PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gezi Parkından Alınması Gereken Dersler

Brian
04-06-2013, 13:47
Gezi Parkından Alınması Gereken Dersler

Gezi Parkı olayları birçok açıdan önemlidir. Ve bu olayı özellikle sosyalistlerin çok önemsemesi birçok açıdan hayati önem taşımaktadır.

Ve yine bu olaylar bazı bakımlardan uyarıcıdır. Fakat gerekli dersleri ve yapılması gerekenleri çıkarmak da son derece önemlidir.

Peki bu tür olayların arkasında yatan asıl nedenler nedir? Kuşkusuz olayların birçok nedeni vardır. Bunların da hepsi ayrı ayrı önem taşımaktadır. Fakat burada öyle nedenler vardır ki bunları göz ardı etmek bizi önemli yanlışlara sürükleyebilir veya asıl görmemiz gereken yerleri gözden kaçırabiliriz.

Kapitalist sistem bugün dünya çapında tarih boyunca görülmemiş bir büyüklüğe ulaşmıştır. Serbest ticaret anlaşmaları (NAFTA, Avrupa Birliği, WTO vb. sayesinde) ile ticaret çok kolay hale gelmiştir. Kuşkusuz bunun bazı olumlu tarafları vardır. Fakat kapitalizmin ve piyasa ekonomisinin dünya çapında bu kadar büyüklüğe ulaşmasının çok ciddi bedelleri vardır. Bunlardan en önemlisi ekolojik bedeller ile insanların yaşam alanlarına göz diken ve bu konuda sınır tanımayan şirketlerin davranışlarıdır.

Artık şirketler ormanlara, madenlere, derelere, içme sularına, parklara vb. birçok alana da göz dikmişlerdir. Çünkü bu derece büyüyen, büyüdükçe üretmek; üretilenleri pazarlamak ve tüketmek isteyen bir sistem için başka türlüsü zaten düşünülemez. "Büyü ya da öl' bir bakıma bu sistemin kuralıdır. Piyasa ekonomisinin, kar etme, rakiplerden önde olma ve buna bağlı tüketme ve pazarlama dürtüsünün sonuçlarıdır bunlar. Bu kadar büyüme yetmiyor daha da büyümek istiyorlar. Neyle ve nasıl büyüyecekler? Dünya kaynakları, ormanlar, parklar, araziler, madenler sınırlı. Onlar için Dünya gibi başka bir gezegen de yok. AVM'yi Mars gezegeninde kuracak halleri de yok. Bu durumda bizim yaşam alanlarımıza göz dikilecek. Eğer bunlar şirketler için önemli ise şirketler bunlara el koymaya çalışacak.

Ve bugün anlaşılmıştır ki kapitalizmin bu şekilde devam etmesinin sonuçları çok kötü olacaktır. Yani artık insanoğlunun geleceği için kapitalizm bu şekilde devam edemez. Dünya ciddi bir ekolojik kriz tehlikesi ile karşı karşıyadır.

İnsanların yaşam alanları (parklar, ormanlar,[örneğin Amazondaki ormanlar vb.] dereler) ciddi tehdit altındadır. Bunlar ya yok edilmekte, ya kirletilmekte, ya şirketlerin kar amaçları için onlara verilmekte ve doğa bir şekilde ciddi zararlar görmektedir. Kar amacıyla eden ve kısa süreli kar elde ekmek için uzun süreli çıkarları düşünmeyen bir sistem nihayetinde başarı olamaz.

