PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Din Dersine Hayır

mücerred
07-11-2013, 18:28
Din çocukların ruhsal saglıgına zarar verir.Yetişkin bir insan olduklarında istiyorlarsa ana babalarının dinlerini veya başka dinleri ögrenebilirler.
Devletin dini ögretmek gibi bir görevi oldugunu düşünüyor ve din derslerine en fazla itirazımız bu derslerin zorunlu olmasına oluyor.

Halbuki insan saglıgına zararlı olan bir çok şeye devletler yasaklama ve sınırlama getirebiliyor.Sigara,alkol,uyuşturucu maddelerinde yaş sınırlaması ve yasaklamaları görüyoruz.
Dinin de çocuklara ögretilmeyecek kadar zararlı oldugunu göstermeliyiz.
Bu baglamda din derslerine karşı çıkmak ahlaki ve vicdani bir sorumluluktur.

Bu konuda nasıl bir kampanya başlatabiliriz neler yapılınabilinir?

Din çocuklar için neden zararlıdır bunu maddeler halinde yazıp bir kampanya ya dönüştürebiliriz.
1 Dinin Yaratılış Açıklaması
Din bütün insanların Adem ve Havva dan geldigini söylüyor.İnsanların çogalmasınıda kardeşlerin birbiriyle ilişkiye girmesiyle oldugunu iddia ediyor.
İnsanlıgın bir ensest ilişkiler sonucu çogaldıgı iddiası
Bununla beraber Ademin ogullaının kız kardeşleriyle evlenmek için birbirini öldürdügü iddiası
2 Cennet Meselesi
İslama göre sadece müslüman olanlar cennete gidebilirler Çocuklar sadece kendilerinin cennete gideceklerini müslüman olmayan arkadaşlarının cennete gidemeyecegini ögrenmesi nasıl bir şey acaba?
3Cehennem Meselesi
Evrensel hukuk artık işkenceyi suç saymaktadır.biz çocuklarımıza cehennme gidenlerin nasıl işkenceler görecegini anlatan dini ögrenmesini demokratik bir hak olarak göremeyiz

Erdem Alaca
07-11-2013, 21:29
4) (İslam dini için) Bu dini kabul etmeyenlerin bulundukları yerde öldürülmeleri/imha edilmeleri.

Bu tarz ayetlerin bırakın çocuklarımızı, insanlık denen kavram ile bağdaşması mümkün müdür?

Bir din öğretmeni şuna cevap verse ya:

Çocuk: Öğretmenim, ben elhamdürillah Müslüman'ım...
Hoca: Rabbimize şükür, öylesin yavrucuğum.

Çocuk: Peki öğretmenim, Allah'ın emrine göre ben Müslüman olmayanları nasıl bulup da öldüreceğim?

Hoca: ???

Mevzu bu kadar basit aslında, anlamak insanların işine gelmiyor...

inferno
07-11-2013, 21:31
Mesela Türkiye'de yaşayan bir hıristiyan ailenin ferdi olsa bu çocuk neden İslam ile ilgili ders almak zorunda kalıyor?
Kızım şu an ilkokul ikiye gidiyor ben onun beyninin din ile doldurulmasını istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Sesli
07-11-2013, 22:52
Eğer TÜRKİYE CUMHURİYETİ gerçekten LAİK ise böyle bir devlette zorla insanlara İSLAM dinini öğretmeye kalkmazlardı. Yapılması gereken, devleti idare edenlerin LAİKLİK ilkesine uymadıklarını belirten, bir dava açılmalı ve bu davaya laik vatandaşlarımızın katılması sağlanmalıdır. Bence tek çare budur. Böyle bir dava açılmasına gayret etmekten öte bir başka yol aklıma gelmiyor.

Sesli
07-11-2013, 22:53
Eğer TÜRKİYE CUMHURİYETİ gerçekten LAİK ise böyle bir devlette zorla insanlara İSLAM dinini öğretmeye kalkmazlardı. Yapılması gereken, devleti idare edenlerin LAİKLİKilkesine uymadıklarını belirten bir dava açılmalı ve bu davaya laik vatandaşlarımızın katılması sağlanmalıdır. Bence tek çare budur. Böyle bir dava açılmasına gayret etmekten öte bir başka yol aklıma gelmiyor.

