Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu hayatı ben seçmedim bana sorsalardı doğmazdım
angel333
20-02-2013, 22:07
Bu ülkede yaşamayı ben seçmedim. Ailemi ben seçmedim. Yüz şeklimi ben seçmedim. Var olmayı ben seçmedim. Hayattaki hiçbirşeyi ben seçmedim.
Bundan dolayı yaptığım hiç birşeyden sorumlu değilim.
Eğer bu hayat sınavsa sınav kağıdımı yırtıp tanrıya iade ediyorum çünkü bu sınav adeletsiz. Sınavlar eşit koşullarda yapılır.
Bu dünya zaten bir cehennem bir ikincisi beni korkutamaz.
Yan cehennem yan 5 kamyon kömürle geliyorum....
Corpse Bride
21-02-2013, 00:18
nasıl yaşamayı düşünüyorsunuz hiç bir şeyden sorumlu değilseniz?
Bireyin doğduğu yeri ve zamanı seçmediği doğruysa da buradan hareketle söz ve davranışlarından sorumlu olmadığı çıkarımı yanlıştır sayın angel.
Birey elbette söz ve davranışlarından sorumludur. Kendisine, ailesine, sevdiklerine ve ortak yaşarlarına karşı sorumludur. Gerekirse hesap da verir, bu uğurda bedel de öder. Dinsel yargı bildirimlerinden hareketle ve bu doktrinlerin reddiyle yola çıkıp, sorumsuzluğun haklı çıkarımı söz konusu değildir.
Özgür irade var mıdır yok mudur? Bu sorudan ne anladığımız önce belirtilmeli. İrade nedir ve insan iradesinin özgür olması mümkün müdür? Bu tespit, toplumsal norm ve realiteden soyutlanabilir mi?
Bu soruları değerlendirmek lazım öncelikle. Konu çok derin...Ben bulaşmak istemiyorum aslında ( şimdilik). Çünkü kafam kaldırmayacak.
saygılarımla
R
Önceki yazılarınızda, olmak istediğiniz şeyi şimdi yargılıyor musunuz?
Şayet Teist iseniz, yazılarınızdan anlaşıldığı kadarı ile psikolojik yardım almayı düşünebilirsiniz.
Ateist olduğunuz fikrini düşünmek dahi istemeyiz...
Bir masal kahramanina karsi sorumlu olmasan da, hemcinslerine karsi sorumlusun. Cehennem korkusu zaten olmamaliydi seni sorumlu yasamaya zorlayan; insan olman yeter.
Bu ülkede yaşamayı ben seçmedim. Ailemi ben seçmedim. Yüz şeklimi ben seçmedim. Var olmayı ben seçmedim. Hayattaki hiçbirşeyi ben seçmedim.
Eğer bu hayat sınavsa sınav kağıdımı yırtıp tanrıya iade ediyorum çünkü bu sınav adeletsiz. Sınavlar eşit koşullarda yapılır.
Dinsel sorumluluk ile sosyal sorumluluk farklı şeylerdir.
Anlatımınızı doğru yorumlamamış da olabilirim. Yaptıklarınızdan dolayı insana karşı sorumluluktan feragat edemezsiniz.
Dinsel sorumluluğunuzdan tabi ki bir kalemde kurtulma şansına sahipsiniz.
Düşsel bir rahatlama sağlamış olmasının yanıda başka sorumluluklar başlıyor.
Bir arada barınmak ve insani ilişkiler gereksinimdir.
Tanrı kavramından ve ritüellerden soyutlanabiliriz.
Fakat insandan asla. Başka insanlara gereksinim duyduğumuz sürece sorumluluk var olacaktır.
angel333
22-02-2013, 21:34
Ateist olduğunuz fikrini düşünmek dahi istemeyiz...
Neden ?????
angel333
22-02-2013, 21:39
Seçmediğim bir hayat için neden toplumun koymuş olduğu kuralara karşı sorumlu olayımki.
İnsanlar seçtiklerine karşı sorumludur seçmediği hiçbir şeye karşı sorumlu değildir.
Toplumsal normlar; yazılı ve yazılı olmayan şeyler.
Cinayet işlemek, terörist eylemde bulunmak, hırsızlık, gasp, tecavüz bilmem ney, yazılı normlara örnek verilebilir mesela.
O halde, git, adam öldür, hırsızlık yap ne bileyim suç işle.
Kime, neye karşı sorumluluğun var ki??
Şimdi özgür olduğunu yada olman gerektiğini mi düşünüyorsun?
Saygılarımla
Bu saydiklariniz sizi sorumsuz kilmaz ki!?
