PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Salam qardaşlar

Rafizi
25-12-2013, 11:29
Qardaşlar. Mən bu siteye yeni üyə oldum. Azəri türkcəsində yazsam bir problem olarmı ?

Rafizi
25-12-2013, 11:32
Eger problem olarsa, o zaman türkiye türkcesinde yazayım. Ama, Türkiye türkcesinde o kadar da iyi bilmediyimden bir yalnışım ola bilir. İstemeden hatalı bir söz söylemiş, hatalı kavram kkullanmış ola bilirim . Sonuçta biz türkiye türkcesini televizyondan öyrenmiş bir nesiliz.

Rafizi
25-12-2013, 11:46
Bir də bunu söyləmək istəyirəm. Burda "ben dindardım, sonra ateist oldum" söyləyən qardaşlar zatən daha öncə də gerçək islamla tanışmamışdılar. "sünni" adı altında geçinən "bekriler" ( Ebu Bekir taraftarları ) idilər. Bekriyye ( ehli-sünnet ) mezhebi ise zaten ne ALlahı, ne Muhemmedi, ne sahabi anlayışını, ne de diger anlayışları doğru - düzgün anlatmamışlar. "Bir tek kıbleleri" doğrudur desek, yalnış demiş olmayız. Kıbleleri doğru olduğu için de şehadeteyni deyib islama girdikleri için de biz onları müslüman kabul etdik. Bu dünyada müslümana edilen müamele onlara da edilir. Ama, gerçek islamda deyiller. kendilerini İslama uyğunlaşdırmadılar. İslamı kendilerinə uyğunlaşdırdılar.

Hatta, Muhemmed hakkkında, sahabiler hakkında uydurdukları da çoğunlukla yalnışdır.

Turan Dursun, Arif Tekin gibi Bekriyye mensupu alimler de bu gerçekleri gördükleri için Bekriyye dinini terk etdiler. Eger , yazılarında ateistik fikirleri görmeseydiler onları da şiilikte suçlardılar. Özellikle de Arif Tekini.

Şimdi Turan Dursun, Arif Tekin okumuş kimseler , Bekriyye menbelerini iyi bilen araştırmacı alimler. Onlar Bekrilerin anlatdığı dinin yalnış olduğunu görüp bu dinden ( Bekriyye dininden ) çıktılar. Şahsi fikrim : Eger gerçek İslamla ( Şiilikle ) tanışsaydılar , kabul edərdiler.

Şimdi , şiiliyi , rafiziliyi bilmiyordular demiyorum. Ama, Bekrilerin anlatdığı şekliyle biliyordular. Olayların aslını şiilerin kendi alimlerinden duymuşlukları yokdur. neticede şiiliyi BEKRİ yorumlamasıyla anlamış kişiler.

Şimdi eger izini verirseniz. Sizinle fikirlerimizi paylaşalım.

Sizi Ebu Bekri, Ömeri, Osmanı ve diger bazı sahtekarları kutsallaşdırmaya davet etmiyorum.

Arif Tekinin bir kitapını okudum. O Dönem tarihini çoğunlukla çok güzel ve gerçekci anlatmış. Ama, eksik anlatdığını da düşünüyorum.

Şimdi, "gelin islamı kabul edin" demiyorum. Ama, İstemiyorum da degilim. Size de bir kızqınlığım yok. Neticede bir zamanlar Bekriyye mezhebi tarafından aldatılmış kardeşlerimsiniz.
Eger izin verirseniz , fikirlerimizi paylaşırız. Ama, izin vermezseniz, sansür uygularsanız, güzellikle çeker giderim. Teşekkürler!

Kozmik Perspektif
25-12-2013, 11:52
Foruma hoşgeldiniz sayın Rafızi. Kalıcı ve katılımcı olmanız dileğiyle.

Yazınsal hatalar tolere edilebilir, sorun değil.

