Orijinalini görmek için tıklayınız : Cinnet
Ahlaksız
28-08-2013, 03:32
Şimdi okuduğum bir haber;
Cinnet getiren baba K.Ö. çocukları 4 yaşındaki Kübra ve 7 yaşındaki Kenan’ı başlarına taşla vurarak öldürdü. K.Ö. daha sonra hareket halindeki bir kamyonun önüne atlayarak intihar etmek istedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24601375.asp
Bu cinnet denilen şey nasıl bir şeydir?
Bilimsel bir tanım okuyorum ama doyurucu gelmiyor bana..Şurada yazmış mesela bir doktor;
http://www.depam.com/depam/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=63
Peki..Yinede bu haberi anlamakta insan zorluk çekiyor..
Sonuçta kredi borcu..Neden çocuklarının kafasını taşla ezmek bir çözüm oluyor?
Hem de okumuş bir adam yapıyor bunu..
evrensel-insan
28-08-2013, 20:53
Cinnetin karsiligi sozluklerde "delilik" diye geciyor.
Bir kisinin cinnet gecirmesi, yani delirmesi tamamen sosyo-psikolojik bir dusunce ve davranis.
Yalniz kimin hangi dusunce ve davranisinin delilik ya da delirmek oldugunun saptanmasi ise farkli bir konu.
Sonucta deliligin karsiti eger normallik ise; normalin ne oldugunun kim tarafindan ve nasil saptandigi ise basta sosyo-etik toplumsal degerler veriler ve tabular, evrensel hukuk ya da ulke kanunlari insan haklari hak ve ozgurlukler ya da toplumu yonlendiren degerler olarak ve de bilimsel temelde ele alinmasi ise, farkli bir konu.
Yani neyin kime/neye gore NORMAL YA DA ANORMAL OLMASI.
Ahlaksız
28-08-2013, 21:45
Cinnetin karsiligi sozluklerde "delilik" diye geciyor.
Bir kisinin cinnet gecirmesi, yani delirmesi tamamen sosyo-psikolojik bir dusunce ve davranis.
Yalniz kimin hangi dusunce ve davranisinin delilik ya da delirmek oldugunun saptanmasi ise farkli bir konu.
Sonucta deliligin karsiti eger normallik ise; normalin ne oldugunun kim tarafindan ve nasil saptandigi ise basta sosyo-etik toplumsal degerler veriler ve tabular, evrensel hukuk ya da ulke kanunlari insan haklari hak ve ozgurlukler ya da toplumu yonlendiren degerler olarak ve de bilimsel temelde ele alinmasi ise, farkli bir konu.
Yani neyin kime/neye gore NORMAL YA DA ANORMAL OLMASI.
Bir öğretmenin,kendi çocuklarının kafasını taşla ezmesini nasıl açıklayabiliriz sn.evrensel-insan?
evrensel-insan
28-08-2013, 21:48
Bir öğretmenin,kendi çocuklarının kafasını taşla ezmesini nasıl açıklayabiliriz sn.evrensel-insan?
Sosyo-psikolojik bunalim.
Ahlaksız
28-08-2013, 21:58
Sosyo-psikolojik bunalim.
Borç için bir akademisyenin kendi çocuklarını vahşice katletmesi,bu kadar kolay açıklanmamalı..
Köprüden kendini atarsa,kendi kafasına sıkarsa,borcu olan kişilere/kurumlara karşı vahşice birşeyler yaparsa,''bunalım/cinnet'' deyip geçebiliriz ama bir öğretmenin böyle vahşi bir cinnet geçirmesi akılalmaz birşey..!
evrensel-insan
28-08-2013, 22:23
Borç için bir akademisyenin kendi çocuklarını vahşice katletmesi,bu kadar kolay açıklanmamalı..
Köprüden kendini atarsa,kendi kafasına sıkarsa,borcu olan kişilere/kurumlara karşı vahşice birşeyler yaparsa,''bunalım/cinnet'' deyip geçebiliriz ama bir öğretmenin böyle vahşi bir cinnet geçirmesi akılalmaz birşey..!
Bu bilimsel bir aciklama. Bu bunalimin neduzeyde oldugu ancak bunalimi yasayan kisi ile yapilacak olan psikotrepi de ortaya cikar.
Aslinda psikonun bir yonu de, psikopatliktir. Yaalniz bunlar genelde deli degil; aksine akilli ve planli hareket eden kisilerdir. Mesela seri katiller, kiralik katiller v.s.
Soyle dusun bir cellatin kelle almasi ile bir kisinin kendi cocuklerini vahsice katletmesi ya da tore adina bir babanin kizini katletmesi ya da diri diri gommesi arasinda islenen cinayet acisindan ne fark var?
Sadece nedenleri farkli.
Dolayisi ile kisi eger boyle bir cinayete imza atiyorsa, KENDI AKLINCA BUNUN DOGRULUGUNA KENDISINI INANDIRMISTIR.
evrensel-insan
28-08-2013, 22:26
Soyle dusun. Kendisi intihara karar veriyor ve oldukten sonra yasayacak olan cocuklarinin "sahipsiz kalacagina" karar veriyor ve kendince onlarin bu sahipsizlikte "aci" v.s. cekmemesi adina, onlari da kendi intiharina kendi karari ile ortak ediyor.
