Orijinalini görmek için tıklayınız : Gereksiz bir endişem var
the supernova
31-05-2013, 00:24
Öncelikle uzun zaman sonra tekrar merhaba arkadaşlar.
Bir kaç sefer daha giriş yapmayı denedim ama kapalıydı sitemiz maalesef.
Tekrar açıldığını görmek çok güzel.
Sizlerle paylaşmak istediğim bir sorunum var.
Müslüman olduğum yıllarda içim çok rahattı. Hiçbir endişem yoktu.
Sözde herşeyin cevabını biliyordum. Evren, yaratılış vs.
Ama şimdi ben bir ateistim ve o kadar çok bilinmezlik var ki önümde bu beni
çok endişelendiriyor. Kendimi bazen çok kötü hissediyorum.
Derler ya "Cehalet mutluluktur.", gerçekten öyleymiş.
Keşke yine inançlı, cahil ve MUTLU olsaydım diyorum.
Ama bu elimde değil çünkü sonuçta inanç bu. Mantıklı gelmeyen birşeye inanmak mümkün değil ki.
Ne yapabilirim? Nasıl kendimi iyi hissedebilirim?
Nasıl içimi rahatlatabilirim?
Durumumu ne kadar dile getirebildim bilmiyorum ama beni en iyi sizlerin anlayabileceğini düşünüyorum.
Tekrar hepinize merhaba arkadaşlar. Kendinize iyi bak.
Hicbir mukafat beklemeden, sadece insan oldugun icin birilerini sevindirmen, yardim elini uzatman, ve karsiliginda bir guler yuz gormenin mutlulugunu din veremez. Mutlulugu baskalarinin mutlulugunda ararsan, hem kendin, hem de digerleri sevinir. Dogru olduguna inandigin yolda gitmenin mutlulugu bence sahte mutluluklardan cok daha degerlidir.
Ben hiç bir zaman ateist olduğumu söylemedim! Buna rağmen ateistleri sever sayarım çünkü yalanlara karşı ğerçekleri cesurca ve bilinçli bir şekilde savunmasını yapmaktalar. Şimdiye kadar hiç bir ateistin'de zırladığını görmedim, bundan yakındığına şahit olmadım. Hayatı doğal karşılayıp, doğal olan sonuçlarının'da bilincine varmış kişiler olarak ğördüm. İnsani değerlere sayğılı bir yaşam sürmüş ister inançlı ister inançsız hiç kimsenin bundan dolayı mağduriyet yaşamayacağını'da üstüne basa,basa söylüyorum. Nihayeti her inancın ulaştığı bir tanrı motifinin,tanımlamasının'da vardığı bir TANRI , insani değerlere inanarak hayat sürmüş hiç bir insanı CEZALANDIRACAĞINI kesinlikle ihtimal vermiyorum. Böyle bir tanrı varsa bende tanımıyorum. Onun için siz galiba ateist düşünceyi kavrayamamışsınız! anlayamamışsınız.
Ateist kisinin ictigi bir bardak suyla, teist'in ictigi su arasinda hicbir fark yoktur gercekte.
Ancak bosluk hissediyorsaniz cok yogun ve bu sizi mutsuz ediyorsa, yasaminiza yansiyorsa, kendinizi zorlamayin derim.
Bir şeyi daha belirtmeden edemiyeceğim; Benim için, yediği her haltı tanrı inancına bağlayıp kendine pay çıkaran ile, nasıl olsa tanrı yok, inanmıyorum deyip her haltı yemeyi kendine ikna eden kişiler arasında hiç bir fark yoktur.
istatistik
31-05-2013, 01:12
Ateizmin sorunu tanrının varlığı ya da yokluğu konusunda bir hükme varmaktır. Bunun dışındaki tüm sorular ise ilgili bilim dalının cevaplamakla yükümlü olduğu meselelerdir. Ancak bilmek güzeldir. Bilimin bu konuda ne dediğini incelemek her zaman faydalı olacaktır.
Herhangi bir sorunun bilimsel açıklamasını vermek/verememek ile "tanrı yaptı" cevabını vermek arasında dağlar kadar fark vardır. "Tanrı yaptı" cevabının herhangi bir hükmü ya da geçerliliği yoktur. Bu bakımdan farklı sorular ile aklı meşgul edip bunu dert edinmenin bir anlamı yoktur.
Şüpheci Dinsiz
31-05-2013, 01:26
Sevgili the supernova,
Öncelikle uzun zaman sonra tekrar merhaba arkadaşlar.