Rafizi
25-12-2013, 12:04
Foruma hoşgeldiniz sayın Rafızi. Kalıcı ve katılımcı olmanız dileğiyle.

Yazınsal hatalar tolere edilebilir, sorun değil.

Xoş bulduq qardaşım. Bizi gözəl qarşılımınız, xoşgörünüz için təşəkkür edirəm.

ozgur_beyin
25-12-2013, 17:28
sevgili rafızi hoşgeldin.azeri türkçesi bana daha hoş gelir.
burda sansür yokfikrin zikrin neyse söyle

Rafizi
25-12-2013, 17:39
sevgili rafızi hoşgeldin.azeri türkçesi bana daha hoş gelir.
burda sansür yokfikrin zikrin neyse söyle

Təşəkkür edirem qardaşım. Xoş gününüzə gələk. Çox sevindim qardaşım. Onda mən elə Azəri türkcəsində yazaram. Bir daha təşəkkür edirəm.

Uriel
25-12-2013, 17:53
Hatta, Muhemmed hakkkında, sahabiler hakkında uydurdukları da çoğunlukla yalnışdır.

Turan Dursun, Arif Tekin gibi Bekriyye mensupu alimler de bu gerçekleri gördükleri için Bekriyye dinini terk etdiler. Eger , yazılarında ateistik fikirleri görmeseydiler onları da şiilikte suçlardılar. Özellikle de Arif Tekini.

Şimdi Turan Dursun, Arif Tekin okumuş kimseler , Bekriyye menbelerini iyi bilen araştırmacı alimler. Onlar Bekrilerin anlatdığı dinin yalnış olduğunu görüp bu dinden ( Bekriyye dininden ) çıktılar. Şahsi fikrim : Eger gerçek İslamla ( Şiilikle ) tanışsaydılar , kabul edərdiler.

Şimdi , şiiliyi , rafiziliyi bilmiyordular demiyorum. Ama, Bekrilerin anlatdığı şekliyle biliyordular. Olayların aslını şiilerin kendi alimlerinden duymuşlukları yokdur. neticede şiiliyi BEKRİ yorumlamasıyla anlamış kişiler.

Şimdi eger izini verirseniz. Sizinle fikirlerimizi paylaşalım.

Sizi Ebu Bekri, Ömeri, Osmanı ve diger bazı sahtekarları kutsallaşdırmaya davet etmiyorum.

Hoş geldin

Alinin sapıklıklarını neden görmezden geliyon Diğer üç halifeyi suçluyon. Klasik şia kafa yapısı. Alinin sübyancı olduğunu tarihi kaynaklarda okuyoz. İrandaki şeriatta sübyancılık üzerine kurulu değilmi.

Natürelist
25-12-2013, 19:07
Hosegeldiniz sayin Rafizi, Azeri Türkce kulaga hos gelebilir, ancak bazen anlamakta zorluk cekiyorum, bence mümkünse eliniz'den geldigi kadar Türkiye türkcesi ile yaziniz...

Ben de Almanya'da yasiyorum ve Almanca klavye kullandigim icin bazi harfler yoktur örnegin ş, ı, ç, ğ gibi.

Mesela "kulaga hos" diye yazmisim yukarda bu aslinda "kulağa hoş" dur.

O yüzden hatirlatmakta yarar var.

Soracagim soru, siilik de "Muta nikahini" nasil buluyorsunuz? yani bir saatligine yada bir kac günlügüne evlenmek ne oluyor sizce?

Saygilar...

murted
25-12-2013, 19:39
Hoş geldin

Alinin sapıklıklarını neden görmezden geliyon Diğer üç halifeyi suçluyon. Klasik şia kafa yapısı. Alinin sübyancı olduğunu tarihi kaynaklarda okuyoz. İrandaki şeriatta sübyancılık üzerine kurulu değilmi.