Madem ki ailenizi kendinizin secmedigini dusunuyorsunuz ki oyle zaten, nicin anne-baba-kardes olarak benimsediniz?
Zira bu sizin seciminizdi. (benimsemek) Annenizi-babanizi veya kardesinizi siz sevdiniz.
Nasil sorumlu degilsiniz bu davranis biciminizden peki?
angel333
22-02-2013, 23:04
Toplumsal normlar; yazılı ve yazılı olmayan şeyler.
Cinayet işlemek, terörist eylemde bulunmak, hırsızlık, gasp, tecavüz bilmem ney, yazılı normlara örnek verilebilir mesela.
O halde, git, adam öldür, hırsızlık yap ne bileyim suç işle.
Kime, neye karşı sorumluluğun var ki??
Şimdi özgür olduğunu yada olman gerektiğini mi düşünüyorsun?
Saygılarımla
Saydığın şeyleri her insan yapma özgürlüne sahiptir ama sonunda hapise girme olasılığı var.
Yine ısrarla söylüyorum.
İnsanın tek sorumluluğu kendine karşı...
Toplum dayatmaları kişilere yıkım getirebilir.
Anne ve babaların dayatmaları kişilere yıkım getirebilir.
Tarihte örnek verebiliriz tarihte insanlar savaşlara zorlandı.
Toplum dayatmalarıyla yılarca savaştı.
Bazı dinler cennet vaat etti savaştırdı.
Toplumsal doğrular doğrumudur ?
Toplumsal doğrular doğru değildir.
Yine ısrarla söylüyorum.
İnsanın tek sorumluluğu kendine karşı yani kişinin kendi vijdanına karşıdır...
angel333
22-02-2013, 23:14
Bu saydiklariniz sizi sorumsuz kilmaz ki!?
Madem ki ailenizi kendinizin secmedigini dusunuyorsunuz ki oyle zaten, nicin anne-baba-kardes olarak benimsediniz?
Zira bu sizin seciminizdi. (benimsemek) Annenizi-babanizi veya kardesinizi siz sevdiniz.
Nasil sorumlu degilsiniz bu davranis biciminizden peki?
Bizim var olmamızın en büyük sorumlusu bizim anne babalarımız.
Yani onlar bizi seçti biz onları seçmedik.
Bizim onlara karşı bir sorumluluğumuz yok.
Kimse bize sormadı var olmak istiyomusun diye.
Aileler kendi egoları için bizi var etti. Kendi yapamadıklarını bizim üzerimizde yapmak istediler bizi yönlendirdiler.
Örneğin somalideki yaşanan bir olayı anlatıyım.
Dokuz çocuk sahibi olan bir ailenin beş çocuğu açlıktan öldü. Bunun sorumlusu kim?
İnsanın tek sorumluluğu kendine karşı yani kişinin kendi vijdanına karşıdır...
Peki hicbir seyi siz secmedinizse, nicin vicdana sahip cikmaktasiniz ve ona dair sorumlu oldugunuzu dusunmektesiniz? Vicdan size, dogal yapinizla gelen bir ozellik zira.
Vicdan'i siz kendiniz sectiniz mi ki yapi olarak ? Nicin sorumlu hissediyorsunuz o halde?
Bizim var olmamızın en büyük sorumlusu bizim anne babalarımız.
Yani onlar bizi seçti biz onları seçmedik.
Bizim onlara karşı bir sorumluluğumuz yok.
Kimse bize sormadı var olmak istiyomusun diye.
Aileler kendi egoları için bizi var etti. Kendi yapamadıklarını bizim üzerimizde yapmak istediler bizi yönlendirdiler.
Bu benim size olan sorumun yaniti degil ki!?
Ben size diyorum ki;
Evet siz dogmayi secmediniz, ama anne-baba-kardes vb. bunlari siz benimsediniz, yani benimsemeyi sectiniz. Bu sizin seciminizdi.
Oyleyse nasil sorumlu degilsiniz?
Örneğin somalideki yaşanan bir olayı anlatıyım.
Dokuz çocuk sahibi olan bir ailenin beş çocuğu açlıktan öldü. Bunun sorumlusu kim?
Farketmez ki, bilmemnerde multimilyarder bir ailenin dokuz cocugundan bes'i yatalak olabilir veya sagliksal sebeplerle yiyip icemeyebilir veya makinaya bagimli yasayabilir.
Bunun bir sorumlusu olmak zorunda mi?
angel333
22-02-2013, 23:26
Bu benim size olan sorumun yaniti degil ki!?
