Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocuk Tecavüzüne İdam Cezası Verilebilsin (mi?)
Biliyorsunuz Kars'ta 9 yaşındaki Mert Aydın kaybolmuştu ve cesedi bulundu. Yapılan otopside çocuğa tecavüz edildiği, boğularak öldürüldüğü ve başının ezildiği tespit edildi.
Bende kayış koptu.
Çocuk tecavüzüne idam cezası uygulanabilsin, asmak yerine iğne ya da diğer bir takım yöntemlerle suçlunun hayatına son verilmeli diye düşünüyorum.
Siz ne dersiniz?
Ekşi Sözlük'te de şu an hararetle bu konu tartışılıyor.
çocuk tecavüzlerine idam cezası geri gelmelidir (https://eksisozluk.com/cocuk-tecavuzlerine-idam-cezasi-geri-gelmelidir--4330662)
İdam cezası hiçbir şeyin çözümü olmaz. Bu tip manyaklar işin ucunda idam, hatta linç, recm vs. var diye yapacaklarından geri durmazlar. Bunu sen de biliyorsun. Cezanın amacı nedir sorusu üzerine düşündüğümde idamın amaca hizmet ettiğini düşünmüyorum. Böylelerini topluma kazandırmak pek mümkün değil ama idam da esasında böyleleri için kurtuluş oluyor.
Haa, bu baba gidip çocuğuna bunu yapan manyağı öldürse ve olayın tek şahidi de ben olsam adamı ihbar eder miyim, (hele ki Türkiye gibi bir ülkede) kesinlikle hayır. Böyle bir manyak içeride şişlense üzülür müyüm, ona sıra gelmeyecek kadar üzülecek şey var zaten, haliyle cevap gene hayır.
İdamın kendisine karşıyım ama bir şey için illa idam getirilecekse o şey tecavüzle kalmayıp bir de sonrasında kurbanı öldürmek olurdu sanırım.
Olum cezasini ceza degil, kurtulus olarak gordugum halde, bu tur sapiklarin baska cocuklara zarar vermesini onlemek icin ya idam cezasi veya cinsel organlarinin kokunden kesilmesi taraftariyim.
Natürelist
09-04-2014, 07:25
Evet dehsetle bu olayi ögreniyoruz, ve ardindan da unutup gidiyoruz. Ve bir dahaki kurban da yeniden yerimizden sarsiliyoruz.
Idam cözüm getirecekse ve bir daha bu tür olaylarin olmayacagini önlerse, evet derim, ancak murted'in de dedigi gibi, bu sapiklari ölüm bile geri durdurmaz...
Kim bir cocugun canini alirsa, o kisi yasamayi da hak etmez derim ama, yine de idama karsiyim.
Peki bu durumda ne yapilmali? Ebedi olarak kotese...
Godsgift
09-04-2014, 09:53
Ebedi olarak kodese tikmak pek ceza gibi gorunmuyor bence. Ustune ustluk topluma da maliyet. Bana gore tecavuz ve akabinde kurbanini oldurene idam cezasi olmali. Sayin Vartor cinsel organlarinin kesilmesini oneriyor. Ancak gecmiste seri katillerin profillerine baktigimizda cinsel yetersizliklerine ragmen kurbanlarina uzun sureli iskence yaptiklarini ve en nihayetinde de oldurduklerini goruyoruz. Yani hadim da cozum degil.
Omur boyu hapse kapatmak secenegi ile ilgili olarak da bana cok ilginc gelen bir alinti yapmak istiyorum. Gecen yil seri katilleri anlatan bir criminology derlemesi okumustum. Burada bahsi gecen bir seri katil vardi, 20'den fazla genci iskence ve tecavuzun ardindan oldurmustu (kusura bakmayin, su an trende oldugum icin referans veremiyorum, cunku kaynak yanimda yok. Isteyen olursa bulurum). Idam dezasi olmadigi icin omur boyu hapse mahkumdu. Toplum "suclu cezasini cekiyor" diye huzurluydu. Ancak 15 yil kadar sonra hapishanede cekilmis bir video ortaya cikti. Goruntulerde diger mahkumlarla iliskiye giriyor, uyusturucu kullaniyordu. Zaten bu yaratigin (insan demek istemiyorum) temelde sorunu karsi cinsle saglikli ve yakin iliskiler kuramamasi, sado-mazosist egilimlerini gerceklestirecek ortam bulamamasiydi. Ozetle onu hapise koymak, odul olmustu. Zaten video goruntusunde de bunu belirtiyor, ne kadar mutlu oldugunu soyluyordu. Neticede hapiste overdose'dan oldu.
sapiklari topluma kazandiramayacagimiza, onlari omur boyu hapiste tutamayacagimiza (illa ki bir af veya sartli tahliye cikiyor her ulkede) gore, masum insanlarin korunmasi amacli idam dusunulmelidir.
Vefik Sami
09-04-2014, 10:01
...İdam cezası hiçbir şeyin çözümü olmaz. Bu tip manyaklar işin ucunda idam, hatta linç, recm vs. var diye yapacaklarından geri durmazlar...
Suça karşı ihdas olunmuş cezâ, 'çözüm' değildir.
Tüm cezâların ortak özelliği, caydırıcı olmasıdır.
Kişilerde oluşması muhtemel cinnet, ya da cinsel sapkınlığın had safhaya ulaşarak ilgili şahsın kontrolünü kaybetmesi durumunda, cezânın caydırcı etkisi işe yaramaz. Fakat; bu gibi durumları istisnâ kabilinden sayarsak, ağır cezaların, suçun azalmasındaki nisbî etkisini görmezden gelemeyiz.
Çocuğun cinsel istismarında, kâtillik gibi durmlarda ölüm cezâsı "çözüm" değil, - caydırıcılığı ile birlikte - ödenecek bedeldir. İstenmeyen durumların devam ediyor olması ölüm cezasından vazgeçmeyi gerektirmez. Kim ağır bir suç işlemişse, bedelini de ödemelidir. Ancak; öldürme olaylarında fâilin ağır tahrik altında bu suçu işlemiş olması, kişinin alacağı cezâyı hafifletir.
Suça karşı ihdas olunmuş cezâ, 'çözüm' değildir.
Tüm cezâların ortak özelliği, caydırıcı olmasıdır.
Kişilerde oluşması muhtemel cinnet, ya da cinsel sapkınlığın had safhaya ulaşarak ilgili şahsın kontrolünü kaybetmesi durumunda, cezânın caydırcı etkisi işe yaramaz. Fakat; bu gibi durumları istisnâ kabilinden sayarsak, ağır cezaların, suçun azalmasındaki nisbî etkisini görmezden gelemeyiz.
Ağır cezaların bu tip suçları azaltığına dair kayda değer bir istatistik olduğunu hiç sanmıyorum.
Adam kapkaçcıdır, bir kaç ay yatar ve çıkar. Hatta içeri girince de bu işin inceliklerini öğrenir. Çıkınca kaldığı yerden daha da uzmanlaşmış şekilde kapkaça devam eder. Adam yakalansa bile nasıl bir kaç ay sonra çıkacağını bildiğinden suçun yaptırımı onu bu işten alıkoymaz. Ama kapkaçın cezasını atıyorum 5-10 seneden başlatırsanız burada suçun işlenme sıklığının azalmasını bekleyebilirsiniz.
Pedolifi insanın cezai ehliyetini ortadan kaldrımamakla beraber modern tıp tarafından bir hastalık kabul edilmektedir. Bu insanlar bir yandan suçluyken bir yandan da hastadırlar. Bu tip suçlara kısas cezasını bile getirseniz anlamlı bir azalma bekleyemezsiniz. Bu insanların ortalama bir insan gibi düşünmelerini beklemek anlamsızıdr. Aksini gösterebilecek de hiçbir bulgu yoktur.