Neva
07-11-2013, 23:31
Eğer TÜRKİYE CUMHURİYETİ gerçekten LAİK ise böyle bir devlette zorla insanlara İSLAM dinini öğretmeye kalkmazlardı. Yapılması gereken, devleti idare edenlerin LAİKLİKilkesine uymadıklarını belirten bir dava açılmalı ve bu davaya laik vatandaşlarımızın katılması sağlanmalıdır. Bence tek çare budur. Böyle bir dava açılmasına gayret etmekten öte bir başka yol aklıma gelmiyor.

Sayin Sesli;

Boyle bir dava, sadece diger dinlerin ulkede patlama yapmasina sebep olur.
Yani dinden veya din egitiminden kurtulmus olmassiniz.

Cunku genellemeye aldigimizda tum laikler dinsiz degiller.
Misal; Bir hristiyan diyecek ki, cocugumun okulda islami din dersi almasini istemiyorum. E peki secmeli Jesus dersi de versek yaninda deseler, o hristiyan ne der sizce?

Birilerinin istedigi budur zaten.

Boyle bir dava, ancak butun dinlere iliskin olursa bir anlam kazanir. Yani egitim bazinda dindar bir cocuk yetistirmek istemiyorum seklinde.
Ancak, diger bir sorun da, o cocugun yasaminin sonuna degin, herhangi bir din'e kaymayacaginin garantisini verebiliyor musunuz?

En yakin ornek bizleriz cunku. Hepimiz din egitimi aldik zamaninda.

Bu konuda nasıl bir kampanya başlatabiliriz neler yapılınabilinir?

Devlet okullarina iliskin mevcut dinlere dair, ders verilmesine itiraz edilebilir. Ornegin; madem ki ateistlerin de hakki korunacakmis, o zaman ateistlere de kendi cocuklarina iliskin din dersi almama hakki verilmeli.

Simdi bir cocuklar, gencler bize emanettir hikayesi var.

Dogal olarak boyle bir itirazla gidildiginde de, ama efendim biz muhafazakar demokrat oldugumuzu, alenen deklare etmis bir yonetimiz diyecekler haliyle.

Sonuc sence ne olur sevgili Mucerred?

mücerred
08-11-2013, 01:01
Devlet okullarina iliskin mevcut dinlere dair, ders verilmesine itiraz edilebilir. Ornegin; madem ki ateistlerin de hakki korunacakmis, o zaman ateistlere de kendi cocuklarina iliskin din dersi almama hakki verilmeli.

Simdi bir cocuklar, gencler bize emanettir hikayesi var.

Dogal olarak boyle bir itirazla gidildiginde de, ama efendim biz muhafazakar demokrat oldugumuzu, alenen deklare etmis bir yonetimiz diyecekler haliyle.

Sonuc sence ne olur sevgili Mucerred?
Önce din derslerine neden karşı oldugumuzu iyi temellendirmek gerekir.Dinin bugünkü deger yargılarımıza ne kadar ters düştügünü maddelerle gösterip ek bilgilerle ispatlamalıyız.
Örnegin erdem alacanın 4 maddedeki islamın başka dinlere karşı tutumunu islami kaynakları refarans göstererek kanıtlamalıyız.
Maddeler ve delilleri ile bir metin ortaya koyabilirsek bir imza kampanyası başlatabiliriz.
Etkili bir kampanyanın ardından islamın evrensel degerlere ters düştügü konusunda savcılıga suç duyurusunda bulunulabilinir.

inferno
08-11-2013, 01:35
İyide tayyip savcıyıda imam hatipten getirtip oturttu oraya. kimi kime şikayet ediyon ?

spartacus
08-11-2013, 01:56
4) (İslam dini için) Bu dini kabul etmeyenlerin bulundukları yerde öldürülmeleri/imha edilmeleri.

Bu tarz ayetlerin bırakın çocuklarımızı, insanlık denen kavram ile bağdaşması mümkün müdür?

Bir din öğretmeni şuna cevap verse ya:

Çocuk: Öğretmenim, ben elhamdürillah Müslüman'ım...
Hoca: Rabbimize şükür, öylesin yavrucuğum.

Çocuk: Peki öğretmenim, Allah'ın emrine göre ben Müslüman olmayanları nasıl bulup da öldüreceğim?

Hoca: ???

Mevzu bu kadar basit aslında, anlamak insanların işine gelmiyor...

