PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : haberci Rüya lar !!??

Selmet
13-11-2013, 14:48
slm.. rüya lar gelecekten haber verirmi! başımdan geçen 2 olayı anlatayım.. kısaca..

1- 5 sene kadar önce rüyamda, konuşmadığım küs olduğum biladerimi görmüştüm. karşıma geçmiş gözlerini kırpıştırıyordu bana.. sabah kalkıp işe gittiğimde sağ gözümden yaralanmıştım...

2 - dün gecede rüyamda bir çocukluk arkadaşımı gördüm, epeydir yüzyüze görüşmediğim bir arkadaşım.. bu gün face mi açtığımda bir paylaşımıma yorum yapmış!!! epeydir de yorum veya mesajlaşmıyorduk..

rüya ilmine!! inanmaya başladım başımndan geçen bu iki olayla... bilimsel bir izahı varmıdır acaba?

ozgur_beyin
13-11-2013, 15:06
sevgili salmet''rüya ilmi'' diye bir ilim yok . bu ilim!! dinlerde yaygındır tanrı emirlerini!! bu yolla gönderir seninki yoruma dayalı varsayım.

ALKA
13-11-2013, 15:29
Bir gün rüyamda bir ses bana adımla hitap edip bir an önce uyanmam gerektiğini söylüyordu, ben de uyanmadığımdan rüyamda fırtına yüzünden arabamın üstüne bir ağacın düştüğünü görmüştüm.

Ertesi gün sabah kalkıp arabamın yanına giderken üzerine gerçekten yandaki ağacın düşmüş olduğuna tanık oldum. Evet, aynen rüyamdaki gibi olmuştu ve o gece gerçekten çok fırtınalı bir gece idi.

Soru: "Toplu taşıma araçlarıyla da işime gidebileceğimi bilen Tanrı benim arabamı neden bu kadar çok sevmiş ve bana özel olarak böyle bir vahiy göndermişti?" :)

inferno
13-11-2013, 15:54
Belki de ileride seni mesih ilan edecektir. :)

vartor
13-11-2013, 17:31
Gerceklesmeyen binlerce ruya icinden, bir tanesi gercege uyarsa onu hatirlamamiz, ruyalarin gerceklesecegi yanilgisina yonlendirir bizleri.
ALKA, senin durumunda, mutlaka daha onceden firtinali bir gunde agacin arabana dusebilecegini dusunmus oldugunu zannediyorum, hakliymissin.:)

Ahlaksız
13-11-2013, 22:30
Evrimimizde ve dinin yaratılma safhasında ölü gömme adetimiz çok önemli bir yere sahiptir..Ölü gömme nedenimiz de,görmüş olduğumuz rüyalardır..Bu konuda bir alıntı yapıyorum..

Canlılarda beyin ortaya çıkmaya başladığından beri, rüya da ortaya çıkmıştır. Bugün, rüyanın, beynin bir iç işlemi, bilgileri yerleştirme ve ilişiklendirme işlemi olduğunu bilmemize rağmen, hala çok sayıda insan rüyada başka manalar aramaktadır. Canlıların büyük bir kısmı ve tüm memeliler rüya görürler. Homo ergaster de rüya gördü. Gördüğü rüyalardan korkmuş, sevinmiş olabilir. Ancak, o rüyalar ile maddi dünyayı birbirinden ayıramazdı. Sanırız, gördüğü rüyaları hakikat sanmıştır. Ve tam ne olup bittiğini de anlayamamıştır. Ama Homo sapiensin hayal gücü işe karışınca, ortaya iki dünya çıktı. Birincisi gündüz yaşanan maddi dünyaydı. Diğeri gece uykuda ulaşılabilen, sonra izi kalmayan bir başka dünya veya bir başka yaşamdı. Biz bu ikincisine manevi dünya diyelim. Ama gece görülen rüyaların, gündüz yaşananlar ile bir ilintisi vardı, maddi ve manevi dünya iç içeydi. Ama rüyada görülen pek çok şey, maddi dünyada gerçekleşemeyecek olaylardı. O zaman, manevi dünya, maddi dünyadan daha kapsamlı, daha kuvvetliydi. Böylece, gece uykuda görülen rüyaların, ilk insanları çok derinden etkilediği bellidir. Yazının bulunmasından sonra ele geçen belgeler, insanların, rüya ile duyu organlarımızla algılayabildiğimiz dünyanın dışı arasında, kurdukları bağlantıları belgelemektedir. Gelecekte olabilecek olayları, yaşam ve ölüm hakkındaki kehanetleri, bu dünyada yapamadıkları eylemleri, ölülerle veya insan dışı varlıklar ile yapılabilen konuşmaları ile rüya âlemi manevi dünyaya açılan bir kapıdır. Böylece, avcı toplum aşamasındaki insan maddi ve manevi dünya ayrımına varmıştır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, manevi dünyanın keşfi, insanı çok rahatlatmıştır. Artık cevapsız soruların, bu dünyaya ait olmayan cevaplarını bulmak mümkündü. Nedeni anlaşılamayan olayların, bu dünyaya ait olmayan bir nedeni vardı. Manevi dünya huzur veriyor ve beyni rahatlatıyordu.
Homo sapiens, rüyasında ölen yakınlarını ve sevdiklerini görüyordu, demek onlar yaşıyorlardı. Bu dünyadan gidince, öbür dünyadan da gidilmiş olmuyordu. Öbür dünyada hep vardınız. Öbür dünyadan geliyordunuz, kısa bir süre bu dünyada yaşayıp, tekrar öbür dünyaya dönüyordunuz. Mademki, varlığınız devam ediyordu, o zaman, size duyulan saygının, bağlılığın devam etmesi bir mana kazanıyordu. Homo sapiens ölülerini gömmeye başladı. Ölü gömme törenleri düzenlemeye başladı. Bu törenler, kişiyi bu dünyadan öbür dünyaya geçirme törenleriydi. Ölünün yapacağı seyahati kolaylaştırmak ve onun yanında olduklarını belirtmek için yapılıyordu. Çekilen acılar, geçici bir ayrılığın acılarıydı. Törenlerde esasen sevinç vardı,ölen hesabına duyulan sevinç dile getiriliyordu. Ölen asıl olması gereken yere gidiyordu, sevdiklerine, ailesine kavuşmaya gidiyordu. Ne mutlu idi ölene, bu dünyadan gidene.
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=487166&postcount=84

