PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yahudi ile Kayseri'li

Erdem Alaca
22-09-2013, 03:15
Yahudi'nin biri, eşşeğini pazarda satılığa çıkarmış. Bir ara bir Kayseri'li hayvana talip olmuş. Fiyatını sorduğunda Yahudi: "İhtiyacım var, 25 mecidiye beyim" demiş.

Sıkı bir pazarlık sonrası 20 mecidiyeye anlaşmışlar. Kayserili çabukca 20 mecidiyeyi vermiş, kaptığı gibi eşşeği evinin yolunu tutmuş.

Öyle bir eşşeğin ortalama ederi 50 mecidiyeymiş. Kayserili giderken yolda mahallenin çocuklarını görmüş:

"Sizin uyanık dediğiniz Yahudi'den 50 mecidiyelik eşşeği 20'ye kapattım."

Çocuklar hemen Yahudi'nin yanına varmışlar, "Yuuhhh" demişler, "Bir de uyanık geçinirsin, Kayserili yarı fiyatından da aza almış eşşeği"

Yahudi kıs kıs gülerek: "O hayvanın bir ayağı sakat, laf kalabalığıyla sezdirmedim vaziyeti, biraz yük koysan üstüne taşıyamaz, değil 20; 5 mecidiye bile etmez hayvan"

Çocuklar koşarak Kayseri'liye yetişmişler: "Yuuuhh sana Kayserili. Yahudi seni öyle bir kazıklamış ki, sakat hayvanı satmış, senin ruhun duymamış."

"Ne sakatı evladım?" demiş Kayserili, "O bunağın sakat zannettiği hayvanın ayağına bir çivi girmiş, ondan topallıyor - Yahudi onun farkında değil ama ben hemen görüverdim."

Çocuklar Yahudi'ye koşmuşlar: "Yuuhh sana Yahudi, Kayserili nasıl tongaya getirmiş seni, sağlam eşşeği verdin 20 mecidiyeye; halbuki hayvanın ayağına sadece çivi batmış, onu çıkarınca Kayserili, satacak 50 mecidiyeye."

Yahudi biraz sinirlenmiş, çocuklara "Evladım siz beni ne sanıyorsunuz? O hayvan elbette ki sakat, ben Kayserili'yi uzaktan görünce, ona yem atmak için alelacele sokuverdim o çiviyi, onun göreceği şekilde."

Çocuklar tekrar Kayserili'ye dönerler, durumu anlatırlar - sağlam ve ince bir kazık yediğini söylerler. Kayserili'de:

"Vay anasını... Demek verdiğimiz mecidiyeler de sahte olmasaydı, hakikaten kazığı yiyecektik!" demiş.

------------------

Ne alaka? :)

Var biraz alaka...

Burnumuzun dibinde bir Kayseri'li var, üstelik gizli Yahudi ayrıca; hazırlıklar yapıyor bir şeyler için - anlayın gari, fıkradan da ders çıkarın.