Dürüst bir öğrenmen olduğumu varsayıyorum, cevaplıyorum. Büyüyünce yavrum, büyüyünce.

bana göre islamın ne olduğu çerçevesinde yaklaşmak pek bir anlam ifade etmez. Yaklaşılması gereken düşünce, fikir ve inanç özgürlüğü çerçevesinde olmalıdır diye düşünüyorum.

Kısaca kimseye resmi çatı altında inanç enjekte edilemez, edilmemeli, okulların işi öğretim olmalı, eğitim değil.

Kısaca din dersinin varlığı anlamsızdır, sosyal bilimler alanında, ayrım yapmaksızın din ve dinler konusu işlenebilir.

bursali68
08-11-2013, 02:03
Önce din derslerine neden karşı oldugumuzu iyi temellendirmek gerekir.Dinin bugünkü deger yargılarımıza ne kadar ters düştügünü maddelerle gösterip ek bilgilerle ispatlamalıyız.

Merhaba,

Hayır, bu tür ispat yöntemleri havanda su dövmekten ve din dersleri zorunluluğunu perçinlemekten başka bir işe yaramaz...

Ben inançlı bir insanım, ancak din derslerinin zorunlu olmasına sonuna kadar karşıyım ve bunu seslendirmekten de geri durmuyorum kendi çevremde...Bu zorunluluğun kaldırılmasının çok basit bir nedeni var...

" Çünkü din VİCDANİ-İNANÇSAL bir konudur ve herkesin kendini bağlar " ...

İşin empati yönü çok önemli ancak farklı bir neden...

Sadece din dersleri de değil...Yetenek gerektiren derslerin zorunluluğu da kaldırılmalı...Çocuğun o konuda yeteneği yoksa ne olacak, düşük not almasına neden olacak ve en sonunda diploma notuna kadar, yani geleceğini kısıtlamaya kadar etkileyecek...

İki durumdaki derslerin zorunluluğu kaldırılmalı...:
-İnanç ile ilgili DİN dersleri,
-Yetenek ile ilgili dersler...

Sağlıcakla kalınız....

pursey
08-11-2013, 23:19
Bende din derslerinin kaldırılması taraftarıyım. İnançlar kişinin kendini bağlar. Ama bu işi halletmenin de kolay olmadığını düşünüyorum. Çünkü insanlar duymak istemediklerinde sağırdan daha duymaz olabiliyorlar.

Rimbaud
09-11-2013, 17:29
Din denilen hastalık aile ile, çevreyle, zorunlu eğitim ile bir şekilde insan zihnine yerleştiriliyor. İnsanlara korkunun egemen olduğu bir bakış açısı yükleniyor daha küçük yaşlarda.

Sadece din konusundaki olağanüstülükler normal karşılanıp saygı beklenirken, gerçeküstü masumca bir yapıt tüm eleştirilerin hedefi olmakla beraber insanlarca kötü bir şey olarak görülebiliyor.

İnsanlara,çocuklarımıza din öğretmeden önce sorgulamayı öğretmek gerekir.Maalesef günümüzde okumanın amacı dinin çıkarlarını gözetmek için yapılan bir araç gibi oluyor.

Din kendinden olmayana karşı düşmanca tavır takınmayı emreder. İnsanın kanını emen en büyük düşman dindir.Bu şekilde düşünen insanlar bulmak zor.İnsanları maddi manevi sömürmenin yolu da dinden geçiyor.

İlerleyememe, geri kalmışlık sadece dinin yüzünden toplumların çektiği cezadır.

Bana kalırsa din dersi yalnızca üniversitelerde okutulmalı tıpkı mitoloji dersleri gibi... İlkokulda felsefe dersleri verilmeye başlanmalıdır ki insanlar gerçek ile hayali ayırt edebilsinler.

vartor
09-11-2013, 19:08
Cocuklar neden ebeveynlerinin dinini uygular? Digerleriyle mukayese edip en dogrusu budur diye karar verdiklerinden mi? Tabi ki hayir!
Genc yastaki cocuklara, dini dogmalari asilamanin ne kadar kolay oldugunu fark etmeyen var mi ki? Devlet de koyun surusunu gutmenin, dusunen, sorgulayan guruplardan daha kolay olacaginin bilincinde. Sadece ulkemizde degil, dunyanin cogu devletlerinde de resmi din uygulamasi, var olan koyunlardan garanti oy aldiktan sonra, gelecek koyun nesillerini de yetistirlmesinin onemini kavramis olmalarindandir.

