PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Musevilik nereye gidiyor

angel333
19-03-2013, 13:35
Musevilik son yıllarda erimeye başladı.

http://www.pewforum.org/uploadedImages/Topics/Religious_Affiliation/03_age.png

Musevilik en yaşlı dini grubu oluşturuyor. Çocuk yapma oranı çok düşük.

Bazı museviler ateist olup dinden çıkıyor.

Dünyada 13.850.000 musevi bulunduğu tahmin ediliyor.

http://www.pewforum.org/uploadedImages/Topics/Religious_Affiliation/17_jews-map.png

eyvaan
23-03-2013, 23:01
Tam olarak ne söylemek istediniz?

angel333
23-03-2013, 23:24
Tam olarak ne söylemek istediniz?

Musevilik yok oluyor.

Museviliğin yayılma politikası yok. İçlerine kimseyi almıyorlar. Doğum oranları çok düşük.

21. yy. da musevilikten çıkanlar var.

Bu bir din için tehlikedir.

Natan
24-03-2013, 00:23
Musevilik yok oluyor.

Museviliğin yayılma politikası yok. İçlerine kimseyi almıyorlar. Doğum oranları çok düşük.

21. yy. da musevilikten çıkanlar var.

Bu bir din için tehlikedir.

Saygıdeğer angel;

Bildiğiniz üzere Musevi inancının din-inanç temelinde yayılması Yahudiler tarafından hedeflenmiyor. Zaten söz konusu topluluğun kendi sabit inancının yayılması ve benimsenmesi değil, inancın politik düzlemde benimsenmesi ve politik destek ve sahiplenmesi istenmektedir. Her ne kadar dinsel inanç var olsa da, bu; tanrıbilimsel dogmaların dışında farklı motivasyon ve hizmet içeren bir vizyon beklentisi söz konusudur.

Yahudilik dinsel bilincin dışında ve ötesinde bir hizmet anlayışını istemektedir.

Dolayısıyla Museviliğin propagandasına gerek yoktur.

Musevilik dinsel içerikli bir yayılmaca değil, hıristiyan içerikli oluşumlar aracılığıyla sempati kazanmaktadır.

Şubat ayında İstanbul'da İsraillilerin destekleyip düzenlediği bir konferans gerçekleştirildi. Bu konferans hristiyan ve İsrailci bir anlayışla hareket eden ve israillilerin de kurtuluşu ve yüceleğini vurgulayan üç günük konferanstı. Yani İsrail kaynaklı ve hristiyanlara yönelik bir durum söz konusuydu.

Katılımcıların otel ve ulaşım masrafları İsrailliler tarafından karşılandı. Epey kalabalıktı ve katılımcılar Kilise üyelerinden seçildi.

İşte israil böyle çalışır..

Farklı ve dolaylı yollar seçilerek.

Kimsenin haberi bile olmadı. :)

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

angel333
24-03-2013, 02:09
Saygıdeğer angel;

Bildiğiniz üzere Musevi inancının din-inanç temelinde yayılması Yahudiler tarafından hedeflenmiyor. Zaten söz konusu topluluğun kendi sabit inancının yayılması ve benimsenmesi değil, inancın politik düzlemde benimsenmesi ve politik destek ve sahiplenmesi istenmektedir. Her ne kadar dinsel inanç var olsa da, bu; tanrıbilimsel dogmaların dışında farklı motivasyon ve hizmet içeren bir vizyon beklentisi söz konusudur.

Yahudilik dinsel bilincin dışında ve ötesinde bir hizmet anlayışını istemektedir.

Dolayısıyla Museviliğin propagandasına gerek yoktur.

Musevilik dinsel içerikli bir yayılmaca değil, hıristiyan içerikli oluşumlar aracılığıyla sempati kazanmaktadır.

Şubat ayında İstanbul'da İsraillilerin destekleyip düzenlediği bir konferans gerçekleştirildi. Bu konferans hristiyan ve İsrailci bir anlayışla hareket eden ve israillilerin de kurtuluşu ve yüceleğini vurgulayan üç günük konferanstı. Yani İsrail kaynaklı ve hristiyanlara yönelik bir durum söz konusuydu.

Katılımcıların otel ve ulaşım masrafları İsrailliler tarafından karşılandı. Epey kalabalıktı ve katılımcılar Kilise üyelerinden seçildi.

İşte israil böyle çalışır..

Farklı ve dolaylı yollar seçilerek.

Kimsenin haberi bile olmadı. :)

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

Sn Rumpelstiltskin verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.

Uluslararası siyaset başka konu.

Bazı protestan mezheplerin israil destekçisi olduğu bilinen bir gerçek.

