PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dunya'da Tanrisizlar Sayi Olarak Onde

evrensel-insan
29-10-2013, 02:15
Asagidaki tabloda;

ordering the groups, not providing a definitive number"

Religion

Adherents

Christianity

2.1 billion

Islam

1.5 billion

Secular*/Nonreligious*/Agnostic/Atheist

≤ 1.1 billion

Hinduism

1 billion

Chinese traditional religion*

394 million

Buddhism*

376 million - 1.2 billion

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religious_populations

Ucuncu ile sonuncuyu topladigimizda, sayisal olarak; 2.3 Milyar ile Hristiyanlik toplami olan:2.1 Milyari geciyoruz.

Budizm, dini olan ama tanrisi olmayan bir akimdir.

evrensel-insan
29-10-2013, 02:37
Bu da dinsizlerin, bir dine mensup olmayanlarin, dini olmayanlarin durumu.

Irreligion by country

World nonreligious population by percentage, Dentsu Institute (2006) and Zuckerman (2005)
Irreligion, which may include atheism, agnosticism, ignosticism, antireligion, skepticism, freethought, antitheism, apatheism, non-belief, secular humanism, and deism, varies in the different countries around the world.

About 16% of the world population (1.1 billion people) are estimated to be nonreligious.

http://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion_by_country

Dentsu ve Zuckerman'in yapmis olduklari arastirmaya gore. % olarak dunya dini olmayanlarin nufusu.

Dini olmama, ateizmi, agnostisizmi, ignostisizmi, din karsitligini, supheciligi, serbest dusunceyi, teizm karsitligini, apateizmi, inancsizligi, sekuler humanizmi, ve deizmi butun dunyanin farkli ulkelerinde cesitlilik olarak icerebilir.

Dunya nufusunun %16'si (1.1 milyar halk) nin dinsiz oldugu tahmin edilmektedir.

evrensel-insan
29-10-2013, 03:19
Bilinen inanc sistemlerinin listesi burda, yani temeli inancsal (olumlu/olumsuz) olan;

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8216

Var
29-10-2013, 06:56
Ucuncu ile sonuncuyu topladigimizda, sayisal olarak; 2.3 Milyar ile Hristiyanlik toplami olan:2.1 Milyari geciyoruz.Budizm, dini olan ama tanrisi olmayan bir akimdir.

Bence tanrisi olan veya olmayan olarak ayirmak yanlis.Daha uygunu belirli rituelleri olan veya
Olmayan olarak ayirmak daha mantikli.

Psiko
29-10-2013, 11:35
Hiç samimi bir arkadaşınıza "Bana Fatiha suresini okur musun " dediniz mi ?
"Abi şimdi sırası mı ?" diye soran o kadar insan var ki.
Ne alaka diyebilirsiniz.
Çoğunluğu Müslüman olan !!! bir ülkede yaşadığım için,kendisini "Elhamdilüllah Müslüman" olarak tanımlayanlara mecburen bu ve benzeri son derece basit sorular sormaktayım.
Bakayım mensubiyet iddia ettiği inancının bazı temel konuları hakkında ne kadar bilgili diye.

Geçen gün Tv 7 sokakta bir araştırma yapıyordu.
Konu "Halife"ler idi.
Cevap veremeyenlerin içinde ne başörtülüler ne sakallılar vardı.
Ama sorulduğunda "Elhamdilüllah Müslüman" idi hepsi.
Halifelerden daha çok "Son peygamber kimdir ?" sorusuna Ebubekir diyen mi ararsın,Ömer diyen mi ararsın,Ali diyenler bayağı bir çoğunluktaydı,İsa diyen mi ararsın,Musa diyen mi ararsın ?
Adem diyen dahi çıktı.

Kanımca konu başlığına konu olan araştırmayı yapan kişiler işin derinine inmeden sadece "İnanıyor musun ? İnancın ne ?" şeklinde yüzeysel sorulara aldıkları cevapları sayısallığa dönüştürmüşler.

Daha bir nitelikli araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkarırsa hiç şaşırmam şahsen :)

uyar
29-10-2013, 12:40
kudus'de mescidi aksaya girmistim.. oraya biliyorsunuz sadece muslumanlar aliniyor.. kapidaki askere muslumanim dedim mecburen.. adam bir sure oku dedi... tekleyerek fatihaya basladim... adam bana bakti bakti... tamam tamam sen turksun dedi... gec

evrensel-insan
30-10-2013, 00:40
Hiç samimi bir arkadaşınıza "Bana Fatiha suresini okur musun " dediniz mi ?
"Abi şimdi sırası mı ?" diye soran o kadar insan var ki.
Ne alaka diyebilirsiniz.
Çoğunluğu Müslüman olan !!! bir ülkede yaşadığım için,kendisini "Elhamdilüllah Müslüman" olarak tanımlayanlara mecburen bu ve benzeri son derece basit sorular sormaktayım.
Bakayım mensubiyet iddia ettiği inancının bazı temel konuları hakkında ne kadar bilgili diye.

Geçen gün Tv 7 sokakta bir araştırma yapıyordu.
Konu "Halife"ler idi.
Cevap veremeyenlerin içinde ne başörtülüler ne sakallılar vardı.
Ama sorulduğunda "Elhamdilüllah Müslüman" idi hepsi.
Halifelerden daha çok "Son peygamber kimdir ?" sorusuna Ebubekir diyen mi ararsın,Ömer diyen mi ararsın,Ali diyenler bayağı bir çoğunluktaydı,İsa diyen mi ararsın,Musa diyen mi ararsın ?
Adem diyen dahi çıktı.