Carl Sagan
15-03-2018, 17:47
"Dünya, 15 yaşından küçük çocuklara
din dersi vermeyecek kadar dürüst olursa,
belki o zaman ona karşı umut besleyebiliriz."

Arthur Schopenhauer

Hatta bir keresinde twitter'da bir din hocasının dediklerini sizlere aktarayım: ''Bir din kültürü hocası olarak yazayım, çocuklara 12 yaşından önce hiçbir dini eğitim verilmemelidir. Pedagojik açıdan bunun yararı değil çok büyük zararı vardır. Dini eğitim okulda değil, verilecekse ailede verilmelidir, okulda ise yansız bir biçimde bütün dinler sadece tanıtılmalıdır.'' Evet, bunu demişti.

İlkokulda bizim de kafamızı yıkadılar o zamanlar biraz, tabii küçük sayılırdık, aklımız ermiyordu pek. Bir arkadaşım beni Kur'an kursuna çağırmıştı hatta yazın, o ve ailesi de dindar sayılırdı. Dedem beni göndermemişti, kızmıştı hatta. Şu an ise teşekkür çok ediyorum kendisine. Eğer gitsek belki bize de kayacaklardı orada, ne olur ne olmaz çok iyi yapmışım gitmemekle. Mesala bir örnek vermek gerekirse öylesine; Ben, hiçbir bale okulunda, tecavüze uğramış bir çocuk duymadım. Bütün tecavüz ve tacizler, Bale günah diyenlerin açtığı kurslarda oluyor.

Dedem de emekli Polis, Süleyman Demirel başbakanken korumalığını yapmış, İnönü'yü de gençliğinde görmüşlüğü vardır. Atatürkçü tam. Doğru bir karar vermişti o zaman. İleride bir gün çocuğum olduğunda, o da bana gelip aynı teklifi yaparsa dedemin yaptığını yapıp göndermeyeceğim.

Neyse konuyu biraz saptırdık.

Engse Hohol
06-01-2019, 20:18
✔ (https://onedio.com/haber/finlandiya-egitim-sisteminin-bel-kemigi-finlandiya-da-ogretmen-olmak-531992) Finlandiya eğitim modelinde talep edilse bile 15 yaşına kadar din dersi yok, din dersi talep edene 16 yaşından sonra seçmeli var.

16 yaşına kadar sınav uygulaması yok. ileri seviye matematik dersi 16 yaşından sonra, basit seviye matematik dersi, coğrafya dersi, dil dersi ve beceri dersleri 5 yaşında başlıyor.

Leonardo
17-01-2019, 23:42
Din dersi doktrinsel olmak zorunda değil. Sadece öğretme amaçlı da olabilir. Tercihen de erken yaşta olabilir. Bizim 80'Lerde / 90'Larda uyguladığımız gibi olabilir.

15'te bence artık felsefeye geçilmiş olması lazım. Felsefe öğrenimi en az 2 sene olmalı, hatta üç sene olmalı, böylece daha önce gördüğün din dersini de bir yere oturtabilirsin.

İktidar asıl buna yanaşmaz bence.

kartopu
18-01-2019, 17:51
Bence bütün veliler din ve dini mantık yolu ile yorumlamayı öğrenmeliler. Çocuklarına da soru sorma cevap arama yöntem ve cesaretini öğretmeliler.
Bu iktidar din derslerini yasaklamaz. Onu kendi silahı ile madara etmek daha doğru olur. Zaten bu teknolojik gelişime din cevap veremiyor birde mantıklı açıklamalar veya eleştiriler onları tamamen çuvallatır.

İnsanlar çareyi önce var olan durumu kabul ederek ararlar. Tıpkı hastalıktan kurtulmak gibi.

Bundan 6-7 yıl önce tanıdığım bütün insanlara Kredi kartı kullanmayın olmayan paranızı harcamayın demiştim Kimse beni kazımadı ama şu an düşülen duruma baktığımızda ben haklı çıktım.

Biraz da insan kendini özne var saymalı sürekli birilerinden bir şeyler istememeli. Yoksa akıl ne işe yarayacak.

Akılla çelişen bir durum varsa çözüm insanın kendindedir.