PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyede hangi dinin hakim olmasını isterdiniz

angel333
21-03-2013, 12:02
Size sorulsaydı Türkiyede islam yerine hangi dinin hakim olmasını isterdiniz.

Hristiyanlık

Budizm

Hinduizm

Kozmik Perspektif
21-03-2013, 12:38
İlla bir din olacaksa şıklar arasında en ehven olanı Budizm bence. Zira yayılmacı bir din değil. Kişisel gelişim dini gibi bir şey. Üstelik bilimsel gelişmelere daha kolay adapte olabileceğini düşünüyorum.

Nevandaar
21-03-2013, 13:47
D Şıkkı, Tengricilik.

angel333
21-03-2013, 16:11
İlla bir din olacaksa şıklar arasında en ehven olanı Budizm bence. Zira yayılmacı bir din değil. Kişisel gelişim dini gibi bir şey. Üstelik bilimsel gelişmelere daha kolay adapte olabileceğini düşünüyorum.

D Şıkkı, Tengricilik.

Düşüncelerinizi belirtiğiniz için teşekkür ederim...

rasa
21-03-2013, 16:33
E/ şıkkı yokmu! Hiçbiri!

errata
21-03-2013, 16:39
P şıkkı Pastafaryanizm

Bol köfteli yemekler, âmin!

angel333
21-03-2013, 16:42
E/ şıkkı yokmu! Hiçbiri!

Hiçbiri şıkkı olsaydı herkes onu işaretlerdi.

Bundan dolayı eklemedim.

Deistic Thought
22-03-2013, 14:05
Hristiyanlık. Bence insanları kontrol altında tutmaya yarayan en güzel din...

angel333
22-03-2013, 17:07
% 50 hristiyanlık

% 50 budizm

başbaşa gidiyor...

angel333
22-03-2013, 17:11

Cosmic Perspective oyunuzu kullanmamışsınız :)

Natan
22-03-2013, 17:22
Hakim olmak eylemine katılmıyorum. Hiç bir dinin insanlık yığınını kontrolüne alıp yönlendirmesini istemem. Ancak çoğunluğu sahtekar müslümanlardan oluşan bu ülkede islam olacağına hristiyan çoğunluk olmasını tercih ederdim.

Budizm mudizm bizi aşar :)

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

murted
22-03-2013, 18:13
Budizzm güzel duruyor, fakat o da kitleleri uyutmak için birebir gözüküyor.

Anadolu Aleviliği de olabilir aslında (Sünni kökenliyim.). :)

Bence en güzel din toplumsal hayata en az karışan dindir.

Hiç olmasa daha evla tabi ama olacaksa da toplumsal hayata müdahale etmesin mümkünse.

Ps: İstenirse ankete başka şıklar da ekleyebiliriz, özelden bildirmeniz yeterli.

Natan
22-03-2013, 18:19
Mürted;

Angel isterse Aleviliği de ekleyeblirsin. Ama benzer bir başlık daha vardı.

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

angel333
22-03-2013, 18:21
Budizzm güzel duruyor, fakat o da kitleleri uyutmak için birebir gözüküyor.

Anadolu Aleviliği de olabilir aslında (Sünni kökenliyim.). :)

Bence en güzel din toplumsal hayata en az karışan dindir.

Hiç olmasa daha evla tabi ama olacaksa da toplumsal hayata müdahale etmesin mümkünse.

Ps: İstenirse ankete başka şıklar da ekleyebiliriz, özelden bildirmeniz yeterli.

Asıl alevilik şeriat yanlısıdır bundan 100 yıl önceki alevilik çok farklıydı.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde cumhuriyetin kurucuları aleviliği pekiyi karşılamadılar.

Mezhep çatışmaları aleviliği farklılaştırdı.

Benim bildiğim bu...

angel333
22-03-2013, 18:27
Mürted;

Angel isterse Aleviliği de ekleyeblirsin. Ama benzer bir başlık daha vardı.

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

Aleviliği eklersek sunniliğide eklemem lazım.

Benim islam ve ateizmi eklemedim. Sebebi bu site genel ihtibarıyla ateist ve müslümanlardan oluştuğu için pek sağlıklı bir anket olacağını düşünmüyorum...

Herkes kendi inancı işaretlerdi o zaman. :)

Natan
22-03-2013, 18:30
Aleviliği eklersek sunniliğide eklemem lazım.

Benim islam ve ateizmi eklemedim. Sebebi bu site genel ihtibarıyla ateist ve müslümanlardan oluştuğu için pek sağlıklı bir anket olacağını düşünmüyorum...

Herkes kendi inancı işaretlerdi o zaman. :)

Haklı görünüyorsun:)

Bu kadar din yeter, dahasıyla uğraşamayacağız zira.

Saygılarımla
Rumpelstiltskin

Khaos
22-03-2013, 18:32
genelde mürtedin birçok fikrine katılmam.
ama kitleleri uyutmak için budizmin de uygun göründüğü fikrine kısmen katılmakla birlikte,

budizmin diyalektik düşünceye müthiş yatkınlık içerdiğini de düşünerek budizm derdim.
hiç olmazsa bir budistle oturulup konuşulabileceğini düşünüyorum.
müslümanlar hristiyanlar ya da museviler.
hepsinin canı cehenneme.
hiç farkları yok.

herşeyden önce tümden samimiyetsizler.
yalancılar.
ikiyüzlüler.(inançları bağlamında)
sizle konuşurken, içsel nazizmlerini yaşarlar; ama size sevgiden ve adaletten bahsederler sizin hakkınızda,aşağılık bir pislik olduğunuz fikrinde olduklarını aslında bilirsiniz.

ne kadar utanmaz olduklaqrını düşündükçe midem bulanıyor.

o nedenle her şeye rağmen budizme katlanabilirdim belki, ama sami dinlerinin hiçbiri katlanılabilir değil.

vartor
22-03-2013, 21:02
Din olunca taraf da olmaya mecbur. Kotunun en iyisi diye birsey olamaz.

Sesli
22-03-2013, 21:41
Türkiyede hakim olan din belliyken burada böylesi afaki bir soru sormak (...) benzemiş.