Ama unutulmaması gereken bir gerçek vardırki hristiyanlık museviliği tarih boyunca yok etmeye çalışmıştır.

Musevilik tarih boyunca hristiyanlar tarafından en sevilmeyen din olmuştur.

İslam olamasaydı musevilik şuan yoktu...

-----

Ben israil halkınında kulanıldığı düşüncesindeyim.

Sömürgecilik ayrı bir konu. İslam olmasaydı sömürgecilik bile bitmişdi. Çünkü islam tam bir kaos dini.

Soğuk savaş bittikten sonra kültürler çatışması beklenen bir konuydu.

Kültür = Din

Şuan dünya siyaseti din üzerine kurulu.

Yakın tarihte ortadoğuda hristiyan nufus yok edildi iç savaşlarla.( Irak, suriye, lübnan, mısır ) Bunlar bence dünya siyasetinin bir parçasıydı. Çünkü müslüman bir çoğrafyayı sömürge yapmak daha kolaydı.

İslam coğrafyasında ne ateizm ne hristiyanlık nede başka bir din gelişebiliyor.

21. yy islamın bu kadar güçlü olarak var olması büyük bir soru. Sürekli güçlenen bir islam var. Mısır, Tunus seçim sonuçlarını gördük.

2030 islam tavan yapması bekleniyor.

İslam bu dünyada başarılı olmuş en büyük afyon.

Ben bu başlıkta bunları sorgulamıyorum.

-------

Benim merak ettiğim musevilik nüfusu azalıyor. ( Tabiki israil sınırları dışında )

Museviler önlem alma gibi bir düşünceleri yokmu ?

Böyle giderlerse yok olacaklar.

Saygılarımla
Angel

Neva
26-03-2013, 09:18
Musevilik daha ziyade bir yasam bicimini, geleneksel ananevi, atalar kulturunu temsil eder ve oyle yasanir icerik olarak. Tabi cok uclarda olan, asiri dinci ucmuslar da mevcuttur her olusumda oldugu gibi.

Hristiyanligin, Musevili'gi yok etmesi mumkun degildir, zira kokenini Tanah'tan alir. Evet guncel sosyal iliskiler disinda, Museviler de, inanc bazinda Hristiyanlari sevmezler ve Incil'i de reddederler.(kendilerine gore nedenleri vardir) Ha bir farkli din olarak elbetteki saygi duyarlar o ayri. Zaten hristiyan aleminin de yekten kitaplarindaki emirleri birebir yasamamasinin, emirlere uymayisinin sebebi budur. Mesela incil ayri telden calar, kiliseler ve dinin gundelik yasanimi ayri telden calar cok zaman.

Islam cok ayri bir konudur. Museviligin varligi, islam'a da bagimli degildir. O da ayni kitaptan alir unsurlarini zira.

Israil halkinin kullanilmasi derken neyi kastettiniz...? Nerede kullaniliyor Israil halki? Biraz acarsaniz daha iyi anlayabiliriz sanirim.

Israil kucucuk bir ulkedir, ancak Israilli yahudiler, veya farkli ulke vatandasi olanlar dunyanin bircok bolgesinde bulunurlar. Dunya siyaseti her zaman din uzerine kuruludur, ancak din paravandir sadece.. Ote yanda Musevili'gi yasamak zordur. Yani herkesin harci degildir. Bu yuzden Musevilik yayilmaci/misyoner degildir, zor oldugunu bildigi icin, para gucuyle, kitabindaki hukumleri hic zorlanmadan tum dunyada populer kultur haline getirebilir. Bunu yaparken de, global ekonomik pazar yaratir.
Basit ornek; Organik urunler, organik tarim vb.

Musevili'gin nufusunun biyolojik olarak azalip cogalmasinin onemi yoktur.
Bir sonraki nesile kendi kulturunu aktarir, bunu da sozlu olarak degil bilakis hayatin icinde pratikte isler halde birakir. Gelecekte bunu yap demez yani, ben yaptim, sana biraktim, sen de yasat, senden sonrakine birak der. Gelecek nesilde alacak insanin, yahudi disinda, x,y,z olmasi problem degildir yani. Onemli olan o ata kulturunun aktarilmasidir.

Hatiri sayilir kismi, gelenek, gorenek, ata kulturu barindirir. Ve bakis acisi daha geneldir, bircoklarina gore de daha ahlaksizcadir. Daha acimasizdir.

