PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fine Tuning-Evrendeki İnce Ayar


manve
05-05-2013, 18:32
Evren elde edilmek istenen sonuçları vermek için programlanmıştır.
”Sadece güneş sistemimizin değil bütün evrenin kendine özgü özellikleri insan yaşamının gelişmesini destekleyecek tuhaflıkta görünüyor.Buna güçlü antropik ilke denir.Stephen Hawking,Büyük Tasarım,sayfa:130”
Evrenin ve akıllı yaşamın gelişip sistemize olması için evrenin çok ince bir şekilde ayarlanmış olmasıdır Fine Tuning.Temelinde bizi oluşturan maddelerin evrende var olmasının bizim oluşmamız için yeterli olmaması vardır.
Çünkü nesneler sistem kurma becerisinde değiller ve hem evrende hem insanda oldukça akıllıca kurulmuş sistemler var.
Her şeyden önce yaşama uygun şartları özenle seçip bir araya getirecek hiç bir fiziki yasa yada zorunluluk yoktur.Yaşamı oluşturup devam ettirme amacına hizmet eden trilyonlarca ince ölçünün tesadüfen bir araya gelemeyeceği noktasından hareket eder Fine Tuning.
Güçlü antropik ilke rastlantısallığın gücünü ve olasılığını aşmaktadır güçlü antropik ilke.
”’Hata kabul etmeyen çok karmaşık sistemler bilinçli canlı oluşumu için şarttır.Bu olağanüstü bir ince ayar gerektirir.Stephen Hawking,Büyük Tasarım,sayfa:134”’
Tesadüfler yada evrenin 4 kuvveti ince ayar yapamazlar.Evren birazcık farklı olsa yaşam olmazdı.Bu ince ölçüden ne anlamalıyız?
Örneğin kuzey yarımkürede kış yaşanırken dünya güneşe her zamankinden daha yakındır.Ama kuzey kutbu güneşe ters yönde eğikleşerek kış yaşanmasına sebep olur.Sıcaklık artışını engelleyip dengeler.Bu eğiklik tam olması gerektiği kadardır.
Dünya güneş uzaklığı,güneşin büyüklüğü,dünyanın eksen eğikliği,su miktarı,atmosferin yapısı,elementlerin yapısı,gezegenler dizilimindeki sıralanış milim sapma göstermeden tam olması gerektiği gibidir.
Her şey bir yana;kaosun ortasında hareket eden fizik yasaları zeki yaşam formları oluşturmak için hiç bir mekanizmaya sahip değiller.
Pek çok etkinin Mısır piramiti veya bilgisayar yapmak için organize olamadığı bir evrende,zeki yaşam oluşturmak için trilyonlarca etkinin mükemmel organize olması beklenemez.
Zeki canlılık üretimi için trilyonlarca etkinin birlikte hareket etmesi için hiç bir neden yoktur.
Yaşam ortamını ve yaşamı olması gerektiği gibi oluşturacak ve kaostan koruyacak hiç bir fizik kanunu yada zorunluluk yoktur.Zaten trilyonlarca uygun şartı milimlik hassasiyetle bir araya getirecek rastlantının oluşması bu evrende imkansızdır.Roger Penrose bunun için gereken tesadüf sayısını 10 üzeri 10 üzeri 123 te 1 olarak hesaplamıştır.Yani evrendeki her atom ve her proton ayrı ayrı birer trilyon tesadüf gerçekleştirmiş olsalar yine bu sayıya ulaşamıyorlar.
Bilgisayar tasarımı yapamayan bir evrenin beynimizi tasarımlamış olması beklenemez zaten.Evren tasarım yapmaya kadir değildir açıkça.
Burada beynin amaçsız nöronlar yığını olmadığını eklemek gerekiyor.Beynin çok hassas ve karmaşık sisteminin maddelerin üst üste yığılmasından ibaret olmadığını biliyoruz.Beyin çok karmaşık ve çok yetenekli bir sisteme sahiptir.Nesneler sıfır bilgi ve sıfır teknolojiyle hangi sistemi kurabilirlerki?
Bilgisayar yapmak için yüzlerce ölçüyü tam hesaplamak gerekirken beyin yapmak için katrilyonlarca ölçüyü tam olarak hesaplamak gerekmektedir.Bilgisayar üretemeyen süreçlerin zeki canlılar üretmesi beklenemez.Çünkü çok karmaşık ve hassas süreçlerin hatasız gerçekleşmesi gerekmektedir.Zincirin trilyonlarca halkası tam ve eksiksiz hesaplanıp oluşturulmalıdır.
Beyin bilgisayar gibi elektrik sinyallerini okuyup bilgi ve görüntüye çevirecek özellikler eklenerek oluşturulmuştur.Yani bir amaca uygun olarak donatılmıştır.
Nesnelerden ibaret olan bir evrende aklın,akıllıca sistemlerin ve özgür iradenin olmaması gerekirdi.
Akıllı canlıların olması için akıllıca bir düzenek lazımdır.Aklımızın düzeneği akıllıca oluşturulmuş bir düzenektir bu yüzden.Çünkü akıl sadece akıllıca düzenlenmiş bir düzenekle mümkün olabilir.
Madde yığınları farkındalık ve yorum gücü gibi yetenekleri oluşturamıyorlar.Akıllıca kurulmuş bir sistem bunları oluşturabilir.