Selmet
14-11-2013, 14:33
Belki de ileride seni mesih ilan edecektir. :)
ben bilimsel bir izahı(psikolojik,psikiyatrik..) varmdır diye sormuştum!! dini,tanrıyı lütfen karıştırmayını.. belkide tamamen tesadüftür...

Neva
14-11-2013, 14:45
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=28966&highlight=R%FCya

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=31072&highlight=R%FCya

AerA
16-11-2013, 18:46
ben bilimsel bir izahı(psikolojik,psikiyatrik..) varmdır diye sormuştum!! dini,tanrıyı lütfen karıştırmayını.. belkide tamamen tesadüftür...

Elbetteki tesadüf başka ne olmasını bekliyordunuz ki? Yada başka ne olmuş olsa sizi mutlu ederdi?

bubilgi
13-01-2014, 03:16
tam bir saçmalık çünkü beyin gün içinde ve uyurken farkında olmadan binlerce düşünce geçirir bunlardan birisi denk gelmiş ve algıda seçicilik ile sen bunu farketmişsin yani olay tamamen psikolojik.

evrensel-insan
13-01-2014, 05:16
Ruya bir yerde beynin qualm denilen "rahatsizlik duymama" temelli kendini dengelemesidir.

Insanoglu tarihler boyu kendilerince ve de sozde bilim temelinde daha once ornegi olmus ya da duyulmus bir ruya sonucunu akilci bir tahmin olarak ruya anlam ve icerigi temelinde benzetir.

Mesela

"Birisinin oldugunu gormek onun omrunu uzatir

"Ruyalar gorundugunun tersine cikar"

"Ruyanda su su olduysa ya da sunu sunu gorduysen su su anlama gelir" v.s. temelli.

MALUM OLMAK algisinca bir izaha yonelir.

Tekrar qualm olgusuna donersek, bu genelde kisinin gunluk ya da o gune kadar olan yasam ve iliskisindeki bilincaltina tikanbmis bir rahatsizligin ruya ile rahatlatilmasidir.

Burada beynin gunluk yasamda neye nasil ve neden odaklandiginin, neyin neden ve nasil beyni etkilediginin v.s. icerikli algisi ve bunu tercumesi vardir.

Kisaca ruyalar, beynin kendisini rahatlatmasi temelindedir.

Kisinin beyninde yer etmis bir supher acaba ya da bir sorun; ruya da kendini gosterebilir.

Bazi ruyalarin hatirlanip, bazilarinin hatirlanmamasi ise; yine beynin bilincalti ya da bilince hitabi ile ilgilidir.

Yasamda bir sey seni rahatsiz etmistir, ruyada onu hatirliyarak yada hatirlamiyarak giderirsin.

Ruya da mantiksal olabilirlik olasiligi mantiksal olarak anlam ifade etmez. Ucabilisin, yasamini yitirmis birini gorebilir ve hattaonun ile sohbet edebilirsin, hic bilmedigin mekanlarda bulunabilirsin, hir gormedigin sekilsel yapilar gorebilirsin, kendi gucunu ozelligini yitirebilir ya da asabilirsin.

Ruyalarda kisinin tibbi neenden dolayi ya da bagimliliktan diolayi aldigi haplasrin ve maddelerin etkisi de buyuktur.

Kisaca ruya aslinda beynin sahibi kisiye kendini rahatlatma adina yasattigidir.

Mesela ben hatirlarim ortaokul cagindaydim ve birer ay ara ile gordugum ruyayi, anneannem "aman oglum sen o evden olu cikacagini gormussun" dedi ve deigi tuttu.

