PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik İflas Etmiştir

Uriel
08-12-2013, 21:53
Yayılmacı olmayan inanç gurubu ayakta durması daha zordur. Birde azınlıksa ayakta durması imkansızdır.

Farklı mezhepler arası evlilikler aleviliğin yok oluşunu daha da hızlandıracak.
Çevremde gördüğüm pek çok kişi artık alevi olduğunu kabul etmiyor kimisi ateist olmuş kimisi sunni. Alevi inancını sürdürmeye çalışanlarda var tabiki.

20-30 sene günümüz aleviliği daha küçük bir azınlık halini alacak.

50 sene sonra alevilik diye birşey kalmıyacak.

Olimpiyat
08-12-2013, 22:00
Alevilik geniş bir kavram..İrandaki şiide kendisine alevi diyebiliyor, azerbaycandaki caferi de.

Anadolu aleviliği sünnilikten ziyade ateizm ile şiilik arasında paylaşılacaktır diye düşünüyorum.

Sünnilerle evlenip o potada eriyenlerde vardır muhakkak.

Uriel
08-12-2013, 22:09
Alevilerin erimesinin bir sebebide hiçbir bölgede çoğunluk olmaması olacak. Başka bir sebepse alevilerin sunniler kadar çok çocuk yapmaması olacak.

Bu da Türkiyedeki yüzdesel oranlarını git gide düşürecek

Jolly Jocker
09-12-2013, 11:00
Anadolu Aleviliğinde yola girmek için Alevi anne-babadan gelme şartı aranıyor diye pek çok yerde okumuştum. Bu tür dışa kapalı inançlar yok olmaya mahkum. Kendilerine has bir devletleri olsa ayakta kalabilirlerdi. Ama ülkemizde Dersim dışında çoğunluk oldukları bir il de yok.

Fakat Bektaşilik başından beri dışa açık bir kol. Keza Erdoğan Çınar'ın öncülük ettiği ''Işık-Aleviliği'' de bildiğim kadarıyla dışa açık. Bunlar ayakta kalabilir.

Aleviliğin yok olma sürecindeki etkenlerden biri dışa kapalı olup yayılma yönelimi göstermemesiyse, bir diğer neden de cumhuriyet döneminin tekke ve zaviyeleri kapatması, cemleri jandarma kovuşturmasına uğratmış olmasıdır. Cumhuriyet iyidir, hoştur ama Alevilere adeta adı konmamış bir etik dışı teklif yapmıştır: Ben şeriatı engelleyip çağdaş yaşama alan açayım, sen de bundan faydalanıp rahatça var ol, ama yolunu bırak! Bu adı konmamış teklif yine adı konmadan kabul edilmiş gibi görünüyor. Pek çok Alevide Aleviliğin Ali'yi sevmek ve sünni anlayışı biraz daha serbest formda sürdürmekten ibaret olduğu gibi bir tanım var. Alevilere neye inanıyorsun diye sorunca sokaktaki insan farklı farklı yanıtlar verebiliyor.

Evvela Aleviliğin, geniş kitlelerin önünde net biçimde tanımlanması lazım. Dağılma süreci, Alevilerin kendi yollarını unutmaya başlamasıyla ilişkili. Şehirleşme ve köyden kente göç bu süreci hızlandırdı. Yola girip ikrar vermeden Alevi olunmaz benim bildiğim. Bugün Alevilerin kaçta kaçı bir mürşide bağlanmış haldedir? İnançlarını öğrenecekleri yetkin kişilerle bir temasları kalmamış halde. Bu da dağılma sürecini hızlandırmış. Sünni devlet Alevi erkanını dağıtmış. Bir de Alevi çocukları daha küçücük yaşta zorunlu din dersleri görüp asimile ediliyor. Bunu da unutmamak lazım. Yaşanan bir takım katliamlar Alevileri sindirmiş.

ozgur_beyin
09-12-2013, 16:17
alevilik silinmez. çünkü asırlarca bunca baskıya rağmen silinmedi ,yinede silinmez

Uriel
10-12-2013, 18:37
alevilik silinmez. çünkü asırlarca bunca baskıya rağmen silinmedi ,yinede silinmez

Tarihte pekçok din yok oldu
Son yüzyılda bile yok olan dinler oldu.

21 yy da yayılmacı olmayan dinlerin hiçbiri ayakta duramaz.

Büyük
16-12-2013, 14:28
Alevilerin aleviliği ,sünnilere ve diğer dini gruplara sevdirip benimsetmeleri ,kabullendirmeleri biraz zor.Alevilik sonuçta dini bir ritüel.Aleviler kendi aralarında tam bir birliktelik içinde davranmıyorlar, kendi aralarında bölünmüşler.

Dini ritüellerini sergiledikleri yere cem evi diyorlar.Yapılanlara bakınca tanrılarına ibadet yapıyoruz diye sundukları ,düğünden bir gün önce kız tarafının bekarlığa veda partisi olarak düzenlediği kına gecesi eğlencesinden hiç bir farkı olmayan eğlence gecesini andırıyor.Tabi bunu hiç bir sünniye kabul ettirmeleri mümkün görünmüyor.Bu ibadet anlayışları onları sünnilerin gözünde abdestsiz namazsız olarak anılmasına neden oluyor.

Dolayısı ile sünni ve diğer mehzeplerin kız vermelerine de engel olan ibadet anlayışlarına sahipler. Sünnilerce dinsiz olarak anıldıkları için Türklerin arasında çoğalamıyorlar.Buda kendi aralarında evlenmelerine neden oluyor.Bu durum uzun yıllar devam ettiğinden Alevilerin hepsi birbirlerini çok andırıyor.Aynı yada yakın genlerin devamı olması hasebiyle genetik yapıları da çok zayıflamış.Türkiye genelinde büyük bir salgın hastalık peyda olsa önce Alevileri kırar,döker.Aynı genden türlerin devamı ,o canlılar için çok tehlike de arzediyor.Diğer dini anlayışlarının Alevi anlayışından sayıca çok olmaları ,Alevilerin sağlıklı olarak var olabilme kısgacını daraltıyor.Alevi oldukları yüzlerinden hemen belli oluyor.Din belası ,bu güzel insanlarımıza kıymaya devam ediyor.

Neva
16-12-2013, 14:54

Katiliyorum, kultur olarak hayata adapte ettiklerinden silinmez.

vartor
16-12-2013, 17:20
Aynı yada yakın genlerin devamı olması hasebiyle genetik yapıları da çok zayıflamış.Türkiye genelinde büyük bir salgın hastalık peyda olsa önce Alevileri kırar,döker.Aynı genden türlerin devamı ,o canlılar için çok tehlike de arzediyor.
Yine ayni mantikla, o gelebilecek salgin hastaliga direncli genlere sadece aleviler sahip olmus olabileceginden, sadece onlar hayatta kalabilir:). Ortodoks yahudilere birsey olmadiysa , alevilere hicbirsey olmaz; Ha tamamen dinden kurtulabilirler ve buna musaitler derseniz hemfikir olabilirim; Cem evlerini de sosyal halk evine donusturmeleri mumkun olabilir.

Olimpiyat
16-12-2013, 17:48
Bir de zaza alevilerinin dil meselesi sorunu var. Zazaca yok olmak üzere. Kendi adıma elimden geleni yapıyorum ama yakında bu dilde yok olacak.

DisturbiaLogicFeel
07-01-2014, 23:17
artık insanlar çağdaşlaşıyor, etnik kökenlerin anlamsızlığından kendilerine doğuştan dayatılan anlamsız kavramlardan arınabiliyor, bu sırf alevilik için değil gdiğer dini milliyetçi, tutucu yaklaşımlar içinde geçerli, hepsi fasafiso zaten

ShahanRum
12-01-2014, 14:29
Şirket mi ki bu iflas etsin? Eskisi kadar içine kapalı değil, sadece şu son 20 senede bile çok şeyler değişti.

Artık bilginin kopyalanıp çoğaltılması, en ücra yerlerden bile bilgiye ulaşılması çok kolay. Bu devirde inançların, kültürlerin yahut dillerin kaybolması çok zor, bu türden kayıplar oluyorsa da bu çok trajiktir ve bariz bir şekilde demografik sebeplerdendir. Türkiye'de hatırı sayılır Kızılbaş, Bektaşi, Nusayri ya da genel olarak adlandırıldığı gibi Alevi nüfusu olduğu için ve bu yolun takipçilerinin inançlarını kendi kültürleriyle sıkı bir şekilde yoğurdukları gerçeğini de dikkate alırsak, Aleviliğin kaybolması fazla fantastik bir düşünce oluyor. Tabii çok uzun zaman dilimlerine göre hesap yapılıyorsa bilemem, bana kalırsa çok ileri tarihlerde İslam bile Arap mitolojisi olarak anılacaktır.

SİYAHSANCAKLI
17-03-2014, 10:16
Türkiye aleviliği aslında ateizm ile inanç arasında kalmış,heleki gençliği ateist olduğunun bile farkında olmadan sorulduğunda bende aleviyim diyor,bu misyonu temsil eden en güzel örnek aziz nesindir..kişi bas bas bağırıyor ben inanmıyorum ama ne hikmetse hep alevi etkinliklerde yer alırdı..işte görüldüğü üzere anadolu aleviliği özellikle gençliği ateizme kaymıştır ama bir türlü dış dünyaya bu açılımı yapamamış zira en büyük korkuları alevilik içinde bulunduğu süreçte elde ettiği menfaatleri kaybetme korkusuyla ikilem arasındadır.

Lynx
25-03-2014, 01:02
Alevilerin cogu aleviligi dinden cok kültür olarak görüyor. Birbaska deyisle dinsiz oluyorlar. Kültür olarak birsey diyemem ama bu gelisen teknoloji sayesinde din diye birsey kalmayacak buna eminim.

Eskiden dinler kulaktan kualaga yayilirdi . Kim ne söylerse ona inanilir. Anlatanda hep iyi birseymis gibi anlatirdi. Ama bu böyle degil. Bakiniz Avustuyada yasayan ben bugün türkiyede bilmem kac yil önce ölmüs olan Turan dursunu tanidim. Ama bugünün teknoloji olmasa ben halen kimseyi tanimiyor ve bildiklerim cevrem kisitli kaliyordu...

