Orijinalini görmek için tıklayınız : Tartışırken nerden başlamalıyım?
ALLAHUAKBAR
23-04-2013, 20:17
Bir grupla uzun bir süre islam hakkında tartışacağız, onlara kuran'ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım ama sizce hangi konulardan başlamalıyım, eğer muhammedin karıları cariyeleri veya şeriatın şiddetinden islamın çağ dışılığından vs bahsedersem ilk kavga çıkabilir diye düşünüyorum, tartışacaklarımın bir kısmının anadili arapça, bilimsel hatalardan mı başlasam sizce, biraz taktik verirmisiniz. En can alıcı noktalar nedir sizce?
Ahlaksız
23-04-2013, 23:17
Spontane olarak örnek sorular yazıyorum;
-21.yüzyılda ne inanması?
-Şahit olmadığınız halde neden Muhammed'in peygamberliğine şahit olduğunuzu söylüyorsunuz?
-Muhammed'in fakir bekarlara oruç tutun demesine rağmen,kendisinin bir gecede tüm karılarını dolaşmasının mantığı nedir?
-Kuran'daki öldürün/kesin gibi emirler/telkinler nasıl kabul edilebilir?
-Kuran'daki bilim dışı (miras-düz Dünya gibi)olgular nasıl açıklanabilir?
-Kitlelerin din ile yönlendirilmesi gerçeğini görmüyormusunuz?
-İnancın bir ticarete dönüştüğünü farketmiyormusunuz?
-Beddua eden,yemin eden,hakaret eden bir yaratıcı olabilir mi?
-Allah neden yaratmaya ihtiyaç duymuş olabilir?
Bu sorulara benzer bir çok soru sorulabilir..
Bir grupla uzun bir süre islam hakkında tartışacağız, onlara kuran'ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım ama sizce hangi konulardan başlamalıyım, eğer muhammedin karıları cariyeleri veya şeriatın şiddetinden islamın çağ dışılığından vs bahsedersem ilk kavga çıkabilir diye düşünüyorum, tartışacaklarımın bir kısmının anadili arapça, bilimsel hatalardan mı başlasam sizce, biraz taktik verirmisiniz. En can alıcı noktalar nedir sizce?
Dostum,
"onlara kuran'ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım ama sizce hangi konulardan başlamalıyım?" derken, daha nereden başlayacağını bilmeden Kur'an ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım yargısına varmış olman hayret verici...Seninkisi, daha uçağın ne olduğunu bilmeden pilotlara uçuş eğitimi vermeye kalkmak gibi bir şey...Daha doğrusu seninkisi, Bir FenerBahçeli'yi nasıl GalataSaraylı yaparım sorusu gibi bir şey... Şu sıralar, bir FB'liyi Gs'li yapmak kolay,ama hele şu günümüzde bir inanırı Kur'an ın insan uydurması fikrine inandırman Atom'u parçalamaktan çok daha zor...
Bilmiyorum sana faydası olur mu, ama benim nacizane tavsiyem, her fikir ve düşünceye saygılı ol, kimseyi inancından ve fikirlerinden dolayı yargılayıp,aşağılama. Bilgili ,erdemli ve dürüst olduğunu göster kendinin...Aslan'ın aslan, köpeğin köpek, kedinin kedi,farenin fare olduğunu anlat...İnsan'ın da insan olduğunu anlatmaya çalış...Düşünmeyi,her şeyin yargılanabileceğini öğretmeye çalış. Ancak, koyunların hiç düşünmeden peş peşe uçurumdan atladığını anlatmaya çalış.Atlayan koyununun da, atlamayan koyunun da niye atlayıp atlamadğını anlatmaya çalış....
Sen inanırları, inancından ötürü aşağılayıp yargılama hakkına sahip değilsin ki, onlar da sana karşı bu hakka sahip değiller...Sadece şunu unutma; " Ne sen inanmadığın için haklısın, ne de onlar inandıkları için haklı"....
ALLAHUAKBAR
24-04-2013, 01:14
Dostum,
"onlara kuran'ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım ama sizce hangi konulardan başlamalıyım?" derken, daha nereden başlayacağını bilmeden Kur'an ın insan uydurması olduğunu kanıtlayacağım yargısına varmış olman hayret verici...
Bir müslüman da gelip böyle yorum yapmasa şaşardım. Ben dinden yeni çıkmış biriyim 2 ay olmadı, sadece daha önce pek müslümanla tartışmadım, o yüzden tecrübelilere soruyorum hangi sırayla gitsem diye, yoksa bahsedecek binlerce konu var aklımda ama kimisi kavgaya dönüştürebilir tartışmayı. Sonuçta söylediğim herşeyi allahlarına, peygamberlerine hakaret olarak algılayabilirler bu risk var.