Ben size diyorum ki;
Evet siz dogmayi secmediniz, ama anne-baba-kardes vb. bunlari siz benimsediniz, yani benimsemeyi sectiniz. Bu sizin seciminizdi.
Oyleyse nasil sorumlu degilsiniz?
Biz benimsemedik benimsemeye zorlandık. Bizim seçimimiz değil...
Bir söz vardır kardeş zorunlu arkadaşlıktır diye yani anne baba içinde geçerli aynı şeyler tamamen zorumluluk.
Biz benimsemedik benimsemeye zorlandık. Bizim seçimimiz değil...
Bir söz vardır kardeş zorunlu arkadaşlıktır diye yani anne baba içinde geçerli aynı şeyler tamamen zorumluluk.
Nasil sizin seciminiz degil? Bunu simdiki birikiminizle soylemektesiniz.
Henuz bir bebekken annenizin kokusunu nasil ayirt edebildiniz peki, diger kadinlardan?
Hic mi aglamadiniz? Hic mi anne kucagini istemediniz veya o kucaga gecince susmadiniz? Veya baba vb.
sîya evînê
22-02-2013, 23:56
altında çoğalan mesajlara bakmdan şunu söyliyim ki. bu sözler çok kez kalbimden ve dilimden geçti . tam olarak ne demek istediğinizi sayfalar dolu su bir açıklama yapmışsınızcasına anladım.
angel333
23-02-2013, 00:08
altında çoğalan mesajlara bakmdan şunu söyliyim ki. bu sözler çok kez kalbimden ve dilimden geçti . tam olarak ne demek istediğinizi sayfalar dolu su bir açıklama yapmışsınızcasına anladım.
teşekkür ederim...
bakkalmahmud
23-02-2013, 01:32
Sayin angel333,varolmak ve yasamak güzel ama (bana göre)varolup yasatmak daha güzel.
Amacınız engelsiz özgürlük ise; Sorumluluk reddiyenizi kendi hayatınız ile ilgili de duyurabilmelisiniz. Burası önemli.
Yaşamınıza karşı neler hissediyorsunu? Hayatınız tehlikede ve etrafınızdaki insanlar yanınızdan öylece geçiyor. Çünkü tıpkı sizin gibi sorumluluk duymadıklarından umursamıyorlar.
Neden hayatta kalmayı seçiyoruz-seçiyorsunuz?
Acaba kişi, seçimi dışında yer aldığını söylediği, toplum ve o toplumu oluşturan tüm kurallardan kurtulmayı aklına koymuş olmasına rağmen neden o toplumun içinde yaşamaya devam ediyor.
İradeniz dışında, size verilen yaşamı alıp, başkalarının yaşamına,oluşturdukları düzene karşı bu sorumsuzluk açıklaması hastalıklı görünüyor.
Bu tutum, tüketim toplumundaki birey tiplemesini çağrıştırıyor. Üretim hakkında bilgi sahibi olmadığından, var olan her şeyi tüketim maddesi olarak algılıyor. Bir an önce var olanı tüketmelidir.
Sayın Angel,
Acaba ''BEN SEÇMEDİM'' derken sözü edilen ''BEN'' dediğinizin ne olduğundan haberdar mısısınız? Yani ''BEN '' denilen nedir?
Önce her söylenenin ne olduğunu bilmek gerekiyor. ''BEN'' denilen nedir bilmeden söylenilen sözlerin değeri de olmaz...
Nedir ''BEN'' denilen?
Neden ?????
Bilmediğiniz, inanmadığınız bir varlık hakkında yazmışsınız.
Yazınızda; İman, Tanrı, Ahiret, Cennet, Cehennem, Yargı dahil pek çok imge mevcut.
İnanmayan bir insan için tüm bunlar yoktur.
Sizin taraftan; olmayan şeyler hakkında yazdığınızı düşünmek psikolojiyi aşar psikiyatr ve ilerisidir.
Bilmediğiniz, inanmadığınız bir varlık hakkında yazmışsınız.
Yazınızda; İman, Tanrı, Ahiret, Cennet, Cehennem, Yargı dahil pek çok imge mevcut.
İnanmayan bir insan için tüm bunlar yoktur.
Sizin taraftan; olmayan şeyler hakkında yazdığınızı düşünmek psikolojiyi aşar psikiyatr ve ilerisidir.
Sayın mhmd.
Zaten imge olduğunu belirtmişsiniz. Daha önce inanan birinin bu imgeleri kullanması ve bunun üzerine bu imgelere karşı çıkması en basit haliyle hayal kırıklığı sonrası oluşan bir sitemdir. Belki biraz da kandırılma duygusunun yarattığı bir kızgınlık. Bu kızgınlık halini psikiyatri sorununa kadar vardırmanız biraz aşırı olmuş gibi.
