizisi de oluşturalım. tek bir hücreden başlayarak insan şu anki evrime kadar olan bir yaz dizisi. mesela '' merhaba, ben dünyada ki ilk hücreyim. günler çok basit ve sıradan. benim gibi birçok hücre oluştu. hepsi de benim dna mı çaldı. hainler. ama sonra birşey oldu. bir hücrede farklı bir dna oluşmuş. benden farklı bir dnası olan bir hücre. çok şaşırmıştık ve çok hoşumuza gitmişti.'' sonrasında çok hücreli canlıya geçiş, gözün oluşumu vs. vs anlatılabilen ve canlılığın dilinde evrimin yazı dizisi. tabi komik bir dille :)
Eğer aramızda masalcı teyze gibi evrimi tatlı tatlı anlatabilecek yetenekli arkadaşlar varsa hiç çekinmesinler ve böyle yazılar yazmayı denesinler. Bu tür yazılar daha önce evrim konularını ağır veya sıkıcı bulan insanların daha yoğun ilgisini çekebilir.
Tabi her insanın kendine özgü anlatım ve yazım tarzı olduğu için herkes böyle yazacak diye dikte etmek doğru olmaz. Herkes kendine özgü anlatış tarzıyla kendi içindeki yazı yazma ve anlatma potansiyelini ve de yaratıcılığını keşfedip açığa vurabilmeli.
Masalcı teyze tadında evrim konularını anlatmak isteyen arkadaşlar varsa bu konuda Garajımdaki Ejder'in Türkçe'ye çevirdiği ve youtube kanalında bulabileceğiniz BBC'nin "Çocuklar için Evrim" videolarını örnek alabilirler mesela.
Doğrudan insanın evrimi ile girmek yerine evrimsel geçmişleri tartışılamayacak şekilde ortaya konmuş canlılara daha fazla yer verilmeli. Atlar, Balinalar gibi.
Bunun yanında, Körelmiş organlar konusuna kesinlikle girmeliyiz diyorum.
Richard Dawkins'in Ataların Hikayesi kitabındaki ele alım gibi her canlının evrimsel hikayesi eğlenceli veya ilgi çekici bir şekilde anlatılabilir. Ve bu da çok güzel olur.
İnsan evrimi bir istisna olmamalı tabi, bizler de bu canlılar aleminin bir parçasıyız. Dolayısıyla insanın evrimi de farklı bir bakış açısından mesela bir şempanze yavrusunun görüş biçiminden anlatılabilir: "Anneciğim biz maymunlar insanlardan mı geldik? Ve anne şempanze yavrusuna, şempanzelerle insanların ortak geçmişlerine dair birbirinden ilginç hikayeleri anlatmaya başlar.. İnsanlar bizden ayrıldıktan sonra önce Australopetikuslar vardı, onlar biz şempanzelere daha benziyorlardı, bizim gibi çok şirindiler ve ağaçlarda yaşamayı seviyorlardı...ama biz şempanzelerin yapamadıklarını yapıyorlardı, onlar iki ayak üzerinde yürüyebiliyordu. Ama anne bak ben de bazen 2 ayak üzerinde yürüyebiliyorum, değil mi? Evet çocuğum biz de bazen 2 ayak üzerinde yürüyebiliyoruz ve bu işi bazez çok iyi yapıyorsun ama bu işi Australopetikuslar gibi uzun süre başarılı bir şekilde yapamıyoruz...Onlar 2 ayak üzerinde km'lerce yol yürüyebilirdi.." gibi :)
Bu konuda yaratıcı ve özgün olunabilirse kanaatimce hatta insan evrimi diğer canlıların evriminden bile daha çok ilgi görebilir. Yeter ki daha önce denenmemiş cesaret edilmemiş farklı ve özgün bir anlatım yolu bulunabilsin...
Ulasmak istedigimiz gurup ateistler olmayacagi icin, grey86 bence hakli. Cahil halkin anlayacagi bir dilden indirmemiz gerekir bu dergiyi:)
Genelde evet ama ateistleri de öksüz bırakmayalım. Evrimi tam olarak bilmeyen ve anlayamayan ateistler de olduğu için hem onlara hitap edecek hem de bu konularda bilgili olan ateistleri hedefleyecek yazılar da olmalı (mesela "ileri seviye okurlar" için ayrı bir bölüm gibi).