Bakın şeriat ile yönetilen ülkelere, en ağır yaptırımlara rağmen bu tip suçların daha az işlendiğini söyleyebilir misiniz? Burada suçun işlenme sıklığını etkileyecek başka faktörler de var elbet ama buraya basit bir bakış dahi ağır cezaların suçu engellemediği şeklindeki kanaatimizi desteklemeye kafi bence.
Çocuğun cinsel istismarında, kâtillik gibi durmlarda ölüm cezâsı "çözüm" değil, - caydırıcılığı ile birlikte - ödenecek bedeldir. İstenmeyen durumların devam ediyor olması ölüm cezasından vazgeçmeyi gerektirmez. Kim ağır bir suç işlemişse, bedelini de ödemelidir. Ancak; öldürme olaylarında fâilin ağır tahrik altında bu suçu işlemiş olması, kişinin alacağı cezâyı hafifletir.
Ceza vermekten maksat sadece suçun tekrar işlenmesini engellemek ya da suçluyu topluma kazandırmak değildir elbet. Ceza, vicdanların da rahatlamasını, adaletin yerine geldiğinin düşünülmesini sağlar. Ben suçlu ağır şekilde cezalandırlamasın demiyorum. İdamın kendisine karşı olmasaydım bile ağırlaştırılmış hapsin ölümden daha ağır bir ceza olduğunu düşündüğümden herhalde idamı değil ağırlaştırılmış müebbet hapsini savunurdum.
Şunu da unutmamak lazım ki idamın, kişinin bedensel bütünlüğünü bozacak cezaların geri dönüşü yoktur. Günün birinde adamın birinin sahiden suçsuzken infaz edildiği anlaşılırsa mezarına gidip artık bir anlamı kaldıysa tabi özür dilemek zorunda kalabilirsiniz.
Pedofili eğilimi olan bireylerin taciz, tecavüze yeltenme gibi nispeten daha küçük suçları işlemiş olmaları durumunda dahi cezalarını çektikten sonra topluma salıverilmemelerinin gerektiğini düşünüyorum. Aynı suçu işlemeyeceğine dair bir kanaat oluşsa bile böyle bir riske girmektense bu kişilerin hürriyetini kısıtlamak toplumun geneli düşünüldüğünde daha uygun bence. Böyleleri esas cezalarını çektikten sonra da toplumdan uzak tutulmalılar.
knowledgetowisdom
09-04-2014, 15:26
insanın düşününce bile tüylerini ürperten bir konu.
sanırım böyle bir suça maruz kalan anne babaların hepsi böyle bir insanın yaşamasını istemez.
Nevandaar
09-04-2014, 21:16
İdam cezası sadece çocuk tecavüzüne değil daha birçok konuda geri getirilmeli ancak idam yerine topluma fayda sağlayabilecek cezalar da olabilir.
Şahsen bu tip adi suç işleyenlerin, insanların hayatlarını karartan, geri dönüşü olmayan yola sokanların deneylerde kobay olarak kullanılmalarını isterim. Böylelikle insanlığa bir faydaları dokunmuş olur. Hayatları mahvolan aileler, hayatlarını, uzuvlarını yitirenler ve sair geri gelmez ama yapılabilecek en iyi ceza türü bu bence.
Şüpheci Dinsiz
10-04-2014, 07:38
Sevgili Kapitän,
Biliyorsunuz Kars'ta 9 yaşındaki Mert Aydın kaybolmuştu ve cesedi bulundu. Yapılan otopside çocuğa tecavüz edildiği, boğularak öldürüldüğü ve başının ezildiği tespit edildi.
Bende kayış koptu.
Çocuk tecavüzüne idam cezası uygulanabilsin, asmak yerine iğne ya da diğer bir takım yöntemlerle suçlunun hayatına son verilmeli diye düşünüyorum.
Siz ne dersiniz?
Çocukcağızın çektiklerini düşündükçe verilecek en ağır cezayı sonuna kadar hak ettiğine emin oluyorum.
Ceza neden verilir?
Suçluyu ıslah etmek için ve işlediği suçun bedelini ödemesi için.
Bazı suçların bedeli ödenebilir, mağdurların da, suçluların da vicdanı rahatlar, adalet duygusu tatmin olur. Bu tip suçluları cezasını çekerken ıslah etmek, topluma kazandırmak mümkündür ve gereklidir.
Bazı suçların ise bedeli ne ceza verilirse verilsin ödenemez, kasıtlı öldürmek, tecavüz etmek gibi suçların telafisi mümkün değildir. Bu tip suçlulara verilen cezalar kesinlikle ıslah amacı taşımamalıdır.
Mert'e tecavüz ettikten sonra canice katleden suçluya verilebilecek en yüksek ceza verilmeli, tecritli ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalıdır. Ölmesine de izin verilmeyerek uzun yıllar boyunca acı çekmesi sağlanmalıdır.
Şahsen idam cezasına da, fiziki işkenceye de karşıyım. Ama bazı insansıların psikolojik işkenceyi hak ettiklerini düşünürüm. Neticede çaresiz bir çocuğa tecavüz etmiş, vahşice öldürmüş sapık bir katildir, çocuğa hissettirdiği çaresizliği, korkuyu, çektirdiği acıyı misliyle yaşamalı.
Sevgiler
evrensel-insan
10-04-2014, 17:46
Evet, bir kisinin bir cocuga yaptigi bu ornek olay; insandisi, vicdandisi, etik disi v.s. kisaca normal bir beyni olan bir kisinin yapacagi bir sey degildir.
Burada onemli olan, bu olayi munferit temelde ele almak yerine; bu tip beyinlerin varliginin nedenini ortaya koymak ve bunun cozumune yonelmek onemlidir.
Bu da cok acikki, kisinin zihinsel yapisindan kaynaklanmaktadir.
Kisiyi asmak ya da oldurmek, YARIN BASKA BIR KISININ BASKA BIR COCUGA YAPACAGI AYNI UYGULAMAYI DEGISTIRMEZ.
Yani terorist ile savasip oldurerek; terorizmi sona erdiremezsiniz.
Ayrica burada eger bir mesaj verme varsa; yani "bak iste bunu yapanin sonu idamdir" seklinde bir "gozdagi" varsa; tarih boyle bir gozdaginin bu tip olaylari onledigini ne kadar gostermistir?
Mesela seriatta hirsizlik yapanin eli kesilirse, kac kisi "benim de elim kesilir" dusuncesi ile hirsizl;iktan vaz gecer?
Ayrica ulkemizde her turlu tecavuze, palali sallamali saldiriya, hirsizliga arsizliga uygulanan devlet politikasinda kim yaptigindan neden vaz gecsin?
Insanoglunun kendi turune verecegi her turlu ceza, onun yasam hakkini elinden alma hakkini ona vermez.
Kisaca KORKUTMA/SINDIRME POLITIKASI TARIHSEL OLARAK HEP GERI TEPMISTIR.
Bu tip kisilere verilecek en buyuk ceza, KITLEDEN UZAK TUTMAK ve "sen baska kisilerle yasayacak bir beyin duzeyine sahip degilsin" temelli algida onun icinde bulundugu psikolojiyi aciga cikarmaktir.
Unutmayalim, inanclar ideolojiler hala insanoglu duzen ve sisteminde bir suc hastalik v.s. olarak algilanmamaktadir.
Dolayisi ile bir tedavi algisi da yoktur.
Gecenlerde Nigde olayindaki terorist, sorgu sirasinda "siz kimsininz ki size hesap vereyim, ben sadece Allah'a hesap veririm" diyebiliyor ve bu normal bir beyin davranisi olarak degerlendiriyor.