Kanımca konu başlığına konu olan araştırmayı yapan kişiler işin derinine inmeden sadece "İnanıyor musun ? İnancın ne ?" şeklinde yüzeysel sorulara aldıkları cevapları sayısallığa dönüştürmüşler.

Daha bir nitelikli araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkarırsa hiç şaşırmam şahsen :)

Burada aci olan ayni yontemi eli kanli seriat teroristlerinin de yapmasi.

Biliyorsun gecenlerde yol kesim "sunni misin, degil misin?" sorgulamasi yapmislar ve sunni olmayanlari katletmislerdi.

Buradaki sorun OGRENMEK ILE BILMEK FARKI sorunudur.

Sen birak dini, milli temelde de tarihi temelde de genelde halkimiz cogu seyi bilmez.

I.Marsi'ni okuyamaz, mesela ya da andi. Ataturk'un dogum tarihini bilmez, genclige hitabeyi bilmez. Tarihi bilmez. Kisaca GENEL KULTURDEN YOKSUN BIR TOPLUMUZ.

Ayrica o dedigin "laik muslumanlar" da sadece "elhamdulillah muslumanim" i sadece aldiklari bir iletim olarak kullanirlar.

Islamin ya da imanin sartini yerine getiren kac kisi vardir.

Aslinda VESAYET ILE KIMSEYE BIR SEY OGRETILEMEZ. Herkes bir seyi ancak kendi isterse ogrenir.

BILGIYE OGRENMEYE BILMEYE ACIK BIR TOPLUM DEGILIZ, eaberciyiz, e haliyle o da yas ve zaman gectikce unutuluyor.

Olimpiyat
30-10-2013, 01:08
Aslında adam gibi felsefe öğretilse, ,diğer bilimleri geçtim, sadece felsefe adam gibi öğretilse, diğer bilimlerin felsefeyi bilen gençler tarafından ileride memlekette inşa edileceğine inanıyorum.

Felsefe yapmaya çalışan bir toplum, istese de ezberci olamaz. Tiksinir ezbercilikten.

evrensel-insan
30-10-2013, 01:16
Aslında adam gibi felsefe öğretilse, ,diğer bilimleri geçtim, sadece felsefe adam gibi öğretilse, diğer bilimlerin felsefeyi bilen gençler tarafından ileride memlekette inşa edileceğine inanıyorum.

Felsefe yapmaya çalışan bir toplum, istese de ezberci olamaz. Tiksinir ezbercilikten.

Felsefeyi bilmekten once ogrenmek onun icin de gereksinim duymak gerekir. Sonucta felsefeyi ogrenmek ve bilmek, bir suru ideolojik inancsaal dogruya ters geleceginden, ezber bozulmasini gerekli kilacaktir.

Ayrica felsefe bilinmis olsa; herkes en azindan neyi neden ve nasil savundugunu aciklayabilir. Felsefi olarak neyi ne temelde ve neden savundugunu aciklayabil;ir.

Toplumumuz cagdas ogrenimde en az 3 asir geridedir.

Hala metafizigi, sadece bir fizik otesi olarak algi yaygindir. Metafizigin felsefenin varlik dali ile ilgilenen bir kolu oldugu bilinmez. Epistemoloji bilinmez, teoloji, teleoloji ve benzeri felsefi kavramlar ve de anlam ve icerigi bilinmez.

Cunku toplumumuz KENDISINE VERILENI ALMAK ONA BIAT ETMEK VE EN COK ZORLAMA ILE SADECE VERILENE KARSIYA GECEREK KARSI CIKMAYA alistirilmistir.

O da "asilik, isyan v.s." temelli bir "bas kaldiri" olarak algilasnir.

Her turlu degere toplumsal bagimlilik ve baglilik kisisel degil, toplumsal kutuplasma temelinde biz ve otekilestirmek icin kullanilir.

Ustelik herkes hem bilmez hem de bilmis gibi ahkam keser ve ogrenmeyi bile istemez.

Vefik Sami
30-10-2013, 12:24

Dünyada "Felsefe yapmaya çalışan bir toplum oluşturma" fikri, pratiğe dönüştürme anlamında şimdiye kadar hiç denenmiş midir ?
Denenmişse, başarılı olunmuş mudur ?
Yoksa bu "parlak" fikir, ilk sizin aklınıza mı geldi ?

Platon bile tüm toplumun felsefe ile uğraşmasının mümkün olmadığını düşünüp, dünyayı filozofların yönetmesi gerekttiğini ileri sürmüş.

Fener-Gaassaray derbsinin bir çok hayati sorundan daha "önemli" görüldüğü bir toplumda, bunu nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz ? İnsanların ilgisini "felsefe ile uğraşma"ya nasıl yönlendireceksiniz ?

evrensel-insan
30-10-2013, 22:35
Kimin neyi ne kadar bildigine dair, guzel bir ornek;

Vatandaşın ODTÜ açılımına çok şaşıracaksınız!

http://www.muhalifgazete.com/video/480/vatandasin-odtu-acilimina-cok-sasiracaksiniz.html

inferno
30-10-2013, 23:01
1:14 adam İbrahim tatlısese bağladı :)