Açıkça burada gerçeklerin yerine hayal ürünleri konulmak istendiğini gösteren bir işaret bu.

angel333
22-03-2013, 22:09
ama kitleleri uyutmak için budizmin de uygun göründüğü fikrine kısmen katılmakla birlikte,

budizmin diyalektik düşünceye müthiş yatkınlık içerdiğini de düşünerek budizm derdim.
hepsinin canı cehenneme.
hiç farkları yok.

yalancılar.
sizle konuşurken, içsel nazizmlerini yaşarlar; ama size sevgiden ve adaletten bahsederler sizin hakkınızda,aşağılık bir pislik olduğunuz fikrinde olduklarını aslında bilirsiniz.

o nedenle her şeye rağmen budizme katlanabilirdim belki, ama sami dinlerinin hiçbiri katlanılabilir değil.

Din olunca taraf da olmaya mecbur. Kotunun en iyisi diye birsey olamaz.

Türkiyede hakim olan din belliyken burada böylesi afaki bir soru (..)

Açıkça burada gerçeklerin yerine hayal ürünleri konulmak istendiğini gösteren bir işaret bu.

Bir anket yapalım dedik yemedik hakaret kalmadı.

Fikriniz yoksa susun !!!

İnsanların fikrini almak ne zor birşey...

Subat
22-03-2013, 22:50
Sayın angel333.
Açmış olduğunuz başlığa kimin yazıp kimin yazmayacağını hiç kimse belirleyemez. İsteyen fikrini belirtir, isteyen konuyla ilgili yorumunu. Bu nedenle agresif çıkışlara gerek yok. Konuyla ilgisi olmayan iletiler taşınır zaten. Bu noktadan sonra daha duyarlı olmanızı dilerim.

ALKA
25-03-2013, 05:37
Başlık kişisel iletilerden temizlendi. Lütfen eleştiri yaparken kişisel alaycı veya uygun olmayan başka söylemler kullanmayalım.

Ben de yukarıda sayılan nedenlerden ötürü Budizm'i tercih ettim. En azından yukarıdan insanlara dikte eden bir Tanrı kavramı yok bu dinde... Bu yüzden sempatik bir din. Diğer yandan insanları da daha ileri görüşlü ve daha az sinirli.

anthemoessa
25-03-2013, 12:05
Buddhizm, kesin kurallari en az duzeyde olan, bu nedenle fundamentalizminin olusmasi en zor olan, insanlarin gunluk hayatlarina karisma duzeyi en az olan, daha cok, olmasi gerektigi gibi, felsefi/psikolojik bir duzeyde kisinin hayatina anlam katan/hayati anlamlandiran, "evrensel olma" niteligine en cok uyan bu nedenle kultur anlaminda uyum saglamanin zor olmayacagi bir din oldugu icin ben de Buddhizm`e oy verdim.

Bir de Buddhizm, genis bir din. Yani felsefi olarak cesitli ilkeleri var ve bu ilkeleri en azindan mantik olarak kabul edince, dis kabugu degistirilebilir. Ulkenin kulturuyle kaynastirilabilir. Ornegin Japonya`daki bir Zen Buddhisti ile Tayland`daki bir Theravada Buddhisti gorunuste tamamen farklidir. Belli basli felsefi ilkeleri kabul eder ikisi de ama gorunusleri, giyinisleri, hal hareketleri, tavirlari, kultur yapilari, hayata bakislari tamamen farklidir. Ama iki taraf da birbirini "Gercek Buddhist degil' seklinde suclamaz. Cunku ikisi de "gercek Buddhist" olabilir. Islamda oldugunun aksine, Buddha`nin sunnetleri yoktur ornegin. "Buddha gibi giyinmek, Buddha gibi davranmak"...vs seklinde sacmaliklar yoktur Buddhizm`de. Ki zaten Buddha Hintliydi, Hint kulturune sahipti ama gunumuzde Hindistan`da Buddhizm yok denecek kadar az. :) Hindistan`da yok olmus ama Japonya`da, Cin`de, Kore`de, Tayland`ta, Tibet`te yayginlasmis. Bati`da da yayginlasmayi surduruyor. Ornegin musluman olunca illa ki bir Araplasma baslar cunku islam. Arap kulturunden ayrilamaz ve Islam, felsefi/psikololojik duzeyde degil, daha cok kulturel/ yasasal duzeydedir. Fakat Buddhizm, bunun tam zittidir iste.

Ucuncu olarak butun tek tanrili dinlerin aksine, Buddhizm "tek dogru budur baska dogru yok" ya da "Bu dine/felsefeye girmeyen, kaybedecek/yanacak/aci cekecek" demez. Bu nedenle yobazlastirilmasi en zor dinlerden biridir.

Jan Dark
27-05-2013, 07:31
aslında her 3 şık da olabilir.Yeter ki müslümanlık olmasın...

Anima Libera
03-06-2013, 23:24
Seneye piyasaya sürmeye düsündügüm kendi dinim. Adi simdilik sir gibi sakli. Tapinaklar yapilinca ögrenirsiniz.

VraeL
03-06-2013, 23:50
insan biraz şık koyar :)
yezidilik olabilir veya tengrizm
şamanlıkta olabilir, veya sümer panteonu neden olmasın :p

Ahlaksız
04-06-2013, 20:21
Animizm veya totemizmi bir kenara bırakırsak,insanlığın ilk dini Şamanizmdir..Bu dine mensup kişiler o kadar iyilerdir ki;mecbur kalıp öldürmek zorunda oldukları hayvanları keserek değil de boğarak öldürmüşlerdir..Tamamen hayvanlara/doğaya/tanrılarına saygılarından dolayı böyle yaparlar..Şu muhteşemliğe bakarmısınız?
Keşke göçebe bir şaman olsaydım:)

guillotin
05-06-2013, 17:27
Sadece Yaratıcı'ya bağlılık düzeni egemen olmalıdır.

vartor
05-06-2013, 21:05
Animizm veya totemizmi bir kenara bırakırsak,insanlığın ilk dini Şamanizmdir..Bu dine mensup kişiler o kadar iyilerdir ki;mecbur kalıp öldürmek zorunda oldukları hayvanları keserek değil de boğarak öldürmüşlerdir..Tamamen hayvanlara/doğaya/tanrılarına saygılarından dolayı böyle yaparlar..Şu muhteşemliğe bakarmısınız?
Keşke göçebe bir şaman olsaydım:)

Hmm, insanlari boynundan asip olene kadar beklemek gibi asil bir icraat bu dinden turemis olmali. Cok humanist buldum dogrusu.