Teknolojimiz önemli. Düsünüyorumda bir 150-200 yil sonra eger dünyanin basina birsey gelmezse teknoloji dahada ilerlerse sanirim nufüsün yarisi dinsiz olacak.

alevi27
12-07-2014, 18:46
Yayılmacı olmayan inanç gurubu ayakta durması daha zordur. Birde azınlıksa ayakta durması imkansızdır.

Çevremde gördüğüm pek çok kişi artık alevi olduğunu kabul etmiyor kimisi ateist olmuş kimisi sunni. Alevi inancını sürdürmeye çalışanlarda var tabiki.

:nono: yanılıyorsun tatlım...

alevi27
12-07-2014, 19:04
Türkiye aleviliği aslında ateizm ile inanç arasında kalmış,heleki gençliği ateist olduğunun bile farkında olmadan sorulduğunda bende aleviyim diyor,bu misyonu temsil eden en güzel örnek aziz nesindir..kişi bas bas bağırıyor ben inanmıyorum ama ne hikmetse hep alevi etkinliklerde yer alırdı..işte görüldüğü üzere anadolu aleviliği özellikle gençliği ateizme kaymıştır ama bir türlü dış dünyaya bu açılımı yapamamış zira en büyük korkuları alevilik içinde bulunduğu süreçte elde ettiği menfaatleri kaybetme korkusuyla ikilem arasındadır.

O zaman sana birkaç sorum var:

a) Aziz nesin'in kökeniyle, ailesinden aldığı eğitim ve görüşle ilgili ne biliyorsun?
b) Her Alevi etkinliğine katılanın Alevi olduğunu nerden çıkardın?
c) Diyelim ki anadolu alevi gençliği ateizme kayıyor(evet, bir kısım alevi genci ateizme kaymıştır, hatta ateist de olmuşlardır), kişi özgürdür, neyi benimseyebileceğine kendi karar verir. insanları tahakküm altına almak aleviliğe terstir.
ç) Sizce şu anki anadolu alevilerinin süreçten ne gibi çıkarı olabilir? Bahsettiğiniz ikilem nedir, biraz daha açın lütfen.

Alevilik yolu, felsefesi kesinlikle iflas etmez. Tarihe bakarsak bu daha net anlaşılır.

mrdragon
12-07-2014, 23:16
Sayın alevi27

Öncelikle hoş geldiniz.

Siz aleviliğin hangi açılımını benimsiyorsunuz?

bakkalmahmud
12-07-2014, 23:53

Saygideger özgür abim ,onbinyil önceki insan yasamiyla ondokuzuncuyüzyil sonlarina kadar olan insan yasami arasinda cok büyük bir fark yok ama son yüzyildaki gelisme dengeleri sürekli degistiriyor, bundan dolayi gelecek tahminleri aklin ve teknolojinin gelismesine gebe,benim evime her milletden cocuk gelir gözlemlediyim tek sey teknolojinin onlari esir aldigi,eskiden teknoloji yokdu ve cocuklar atalarinin inancini ezberlemek zorundaydilar ama bugün cok farkli,bir elli yil sonraki degisimi tahmin dahi edemiyebiliriz.saygilar ve selamlar

alevi27
13-07-2014, 18:24
Sayın alevi27

Öncelikle hoş geldiniz.

Siz aleviliğin hangi açılımını benimsiyorsunuz?

aleviliğin açılımı derken sanırsam ışıkçılar, türk-islamcı aleviler v.b. gruplardan bahsediyorsunuz. ben aleviliğin islam öncesinde de bir geçmişi olduğunu ve islama, türklüğe ya da başka bir şeye indirgenmemesi gerektiğini savunanlardanım.

mrdragon
13-07-2014, 20:19
aleviliğin açılımı derken sanırsam ışıkçılar, türk-islamcı aleviler v.b. gruplardan bahsediyorsunuz. ben aleviliğin islam öncesinde de bir geçmişi olduğunu ve islama, türklüğe ya da başka bir şeye indirgenmemesi gerektiğini savunanlardanım.

Yani, Hz. Ali açılımları sizden bağımsızdır. İslamdan önce anadolu halkının yerel inanışlarından yola çıkıyorsunuz.

Ya da daha sanırım burada birinin dillendirdiği Eli, Oli yaratıcı aslında insandır üzerinden.

BrainDamage
13-07-2014, 20:30

Kesinlikle katılıyorum, alevilik buraların dinidir. Her ne kadar çeşitli baskılarla İslam'a veya başka dinlere yaklaşmış olsa da özü çok farklıdır. Anadolu'nun yerli halkı devletler yıkılınca buharlaşmıyor nihayetinde...

Nova
14-07-2014, 01:50
Hem ateist hem alevi olan bir çok arkadaşım var :)

alevi27
14-07-2014, 06:09
Hem ateist hem alevi olan bir çok arkadaşım var :)

Onlar alevi kökenli ateisttir değerli Nova

alevi27
14-07-2014, 06:13
Kesinlikle katılıyorum, alevilik buraların dinidir. Her ne kadar çeşitli baskılarla İslam'a veya başka dinlere yaklaşmış olsa da özü çok farklıdır. Anadolu'nun yerli halkı devletler yıkılınca buharlaşmıyor nihayetinde...

Alevilik, dediğiniz gibi Anadolulu bir yoldur, lakin aynı zamanda da Horasan'lıdır. Alevilik pirlerimiz Horasan'ı güneşin doğduğu yerdir olarak tanımlar.

alevi27
14-07-2014, 06:40
Yani, Hz. Ali açılımları sizden bağımsızdır. İslamdan önce anadolu halkının yerel inanışlarından yola çıkıyorsunuz.

Ya da daha sanırım burada birinin dillendirdiği Eli, Oli yaratıcı aslında insandır üzerinden.

Dostum, hayatının aydınlanma çağına yeni girmiş biri olarak, bildiğim kadarıyla şunları söyleyeyim: alevilikde vahdetivücut vardır.
Ne demiş Mehmet ali Hilmi dedebaba:

âynayı tuttum yüzüme
ali göründü gözüme
nazar eyledim özüme
ali göründü gözüme

isayı ruhullah oldur
iki alemde şah oldur
müminlere penah oldur
ali göründü gözüme

ali candır, ali canan
ali dindir ali iman
ali rahim ali rahman
ali göründü gözüme

hilmî gedayi bir kemter
gözüm görür dilim söyler
her nereye kılsam nazar
ali göründü gözüme

Bir de kureyşanlı pirlerden daimi babaya kulak verelim:

Kâinatın aynasıyım
Madem ki ben bir insanım
Hakkın varlık deryasıyım
Madem ki ben bir insanım

İnsan hakta hak insanda
Arıyorsan bak insanda
Hiç eksiklik yok insanda
Madem ki ben bir insanım

İlim bende kelam bende
Nice nice alem bende
Yazar levhi kalem bende
Madem ki ben bir insanım

Bunca temmenni dilekler
Vız gelir çarkı felekler
Bana eğilsin melekler
Madem ki ben bir insanım

Tevrat'ı yazabilirim
İncil'i dizebilirim
Kuran'ı sezebilirim
Madem ki ben bir insanım

Enel Hak'ım ismim ile
Hakka erdim cismim ile
Benziyorum resmim ile
Madem ki ben bir insanım

Daimi'yim harap benim
Ayaklarda turap benim
Aşıklara şarap benim
Madem ki ben bir insanım

Biz aleviler işte bu deyişlere kuranı natık demişim yani telli kuran. Biz anadolu alevileri olarak kuranı natığa ve imam cafer buyruğuna itibar ederiz, tabii buyrukların bazı nüshalarında(işe bakın ki bunlar da genelde irandan gelmiş nüshalardır)beş vakit namaz gibi ibareleri konulmuştur. İran ve ırakta yaşayan yaresan alevileri ise hem kuranı natığa, hem de serencam diye bir kitaba itibar ederler. Şimdilik benden bu kadar.

alevi27
14-07-2014, 21:21
Alevilik, dediğiniz gibi Anadolulu bir yoldur, lakin aynı zamanda da Horasan'lıdır. Alevi pirlerimiz Horasan'ı güneşin doğduğu yerdir olarak tanımlar.

Bakın ne buldum, pirlerimizin belirttiği şeyin doğruluğunu ispatlayayım: “Horasan” kelimesi “hûr/güneş” ve “âsân/doğan” kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkan Farsça bir terkiptir. “Güneş’in doğduğu yer (meşrık), güneş ülkesi, doğu bölgesi” anlamına gelir.

mrdragon
14-07-2014, 22:40
Dostum, hayatının aydınlanma çağına yeni girmiş biri olarak, bildiğim kadarıyla şunları söyleyeyim: alevilikde vahdetivücut vardır.
Ne demiş Mehmet ali Hilmi dedebaba:

âynayı tuttum yüzüme
ali göründü gözüme
nazar eyledim özüme
ali göründü gözüme

isayı ruhullah oldur
iki alemde şah oldur
müminlere penah oldur
ali göründü gözüme

ali candır, ali canan
ali dindir ali iman
ali rahim ali rahman
ali göründü gözüme

hilmî gedayi bir kemter
gözüm görür dilim söyler
her nereye kılsam nazar
ali göründü gözüme

Bir de kureyşanlı pirlerden daimi babaya kulak verelim:

Kâinatın aynasıyım
Madem ki ben bir insanım
Hakkın varlık deryasıyım
Madem ki ben bir insanım

İnsan hakta hak insanda
Arıyorsan bak insanda
Hiç eksiklik yok insanda
Madem ki ben bir insanım

İlim bende kelam bende
Nice nice alem bende
Yazar levhi kalem bende
Madem ki ben bir insanım

Bunca temmenni dilekler
Vız gelir çarkı felekler
Bana eğilsin melekler
Madem ki ben bir insanım

Tevrat'ı yazabilirim
İncil'i dizebilirim
Kuran'ı sezebilirim
Madem ki ben bir insanım

Enel Hak'ım ismim ile
Hakka erdim cismim ile
Benziyorum resmim ile
Madem ki ben bir insanım

Daimi'yim harap benim
Ayaklarda turap benim
Aşıklara şarap benim
Madem ki ben bir insanım

Biz aleviler işte bu deyişlere kuranı natık demişim yani telli kuran. Biz anadolu alevileri olarak kuranı natığa ve imam cafer buyruğuna itibar ederiz, tabii buyrukların bazı nüshalarında(işe bakın ki bunlar da genelde irandan gelmiş nüshalardır)beş vakit namaz gibi ibareleri konulmuştur. İran ve ırakta yaşayan yaresan alevileri ise hem kuranı natığa, hem de serencam diye bir kitaba itibar ederler. Şimdilik benden bu kadar.