Bir kaç sefer daha giriş yapmayı denedim ama kapalıydı sitemiz maalesef.
Tekrar açıldığını görmek çok güzel.
Sizlerle paylaşmak istediğim bir sorunum var.
Müslüman olduğum yıllarda içim çok rahattı. Hiçbir endişem yoktu.
Sözde herşeyin cevabını biliyordum. Evren, yaratılış vs.
Derler ya "Cehalet mutluluktur.", gerçekten öyleymiş.
Keşke yine inançlı, cahil ve MUTLU olsaydım diyorum.
Ama bu elimde değil çünkü sonuçta inanç bu. Mantıklı gelmeyen birşeye inanmak mümkün değil ki.
Durumumu ne kadar dile getirebildim bilmiyorum ama beni en iyi sizlerin anlayabileceğini düşünüyorum.
Tekrar hepinize merhaba arkadaşlar. Kendinize iyi bak.
Kısaca "gerçekten bir işe yarayın" diyeceğim. Bu beni hep iyi hissettirir.
Ne bileyim, sıkıntılı insanlara yardım edin, insanlara yol verip gülümseyin, düşeni kaldırın, bir yoksulu sevindirin, kuşlara, kedilere, köpeklere su verin.
Yapmış olduğum işler, görüşmeler, toplantılar, yazışmalar, raporlar hep sahte gelir bana. Asıl yaşamak, asıl varlığın sebebi insan ve hayvanlarla olan ilişkilerdir ve iyi ilişkiler kurmanın verdiği hazdır diye düşünürüm.
Sevgiler
Proculte
31-05-2013, 01:37
Bence herhangi bir fikri benimsemeden once bol bol okumanizi tavsiye ederim,ulkemizde sehir efsanelerine ve komplo teorilerine,efsanelere inanan o kadar cok kisi varki milyonlarla olculecek derecede.Bunlari kendi arkadas cevremden biliyorum genelde tartisdigimiz zaman hep kulaktan dolma bilgilerle cevap verirler.
Kozmik Perspektif
31-05-2013, 01:38
Bilinmezlik derken? Canlılığın kompleksliği ve evrendeki "ince ayarın" sırrı gibi bir şey mi? Yoksa ölüm ötesi mi? Veya hayatın absürdlüğü sendromu mu?
Ateizmin sorunu tanrının varlığı ya da yokluğu konusunda bir hükme varmaktır. Bunun dışındaki tüm sorular ise ilgili bilim dalının cevaplamakla yükümlü olduğu meselelerdir. Ancak bilmek güzeldir. Bilimin bu konuda ne dediğini incelemek her zaman faydalı olacaktır.
Herhangi bir sorunun bilimsel açıklamasını vermek/verememek ile "tanrı yaptı" cevabını vermek arasında dağlar kadar fark vardır. "Tanrı yaptı" cevabının herhangi bir hükmü ya da geçerliliği yoktur. Bu bakımdan farklı sorular ile aklı meşgul edip bunu dert edinmenin bir anlamı yoktur.
Bilmek tabi ki guzel, ama sanirim bazen kisiler tasimak da zorlanabiliyor.
Genel olarak sorun su ki; Bilincaltindan tanri fikrini yok edebilmek isin zor kismi, bu her baglamda siritiyor zira, yani insan urunleri oldugunu kabul etmekte zorlaniyor olabilir insanlar, bu sebeple ateizm olmasa da;
Agnostizm'e donebilir arkadas..
Bilinmezlik sikayeti sebepli,
bilinemez diye dusunurse belki daha az mutsuz hissedebilir kendini ve bu sureci daha kolay atlatir..
Neticede asil sorun tanri fikri zira.
Ahlaksız
31-05-2013, 12:10
Sizi çok iyi anlıyorum ama bu sorununuzu kendiniz çözmeniz lazım..Spor yapabilirsiniz,kendinize bir hobi edinebilirsiniz..Sıkıldığınız yerde durmayın mesela..Nefes egzersizleri yapın..Az çalışın,çok okuyun/araştırın..Falan filan işte:)
Ateist kisinin ictigi bir bardak suyla, teist'in ictigi su arasinda hicbir fark yoktur gercekte.