Khaos
05-06-2013, 22:17

hepsinin canı cehenneme.
hiç farkları yok.

yalancılar.

ulan,
bu yazıyı ben mi yazmışım.
neyin kafasındaydım o an valla hatırlamıyorum.

alayının Antony Quinn diyorum.
son kararım....

Ahlaksız
05-06-2013, 22:30
Hmm, insanlari boynundan asip olene kadar beklemek gibi asil bir icraat bu dinden turemis olmali. Cok humanist buldum dogrusu.
İnsan asma fikri de Şamanlardan kalmış olabilir tabi.:)
(Şamanlar insanın hayvanlardan üstün olduğunu iddia etmez)

En azından,farklı düşündüğü insanı öldürüp kalbini çıkarıp yiyen günümüz insanlarından daha medeniler..

_muhammed_
06-06-2013, 03:46
En "iyimser" görünen din bile dünya ve ülkemiz için baş belasıdır. Tibet'te aynen batıda olduğu gibi bir rahipler sınıfı vardı ve onlar hem siyasi hem ekonomik olarak ülkenin yegane sahibiydiler. Hristiyanlığın ise İslam ve Yahudilikten hiçbir farkı yok. O yüzden bu güzel topraklarda hiçbir dinin, inancın hakim olmasını istemem.

yucemanitu
01-07-2013, 22:07
Ben çok tanrılı bir dinin egemen olmasını isterdim. Eski Yunanlıların ya da Antik Mısırlıların dininin egemen olmasını ya da Afrika kökenli herhangi bir çok tanrılı din. Çok tanrılı dinler daha demokratik daha insancıl düşünce yapısını yerleştiriyor. Ama Hinduların çok tanrılı dinini onaylamıyorum çünkü onlarınki Antik Mısır ve Antik Yunan'dakinden biraz farklı.

bakkalmahmud
01-07-2013, 23:43
Akil ve mantik dini,aklin ve mantigin disinda kalan din yada tanrilar zaten yaratilmislardir,bizler yok olsakda dinler ve tanrilar varolacakdir.

Ahlaksız
01-07-2013, 23:55
Akil ve mantik dini,aklin ve mantigin disinda kalan din yada tanrilar zaten yaratilmislardir,bizler yok olsakda dinler ve tanrilar varolacakdir.
İleride tüm inançların tarihin çöplüğüne gitmesi olası..İnsanlık teknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artık uyanmaya başladı..Şu anda Türkiye,Brezilya ve Mısır'da ciddi olaylar var ve bu olayların nedeni insanların uykudan uyanması..Gelecekte bu isyanlar daha çok büyüyecek ve insanları uyutan her şey yok edilecek..Bırakın dini,futbolun bile yok edilmesi ileride olabilir..Çünkü futbol da (din gibi)sadece futbol değildir..Kitleleri uyutma aracı gören muazzam bir olgudur..

Gelecekte çok büyük olaylar/savaşlar olacak ve insanlık bu lanet dinlerin hepsinden arınacaktır..100 belki de 300 yıl sonra..Belki de daha uzun zaman sonra ama muhakkak dinler yok olacaktır..

bakkalmahmud
02-07-2013, 01:10
İleride tüm inançların tarihin çöplüğüne gitmesi olası..İnsanlık teknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artık uyanmaya başladı..Şu anda Türkiye,Brezilya ve Mısır'da ciddi olaylar var ve bu olayların nedeni insanların uykudan uyanması..Gelecekte bu isyanlar daha çok büyüyecek ve insanları uyutan her şey yok edilecek..Bırakın dini,futbolun bile yok edilmesi ileride olabilir..Çünkü futbol da (din gibi)sadece futbol değildir..Kitleleri uyutma aracı gören muazzam bir olgudur..

Gelecekte çok büyük olaylar/savaşlar olacak ve insanlık bu lanet dinlerin hepsinden arınacaktır..100 belki de 300 yıl sonra..Belki de daha uzun zaman sonra ama muhakkak dinler yok olacaktır..
Akla dogrudan müdahale edilmedikce(tibbi anlamda)din ve dinsizlik hep varolucakdir.

Ahlaksız
02-07-2013, 01:22
Akla dogrudan müdahale edilmedikce(tibbi anlamda)din ve dinsizlik hep varolucakdir.
İnsanın evrimsel süreci çok hızlı ilerliyor..Babalarımız/dedelerimiz müthiş yoksul iken,bizler tv/internetle tanıştık..Bizim çocuklarımız ise internetle büyüyor..Gelecekte bunun meyveleri bir bir alınacaktır..Hâlâ Dünya üzerinde inanılmaz bir yoksulluk/açlık var ama bu durum gelecekte muhakkak değişecektir..

Kapitalizm insanlar üzerinde müthiş bir baskı yaratıyor ve bu baskı sonucunda kapitalizm gelecekte yok olmaya mahkumdur..İşte o zaman dinlerde sorgulanmaya başlanacak ve dinlerde tıpkı kapitalizm gibi yok edilecektir..
İnanmak,yoksul/eğitimsiz insanların işine yaradığı için ve günümüze değin de bu yoksulluk/cehalet sistem sayesinde sürdürüldüğü için din ayakta kalmayı başarabilmiştir..Gelecekte yoksulluğun ve cehaletin ortadan kalkması ile birlikte(en azından cehaletin ortadan kalkması ile birlikte)dinlerde yok edilecektir..

Mesela,Facebook'un Arap baharı öncesinde yaratıldığını hatırlatırım size..Eğer internet olmasaydı insanlar ''özgürlük'' diye feryat edemezlerdi..İnternet sayesinde insanlar içinde yaşadıkları sistemin farkına vardılar..Aynı şekilde Türkiye'de Gezi olayları da internet sayesinde hep sıcak kaldı..İnternet sistemleri değiştirebiliyor artık..Gelecekte internetin yoğun kullanımı ile birlikte kafalardaki sistemlerinde değişmesi olasıdır veya farklı icatların/gelişmelerin olması dini ortadan kaldırabilir..Mesela Dünya dışı yaşamın kesin olarak kanıtlanması gibi..!