Şimdi bu açıdan bakıldığında Gezi Parkı olayları önemli bir uyarıcıdır. Ama bu bazı ufak tefek değişikler olsaydı ille de bu şekilde başlamak zorunda değildi. Ana mantık (Kapitalizm ve buna bağlı üretim, tüketim ilişkileri, buna bağlı bir ekonomi ve yine bu bağlı olarak ekolojiyi ve insanların yaşam alanlarını göz ardı etme) değişmediği sürece bazı ufak tefek şeylerin değişmesi bu tür olayların olmasını engellemez. Bunu görmek ve anlamak gerekir. Kemalistler olsaydı veya içki yasağı olmasaydı böyle olmazdı demek meseleyi çok basite almaktır ve asıl önemli nedenleri göz ardı etmeye kadar bizi götürebilir. (Bu yüzden konuyla ilgili olarak yapılan Kemalizm eleştirileri boşuna yapılmış eleştriler değildi ve son derece doğru tespitlerdi.)

AKP bu krizden toplumu kutuplaştırarak kurtulmayı düşünüyor. Diyor ki olay çıkartan içki içenler, ulusalcılar, her zaman olay çıkartmak isteyenler, bizi çekemeyenler, bize her zaman karşı olanlar vb. AKP aslında bu stratejisinde şimdiye kadar çok başarılı olmuştur. Her seferinde bunların derdi başka, bunlar Alevi, alkolik şu bu diyerek insanları ötekileştirmiştir. Ve bu şekilde kendisine karşı yapılan her türlü eleştiriye karşı bağışıklık kazandığını düşünmüştür. Anlaşılan o ki bunda devam edecektir.

Ama nihayetinde önemli nedenler tüm açıklığı ile ortaya konulduğunda ve insanlar bu tür olaylarla daha çok karşılaştığında bu taktikler işe yaramayabilir. En nihayetinde bu taktikler işe yaramayacaktır. Sosyalistler bunların ve çözüm yollarının üzerinde dururlarsa kazanabilirler.

Neva
04-06-2013, 19:34
Amerika iyi ders aldi onemli olan budur.

xcan
04-06-2013, 20:03
Amerika iyi ders aldi onemli olan budur.
Sevgili NEVA
Bu hareketten ABD ders aldımı bilemiyorum.Muhtemelen haklı olabilirsinde.
Lakin dikkat edilmesi gereken önemli birşey var.Hareketin önünde içinde
cesaretle duran devrimciler(Başta TKP-İşçi partisi vetüm geçmişten gelen devrimciler),Yönetimlerinin tüm engellemelerine rağmen CHP ,MHP ve hatta Akp tabanından acaba diyen insanlar,Aleviler ,Kürtler BDP'ye rağmen.
Ateistler İlericiler.Kadınlar Gençler Ve hatta Çocuklar ,Fenerliler Galatasaraylılar,Beşiktaşlılar.Barolar, Tabipler yani her kesimden insan var Yani Milletimiz ayakta Yiğit halkımız ayakta.Yani ABD nin yıllardır bizleri bölme oyunu
bozulmuştur.Birleşmenin ve direnmenin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.
Korku eşiği aşlmıştır.
Bu günden yarına değil ama ABD gerçek dersi alacak.
Yeni bir çağa Türkiye damgasını yine vuracaktır.Bedrettinler,Nasrettinler Karayılanlar Sütçü imamlar,Karafatmalar,Çakıcılar Nazımlar Ayağa kalkmıştır.
Tüm ezilen halkların önüne yeni bir kurtuluş reçetesi ortaya çıkmıştır.
Herkez ama herkeze ders olacaktır.
KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA
YAHEP BERABER YA HİÇ BİRİMİZ

Neva
04-06-2013, 23:04
Sevgili NEVA

Sayin xcan;

Aslinda bu hareket hem abd, hem de pensilvanya'ya, hem de Arabistan, Katar vs. taraflarindaki para babalarina ders niteligindedir, anlayana tabi ki...

Bakin, akacak kan damarda durmaz derler diye bir atasozu vardir, ama kendiliginden(hasbelkader dogal sekilde olusmus) akan kan her turlu kapanir, yani alfabenin 29'u harfi farkli ses verir, ama ona alfabe diyebilmeniz icin, o harflerin icinde olmasi gerekir, ama biri sizi zoraki kanatirsa, onu da kanatacak topluluklar her zaman bulunur.