Bunun yanında daha önce yapılmamış olanı da deneyebiliriz. Yaratılışçılar veya inançlılar için evrimi anlatabiliriz.
Örnek başlık: Dini inancımla çelişmeden çocuğuma evrimi nasıl anlatmalıyım?
veya
"Babacığım Dinozorlar yaşarken Adem Baba var mıydı?"
ve konu baba oğul arasında geçen bir tartışmaymış gibi anlatılmaya doğrusu ve yanlışıyla açıklanmaya devam edillir..
Tabi şimdi dergideki tüm yazılar böyle olacak veya bu dille anlatılacak değil.
Herkesin aklına yeni fikirler geleceği ve kendi anlatım tarzı olacağı için başlıklar ve yazılar farklı farklı olacaktır.
Bu da dergi için iyidir çünkü bu şekilde dergide bir anlatım ve dil çeşitliliği de sağlanmış olur.
Bu şekilde çocuklar, gençler, anne babalar, ateistler, inanırlar ve üst düzey okuyucular herkes ilgi alanına çekilmiş olur.
mücerred
16-02-2013, 04:05
Dergi çalışmalarının yürütülecegi site konusunda durum ne ?
Biz bu dergi yi basarız hem de matbaa dan
Türkiyede basamazsak acı vatan Almanya dan basarız.
Yola çıktık artık...
Evet, bu adımı atmalıyız artık. Dergi sitesi ve ona ait bir forum açılsın derim. Bu konuda Deist_tr bize yardım eder diye umut ediyorum. Son günlerde onu online göremedim. Bu başlığı görür umarım.
Site kurmak için somut adımlardan biri tema bulmak. Bu konuda önerisi olanlar? Mesela Açık Bilim temasının aynısını kullanalım mı? Bu temayı nerede bulacağımızı ve indirebileceğimizi biliyorum. Yoksa başka bir tema mı olsun?
Bildiğiniz örnekler varsa link verebilirsiniz:
Bir kaç örnek tema ve demo linki ekleyeyim: Beğendiğiniz başka temalar olursa belirtirsiniz:
Gavick Joomla / News Teması
http://demo.gavick.com/joomla25/news/
Elegenat Themes Wordpress / The Style teması (Açık Bilim dergisinin kullandığı tema)
http://www.elegantthemes.com/demo/?theme=TheStyle
Elegant Joomla Themes / The Source teması
http://www.elegantthemes.com/demo/?theme=TheSource
Rocket Theme Joomla / Leviathan teması
http://demo.rockettheme.com/
Good Layers Wordpress / Rocket Board teması
http://themes.goodlayers.com/?theme=rocketboard
Theme Wich Wordpress / Extra News teması
http://themewich.com/themes/?theme=ExtraNews(News)
Hepsi de guzel; konulari goz onunde en fazla gosterenini tercih edelim. Gozden uzak, gonulden uzak :).
Bu konu biraz uyudu ama şu an alan adı satın alındı ve yeni bir tema eklendi:
http://evrimdergisi.com/
Eğer açılışını Haziran ayında gerçekleştirmek istiyorsak şimdiden makale ve yazı hazırlamaya başlamalıyız. Her ayın sayısı için en az toplam 10 veya 12 yazı olursa iyi olur.
mücerred
03-05-2013, 12:21
Ocak yerine Mayıs tarihini başlangıç yapsaydı daha iyi olmaz mıydı?
arada şubat,mart,nısan atlanacak gereksiz yere üç ay sanki ara verilmiş gibi düşünce olacaktır.
Başlangıç için seni tebrik ediyorum
istatistik
03-05-2013, 20:25
Bu konu biraz uyudu ama şu an alan adı satın alındı ve yeni bir tema eklendi:
http://evrimdergisi.com/
Eğer açılışını Haziran ayında gerçekleştirmek istiyorsak şimdiden makale ve yazı hazırlamaya başlamalıyız. Her ayın sayısı için en az toplam 10 veya 12 yazı olursa iyi olur.
Eğer uygun bulursanız körelmiş organlar başlığına yazdıklarımı bir makalede tekrar düzenleyebilirim.
Baştan yazı hazırlamak yerine hazırda elimde bulunan yazıları geliştirmenin daha uygun olacağı görüşündeyim.