Ya da ISID "Turk askerinin eti lezzetlidir" diyor.
Irak'ta "9 yasindaki cocuk ile evlenilebilir/erkegin tecavuzu yoktur" kanunu gecirilmeye calisiliyor.
S.Arabistan da "1 yasinda kizla evlenilebilir" deniyor. Recmler, diri diri gommeler, kan davalari "tore" olarak normal karsilaniyor.
15 yasindaki bir kiz, cihad seksi servisi yapiyor.
Boyle bir dunya da hangi munferit bir kisiyi asacaksin ve asinca ne degisecek?
Toplumda bir suru erkek ya da kiz cocuk yakinlari tarafindan tecavuze ugruyor ve icine atiyor.
Her gun en az bir iki kadin uzerindeki erkek siddeti uygulaniyor ve danisilan yerler "ne olmus kocan, dover de severde" diyebiliyor.
Cinnet gecirenler ailesi ile birlikte kendini olduruyor.
Kisaca INSANOGLUNUN KENDI TURUNE KARSI HER TURLU CANAVARLASMASI ne yazikki bir beyin islevi ve algisi.
Mesela yukaridaki olay, bir savasta saldiri da olsa haber bile olmuyor.
Bugun Suriye'de canavar teroristler ele gecirdikleri bolgelerde ne isterlerse yapmayi kendilerine mesru ve mubah kiliyorlar.
Burada asil soru sudur?
Insanoglunu kendi turune karsi CANAVARLASTIRAN BEYIN DUSUNCESI VE DAVRANISI NEDIR?
Bu nasil bir psikolojinin urunudur?
Sen bugun bir palaliyi serbest birakirsan! baska palalilarin olmamasini nasil onlersin.
"Bir kisinin birak birisine saldirmasini, elinde pala ile sokaklarda kosturmasi kendi basina suctur"
SIDDETE, ETIK DISI OLAYA HER TURLU PRIMI VEREN BIR DEVLETIN VATANDASLARINDAN NASIL DUSUNUP DAVRANMASINI BEKLIYORUZ?
İdamla tecavüzcü ortadan kalkmış olabilir ama tecavüzcülük ortadan kalkmaz. Kaldı ki idam ediliyor olsalar da sesimi çıkarmam. Muhtemel bir şekilde ani kararlarla yapılan suçlardır bunlar. Planlı programlı olduğunu düşünmüyorum.
İnsanların en zor yaptığı şey affetmek. Olayımız, affedememe üzerine kurulu. Bu nedenle tarih boyunca tanrılara affetme özellikleri serpiştirmişiz. İdam da bu sistematiğin eseri. Buna rağmen tecavüzcülükde bir gerileme yok. Çok ağır şartlarda ceza görmesi gerektiğini ama bunun mühebbet olmaması gerektiğini düşünüyorum. Psikanaliz sonucuyla gerekli hallerde ceza sonlandırılmalı.
evrensel-insan
11-04-2014, 21:18
Ulke ve toplumumuzda bu tip etik disi haberler bir turlu bitmek bilmiyor.
Daha dun 12 yasinda bir erkek cocuk, siginma evinden dayisi tarafindan aliniyor, tecavuze ugruyor aradan belirli bir zaman gectikten sonra, yine dayisi aliyor ve goturdugu yerde; dayisi disinda baskalari da tecavuz ediyor.
Cocuk sonra psikolojik bunalima giriyor ve dava aciliyor v.s.
Bu nasil bir siginma evi; ilk cocuk dayisi ile ciktiktan sonra; mutlaka bir degisim gostermistir.
Dusunun, cocuk ayni seyleri yasayacagini bile bile ikinci kez dayisi ile gidiyor.
Belki de gitmek istemedi. Bunu algilayacak gorevli var mi ki!
evrensel-insan
11-04-2014, 23:35
Küçük çocuğa cinsel istismara tutuklama
Bismil'in Tepe Mahallesi'nde ortaokul öğrencisi olan ve babasından ayrılan annesi ile birlikte yaşayan B.V., isimli çocuk, iddiaya göre psikolojik sorunlar yaşayınca, öğretmenleri tarafından Diyarbakır'da psikoloğa götürüldü. Burada B.V., öğrenim gördüğü okul ve çevresindeki bazı kişilerin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Çocuğun anlattıkları üzerine Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında jandarma ve polis ekipleri, B.V.'nin ifadeleri üzerine operasyon düzenledi.
Operasyonda B.V.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 19 şüpheli gözaltına alındı. Soruşturmaların ardından adliyeye sevk edilen 19 kişiden yaşı küçük olduğu belirtilen 10 kişi serbest bırakılırken, 9 kişi cinsel istismar suçlamasıyla nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
Bismil Savcılığı, olayla ilişkin gizlilik kararı aldı. Bu arada cinsel istismara uğradığı belirtilen B.V. ile annesi ise koruma altına alındı.
http://www.gercekgundem.com/guncel/37193/kucuk-cocuga-cinsel-istismara-tutuklama
Bu tip olay ve haberlerin ulke bunyesinde hemen hemen hergun olmasi da ayri tartisilmasi gereken bir konu.
Ölüm kurtuluş olur.
Cezasını çok ağır koşullarda çekmelidir.
Ölene dek mi emin değilim fakat o cezayı ödeyecek.
Bazı suçlarda idamı destekliyorum.
İğne, elektrikli sandalye olabilir. (şahsi düşüncem)
bakkalmahmud
12-04-2014, 23:06
Cocuklugunda siddet, baski ve zulüm görmüs biri olarak diyebileceyim,cocuga hergün hersaat herdakika zulüm yapan hasta ruhla o tecavüzcünün arasinda pek bi fark yok tek fark zulümcüler kapi komsumuz ve onlari hergün selamliyor belkide saygi duyuyoruz ve is tecavüz oldumu nefret ediyoruz,ben ikisindende nefret ediyorum,saygilar
Buyur buradan yak...
Mert'in katil zanlısı daha önce de kız çocuğunu kaçırmış (http://www.radikal.com.tr/turkiye/mertin_katil_zanlisi_daha_once_de_kiz_cocugunu_kac irmis-1186390)
Kars'ta geçtiğimiz pazar günü 9 yaşındaki Mert Aydın'ı öldüren katil zanlısı Aykut B.'nin 2 ay önce de 15 yaşındaki bir kız çocuğunu alıkoyduğu ortaya çıktı.
evrensel-insan
13-04-2014, 19:24
Buyur buradan yak...
Mert'in katil zanlısı daha önce de kız çocuğunu kaçırmış (http://www.radikal.com.tr/turkiye/mertin_katil_zanlisi_daha_once_de_kiz_cocugunu_kac irmis-1186390)
Sonucta her turlu eylemin bir ilki vardir. Ilkten sonrakiler ise artik aliskanlik ve ihtiyac haline gelir.
Iste bu nedenden dolayidir, bu tip eylemleri beyinde olanlarin kitleden uzaklastirilmasi.
Cunku tecrit etmek bir yerde, bu tip eylemlerin olabilme olasiliginin o kisinin beyninden uzaklasmasini da saglar.
1- oldurmeyelim de hapiste surunsun kopek
2- mutlaka zamaninda ona da tecavuz edilmistir...
3- bazilari kotu dogar.. bu onlarin yapisinda genetiginde var... yapacak birsey yok
4- beyin kimyasallariyla oynamak gerek.. ozaman duzelebilir
5- kisirlastiralim.. hatta hormon verip kadinlastiralim
birini seciniz
evrensel-insan
13-04-2014, 19:33
1- oldurmeyelim de hapiste surunsun kopek
2- mutlaka zamaninda ona da tecavuz edilmistir...