Bayrak
02-07-2013, 01:30
Hıristiyanlık..

Çünkü medenileşmeye çok yatkın bir din ve müslümanlık arap putperesliği iken hıristiyanlık roma-yunan putperesliği yani ilk çıktığı medeniyet islam ve arap medeniyetinden kat be kat daha uygar...

ilkel arap putperesliği yerine çağa uymaya daha hazır roma-yunan putperesliği olan hıristiyanlık ülkemde yaygın olsaydı mücadele etmesi daha kolay olurdu. Oysa islam çok cani öğretileri ve uygulamaları olan çağdışı vede tehlikeli bir din.

FREE UD
02-07-2013, 01:35
İlla bir din olması gerekiyorsa felsefi dinler olsun en azından geliştirilebilir tarafları olabilir.Ama din olmasın bence bakış açıları veyahut akımlar olsun.

Felâsife
19-01-2014, 12:10
Ben açıkcası Türklere hiç bir dini yakıştıramıyorum, zira açıktan Türklere ne bir kitap nede bir peygamber gelmiş ama bizimkiler illa bir dinimiz olsun diye adeta yanıp tutuşmuşlar.
Önce Tengricilik sonra İslam, tabii arada Yahudi, Hristiyan, Budizm vs. rüzgarına kapılıp giden Türklerde var.

Gelmediyse ne güzel işte özgürsün, dinden azat olmuşsun, neden kendini başkalarına gelen dinlere zorluyorsun ki!

Ama tabii olay sadece din ile de bitmiyor, dilimizde kaç sefer değişmiş.

Ez-cümle "OKU"mamamızın cezasını çekiyoruz..

Okumaktan kastımda özümüzü okumaktır, kendimizi okumaktır.

marcos
19-01-2014, 17:50
Greko-Romen Pagan dini.

MRBEKTAS99
01-03-2014, 00:40
Bence budİzm.

uyar
02-03-2014, 13:35
scientology... turkler komplo teorilrini falan sever cunku

gordion
29-04-2014, 10:41
bu forumda japonya'nın yerli dini şinto tercihlerini okumak isterdim, malüm japonya bilimde ileri falan hani gelişmemişliği müslümanlıkla bir tutan zeki ateistler var ya o bağlamda.

Vefik Sami
29-04-2014, 11:37
Ölmeden "Cennet"e gidebilmenin, yâni dünyayı Cennet yapmanın ikl altın kuralı var.

1- Kendin için istemediğini, başkaları için de isteme.
2- Evet'in evet, hayır'ın hayır olsun.

İnsan olarak bizler bu kapasiteye ulaşabilecek miyiz; bilemiyorum.
Fakat olması gereken bu.
Sömürü, insanları sürekli tokatlar.
Din; bir eliyle yanağınızı okşarken, diğer eliyle tokat atar.
Demem o ki; dinler ve emperyalizm yapışık kardeşler olmuşlar, sömürü düzenlerini meşrûlaştrımanın, 'sevimli' göstermenin aracı hâline gelmişlerdir.

Tarihte din etkili savaşların sonuçlarına, bu nedenle ne kadar can alındığına bakarsak; "Din" kavramını daha dikkatli değerlendirmemiz gerektiğini anlarız.

En çok dikkat etmemiz gereken husus da şu:

Dinin en temel dayanağı inanç ve imandır.
Bu iki kavramın insandaki algısı, etki ve işleyişi nesnel olarak gözlemlenemez.
Subjektif bir durumdur.
Somutlaşmış, herkes için geçerli olması gereken dinsel kurallarla, subjektif/görülemeyen imanı kontrol edemezsiniz.
Mevzû din olunca, bizlerin riyâ batağına saplanmasının en temel nedeni bu!...

Bir diğer mühim etken; Tanrı'ya kendi menfaatlerimiz doğrultusunda, ebedi hayat ve Cennet beklentisiyle 'inanıyor' görünmemizdir.
Bu çirkeflik, bizlerdeki riyânın tavan yapmasına yol açmakta.

Misâl; "Ben öleyim de arkadaşım Cennet'e gitsin" diyen yok.
"Şu kefereleri - sözüm ona - 'Allah için' öldüreyim veya bu uğurda öleyim de Cennet'e gideyim" diyen çok.

"Şüphesiz Allah, mü’minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır. Artık, onlar Allah yolunda savaşırlar, öldürürler ve ölürler. Allah, bunu Tevrat’ta, İncil’de (*) ve Kur’an’da kesin olarak va’detmiştir. Kimdir sözünü Allah’tan daha iyi yerine getiren? O hâlde, yapmış olduğunuz bu alışverişten dolayı sevinin. İşte asıl bu büyük başarıdır." (Tevbe: 111)

İnsanı bu tip bir zihniyete/psikoza sokan din(ler)den ne hayır gelir?

(*) Tevrat'ta Musa'nın yasasını yaymak için verilen bir savaş emri yoktur. Yahudilerin tüm savaşları; kendilerine vaad edilen toprakları elde etmek ve burada bir devlet kurduktan sonra, komşu ülkelerle savaşmak şeklinde olmuş.

İncilde ise bırakın savaşmayı, başkasına kem söz eden dahi yargılanmıştır.

"...Kılıç çekenlerin hepsi kılıçla ölecek." (Matta: 26/52)

" Ama ben size diyorum ki, kardeşine öfkelenen herkes yargılanacaktır. Kim kardeşine aşağılayıcı bir söz söylerse, Yüksek Kurul'da yargılanacaktır. Kim kardeşine ahmak derse, cehennem ateşini hak edecektir." (Matta: 5/22)

Aslında; dini, dili, ırkı, kültürü, adı/sanı, sosyal statüsü, kültür kimliği vs. ne olursa olsun, idealler ve prensiplerde birlik kardeşliğin temelidir. MESİH; "...Gerçekten yana olan herkes benim sesimi işitir." (Yuhanna: 18/37) buyurmuştur.

kut
30-04-2014, 15:49
Nevandaar'dan

D Şıkkı, Tengricilik.