Mesela kitaptaki metinleri okumak, bircok insani ajite edebilir. Mesela bir ensest, escinsellik, faiz, para-parayi kullanma vs. Ama Musevi kulturu bunlarin hicbirini reddetmez, ornegin bir muslumanin yaptigi gibi, peygamberim yasaklamistir filan gibi kendilerini kandirmazlar. Kaldirdigini da boyle gerekli gordum kaldirdim der.

Yani Musevilik bir yere gitmez.

manve
13-04-2013, 20:03
Yahudi her zaman Yahudiliği bir yük gibi taşımıştır.Gittiği her yerde başına bela olmuştur Yahudiliği.Günümüz Yahudileri zaten Yahudi gibi yaşamazlar.Seküler bir yaşamları vardır.Ateistavari tavırları vardır ve ticareti önemserler.
Günümüzde Yahudilik sadece Tevrat sayfaları arasında görebileceğimiz bir hatıradır.Geçmişte yaşanmış bir şeydir.
Çok ilkel bir yapısı vardır ve ancak ilkel bir dünyada yaşanabilir.Sürdürülebilirliği yoktur.Hristiyanlık bile bu sürdürülemezlik yüzünden üretilmiştir.

Natan
13-04-2013, 21:37
Sayın Angel;

2030'da İslam değil, Hristiyanlık tavan yapacak bu Ülkede. Bana güvenin. Hem ülkenin muhafazakarlaşması da Hristiyanlığı geliştiren bir olgudur. 1970'lerde 50-70 Hristiyan vardı aşağı yukarı ( Protestan Topluluğu) Şuan 4.500'e ulaştı. 10 yıl içerisinde çok daha da artacaktır. Ortodoks ve Katolik nüfusunu bilmiyorum. Kiliselerin de dikkate değer oranda arttığı, büyüdüğü, geliştiği de söylenmesi gereken diğer noktadır.

İlerleyen süreçte Hasat Kilise Hizmetleri derneği ile TEK ( Türkiye Protestan Topluluğu Temsilciliği) işbirliği kapsamında Üniversitelerde de Hristiyan İlahiyatı oluşturulacak.

Son dönemde GüneyDoğu'da G-Ö-K aracılığıyla ve batıda benzer oluşumlarla Gelişen, büyüyen Türk Hristiyan Gençliği de dikkate değerdir. Türkiyede Hristiyanlığı geliştiren bir vizyon ve misyon vardır.

Şuanda Yurtdışında ülkemizde Misyonerlik yapılmasıv için BEŞİNCİ NESİL yetiştirilmektedir. Dördüncü nesil misyoner ve hocalarından bazılarını ben bizzat tanımaktayım. Samimi bir ilişkim vardır.

İslamiyet ise daha da liberalleşecek diye tahmin ediyorum. Bu kısa bir süreçte değilse de ilerleyen yıllarda mutlaka olacaktır. Çağın ruhuna cevap veremeyişi de ortadadır. Çökmüş bir islamiyetle karşılaşacağız.

Musevilik ise din temelinde gelişmeyecektir. Zaten bu yönde bir çaba da yoktur.

Saygılarımla
Natan

eyvaan
13-04-2013, 23:23
Sayın Angel;

2030'da İslam değil, Hristiyanlık tavan yapacak bu Ülkede. Bana güvenin. Hem ülkenin muhafazakarlaşması da Hristiyanlığı geliştiren bir olgudur. 1970'lerde 50-70 Hristiyan vardı aşağı yukarı ( Protestan Topluluğu) Şuan 4.500'e ulaştı. 10 yıl içerisinde çok daha da artacaktır. Ortodoks ve Katolik nüfusunu bilmiyorum. Kiliselerin de dikkate değer oranda arttığı, büyüdüğü, geliştiği de söylenmesi gereken diğer noktadır.

İlerleyen süreçte Hasat Kilise Hizmetleri derneği ile TEK ( Türkiye Protestan Topluluğu Temsilciliği) işbirliği kapsamında Üniversitelerde de Hristiyan İlahiyatı oluşturulacak.

Son dönemde GüneyDoğu'da G-Ö-K aracılığıyla ve batıda benzer oluşumlarla Gelişen, büyüyen Türk Hristiyan Gençliği de dikkate değerdir. Türkiyede Hristiyanlığı geliştiren bir vizyon ve misyon vardır.

Şuanda Yurtdışında ülkemizde Misyonerlik yapılmasıv için BEŞİNCİ NESİL yetiştirilmektedir. Dördüncü nesil misyoner ve hocalarından bazılarını ben bizzat tanımaktayım. Samimi bir ilişkim vardır.

İslamiyet ise daha da liberalleşecek diye tahmin ediyorum. Bu kısa bir süreçte değilse de ilerleyen yıllarda mutlaka olacaktır. Çağın ruhuna cevap veremeyişi de ortadadır. Çökmüş bir islamiyetle karşılaşacağız.