Sünniler ile Şiiler aynı hadislere itibar etmezler. Dolayısıyla Ali'yi üzerinden eleştirdiğin hadisler belki onlar tarafından kabul görmüyordur. Çok az bir kısım sahabeye güvendiklerinden sahabeden geleni olduğu gibi kabul eden Sünnilerin hadislerini güvenilir bulmazlar.

xoş gəlmisən ay balam :)

İran'daki Şiiler arasında uygulandığını bildiğimiz recm, muta nikahı gibi konularda ne düşünüyorsunuz?

Nevandaar
25-12-2013, 19:59
Hoş geldiniz sayın Rafizi.

Rafizi
25-12-2013, 20:30
Hoş geldin

Xoş bulduq. Diger üç halifeyi ne zaman nerde , neyle suçladım ? Evet. Onları beyenmiyorum. Ama, şimdiye kadar yazdıklarımda neyle suçladığımı gördünüz ki ?

"Klasik şia kafa yapısı" derken , siz şianı ne zamandan beri tanıyorsunuz ki, hangi kafaya sahib olduğunu bilesiniz ?

Hangi "tarihi kaynaklardan" okuyorsunuz? Lutfen bizim için de aktarınız.

hayır. İrandakı şeriat da subyancılık üzerine kurulu degildir.

İlaveten, İranda olan her şeyi şia inancına mal edemeyiz.

Rafizi
25-12-2013, 20:46
Sünniler ile Şiiler aynı hadislere itibar etmezler. Dolayısıyla Ali'yi üzerinden eleştirdiğin hadisler belki onlar tarafından kabul görmüyordur. Çok az bir kısım sahabeye güvendiklerinden sahabeden geleni olduğu gibi kabul eden Sünnilerin hadislerini güvenilir bulmazlar.

xoş gəlmisən ay balam :)

İran'daki Şiiler arasında uygulandığını bildiğimiz recm, muta nikahı gibi konularda ne düşünüyorsunuz?

Salam qardaşım.

Sünniler ile şiaların ortak kabul etdikleri hadisler ve ortak hurmet etdikleri raviler vardır. En azından ortak kabul etdikleri hadis mevzuları vardır.

mesela, şiiler ebu hureyrenin kendi kendiliyine söylediyi hadisi kabul etmezler. Ama, o hadisi guvenilir sahabilerden birisi söylerlerse, hakikaten de masumdan ( peygamber ve ya imam ) rivayet edildiyine eminlik yaratacak belli şartlar oluşursa o hadisi kabul ederler.

Misal verelim.. duvarda dört saat vardır. Biri çalışmıyor. Ama, günde iki iki kere o da doğru zamanı gösteriyor. Doğru gösterdiyi zamanı da diger saatlara bakarak anlaya biliriz. Ebu Hureyde doğru göstermeyen saat konumundadır. Ek tadikleyiciler olmazsa görüşü kabul edilmez.
Aişe , Ebu Bekr, Ömer, Osman , Hafsa, Abdullah bin Ömer ve bazı kişilerin de durumu böyledir.

Yani, durum böyledir. Yoksa, "sünnilerin kabul etdiklerini şiiler kabul etmezler" diye bir şey yok. Neticede ortak kabul etdiyimiz görüşler çokdur ve bunlar ortak kabul etdiyimiz hadislerden kaynaklanıyor.

Dahası, biz onları "sünni" görmeyiz. "Sünni" kendimizi görürüz.

Hoş bulduq qardaşım :)

Ama, bizde bu "ay balam" kelimesi pek kullanılmaz ) Daha çok yaşlı nesil kullanır "çoçuğum" manasında.Bu Türkiyede doğru bilinen yalnışlardandır : )

Recm kati, muekkide sünnetdir. Muta nikahı Kuran ayetiyle sabitdir.

Rafizi
25-12-2013, 20:47
Hoş geldiniz sayın Rafizi.

Xoş bulduq qardaşım. Təşəkkür ederim

RainFall
25-12-2013, 21:50
Teşekür edirem qardasım men seni cok sevirem :D
İşin esprisi hoş geldiniz siteye.Kalıcı olmanızı dileğiyle.