İlle de bir din olacaksa ben de D şıkkını işaretliyorum :)

evrensel-insan
30-04-2014, 19:05
Anadolunun yerlilerinin tanricalari varmis.

vartor
30-04-2014, 21:08
Eger colde yasamiyorsan bence gunese tapmak en mantiklisi; sonucta gunes olmasa gunumuzdeki biyolojik formlar da var olamaz, dolayisiyla insan var olamazdi.
Yaratici olarak sukredecekseniz bence gunese sukredin, gerci onun da diger tanrilar gibi, sizin ne dusundugunuz umurunda olmaz, fakat biz insanlar, varligini, isigini, yoklugunu, karanligi hic degilse dogrudan, hicbir araci veya elciler olmadan gorebiliyor, hissedebiliyoruz.:):):)

spartacus
30-04-2014, 22:15
bu forumda japonya'nın yerli dini şinto tercihlerini okumak isterdim, malüm japonya bilimde ileri falan hani gelişmemişliği müslümanlıkla bir tutan zeki ateistler var ya o bağlamda.

Gelişmemişliği müslümanlıkla bir tutmak mı?

İslamiyet gelişime engel oluyor zira muhafazakar ve stotükocu olmak zorunda. Zaten yapısı gereği hem tüccar hemde günümüzden 3.000 yıl öncenin kültürüyle, 1200(9.yüzyıl) yıl önce harmanlanmış.

Şimdi o günün yaşam koşulları ve hukukuyla bu gün yaşamak nasıl mümkün olabilir? İki biçimde;

1.) Ya bu günü ret edersiniz, illa o günün hukukuyla yaşamak istersiniz(bu halde gelişim olmayacaktır ve taliban kültürü buna canlı bir örnek)
2.) Ya da dinsel tutuculuğun zaman yenik düşeceğini kabullenirsiniz.

Üçüncü bir yol var mı bilmiyorum varsa da o yolu Avrupa 500 yıl önce açmaya çalıştı ve kendileri adına bunu başardı, yani reform...

Biz sürekli balık tutup vermemeliyiz, biraz da kendiniz düşünün din neden gelişimi törpülüyor diye.

Zira biz demiyoruz ki din geriletiyor diye, reel durum bu, bizimki kral çıplak demek. Kral'ın çıplağından bizi sorumlu tutmanız dahi bir hayli garip...

Bilim ve teknolojide ilerlemenin yolu 3.000 yıl öncenin hukuku, felsefe ve bilim anlayışıyla, o dönemlerden kalma dünya görüşleriyle yolları ayırmaktır, bu yollar uazlaşır mı? Uzlaşabiliyor lakin bunun içinde dinde köklü reformlar yapılması gerekir.

ben bu ankete oy kullanmam, zira gaye net değil. Eğer amaç bu dinler arasında bir tercih olacak ise, soru herhangi bir dinin hakim olması olarak işlenmemeli. Bırakın toplumları, dinlerin inançlar üzerindeki hakimiyetinin de son bulmasını istiyorum, zira dinlerin temeli de, işlevide inanç istismarına dayalı politik, ekonomik ve sosyal çıkarlar çerçevesindedir.

Günümüz insanı önce koyun olmadığını ve ne idüğü belirsiz zamanlardan sözde gökten buyruk olarak indiğini iddia ettikleri şeyleri artık irdelemeli ve kendilerinin çobana ihtiyaçları olmadığını kavramaları gerekir. Bu kavranmadıktan sonra hakimiyet yalnız dinin olmaya devam edecek. İnsan kitleleri, topluluklar halinde politik, ekonomik ve sosyal çıkarlar adına gayet kolay biçimde, tereyağından kıl çeker gibi kullanılmaya devam edecektir. Arada bir HOOOOOO, HOHA diyenler çıkacak, onlarda malum haberlerde gördüğümüz gibi, genelde ya küçük çovuklara cinsel istismarları ortaya çıkacak, ya ahlaksızlıkları, ya soyguncu oldukları...

Tabi insanlar hep bu çobanları suçlayacaklar, bu din bezirganlarını, halbuki asıl suçlu kendileri, 21.yüzyılda kendi adına düşünmeyi başaramayan bir insan güdülmeye mahkumdur.

Dinler insanların önce inançlarını, sonra da korku yada arzularını kullanan siyasi oluşumlar.

Uzakdoğu dinlerine gelince, onalrı da övmek doğru değil, zira o dinler din olamzdan evvel, temelindeki filozofların görüş ve bakış açısından, dünya görüşünden oldukça uzaktırlar. uzaktırlar çünkü kısa sürede onlarda iktidarların(saltanatın) güdümüne girdiği gibi, meşruiyeti de olmuştur....

En güzel din, olmayan dindir, işte insanlar asıl o zaman inançlarını saf bir biçimde yaşayacaklar. Dileyen inanır dileyen inanmaz, dileyen güneşe tapar, dileyen zeus'a, dikleyen allah'a bundan kime ne? Dileyen de bu masallara artık kanmaz, yine bundan kime ne? Adı üstünde inanç ve KULLANILAMAZ!! KULLANILMAMALI! peki inançları kullanan kurum ne? DİN! İnancını kullandıran her insan bunun yükü, sorumluluğu altındadır o kadar. İnanç kullanıldığı an zaten, inanan kişi kendi inancının saygınlığını kendi elleriyle bitiriyor demektir...

madem inandın şunu yap! madem inandın bunu yapacaksın! Madem inandın ne dersek yapacaksın! madem inandın.... Hastırın lan! İnandıysam size kul mu olacam!

kut
30-04-2014, 22:34

Japonya'da büyük bir inanç özgürlüğü vardır, isteyen istediğine inanır, istemeyen hiçbir şeye inanmaz. Hiç kimseye devlet imkanlarını kullanarak haksız rekabet oluşturacak biçimde bir dinin propagandası yapılmaz. Buradaki (http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Japan) bağlantıdan Japonya'daki inanç çeşitliliğine bakabilirsiniz.

Bağlantıda da "Irreligion" başlığında değiniliyor, Japonların %76.6'sı dinsizdir. Yani hiçbir Japon, hiçbir cümlesine; "%99'u Şintoist olan bir ülkede..." diye başlamaz.

Natan
30-04-2014, 23:00
Ben birinci şık yapmışım fakat degistiriyor ve ikinci şık yapıyorum. Budizm iyidir :)

Hiç bir dinin olmasını istemem gerçi.

unalozturk
31-08-2014, 12:10
Doğa ile iç içe, doğaya saygısı olan Tengricilik, ki zaten adetlerini sürdürüyoruz.

