Orijinalini görmek için tıklayınız : Ölen Ateist arkasından ne denir ?
marvelous
12-07-2013, 08:56
Sevgili ateist kardeşler,
geçenlerde de öldü hani bir ateist yazdık , okuduk.(http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=32620 )
Şimdi bu arkadaş ve benzeri diğer ateist cenazelerinde, ne diyeceğiz ölü arkasından. Çünkü mesela;
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
gibi şeyler söylemicez herhalde.. ama onun yerine ne demeliyiz ?
İşe "Allah"ı katmadan. Sonuçta öldü ve toprak olacak, çürüyecek.. Daha ilersi yok, ve bu yukardakine benzer söylemler acaba bu ölenlerin yaşam felsefesine de aykırı bir tutum oluyor sonuçta..
Neler demeliyiz ?
sedatsert
12-07-2013, 10:33
Zavallı gitti cehennemin dibine dense, doğru denmiş olur.
geçenlerde de öldü hani bir ateist yazdık , okuduk.(http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=32620 )
Şimdi bu arkadaş ve benzeri diğer ateist cenazelerinde, ne diyeceğiz ölü arkasından. Çünkü mesela;
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
İşe "Allah"ı katmadan. Sonuçta öldü ve toprak olacak, çürüyecek.. Daha ilersi yok, ve bu yukardakine benzer söylemler acaba bu ölenlerin yaşam felsefesine de aykırı bir tutum oluyor sonuçta..
Neler demeliyiz ?
Mesela dusunun ki, siz teistsiniz, kardesiniz de ateist, oldugunde neler soylersiniz?
Bu küstah ve insafsız tavrı Allah putunuzdan alıyorsunuz o belli de, insanlık fakiri olduğunuzu da bu kadar belli etmeyeydiniz iyiydi.
---
Ölünün inanç dünyası ne olursa olsun arkasından denen hiç bir şey onun durumunda iyi/kötü bir değişiklik yapmaz. Bu dinen de böyledir. Dolayısıyla bu soru abestir.
Ahlaksız
12-07-2013, 12:12
Toprağı bol olsun..
Firestorm
12-07-2013, 13:49
Toprağı bol olsun..
Sebep?
:heh:
sedatsert
12-07-2013, 13:49
Bu küstah ve insafsız tavrı Allah putunuzdan alıyorsunuz o belli de, insanlık fakiri olduğunuzu da bu kadar belli etmeyeydiniz iyiydi.
---
Ölünün inanç dünyası ne olursa olsun arkasından denen hiç bir şey onun durumunda iyi/kötü bir değişiklik yapmaz. Bu dinen de böyledir. Dolayısıyla bu soru abestir.
Küstah kelimesi biraz ağır kaçmıyormu arkadaşım?
İnançsız ölen kişinin nereye gideceği belli iken,(cehennemin dibi) bunu söylemek, üstelikte ona acıdığımızdan "zavallı" demenin neresi küstahça?
İnsanlık fakiri olsak, sizleri cehennemin dibinden kurtarmak için uğraşmayız.
Siz ne yapıyorsunuz bu forumda? Dini inançlara saldırı ve hakaretten başka?
Siz neye hizmet ediyorsunuz?
Sizin sözlerinizden imanlı bir kişi etkilenip dinden çıksa, ve cehennemi haketse, onun sorumluluğu kimin? bumu insanlık anlayışınız?. İnsanları cehenneme sürüklemenin neresi insanlık?
Allahım cümlenize hidayet nasip etsin de, imandaki o lezzeti alasınız.
Firestorm
12-07-2013, 13:55
İnançsız ölen kişinin nereye gideceği belli iken,(cehennemin dibi) bunu söylemek, üstelikte ona acıdığımızdan "zavallı" demenin neresi küstahça?
Sizin sözlerinizden imanlı bir kişi etkilenip dinden çıksa, ve cehennemi haketse, onun sorumluluğu kimin? bumu insanlık anlayışınız?. İnsanları cehenneme sürüklemenin neresi insanlık?