Rafizi
25-12-2013, 22:45
Teşekür edirem qardasım men seni cok sevirem :D
İşin esprisi hoş geldiniz siteye.Kalıcı olmanızı dileğiyle.

Hoş bulduq qardaşım, teşekkürler.

murted
26-12-2013, 02:43
Ben doğrusunu öğrenmiş olduk derken "ay balam"ın kullanımını kastetmiştim. :)

Sevgiliye falan da deniyor sanırım.
Benim de çok sevdiğim böyle bir eser var.

Ay balam sen bana mı küstün?

http://www.youtube.com/watch?v=iIgqNEsS6Dw

Yarım Elma diye bir dizi vardı. Oradaki Ruhi Sarı, Azeri bir kapıcı karakterini canlandırıyordu ve herkese "ay balam" diye hitap ediyordu. Oradan kalmış olsa gerek, Azeri görünce ay balam diyesim geliyor. :)

Rafizi
26-12-2013, 10:06
Ben doğrusunu öğrenmiş olduk derken "ay balam"ın kullanımını kastetmiştim. :)

Sevgiliye falan da deniyor sanırım.
Benim de çok sevdiğim böyle bir eser var.

Ay balam sen bana mı küstün?

Yarım Elma diye bir dizi vardı. Oradaki Ruhi Sarı, Azeri bir kapıcı karakterini canlandırıyordu ve herkese "ay balam" diye hitap ediyordu. Oradan kalmış olsa gerek, Azeri görünce ay balam diyesim geliyor. :)

ben de izlemişdim. Çok abartılmış :)

Şimdi durum şöyle : şarkılarda falan kullanılıyor. bazen sevgililer bir birilerine "balam" ( "ay" eklemeden ) diyorlar. Bu işte sevgililerin bir-birilerine "yavrum" demeleri gibi bir şey ( "balam" da zaten "yavrum" manasında ) Şarkılarda da kullanılıyor. Ama, genellikle normal konuşmalarda O SARI ELMA DİZİSİNDE GÖSTERİLDİYİ SIKLIKLA kullanılan bir kelime degildir :)

Bunun için youtube"den azeri dizilerini, azeri proqramlarını, azeri şarkılarını dinlerseniz böyle olmadığını siz de görürsünüz :)

Rafizi
26-12-2013, 10:13
Ha bi de " Ay balam" kelimesi ESKİ AZERİ ŞARKILARINDA kullanılıyor. Hepisinde degil tabii ki. Daha çok geleneksel MUĞAM şarkılarında :)

Bi de şahsen benim için "ay balam" falan denilmesinin bir sakıncası yok aslında. Ama, işte. Dediyim gibi, "yavrum" gibi manalara geldiyi için bir az anlamsız duruyor.

"Ay balam" derken genellikle iki mana anlaşılır :

Bir büyüyün küçüyüne " ay balam" demesi "çocuğum" manasındadır.

Bir sevgilinin sevgilisine "balam" demesi "yavrum" anlamındadır.

hem sevgililer bir birilerine "sevgilim" , "Həyatım" , "ömrüm", "ruhum", "gülüm" gibi sözler de sık sık söylüyorlar.

BU şarkıyı dinleye bilirsiniz mesela

http://www.youtube.com/watch?v=RAlbL59gepc

P.S

Bi de bizde "küçük" köpek yavrusuna deniliyor. Yani, yolunuz Azerbeycana düşerse akınızda tutun kardeşim.))

Neva
26-12-2013, 11:46
Hosgeldiniz.

Rafizi
26-12-2013, 12:24
Hosgeldiniz.

hoş gördük qardaşım.

Neva
27-12-2013, 11:25
Arkadaslar bu baslik altindaki, sia anlayisindaki muta, recm ve benzer konular asagidaki linke alinmistir, oradan devam edebilirsiniz.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=34402