Mesela ben istedigimde ruyama yasamda olmayan anne ya da babami ya da baska bir yaskinimi cagirabilirim, genelde oldukca s1k ucarim. Ruyam icinde iken ruyamin yonunu degistiririm, yani "simdi burdan sonra boyle olsun" derim ve oyle olur.

Ruyalar uzerinde sozde bilim sankikendine bir sey builmus gibi ruyalara sarilir. Fallar buyuler okuyup uflemeler medyumlar v.s. tamamen bir ekonomik tuzaktir ve kendi varligindan bi haber kisiler bunlara prim verirler.

Ruyada dedigim gibi mantik ta zaman da yer de aranmaz. Hic bir biri ile ilgiusi olmayan kisiler yer alabilir. olmus ya da canli olanlar yer alabilir. Su asn kucuk olanlar buyuyebilir, ya da tersi.

Son olarak kabuslar da bir ruyadir ve bilindigi gibi, kisinin fiziksel olarak dudagi ucuklar. Yani vucut onu bir sorun olarak fiziki temelde disari atar.

Neyse simdilik burda noktaliyalim.

Felâsife
20-01-2014, 14:38
Rüyalar aslında insanlık kadar eskidir ama bir o kadar da insan oğlu rüyalarına önem vermemiştir.
Sonradan hayatına giren sayılar, takvimler, saatler veya zaman gibi kavramlaraysa insanoğlu daha çok önem vermiştir.
Oysa bu kavramlar insanoğlunun kendi icadıdır, insan eliyle düşüncesiyle oluşturulmuştur.

Neyse bu konulara sonraya bırakayım, bu konuda müstakil bir konu açmak isterim şimdilik konu açma yetkim yok görünüyor.

Rüyalara gelince rüyalar kademelidir, farklıdır aslında halkın gördüğü ile bir devlet başkanın gördüğü rüyaların yorumu aynı olmaz.
Biri sadece gören kişiyi ilgilendirirken (bireysel), diğeride tüm toplumu (toplumsal) ilgilendirir.

Ama dediğim gibi halk nazarında veya ilmi nazarda rüya boş işlerden sayılmıştır.

İbn-i Arabi veya Tao'cu Lao-Tzu ve Çuang Tzu gibiler rüyalara büyük önem vermişlerdir.
* İBN ARABî'NİN FUSÛS'UNDAKİ ANAHTAR-KAVRAMLAR (http://ozemre.com/dosya/E-Tercümeler)
* TAO-CULUK'DAKİ ANAHTAR-KAVRAMLAR (http://ozemre.com/dosya/E-Tercümeler)

Zira bu hayatın bizatihi kendisi Büyük rüyadır onlara göre, uykuda görülen ise küçük rüyadır.

Ben, Çuang Çou (yâni gerçek ismiyle Çuang-Tzû) , günlerden bir gün rüyâmda bir kelebek olduğumu gördüm.
Çevrede rahatça ve keyfimce dolaşırken gerçekten de bir kelebek idim.
Mutluluk ve neşe içinde, (asla) Çou olduğumun bilincinde değildim.

Birden uyanıverdim.
Heyhât ki ben, meğer, Çou imişim!

Acaba rüyâsında kelebek olduğunu gören Çou muydu?
Yoksa kelebek mi rüyâsında Çou olduğunu gördü?

Erdem Alaca
20-01-2014, 14:46
Sayın Monoton, özel bir şey sormak istiyorum - istemezseniz tabii ki cevap vermeyin...

Siz daha önce hiç bilişimle alakalı bir forumda yöneticilik yaptınız mı?

Felâsife
20-01-2014, 14:51
Evet var öyle şeylerim, felasife 'im :) yalnız burada alamadım aynı adı, varmış aynı isimden sanırım.

Erdem Alaca
20-01-2014, 14:56
Doğru tahmin etmişim hocam... :) Hoşgeldiniz foruma...

Avatarınızı görüp bir de o forumdaki eski nick'inizle buradaki nick'inizin arasındaki bağlantıyı kurunca, "herhalde başkası olamaz bu" dedim...

Ben de o forumdaki son dönem yöneticilerden biriydim, sonra olan malum olayları biliyorsunuz... Oradaki nick'imi vermek istemedim şimdi, biliyorsunuz orada fotoğraflarımızı paylaştığımız konular vardı - hani uzak bir ihtimal de olsa çekindim şimdi...

Ama zaten bir kaç yazıma baksanız beni hemen tahmin edersiniz, üslubum aynı, orada neysem burada da öyle... :)

Bulamazsanız ÖM'den bildiririm.

Tekrar çok sevindim hocam sizi burada gördüğüme, iyi forumlar... :)

Felâsife
20-01-2014, 15:02
Teşekkür ederim, du bakalım biraz tahmin edeyim, bilemezsem ÖM atarım artık. :)

@Felâsife rumuzu aktif değil galiba, bir istekte bulanayım öyle bir başlık görmüştüm diye hatırlıyorum.

Erdem Alaca
20-01-2014, 15:04
Tamam hocam... :)