Nere ki o bahsettiğiniz cehennem? Olaylara o kadar çok katı ve taraflı bakıyorsunuz ki size ne desem aslında çok fazla bilemiyorum. Ayrıca saldırı ve hakaret ettiğimizi öne süğrmüşsünüz ki bu foruma direk olarak bir iftira niteliği taşımaktadır. Mümkün olan her seferinde ne olursa olsun hakaret edilmesini engelliyoruz ki saldırı dediğiniz şeyi daha çok bize sizin gibi dini yaymaya çalıştıklarını söyliyen insanlar tarafından geliyor. Ben şu yaşıma kadar daha hiç bir müslümana inancından dolayı ne saldırdım nede ayıpladım. Sadece burada herkes doğru olarak kabul ettiği şeyleri yazdığını ve yanlış olarak gördüğü şeyleri de belittiğini biliniz. Ayrıca da haddinizi de bilmenizi tavsiye ederim ki bunu da bi uyarı olarak alabilirsiniz. Bir daha forumu zan altında bırakıcak cümlelerden uzak durun.
coolkedisi
12-07-2013, 13:57
Sen akut çalışanı mısın arkadaşım ? İnsanları cehenneme sürüklemek değil bu . İnsanların sadece bir şeye odaklamasını ona boşu boşuna iman etmesini önlemek olur bu. Bir insanı yıllarca bir hiç uğruna yaşamaktan kurtarmış olurlar. Sevap değil de nedir ki bu bilemedim şimdi :help:
Ulan arsız terbiyesiz, inancını payanda ederek iyi/kötü ayırmadan ölen insanların tümüne birden sırf ateist oldukları için "aşağılık insan" muamelesi yapıyorsun ya! Daha ne deyip yapacaksın.
Ne izansız adamlarsınız siz yahu!
Kimse kimseyi inancından ötürü aşağılayamaz. Ama inancını öyle bir aşağılarım ki aklın şaşar. Bu ikisinin farkını anlayın artık.
israile mi gidecek :shocked:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gehenna
geçenlerde bu siteden kendimi attırma zamanı geldiğine karar verdim ve bunu kolaylaştıracak bir mesaj yazdım. ama adamlar gereğini yapıp beni şutlamak yerine editleyip idare etmişler.
şimdi sana hakettiğini yazsam bu defa da şımardığımı ve iyiniyetlerini kullandığımı düşünecekler.
ulan bir cehennem varsa, ve bir de allah varsa, adalet diye de bir şeyden de haberi varsa,
altı kişi faşizmden aldıkları güçle çakal sürüsü gibi gencecik bir delikanlıyı linç edenleri o cehenneme atmıyorsa o allahın da senin de ta Antony Quin
coolkedisi
12-07-2013, 16:01
https://www.facebook.com/sorgulamar/posts/608843585803082
Oldukça iyi anlatılmış sevgili sedatsert dikkatle izlemeni öneririm. Umarım o zaman kavrayabilirsin.
Son çare olarak görsel zekanın olması ihtimaline de bakalım .
sedatsert
12-07-2013, 16:08
Nere ki o bahsettiğiniz cehennem? Olaylara o kadar çok katı ve taraflı bakıyorsunuz ki size ne desem aslında çok fazla bilemiyorum. Ayrıca saldırı ve hakaret ettiğimizi öne süğrmüşsünüz ki bu foruma direk olarak bir iftira niteliği taşımaktadır. Mümkün olan her seferinde ne olursa olsun hakaret edilmesini engelliyoruz ki saldırı dediğiniz şeyi daha çok bize sizin gibi dini yaymaya çalıştıklarını söyliyen insanlar tarafından geliyor. Ben şu yaşıma kadar daha hiç bir müslümana inancından dolayı ne saldırdım nede ayıpladım. Sadece burada herkes doğru olarak kabul ettiği şeyleri yazdığını ve yanlış olarak gördüğü şeyleri de belittiğini biliniz. Ayrıca da haddinizi de bilmenizi tavsiye ederim ki bunu da bi uyarı olarak alabilirsiniz. Bir daha forumu zan altında bırakıcak cümlelerden uzak durun.
