PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sorularınızı cevaplamak şeklinde konuyu açmak istedim

Erdem Alaca
16-07-2013, 23:41
-Kendinizi dinsel inançlardan ne zaman ve nasıl kurtardınız?
-------------------------------------------------------------
Aşama aşama oldu bende genç yaşlarımdan itibaren, ama kat-i olarak kutsal kitapların göklerden gelemeyecek olduğuna hükmetmem çok yakın, 2013 içersinde.

-Nasıl oldu da dininizi nasıl sorgulamaya başladınız? Yoksa ateist bir anne ve babanın çocuğuydunuz ve böyle bir sorgulama ihtiyacı hissetmediniz mi?
--------------------------------------------------------------------
Yo, annem ve babam tipik Müslüman'dır, yani ne Allah'ı ne Hz.Muhammed'i inkar ederler; ama bununla birlikte ne namaz kılar, ne oruç tutarlar, ne de Hac'ca gitmişlerdir. Yani dinden çok, bir gelenek-görenek tarzı. Bende dini kullanan partiler sayesinde sorgulama başladı diyebilirim, Müslüman'lık iddiasıyla temiz ve dürüst siyaset yapacağı intibaını halka aşılamaya çalışanlara baktım ki, yolsuzlukların ucu bucağı belli değil, kayıp trilyon, deniz feneri, yolsuzluk dosyaları, vb. Müslüman bir kişi çalar mıydı, kul hakkı yermiydi hiç?

-Bu süreç içinde neler yaşadınız, neler düşündünüz ve hissettiniz?
----------------------------------------------------------------------
Din denen olgunun toplumların afyonu olduğu sözünü iyice hazmettim. İlk zamanlar tesettürlü hanımlara ve sakallı hacı-hocalara kinle bakıyordum; bunlar bitirecek memleketimi diye. Sonra bu huyumdan vazgeçme yoluna girdim, yanlış olduğunu düşündüm. Bana göre memleketimi ve kaynaklarını ele geçirmek isteyen sömürgeci güçlerin istediği tam olarak da buydu. Türk-Kürt, İnanan-Dinsiz/Ateist, Türbanlı-Açık Saçlı/hafifmeşrep, Tarikatçı Daha İyi Müslüman/Tarikat Mensubu Olmayan biraz zayıf Müslüman, Namaz Kılan-Kılmayan, vb. şekilde insanları kutuplaştırarak, birlik-beraberliğimizi iyice parçalayıp, bölünmeyi daha da kolaylaştırabilmek yolunu uygulamaktaydı emperyalistler. Buna daha fazla alet olmak istemedim. Şimdi bir türbanlı hanım benden bir şey sorsa yolda, bir yardım istese; açık bir hanıma davranacağımdan en az iki misli daha yardımsever davranıyorum - yeter ki daha fazla kutuplaşmayalım düşüncesiyle.

-Ailenizle, arkadaşlarınızla ve çevrenizle sürtüşme yaşadınız mı?
Annem çok kızdı bana 40 küsur yaşımdan sonra. Bu forumda okumuştum galiba, "Anne dedim, dünyada gelmiş geçmiş onbin dinden sözediliyor, hangi birine inanacağız?" diye. Ama o da "Her insan (Hristiyan, Musevi, Budist, vs) bir şeye inanıyor sonuçta - kötü şeyler doğurur bu boşluk insanda" diye cevap verdi. Arkadaşlarıma pek söylemedim, eşim de anlayışlı ve saygılı bir insandır, tek istediği bu tür düşüncelerimi çocuklara aşılamam oldu - Allah korkusu olmalı bir insanda diye düşünüyor, ben de "Tamam" dedim, dedim ama okula gitmeye başladıklarında onları zehirlenmekten nasıl koruyacağım? Bunu da bilahare forumda konu olarak açıp tavsiyeler isteyeceğim arkadaşlardan.

-Değişimden öncesi ve sonrasını karşılaştırdığınızda hayata bakış açınız değişti mi?
Pek değişmedi, belki de bende aşama aşama uzun zamanda oldu değişim, bundan pek farkedemedim.

-Ateist mi, deist mi, agnostik mi, panteist mi oldunuz?
Agnostik (bilinmeyenci) diye tarif edebilirim herhalde kendimi. Yani bir yaratıcının olup olmadığı düşüncesi hep beynimin bir köşesinde, insan vücudunun mükemmel bir mekanizma olması, beni "Acaba bir yaratıcı var mıdır?" düşüncesine itiyor hep.

-Ateist olduysanız tanrısız bir evrende kendinizi yalnız hissediyor musunuz?
Tam Ateist olmamama rağmen, dinden çıkmam evet, bir boşluk hissediyorum. İnanırken namaz kılmaz, oruç tutmazdım, vs. ama; her gece uykuya dalarken Allah'a dua eder, bundan büyük bir manevi huzur duyardım. Açıkçası bunun yerine koyabilecek bir şey arıyorum şu an. Ama bu demek değil ki kutsal kitaplar hakkında ikilemdeyim, kat-i surette kabul etmiyorum onları.