Saygılarımla
Natan
Keşke öyle olsa bu söyledigin imkansız.

Natan
14-04-2013, 00:22
Neyin doğruluğundan emin değilsin?

Zaman tanıklık edecektir.

Saygılarımla
Natan

Neva
15-04-2013, 11:01
Sayın Angel;

2030'da İslam değil, Hristiyanlık tavan yapacak bu Ülkede. Bana güvenin.

Emin misin sevgili Natan?

Natan
15-04-2013, 14:34
Şöyle eminim:

Türkiye'deki Hristiyan nüfuzda çoook büyük bir artış yaşanacak. Gerçekten dikkate değer bir "Hristiyan Uyanış"ı gerçekleşecek. Nasıl bu öngörüye sahip olduğumu merak edersen, bazı projelerden haberdarım.

Projeleri yakından takip etme imkanına sahibim. Özellikle Yurt dışında, Türkiye'nin hristiyanlaştırılmasına yönelik çalışma yapan hocalarla iletişimim var.

Türkiyede ve Türkiye için olan bu misyonerlik işi, çok kapsamlı bir iş.

Ama ben demiyorum ki herkes hristiyan olacak. Zaten yok böyle bir şey. Kiliselerin büyüdüğü, büyüyen kiliselerin bölünüp çağtıldığı- ayrı şubelerinin açıldığını- geliştiğini görüyor ve gözlemliyoruz. Hristianlıkla ilgili herkes de bunu gözlemleyebilir, sadece bana özel bir gözlem değil bu.

Saygılarımla
Natan

eyvaan
15-04-2013, 23:21
Şöyle eminim:

Türkiye'deki Hristiyan nüfuzda çoook büyük bir artış yaşanacak. Gerçekten dikkate değer bir "Hristiyan Uyanış"ı gerçekleşecek. Nasıl bu öngörüye sahip olduğumu merak edersen, bazı projelerden haberdarım.

Projeleri yakından takip etme imkanına sahibim. Özellikle Yurt dışında, Türkiye'nin hristiyanlaştırılmasına yönelik çalışma yapan hocalarla iletişimim var.

Ama ben demiyorum ki herkes hristiyan olacak. Zaten yok böyle bir şey. Kiliselerin büyüdüğü, büyüyen kiliselerin bölünüp çağtıldığı- ayrı şubelerinin açıldığını- geliştiğini görüyor ve gözlemliyoruz. Hristianlıkla ilgili herkes de bunu gözlemleyebilir, sadece bana özel bir gözlem değil bu.

Saygılarımla
Natan
Benim korkom o ki tam tersi olacak.

angel333
19-07-2013, 01:49
Sayın Angel;

Saygılarımla
Natan

Şöyle eminim:

Saygılarımla
Natan

Sn Natan böyle bir şeyin olması bence imkansız. Misyonerler tüm dünyada çalışıyor islam dünyasındaki başarıları sıfır.

Türkiyede hristiyanlar % 1 sayısına bile ulaşamazlar.

Ben türkiyede din değiştiren çok insan tanıdım ama bunlar sadece azınlık bir sayı.

Arabistanda islam biter Türkiyede islam bitmez. Türkler arap dini islama çok bağlılar.

Natan
20-07-2013, 01:56
Ben öyle düşünmüyorum arkadaşlar.
Toplu vaftizler oluyor her sene.
Yıl içinde de değişik tarihlerde gerçekleşiyor.

Bu yaz sadece doğuda 400 kişi vaftiz edildi.
Çoğunluğu Tr'de yaşayan İranlı göçmenlerdi gerçi.
Yinede pek çok kişi hristiyanlaşıyor.

Batıda da vaftizler oluyor.

Ben biliyorum 40 yıl önce 80 civarı hristiyan vardı.
Şimdi sadece türk protestanlar 5.000 kişiye yaklaştı.
Binlerce hristiyan misyoner ve hizmetkar, görevli var.
Katolikler, ortodokslar, yehova şahitleri vs sayıları kalabalıktır.

Her geçen gün gittikçe artmaktadır.
Benim hizmet ettiğim kilise vardı.15 yıl önce 7 kişiydi şimdi
Şimdi 200'ün üzerinde ve yabancı misyonerleri dekatarsak 300 aşıyor.

Yaşaıığım şehirde 10 yıl önce bir kaç kişi bir evde toplanıyordu
şimdi ise 4 kilise var. Alman Katolik kilisesini de katarsak 5.