Burada, bu harekette kimligin, statunun, siyasi gorusun vs. onemi yok. Onemli olan sizin alacaginiz yara veya yaranizdan akacak kandir.

Kendi diskinizla dilediginiz kadar oynayabilirsiniz sizindir, ama baska geleneksel/hassas, oturmus genel diskilarla da oynamaya kalkarsaniz, diskilamayi saate, bicime, yer'e tabi tutmaya kalkarsaniz, oburleri de size rektum ozgurlugunu hatirlatir. Istedigim zaman diskilarim, rektum da benim, diski da benim diye.

Burasi Turkiye, burasi Misir, Afganistan vs. degil.

xcan
04-06-2013, 23:37
Çok eski yazılarımda ABD kaybedeceği bir süreç başlattı demiştim.
HEMDE HERKESİN KAYBEDECEĞİ BİR SUREC.
Şeriatçi yapılanmalara destek vererek dengelerle oynarken.
Kanattı ve kanatmayı sürdürdü sürdürüyor.
Uşaklarıyla bütün ekonomikdeğerlerimize el koydu.
Kemalistlere savaş açtı.
Şantajlarla kasetlerle mevcut örgütlenmeleri ele geçirdi ,sindirdi
Kürtleri kışkırttı vs.
Gücü vardı yaptı .
Medyayı ele geçirdi
Hitlerin Almanyada yaptığı gibi.
Bunları sonsuza kadar sürdürmesi olanaklı değildir.
Herkesin telefonlarına kulaklar dayadı.
Önceleri korktuk.
Oyunu tıkır tıkır yürüyordu.
Fakat bu oyun
Öyle riskli bir oyunduki
geri tepmesi kaçınılmaz.
Dengeler oynaktır herşey değişken.
ABD ileriyle geçinmek yerine geriyi desteklemenin faturasını ödeyecek.
Çünki tarihin tekerleği geri işlemez.
Kurdukları hatalı strateji sonucu benim gibi,bizim gibi birçok insan ölecek.
Birçok masum insan ölecek fakat yanlış strateji sonucu kaybedecekler.
Ben henüz nefes alıyorken geçmişime saygımdan içimdeki sözlerimi sakınmıyacağım.
Beni kanatsınlar.
Bildiğin gibi kışkırtıcı değil gerçeğin aşığıyım.
Halkımın uğradığı zulme karşı zorbalara sesimi ,bedeli ne olursa olsun yükselteceğim.

Evet Türkiye Hiçbir ülkeye benzemez.
Ama bu gün ama yarın
Dünyanın kölelikten kurtulma tarihi türkiyesiz yazılmıyacak.
Halkımız uykularından uyanıyor uyanacak uyanmalı
Saygılar benim akıllı bilgili ve yürekli dostum.

Natürelist
05-06-2013, 00:06
Bu güzel yazinin altina imzami atiyorum sevgili xcan...zaten her yükselisin bir de inisi var, ve su an bunlari yasiyoruz... Basa gelecek parti hangisi olursa olsun sanirim bundan büyük bir ders almistir, umarim bunun "derin izleri" tarihler boyunca sürecektir.

Tayyip ne yazikki cöl bedevisi gibi hareket ederek, insanlikla bagdasmayacak cok kötü muamele yaparak tabii ki bunun yan etkilerini hesaba katmayarak uctukca ucmus du! gerci eski tarihlerden beri kötü liderler olmustur, ancak bir o kadar da tayyip geri kalmamistir, tayyip dosaji coktan kacirarak ve en sonunda kendi suyu'nu kendisi kaynatmistir....

xcan
05-06-2013, 00:10
Bu güzel yazinin altina imzami atiyorum sevgili xcan...zaten her yükselisin bir de inisi var, ve su an bunlari yasiyoruz... Basa gelecek parti hangisi olursa olsun sanirim bundan büyük bir ders almistir, umarim bunun "derin izleri" tarihler boyunca sürecektir.