-Ölüm gerçekliği karşısında ne hissediyor, düşünüyorsunuz?
Galiba gene bu forumdaydı, bir arkadaş çok güzel söylemişti: "Ölünce ne olacağız? Doğmadan önce neysek o olacağız - hiçlik" -- eğer bir yaratıcı yoksa bu benim içinde böyle, hiç olacağım. Ama bir yaratıcı olabilirse, inanın bir fikir yürütemiyorum.

-Dinsel inançlardan özgürleşmek sizin hayat felsefeniz için yeterli midir?
Değildir, daha iyi, daha az sinirlenen, daha mantıklı, daha doğru kararlar verebilen bir insan olabilmek isterdim.

Ahlaksız
17-07-2013, 16:09
Yani bir yaratıcının olup olmadığı düşüncesi hep beynimin bir köşesinde, insan vücudunun mükemmel bir mekanizma olması, beni "Acaba bir yaratıcı var mıdır?" düşüncesine itiyor hep.
Sn.Erdem Alaca;içimizde dışkı taşıyoruz,kokuyoruz,gaz çıkarıyoruz,sümüğümüz akıyor,kirleniyoruz,dişlerimiz çürüyor,tüylerimiz çıkıyor ve dökülüyor,sürekli hastalanıyoruz,sürekli yemek yemek ve su içmek durumundayız....vb
Mükemmel mekanizma böyle mi olur:)

ALKA
17-07-2013, 16:16
Kendinizi tanıtmak adına kendinizle yaptığınız röportajı çok beğendim. İlginç ve samimi bir sunum olmuş. Duygu ve düşüncelerinizi olduğu gibi başarılı şekilde takdim etmişsiniz.

Bir röportaj sorusu da benden:

Her gece uykuya dalarken Allah'a dua eder, bundan büyük bir manevi huzur duyardım diyorsunuz ve bunun yerine koyabilecek bir şey aradığınızı söylüyorsunuz. İnsanın insandan başka yardımcısı olmadığını düşünerek sizce gece yatmadan önce yarınki gün için hangi insanlara nasıl güzel bir iyilik yapacağınızı veya kendinize yapılan iyilikler için onlara nasıl teşekkür edeceğiniz planlamak sizin durumunuzda olan insanlara bir alternatif sunabilir mi?

Erdem Alaca
17-07-2013, 16:24
Sn.NOLAN, evet doğal olarak o gibi istenmeyen durumlarımız da var elbet ama; benim hayran olduğum konu insan vücudunun genel işleyişi denebilir aslında.

Düşünebilmemiz, reflekslerimiz, gerektiği anda adrenalin salgısıyla gücümüzün katlanması, bağışıklık sistemimiz, içeride devamlı surette gerekli maddeleri üreten tesis (kan, sperm, yumurta, savunma hücreleri, vb.)

Tabii bunların bir kısmı veya çoğu doğadaki başka canlılarda vardır, ama bana mükemmel geliyor böyle bir tasarım, şarkı da dediği gibi; İşte Öyle Birşey :)

Esenlikler,

Erdem Alaca
17-07-2013, 16:34
Kendinizi tanıtmak adına kendinizle yaptığınız röportajı çok beğendim. İlginç ve samimi bir sunum olmuş. Duygu ve düşüncelerinizi olduğu gibi başarılı şekilde takdim etmişsiniz.

Bir röportaj sorusu da benden:

Her gece uykuya dalarken Allah'a dua eder, bundan büyük bir manevi huzur duyardım diyorsunuz ve bunun yerine koyabilecek bir şey aradığınızı söylüyorsunuz. İnsanın insandan başka yardımcısı olmadığını düşünerek sizce gece yatmadan önce yarınki gün için hangi insanlara nasıl güzel bir iyilik yapacağınızı veya kendinize yapılan iyilikler için onlara nasıl teşekkür edeceğiniz planlamak sizin durumunuzda olan insanlara bir alternatif sunabilir mi?

Sn. ALKA, planlayabilme modunda olabilsem belki diyeyim, bilemiyorum. Çünkü bırakın başka insanlara iyilik yapabilmeyi kendime dahi yeterli iyilik yapamamaktayım bayağı bir zamandır :) Yani kafam: "Memleketin kurtulması, çocuklarımın geleceği, kendimin de artık tekrardangeçinebilecek bir iş bulup bu yaştan sonra anne baba parasına muhtaç olmanın ezikliğini atabilmek (iflas ettim) - insanların sokakta birbirine nefretle bakmasının yerine en azından 30 sene önceki halimize dönebilmek" gibi kavramlarla dönüp duruyor sadece, ne bir hobim kaldı, ne zevk alabildiğim bir şey. Anlayacağınız şu an ciddi bir boşluk ve bunalımdayım, çıkmaya çalışıyorum.