Siz hiç teist olmadınız sanırım:)
O üç yudumla içtiğin suyun bile bir hazzı vardı..İnsan dinden kopunca huşu içinde su içmenin hazzını bile alamıyor:D
Sık sık dinsiz arkadaşların boşlukta olduklarını söylemeleride bu yüzden..Çünkü su içmenin bile bir anlamı kalmıyor..Böyle olunca da insan yaptığı eylemlere bir anlam vermek istiyor ve kendisi gibi insanlardan yardım talep ediyor..
O üç yudumla içtiğin suyun bile bir hazzı vardı..İnsan dinden kopunca huşu içinde su içmenin hazzını bile alamıyor:D
Sık sık dinsiz arkadaşların boşlukta olduklarını söylemeleride bu yüzden..Çünkü su içmenin bile bir anlamı kalmıyor..Böyle olunca da insan yaptığı eylemlere bir anlam vermek istiyor ve kendisi gibi insanlardan yardım talep ediyor..
Yok hayir ben de teisttim vakti zamaninda, gokten zembille ateist olarak inmedim yani. Fakat sizin burada her gordugunuz her ateisti, gecmise yonelik musluman zannetmeniz ve bu algi uzerinden yorum getirmeniz oldukca garip.. Benim gecmiste mensubu oldugum dinde, su icmenin husu duyulacak bir tarafi yoktu zira. Bu yuzden degisen birsey olmadi.
Her su ictigimde hususuz bir sekilde akti hayat. Hala da oyle akiyor.
Ahlaksız
31-05-2013, 14:30
Yok hayir ben de teisttim vakti zamaninda, gokten zembille ateist olarak inmedim yani. Fakat sizin burada her gordugunuz her ateisti, gecmise yonelik musluman zannetmeniz ve bu algi uzerinden yorum getirmeniz oldukca garip.. Benim gecmiste mensubu oldugum dinde, su icmenin husu duyulacak bir tarafi yoktu zira. Bu yuzden degisen birsey olmadi.
Her su ictigimde hususuz bir sekilde akti hayat. Hala da oyle akiyor.
Niye garip sn.Neva?
Turandursun.com'da yazıyoruz..Bu adam bir müslümandı..Bu adam müslüman br ülkede katledildi..Bu sitede yazan dinsizlerin büyük bir bölümü geçmişte müslümandı..Bu siteye girip yazan teistlerin çok büyük bir bölümü müslüman..
Siz hristiyan veya farklı bir dinden dinsizliğe geçmiş olabilirsiniz ama bu sitenin genelinden haberdar değilsiniz galiba..
Burası İngilizce bir forum değil,Türkçe bir forum..Haberiniz olsun:)
Müslümanlığı hiç tatmadıysanız da,müslümanlığı sürekli yaptığınız genellemelere dahil etmeyin bence..
3 yudumda oturarak su içmenin ve her yudumda dua etmenin hazzını bir sorun bakalım farklı kişilere..Size ne cevap verecekler?
Niye garip sn.Neva?
Turandursun.com'da yazıyoruz..Bu adam bir müslümandı..Bu adam müslüman br ülkede katledildi..Bu sitede yazan dinsizlerin büyük bir bölümü geçmişte müslümandı..Bu siteye girip yazan teistlerin çok büyük bir bölümü müslüman..
Siz hristiyan veya farklı bir dinden dinsizliğe geçmiş olabilirsiniz ama bu sitenin genelinden haberdar değilsiniz galiba..
Burası İngilizce bir forum değil,Türkçe bir forum..Haberiniz olsun:)
Müslümanlığı hiç tatmadıysanız da,müslümanlığı sürekli yaptığınız genellemelere dahil etmeyin bence..
3 yudumda oturarak su içmenin ve her yudumda dua etmenin hazzını bir sorun bakalım farklı kişilere..Size ne cevap verecekler?
Ben yazmis oldugum sitenin gayet farkindayim. Kendinizce ayar verme moduna gecmeniz komik olmus tabi ki, onu da soylemeden gecemeyecegim...
Turkce bir platform olmus olmasi, ozgur bir platform olmadigi anlamina gelmiyor. Manifestolarinizi kendinize saklayiniz, Turkce, Ingilizce ne alaka?
Icazet mi alacagiz sizden nasil mesaj atacagimiza dair?
Hangi genellemelermis onlar? Ornek alabilir miyim?
Biliyorum muslumanlarin rituellerini, ben kendime gorecesini acikladim sadece yazmis oldugunuz mesaja karsilik. Ozellikle su kisma;
Kaldi ki baslik konusunu da garipsemis ve yadsimis degilim. Benzer baslikta da, daha once ayni seyleri yazmistim.
