PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Duvardaki slogan ve düşündürdükleri....

sedatsert
02-04-2013, 09:19
Hafta sonu Mersin'e trenle seyahat ettim. Tren penceresinden dışarı bakıyorum. O an nereden geçtiğimizi tam bilmiyorum ama, bir yerleşim yerinin kenar mahllesi olduğu belli. Karşı binanın duvarında kocaman harflerle bir slogan yazılmış : "İş ekmek özgürlük". Başka biri o sloganı beğenmemiş olmalıki, o sloganın üzerine çizgi çekmiş ve altına şu cümleyi yazmış : "Adam ol, verirler."
Doğrusu çok ilgimi çekti.
"Adam ol verirler"
İşte size iki ayrı insan profili.
Birincisi, "iş, ekmek, özgürlük" istiyor. Belli ki, işsiz, ekmeksiz ve esir.
İkincisi ise, "Adam ol verirler" derken, "sen adam değilsin, adam olsan, işin de ekmeğinde özgürlüğünde olur" demek istiyor herhalde.

Sloganı yazan muhtemelen, sol fraksiyon mensubu biri. Veya kürtçü....
Ona cevap yazan ise, sanki, sade, ortalama bir vatandaş....
İdeolojisi hakkında bir şey söylenemez. Belki, "düzen yanlısı" denebilir.

Acaba, gerçekten "adam" olunsa, iş, ekmek ve özgürlük sahibi olunabilirmi günümüz Türkiyesinde.
Benim fikrimi sorarsanız, kısmen evet.
Dürüst, çalışkan biri için iş te var, ekmek te var, özgürlük dediğimiz şey ise ne istediğimize bağlı bir şey, Kişiden kişiye değişir. (Örneğin kapalı alanda sigara içmek isteyen için özgürlük yok)

İşte memleketimden bir manzara.

Subat
02-04-2013, 09:41
O sloganı 5 - 6 yıl boyunca her eylemde kullandım. Benden çok daha uzun süre ve daha eski zamanlarda kullananlar da var forumda..
Altına "adam ol, verirler" yazan kişi zaten sloganı anlamamış. Özünü kavrayamamış. Belki de yazan kişi için de anlatamamış diyebiliriz.
İki resim arasındaki manzara gerçekten çok farklı. Biri talep dahi etmeyip, isteklerini alacağı göz dağını vermeye çabalarken, diğeri uslu uslu oturup beklemenin derdinde imiş..