Saygılarımla,

Ahlaksız
17-07-2013, 16:37
Sn.NOLAN, evet doğal olarak o gibi istenmeyen durumlarımız da var elbet ama; benim hayran olduğum konu insan vücudunun genel işleyişi denebilir aslında.

Düşünebilmemiz, reflekslerimiz, gerektiği anda adrenalin salgısıyla gücümüzün katlanması, bağışıklık sistemimiz, içeride devamlı surette gerekli maddeleri üreten tesis (kan, sperm, yumurta, savunma hücreleri, vb.)

Tabii bunların bir kısmı veya çoğu doğadaki başka canlılarda vardır, ama bana mükemmel geliyor böyle bir tasarım, şarkı da dediği gibi; İşte Öyle Birşey :)

Esenlikler,
Mükemmel olan yanımız sadece beynimiz..Onu da iyi yönde kullanan birini bulmak zor..:)

Bir mürekkep balığının veya bir kutup ayısının mükemmel olduğunu düşünüyorum ama doğadan kopmuş bir homo sapiensin mükemmel olduğunu asla düşünemem..Bizim biyolojik yapımızda hiç bir üstünlük yok bilakis berbat bir biyolojik yapımız var..Direnç denilen şeyi nerdeyse tamamen kaybetmiş durumdayız..Haplarla ayakta durabiliyoruz..

Nevandaar
18-07-2013, 02:31
- Arkadaşlarıma pek söylemedim, eşim de anlayışlı ve saygılı bir insandır, tek istediği bu tür düşüncelerimi çocuklara aşılamam oldu - Allah korkusu olmalı bir insanda diye düşünüyor, ben de "Tamam" dedim, dedim ama okula gitmeye başladıklarında onları zehirlenmekten nasıl koruyacağım? Bunu da bilahare forumda konu olarak açıp tavsiyeler isteyeceğim arkadaşlardan.

Bir insan dünyevi işlerine engel olacak kadar muhafazakar olmadığı sürece dinlerin bir zararı olmadığını düşünüyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi yatmadan önce edilen birkaç dua, arada bir cuma namazlarına katılmak, arada birkaç gün oruç tutmak gibi hareketlerin zarardan ziyade fayda sağladığını düşünüyorum. İnsanın kendi kendine yaptığı bir çeşit zihinsel rahatlama, iç huzuru sağlama gibi.

-Ateist mi, deist mi, agnostik mi, panteist mi oldunuz?
Agnostik (bilinmeyenci) diye tarif edebilirim herhalde kendimi. Yani bir yaratıcının olup olmadığı düşüncesi hep beynimin bir köşesinde, insan vücudunun mükemmel bir mekanizma olması, beni "Acaba bir yaratıcı var mıdır?" düşüncesine itiyor hep.

Sadece tek bir hücremizin içi dahi apayrı bir dünya. Bunların birlik edip dünyadaki var olan canlıları meydana getirdiğini düşünüce insan doğaüstü bir güç arıyor arkasında. Ancak bu hale gelmemizin birkaç milyar yıl aldığını düşününce ve evrimsel süreci anlamaya çalışırken taşlar ufak ufak yerleşiyor yerine. Tabi evrimsel sürecin var olması demek yaratıcı alternatifi demek değil ancak yaratıcı arama ihtiyacını ortadan kaldırıyor en azından bu konuda.

Tam Ateist olmamama rağmen, dinden çıkmam evet, bir boşluk hissediyorum. İnanırken namaz kılmaz, oruç tutmazdım, vs. ama; her gece uykuya dalarken Allah'a dua eder, bundan büyük bir manevi huzur duyardım. Açıkçası bunun yerine koyabilecek bir şey arıyorum şu an. Ama bu demek değil ki kutsal kitaplar hakkında ikilemdeyim, kat-i surette kabul etmiyorum onları.

Zamanla arayışlar kayboluyor ve durumu kabullenmeye başlıyorsunuz. İlk zamanlarımda farklı dinleri araştırıyordum belki onlar doğrudur diye :)

evrensel-insan
18-07-2013, 02:50

Esenlikler,

Insanoglunun vucudu evrimsel olarak oyle oldugu icin mi isliyor, yoksa bir akil insanoglu vucudunu "oyle olsun diye" mi tasarladi.

Kisaca gozlem veren herhangibir sey ve onun ile ilgili her turlu kavramsal bilgi oyle oldugu icin mi/ yoksa herseyi bir amac ugruna oyle yapan bir akilli tasarimci mi var?

Tanri ihtiyaci ve aklin tanrilastirmasi konusundaki kilit soru ve secenek bunlar.

Sence hangisi.