Hem de çok güzel olur İstatistik. Nasıl vakit bulabilirsen elindeki yazıları genişleterek veya ekleyerek hazırla lütfen. Ben de kendi makalelerim hakkında çalışma yapayım. İstenilirse "Evrim Dergisi Haziran Sayısı Yazıları" isimli yeni bir başlık açıp hazırladığımız yazıları oraya alalım (Bu başlığı sanırım foruma açık bölüm olan Evrim formunda yaparız)
Ocak yerine Mayıs tarihini başlangıç yapsaydı daha iyi olmaz mıydı?
arada şubat,mart,nısan atlanacak gereksiz yere üç ay sanki ara verilmiş gibi düşünce olacaktır.
Başlangıç için seni tebrik ediyorum
Teşekkürler Mücerred. O yazılar zaten silinecek. Onlar öylesine öyle duruyorlar. Yani Ocak ayını yok sayabilirsin. Bu yüzden ilk sayımız Haziran ayı olacak ve sayılarımız ondan sonra sürekli devam edecek (umarım). Haziran'a da yetişemezsek Temmuz'da başlarız artık. Bu dergiyi çıkarmaya çok hevesim var gerçekten.
ALKA, cok guzel olmus.
Teşekkürler Neva, bu tema benim de hoşuma gitti nedense.. Tabi bu şekliyle kalmayacak, içerikler gelecek, değişiklikler yapılacak ve gelişecek. Umarım güzel olur.
istatistik
04-05-2013, 14:07
Hem de çok güzel olur İstatistik. Nasıl vakit bulabilirsen elindeki yazıları genişleterek veya ekleyerek hazırla lütfen. Ben de kendi makalelerim hakkında çalışma yapayım. İstenilirse "Evrim Dergisi Haziran Sayısı Yazıları" isimli yeni bir başlık açıp hazırladığımız yazıları oraya alalım (Bu başlığı sanırım foruma açık bölüm olan Evrim formunda yaparız)
O zaman ben bunun üstüne çalışmaya başlıyorum. Şimdilik elimde bulunan yazılar:
Atlarda Toynağın Evrimi (Körelmiş Parmaklar)
Yılanların Körelmiş Bacakları
Balinalarda Arka Bacak Kemiği
Tasarım mı Evrim mi? (Erkek Memesi)
Tasarım mı Evrim mi? (Körelmiş Kaslar)
Tasarım mı Evrim mi? (İnsanın Vücut Kılları)
Tasarım mı Evrim mi? (20 Yaş Dişleri)
Tasarım mı Evrim mi? (Vas Deferens)
Tasarım mı Evrim mi? (Apandis)
Tasarım mı Evrim mi? (Geri Dönen Gırtlak Siniri)
Tasarım mı Evrim mi? (Göz)
Bunların hepsi ayrı ayrı birer makale mi olacak yoksa bunlardan hepsi bir arada tek bir makale yapmayı düşünüyorsun İstatistik?
istatistik
05-05-2013, 11:45
Bunların hepsi ayrı ayrı birer makale mi olacak yoksa bunlardan hepsi bir arada tek bir makale yapmayı düşünüyorsun İstatistik?
Mükemmel Tasarıma Karşı Duruş: Körelmiş Organlar
Benzeri tek bir başlık altında birleştirip belirli bir olay örgüsüyle yeniden düzenlemeyi düşünüyorum.
Tamam, güzel olur, teşekkürler..
Ben de aylık Yaşam Ağacı dergisinin grafik tasarımlarını yapıyorum :)
http://kozmopolitaydinlar.files.wordpress.com/2013/01/yasam-agaci_ekim-2012-sayi-3.pdf
Ben de aylık Yaşam Ağacı dergisinin grafik tasarımlarını yapıyorum :)
http://kozmopolitaydinlar.files.wordpress.com/2013/01/yasam-agaci_ekim-2012-sayi-3.pdf
Bu dergi çıkıyor mu hala Taylan? Ekim 2012'de son kez çıkmış sonra Şubat 2013'te tekrar bir sayısı daha olmuştu. Ama şimdi yine ara verdiler. Sanırım devamlı yayımlamıyorlar..?
http://biyogen.metu.edu.tr/yasamagaci/
O yazılar silinecek sevgili Mücerred. O yazılar boşluk doldurmak içindi. Yeni yazılar geldiğinde onlara gerek kalmayacak.
Evrim Dergisi Forumu
Evet, artık Evrim Dergisi'ne ait bir formumuz da var. Orada dergi çalışmalarını konuşabilir ve asacağımız makaleleri hazırlayabiliriz.