Sizin söylediğiniz, islam ve ali ile bulanmış, irandaki mecusilikten de etkilenmiş, ve islam sonrası hayat bulan Vahdedivücud kısmına uymakta.

Siz özsel anlamda, islamdan öncede vardır ve her zaman varızı kullansanız da, bu düşünce islamdan sonra türemiştir.

Bahsettiğim kişi sanırım Başköylü nickli şahıstı. O sanırım sizlere, aslında özlerini yitirmiş kendilerini alevi sanan gurup olarak bakıyor. 12 imamsal yaklaşımlara karşı.

Aleviliğin farklı fraktallarını incelediğimi söyleyebilirim. En azından bugüne kadar gözlemlediğim, hümanizm'den uzak tek bir alevi bakış açısı yoktu. Sevgilerimle.

alevi27
14-07-2014, 23:05
Siz özsel anlamda, islamdan öncede vardır ve her zaman varızı kullansanız da, bu düşünce islamdan sonra türemiştir.

Nerden edindiniz bu izlenimi???

mrdragon
14-07-2014, 23:50
Nerden edindiniz bu izlenimi???

ben aleviliğin islam öncesinde de bir geçmişi olduğunu ve islama, türklüğe ya da başka bir şeye indirgenmemesi gerektiğini savunanlardanım.

Biz anadolu alevileri olarak kuranı natığa ve imam cafer buyruğuna itibar ederiz

Yazılarınızdaki 3 farklı parçayı birleştirdim.

Vahdedi Vücud fikrini benimserseniz, öz olarak siz her zaman var olursunuz.

Bu birincil açılım. Lakin Vahdedi Vücud felsefesi, islamdan sonra açığa çıkan tasavvufi bir yaklaşımdır.

12 imam inancı taşırsanız da, islamın alt dalı olursunuz. Ali ve onun soyundan gelen 11 imamı da içine katarak yine tarihsel süreç olarakta felsefi anlamda da islamın öncesine değil sonrasına gidersiniz.

Bu aşamada Vahded-i Vücud'un da açılımları yapılabilir.
Paylaştığınız pirler adına da;

Mehmet Ali Hilmi Dedebaba'nın tarzını farklı yorumlar ile, isa'dan, tanrının çalı formu ile Musa ile konuşmasından ve Besmelenin Gizli B öğretisinden yola çıkarak, içindeki Vahdedi Vücud'u almayıp Ali vurgusuna takılarak anlam yükleyenlerde var.

Daimi Baba'nın dizeleri, Vahded-i Vücud, Enel Hak olgusunu daha belirgin tanımlamış.

Biraz daha açalım, Vahded-i Vücud'u savunuyorsanız, zaten gelecekte de, geçmişte de, vardınız.

Ne var ki, Vahded-i Vücud'u savunan Muhammed öncesi bir insan tarihe geçmemiştir. Sizlerde inançsal denklemlerinizi 12 imama bağlayarak sürdürüyorsunuz.

O neden ile hangi alevi açılımı diye sormuştum. İslamdan önce olduğunu dillendiren kişi; Anadolu alevilerinin tamamen kuran tabanındaki tanrıdan uzak, Ali ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, insan merkezli bir inançları olduğunu, zaman içinde islamın baskıları altında kimilerinin Ali ve soyu ile özdeşleşip alevilikten tamamen uzaklaşarak iran öğretileri içinde kaybolduğunu savunuyordu.

Tabi o düşünceler onu, sizinkiler sizi bağlıyor. Zahiri ve Batini çizgileri ayırıp Kuran'a bakıyorsunuz. Aslında Kuran'a bakmayanlar da var sizden bağımsız demek istedim. Siz Ali ve sonrasında özellikle torununun-torunu cafer tabanlı bir açılımda olduğunuzu ve temele Enel Hak'kı koyduğunuzu zaten söylediniz.

alevi27
15-07-2014, 01:16
Yazılarınızdaki 3 farklı parçayı birleştirdim.

Vahdedi Vücud fikrini benimserseniz, öz olarak siz her zaman var olursunuz.

Bu birincil açılım. Lakin Vahdedi Vücud felsefesi, islamdan sonra açığa çıkan tasavvufi bir yaklaşımdır.

12 imam inancı taşırsanız da, islamın alt dalı olursunuz. Ali ve onun soyundan gelen 11 imamı da içine katarak yine tarihsel süreç olarakta felsefi anlamda da islamın öncesine değil sonrasına gidersiniz.

Bu aşamada Vahded-i Vücud'un da açılımları yapılabilir.
Paylaştığınız pirler adına da;

Mehmet Ali Hilmi Dedebaba'nın tarzını farklı yorumlar ile, isa'dan, tanrının çalı formu ile Musa ile konuşmasından ve Besmelenin Gizli B öğretisinden yola çıkarak, içindeki Vahdedi Vücud'u almayıp Ali vurgusuna takılarak anlam yükleyenlerde var.

Daimi Baba'nın dizeleri, Vahded-i Vücud, Enel Hak olgusunu daha belirgin tanımlamış.

Biraz daha açalım, Vahded-i Vücud'u savunuyorsanız, zaten gelecekte de, geçmişte de, vardınız.

Ne var ki, Vahded-i Vücud'u savunan Muhammed öncesi bir insan tarihe geçmemiştir. Sizlerde inançsal denklemlerinizi 12 imama bağlayarak sürdürüyorsunuz.

O neden ile hangi alevi açılımı diye sormuştum. İslamdan önce olduğunu dillendiren kişi; Anadolu alevilerinin tamamen kuran tabanındaki tanrıdan uzak, Ali ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, insan merkezli bir inançları olduğunu, zaman içinde islamın baskıları altında kimilerinin Ali ve soyu ile özdeşleşip alevilikten tamamen uzaklaşarak iran öğretileri içinde kaybolduğunu savunuyordu.

Tabi o düşünceler onu, sizinkiler sizi bağlıyor. Zahiri ve Batini çizgileri ayırıp Kuran'a bakıyorsunuz. Aslında Kuran'a bakmayanlar da var sizden bağımsız demek istedim. Siz Ali ve sonrasında özellikle torununun-torunu cafer tabanlı bir açılımda olduğunuzu ve temele Enel Hak'kı koyduğunuzu zaten söylediniz.

Dostum tamamdır o zaman alevilik için felsefesindeki insancıl öz islam öncesidir umarım diyebiliriz. Aklıma gelmişken sorayım: kuranı natık ile kuranı samıt karıştırmadınız umarım(çoğu insan karıştırıyor da) :)))

mrdragon
15-07-2014, 02:28
Dostum tamamdır o zaman alevilik için felsefesindeki insancıl öz islam öncesidir umarım diyebiliriz. Aklıma gelmişken sorayım: kuranı natık ile kuranı samıt karıştırmadınız umarım(çoğu insan karıştırıyor da) :)))

Ali'nin konuşan kuran olması durumu mu? Hayır onu baz almadım açıkçası.
Orada da farklı açılımlar yapanlar olmuştu.

Ali'nin elinde farklı bir kuranı olduğu, hatta Mehdi inancında açığa çıkacağını düşünenler de var.

Tabi Ali'nin yazılı bir kitaba hiç ihtiyaç duymayacağını türetenlerde.

Açıkçası alevilik fazlası ile dallanmış, budaklanmış diye düşünüyorum.

Benim izlenimim, aslında anadoludaki yaşantıların kendilerine has ritüelleri, bu topraklara giren islam inancı altında iyice kimliğini yitirmiştir. Alevilikte öğretilerin aktarım tarzı da sağlıklı değil. Yine de, aleviliğin bugüne kadar insancıl dayanaklardan uzaklaşan bir açılımını görmedim o bana yetiyor. O yüzden ne kadar uçuk bulsam da sünni açılımlardan kat ve kat insana yakın geliyor.

alevi27
18-07-2014, 20:55
Ali'nin konuşan kuran olması durumu mu? Hayır onu baz almadım açıkçası.
Orada da farklı açılımlar yapanlar olmuştu.

Ali'nin elinde farklı bir kuranı olduğu, hatta Mehdi inancında açığa çıkacağını düşünenler de var.

Tabi Ali'nin yazılı bir kitaba hiç ihtiyaç duymayacağını türetenlerde.

Açıkçası alevilik fazlası ile dallanmış, budaklanmış diye düşünüyorum.

Benim izlenimim, aslında anadoludaki yaşantıların kendilerine has ritüelleri, bu topraklara giren islam inancı altında iyice kimliğini yitirmiştir. Alevilikte öğretilerin aktarım tarzı da sağlıklı değil. Yine de, aleviliğin bugüne kadar insancıl dayanaklardan uzaklaşan bir açılımını görmedim o bana yetiyor. O yüzden ne kadar uçuk bulsam da sünni açılımlardan kat ve kat insana yakın geliyor.

değerli mrdragon, şöyle bir şey var:

samit= sessiz suskun
natık= konuşan, açıklayan demektir,

Alevi -bektaşi tasavvuf edebiyatında mevcut olan deyiş, nefes, münacaat gibi eserlerde sık sık Kur'an ayetlerinin açıklamaları vardır. Yani tefsir yapılır. Bu nazım biçiminde ve müzik iledir. Buna kur'anı natık diyoruz.Halk dilinde bu daha da basit bir ifade ile "telli Kur'an" olarak ifade edilir.

