Orijinalini görmek için tıklayınız : Yirmilik Dişe Beddua
Arkadaş, yirmilik diş diye bir şey varken tasarımcının varlığını, hele ki akıllı olanınınkini savunanlar neyin kafasını yaşıyorlar, anlamıyorum. Tasarımcı varsa bile kesinlikle kazmanın teki olmalı.
Üst çenemdeki yirmilik dişlerin ne zaman çıktıklarını dahi hatırlamıyorum. Öyle arada elime dişimsi sivri bir şeyler gelirdi, sonra onların zamanla kendiliğinden tam bir dişe dönüştüklerini farketmiştim. Herhangi bir rahatsızlık vermemişlerdi. Bunlarla ilgili anlatılanlarsa bana hep uzak gelmişti.
Uzun zamandır ağzımın arka tarafında (alt çene) gene bir hareketlilik vardı. Diğerleri gibi olur diye düşünüyordum. Fakat vatandaş büyüdükçe hem öne hem arkaya baskı yapmaya başladı. Arkaya doğru dişlerin üzerinde sıralandığı o dokuyu yararak ilerlemeye çalışıyor, ön tarafta ise ötekileri ittiriyor. Alt ön dişlerimin sırasını bozmaya başladığını farkettim geçen. Alt ön dişlerimdeki en zayıf halka olan dişin (yirmiliğin yer amaçlı olarak geriye doğru ittirip alt dişlerimin hizasını bozduğu diş bu, kaninmiş adı) üzerinde bir basınç, hafif bir sızlama hissediyorum zaman zaman. Yirmilik dişten kurtulmam gerekiyor sanırım. Çünkü elimle kontrol ettiğim kadarıyla yirmiliğin gelişimin tamamladığı, hiç o haliyle kalacakmış gibi durduğu yok.
http://www.dentarem.com/images/pedodonti_dis_03.jpg
Bugüne kadar hiç dişçi koltuğuna oturmadım. Diş gelişimini tamamlamamış gibi dursa da bu haliyle de maşallah hayvan gibi kökü, diğer azılardan eksiği yok fazlası var. Bu yüzden bayağı tırsıyorum.
Siz de ne başta ne kadar tırstığınızdan bahsedip hiç de korkmama gerek olmadığını söyleyebilirsiniz. :) Yoksa öyle değil mi?
Ahlaksız
24-08-2013, 15:43
Tom Hanks'in ''yeni hayat'' filmini seyreden birisi,dişçiden korksa bile yinede dişçiye gider:)
Erdem Alaca
24-08-2013, 16:50
Yirmilik dişten kurtulmam gerekiyor sanırım.Acilen hem de sn. murted... Şimdi yazacaklarım pek hoşunuza gitmeyebilir, lakin dost acı söyler derler :)
Ben de farkettim 20 yaş dişini, bir müddet sızladı-geçti, sızladı-geçti; önem vermedim.
Ta ki, bir gece yarısı bir sancı tuttu, ağrı kesiciler falan fayda etmiyor, soluğu bir hastanede aldım.
Dişçi baktı, "bu benim yapacağım iş değil" dedi, telefonla "Çene Mütehassısı" nı çağırdılar. Böyle de bir dal varmış tıpta, o an öğrendim.
Çene mütehassısı geldi, anesteziyi vurdu, sonra demir ustalarında "canavar" diye tabir edilen bir alet vardır ya (dönen daire şeklinde testere - demiri keserler onla); o aletin minyatürünü düşünün, onunla damağımı yardı :) , 20lik dişi söktü (içten gelişmişmiş bende çünkü), sonra dikişi bastı...
Geciktirmemekte fayda var :)
Yirmilik, veya akil disi denilen ucuncu azi disleri, rahatsizlik vermese de cekilebilir zira ileriki yaslarda problem yaratabilir. Gunumuzdeki pismis, yumusak yiyeceklere pek az, veya hicbir ogutme katkisi yoktur. Zaten, teorik olarak, katkisi olmadigindan atrofiye ugramistir bu dislerimiz.
Cekilmesi guc olan gomuk dislerdir. Tamamen disarda olan disler genelde zorluk cikarmaz. Anladigim kadariyla seninki zaten disrda, koku de genelde hayvan gibi olmaz, korkma ve hemen bir disciye gorun. Korkunun ecele faydasi olmaz :)
Çene mütehassısı geldi, anesteziyi vurdu, sonra demir ustalarında "canavar" diye tabir edilen bir alet vardır ya (dönen daire şeklinde testere - demiri keserler onla); o aletin minyatürünü düşünün, onunla damağımı yardı :) , 20lik dişi söktü (içten gelişmişmiş bende çünkü), sonra dikişi bastı...
Geciktirmemekte fayda var :)
Benimki büyük oranda dışarıda, damağa dalmazlar herhalde diye düşünüp rahatlamaya çalışayım bari.
Kötü senaryo; diş parçalanır ve bir kısmı derinin altında kalır, iş canavara düşer. :)
Cekilmesi guc olan gomuk dislerdir. Tamamen disarda olan disler genelde zorluk cikarmaz. Anladigim kadariyla seninki zaten disrda, koku de genelde hayvan gibi olmaz, korkma ve hemen bir disciye gorun. Korkunun ecele faydasi olmaz :)
Yok, bu bildiğimiz azı dişi gibi. Ağzın dışına bakan yani diğer dişe temas eden kısmı yükseklik olarak diğerlerinin seviyesinde. Fakat bir yerden sonra yükseklik azalıyor, yüzey seviyesine düşüyor. Çekmeye niyetlendiğinde dişçinin kerpetene kolayca gelecektir. :)
Muayeneden evvel sakinleştirici bir şeyler almak doğru olur mu acaba? Lokal anestezi yapılacak ya, ondan soruyorum.