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=440656&postcount=23
Kaldi ki Turkiye'deki nufusa oranla her musluman istisnasiz, uc yudum da su icmez, icmemistir onca yillarin icinde . Abartmayalim. :)
Ahlaksız
31-05-2013, 15:55
Türkçe bir forum şu oluyor;
Türklerin,Türkçe bilenlerin,Türkiye'de yaşayanların,müslümanların,müslümanlıktan dönme olanların yazıştığı bir platform..
Siz hristiyanlıktan veya farklı bir dinden dinsizliği seçip,Turandursun.com'da yazıyor olabilirsiniz ama bu forumdaki yazarların genel karakteristiğinin müslümanlıkla alakalı olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz..
Genelleme ile ilgili olarakta;Türkiye'de yaşayanların büyük bölümünün deist olduğunu siz yazmıştınız sanırım..:)
Britist Agent MKemal
31-05-2013, 15:58
İyi de biz Müslümanlar herşeyi bildiğimizi iddia etmiyoruz ki?
Ahlaksız
31-05-2013, 16:14
İyi de biz Müslümanlar herşeyi bildiğimizi iddia etmiyoruz ki?
Neyi biliyorsunuz ki?!
Üfüren/tüküren bir peygamberin peşine takılıp mütevazilik yapmayın bize:boink:
Türkçe bir forum şu oluyor;
Türklerin,Türkçe bilenlerin,Türkiye'de yaşayanların,müslümanların,müslümanlıktan dönme olanların yazıştığı bir platform..
Siz hristiyanlıktan veya farklı bir dinden dinsizliği seçip,Turandursun.com'da yazıyor olabilirsiniz ama bu forumdaki yazarların genel karakteristiğinin müslümanlıkla alakalı olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz..
Genelleme ile ilgili olarakta;Türkiye'de yaşayanların büyük bölümünün deist olduğunu siz yazmıştınız sanırım..:)
Sacmalamissiniz bu mesajinizda.
Burada herkes ozgurce fikrini beyan eder, saygi kurallari dahilinde.
Iyi ya iste sizden daha genis acili insanlar varmis ki bu forumda, Turk ve musluman kokenli olmasina ragmen, islam disindaki bolumlerde onca baslik acip irdelemisler.
Eeee, bu arkadaslarin yekten hepsi hristiyanlik veya yahudiligi ve dahi diger dinleri bizzat test ettiler mi sizce?
Turkiye'de yasayanlarin buyuk bolumunun deist oldugu baslibasina ayri baslik olarak mevcut, tartisildi sitede zaten, ki hala aciktir baslik.. Ayrica oyledir de onlarca yillarin icinde..
Siz her ne kadar mevcut rejim sebebiyle abartmaya calissaniz da, bu gerceklik de Turkiye'de tarihsel olarak degismez.
Bence siz bir oturun, tum konulari bir arastirin, ne islenmis, ne islenmemis, TD nasil bir yerdir, kimler ne yazar vb. ondan sonra bize ahkam kesersiniz Turkce forum nedir, falan filan seklinde.
Ahlaksız
31-05-2013, 16:18
Sacmalamissiniz bu mesajinizda.
Bence siz bir oturun, tum konulari bir arastirin, ne islenmis, ne islenmemis, TD nasil bir yerdir, kimler ne yazar vb. ondan sonra bize ahkam kesersiniz Turkce forum nedir, falan filan seklinde.
Sana ahkam kesen mi var arkadaşım?
Niye yazılanları illa empoze etmek olarak algılıyorsunuz?
Siz bana bir şey yazıyorsunuz,ben size bir şey yazıyorum..
Bu bağlamda bana saçmalıyorsunuz veya ahkam kesiyorsunuz demenizin ne gereği var?
Sizinle anlaşmak mümkün değil benim açımdan..
Size iyi günler..
Sana ahkam kesen mi var arkadaşım?
Niye yazılanları illa empoze etmek olarak algılıyorsunuz?
Siz bana bir şey yazıyorsunuz,ben size bir şey yazıyorum..
Bu bağlamda bana saçmalıyorsunuz veya ahkam kesiyorsunuz demenizin ne gereği var?
Sizinle anlaşmak mümkün değil benim açımdan..
Size iyi günler..
Ahkam kesiyorsunuz ama, Turkce forum, Ingilizce forum degil vs.vs.
Bakis acimizi size nokta alarak dusunmek zorunda degiliz ki!?