Yukarıya alıntıladığım yazınızdan sonra verilen cevaplara bir bak bakalım moderatör olarak "Ayrıca saldırı ve hakaret ettiğimizi öne süğrmüşsünüz ki bu foruma direk olarak bir iftira niteliği taşımaktadır" dediğin doğrumu?
Şimdi bu arkadaş ve benzeri diğer ateist cenazelerinde, ne diyeceğiz ölü arkasından.
Neler demeliyiz ?
Bilindik dinsel terimler, deyimler ya da söylemler yerine ateistler ve diğer non teistler günlük hayatta diğer olaylarda da kendileri için yeni sözler bulması lazım. Ateistler kendi kültürlerini ve konuşma dilini pekala oluşturabilir ve bir fark yaratabilir.
Aklıma şu an gelen bir kaç örnek:
"Anısını sevenleri yaşatsın umarım" (veya sevenleri anısını çokça yaşatsın)
"Sevenlerinin anısında güzel hatıraları bol olsun"
"Sevenlerinin başı sağ olsun, anıları bol olsun"
"Doğa anamızın kucağında bereketi bol toprak olsun"
"Doğa anamızın bağrında bereketli toprak olsun"
"Cömert doğa ananın kucağında bereketli toprak olsun"
"Doğa ana ona cömert davransın, toprağını bereketli etsin"
"Doğa ananın koynunda (veya bereketli göğüslerinde) yeni canlılığa helal süt olsun"
"Doğa ana bağrına bassın, onun toprağıyla yeşile bereket versin"
"Toprağı bol olsun, hayata yeni can versin"
"Toprağı bol olsun, koca bir orman olsun"
"Yıldız tozlarında hayat bulsun"
"Refakatçisi doğa ana olsun"
"Doğa anaya sonsuza dek refakat etsin"
"Yıldız tozu olarak sonsuzlukta evrene refakat etsin"
"Refakatçisi yaşamışların yıldız tozları olsun"
"Hayat bulan diğer yıldız tozlarına edebi eşlik etsin"
"Muhteşem ve hayat dolu bir insandı, şimdiye kadar tanıdığım kemale ermiş en iyi yıldız tozuydu"
"Ezeli bir yıldız tozuydu, toprağa karıştı insanoğlu oldu, şimdi tekrar toprak olup doğa anaya döndü. Hepimizin yeri orası olsun"
"Işıklar içinde güneşe eşlik etsin, yeni evrimlere mahal olsun"
"Toprak olsun, yeni evrimlerde can bulsun"
Benden bu kadar, Kendinizi serbest hissedin, kim ne der diye korkmayın, siz de uydurun bir şeyler... :)
Başka bir ateist moderatör sözü:
"Kişisel polemiklere girenlerin, başlık konusunu dağıtanların cümlesinin başına zararlı mutasyon gelsin" :)
Lütfen biraz daha yapıcı bir şekilde tartışalım. Birbirimizi karşılıklı olarak rencide etmeyelim. Teşekkürler..
bursali68
12-07-2013, 16:36
Merhaba,
Ben, ölen kişinin nereye göndererileceğini belirleyen hüküm makamında olmadığımdan ve iç dünyasında ve görmediğim dünyasında neler yaşadığını bilemediğimden, ölen kişiyi kendi inancım ile uğurlarım...Yani her ne olursa olsun, yanlış veya doğru yine de " Allah rahmet eylesin " derim...
Sağlıcakla kalınız...
Ölümden sonrasına ve islama inanmadığım için ben "Hatırasının önünde saygıyla eğiliyorum" diyorum... yakınlarınada herzaman ki sözü başınız sağulsun ve sabırlar diliyorum diye hitab ediyorum ..
Nette buşeklide birkaç ölüm haberine böyle mesajlarla karşılık vermiştim.