Suskun kur'an ifadesi, ne söylediği ne anlattığı anlaşılmadan okunan ayetlerdir. Bu yöntem sünni islamın metodudur ve bizce makbul değildir.

kartopu
09-12-2014, 11:21
Ben ateist olmakla beraber Alevi Bektaşiliği bu topraklarda insana en yakın inanç olarak bilirim.
Çünkü onlar tanrıyı yukarlarda görünmeyen bir yerde arayıp, tepeden insana bakış olarak anlamazlar. Tarının cemalde olduğunu anlatırlar İnsan vicdanı mahkemedir cennet cehennem bu dünyadadır hesap burada ve insana verilmelidir.

Alevilik hayatta sürekli hesaplaşma yolun zor olduğu söylenir.
Belki türkiye gibi adeletsizliğin gırtlağa kadar olduğu bir ülkede Alevilik gerecek insana ulaşamaya bilir ama Alevilik aslında gerecek insana ulaşımdır.
Hesabın divana devir edilmesi insan vicdanlarına devri anlatır.

Öyle sunni islam gibi işle suçu öde öte dünyada Alevilikte yoktur. İşlediğin suçun bedelini ancak madurun kestiği ceza ile mümkündür.

Bu durumda devlet ortaya çıkıyor işte Alevilik devleti de tartışmaya sokmaktadır.
(işte Alevilik Bektaşilik insan ı kamile ulaşmanın yoludur)

angelman
10-12-2014, 01:00
yani bende öteki dünya sıkıntısı çekmiyorlar, bu dünyada en iyi insan olma peşinde olduklarından ötürü, eğer bu konuda muvaffak olmuşlarda Birlikte inanmış oldukları ilah onları cennetine kabul edecektir..

kartopu
10-12-2014, 11:37
Alevilik Bektaşilik İslamiyetin Türkçe anlatımıdır.Bir çok alevi ozanı arapça dine tepki göstermiş Allah Türkçe bilmiyormu demiştir.

Bir noktada allahın türkce anlaşılması gibi yani bir tercümana ıhtiyacın olmayacağını anlatmıştır.

Cennetin ve cehennemin bu yaşadığın dünyada görülmesi şeklinde anlatmışlardır.

Birilerinin (tanrının) mükafatı veya cezası olarak yorumlanmamıştır her şey insan dır gönüller ceza ve mükâfattı veren mahkemelerdir..

Onun için kuranda kurtaranda insandır derler, HATTA okunacak en büyük kitap insandır diyerek insanı en yüksek yere münasip görürler.

İnsanda da özellik aradıkları görülmüştür. Onun için ulaşılacak mertebe insanı kamil dir denir.

Alevilik yunusla birlikte arapların din anlayıına tepki vermiş yer altında bir (doğal olmayan) bir şeyin olmadığını söylemiştir.

Şüpheci Dinsiz
10-12-2014, 14:41
Bu konuda yeni kitaplar aldım.

Aleviliğin Kayıp Bin Yılı - Erdoğan Çınar
Aleviliğin Gizli Tarihi - Erdoğan Çınar
Aleviliğin Kökleri - Erdoğan Çınar
Alevi Öğretisi - Prof.Dr. Cengiz Güleç
Horasan'dan Anadolu'ya Bir "Yol" Hikayesi - Selcan Taşçı
Kürt ve Alevi Tarihinde Horasan - Mehmet Bayrak

Şimdi Prof. Dr. Cengiz Güleç'in "Alevi Öğretisi" kitabını okuyorum. Güzel bir kitap, konsantre bilgiyle dolu.

Cengiz Hoca felsefeye, inançlar tarihine, mistisizme, ezoterizme, modern/ortodoks psikanalize, insan psikolojisine oldukça hakim bir insan.

Kitabın ilk yarısında inançlar tarihi boyunca felsefe-inanç çatışmasını ele almış. İnançlar sorgulanmayı hiç bir zaman sevmemişler, felsefe de inançları sorgulamaktan hiç vazgeçmemiş. Başlangıçta inançlar felsefeyi dışlamış, ancak susturamamış. Bunun üzerine inançlar felsefeyi "ehlileştirmeye" çalışmış, "felsefe ancak dine hizmet ederse faydalıdır" gibi müthiş tezler öne sürmüşler. Bunlara göre tek gerçek vahiydir. Akıl vahyi ispatlarsa doğrudur, doğrulamıyorsa yanlıştır. Yani düpedüz "vahye hak veriyorsan haklısın, vermiyorsan hata yapıyorsun" demişler.

Abbasi'lerin ilk yıllarında Mu'tezile adlı bir akım/ekol doğuyor. Bu ekol içinde Muhammed peygamberin vahiy almadığını, aldığı vahyi yanlış naklettiğini, hatta peygamberlik müessesesinin olmasının Tanrıyı küçülteceğini, bu sebeple Muhammed'in peygamber olamayacağını düşünenler var. Bazıları "Mükemmel Tanrı'nın özellikleri nedir?" diye kafa patlatıyor, "mükemmel Tanrı vahiy-peygamber-kitap göndermez" diyor. Bunlara göre vahiy yolu her insana açıktır, peygambere/kitaba gerek yoktur.

Abbasi'lerin ilerleyen yıllarında Mu'tezile ekolünün görüşleri devletin resmi görüşleri haline geliyor.

Mistisizm, sufilik işte bu "akıl vahyi ispatlarsa doğrudur, doğrulamıyorsa yanlıştır" ve "akılla Tanrıyı bulma" fikirlerinden hareketle, kişilerin içe kapanıp vahyi/Tanrıyı ispatlama/Tanrı'ya ulaşma gayretlerinin bir sistematik kazanmasıdır diyor Cengiz Hoca.

Alevilik öğretisinde Mu'tezile ekolünün izleri var olmakla birlikte, Allah'sız, Muhammed'siz, vahiysiz, kitapsız, bir tür Panteistik (Evren-Tanrı) görüştür diye devam ediyor.

Son bölümden daha geniş özetleyeceğim.

Sevgiler

Felâsife
10-12-2014, 20:02
Mistisizm, sufilik işte bu "akıl vahyi ispatlarsa doğrudur, doğrulamıyorsa yanlıştır" ve "akılla Tanrıyı bulma" fikirlerinden hareketle, kişilerin içe kapanıp vahyi/Tanrıyı ispatlama/Tanrı'ya ulaşma gayretlerinin bir sistematik kazanmasıdır diyor Cengiz Hoca.
Bu kesinlikle böyledir, zira Akılcılık yani biz aklımızla herşeyi çözeriz furyası başlıyor ki bununda babası İbni Rüşt'tür, onda akılcılık iyice sistemleşiyor.
Bu esnada İbni Ârabi de akıl ötesini savunuyor ki yollar bir birine zıt bir şekilde ikiye ayrılıyor ve tasavvuf bundan sonra iyice içine kapanıyor, sanırım Cengiz hoca bunları kastediyor, eyvallah. :)

İbni Rüştün akılcılık olayı bu günlere kadar gelmiştir ve sisteme hakim olan düşünce de zaten o dur.
Hocalar dikkat edilirse biz kitap ve sünnete bakarız derler, başka şey demezler.
Çünkü onlara AKILLARI yeter, OKUDUKLARI yeter, başka bir şeye gerek yoktur.

İşte tasavvufun da bu noktada referansı "akıl ötesidir" ki ona keşf-i akıl densede, açılımı aklın ötesidir, bilindik AKLİ kurallarla hareket etmez, yani keşf gibi, halkın anladığı anlamda keramet gibi şeylerdir ki bu hakikaten sistemleşmiştir, bu işleri anlamaya akıl, okumak, eğitim, ezber vb. leri yeterli değil der tasavvuf.

Neyse sanırım elinizde ki kitaplarda daha da fazlası zaten yazar, güle güle okuyunuz. :)

Sevgiler

browland
04-01-2015, 14:00
Merhaba arkadaşlar;

İlk yorumumu buraya yazıyorum.

31 yaşında üniversite mezunuyum.

Aleviyim, kemalistim kendimi kısaca tanıttıktan sonra;

Çok uzun süredir tarih araştırması yapıyorum. Bu tarih araştırması içerisinde özellikle dinler tarihi, ve Türk tarihidir.

Beni bu siteye getiren nokta da budur.

Konuyu açan arkadaş aleviliğin iflas edeceğinden dem vurmuştur.

Yüz yıllardır kapalı bir topluluk olan biz alevilerin yıllar sonra kendi tarihlerine ulaşabilmeleri gerçekten oldukça sevindiricidir.

Keza kapalı topluluk iken baba / dede lerin yanlış bilgileri nedeniyle İslamın içerisinde olduğumuz bizlere aktarılmıştır. Hak bilgiler açığa çıktıkça bir çok alevi kimlik sorunu yaşamaktadır. Kimlik bunalımının doruğa çıktığı yıllar ise Erdoğan Çınar'ın ortaya sürdüğü bilgilerle olmuştur.

Keza bende Erdoğan Çınar'dan habersiz tarih araştırmalarım sırasında, Erdoğan Çınar'ın edindiği bilgilerden daha fazlasına ulaştım. Üstelik yabancı kaynaklarda.

Aramızdaki düşüncesel çatışmalar bir çok arkadaşımızı ateizme yöneltmiştir. Çünkü yeni dönem baba ve dedeler gençlerimizin sorularına cevap olamamaktadır.

Ancak süreç sürekli bu şekilde işleyecek diye bir kaide yoktur. Yeni bilgiler açığa çıktıkça, yalnız aleviler değil, bir çok müslüman da hakikatı öğrenecektir.

Yani aslında Aleviliğin iflasından çok Aleviliğin doğuşuna tanık olmaktasınız. Çünkü günümüze kadar bildiğimiz Alevilik İslam dini altında yozlaşan bir Aleviliktir.

Saygılar;

Neva
24-05-2015, 02:55
Hocalar dikkat edilirse biz kitap ve sünnete bakarız derler, başka şey demezler.
Çünkü onlara AKILLARI yeter, OKUDUKLARI yeter, başka bir şeye gerek yoktur.