Buradaki hicbir uye sizden icazet almak suretiyle mesaj asmak zorunda degildir ayrica. Geregi var, zira degistirmeye calismakla itham ediyorsunuz ve sacmaliyorsunuz.
Ahkam kesiyorsunuz ayni zamanda. Yine soruyorum, var mi buna bir cevabiniz?
TD'deki islam disindaki tum din bolumleri.
Eeee, bu arkadaslarin yekten hepsi hristiyanlik veya yahudiligi ve dahi diger dinleri bizzat test ettiler mi sizce?
the supernova
19-06-2013, 14:54
Fazla vakit ayıramadığımdan çok sık ilgilenemiyorum.
Ama bilmenizi isterim artık içim rahat ve daha da iyi hissediyorum kendimi.
Kendimce bir şey geliştirdim.
Ne olacaksa olsun diyorum.
Neyse ne diyorum ve hayata karışıp gidiyorum.
Yine de her türlü görüşe-tavsiyeye açığım.
Konu biraz sapmış olsa da ilgilendiğiniz için teşekkürler.
MadScientist
19-06-2013, 16:13
Size önerim kafada zaten dini bitirmek istiyorsanız halen dinden kopmayı başaramadıysanız sizi rahatlatacak bir sebep bulmanız örneğin sınav imtihan fikrini baştan yıkabilecek nedenler bulun teistler kıvırsada cevap veremesin anlayacağınız.
Kendinize güveniniz olsun en azından dinsiz olmak çok zordur insan birşeye inanma ihtiyacı hissedebilir Sn Nolanın bir sözü vardı.İman kaya gibidir gerçekten haklı iman insanın içini yer bitirir.Ama dine inanmamak için.Dediğim gibi kendinize güvenirseniz ve de sınav(imtihan) fikrini yok ederseniz kafanızın içerisinde dine inanmak için bir sebebiniz kalmayacak.Diğer bir öneride kurandaki kıyametle ilgili ayetleri inceleyin cennet cehennem kavramını öğrenirseniz ölümden korkunuz olacağını pek sanmıyorum.Öldükten sonra kabir azabı gibi şeyler çekeceğiniz aklınıza gelmez kıyamet ile ilgili ayetleri okursanız.
Beni dinden soğutan en iğrenç şey Adem ve havva masalıdır.
Bunu size söylüyor fakat.İslam dinide buna bilimsel bir açıklama sunamıyor gerçi.
Kimisi kafasına göre inanıyor mantıksız olsada Allah Adem ve havvayı yaratmış kardeş kardeşe ensest ile çoğalmışlar sonrası kardeşler hop biri çinli diğeri japon biri pigme diğeri zenci olmuş yersen.
MadScientist
19-06-2013, 16:17
Mesela ben tek tanrı(yaratıcı) inancına sahibim.Deistim yani.Ama bu yaratıcıya kesin bir ad(isim) belirlemekte güçlük çekiyorum çünkü belli değil.İsmi cismi ne olduğu.
Eğer bir yaratıcı varsa bizim aklımızı kullanmamızı bu evreni doğayı açıklamamızı gerçekten ister.Yani Müslümanlar gibi Allah yarattı ol dedi oldu gibi şeylerle vakit kaybetmemizi söylerdi.
Yaratıcı herşeyi insan aklına uygun yapmak zorunda birşeyi başta izin verip sonrasında yasaklamamalı.
KaptanKosto
28-06-2013, 12:52
Fazla vakit ayıramadığımdan çok sık ilgilenemiyorum.
Ama bilmenizi isterim artık içim rahat ve daha da iyi hissediyorum kendimi.
Kendimce bir şey geliştirdim.
Ne olacaksa olsun diyorum.
Neyse ne diyorum ve hayata karışıp gidiyorum.
Yine de her türlü görüşe-tavsiyeye açığım.
Konu biraz sapmış olsa da ilgilendiğiniz için teşekkürler.
Konunu görmüştüm. Bu düşünceye geleceğini biliyordum. Ben de benzeri yollardan geçtim. Aslına bakarsan, hepimiz geçtik. İnsan, doğası gereği bencil bir varlık olduğundan, eh biraz da narsist olduğundan kendini hep önplana çıkarıyor ve üstün güçlerin varlığına inanmak istiyor.
Kimbilir belki vardır. Ben bile, pozitif ateistim ama evrenbilimle ilgili yazıları ne zaman okusam aklım hep evrenin ötelerine ve diğer evrenlere gidiyor.