Isaac Schneider
31-08-2014, 13:10
Bence Bahailik :-)

RainFall
01-09-2014, 11:28
Hristiyanlik.

Nova
02-09-2014, 00:23
Şamanizm derdim.

fosill
02-09-2014, 17:44
bütün ateisler okuduğum ve gördüğüm kadarıyla ;aslında, feslsefesinde dinsizliği ,dinsiz bir dünyayı savunduğu halde bir din özlemi içinde yanıp tutuşmaktadır.bu din müslümanlık haricidinde ,şamanizmde olabilir,hıristiyanlıkda ,bahailikde islam olmasında satanizm olsun diyecek kadar islama nefret kusmanın manasını anlamış değilim.gerçek olmayanların korkulacak bir yanı yok,gerçekten korkup ,birgün gerçekle yüz yüze gelineceğinin bilinmesinde midir bu islam karşıtlığı.
benim anladığım şu ateizm falan anti-islam oluşumu islamdan başka diğer dinlere geniş bir hoşgörüyle bakanlar söz konusu işlam olunca nişadır değmiş gibi feryat etmekte .islamın güzel yanlarından başlamak yerine hep islamda kusur aranmakta
Peki biz kusursuz muyuz?

upuaut
02-09-2014, 18:13
Hristiyanlık her ne kadar dinsiz ve inançsızların uğrak yeri olsa da, gerçekte kazın ayağının öyle olmadığı anlaşılıyor.

Bu konuda son birkaç gündür YAHOO'da,

Zeitgeist the Movie (https://www.youtube.com/watch?v=OrHeg77LF4Y)

belgesel destekli Hristiyanlığın kurucusunun gerçekte hiç yaşamadığına ilişkin şu hararetli tartışma yapılıyor:

5 reasons to suspect that Jesus never existed - Salon.com (http://www.salon.com/2014/09/01/5_reasons_to_suspect_that_jesus_never_existed/)

Özetle, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet'in hepsinde gerçekte, kimin/kimlerin kurucu olup olmadığı önemli değil ama tüm amaç, cemaat kurmak ve toplamaktan ibarettir.

Bu dinlere bu gözle bakıldığında hiçbirini istemiyorum (Bkz. F tipi Cemaat'in ülkemizde yaptığı teröre. Buna ek olarak, IŞİD ve diğer cemaatler de verilebilinir).

Neden?

Çünkü modern bir toplumda bunların yatacak yeri yoktur da, ondan. Ancak kaçacak bir yeri olabilir!

gur91
25-10-2014, 19:45
şamanizm :)

RainFall
25-10-2014, 19:56
Hristiyanlik incille tanissaydik keske musluman degil de hristiyan olsaydik.

RainFall
25-10-2014, 19:58
bütün ateisler okuduğum ve gördüğüm kadarıyla ;aslında, feslsefesinde dinsizliği ,dinsiz bir dünyayı savunduğu halde bir din özlemi içinde yanıp tutuşmaktadır.bu din müslümanlık haricidinde ,şamanizmde olabilir,hıristiyanlıkda ,bahailikde islam olmasında satanizm olsun diyecek kadar islama nefret kusmanın manasını anlamış değilim.gerçek olmayanların korkulacak bir yanı yok,gerçekten korkup ,birgün gerçekle yüz yüze gelineceğinin bilinmesinde midir bu islam karşıtlığı.
benim anladığım şu ateizm falan anti-islam oluşumu islamdan başka diğer dinlere geniş bir hoşgörüyle bakanlar söz konusu işlam olunca nişadır değmiş gibi feryat etmekte .islamın güzel yanlarından başlamak yerine hep islamda kusur aranmakta
Peki biz kusursuz muyuz?

Fosill isimli arkadas elbette kusursusuz ornegin ben islamla ilgili savunduklarim yanlis olsa direkt musluman olurum acaba niye?

RainFall
25-10-2014, 19:58
Turk yahudiligide olabilir.

Sephiroth
04-11-2014, 03:06
Türkiye'de (X) Dininin yerine (Y) Dini olsaydı keşke demek sadece köleliğin ismini değiştirmektir.Hiçbir Din ve İnanç sistemi insanoğlunun geneli düşünülerek yaratılmamıştır.Veya insanların iyilikleri düşünülerekte ortaya çıkmamıştır.Çıkarcılığın,yalancılığın,sahtekarlığı n isimleri değişsede anlamları aynıdır.

Aborjin
04-11-2014, 03:35
Bence bu ankette dinsiz arkadaşlarla hristiyan arkadaşlar arasında mücadele olmuş :) Dinsizler budizmi işaretlemiş hristiyan arkadaşlarda malum. İslam şıkkı olmadığı için hristiyanlığı işaretlemiş müslüman arkadaslarda olabilir :)

Odyssey
19-11-2014, 00:55
Evet, "E) hiçbiri" şıkkı olmalıydı. çünkü dinin olmadığı yerde, insanlık daha fazla önem kazanır.
ama budizm hakkında iyi şeyler duydum. şiddet öğretisi olmaması, bunların başında geliyor.
islam ülkeleri, budist olsaydı bugün çok daha ileri ve insancıl bir yaşamları olurdu herhalde..

uguler
09-06-2015, 22:06
Pastafaryanizm.Hatta maaşı iyi ise pastafaryan din görevlisi bile olabilirim :)

Aleph
09-06-2015, 22:17
D) Erotizm..

kut
14-06-2015, 23:59
Hiçbir dinin "hakim" olmasını istemezdim. Daha önce Nevandaar'dan alıntı yaparak ben de Tengricilik demişim. Evet, hâlâ aynı fikirdeyim ancak o da "hakim" olmasın, hiçbir din, mutlak çoğunluğu ele geçirerek "hakim" olmasın bence. İsteyen istediğine inansın, herkes kafasına göre takılsın isterdim...

uguler
15-06-2015, 00:00
İslamda benim dinim bana senin dinin sana anlayışı iyiymiş aslında ama...
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/220235/cubbeli-hoca-senin-dinin-sana-benim-dinim-bana-sadece-muslumanlar-zayifken-gecerlidir

manas
07-03-2017, 04:59
siz hristiyanlığı layt bir din sanıyorsunuz galiba, bazı kuralları islamdan beterdir, dinle yönetilen ortaçağ avrupasına bir bakın, şimdi ki hristiyanlar dini kurallarla yaşamadıkları için kendi kurallarını koydukları için insancıldırlar, hristiyanlıktan değil. o na bakarsanız laikliği benimsemiş (dindarları kastetmiyorum) müslüman toplumumuzda da islam yumuşak yaşanır, medeni olunur.
bu başlıkta hristiyanlık diyen arkadaşlar ya gerçeği bilmiyor ya da ateistlik kisvesi altında hristiyanlık propagandası yapıyor.