Bir de bu, bir kisim ulema takimi daima cebini on planda tutar. Kitap ve sunnet cebi gosteriyorsa yeterlidir.

Felâsife
24-05-2015, 12:11
Bir de bu, bir kisim ulema takimi daima cebini on planda tutar. Kitap ve sunnet cebi gosteriyorsa yeterlidir.

Aaa hiç öyle şey olur mu, çok ayıp. :D

Tamamen hayrına yapılır tüm işler, gerisi hediyedir, ölünün yıkanışından kefenlenmesine, devir/iskattan oradan mevlüte kadar, cümlesi hayır hasenattandır.
Hocalar hiç öyle para mara sevmezler aslında, insanlar ceplerine zorla sıkıştırırlar, devlet desen zaten zorla istihdam eder, maaş verir onlara, yani mecburiyetten/mahkumiyetten hocalık yaparlar, yoksa memnuniyetten değil. :D

Hasılı tek bir suçlu vardır o da Şeytan 'dır. Yoksa insanlar aslında melekti de Şeytan bozdu onları. :D

Vefik Sami
24-05-2015, 14:22
Hasılı tek bir suçlu vardır o da Şeytan 'dır. Yoksa insanlar aslında melekti de Şeytan bozdu onları. :D

Ben de bir fıkra ile iştirâk edeyim. :)

Bir hovarda, "Zinâ" suçundan mahkemeye çıkarılır.
Hâkim sorar:

- Neden zinâ ettin ?

Zâni şahıs:

- Şeytan'a uyduk bir kere.

Hâkim;

- Bre mel'un !... Şeytan, Âdem'e secde etmemek için Cennetten kovulmayı göze aldı. Senin gibi uçkuruna hâkim olamıyan birine pezevenklik mi yapacak ?

Felâsife
24-05-2015, 14:27
Güzelmiş. :D

yecgga
09-06-2015, 10:30
yayılmacı olmamanın neresi kötü?

manas
09-05-2017, 02:03
eh be kardeşim ne çok inanç varmış, şu fikirden şu inanç doğmuş o kültürden o olmuş ondan o türemiş bu şundan peyda olmuş... dünya resmen din inanç felsefe çöplüğüne çevrilmiş hala daha dallanıp budaklanıyor nefes alacak alan bırakmayacaklar bize. birileri çıkıp kibrit çaksada kül olsa.

kartopu
06-08-2017, 10:32
Ben de bir fıkra ile iştirâk edeyim. :)

Bir hovarda, "Zinâ" suçundan mahkemeye çıkarılır.
Hâkim sorar:

- Neden zinâ ettin ?

Zâni şahıs:

- Şeytan'a uyduk bir kere.

Hâkim;

- Bre mel'un !... Şeytan, Âdem'e secde etmemek için Cennetten kovulmayı göze aldı. Senin gibi uçkuruna hâkim olamıyan birine pezevenklik mi yapacak ?
Bu fıkradan ne anlayacağız Sn Vefik sami.

Şeytan mı ateistlere yakın. Kadı mı şeytan a yakın.

kartopu
06-08-2017, 10:45
Alevilik bitmez o kadar baskı görmüş bitmemiş de şimdi mi bitecek. Alevilik özünde Tanrının eleştirisidir Ateistlerle farkı biri eleştiri diğeri tanımamaktır.
Alevilik Bektaşilikle birleştiğinde Anadolu ortaya çıkıyor Alevilik özünde İslam ın Türkçe yorumudur. Hiristiyanlık zerdüştlük ve Şamanlık inançlarının karışımı bir yaşam biçimini anlatan kültür dür Alevi lik.
Aleviliği Dede Baba lardan çok ozanlar taşımıştır bu güne kadar çağımıza.

Hak Muhammed Ali. hepsi insan demektir.
4 kapı. Şeriat Tarikat Hakikat Marifet İle Sunni İslam da Melamilik tarikatına (bazı farklar var) çok benzer. İkisinin de din adına iktidar talebi yoktur.

tolonbey
01-02-2018, 23:12
İşte böyleee,
Alevilere aslında ALEVİ değil A-LUVİ demek gerekmektedir.LUVİ IŞIK ALUVİYSE IŞIK ınsanı demektir.Din değil bir KÜLTÜRDÜR 6 binyıllık bir geçmişi vardır.

Turdur
16-10-2018, 07:14
İşte böyleee,
Alevilere aslında ALEVİ değil A-LUVİ demek gerekmektedir.LUVİ IŞIK ALUVİYSE IŞIK ınsanı demektir.Din değil bir KÜLTÜRDÜR 6 binyıllık bir geçmişi vardır.

6 bin mi ? Neden çıtayı düşürdünüz, Homo erectus'a kadar gidiyordur iyi araştırmak lazım.

kartopu
16-10-2018, 08:59
Bence İslam zor durumda. İslam çeşitli tarikat ve cemaatlere bölündü her cemaat ve Tarikatler birbirinin düşmanı birbirlerini katletmek için sanki pusudalar.
Hepsi Allahı bırakıp güç ve paranın peşinde.

Tarikat ve cemaatlerin devletler elini bıraktığında birbirlerinin gırtlağına sarılmak için pusuda bekliyorlar.
Çağımız İslamı parçalayacak öyle görünüyor.

upuaut
16-10-2018, 13:04
Peki size bir soru: İslam tarihinde Alevilik ilk kez hangi tarihte ortaya çıkmıştır?

Yanıt Kerbela olayı (10 Ekim 680) değildir. Peki nedir?

Turdur
16-10-2018, 13:06
Peki size bir soru: İslam tarihinde Alevilik ilk kez hangi tarihte ortaya çıkmıştır?

Alevilik hakkında soracağın hiç bir sorunun tek cevabı yok ki.

ilahimasal
16-10-2018, 13:51
Upuaut hocam lütfen ama !

Alevi değil KIZILBAŞ.

Yiğit namı ile anılır. Kızılbaşlar yiğit oldukları kadar kılıçla döndürülememiş , arap faşizminin kılıç artığı olan bir kesim gibi arapcılığı eşiklerinden içeri sokmamış nadide insanlardır.

Pirleri vardır. Pirlerinin deyişleri ile kim olduklarını çağ çağ ozanları ile birlikte taşımış pirü pak insanlardır.

Kızılbaş kelimesi onları anlatmaya yeterde artar bile.

Kızılbaşları bitirmek yok etmek isteyen aslını inkar eden arap kılıç artığı ne yaptıysa bitiremedi onları ki ! Lafla biticek bir durumları yok. Kültürleri ve pirleri ozanlarının hem dilinde hem bağlamalarında insanlara tarihte ne olduğunu ve ne olacağını kayıt ederek yürüyor.

Kızılbaşı deyişlerinde bulursunuz. Çok zor değil ozanları sürekli dillendirir.

spartacus
16-10-2018, 15:12

Alevilik, Tao felsefesi ile örtüşür. (basit bir araştırma ile gözlemlenebilir)

Bir inanç, yaşam felsefesi olarak İslamdan eskidir.

Resmi ideoloji ve iktidarların asimilasyonu, arap yağmaları dönemlerinde şu ya da bu biçimde, şu ya da bu gerekçeyle revizyona uğramış.

Emevi ve Abbasi sözde resmi tarih yazınının gerçeği ne kadar yansıtabileceği ortada(malumunuz).

Ali bir makam-mevkidir.
Muhammed, övülen kişi veya övülmeye layık gibi vs.

Bunlar özel isim mi, sıfat mı olarak kullanıldılar?
Sonuç itibariyle Emevi, Abbasi, Selçuklu, Osmanlı baskıları var..

Bana göre, aleviler, yerleşik hayatın ve özel mülkiyetin kirletemediği, göçer toplum kültürünün(ortak yaşam, imece), insan ve üretim ilişkilerinde olumlu geleneklerin ve yaşam biçiminin, bir biçimde sürdürülmesini temsil ediyor.

İslami ritüeller, bazı gelenekler, Zerdüşt inancı etkileri vs sonradan zoraki alınma.

Cennet, cehennem bu dünyadır.
Tanrı, bütün doğadır, daha doğrusu doğanın izlediği yol'dur(devinim) ve her bir şey'in toplamı tanrıdır.
Hakk gerçektir(doğa-devinim)
Ölen hakka(gerçeğe) yürür.
Kula, kulluk kabul edilmez.
Adem, Havva vb mavaldır.
Kabe insandır.
Okunacak en büyük kitap insandır.

Bunların islama ters olduğunu sanırım hepiniz biliyorsunuzdur.

Bilhassa 1980'den sonra, alevileri, sisteme, ama sisteminde kullandığı dine, mezhebe entegre faaliyetleri var ve hayli etkili olmaktadır, bu faaliyetler yüzyıllar boyu sürmüş.

Esasında alevilik, islam öncesi yaşam biçimi, innaç ve geleneklerin, İslam ve yağma-talana dayalı devlet ve iktidar modellerine direnebildiği oranda sürdürülmesini temsil ediyor.

ilahimasal
16-10-2018, 22:50
Aleviliğin en sevdiğim yanlarından bir tanesi AĞACA çaput bağlamaları.

Bu yaz bende agaca çaput bağladım. " olacak derdi ile değil " bir yerlere bir şeylere ortak olmak için ve fakat huzur buldum. Aynı sofrada dostlarınla yemek yer gibi. Ailece

Alevi köylerine sünni damat girdi , tv , pc , uydu girdi ama ezan giremedi. Giremezde . Ezan denilen giremeyince diğer benzerleride giremiyor.

Sanki içe kapanıklık gibi görünsede değil. Bedenini korumak gibi. Bedenlerini bu saate kadar koruyan insanlar bu saaten sonra bitecek " iflas " !! Edecek değiller. Hem iflas nedir? Onlar için doğada her istedikleri her an var. Doğa iflas ederse onlarda iflas ederler. Dolayısı ile herkes.