Salt dinler için değil, bilincin düşünme yöntemini değiştiren pek çok olgu için bu durum geçerlidir. Aşk, inanç, sadakat, ahlak (her neyse artık!) vb. düşünme yöntemlerimizi farklı bir düşünme yöntemiyle değiştirdiğimiz vakit sancılı bir sürece girebiliriz. Çünkü daha öncesinde pek çok davranış biçimimize yön vermiştir ve bunu iyiden iyiye kanıksamışızdır. Yerine başka bir şey koymak zorunda kaldığımızda ( önceki yöntemi saf dışı bıraktığımızda ) tüm davranışlarımızı sorgularız. Bu kah kızgınlıkla belirir kah olgunlukla. İkisi de insani bir durumdur ve yaşanılması neredeyse kaçınılmazdır.
Saygılarımla.
ismail truth
25-02-2013, 12:47
Başlığı açan arkadaşın derdi yanlış anlaşılmış bence. "Sorumlu değilim" derken demek istediği "bu durumun bu halde olması benim suçum değil, bu durumdan ben mesul değilim" demektir. Yani kendi ıstıraplı varoluşunun suçlusu kendisi olmadığını söylemek istiyor. Olayı hemen bir ahlaki toplumsal sorumluluk vs savunmasına getirmek alakasız olmuş biraz.
Mhmd de pekçok insanın ateist olurken önce Tanrı fikrinden nefret ettiğini, çocukluktan beri inandığı Tanrıya küstüğünü, vs farketmemiş sanıyorum. Burada bir isyanla karşı karşıyayız. Ama yılların ateisti adamlar bile, Hitchens veya Rosenberg gibi adamlar mesela, Tanrı fikrini ciddiye alıp konuştukları zaman bir gizli öfkeyle, kinayeyle, kalp kırıklığı ile konuştuklarını görüyoruz. İnsanız ve duygusal varlıklarız. Robot değiliz. Belki sen farkında olmadan, ve kendi anlayışına ve değerlerine göre bir Tanrı inancına sahipsindir de başkasının eski ilkel Tanrı kavramını reddetmekte zorluk çekmiyorsundur. Ateist olduğunu sanıp da ateist olmayan çok insan da var.
Bu kızgınlık halini psikiyatri sorununa kadar vardırmanız biraz aşırı olmuş gibi.
Sn. Subat,
Başlık ve yazarın ilk mesajına karşılık bir mesajdır bizimkisi. Ve mesajlarımızın ekserisinde genellemeler yapar kişilik haklarına riayet etmeye çalışırız. Bu platformda ne Sn. angel333 hasta ne de biz doktoruz. Aklımız erdiğince fikirsel alışveriş içindeyiz o kadar.
Teizmden ateizme geçtim demek, tersi kadar basit değildir. Şayet tüm argümanlarınız ile bunu sağlıyor iseniz ; Yaratıcı, Rab, Allah, Açıklanamayan bir güç v.s. ari bir şekilde siz ateistsiniz ya da BEN ATEİST'im diyebilirsiniz.
Teist olmak için tüm kanalların açık ve işler olması gerekmez. İstediğiniz kadar argüman ortaya koyarken kapalı kalan, şüpheli gördüğünüz kanalları atlama kolaylığı gösterir teizm.
Ateizmde ise tersi geçerlidir. Hiçbir kanalı görmezden gelemezsiniz. Her kanal açık ve işler olmalıdır üstelik tüm bunların da akla yatkın olması şarttır.
Bu yüzdendir ki; Araform olmaya kimse itiraz etmez. Deizm, monizm, panteizm, panenteizm, agnostisizm, sekülerizm v.s. bu yüzden vardır.
Ancak ATEİSTİM diyorsanız arkasından Sn. angel333 yazılarını yazamazsınız.
"Kelime anlamında da belirtildiği üzere; ateizm, din ile ilgili bir kavram değil, tanrı ile ilgili bir kavramdır. Dinlerin varlığı, dinlerin tanımının ne olduğu, dinlerin iyi mi yoksa kötü mü olduğu ateizmin konusu ve tartışma alanı dışındadır."
Kaynak, http://tr.wikipedia.org/wiki/Ateizm
Belki sen farkında olmadan, ve kendi anlayışına ve değerlerine göre bir Tanrı inancına sahipsindir de başkasının eski ilkel Tanrı kavramını reddetmekte zorluk çekmiyorsundur. Ateist olduğunu sanıp da ateist olmayan çok insan da var.
!!!
:)