Ahlaksız
28-08-2013, 22:37
Bu kişi bir öğretmen..Mutlak babasız çocukları da eğittiği olmuştur..Yani çocukların babasız da büyüyebileceğini bilen birisi..Haliyle kendi cinnetine çocuklarını da karıştırması,sizin ve yukarıdaki linkteki doktorun açıklaması yeterli olmaz..
evrensel-insan
28-08-2013, 22:40
-Mania son eki, ayni -phobia, -hobia gibi her turlu dusunce ve davranisin sonuna eklenebilir.
Bunlardan -mania son eki dilimizde "manyaklik" olarak gecer. -phobia ise "korku" yu ifade eder. -Hobia da aliskanliklar ya da hoslanilan/haz alinan ve kisinin yasam ve iliskisinde vazgecemedigi davranislardir.
evrensel-insan
28-08-2013, 22:42
Bu kişi bir öğretmen..Mutlak babasız çocukları da eğittiği olmuştur..Yani çocukların babasız da büyüyebileceğini bilen birisi..Haliyle kendi cinnetine çocuklarını da karıştırması,sizin ve yukarıdaki linkteki doktorun açıklaması yeterli olmaz..
Aksine kendi cocuklarina, kendi oldukten sonra artik yasami ogretecek bir kisinin, kurumun v.s. bulunamayacagini dusunuyor. Iste onlarin sahipsiz kalma inanci da bu oluyor.
evrensel-insan
28-08-2013, 22:49
Mesela bir kisi hobisini uygulayamadiginda ya da korkusunu yasadiginda panik atak gecirebilir. Iste bu panik atak gecirme sirasinda her turlu mania beyni esir alir ve kisi saglikli, zinde v.s. dusunemez.
Tabi burada inancsal ideolojik bir degerin cinayeti soz konusu ise, boyle bir panik atak yasanmaz ve kisi kendindedir.
Mesela basligimizdaki ornekte ogretmen baba panik atak gecirmis olabilirken, kizini diri diri gomen ya da infaz eden/ettiren bir baba kendindedir. Biri icinde bulundugu ortamin durumun sartlarin v.s. kurbani olurken, digeri tore etiginin inancinin kurbani olmustur.
Vefik Sami
28-08-2013, 23:15
Bu tip haberleri okuduğumda/duyduğumda, toprağın altı mı yoksa üstü mü daha hayırlı; karar veremiyorum.
Ahlaksız
29-08-2013, 01:11
Aksine kendi cocuklarina, kendi oldukten sonra artik yasami ogretecek bir kisinin, kurumun v.s. bulunamayacagini dusunuyor. Iste onlarin sahipsiz kalma inanci da bu oluyor.
Böyle düşünerek çocuklarını katletti diyelim..Peki bu kişi neden böyle düşünüyor?Bu kişinin böyle düşünmesine neden olan toplumsal değerler(?) nelerdir mesela?
Bu kişi bir cinnet geçiriyor ama bu cinnet durduk yere olmuyor..Bu cinnetin geçmişinde hastalıklı olarak çocuklarına bağlanma var..Bu aşırı bağlanma nedeni nedir?
Mesela bir kisi hobisini uygulayamadiginda ya da korkusunu yasadiginda panik atak gecirebilir. Iste bu panik atak gecirme sirasinda her turlu mania beyni esir alir ve kisi saglikli, zinde v.s. dusunemez.
Tabi burada inancsal ideolojik bir degerin cinayeti soz konusu ise, boyle bir panik atak yasanmaz ve kisi kendindedir.
Mesela basligimizdaki ornekte ogretmen baba panik atak gecirmis olabilirken, kizini diri diri gomen ya da infaz eden/ettiren bir baba kendindedir. Biri icinde bulundugu ortamin durumun sartlarin v.s. kurbani olurken, digeri tore etiginin inancinin kurbani olmustur.
Hayır,bu kişi de kendinde üstat..
Panik atakla da bu olayın alakası yok..Panik atak hastaları kriz geçirirken de kendilerindedirler ve panik atak hastalarının başkalarına zarar verme gibi bir düşünceleri de yoktur..Bu kişilerin derdi tamamen kendi düşünceleridir..
evrensel-insan
29-08-2013, 01:17
Böyle düşünerek çocuklarını katletti diyelim..Peki bu kişi neden böyle düşünüyor?Bu kişinin böyle düşünmesine neden olan toplumsal değerler(?) nelerdir mesela?Bu kişi bir cinnet geçiriyor ama bunun geçmişinde hastalıklı olarak çocuklarına bağlanma var..Bu aşırı bağlanma nedeni nedir?
Iste bu kisiye ozel sorunun yanitini ancak kisi psikotrapide verebilirdi. Yani kendince kendine dogrulayarak uyguladigi inancini uygulama oncesi aciklayabilirdi. Tabi bu bilincli ya da bilincsiz olabilir. Duygusal ya da akilci olabilir.