ölen ateistin arkasından ne dersen de.nasılsa duymayacak.
kendin içindir söyleyeceklerin;
ben özleyeceğimi belirten bir cümle kurardım herhalde.
ama yaşayan faşistlerin ve dinci gerici faşistlerin arkasından değil, yüzlerine ne diyeceğimi iyi biliyorum.
alka herhalde beni kastederek beddua etmiş.
ben zaten zararlı mutasyonun allahını yaşamışım.
senelerimi din denen palavraya adamışım.
insanların adını duyduklarında korkudan titredikleri çetnik ve ustaşalara (ırkçı sırp ve hırvat ölüm mangaları) karşı savaşmış, birçoğunu inandıkları cehenneme postalamış, insanlığımı yitirmiş hissizleşmişim.
ırkçı ya da dinci faşistlerin yüzlerine diyorum ki, öyle faşizmin egemenlerin etekleri arkasına sığınmadan birebir ve eşit koşullarda, bir dağ başında ya da karanlık bir ormanda karşılaşacak olan varsa bana özelden yazsın.
genç fidanları linç etmeye benzemez ama.
elleriyle adam kesmiş eski bir islamcı, devrimci olduktan sonra nasıl bişey oluyor muş bir göstereyim size.
yucemanitu
12-07-2013, 18:13
Alka'nın ilk misaline benzer bir şey bence: "Anısı sevenlerinin aklında hep yaşayacak." "Sevenleri olarak onu unutmayacağız." gibi cümleler denebilir.
Bu arada cenaze merasimi gibi bir şey de çok gereksiz, zaten acı çeken üzülen insanlara bir de işi daha da uzatan ritüellerle işkence edilmesini anlamıyorum elbiselerini çıkardın tamam göm işte ölüyü neden yıkıyorsun ki o zaten sağken kendisi vücudunu yıkamıştır. Zaten o sırada temiz olan ama birkaç saat sonra toprağın altında çürümeye kurtlanmaya başlayacak bir ceset neden yıkanır ki?
Ahlaksız
12-07-2013, 19:01
Zaten o sırada temiz olan ama birkaç saat sonra toprağın altında çürümeye kurtlanmaya başlayacak bir ceset neden yıkanır ki?
Sümerliler kendilerini tatlı değil de ''tuzlu'' olarak görürlermiş..Belki bu tuzdan arınmak için sürekli temizlenme ihtiyacı duyuyorlardı..
Sümer'de temizlik çok önemlidir ve sanırım bu ölü yıkama adeti de Sümer'den insanlığa kalmış bir adettir..
Sümer'de temizliğin yanında cesedi defnetmekte çok önemlidir..Bu iki adet binlerce yıl boyunca uygulanmış ve halen uygulanmaktadır..
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
Neler demeliyiz ?
Sevgili Marveleus,
Illa bir sey mi soylemek gerek???Kur'an-i Kerim'i ac bir oku bakalim olen bir Muslumanin arkasindan neler soylendigine dair hangi Ayet var...
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
Neler demeliyiz ?
Örneğin, "ışıklar içinde yatsın" denebilir mi?
Ölen ateistin arkasından bir şey diyemezsin amacı yok ancak yakınlarını teselli edebilirsin.
AvniSinanoglu
17-07-2013, 23:19
Teselli: Ölmesiyle bitmistir, hepimiz öleyecegiz. Saten genlerin sonucu burun maymunu olmustu (Ins an) dogdu ot gibi zamani geldiginde sarardi cöktü oldü. 90% saten sudan ibaretti. Söyledigi sözler sicak hava gibi geldi gecti. Para biraktimi bari? Ne ka dar?
Erdem Alaca
17-07-2013, 23:31
yucemanitu´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=489597#post489597) Zaten o sırada temiz olan ama birkaç saat sonra toprağın altında çürümeye kurtlanmaya başlayacak bir ceset neden yıkanır ki?
Sümerliler kendilerini tatlı değil de ''tuzlu'' olarak görürlermiş..Belki bu tuzdan arınmak için sürekli temizlenme ihtiyacı duyuyorlardı..
Sümer'de temizlik çok önemlidir ve sanırım bu ölü yıkama adeti de Sümer'den insanlığa kalmış bir adettir..
Sümer'de temizliğin yanında cesedi defnetmekte çok önemlidir..Bu iki adet binlerce yıl boyunca uygulanmış ve halen uygulanmaktadır..