3- bazilari kotu dogar.. bu onlarin yapisinda genetiginde var... yapacak birsey yok
4- beyin kimyasallariyla oynamak gerek.. ozaman duzelebilir
5- kisirlastiralim.. hatta hormon verip kadinlastiralim
birini seciniz
3 nolu cumlenin kaniti ya da bilimselligi nedir?
Dikkat et bunun tanriya inanc ile bir farki yok.
3 nolu cumlenin kaniti ya da bilimselligi nedir?
Dikkat et bunun tanriya inanc ile bir farki yok.
hayir bilimsel o kadar cok calisma var ki bu konuda.. bu en kolay bulunani...
Aggression, as well as other behavioral traits, is studied genetically based on its heritability through generations. Heritability models of aggression are mainly based on animals due to the ethical concern in using humans for genetic study. Animals are first selectively bred and then placed in a variety of environmental conditions, allowing researchers to examine the differences of selection in the aggression of animals
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetics_of_aggression
evrensel-insan
13-04-2014, 19:49
hayir bilimsel o kadar cok calisma var ki bu konuda.. bu en kolay bulunani...
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetics_of_aggression
Aggression ile kotulugun bagi nedir?
ebucehil
13-04-2014, 20:10
bakıyorumda sanki bu şahıs Türkiye vatandaşı değilmiş bu ülkede her şey herkes dört dörtlükmüşte herkes bu olaya şaşırıyor.
bu tecavüzcü bireyi bu toplum doğurmadı mı ?
bu birey bu ülkenin okullarına gitmedi mi?
bu birey bu akp döneminde büyümedi mi?
bu çocuk bu ülkenin en muhafazakar yerlerinden birinde bu olayı yapmadı mı?
bu çocuk günde beş defa Allahı empoze etmeye çalışan minarelerin altında yürümedi mi?, bu çocuk bu ülkenin tv kanallarını izlemedi mi?
bu devlet bu çocuğun suçuna ortaktır.
hem daha önce böyle eğilimi olduğunu bilinen kişi psikoloğa götürülmüş mü tedavi edilmeye çalışılmış mı?
bu ülkenin çoğunluğunun inandığı peygamberi ve halifeleri sübyancı değil mi?
bu insanların osmanlı diye övündüğü padişahları oğlancı değil mi?
bu ülkenin en muhafazakar illerinde bir kadın korkudan dışarı çıkabiliyor mu?
kadınları eve tıkan zihniyet kim?
insanların en doğal ihtiyaçları olan cinselliği baskı altına alanlar kim?
ergenlik dönemini sağlıklı geçiremeyen bir birey ömür boyu hastalıklı bir şekilde yaşamaya mahkumdur. bunun sorumlusu kim?
freud bile gelse toplumu düzeltemez. bütün beyinlerin acilen imha edilmesi gerek.
önce bu ülkeyi yönetenlerin ve geri kafalıların idam edilmesi gerekiyor yoksa hiçbir şey değişmez.
Aggression ile kotulugun bagi nedir?
Aggression, as well as other behavioral traits........ ok???
evrensel-insan
13-04-2014, 20:18
Aggression, as well as other behavioral traits........ ok???
Kotulugun dogumdan gelen bir "behavioral trait" oldugunu bilimsel olarak goster.
Ayrica bana tum insanoglunun ortak olarak algiladigi bir kotuluk davranisi soyle.
evrensel-insan
13-04-2014, 20:20
bakıyorumda sanki bu şahıs Türkiye vatandaşı değilmiş bu ülkede her şey herkes dört dörtlükmüşte herkes bu olaya şaşırıyor.
bu tecavüzcü bireyi bu toplum doğurmadı mı ?
bu birey bu ülkenin okullarına gitmedi mi?
bu birey bu akp döneminde büyümedi mi?
bu çocuk bu ülkenin en muhafazakar yerlerinden birinde bu olayı yapmadı mı?
bu çocuk günde beş defa Allahı empoze etmeye çalışan minarelerin altında yürümedi mi?, bu çocuk bu ülkenin tv kanallarını izlemedi mi?
bu devlet bu çocuğun suçuna ortaktır.
hem daha önce böyle eğilimi olduğunu bilinen kişi psikoloğa götürülmüş mü tedavi edilmeye çalışılmış mı?
bu ülkenin çoğunluğunun inandığı peygamberi ve halifeleri sübyancı değil mi?
bu insanların osmanlı diye övündüğü padişahları oğlancı değil mi?
bu ülkenin en muhafazakar illerinde bir kadın korkudan dışarı çıkabiliyor mu?
kadınları eve tıkan zihniyet kim?
insanların en doğal ihtiyaçları olan cinselliği baskı altına alanlar kim?
ergenlik dönemini sağlıklı geçiremeyen bir birey ömür boyu hastalıklı bir şekilde yaşamaya mahkumdur. bunun sorumlusu kim?
freud bile gelse toplumu düzeltemez. bütün beyinlerin acilen imha edilmesi gerek.
önce bu ülkeyi yönetenlerin ve geri kafalıların idam edilmesi gerekiyor yoksa hiçbir şey değişmez.
Freud duzeltemez zaten, sadece insanoglunu doguma mahkum eder.
Insanoglu hic bir kavramsal bilgi davranisi ya da dusuncesi ile dogmaz.
Butun bunlari yasamdan ogrenir.
Kotulugun dogumdan gelen bir "behavioral trait" oldugunu bilimsel olarak goster. Ayrica bana tum insanoglunun ortak olarak algiladigi bir kotuluk davranisi soyle.
sevgili ei..
1- teferruata takilma
2- konu disina cikma
3- buradaki kotuluk tecavuz
4- tecavuz ortak algilanan bir kotuluktur
5- tecavuzculerin genetik kokenini aratiran hic calisma duymadin mi?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sociobiological_theories_of_rape
https://www.apa.org/pubs/books/images/4316047-475.gif
The Causes of Rape: Understanding Individual Differences in Male Propensity for Sexual Aggression examines why some men are prone to rape, offers probable causes for this inclination, and provides a comprehensive review of scientific studies of coercive sex.
The authors look at evidence from studies in developmental criminology, evolutionary psychology, psychopathology, and psychophysiology and examine the situational and social factors that influence the likelihood of rape. Theories about rape have an unfortunate history of being unconstrained by empirical knowledge, sometimes with the harmful consequence that solutions to the problem of rape are ineffectual. The authors address this situation with a fact-based exploration of this phenomenon, beginning with a review of coercive sex among animal species and an account of rape throughout history and across culture, moving through a discussion of current research on rape, and culminating with a synthesis of research findings that points toward a new explanation of why some men rape. The authors also discuss the practical implications of their research on the assessment and treatment of men who rape.
This empirically exhaustive book will be the new standard text on the phenomenon of rape and will help psychologists, social workers, and legal professionals to develop a better understanding of sexual aggression.
evrensel-insan
13-04-2014, 20:58
sevgili ei..
1- teferruata takilma
2- konu disina cikma
3- buradaki kotuluk tecavuz
4- tecavuz ortak algilanan bir kotuluktur
5- tecavuzculerin genetik kokenini aratiran hic calisma duymadin mi?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sociobiological_theories_of_rape
Peki tecavuz edene gore de kotuluk mu?
Tecavuz etmek eylemini uygulamak genetiklikten gelmez. Yasam ve iliskisinde ogrenilir. Tecavuz GENETIGIN DEGIL, SOSYO-PSIKOLOJININ KONUSUDUR.
Eger genetik olarak bir ayrimciliga yonelirsen, yaptigin bir irkcilik olur.