Şöyle bir kanıya vardım: siz öldükten hemen sonra da uyanabilirsiniz, hiç uyanmaya da bilirsiniz(düşük ihtimal) şöyle ki: bu bilinç sizin bilinciniz ama bu bilinç meydana gelirken, milyarlarca insan gibi, sizler de aynı yoldan doğdunuz ve atomlardan meydana geldiniz. Tabii ben de.
Ben sen değilim, sen ben değilsin. Karakteri olmayan atomların farklı dizilişlerle biraraya gelip farklı bireyleri oluşturması ama insanlığın yine de ortak bir bilincinin olmamasını hala açıklayabilmiş ya da anlayabilmiş değilim. Bir sabah sen ben olarak, ben sen olarak uyanabilir miyiz?
Uyanamayız. Bunun sebebi sadece anılarımız değil. Yani farklı hayatlardan ve ailelerden gelip, farklı yollardan geçip, farklı yaşamlar sürmemiz ve farklı hatıralara sahip olmamız, bilincimizin üzerinde etki etmiyor. Biz önce varoluyoruz sonra bilincimizin farkına varıyoruz, yani bilinçleniyoruz. Ama bilinç zaten hep vardı, sadece bir dürtülmeye ihtiyaç vardı. Zekamız yeterli düzeye erişince de bilgi depolamaya başlıyoruz (hatıralar) ve bu yüzden hiçbirimiz bebekliğimizi hatırlayamazlar.
Şu an kafama takılan düşünce: bilincin karakterini belirleyen şey nedir? Hepimizin özel bilinçlere ve bedenlere sahip olmasının nedeni yani.
Düşün şimdi, uyuyorsun. Uyanıyorsun ve uyuduğunun farkında değilsin. Ne zaman uykuya daldın? Nasıl uyudun? Ne kadar uyudun? Saatin olmasa bilemezsin mesela.
Öldükten sonra da bu bilincin sonsuza dek uyuyacağını düşünüyor musun? Ben zannetmiyorum. küçük bir ihtimal bile olsa, bu dünyaya tekrar geleceğiz. Ne şekilde olacağını bilmem ama bilincin sonluluğuna inanmıyorum, tıpkı enerjinin korunumundan emin olduğum gibi, bilinci oluşturan bilinmeyenlerin de korunacağını, yahut şekil değiştireceğini düşünüyorum.
Evrenin sonsuza dek varolacağını düşünelim. Yani bu evren yokolsa bile onun artıklarından yeni bir evren oluşmayacağı ne malum? Ortada hiçbir neden yokken oluşan big bang, evren, güneş sistemi ve dünya, yaşam ve 1990 senesinde hayata kavuşan biz zeki yaratıklar.
Bilinç bir illüzyon olabilir belki. Özel olduğumuzu düşündürebilir. Zeki yaratıklarız ve düşünce yapımız hayvanlardan farklı elbet. İçgüdülerimizle hareket etmiyoruz yalnızca, mantıkla da hareket ediyoruz. Felsefe ve bilim yapıyoruz.
Ama bu bilincin bu boyuttaki evrende, birtakım etkenler tarafından meydana geldiğini biliyoruz ve bana göre bu yok olmayacak.
Anılar yokolur, hayat bitebilir, aradan çok zaman geçebilir ama bilinç birgün yeniden başka bir şekilde açığa çıkar.
Çok zeki bir robot tasarlandığını hayal edin. O robot insanlar gibi gelişkin bir kavrama ve eleştiri mekanizmasına, üstün zekaya ve mekanik kabiliyete sahip.
Bu robotun tıpkı bir insan gibi bilinçlenip böyle davranmayacağını, hissetmeyeceğini kim iddia edebilir? O robotun bedeninde, bir bilincin dünyaya gelmeyeceğini, onun yerinde olmadan nasıl bilebiliriz?
Bilemeyiz. Sadece tahmin yürütürüz. Devrelerden oluşan, basit, mekanik bir yapı, insan icadıdır ve bilinci olamaz mı deriz?
Bunlar çok kafamı karıştıran sorular. Sanırım hayat çilesi son bulmayacak. Yani ölünce de huzur yok. :tsk: Sonsuza dek huzur içinde yat, terimini lugatımdan çıkarmayı düşünüyorum.
the supernova
14-09-2013, 00:40
Biraz geç kaldım sanırım ama ilgilenip cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim.
Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Tam olarak bir sebep bulamıyorum ama içim oldukça rahat.