Natan
20-03-2017, 00:15
Ben, o yerine bu olsaydi demem. Dinler arasinda bir secim yapmam da mumkun degildir. Hic biri olmasin daha iyi. Ayrica her bir tabu elestirilmeli, sorgulanmali, sarsilmalidir.

Fakat eger tanri var olsaydi, hristiyanligi secerdim. Ne pis bir din oldugunu bilsem de (ki bu sitede hristiyanligi en cok elestirmis kisilerden biri benim) yine de onu secerdim.

Ne var ki, tanri manri sadece bir kelime!
varlik sahasinda dahi yer almiyor ki, varligindan bahsedelim.

Tarihin cop tenekesine atilmasi herkes icin daha yararlidir.

bilgivehis
20-03-2017, 00:58
Bana göre bu anket bu foruma yakışmamış, dinlerin istenmedigi çogunlukta olan bir forumda hangi dinin hakim olsun istersiniz sorusu çelişkiden ibarettir.
Hani hangi din daha zarar vermiş gibi bir şeyler olsaydı belki uyardı...

Tatarka
20-03-2017, 01:00
Elbette, Budizm.

Çünkü Budizm'de şu baştanrı müsvettesi yok. :)

Save The Day
20-03-2017, 01:24
Elbette, Budizm.

Çünkü Budizm'de şu baştanrı müsvettesi yok. :)

Kim var peki? Buddha mı?

Tatarka
20-03-2017, 01:35
Kim var peki? Buddha mı?
Budizm'de mutlak yaratıcı bir tanrı fikri yoktur. Felsefik bir inanç gibi.
Ben budizmi biraz panteist yaklaşım gibi görüyorum. Belki de ateistik din kategorisinde görenler de vardır :)

Save The Day
20-03-2017, 01:40
Budizm'de mutlak yaratıcı bir tanrı fikri yoktur. Felsefik bir inanç gibi.
Ben budizmi biraz panteist yaklaşım gibi görüyorum. Belki de ateistik din kategorisinde görenler de vardır :)

Buddha'nın heykeline tapma yok muydu yahu?

Tatarka
20-03-2017, 01:45
Tapmak derken, bu tapmaktan ne anladığınıza bağlı. Saygı duymak anlamında, sanırım, bildiğim kadarıyla.
Bir din seçmek zorunda olsaydım, budizmi seçerdim. Yani mecbur kalsaydım.
Ama tabiiki de, hiçbir din masum değildir.

bilgivehis
20-03-2017, 01:51
Buddha'nın heykeline tapma yok muydu yahu?

Save The Day, şu görüşünü merak ettim, tapmak için mecbur kalsan neye tapardın acaba :)

Save The Day
20-03-2017, 02:01
Save The Day, şu görüşünü merak ettim, tapmak için mecbur kalsan neye tapardın acaba :)

İnsana ama tür olarak değil. Bir kişiye yani. Peki şimdi sen görüşünü söyle.

Save The Day
20-03-2017, 02:02
Tapmak derken, bu tapmaktan ne anladığınıza bağlı. Saygı duymak anlamında, sanırım, bildiğim kadarıyla.
Bir din seçmek zorunda olsaydım, budizmi seçerdim. Yani mecbur kalsaydım.
Ama tabiiki de, hiçbir din masum değildir.

Yok bir insana saygı duymak şeklinde değil. Mesela nasıl ki dinlerde ibadet var örneğin namaz. Onun gibi bi ibadet olduğu aklımda kalmış. Yanlışsam söyleyebilirsin.

bilgivehis
20-03-2017, 02:09
İnsana ama tür olarak değil. Bir kişiye yani. Peki şimdi sen görüşünü söyle.

Komünizme...

kartopu
20-03-2017, 10:23
Hiristiyanlığın İslamiyetten farklı olduğunu sanmıyorum onunda kökü arap dünyası.
Diğer seçenekleri de tanımıyorum.

Benim tercihim hiç bir din hakim olmasın ki bilim rahat etsin.
Ama ben Bektaşilikle anlaşabilirim.

Natan
20-03-2017, 15:06
Bana göre bu anket bu foruma yakışmamış, dinlerin istenmedigi çogunlukta olan bir forumda hangi dinin hakim olsun istersiniz sorusu çelişkiden ibarettir.
Hani hangi din daha zarar vermiş gibi bir şeyler olsaydı belki uyardı...

Bu forum derken kimden bahsediyorsun?
birey olarak?

Forum dedigin, kollektif bir katilim. Her bir birey kendi ozgusel fikrini ifade ediyor. Cok ama cok farkli fikirde olan insanlardan bahsediyoruz. Herkes de kendi dusuncesini ifade ediyor. Td sitesinin actigi bir baslik yada konu yok. Katilimcilarin dusuncesi var. Ben de desteklemiyorum bu soru etkinligini. Fakat insanlar bu sekilde de dusunebiliyor demek ki.

Sorunsali siz tartisin. Nedenlerini yada neden olamayacagini..

bilgivehis
20-03-2017, 18:01
Sevgili Natan, hem yıllardır dinlerin bir uydurma olduğunu anlatıyoruz hem de hangi dini tercih edersin gibi bir anket elbette çelişkidir. Tanrı yoktur ama hangi tanrıya inanıyorsun gibi bir anket ne ise bu da odur.
T-D forumun bazı art niyetler dışında özgürlüklere sınır koymadığını biliyoruz, zaten onu cazip yapan da bu özelliği, ancak bu özellik onu çelişkili yapma hakkı tanımaz. Kavramların, ideolojilerin, zıtların, bilimin, vs, daha iyi anlaşılması için çelişkinin ve hatta en uç görüşlerin de gerekli olduğunu biliyoruz ama dinlere bir nitelik kazandırmışız, ne demişiz dinler uydurmadır, tanrı uydurmadır o halde daha anlamlı ve daha az çelişkili anket olabilirdi, "dinler sizce uydurmamı" gibi bir anket iddia ve kanıtların tartışılmasına daha yararlı bir ortam oluşturabilirdi.
Bu anlamda ben yönetici olsaydım bu ankete izin vermez yerine bahsettiğim gibi bir anket önerirdim...

upuaut
20-03-2017, 21:25
Ben yukarıdaki ankette hiçbir şıkkı seçmedim; çünkü hiçbirisi bana uygun değildi.