Çaput bağlamak demiştik. Çaputun bir anlamı yok. Ordaki önemli olan AGACIN kendisi. O agaçki ölülerin bedenlerini kökleri ile emip bedeninden dallarına tekrar getirip hayat veririmin en güzel SIMGESIDIR. Görünür görünmez putlardansa , ölüleri bile döndüren hayat ağacına çaput bağlamak bana huzur veriyor.

Bunun topragı , solucanı , bakterisi , yılanı çıyanı , DOGASI var. Bunlarla hem hal olmayı bir tek kızılbaşta mı görüyoruz? Hayır bir çok Sünni köy insanında da var. Agaca çaputta bağlıyor , pirlerine niyaz ediyor , ezan da dinliyorlar.

bakkalmahmud
19-10-2018, 02:00
Özgür abim hasretinden prangalar eskitdim,hayatimin en güzel günleri seni okudugum günlerdi.(ya yazdigin birseyden dolayi mahkumsun yada hayatda deyilsin) yoksa bu sieyi öksüz birakmazsin..

bakkalmahmud
19-10-2018, 02:07

Bugün hala aleviligin ne oldugu tartisiliyor hangi alevilik yok olucak?bence alevilik zulüme baskaldiridir insan varoldukca alevilik asla yok olmaz

bakkalmahmud
19-10-2018, 02:21
Özgür abim mahkumsan söyle,suc isler yanina gelirim öbür tarafdaysan onuda söyle kafaya sikar orayada geliriz sonucda zaten yanindayiz :)

ForumKirpisi
25-12-2018, 08:09
Bu konu dinsizlik temalı bi sitede dinsizliğin temellerinden olan bi anlayışa evrilenlerin bi dini nasıl güzellediğini gösteriyor.

yeni yeni şeyler de öğreniyoruz, şimdi ben soruyorum ki kitaplarda farklı şeyler yazıyor

aynı anda bunları öğrenebiliyoruz

1) alevilik din değilmiş kültürmüş
2) alevilik kültür değil dinmiş
3) alevilik etnik kimlikmiş
4) alevilik etnik kimlik değilmiş
5) alevilik alevilikmiş
6) alevilik alevilik değilmiş
7) alevilik kapalıymış ama alevilere göre açıkmış
8) alevilik ateizme yakınmış ama değilmiş

ama bi şeyde anlaşmış herkes alevilik çok güzel bişeymiş en yüce şeymiş en muhteşem
şeymiş öyle böyle güzel bişey değilmiş daha da güzel sonsuz muhteşem müthiş bişeymiş :D

demek ki aleviler değil de başkaları dinsizliğe yatkın olsa hanefilikte islam değil diye belki övülür müydü? bilmiyorum.
bildiğiniz din gibi bir şey uç kaçmış marjinal bir grupta olmasından ötürü evrilmiş işte bunun davası ne. :D

ramazan pidesini sevip islamı bırakamamak gibi bişey yapmayın bırakın bence ekşi cacık gibi bişey işte.

bilgivehis
25-12-2018, 13:52
Bu konu dinsizlik temalı bi sitede dinsizliğin temellerinden olan bi anlayışa evrilenlerin bi dini nasıl güzellediğini gösteriyor.

yeni yeni şeyler de öğreniyoruz, şimdi ben soruyorum ki kitaplarda farklı şeyler yazıyor

aynı anda bunları öğrenebiliyoruz

1) alevilik din değilmiş kültürmüş
2) alevilik kültür değil dinmiş
3) alevilik etnik kimlikmiş
4) alevilik etnik kimlik değilmiş
5) alevilik alevilikmiş
6) alevilik alevilik değilmiş
7) alevilik kapalıymış ama alevilere göre açıkmış
8) alevilik ateizme yakınmış ama değilmiş

ama bi şeyde anlaşmış herkes alevilik çok güzel bişeymiş en yüce şeymiş en muhteşem
şeymiş öyle böyle güzel bişey değilmiş daha da güzel sonsuz muhteşem müthiş bişeymiş :D

demek ki aleviler değil de başkaları dinsizliğe yatkın olsa hanefilikte islam değil diye belki övülür müydü? bilmiyorum.
bildiğiniz din gibi bir şey uç kaçmış marjinal bir grupta olmasından ötürü evrilmiş işte bunun davası ne. :D

ramazan pidesini sevip islamı bırakamamak gibi bişey yapmayın bırakın bence ekşi cacık gibi bişey işte.

Sayın Teslis, bu konuda kafan karışık, her şey siyah ve beyazdan ibaret olmadığı için şöyle bir örnek vereyim:
Bugün baş düşman ülkenin başındaki faşist diktatördür, lakin bu faşist diktatör eğer ciddi anlamda emperyalizme karşı savaşırsa bu konuda onu destekleriz, faşlist diktatör diye emperyalizme karşı duruşunu es geçemeyiz. Örneğin Saddam da diktatördü ama işgalden sonra antiemperyalist saflarda yer aldı. Bir diğer farklı diktatör ise Kaddafi'ydi, diktatör olduğu halde bütün yaşamı boyunca emperyalizme karşı durdu.

Aleviler ise dinci bir tarikat görüntüsündedir, bu görüntü ateiste elbette terstir. Ancak Alevilik kültürü ve anlayışı dincilikten ziyade ateiste çok daha yakındır. Sırf dinci görüntüsü için onu diğer dinlerle eşit anlamda göremeyiz. Hatta ben Aleviliği bizler ateist olmadan önce onlar daha doğuştan kısmi ateist olarak doğuyor görüyorum.
Uydurmaya, ilaha, kulluğa, din ve her türlü esarete bizler de karşıyız onlar da karşı. Bu kadar benzerlik olduğu için onları doğrudan dincilikle bağdaştıramayız.
Aslında din baskısına bu kadar uğramamış olsa Alevilik din ile anılmaz.

kartopu
25-12-2018, 15:34
Alevilik İflas etmiştir sorusuna cevap aramaktan önce Sn Bilgivehis in şu yaklaşımını kuşkulu bulduğumu söylemek istiyorum

Bugün baş düşman ülkenin başındaki faşist diktatördür, lakin bu faşist diktatör eğer ciddi anlamda emperyalizme karşı savaşırsa bu konuda onu destekleriz, faşlist diktatör diye emperyalizme karşı duruşunu es geçemeyiz.

Bu yaklaşım, ya Faşizm in anlaşılamadığı ya tehdit in anlaşılamadığını gösteriyor. Bu konuda Saddam ve Gaddafi de yanlış örnektir.
Her diktatör faşisttir anlamında görülemez. Örnek Roma döneminde de diktatörler vardı ama hiç birine faşist demedik.

Faşizm emperyalizm döneminde kapitalizm in krize düştüğünde baş vurulacak bir siyasal yapılanmadır Ne Saddam ne Gaddafi emperyalizm aşamasına bir adım kalmış ülkeleri yönetiyordu.

Türkiye gelişmişlik seviyesinin 16 ıncı sırasını görmüş ülkedir şu an 3 puan düşse de bu seviyeye yükselemeyeceğini göstermez. Yani Türkiye alt emperyalist guruplar içinde olan ülkelerden bir tanesidir.
Yurt savunması ayrı ayrı bir şey, faşist yönetimi desteklemek ayrı bir şeydir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum.

ALEVİLİK İFLAS ETMİŞTİR.
Sorusu Aleviliğin anlaşılmadığını gösteriyor. Alevilik bir din değildir din adı altında bir sosyal paylaşım sistemidir bunu kökleri çok eskilere dayanır Orta çağda bir çok islam filazof u alevilik benzeri sistemler önermiş bu uğurda can vermiştir
Alavilik devleti tasfiye edici bir anlayış biçimidir her şey ortak olmalı yârin gül yanağından gayri Şeh Bedrettinin sözüdür.
Bu bir çok alevi değişlerinde geçer
Hatta 900 yüzlü yıllarda karamatiler de denilen bir sisyasi hareket bazı alanlarda 150 yıl bazı bölgeleri kontrol etmiştir: Mülkiyet yok her şey ortak anlayışı ile.

Bu anlayış biçimi iflas etmez bu özlem insanlık için hiç bitmez O gün şartlar o kadarına müsitti günümüzde krizler aynı şartları yaratmaya daha elverişlidir
Üretim araçları geliştikçe Kapitalizm hiç krizlerinden kurtulamayacak. Sürekli insanları mutsuz edecek İşte Fransada sarı yeleklilerin isteği Askari ücret 5000 Euro olsun en üst ücret bunu 6 kattan fazla olmasın. İlginç olan ücretin üst sınırına müdahale edilişidir.
Bu tür eylemler yaygınlaşacak AB ülkelerini saracak hatta ABD ve dünyanın çok büyük alanlarını kapsayacaktır. Bunun sebebi üretim araçlarının çok gelişmiş olması ve mutsuz bir halklar yaratmasıdır.

Bu tür istekler ve düşünceler bize orta çağa kadar geri gitmemizi ve o dönemde bazı örgütlerin yapmak istediği ama zamanın uygun olmadığı koşulları hatırlatır.

Yarin gül yanağından başka her şey ortak olmalıdır. Sözü

Barlas
25-12-2018, 20:00
Sünnilik neyse, Alevilik de o bence.

Sünniler Arap Muhammed'e tapıyorlar, Aleviler'in de her köşesinde Arap kasap Ali'nin resimleri var, onu önder bellemişler herhalde.

Al birini vur ötekine.

ForumKirpisi
25-12-2018, 20:05
bilgivehis zaten anlıyorum da konuyu hortlattım benim demek istediğim aleviliği aleviyim diyenler bilmiyor ki.
bence alevilik çoktan unutulmuş ve kalanlar da unutacaktır. çünkü alevilerin büyük bölümü bağnaz değil.
bağnaz olmayan gruplar evrilmeye değişmeye açıktır.

dikkat edilmesi gereken alevicilik, alevilerde alevici kesim de var bunları yurtdışına göçenlerde özellikle görürsün. alevicilik
pek hoş bişey değil. özellikle türkiye algıları, topluma entegrasyonları ve sosyal durumları hiç uygun değil. burada öyle insanlar olmamasına rağmen forumu deşsen girmeyenlerden çıkarırsın. ama konudan çıkarıyorsun aleviciliği. :D
alevicileri yahudi refleksinden anlıyorsun zaten. biz burda islamı ve her türlü kutsalı itin g*** sokuyoruz, sırf kültürel arkaplanları
böyle diye başka forumlarda ban sebebi oluyor.

kaldı ki aleviler hakkında düşüncem de genel anlamda olumlu ama aleviciliği gördüğüm de rahatsız oluyorum. aynı şekilde ben türk ve milletini seven belki milliyetçi sayılmama rağmen türkçüleri görünce de rahatsız oluyorum. islamcıları görünce zaten rahatsızlığı bırak boğmak falan istiyorum :D

kartopu
26-12-2018, 11:27
Sünnilik neyse, Alevilik de o bence.