Senin baska bir kisiyi genetige mahkum etmeye hic bir hakkin yok.
Ayrica kendi kendin ile de celiskidesin.
Madem genetik "tecavuz edenin sucu nedir?" hadi o bir yana, sen bu kisiyi neden sucluyorsun?
Kisi derse "bu benim genetigimde var, beni suclayamazsiniz" o zaman ne diyeceksin?
Ya da YASAMINDA GENETIGINI MI DEGISTIRECEKSIN?
Senin bu bilimsel olmayan inancinin, el-kaide den bir farki yok.
Onlarda sunni olmayani olduruyorlar.
Yoksa sunni olmak ta mi genetik?
Ya dainancli dogmak?
Ne dersin?
bak sevgili ei..
ben genetik tek secenek olarak sunmadim... seceneklerden biri... orasi kesin
yine elmayla armutu kiyasliyorsun...
evrensel-insan
13-04-2014, 21:05
bak sevgili ei..
ben genetik tek secenek olarak sunmadim... seceneklerden biri... orasi kesin
yine elmayla armutu kiyasliyorsun...
Ozaman senin secenegin hangisi?
Eger TECAVUZ BIR GENETIKM SECIM ISE, TECAVUZ EDENIN SUCU NE?
Neden cezalandiriliyor?
Wilson et al. (2003) argue that evolutionary psychologists like Thornhill and Palmer use the naturalistic fallacy inappropriately to forestall legitimate discussion about the ethical implications of their theory. According to Thornhill and Palmer, a naturalistic fallacy is to infer ethical conclusions (e.g., rape is good) from (true or false) statements of fact (e.g., rape is natural). Wilson et al. point out that combining a factual statement with an ethical statement to derive an ethical conclusion is standard ethical reasoning, not a naturalistic fallacy, because the moral judgment is not deduced exclusively from the factual statement. They further argue that if one combines Thornhill and Palmer's factual premise that rape increases the fitness of a woman's offspring with the ethical premise that it is right to increase fitness of offspring, the resulting deductively valid conclusion is that rape has also positive effects and that its ethical status is ambiguous. Wilson et al. state that Thornhill and Palmer dismiss all ethical objections with the phrase 'naturalistic fallacy' although "it is Thornhill and Palmer who are thinking fallaciously by using the naturalistic fallacy in this way."[8]
sen de burada soylenen gibi benzer yanilgidasin dostum
evrensel-insan
13-04-2014, 21:31
sen de burada soylenen gibi benzer yanilgidasin dostum
Ben yanilgida falan degilim. Bilimsel olarak insanoglunun hic bir kavram ve bilgi ile dogmadiginin farkinda bilgisinde ve bilincindeyim.
Sana bir soru?
Hangi hayvanin davranisinda tecavuz algisi var?
Var ise nasil, yok ise neden yok?
Ben yanilgida falan degilim. Bilimsel olarak insanoglunun hic bir kavram ve bilgi ile dogmadiginin farkinda bilgisinde ve bilincindeyim.
Sana bir soru?
Hangi hayvanin davranisinda tecavuz algisi var?
Var ise nasil, yok ise neden yok?
F de Waal kitaplarini tavsiye edrim sana... oldukca ogretici.. nerdeyse hepsi turkceyede cevrildi
ilk yazdigin bold yaptigim cumlen ise tamamen YANLIS
evrensel-insan
13-04-2014, 21:38
F de Waal kitaplarini tavsiye edrim sana... oldukca ogretici.. nerdeyse hepsi turkceyede cevrildi
ilk yazdigin bold yaptigim cumlen ise tamamen YANLIS
Ispatla yanlis oldugunu.
Sen doga evrim gibi insanoglu kavramlarina teslimiyeti savunuyorsun.
Ben ise insanoglunun kendi beynindeki her turlu dusunce ve davranisi istemi ile degistirebilecegini.
Bunun aksini soyluyorsan, bilimsel olarak goster.
evrensel-insan
13-04-2014, 21:43
Tecavuzun ne oldugu anlam ve icerigi tamamen etik bir degerlendirmedir ve yasam ve iliskiden ogrenilir.
Bir hayvan cinsel iliskisindeki davranisina tecavuz demez.
Insanoglu da bir donem tecavuz algisi olmadan yasadi.
Bu uc cumleme itirazin varsa, bilimsel olarak aciukla.
Ispatla yanlis oldugunu. Sen doga evrim gibi insanoglu kavramlarina teslimiyeti savunuyorsun. Ben ise insanoglunun kendi beynindeki her turlu dusunce ve davranisi istemi ile degistirebilecegini. Bunun aksini soyluyorsan, bilimsel olarak goster.
inanamiyorum dostum sana... binlerce kitap ve makale....
genetigi red mi ediyorsun??
sanirim ya farkli seylerden bahsediyoruz senle.. ya da???
evrensel-insan
13-04-2014, 21:48
inanamiyorum dostum sana... binlerce kitap ve makale....
genetigi red mi ediyorsun??
sanirim ya farkli seylerden bahsediyoruz senle.. ya da???
Genetigi red etmiyorum. Yalniz SENIN GIBI GENETIGE DOGUMDAN BIR ANLAM VE ICERIK YUKLEMIYORUM.
Gen bir fenomendir. Gene verilen diger butun kavramsal bilgiler insasnoglu urunudur ve bunlar gozlem ile verilir.
O yuzden insanoglunun GEN ILE DOGMASI, ve VUCUDUNDA BEYNINDE FIZIKI GOZLEM VEREN GENETIK OZELLIKLER TASIMASI ONUN KAVRAMSAL BILGI ILE DOGMASI ANLAMINA GELMEZ.
Genetigi red etmiyorum. Yalniz SENIN GIBI GENETIGE DOGUMDAN BIR ANLAM VE ICERIK YUKLEMIYORUM. Gen bir fenomendir. Gene verilen diger butun kavramsal bilgiler insasnoglu urunudur ve bunlar gozlem ile verilir. O yuzden insanoglunun GEN ILE DOGMASI, ve VUCUDUNDA BEYNINDE FIZIKI GOZLEM VEREN GENETIK OZELLIKLER TASIMASI ONUN KAVRAMSAL BILGI ILE DOGMASI ANLAMINA GELMEZ.
peki mesela DIL (language) genetik mi? kavramsal insan urunu mu?
evrensel-insan
13-04-2014, 22:05
peki mesela DIL (language) genetik mi? kavramsal insan urunu mu?
Dil yetisi yani ses ile iletme yetisinin bir urunudur, dilin yapilandirilmisligi.
Yani insanoglundan olan bir kisi her dili ogrenebilme, konusup yazabilme ve dil yaratabilme yetisine sahiptir.
Yani DIL YETISI ILE DOGAR, AMA; HERHANGIBIR DILLE DOGMAZ.
Yani DIL YETISI ILE DOGAR, AMA; HERHANGIBIR DILLE DOGMAZ.
iste YETI=DNA
evrensel-insan
13-04-2014, 22:39
iste YETI=DNA
Iyide sen ona tecavuz gibi bir kavramsal bilgi ekliyorsun.
Boylece DNA ayrimciligi yapiyor ve tecavuz edenleri DNA mahkumu yapmakjla kalmiyor, bir de onlari cezalandiriyorsun.
Bu celiskini iyi algilaman lazim.
Eger tecavuz bir suc ise ve insanoglunun hepsi bu davranisi uygulamiyorsa, demekki tecavuzun ne dogum ile ne de DNA ile bir ilgisi yok.
Tamamen yasam ve iliskiden ogrenilen ve uygulanan bir dusunce ve davranis.