Tayyip ne yazikki cöl bedevisi gibi hareket ederek, insanlikla bagdasmayacak cok kötü muamele yaparak tabii ki bunun yan etkilerini hesaba katmayarak uctukca ucmus du! gerci eski tarihlerden beri kötü liderler olmustur, ancak bir o kadar da tayyip geri kalmamistir, tayyip dosaji coktan kacirarak ve en sonunda kendi suyu'nu kendisi kaynatmistir....
Teşekkürler can dostum iyiki varsın

Natürelist
05-06-2013, 00:18
Sende sagol arkadasim iyi ki sende varsin. Ben bir baslik ariyordum bir resim asacaktim galiba bu is yarina kaldi, sevgili Neva kusura bakma halledemedim :(

Hepinize iyi geceler...

Neva
05-06-2013, 00:41
Sende sagol arkadasim iyi ki sende varsin. Ben bir baslik ariyordum bir resim asacaktim galiba bu is yarina kaldi, sevgili Neva kusura bakma halledemedim :(

Hepinize iyi geceler...

Tamam yarin hallederiz, sen simdi git yat uyu :)

evrensel-insan
05-06-2013, 01:41
Sevgili NEVA
Lakin dikkat edilmesi gereken önemli birşey var.Hareketin önünde içinde
cesaretle duran devrimciler(Başta TKP-İşçi partisi vetüm geçmişten gelen devrimciler),Yönetimlerinin tüm engellemelerine rağmen CHP ,MHP ve hatta Akp tabanından acaba diyen insanlar,Aleviler ,Kürtler BDP'ye rağmen.
Ateistler İlericiler.Kadınlar Gençler Ve hatta Çocuklar ,Fenerliler Galatasaraylılar,Beşiktaşlılar.Barolar, Tabipler yani her kesimden insan var Yani Milletimiz ayakta Yiğit halkımız ayakta.Yani ABD nin yıllardır bizleri bölme oyunu
bozulmuştur.Birleşmenin ve direnmenin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.
Korku eşiği aşlmıştır.
Bu günden yarına değil ama ABD gerçek dersi alacak.
Yeni bir çağa Türkiye damgasını yine vuracaktır.Bedrettinler,Nasrettinler Karayılanlar Sütçü imamlar,Karafatmalar,Çakıcılar Nazımlar Ayağa kalkmıştır.
Tüm ezilen halkların önüne yeni bir kurtuluş reçetesi ortaya çıkmıştır.
Herkez ama herkeze ders olacaktır.
KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA
YAHEP BERABER YA HİÇ BİRİMİZ

ABD Turkiye'ye ucuncu uyarisini verdi "Toplumun ifade ozgurlugune saygili olun"

Neva
05-06-2013, 02:34
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/983866_670501569643545_1470143473_n.jpg

evrensel-insan
05-06-2013, 04:27
Capulcu'nun acilimi

C-Cagdas
A-Aydin
P-politika ustu
U-uzlasmaci
l-laik
C-cumhuriyetci
u-ulusunu seven

evrensel-insan
05-06-2013, 04:31
A-Aydin
Y-yenilikci
Y-yigit
A-Atilgan
S-Sen

Brian
05-06-2013, 22:52
Olaylar çok hızlı biçimde gelişebilir. (Sadece bu olay üzerinden konuşmuyorum. Önümüzdeki yıllara ve dünyanın ve kapitalizmin gidişatına bakarak söylüyorum.)

Şu anda Türkiye'de sosyalistlerin bir çoğunda olayları derin analiz edememe vb. görüyorum.

Bunu çok uzun zamandır gözlemliyordum.