Spontane olarak örnek sorular yazıyorum;
-21.yüzyılda ne inanması?
-Şahit olmadığınız halde neden Muhammed'in peygamberliğine şahit olduğunuzu söylüyorsunuz?
-Muhammed'in fakir bekarlara oruç tutun demesine rağmen,kendisinin bir gecede tüm karılarını dolaşmasının mantığı nedir?
-Kuran'daki öldürün/kesin gibi emirler/telkinler nasıl kabul edilebilir?
-Kuran'daki bilim dışı (miras-düz Dünya gibi)olgular nasıl açıklanabilir?
-Kitlelerin din ile yönlendirilmesi gerçeğini görmüyormusunuz?
-İnancın bir ticarete dönüştüğünü farketmiyormusunuz?
-Beddua eden,yemin eden,hakaret eden bir yaratıcı olabilir mi?
-Allah neden yaratmaya ihtiyaç duymuş olabilir?
Bu sorulara benzer bir çok soru sorulabilir..
Teşekkürler nolan, şu düz dünya ve miras konusunu ilk olarak açmayı düşünüyordum özellikle. Çünkü benim de dinden çıkmamın en temel nedenleri bunlardı.
balyapan
24-04-2013, 03:20
Nolan'ın tavsiye ettiği bazı sorulara kısa cevap vereyim.
soru:21.yüzyılda ne inanması?
cevap:bu sorunun karşıdakini güldürme potansiyeli var.ortamı yumuşatma için sorulabilir:)
soru:şahitlik konusu?
cevap:bu şahitlik(tanıklık) konusunu bir hukuk terimi olarak düşünürseniz yanılırsınız.ateistler bu tür hatalara bilerek veya bilmeyerek çok düşüyorlar.bana inanmıyorsanız açın 'tdk'(Türk dil kurumu) sözlüğüne tanık yazın karşınıza çıkan cümlede 'bilgi veren kimse' yazıyor mu görün.
soru:inancın ticarete dönüştüğünü görmüyor musunuz?
cevap:inançsızlığın ticarete dönüştüğünü görmüyor musunuz?
soru:kitlelerin din ile yönlendirilmesi gerçeğini görmüyor musunuz?
cevap:kitlelerin dinsizlikle yönlendirilmesi gerçeğini görmüyor musunuz?
bunlar cevabı kısa olanlar.hayır yani,karşınızda ki kişi böyle cevaplar verebilir dikkatli olun yani.
sana tavsiyem, konuya girerken şöyle başla: öncelikle belirmeliyim ki amacım sizi kendi bildiğime ikna etmek, sizi dinden döndürmek değildir; sadece fikir alışverişi çerçevesinde bildiğimi varsaydığım birtakım şeyler üzerine sohbet etmek istiyorum. amacım tartışmak değil, fikir münazarasıdır.
evet bu başlangıç için iyi ortamı yumuşatırsın.
sonra kurandan örnek ayetler vererek üzerine konuşmaya davet et. birçok örnek teşkil edecek ayet mevcut. konuları genel itibariyle kurandaki bilimsel hatalar, kadın ve dahi insan hakları ihlalleri, kölelik, kuranın barındırdığı çelişkiler, muhammedin cinselliği, kuranın insan yapısı olduğuna dair deliller vs.. bir sürü ayette sıralarım ama üşengeçliğimi mazur gör.
öncelikle arkadaşım bunları kendin iyice bellemen lazım gelir. tartışma yeteneği bir yana, duygusuzca bunları sıralamakta işe yaramaz, bir avukat olman gerekir. inanç akıl, mantık işi olmaktan ziyade, duygusal ve psikolojik bir olgudur. bunu unutma.
Deist1907
24-04-2013, 05:32
Sümer Tarihinde bugunki dinlerin izinin bulunmasi
örnegin sünnetin
kuranda karin evrimin 8 cesit havyanin adi gecerken dinazorlarin ve cogu hayvanin olmamasi
2 kitap gönderip 3.cüde sunu koruyayim diyen tanri mantigi
ilk varolus adem havva olayindaki mantiksizlik
tanrinin sezip fikir degistirmesi
kutupta orucu kurbani düsünmeyen tanrinin peygamberin cinselligi ile ilgilenmesi
tarik suresi 5-6-7 deki mantiksizlik
islamin baris bilim dini oldugu savsatasi
bilim din catismasi dinin ve bilimin temelleri
kölelik tanrinin yarattigi kulundan sahibine yükten baska birsey degil hitap etmesi körü sagiri hem yaratip hem alay etmesi bir dünya konu var