Lise 2. sınıfta tanıdık bir dişçiye gidip, 20 yaş dişlerim çıkıyor dediğimde epey dalga geçmişti. Bu yaşta çıkmazmış.. Sonra şaşırdı tabi. 14'ümde başlayan ağrılar, 24'ümde son buldu. Hem de nasıl bir son..
4 yıl önce, askerdeyken ameliyatla aldılar alt çenedeki 2 dişi. Kırarak çıkarabildiler. Dikişler atıldı. 3 gün kimseyi duyamadım. İlk gün, dudaklarımın arasına kalem koyup sigara içecek bir delik oluşturdum :) Açılmıyordu dudaklarım.. Yemek içmek, hak getire.
Resmen eziyet. Ağrılar başlar başlamaz gidilmeli doktora. Sonra böyle tatsız anıların birikmesine neden olabiliyor bu dişler.
Muayeneden evvel sakinleştirici bir şeyler almak doğru olur mu acaba? Lokal anestezi yapılacak ya, ondan soruyorum.
Herhangi bir şey almana gerek yok. Anestezi verilince ağrı hissi oluşmuyor. Sadece duyulan sesler rahatsızlık yaratıyor.
Yaş 46, sol alt, sağ üstler hala ağzımda ve hala tam çıkamadılar, ara ara ben buradayım diyerek haber verirler. Gelgörki iğne fobisi yüzünden gidip çektiremem. :) ... ve ben diyabetim hergün iğne olurum. :( Çekilir dert değil be...
Herhangi bir şey almana gerek yok. Anestezi verilince ağrı hissi oluşmuyor. Sadece duyulan sesler rahatsızlık yaratıyor.
Lokal anesteji için verilenler de bu tip ilaçlar da doğrudan santral sinir merkezini etkiledikleri için beraber alınmaları etkileşim falan açısından sıkıntı yaratır mı diye sormak istemiştim. Yani sakinleştiriciyi tırstığımdan alıyorum. :) Randevuyu yarına aldım.
Yaş 46, sol alt, sağ üstler hala ağzımda ve hala tam çıkamadılar, ara ara ben buradayım diyerek haber verirler. Gelgörki iğne fobisi yüzünden gidip çektiremem. :) ... ve ben diyabetim hergün iğne olurum. :( Çekilir dert değil be...
Zormuş vallahi, çok geçmiş olsun...
Nevandaar
26-08-2013, 15:31
Bugüne kadar hiç dişçi koltuğuna oturmadım. Diş gelişimini tamamlamamış gibi dursa da bu haliyle de maşallah hayvan gibi kökü, diğer azılardan eksiği yok fazlası var. Bu yüzden bayağı tırsıyorum.
Siz de ne başta ne kadar tırstığınızdan bahsedip hiç de korkmama gerek olmadığını söyleyebilirsiniz. :) Yoksa öyle değil mi?
Dişçi fobisi çoğu kişide var ancak gereksiz bir korku. Diş genetiğim iyi olmadığından dolayı dişçi koltuğuna gerek yine bir sorun var mı diye gerek var olan sorunlardan dolayı çok oturdum. İlk birkaç sefer uyuşturucu iğnelerin vurulmasına izin veriyordum ancak sinirlere zarar verdiğinden dolayı yıllardan beri dişçiye gittiğimde herhangi bir uyuşturucu iğne vurdurtmuyorum. Sanıldığı gibi de aman aman bir acı yok. Hele iğne olursa sivrisinek ısırığı çok daha rahatsız edici diyebilirim.
Paleocafe ve beslenmebulteni gibi sitelerde uzun bir süre geçirmenizi tavsiye ederim. Enerji ihtiyacının yağ ve bir miktar işlenmemiş karbonhidrat kaynaklarından sağlandığı beslenme türleri ile oldukça rahatlayacağınızı söyleyebilirim.
Bugün doktor hanım bana dişlerimi inceledikten sonra elim değmişken bunu yapayım bari diye düşünmüş olmalı ki talebim olmamışken bir tartar temizliği yapıp ardından diş hastanesine git dedi. Yirmilik dişlerin çektirilmesi/çıkartılması işine anladığım kadarıyla yakınlarda hali hazırda diş hastaneleri falan varsa devlet hastanelerinin polikinliklerinde pek bakmıyorlar Ya da doktor benim yirmiliği çekmekten tırstı. :) Perşembe diş hastanesine gideceğim bakalım.
İlk birkaç sefer uyuşturucu iğnelerin vurulmasına izin veriyordum ancak sinirlere zarar verdiğinden dolayı yıllardan beri dişçiye gittiğimde herhangi bir uyuşturucu iğne vurdurtmuyorum.
Bu şekilde bakım falan mı yaptırıyorsunuz? Uyuşturmadan diş çektirmenin travmatik bir deneyim olacağını düşündüğümden soruyorum.
Erdem Alaca
28-08-2013, 02:23
Muhtemelen uyuşturucu sprey (http://www.doktorumonline.net/mid/danismahatti/c/8/id/83747/Dis_uyusturucu_sprey.htm)'den bahsetti sn.Nevaandaar.
Sizin de aklınızda bulunsun sn.Murted; şimdiden geçmiş olsun.