Evrim Dergisi için gönüllü yazarlar aranıyor
Evrim Dergisi'nde gönüllü yazar olmak isteyen ve ayda bir iki yazı yazabilecek arkadaşlar lütfen foruma uğrasın.
http://evrimdergisi.createaforum.com/index.php
Ayrıca bu forum, dergi yazarı olmayı düşünmeyen ama yine de Evrim hakkında forum tartışmalarına katılmak isteyen arkadaşlar için de ilginç olabilir. Çünkü bu forumda sadece dergi çalışmaları yapılmayacak aynı zamanda evrimsever insanlar kendi aralarında rahatsız edilmeden evrim hakkında tartışabilecek ve paylaşımda bulunabilecekler.
Evrim Dergisi Forum Kuralları
1) Evrim Dergisi Forumu, dergi sayılarının ön hazırlık çalışmalarının yapıldığı, evrim olgusunu benimsemiş ve doğruluğunu kabul etmiş üyelerin kendi aralarında rahatsız edilmeden evrim konularını tartışabilme ve evrim hakkında daha çok bilgilenme imkanı sunan evrimci bir platformdur. Kendisini evrimci olarak gören, evrim görüşünü benimsemiş ve yaşama evrimsel gözle bakabilen kişi ve gruplar forum kuralları çerçevesinde evrim hakkında kendi görüşlerini dile getirebilir, evrime dair merak ettiği, bilgilenmek istediği soruları sorabilir, sorulara dair kendi görüşlerini ve bildiklerini dile getirebilir ve her üye gibi isterlerse dergi çalışmalarına da katılarak değerli katkılar yapabilirler. Bu konuda yönetim tarafından hiç bir kısıtlamaya uğramayacak, forum alanında oluşabilecek evanjelik propaganda ve evrim karşıtı üslup ve tavırların önüne geçilecektir.
Forum kurallarının devamını okumak için:
http://evrimdergisi.createaforum.com/kurallar-bilgilendirme/evrim-dergisi-forum-kurallar305/
mücerred
24-05-2013, 18:37
Evrim Dergisi Forumu
Evet, artık Evrim Dergisi'ne ait bir formumuz da var. Orada dergi çalışmalarını konuşabilir ve asacağımız makaleleri hazırlayabiliriz.
Evrim Dergisi için gönüllü yazarlar aranıyor
Evrim Dergisi'nde gönüllü yazar olmak isteyen ve ayda bir iki yazı yazabilecek arkadaşlar lütfen foruma uğrasın.
http://evrimdergisi.createaforum.com/index.php
Ayrıca bu forum, dergi yazarı olmayı düşünmeyen ama yine de Evrim hakkında forum tartışmalarına katılmak isteyen arkadaşlar için de ilginç olabilir. Çünkü bu forumda sadece dergi çalışmaları yapılmayacak aynı zamanda evrimsever insanlar kendi aralarında rahatsız edilmeden evrim hakkında tartışabilecek ve paylaşımda bulunabilecekler.
Evrim Dergisi Forum Kuralları
1) Evrim Dergisi Forumu, dergi sayılarının ön hazırlık çalışmalarının yapıldığı, evrim olgusunu benimsemiş ve doğruluğunu kabul etmiş üyelerin kendi aralarında rahatsız edilmeden evrim konularını tartışabilme ve evrim hakkında daha çok bilgilenme imkanı sunan evrimci bir platformdur. Kendisini evrimci olarak gören, evrim görüşünü benimsemiş ve yaşama evrimsel gözle bakabilen kişi ve gruplar forum kuralları çerçevesinde evrim hakkında kendi görüşlerini dile getirebilir, evrime dair merak ettiği, bilgilenmek istediği soruları sorabilir, sorulara dair kendi görüşlerini ve bildiklerini dile getirebilir ve her üye gibi isterlerse dergi çalışmalarına da katılarak değerli katkılar yapabilirler. Bu konuda yönetim tarafından hiç bir kısıtlamaya uğramayacak, forum alanında oluşabilecek evanjelik propaganda ve evrim karşıtı üslup ve tavırların önüne geçilecektir.
Forum kurallarının devamını okumak için:
http://evrimdergisi.createaforum.com/kurallar-bilgilendirme/evrim-dergisi-forum-kurallar305/
Bu haberi anasayfada ve evrim sitesi anasayfada yayınlarsan ilgilenenlere daha hızlı ulaşılablinir.
sana kolay gelsin diyorum.