Sosyalistler başarılı olmak istiyorsa dünyayı ve olayları iyi ve oldukça derinlemesine analiz etmeli. Ekoloji ve özgürlük sorunlarını merkeze almalı. (Bu bağlamda özgürlükçü sosyalizm elbette önem kazanıyor.)

Zamanı iyi okumak ve gelişmeleri doğru, etkili analiz etmek gerekli ve son derece önemli. Yoksa Mısır gibi değişen bir fazla bir şey olmaz. (Elbette Türkiye Mısır değil bu doğru ama yine de bu konudaki endişeler önemsiz değil.)

Neva
05-06-2013, 23:13
Ekoloji ve özgürlük sorunlarını merkeze almalı.

Hangi ekoloji?

Tarim mi kaldi Turkiye'de? Bir avuc sehir kackinindan ve bilinclilerden baska onemseyen var mi?

Insanlar henuz evde basit kompost yapmayi dahi bilmiyorlar. Cok basit sekilde okullara egitim olarak konulsa iyi olmaz miydi?

Isvec de cop bitti.

Ustelik bu sadece sosyalizm'in degil , butun izmlerin sorunudur.

Brian
05-06-2013, 23:21
Hangi ekoloji?

Tarim mi kaldi Turkiye'de? Bir avuc sehir kackinindan ve bilinclilerden baska onemseyen var mi?

Insanlar henuz evde basit kompost yapmayi dahi bilmiyorlar.

Isvec de cop bitti.

Ustelik bu sadece sosyalizm'in degil , butun izmlerin sorunudur.

Ekoloji ile ilgili olarak ciddi bir bilinç eksikliği var. Bir şeyler başarmak istiyorsak ekolojinin insan ve toplum için önemli olduğunu anlatmak zorundayız. Ekolojiye rağmen ve ekolojiye karşı bir şey yapamayız.

Türkiye'de sosyalistler dilerim ekolojiye önem verir. Şimdiye kadar sosyalistlerin birçoğu bu konuda yeterli çaba harcamadı.

Evet kuşkusuz tüm izmlerin sorunu.

ALKA
06-06-2013, 04:35
Ekoloji ve özgürlük sorunlarını merkeze almalı.

Belki bu ateşten yeni bir parti, yeni bir oluşum doğar, büyük bir boşluğu doldurur ama Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (http://yesillervesolgelecek.org/)( Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi'nin birleşmesinden oluşan yeni bir parti) bu konuda bir çıkış yapması beklenebilir.

Eğer Türkiye'deki Yeşiller Almanya'daki Yeşiller'e benzer politikalar güderse bu çok etkili olacaktır şu durumda. Hem sol hem özgürlükçü ama ne Kemalist ne Komünist, olabildiği kadar liberal ama aynı zamanda Sosyalist. Güzel ve harika bir karışım.

Brian
07-06-2013, 22:58
Belki bu ateşten yeni bir parti, yeni bir oluşum doğar, büyük bir boşluğu doldurur ama Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (http://yesillervesolgelecek.org/)( Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi'nin birleşmesinden oluşan yeni bir parti) bu konuda bir çıkış yapması beklenebilir.

Eğer Türkiye'deki Yeşiller Almanya'daki Yeşiller'e benzer politikalar güderse bu çok etkili olacaktır şu durumda. Hem sol hem özgürlükçü ama ne Kemalist ne Komünist, olabildiği kadar liberal ama aynı zamanda Sosyalist. Güzel ve harika bir karışım.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi bu işleri ne kadar başarabilir doğrusu ciddi şüphelerim var.

Brian
09-06-2013, 18:06

Şu haliyle yeni bir özgürlükçü sosyalist oluşuma ihtiyaç var. Bu başarılabilir mi bilmiyorum.

Şu haliyle mevcut sosyalist partilerin birçoğu çözüm sunmaktan ve alternatif oluşturmaktan çok uzaklar. Böyle giderlerse, ki böyle gidecekler gibi görünüyor, pek değişmeleri de mümkün değil gibi...