Erdem Alaca
22-11-2013, 15:59
Türk Eğitim-Sen'in, Kasım.2013'de, 16.723 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarından bazılarını aşağıda paylaşıyorum.
Ankete katılan 16.723 kişinin
%66.2'si öğretmen
%16.2'si okul müdür yardımcısı
%13'ü okul müdürü
%2'si okul müdür baş yardımcısı
%0.5'i memur
%0.6'sı şef
%0.2'si hizmetli
%1.3'ü "diğer" seçeneğini işaretleyenler'dir.
Soru: Herhangi bir borcunuz bulunmakta mıdır?
%89.2 ....... Evet
Borcu bulunanların %84.7'si, bankaya borçlu olduğunu belirtmiştir.Soru: Son 11 yıl içinde banka kredisi çektiniz mi?
%82.9 ........ EvetSoru: Elektrik ve Su faturalarınız ile Yakıt giderlerinizi azaltmak için kısıtlama yapıyor musunuz?
%86 ........ EvetSoru: Tükenmişlik Sendromu (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23410876.asp)'na yakalandığınızı düşünüyor musunuz?
%66.9 .......... Evet
%33.1 .......... HayırSoru: Türkiye'de en prestijli meslek sizce nedir?
%20.4 ........ Doktorluk
%19.7 ........ Kaymakam/Vali
%17.7 ........ İş adamı
%15.9 ........ Din görevlisi
%4.7 .......... Öğretmenlik
%4.2 .......... Avukatlık
%4.2 .......... Sanatçı
%3 ............ -diğer-
%2.2 .......... Polis
%1.8 .......... Serbest meslek
%1.4 .......... Mühendis/Mimar
%1.1 .......... Asker
%1 ............ Ekonomist
%0.9 .......... Eczacı
%0.8 .......... Bankacı
%0.5 .......... Diş hekimi
%0.4 .......... GazeteciSoru: Yönetici atamalarında yapılan sözlü sınavlar adaletli bir şekilde, yandaşlar kayırılmadan yapılıyor mu?
%78.9 ......... Hayır - adaletli yapılmıyor.
%16.6 ......... Fikrim yok
%4.5 ........... Evet - adaletli yapılıyor. Soru: Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hak ve hukuk gözeten, liyakati ön plana alan, uygulamaları ile adaleti sağlayan bir Bakandır” ifadesine katılıyor musunuz?
%78.7 ............. Hayır, katılmıyorum.Soru: Milli Eğitim'de uygulanan yanlış politikalar sonucunda devlet okullarının itibar kaybettiğini düşünüyor musunuz?
%90.9 .......... Evet, düşünüyorum.Soru: Öğrenci Andı'nın kaldırılmasını doğru buluyor musunuz?
%72 ......... Hayır, doğru bulmuyorum.Anket verilerine göre, çocuklarımızı emanet ettiğimiz, onları yetiştirip hayata hazırlayacak olan öğretmenlerimiz en başta ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır.
Hani ekonomimiz uçuşa geçmişti ya (!), bu 16.000 küsur kişinin katıldığı anketten belli nasıl uçtuğumuz...
Üstelik bunlar şanslı (!) olan kesim, atamaları yapılmış. Bir de ataması yapılmayan 300.000 civarındaki öğretmenimizi düşünün, onlardan yüzde kaçı diyebilir ki "öğretmenlik en prestijli meslektir" diye?
Yaa, böyle işte...
Bu işler atıp tutmayla, AVM yapmayla, metro durağı açmakla olmuyor. Halkın hangi kesimine dokunsak, bu gibi feryatları işiteceğimize ben eminim, kaymak tabaka hari tabii: İşçi, köylü, memur, emekli, esnaf, vb. gibi kesimleri kastediyorum...
Kaynak (http://www.turkegitimsen.org.tr/haber_goster.php?haber_id=15454)
Ankete katılan 16.723 kişinin
%66.2'si öğretmen
%16.2'si okul müdür yardımcısı
%13'ü okul müdürü
%2'si okul müdür baş yardımcısı
%0.5'i memur
%0.6'sı şef
%0.2'si hizmetli
%1.3'ü "diğer" seçeneğini işaretleyenler'dir.
Soru: Herhangi bir borcunuz bulunmakta mıdır?
%89.2 ....... Evet
Borcu bulunanların %84.7'si, bankaya borçlu olduğunu belirtmiştir.Soru: Son 11 yıl içinde banka kredisi çektiniz mi?
%82.9 ........ EvetSoru: Elektrik ve Su faturalarınız ile Yakıt giderlerinizi azaltmak için kısıtlama yapıyor musunuz?
%86 ........ EvetSoru: Tükenmişlik Sendromu (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23410876.asp)'na yakalandığınızı düşünüyor musunuz?
%66.9 .......... Evet
%33.1 .......... HayırSoru: Türkiye'de en prestijli meslek sizce nedir?
%20.4 ........ Doktorluk
%19.7 ........ Kaymakam/Vali
%17.7 ........ İş adamı
%15.9 ........ Din görevlisi
%4.7 .......... Öğretmenlik
%4.2 .......... Avukatlık
%4.2 .......... Sanatçı
%3 ............ -diğer-
%2.2 .......... Polis
%1.8 .......... Serbest meslek
%1.4 .......... Mühendis/Mimar
%1.1 .......... Asker
%1 ............ Ekonomist
%0.9 .......... Eczacı
%0.8 .......... Bankacı
%0.5 .......... Diş hekimi
%0.4 .......... GazeteciSoru: Yönetici atamalarında yapılan sözlü sınavlar adaletli bir şekilde, yandaşlar kayırılmadan yapılıyor mu?
%78.9 ......... Hayır - adaletli yapılmıyor.
%16.6 ......... Fikrim yok
%4.5 ........... Evet - adaletli yapılıyor. Soru: Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hak ve hukuk gözeten, liyakati ön plana alan, uygulamaları ile adaleti sağlayan bir Bakandır” ifadesine katılıyor musunuz?
%78.7 ............. Hayır, katılmıyorum.Soru: Milli Eğitim'de uygulanan yanlış politikalar sonucunda devlet okullarının itibar kaybettiğini düşünüyor musunuz?
%90.9 .......... Evet, düşünüyorum.Soru: Öğrenci Andı'nın kaldırılmasını doğru buluyor musunuz?
%72 ......... Hayır, doğru bulmuyorum.Anket verilerine göre, çocuklarımızı emanet ettiğimiz, onları yetiştirip hayata hazırlayacak olan öğretmenlerimiz en başta ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır.
Hani ekonomimiz uçuşa geçmişti ya (!), bu 16.000 küsur kişinin katıldığı anketten belli nasıl uçtuğumuz...
Üstelik bunlar şanslı (!) olan kesim, atamaları yapılmış. Bir de ataması yapılmayan 300.000 civarındaki öğretmenimizi düşünün, onlardan yüzde kaçı diyebilir ki "öğretmenlik en prestijli meslektir" diye?
Yaa, böyle işte...
Bu işler atıp tutmayla, AVM yapmayla, metro durağı açmakla olmuyor. Halkın hangi kesimine dokunsak, bu gibi feryatları işiteceğimize ben eminim, kaymak tabaka hari tabii: İşçi, köylü, memur, emekli, esnaf, vb. gibi kesimleri kastediyorum...
Kaynak (http://www.turkegitimsen.org.tr/haber_goster.php?haber_id=15454)