Kimin neden yaptigi da sosyo-psikolojinin konusu.
ebucehil
13-04-2014, 22:55
Freud duzeltemez zaten, sadece insanoglunu doguma mahkum eder.
ben burda freud'u tartışacak değilim ama bu sözü iyi ya da kötü hayatını insanı anlamaya adamış ve psikanalizin kurucusu olan bir insana hakaret olarak görüyorum.
bak .ei dostum.. neden bazi insanlar tecavuz etmeye daha meyilli?
sadece yasadiklari ve iliskilerinden dolayi mi sence?
evrensel-insan
13-04-2014, 23:16
bak .ei dostum.. neden bazi insanlar tecavuz etmeye daha meyilli?
sadece yasadiklari ve iliskilerinden dolayi mi sence?
Bunun bir suru nedeni olabilir?
Mesala cocuklukta tecavuze ugramasi
Birinden tecavuzu ogrenmesi
Bir tecavuze sahit olmasi
Cinsel haz ve aclik cekmesi v.s.
Ayrica istisnasiz herkes tecavuze "meyilli" olabilir. Onemli olan yapip yapmamasidir.
Kisaca insanoglunun birinin her turlu davranisina ve dusuncesine her bir insanoglu sahiptir.
Bunu uygulamak ise her bir beynin kendi yasam ve iliskisinin getirdigi kendi algisi ve etige bakis acisidir. Tabi ki inanclar ideolojiler, icinde bulundugu toplum, aldigi egitim/ogretim, yetisme sekli hersey buna dahildir.
Yalniz bunlarin hepsi ve dahilligi dogumdan sonradir.
Bu da bir muhakeme konusudur.
evrensel-insan
13-04-2014, 23:18
ben burda freud'u tartışacak değilim ama bu sözü iyi ya da kötü hayatını insanı anlamaya adamış ve psikanalizin kurucusu olan bir insana hakaret olarak görüyorum.
Neden, insanoglunun butun davranisini dogumabaglayan bir kisi icin, nasil bir kelime/kavram kullandim da; hakaret oldu?
Sen genetik epistemolojiyi ya da J. Piaget adini duydun mu?
J.Piaget, dogumdan itibaren her yas grubunun davranisini inceleyen ve yapilandirmaci bir bilim kisisi.
Bunun bir suru nedeni olabilir?
Yalniz bunlarin hepsi ve dahilligi dogumdan sonradir.
Skinner yaklasimi demek!!
senin behaviorist oldugunu tahmin etmistim...
sen de bana deterministsin deme ;))
herhalde biraz bu backgroundlarimizdan kaynaklaniyor olabilir.. klinisyenligin ne kadar bilmem ama benim klinikte gordugum genetigin yasanmisliklar yaninda ne kadar guclu oldugu...
evrensel-insan
13-04-2014, 23:46
Skinner yaklasimi demek!!
senin behaviorist oldugunu tahmin etmistim...
sen de bana deterministsin deme ;))
Aferin isin icinden cikamayinca, hemen yeni bir etiket bulmussun. Ben senin o dediginden degilim, ben serbest dusunurum. Bir serbest dusunurun hic bir konuda sabit bir dusunce ve davranisi yoktur, devamli bilgilenir bilinclenir ve buna paralel olarak ta yetileri ve kullanimi degisir.
Yani bana bir sabit etiket veremezsiun, uzgunum. :)
herhalde biraz bu backgroundlarimizdan kaynaklaniyor olabilir.. klinisyenligin ne kadar bilmem ama benim klinikte gordugum genetigin yasanmisliklar yaninda ne kadar guclu oldugu...
Genetikligin yasanmasi ya da yasatilmasi tamamen kisiye ve cevresine ve de kisinin kendini ne duzeyde gelistirmesine baglidir.
Genelde kul olanlarin turunun farkinda olmayanlarin birey bilinci olmayanlarin pek bir farki yoktur.
Cunku sorgulamazxlar, ya kavrami olumlu ya da olumsuz ifade eder ve o temelde kavrama teslim olur ve bag kurarlar.
ebucehil
13-04-2014, 23:48
Neden, insanoglunun butun davranisini dogumabaglayan bir kisi icin, nasil bir kelime/kavram kullandim da; hakaret oldu?
Sen genetik epistemolojiyi ya da J. Piaget adini duydun mu?
J.Piaget, dogumdan itibaren her yas grubunun davranisini inceleyen ve yapilandirmaci bir bilim kisisi.
evet eğitimci olduğum için zaten bilmek zorundayım. j.piaget olsun, havighurst olsun, bruner olsun, ericson olsun bunlar daha çok tanımlama yapmaya çalışmışlardır. davranışçı yaklaşımcılar, edimselciler, sosyal çevreciler bence hepsinin kendine göre doğru ve haklı yönleri vardır. fakat freud bunlardan çok farklıdır, daha çok görünmeyenle ilgilenir. bence kıyaslanamazlar.
evrensel-insan
13-04-2014, 23:53
evet eğitimci olduğum için zaten bilmek zorundayım. j.piaget olsun, havighurst olsun, bruner olsun, ericson olsun bunlar daha çok tanımlama yapmaya çalışmışlardır. davranışçı yaklaşımcılar, edimselciler, sosyal çevreciler bence hepsinin kendine göre doğru ve haklı yönleri vardır. fakat freud bunlardan çok farklıdır, daha çok görünmeyenle ilgilenir. bence kıyaslanamazlar.
"Gorunmuyenle" !?
Bilimin bilimselligi FENOMEN VE ONDAN INSANOGLUNUN ALGILADIGI GOZLEME DAYANIR.
Gorunmeyen ile ilgilenmek, GOZLEMSEL VE BILIMSEL DEGIL; AKILCI VE INANCSALDIR.
piaget tek kisiyle sonuca varmistir biliyormusunuz o da kendi cocugudur
ebucehil
14-04-2014, 00:06
"Gorunmuyenle" !?
Bilimin bilimselligi FENOMEN VE ONDAN INSANOGLUNUN ALGILADIGI GOZLEME DAYANIR.
Gorunmeyen ile ilgilenmek, GOZLEMSEL VE BILIMSEL DEGIL; AKILCI VE INANCSALDIR.
freud bilimsel değildir diye zaten eleştirenler vardır. fakat psikanalizden bahsediyoruz.
ebucehil
14-04-2014, 00:07
bilmiyordum işte freud'un farkı burda yani kıyaslanamazlar.
bilmiyordum işte freud'un farkı burda yani kıyaslanamazlar.
maalesef freud psikanaliz yontemi cokmustur dostum.. neofreudien birseyler yapilmaya calisiliyor artik gunumuzde.. o da cok tartismali psikanalizde freudien kavramlarin cogu terkedildi
ebucehil
14-04-2014, 00:17
maalesef freud psikanaliz yontemi cokmustur dostum.. neofreudien birseyler yapilmaya calisiliyor artik gunumuzde.. o da cok tartismali psikanalizde freudien kavramlarin cogu terkedildi
açıkçası psikanaliz'in çökeceğini sanmıyorum fakat bunu sizden duyduğum için gerekli araştırmayı yapacağım her şeyide bilecek değiliz sonuçta.
evrensel-insan
14-04-2014, 00:17
freud bilimsel değildir diye zaten eleştirenler vardır. fakat psikanalizden bahsediyoruz.
Tamam da, psikanaliz. Zaten sosyo-psikolojinin analizidir. Yani ortada BIR DUSUNCE VE DAVRANISIN GOZLEMI VARDIR.
Bunu bilimden koparip aklin inancina tasimak ise, bilimsel degildir.
Ayrica sosyo-psikoloji tamamen yasamdan ogrenilir ve uygulanir.