Hayır,bu kişi de kendinde üstat..
Panik atakla da bu olayın alakası yok..Panik atak hastaları kriz geçirirken de kendilerindedirler ve panik atak hastalarının başkalarına zarar verme gibi bir düşünceleri de yoktur..Bu kişilerin derdi tamamen kendi düşünceleridir..
Ben "kendinde degil" demedim ki! Yalniz yaptigi eylemin bilincinde olmayabilir. Bir anlik duygu/akil caresizligi ve esaretin bir eylemi olmus olabilir.
Sart degil, panik atak geciren "zarar verme" algisinda sadece kendi olarak vardir. Dolayisi ile kendine zarar verecegine inasndigi cevresine zarar verebilir. Ya da yapmak istedigini onleyene saldirabilir.
Erdem Alaca
29-08-2013, 01:20
Bu cinnetin geçmişinde hastalıklı olarak çocuklarına bağlanma var..Bu aşırı bağlanma nedeni nedir?
Baba olduğunuz ilk gün bunu anlayacaksınız sn.NOLAN.
(Bir arkadaş tavsiyesi, fazla da geç kalmayın benim gibi, niye daha önce yapmadım diye hayıflanıyor insan :) )
evrensel-insan
29-08-2013, 01:24
(Bir arkadaş tavsiyesi, fazla da geç kalmayın benim gibi, niye daha önce yapmadım diye hayıflanıyor insan :) )
Babalik egosal temelde dogal zihniyet olarak "sahipligi" ilk akla getirir. Babasizlik ta bu temelde sahipsizliktir.
Halbuki babalik arkadaslik temelli ve tecrube temelli kollama/koruma olmali. Zaten boyle dusunse ne intihar eder ne de cocuklarini oldururdu. Cunku kendi olmasdiginda cocuklarinin korumasiz kalacagini dusunurdu.
Ayrica yasam hak ve ozgurlugu algisi da yok. Bir kisi kendi yasam hakkini kendi sonlandirabilir, ama baskasinin yasam hakkini sonlandirmasi insanlik sucudur.
Ahlaksız
29-08-2013, 03:24
Sn.Erdem;her borca giren,her iflas eden baba,iki çocuğunun kafasını taşla ezerek mi öldürüyor?
Bu olayda aşırı bir sahiplenme durumu var..Bu olgu Türk toplumunda kanıksanmış durumda..Herkes birilerine inanılmaz bir şekilde bağlı..Kimisi işine,kimisi eşine,kimisi çocuklarına,kimisi futbol takımına,kimisi de inancına..
Neden?
Neden bu kadar bağlanma ihtiyacı duyuyoruz?
Yani bırakın inancı veya çocukları;sizinde çok iyi bildiğiniz gibi insanlar oy verdikleri partiyi bile ölümüne destekliyorlar..Bu nasıl bir hastalıktır?
Yok mu bu konularda,bu hastalıklı toplumda kafa patlatan birileri?
Bu aşırı bağlanma konusu çok çok önemli..Kadın cinayetleri denilen olgu,bu aşırı bağlanma sonucunda oluyor..Yoksa bir insan neden çok sevdiği eşini sokakta delik deşik etsin?
Toplumun çivisi çıkmış durumda ama kimsenin umurunda değil..Sonra da Nolan daha ne bekliyorsun diyor sn.Erdem..:)
Erdem Alaca
29-08-2013, 13:32
Merhaba sn. NOLAN. Vallahi dediklerimde ısrarlıyım: Bir an önce evlenin, baba olun. :)
Yok yani böyle bir duygu dünyada, o ilk gün doğduğunda kedi gibi şeyi :) camdan görüyorsun ya ilk halini, hemşirenin kucağında..
Ben bir babanın/annenin çocuklara bağlılığını ancak böyle açıklayabilirim; anlatmakla olmaz - yaşamak lazım. Bana da annem, babam diyorlardı geç kalma evlat sahibi olmakta diye, ben kulak asmıyordum pek.
Şimdi cinnet konusuna gelirsek, bu tabii ki normal değil, ya da onaylanacak bir davranış asla değil.
Yani şöyle düşünelim, hayatı boyunca çocuklarının kılına zarar gelmesine müsade etmeyecek baba/anne, yemez yedirir, gezmez gezdirir tarzı anne-baba gelip de nasıl evlatlarını keser/boğar?
Cinnet geçiren insan aklını oynatmıştır tamamen bana göre.
Yani kişi kendisi intihar ediyorsa, bir nevi Umre'ye gitmiştir diyebiliriz, ama cinnet geçirip çocuklarını kesmişse, tam anlamıyla Hac'ca gitmiştir, gibi...
E, aklını tam anlamıyla oynatmış bir insandan da normal bir davranış beklememek lazımdır. O an çocuklarını keserken o, onlar için yine en iyisini yapıyor olduğunu zannetmektedir - böyle düşünüyorum.
Kimse aklını oynatacak kadar derin buhrana düşmesin isterim.