Galiba en iyisi köklerimize geri dönmek olacaktır: "Mısır Tanrıları, 2016 (http://www.hizliizlefilm.net/hizli-seyret-8586-misir-tanrilari-izle-full-hd.html)".

Bu filmde Osiris, Seth ve Horus adlı Tanrıların öbür dünya hakkındaki görüşleri şöyledir:

Osiris: "Babam (RA) bugünü kutsamayı uygun gördü. Sizin de bizi cömertliğinizle bizi kutsadığınız gibi!
-Varlığı çok birinden bir hediye. Bu da yoksul birinden.
-Ama ikisi de ölümün son geçidine gelince o zaman değerleri ne olacak?
-Bence eşitler. İyi yaşanmış hayatların simgeleri.
-Öbür dünyada herkes sıcak karşılanır.
-Bu, benim vasiyetimdir."

Seth: "Kardeşim (Osiris) öbür dünyanın bir hediye olduğunu düşünüyordu...
-Bence bir Kral'ın daha yüksek standartları olmalı.
-Öbür dünyaya giriş hakkını hazinelerinizle satın almanız gerekecek."

Horus: "Şu andan itibaren öbür dünya hakedilmeli. Altın ile değil; iyilikle şefkatle ve cömertlikle.
-Bu hayatta ne yaptığımız ve nasıl davrandığımız önemli."

Piramit metinlerinden Ölüler Kitabı'na kadar Ahiret ile ilgili bilgiler hep bu şekilde geçer. Yani Eski Mısır'ın gerçek hazinesi ne altın, ne de başka bir şey idi. Biricik hazine "Bilgelik" idi.

Anlaşıldığı kadarıyla Eski Mısır'da Ahiret ile ilgili bilgiler tartışıla tartışıla elde edilmiştir. Bu, Osiris'ten Seth'e ve oradan da Horus'a kadar binlerce yıl geliştirilmiş olmalı.

Tanrı-Krallar!

Eski Mısır'da 4. Hanedanlık Firavunları SNEFRU, KHUFU, DJEDEFRE, KHAFRE, MENKAURE vs. Horus'a taparlardı. Çünkü baskın kült, Horus Kültü idi. Fakat Ölü Gömme geleneği bize Neandarteller'den kalma bir mirastır!

Unutmadan, Eski ve Yeni Ahitler ile Kuran'daki Ahiret ilgili bilgilerimiz Eski Mısır Dini'nden gelir!

NickMickyok
20-03-2017, 21:28
Şartlanmamak, herşeyi hayatın akışına bırakmak lazım.

Vefik Sami
20-03-2017, 22:25
Dinler artık Tanrı ile insan arasındaki "kişiye özel" iletişim alanı olmakta çıkıp, kurumsallaşarak egemenlerin yığınlara hükmetme aracı hâline dönüştürülmüştür. Bu özellikleriyle, sıradan bir "kültürel kimlik"ten ötesi değillerdir. Kendilerine "Dindar" denen insanlar da aslında birer kültür dindarıdır. Bu durumları nedeniyle dinler aslâ birbirinden farklı değildir. Farkları; isimleri, peygamberleri ve ritüelleridir. Şimdiki halleri ile hepsi de egemenlerin, kodamanların hizmetindedir.

Bir insan, Yaratıcısı olarak gördüğü İlah'ı nasıl tanıyacağını, O'na nasıl tapınacağını bir başka insana sorarak öğreniyorsa, aslında o kimi İlah edinmiş olmaktadır ? İbn-i Ârâbi'nin İslam peygamberine "Mekke'nin putlarını kırdın. Puta tapar gibi Allah'a taptın" demesi, acaba bu minvâlde birşeyler mi anlatıyor ?

ilahimasal
03-01-2018, 00:36
Bu çağda hiç bir din kabul edilemez.

Dinlerin hepsi , binlerce yıl önce ki kurallara dayalı olan ve bu hal ile yaşamayı DAYATAN fosilleşmiş fikirlerdir.
Dinler bu çağın insanlarına hiç bir fayda üretemez. Hiç bir sorununu da çözemez.

Dinler tembel insanların , park ettigi bir alandır. Buradan insanların faydasına bir üretim alamayız.
Dinler binlerce sene evvelinde siyasi bir hareketti ve halende siyasi. Yalan ve kandırmak üzere çalışan siyasi görüşler insanlara fayda vermez.

Evet dinler için böyle düşünsemde , dinler , halen tembel insan çokluğu yüzünden varlığını devam ettiriyor.
Dinlerin adına bakmadan , cografyalara dagılmış insanların kurduğu , bu günki medeniyetlere bakarak , hangi dinin mensuplarının nerelere nasıl geldiğini , ölçmek ve değerlendirmek, en kolay yöntem olur.

Malumunuz , cografyalara bakarak dinlerin ve dinlerden kurtulmuş insan topluluklarının refah ve huzur seviyeleri kendisini gösteriyor.

Bu günku sosyal gelişmiş seviyesine bakınca , dinlerden uzaklaşan toplumların huzur ve refaha kavuştuğunu açıkca görüyoruz. İnsan toplumlarında , ibadethanesi çok olan toplumların geride , eğitim kurumları çok olan toplumların ileride olduğu net bir şekilde görünüyor.

İbadethaneye , görevli koymak için harcanan paralar , egitim kurumlarına harcansa , geride kalmış din topluluklarıda , hem iç savaşlardan hemde , geri kalmış bagnaz simsarlara köle olmaktan kurtulurlar.

Kendi cografyam için bu durum çok ama çok uzaklarda görünüyor.