Mesela parapsikoloji.
evrensel-insan
14-04-2014, 00:20
Bunu da nerden okudun?
Kendi cocugundan baslamis olabilir.
ebucehil
14-04-2014, 00:34
Tamam da, psikanaliz. Zaten sosyo-psikolojinin analizidir. Yani ortada BIR DUSUNCE VE DAVRANISIN GOZLEMI VARDIR.
Bunu bilimden koparip aklin inancina tasimak ise, bilimsel degildir.
Ayrica sosyo-psikoloji tamamen yasamdan ogrenilir ve uygulanir.
Mesela parapsikoloji.
gerçekten hem zamanım olmadığı hemde konunun uzmanı olmadığım için yanlış ve eksik bilgi vermekten imtina ediyorum. fakat siz freud'un histeriyi tedavi etmesi için nasıl bir bilimsel yöntem izlemesini beklerdiniz?
evrensel-insan
14-04-2014, 01:02
gerçekten hem zamanım olmadığı hemde konunun uzmanı olmadığım için yanlış ve eksik bilgi vermekten imtina ediyorum. fakat siz freud'un histeriyi tedavi etmesi için nasıl bir bilimsel yöntem izlemesini beklerdiniz?
Bir seyi tedavi etmek demek, bilimsel olmak demektir.
Yoksa kirik cikikci da tedavi ediyor.
Falci da medyum da, ufurukcu de, hoca da v.s. bir tedavi sunuyor.
Burada onemli olan tedaviden once, tedavi olacak kisinin neyinin oldugunun algilanmasi ve bunun izahidir.
Genellikle bilinçaltında kalmış zihinsel bir nedenin çok çeşitli fiziksel ya da psikopatik bozukluklara yol açtığı isteride, ya geçici ve çok şiddetli krizler ya da sürekli davranış bozuklukları görülür. Fransız hekimi Charcot'nun tanımladığı "büyük kriz" dışında, bedensel belirtileri şunlardar: Felçler, ağrıya duyarsızlık, titreme, nefes darlığı, kasılma, görme, konuşma ve işitme bozuklukları, spazm hatta sinirsel gebelikler. Daha seyrek olmak üzere rastlanan psikopatik bozuklukların en önemlileri bellek yitimleri (amnezi), konuşma bozuklukları, uyurgezerlik ya da taşkınlıklardır. Büyük değişmeler gösteren, çok güçlü bir duygusal bağımlılık, teşhirciliğe ve mitomaniye (hastalık derecesinde yalan söyleme eğilimi) açık bir eğilimle kendini belli eden histerik bir kişilikten söz edilebilir.
Histeri kişisel bir hastalık olmanın dışında bazı toplumlarda da panik benzeri korkular ve buna dayalı davranışlar şeklinde gözlenmiş ve teşhis edilmiştir. Herhangi bir biyolojik, fizyolojik sorun olmadığı halde görülen bedensel yakınmalar şeklindeki psikolojik kaynaklı bozukluktur.
Freud de Viyana Üniversitesi'ndeki eğitiminde histeri vakalarına özel bir ilgi duymuştur.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Histeri
[
ebucehil
14-04-2014, 01:18
Bir seyi tedavi etmek demek, bilimsel olmak demektir.
Yoksa kirik cikikci da tedavi ediyor.
Falci da medyum da, ufurukcu de, hoca da v.s. bir tedavi sunuyor.
Burada onemli olan tedaviden once, tedavi olacak kisinin neyinin oldugunun algilanmasi ve bunun izahidir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Histeri
[
Freud'da dönemine göre bir şeyler yapmaya çalışmış psikanalizi bulmuş. sonuçta tıpta, bilgi dediğimiz şeyde birikerek gelişiyor. ayrıca siz ruh hastalığını kabul etmiyor musunuz, psikologlar da şarlatan mıdır ?
evrensel-insan
14-04-2014, 01:29
Freud'da dönemine göre bir şeyler yapmaya çalışmış psikanalizi bulmuş. sonuçta tıpta, bilgi dediğimiz şeyde birikerek gelişiyor. ayrıca siz ruh hastalığını kabul etmiyor musunuz, psikologlar da şarlatan mıdır ?
Tamam da, dedigin gibi "zamaninda" bugun artik cag disi ve bilim disi.
Ruh!? derken, buradaki "ruh" u aciklar misin?
Halet-i ruhiye mi demek istedin?
Yoksa psikolojik bir bozukluk hali mi?
Yani bir hastadan mi yoksa bir hasta olmayandan mi bahsediyoruz?
Psikoloji sosyal bilgi temelli bilimin bir dalidir. Burada konacak teshis, AKILCILIK ILE DEGIL; GOZLEM ILEDIR.
Psikoloji (Yunanca ψυχολογία, psihologia: Psikoloji), insan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen bilim dalıdır.
ebucehil
14-04-2014, 01:40
Tamam da, dedigin gibi "zamaninda" bugun artik cag disi ve bilim disi.
Ruh!? derken, buradaki "ruh" u aciklar misin?
Halet-i ruhiye mi demek istedin?
Yoksa psikolojik bir bozukluk hali mi?
Yani bir hastadan mi yoksa bir hasta olmayandan mi bahsediyoruz?
Psikoloji sosyal bilgi temelli bilimin bir dalidir. Burada konacak teshis, AKILCILIK ILE DEGIL; GOZLEM ILEDIR.
Psikoloji (Yunanca ψυχολογία, psihologia: Psikoloji), insan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen bilim dalıdır.
tabiki de bir durumdan bahsediyorum fakat bugün psikolojik sorunları olan insanlar psikiyatri'ye gidiyorlar ve hemen bir teşhis konulup ilaç veriliyor. ben bu ilaçları kullanan insanların hep daha kötü olduklarına şahit oldum. bunun yerine geçmişinde yaşadığı sorunların bulunup tedavi edilmesinin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. bu da beni hep freud'un haklılığına götürüyor
evrensel-insan
14-04-2014, 01:45
tabiki de bir durumdan bahsediyorum fakat bugün psikolojik sorunları olan insanlar psikiyatri'ye gidiyorlar ve hemen bir teşhis konulup ilaç veriliyor. ben bu ilaçları kullanan insanların hep daha kötü olduklarına şahit oldum. bunun yerine geçmişinde yaşadığı sorunların bulunup tedavi edilmesinin daha yararlı olduğunu düşünüyorum. bu da beni hep freud'un haklılığına götürüyor
Tabiki olursun.
Birincisi verilen ilaclar, beyni uyusturucu ve agir yan etkisi olan ilaclar.
Cunku sorun, FIZIKSELDEN ZIYADE ZIHINSEL VE DAVRANISSAL oldugundan; bunun yansisi fiziksel oluyor.
Bu temelde hasta fiziksel sagligini kaybediyor zihni de degismiyor.
Cunku zihnin degisimi bilinc ile paralel. Yani once bireysel bilinc gerekiyor.
Core faithlerle yasamini ve iliskisini surduren bir kisiyi nasil tedavi edeceksin.
Su linke bir bak.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=31728&highlight=Insanoglunun+davranisi+uzerine
ebucehil
14-04-2014, 02:20
Tabiki olursun.
Birincisi verilen ilaclar, beyni uyusturucu ve agir yan etkisi olan ilaclar.
Cunku sorun, FIZIKSELDEN ZIYADE ZIHINSEL VE DAVRANISSAL oldugundan; bunun yansisi fiziksel oluyor.
Bu temelde hasta fiziksel sagligini kaybediyor zihni de degismiyor.
Cunku zihnin degisimi bilinc ile paralel. Yani once bireysel bilinc gerekiyor.
Core faithlerle yasamini ve iliskisini surduren bir kisiyi nasil tedavi edeceksin.