Bir ihtimal cenabetli/cünuplu olma ihtimaline karşı olabilir. Çok günahtı yanlış hatırlamıyorsam cünup'luk.
evrensel-insan
18-07-2013, 00:08
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
Neler demeliyiz ?
Kalan yakinlarina bassagligi dilenir ve onlarin acilarina ortak olunur ve acilari paylassilir. Onlarin bir an evvel normal yasam ve iliskilerine donmeleri icin elden gelen ne varsa yapilmaya calisilir. Yani "olen ile olunmez."
HzFederal779
18-07-2013, 00:36
Toprağın altındasın ,,ama hatırlanacaksın..
Öldün gittin hayat bitti.Kalanlar sağlıcakla yaşasın.
DinsizKisi
18-11-2013, 18:47
Bir yere gitmediği için arkasından onu muhatap alan bir şey söylememiz beklenemez. Onun yerine yapmamız gereken şey bir "anma". Tek bir söz değil. O kişi hakkındaki anılarımızdan ve sevdiğimiz özelliklerinden bir şişe viski eşliğinde bahsedebiliriz.
Ölen ateistin ailesi de ateist ise baş sağlığı dilenebilir, sabır dilemekte olabilir ancak ölen ateist için yaşayanlara bir söz söylemek saçma olur. Çünkü ölünce hiçliğe gidiyor olacak.
Rahmet dileyemeyiz, toprağı bol olsun demek ona bir fayda sağlamaz. Işıklar içinde uyu demekte ona fayda sağlamaz. İyi insandı deyip geçeriz. Önemli olan geride kalanlarsa onlara uygun baş sağlığı dilemek daha uygun düşer. Ölen kişi ateist ancak ailesi müslüman ise müslüman kültürüne ait baş sağlığı dilemek yerinde olur.
Bizim oralarda Yağmur a rahmet denir Rahmet (yağmur) bolluktur Allah Rahmet eylesin sözünde Rahmet bilinir gözle görülür elle tutulur Kusur allah kelimesinde yoksa rahmette bir kusur yok.
Biz allahı da Hallaç ı Mansurun anladığı (bütün evren) anladığımızda ondada bir kusur aramamızda bir sakınca yok.
Toprağı bol olsunda (şaman inancı dır) Toprak da bir beslenme merkezi tıpkı yağmur (rahmet) gibi. Asıl sorun bir insan öldüğünde ne olacak tır İşte bütün kıyamet burada kopar . Ateistlere göre yaşam biter. Dincilere göre cennet cehennem diye bir yalan girer ortaya. Konu ölü değil konu yalandır.
Mesele bu yalanı söylemek mi söylememek mi. Acılar unutulur.
DreiMalAli
24-07-2022, 16:44
- Nur içinde yatsın..
- Allah rahmet eylesin..
- Mekanı cennet olsun..
Neler demeliyiz ?
Mesela
- Anımsayanı, hatırlayanı bol olsun1
- Anılarda yaşaması dileğiyle...
Ve geriye kalan yakınalrına sabır dileği...
Sevgiler
Singularity
25-07-2022, 09:15
Rest In Peace (RIP), batılılar tüm ölülerin arkasından bunu diyor. Hiç öyle bir Tanrı gerekliliği aranmıyor. "Huzur İçinde Yatsın", bak ne kadar güzel, bak ne kadar anlamlı. Kelime kelime çevirince barış içinde yatsına benziyor ama tam karşılığı "huzur içinde yatsın". Bak ne kadar güzel. "Allah rahmet etsin" de, tamam da, ya rahmet etmezse ne olacak? Ya Allah yoksa, var ama bu dünyada yoksa, yada iddiaların aksine bu işlere karışmıyorsa ne olacak? Boşu boşuna mı dilek dilemiş olacaksın? Niye öyle bir risk alasın ki?
"Huzur içinde yat" hepimiz için yeter arkadaş, bak ben ateist de değilim ama, bence her ölünün arkasından bu denilmelidir, bu dünyada huzur göremedik bari mezarımızda rahat edelim.
Geri dönüşüme gitti.
https://slideplayer.com/slide/7764273/25/images/8/Organic+matter+in+animals.jpg