Kiliselere her gün çok sayıda kişi geliyor.
En azından büyük bir ilgileri var

İlk yüzyılda türkiye toprakları hristiyanlaşmaya başladı.
dördüncü y.y.da ise hristiyan egemenliği vardı.

Şimdi durum tersine dönüyor.
Müslümanlık giderek zayıflamaktadır.

Natan
20-07-2013, 02:02
Sadece ben 1000 ilgili kişiye mektup yazmışımdır.

Gerisini siz düşünün.

angel333
20-07-2013, 03:10
Sn Natan bahsetiğin rakamlar küçük rakamlar

5000 protestan türkiye için yok denecek bir rakam.

Hristiyanlığın büyüdüğü ülkeler ateist insanların yaşadığı ülkeler olmuştur. Örnek olarak çin kore vietnam gibi ülkeler.

Ben hiç sanmıyorum Anadolu eskisi gibi hristiyan olsun.

Natan
21-07-2013, 23:24
Kardeşim küçük rakam diyorsun da ben naçizane bir insanım. Kendim sadece hristiyanlıkla ilgilenen bin kişiye mektup yazmış, yüzlerce kişiyle yüz yüze görüşmüş ve naçizane olarak soruları yanıtlamış, ilgilenmiş biriyim. Bu daha nedir ki! Benin Kimim yahu!!

Nice misyonerler gördü bu ülke, adamlar yoktan var ettiler büyük mücadelelerle.

sen 5.000 ( sadece türk protestanlar) rakamını küçük görüyorsun.
bunlar bir kaç on yıl önce yoktu.
30 - 40 yıl önce cemaat yoktu kardeşim.

Hoooop diye tombaladan hristiyan çıkmıyor elbette
Bu bir süreçtir.:horn:

Bu arada ben hristiyanlığın gelişmesi yada yok olması yönünde görüş belirtmiyor, sadece yaptığım gözlemden bahsediyorum. Hristiyanlara ilişkin olumlu yada olumsuz bir görüş belirtmek amacıyla yazmıyorum bu iletiyi.

rastaman
22-07-2013, 08:09
Bu 5000 Hristiyan rakamının pek doğru olduğunu sanmıyorum,çok daha fazla olmalı.

Natan
22-07-2013, 09:32
Bu 5000 Hristiyan rakamının pek doğru olduğunu sanmıyorum,çok daha fazla olmalı.

Kayıt veya üye olan kişilerdir bunlar. Kiliseye üye olmayanlar yada nufüz cüzdanına Hristiyan yazdırmayan fakat Hristiyan olanlar da vardır.

ALKA
22-07-2013, 16:51
90'lı yılların başlangıcında (o dönemde ben de kilisede aktiftim) Türkiye'de genel olarak Hristiyanlığın hızlı bir şekilde artacağını düşünüyordum. Zira sadece Almanya'daki Türkler arasında değil, genel olarak Müslüman ülkelerden gelen Müslümanlar arasında Hristiyanlığa karşı büyük bir ilgi vardı. Çoğu İslam'dan çıkmış olmak için kilisede vaftiz olmak istiyorlardı ve İslam'ı doğru bulmuyordu.

Bugün durum nedir bilmiyorum ama hala buna dair eğilimde azalma olmuş olabilir. Bunun yanında Bush tarafından fanatikçe yürütülen Irak, Afganistan savaşları ardından, Batının Libya, Suriye ve Mısır'a olan müdahaleleri yüzünden Hristiyanlığın bir barış dini olarak algılanmasında zedelenme olduğu için çoğu insanın artık herhangi bir dine yönelmek yerine daha ziyade Deizm'i veya Ateizmi benimsemeye başladığını düşünüyorum.

Thelogical Facts
16-09-2014, 20:48
Şabat günü yüzünden.613 yazılı ve sözlü yasa yüzünden çok ağır bir dindir .İslam da ağırdır ama Musevilik'te kurallarda yumuşama olmaz.

Lep
22-12-2014, 11:50
Aslında yahudiler açısından şuan herşey rayına oturmaya başlamış durumda. Bir şekilde üç büyük dinde de moşiyah beklentisi formatlandı. İslamiyet tevhid adını verdikleri inancı savunarak yahudilik açısından yahudilerin dünya misyonuna hizmet eden bir inanç. Hristiyanlar çarmık putperest inanşlarına rağmen en azından akıllarında tek bir yaratıcı var. Tevrat da bir gün dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar isteseler de istemeseler de yaratıcılarının onları geri kutsal topraklarda toplayacağı kehaneti gerçekleşmiş durumda. Ulus devleti olma yolunda adımlar atıyorlar. Geriye tek bir şey kalıyor o da king moşiah'ın gelişi..