Sünniler Arap Muhammed'e tapıyorlar, Aleviler'in de her köşesinde Arap kasap Ali'nin resimleri var, onu önder bellemişler herhalde.
Al birini vur ötekine.

Karşıdan bakılınca öyle görülür Ama hiç bir şey karşıdan bakılınca anlaşılmaz. Yaklaşmak gerekir anlamak gerekir.

Örnek: Hiç bir Alevi (eğer Aleviliğini inkar etmemişse) haç ziyareti için hicaz a gitmez. Onun yerine Kırşehir in hacı Bektaş ilçesine deki Hünkar Hacı Bektaş dergahına gider.

Eğer sevdalı oldukları Ali Olsa idi onun mezarına giderlerdi ama sevdalı oldukları Hünkar Hacı Bektaş Veli ki onu ziyaret etmeyi daha uygun görüyorlar.
Ama ŞİA lar öyle değil onlar hicaz a gider hem Muhammedi hem Aliyi ziyaret eder.
Bu ayrıntıda küçük bir parça

Khaos
26-12-2018, 12:25
Sayın Teslis, bu konuda kafan karışık, her şey siyah ve beyazdan ibaret olmadığı için şöyle bir örnek vereyim:
Bugün baş düşman ülkenin başındaki faşist diktatördür, lakin bu faşist diktatör eğer ciddi anlamda emperyalizme karşı savaşırsa bu konuda onu destekleriz, faşlist diktatör diye emperyalizme karşı duruşunu es geçemeyiz. Örneğin Saddam da diktatördü ama işgalden sonra antiemperyalist saflarda yer aldı. Bir diğer farklı diktatör ise Kaddafi'ydi, diktatör olduğu halde bütün yaşamı boyunca emperyalizme karşı durdu.

Aleviler ise dinci bir tarikat görüntüsündedir, bu görüntü ateiste elbette terstir. Ancak Alevilik kültürü ve anlayışı dincilikten ziyade ateiste çok daha yakındır. Sırf dinci görüntüsü için onu diğer dinlerle eşit anlamda göremeyiz. Hatta ben Aleviliği bizler ateist olmadan önce onlar daha doğuştan kısmi ateist olarak doğuyor görüyorum.
Uydurmaya, ilaha, kulluğa, din ve her türlü esarete bizler de karşıyız onlar da karşı. Bu kadar benzerlik olduğu için onları doğrudan dincilikle bağdaştıramayız.
Aslında din baskısına bu kadar uğramamış olsa Alevilik din ile anılmaz.

dostum

senin de kafan oldukça karışık

faşist diktatör nasıl emperyalizme karşı savaşır.

faşizm kapitalizmin bir biçimidir.
emperyalizm de öyle.

emperyalizmin kendi iç çelişkisi gereği çıkan savaşlarda emperyalizme karşı savaşmaktan bahsetmek aymazlıktır.

yaşadığı dünyayı tanımamanın verdiği cehalet örneğidir.

hadi Teslis'in mazareti var.
imzasına bile yazmış
senin mazaretin ne..

Neva
27-12-2018, 04:21
Arkadaslar, Saddam, emperyalizm, kapitalizm vs. tarzi tartismalariniza asagidaki linkten devam edebilirsiniz.

http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=24819&highlight=Saddam

tolonbey
07-05-2020, 07:30
iste böyleee,
Kerbela olayiyla aslinda Alevilerin hicbir bagi yoktur.
Arapla ALEViNiN nasil bagi olurku?
Arap fellahdir Aleviyse TÜRK.Osmanli yamyamlari araplasmamis Türklere karsi büyük düsmandi.Bunlar kizilbaslar ,Türkmenler ve ALUViLERDILER.
Aluviler osmanli katliamlarindan kurtulmak icin bir yol denediler.Kendilerini ALICI göstermeye basladilar.Zamanlada gercektende ALICi oldular Aluvilik yaparak nasil Alici olunursa.Ama Ali Alevici olmadi.Türk olan Aleviler Ali icin yüz takla atsalardaAlici araplar Alici Türkleri görecek gözleri yoktur.Dedikya bizdeki aleviler 14 kola ayrilmistir.Kimi gercekten muhammedci kimisi,ateist kimi Alici olmus.Düsünmezki Ali sunni arap,senseAluvi TÜRK nasil korkak Alici olursun,onlarda karismislar müslümanlarin bölündügü gibi.Ali alevilerin anlattigi aslanlar aslani,kaplanlar kaplani degil bir korkak tilki gibidir.Ömerden korkudan altina kacirirdi.Ömer 3 dafa evini basti,evde oldugu halde kapiya cikmadida karisi cikti kapiya son baskinda FAdime kapiyi acmadi Ömere, Ömer kizip kapiya yüklenince kapi acilir kapininardinda olan Fadimenin karnida kapinin civisi batar bir aysonrada Fadime ölür.Ali aslan falan degil.Ama Alevilerin büyük bir bölümü Aliyi pek cok severmisler.Ali oruc tutar,namaz kilar,haccada gider Alevilerse bunlarin hicbirini yapmadan Alici oluyorlar,Yani kendilerini kandiriyorlar.

Mevlana derki gidiyim bakiyim Semse verdigim cariyem gene kactimi.Mevlana kapiyi calmadan iceri girerki semsin sirti kapiya dönük verdigi cariyesini pompaliyor.Kapiyi ceker disari cikar ULU muazzam Ahlakli Mevülana,.Az sonra Sems icerden seslenir Mevlanaya ,Mevlanada iceri girerki yalniz icerde SEMS var.Mevlana derki nerde benim sana vrdigim cariye.Sems derki o iki gün önce evden kacti.Mevlana derki yahu ben kapiyi calmadam iceri girdigimde gördüm senin altinda benim sana verdigim cariye vardi.Evet görünüsü senin cariye seklineydi ama o senin cariye deyildi,beni cokmu cok seven ALLAHTI.Ben kimi arzu etsem hemen onun sekline girip geliyor yatagima der.Ve bunlarin kitaplarinda bu SAPIKLLIKLAR yaza dursun biz bu Allahla yattigini kitaplarinda yazanlara ALLAHINA kadar inanip ve GÖTLERINI yaladikca yaliyoruz. Daha %0 de 999,9 umuz bu TANRIYA enbüyük hakaretleri edenlerin daha kitaplarini okumadan ondan bunday duyduklarimizla bu iki TANRI düsmanini tanrinin en yakin dostlari sanip götlerini yalamakztan dillerimiz zara dönmüstür.
Bir gün CHPli kanali actimki adam mevlanayi övüp duruyor.
Actim telefonu dedimki sen Mevlanayi övüyorsun bu sapigin kitaplarini okudunuzmu?Dediki nasil öyle konusuyorsun?Dedimki söyle bakiyim okudunmu okumadinmi?.Okumadim dedi.Peki adamin nasil bir adam oldugunu okuyup ögrenmeden nasil bu adamin sen bize övebiliirsin.Adam tak deye telefonu kapatti.
Almanya kölnde DiTiP e biri sorar kuranda kadini dövme konusu varmi diyenetin almanya temsilcisi derki kuranda öyle bir ayet yok.Almanyada bir alman almancaya cevrilen bir kuran alir,okurku kuranda kadini dövme ayeti var.Alman alir almanca kurani gider kölünde diyenet temsilciligine derki,sIz gazatada demisinizki kuranda kadini dövme konusunda bir ayet yok.Alma Almanca kurani acip gösteriyor pekiiii bu kitapdaki karinizi su durumda dövebilirsiniz ayetini buuraya yazan siz degilmisiniz der?Diyenetin Almanya temsilciligi TUTUSÜR,efendim bir yanlislik yapmisiz,siz okittabi verin bize istede kitabin parasi derler.Almanca yayinlanan kuranlar piyasadan toplanir.
-

Bir gün Hürriyette adamin birinin kocaman resmiyle bu konuda birseyler yumurtlar adam bu yayini inkar eder.Actim telefonu hurriyete dedimki yaptiklarini inkar edIP,kadini dövme diye bir ayetin kuranda olmadigina iddia eden din adamina karsi ben size o ayati söyliyecem sizde benim söylediklarime gazatada ver vereceksiniz dedim.Gazata biz bunu yapamayiz demesinmi?Verelim adamin telefon numarasini onlan konusun bu konuyu,Dedimki YALAN söyleyenin yalanini yayinliyorsunuzda dogru söyleyenin sözlerini neden yayinlamiyorsunuz deyince TAK deye telefon kapatildi.Bizim en akillilarimiz böyle,normal sanilanlari siz hesap edin.
Bizde EGRi DOGRUDUR,DOGRUDA cogunlukla EGRiDiR.
Dedeniz

ONUN ICIN BATTIKCA BATIYORUZ:

kartopu
07-05-2020, 09:07
iste böyleee,
Kerbela olayiyla aslinda Alevilerin hicbir bagi yoktur.
Arapla ALEViNiN nasil bagi olurku?
Arap fellahdir Aleviyse TÜRK.Osmanli yamyamlari araplasmamis Türklere karsi büyük düsmandi.Bunlar kizilbaslar ,Türkmenler ve ALUViLERDILER.

Sen kafayı Türk le bozmuşsun Sn tolonbey

Bir inançtan söz ediliyor bir ırktan değil İnsan hangi ırktan olursa olsun ortak inançları olabilir Alevi İllada Türk olacak diye bir şey yok Bak Mevlana kim olursan ol gel der. Hacı Bektaş Veli Mevlanaya ilaveten temizlen paklanda gel der.Yani Mevlana ile H.B.Veli nin arasında ki fark Bu fark detaylandığında elbette çok şey ortaya çıkacak ama Irk çıkmayacak.

Hiç sen Alevi Baktaşilerin cem ine gittin mi Hüseyin derler de başka bir şey demezler ki Sen kerbela dan söz edersin.Sonra Alevi nin anlamı Ali Evi demek Osman-Muaviye-Yezit le babasının hayrına mı kavgalılar Aleviler.

Alevi inançlarında ki özellik 4 kapı 40 makam dır. Evet osman lı ile sorunları var Ama osmalı padişahlarının büyük kısmını namaz kılarken kimse görmemiş ama içki içerken çok insan görmüş. Öyle osmalının dini arabın inandığı gibi bir şey değil Onlar çok farklı. Araptan daha çok Romalılardan bir şeyler almıştır Osmanlı. Örnek Devlet model olarak Roma (bizans) modelidir.

Turdur
07-05-2020, 11:46
Alevi inançlarında ki özellik 4 kapı 40 makam dır. Evet osman lı ile sorunları var Ama osmalı padişahlarının büyük kısmını namaz kılarken kimse görmemiş ama içki içerken çok insan görmüş. Öyle osmalının dini arabın inandığı gibi bir şey değil Onlar çok farklı. Araptan daha çok Romalılardan bir şeyler almıştır Osmanlı. Örnek Devlet model olarak Roma (bizans) modelidir.

Bizans değil bildiğimiz Roma İmparatorluğu ve Abbasi İmparatorluğundan bir şeyler almıştır. Osmanlı aynen Roma ve Abbasiler gibi çok kuvvetli bir devlet yapısına, çok ulusluluğa ve diplomasiye sahipti. Bugün Roma veya Osmanlı ABD olmuştur. Küresel, maddi ve diplomatik şartlar özellikle dünya savaşı sonrası ABD'yi bir numaralı devlet haline getirmiştir, ancak ABD Roma veya Osmanlı gibi uzun yıllar devam edecek gibi durmuyor.

kartopu
07-05-2020, 16:33
B Küresel, maddi ve diplomatik şartlar özellikle dünya savaşı sonrası ABD'yi bir numaralı devlet haline getirmiştir, ancak ABD Roma veya Osmanlı gibi uzun yıllar devam edecek gibi durmuyor.

Neye dayanarak böyle iddiada bulunuyorsun. Osmanlı istanbulun fethinden sonra dünya devleti oldu yani 1453-1916. Birinci dünya savaşı Osmanlı ve Çarlık Rusyasının sonu. Yani (OSMANLI) 500 yıl ABD 1776 ve hala. (240) yıl takriben.Bir 250 yıl daha olmayacağının garantisi ne.
Hangi göstergeler ABD nin osmanlı veya roma devletinin yaşını bulmayacağını anlatıyor.

Turdur
07-05-2020, 17:05
Neye dayanarak böyle iddiada bulunuyorsun. Osmanlı istanbulun fethinden sonra dünya devleti oldu yani 1453-1916. Birinci dünya savaşı Osmanlı ve Çarlık Rusyasının sonu. Yani (OSMANLI) 500 yıl ABD 1776 ve hala. (240) yıl takriben.Bir 250 yıl daha olmayacağının garantisi ne.
Hangi göstergeler ABD nin osmanlı veya roma devletinin yaşını bulmayacağını anlatıyor.

ABD 240 yaşında olsa da 240 yıldır bir numaralı devlet değil. Büyük sıçramasını Avrupa buhranlarından sonra elde etti. 1. ve 2. Dünya savaşları, gelişen üretim gücü ve devamında ham madde yataklarını ordu gücüyle ele geçirme başarısı. Osmanlı fetih olayından sonra dünya devleti oldu ama sadece bir İstanbul'un alınması değildir bu gelişim, diplomatik boyutta olsun, devlet düzeninde olsun, çok uluslu yaşama açık olmasından olsun bir çok faktör yan yana geldi. 1916 yılında Osmanlı dünyanın bir numaralı devleti değildi, daha önceleri bu kademeden düşmüştü.

Nükleer silahların yaygınlaşması ve buna benzer bir çok sebep olabilir. Amerika bugün Çin'in etki alanını ve ticaret yollarını kapatamıyor. Osmanlı'ya karşı bir çok ordu birleşip savaşmış olsa da çoğu kez kazanamıyordu, bugün nükleer savaş stratejisi her şeyi alt üst edebilir. 3-5 ülkeden atılacak nükleer bombalar Amerika ana karasına kadar rahatlıkla ulaşabilir. İletişim bugün çok kısaldı, anlık iletişim kuruluyor, ulaşım ise baya kısaldı. Bugün bir günde sınır komşuluğu bulunmayan 2 ülke gezilebilir duruma indirgenebildi. Her işin yavaş işlediği bir çağda büyük devlet uzun yıllar yaşayabilirdi ancak bugün o kadar sürat çok yol aldı.

ilahimasal
07-05-2020, 21:59
Alevilik bilindiği halden iflas etmiştir dogru.
Alevilerin yaşlılarının bir kısmı ve gençlerinin neredyse tamamı arap kültürünü ve ali veli hikayelerini terk etmiştir.

Türkce , lazca , arnavutca , boşnakca , kürtce , cerkezce konuşan halklarda buna dahil.

Alevilerden sökülüp atılamayacak ve iflas etmesi mümkün olmayan ÜÇ şey ise SEMAHLARI SAZLARI VE OZANLARIDIR.
.

Bilindigi üzere arap emperyalizminin arap ırkçılıgı olan islamda semah , saz ve ozan HARAMDIR.

Bunlarda alevilerin araplarla uzaktan yakından ilişkisinin asla ve katâ olmayacağının göstergesidir.

Umuyorumki semahlarda sazda ve ozanlarda şu arap söylemleride bırakılacak.

Semahlarında sazlarında ve ozanlarında ali veli olmasada olur.
Ali veli yokkende semah saz ve ozanlar vardı.
Demekki ali veliye ihtiyaç yok.

kartopu
08-05-2020, 09:11
Nükleer silahların yaygınlaşması ve buna benzer bir çok sebep olabilir. Amerika bugün Çin'in etki alanını ve ticaret yollarını kapatamıyor. Osmanlı'ya karşı bir çok ordu birleşip savaşmış olsa da çoğu kez kazanamıyordu, bugün nükleer savaş stratejisi her şeyi alt üst edebilir. 3-5 ülkeden atılacak nükleer bombalar Amerika ana karasına kadar rahatlıkla ulaşabilir. İletişim bugün çok kısaldı, anlık iletişim kuruluyor, ulaşım ise baya kısaldı. Bugün bir günde sınır komşuluğu bulunmayan 2 ülke gezilebilir duruma indirgenebildi. Her işin yavaş işlediği bir çağda büyük devlet uzun yıllar yaşayabilirdi ancak bugün o kadar sürat çok yol aldı.

Sn Turdur.
Osmalı sultan Süleymandan (1520-1566) sonra hangi savaşı kazandı Kanuni osmalının duraklama dönemidir maliyetli savaşlar ortada kazancı olmayan zaferler o da geçici.
Elbette devletlerin ömrü kısalıyor bu bu gün ün işi değil tarih bunu söylüyor eski devletler daha uzun ömürlü olmuş.

Bırakalım Osmanlıyı tarihte biz günümüze bakalım

Bu gün dünyada en çok konuşulan dil İngilizce ABD bu dili yaygın konuşuyor ve yayıyor. ABD nin değişmez ittifakı İsrail ve İngiltere. Şu an dünya devleti konumunda. Dünya ekonomisi artık küresel. Dünyada bir çok ülke ABD nin denetiminde olmayanlarda ABD nin baskısı altında. ABD askeri alanda da dünya hakimiyetini elinde tutuyor.

Böyle bir dünyanın karşısına iki alternatif çıkıyor Ya ABD ve ittifaki olan ülkelerin boyutları genişleyecek ömürleri uzayacak ya kapitalizm toptan çökecek.
Bu dönüşümlerin hangisi dünya insanlığının karşısına çıkacak insanlık görecek Ama şu an görülen şey ABD hala güçlü ve küresel boyutlu devletin başını çekecek görüntüde.
Artık bu ekonomik örgütlenmeler insanlığa cevap veremiyor ayrıca küresel boyutlu tahribatlar yaparak bütün canlılık tehdit altında kalmakta.

Senin anlayacağın bu sitem de kendinden öncekiler gibi kendi sonunu getiriyor.Sadece ABD değil toptan kapitalizm den söz ediyorum.

kartopu
08-05-2020, 09:29
Alevilik bilindiği halden iflas etmiştir dogru.
Alevilerin yaşlılarının bir kısmı ve gençlerinin neredyse tamamı arap kültürünü ve ali veli hikayelerini terk etmiştir.

.

Ben tam tersini düşünüyorum İşe bilimsel baktığımız da bilimin önünü tıkayan İnanç biçimleri yok olma tehditleri taşıyor. Yani bu gördüğümüz siyasallaşmış İslam yok olma aşamasında.

Şu gördüğümüz İslam, devletler tarafından desteklenmese çok az taraftar toplar. Ama Alevilik daha çok gönüllülük çerçevesinde gidiyor onun için daha hoş görülü. Eğer yok olsa idi bu güne kadar yok olurdu. Bu inanç türü bırak devlet desteğini devlet kösteği olduğu halde hala yaşayabiliyor. Bunun tek sebebi gönüllere girmesi yanında masum olmasıdır.

İnsan karekteri madur ve masumu korumaya alır. Ayrıca Alevilik bilimin önünde engel değil hatta teşvik edici.* Bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.Hacı Bektaş Veli *
Buna benzer çok söz vardır Alevi Bektaşilikte.

tolonbey
08-05-2020, 23:11
Iste böyleee,
Aleviler Iflas degil yeniden canlaniyorlar,bilimser olarak.
Dedenniz