Su linke bir bak.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=31728&highlight=Insanoglunun+davranisi+uzerine
yazınızı tam olarak anlayamasamda ben de bir insanın sadece bir makine gibi ele alınmasını doğru bulmuyorum. mesela bir insan psikolojik sorunlar yaşıyorsa psikiyatre gitmişse sen bunu araç gibi görüp yağı değişsin muamelesi yapamazsın. sosyo psikolojik etmenleri göz önüne almalısın bu tecavüz vakasında olduğu gibi. ve ayrıca ben bireyin kurtuluşunu kendi varoloşunun farkına varmasında buluyorum.
evrensel-insan
14-04-2014, 02:39
yazınızı tam olarak anlayamasamda ben de bir insanın sadece bir makine gibi ele alınmasını doğru bulmuyorum. mesela bir insan psikolojik sorunlar yaşıyorsa psikiyatre gitmişse sen bunu araç gibi görüp yağı değişsin muamelesi yapamazsın. sosyo psikolojik etmenleri göz önüne almalısın bu tecavüz vakasında olduğu gibi. ve ayrıca ben bireyin kurtuluşunu kendi varoloşunun farkına varmasında buluyorum.
Aksine, belki de bu sitede insanoglunu bir makine gibi alacak en son kisi benim. :)
Tamam iste BIRSEYIN KURTULUSU ICIN, ONCE ONUN VARLIGININ FARKINDALIGI VE BILINCI GEREKIR.
Aksi zaten kendi yoktur, degerleri vardir ve KENDI ICIN DEGIL; DEGERLERI ICIN YASAR.
Eger yaziyi okudu isen, ayni baslikta nereyi anlayamadiysan, sorabilirsin.
ebucehil
14-04-2014, 02:49
Aksine, belki de bu sitede insanoglunu bir makine gibi alacak en son kisi benim. :)
Tamam iste BIRSEYIN KURTULUSU ICIN, ONCE ONUN VARLIGININ FARKINDALIGI VE BILINCI GEREKIR.
Aksi zaten kendi yoktur, degerleri vardir ve KENDI ICIN DEGIL; DEGERLERI ICIN YASAR.
Eger yaziyi okudu isen, ayni baslikta nereyi anlayamadiysan, sorabilirsin.
yanlış anlaşılma oldu ben de sizin gibi insanın makine gibi ele alınmasına karşı olduğumu söyledim. sizin kadar bu konularda teorik bilgim olmadığı için bazı terimlere yabancı kaldım(ingilizcem yok yani okadar) sadece, yoksa onun dışında bir sorun yok. bu konu varololuşculuk felsefesine kadar gider herhalde :)
evrensel-insan
14-04-2014, 03:17
yanlış anlaşılma oldu ben de sizin gibi insanın makine gibi ele alınmasına karşı olduğumu söyledim. sizin kadar bu konularda teorik bilgim olmadığı için bazı terimlere yabancı kaldım(ingilizcem yok yani okadar) sadece, yoksa onun dışında bir sorun yok. bu konu varololuşculuk felsefesine kadar gider herhalde :)
Dogru, insanoglunun beyin teslimiyetinin bir duragi da; varolusculuktur.
Adaletin işlemediği bir toplumda idam cezası demoklesin kılıcı gibi baskı ve sindirme organı olmaktan öteye gitmez. Bu olayda devlet mekanizması yine çalışmamıştır. Zanlı olaydan sadece 2 ay önce başka bir çocuğu kaçırmış taciz ve tecavüz bulgusuna rastlanmadığı için serbest bırakılmıştır. Belki bu kişi bu deneyiminden aldığı cesaretle benzer bir olaya kalkıştı, mesela Amerikanın birçok eyaletinde bir insanı hürrüyetinden yoksun bırakmanın cezası ömür boyu hapis. Bizde ise tecavüz yoksa salıveriliyorlar. Gerçi bundan bile rahatsız olan bağzı çevreler var ki geçtiğimiz günlerde tecavüz ettikleri kızlarla evlenen tecavüzcülerin hapishanelerdeki mağduriyet haberleri az yapılmadı. Haber sitelerinden okuduğum kadarıyla bu olayı önlemede yetersiz kalan devletimiz DAVAYA MÜDAHİL OlMUŞ :)
knowledgetowisdom
15-04-2014, 13:58
Olum cezasini ceza degil, kurtulus olarak gordugum halde, bu tur sapiklarin baska cocuklara zarar vermesini onlemek icin ya idam cezasi veya cinsel organlarinin kokunden kesilmesi taraftariyim.
yaaa. cinsel organ kesilmesi gibi canice!!! bir şeyi öngörebildin demek sayın vartor.
ne alaka niye daldın bu başlığa diyebilirsiniz bana ama ben tam yeri gelmişken doğru örnek üzerinde tartışmayı seviyorum.
kuran hırsızın elini kesin deyince ortalığı velveleye verirsiniz ( not kuranın fiilen el kesme cezası verdiği konusunda emin değilim; henüz son kararımı veremedim fakat ben sizin yanlı yaklaşımınızdan dem vurmak için bu örneği verdim)
düşün...
adam 30 yıl çalışmış.. yokluk içerisinde bir hayat geçirmiş. o gün emekli ikramiyesini alıp emekli olmuş. üç kuruş birikmiş para... adamın ne hayalleri var.. oğlunu kızını everecek o parayla...derken itin biri geliyor ve o parayı çalıp gidiyor... akşam pavyonda parayı karıyla kızla yiyor...şimdi bu adama ne ceza biçsek?
düşün...
adam eve dalıyor... evin altını üstüne getiriyor... sağlam eşya bırakmıyor her yer didik didik... sonra bulamayınca sinireniyor ve evin ortasına s.çıp gidiyor( yaşanmış vakadır) şimdi bu ruh hastası adama ne ceza biçsek???
düşün..
adam parasızlıktan bunalmış canına tak etmiş. gidiyor bir zenginin parasını alıyor... iki gıdım rahat yüzü görmek için...kendince saçma bir adalet anlayışı kuruyor.. zenginden çalarsam çok da yanlış bir şey yapmış olmam herhalde diyor... şimdi bu adamın yaptığı hırsızlık üstteki ruh hastalarıyla bir mi?
---
şimdi bir anayasa metnine veya ceza hukuku metnine " çocuk tecavüzcüleri hadım edilir" diye mutabakatla metin yerleştirsek yarın birisi bu metni başka bir dile çevrilse ve hadıme tmek kelimesini "cinsel organları kökünden sökülür" diye çevirse... birisi de çıkıp bu ne vahşi bir ceza hukuku metni dese...
işte sizler kurana bunu yapıyorsunuz...
benim Tanrım bana savaşta kendimi nasıl savunmam gerektiği konusunda da bana yol göstermeli, toplumdaki en ruh hastası suçlulara ne yapacağım konusunda da yol göstermeli vs. vs...
Biraz sen dusun, acliktan kendini veya ailesini doyurmak icin hirsizlik yapmis birinin elini kesmekle, hic islah olamiyacagi sabit bir cinsi sapigin, tecavuzcu katilin cinsel organini kesmeyi bir tutan bir mantik yurutuyorsun. Gerci tartismalarda soylendigi gibi, cinsel organindan mahrum etmek bile, bu tur sapikliklarin onune gecilmesi mumkun degilmis. Ben de kadin sunnetinden esinlenerek boyle bir teklifte bulunmustum, hic de tecavuzcu olmadigi halde, sunnettir diye, canice, klitorisi kesilen kadinlarin, cinsel iliskiden zevk almadiklari gerceginden hareket ederek bu cozume esinlenmistim.
Godsgift
16-04-2014, 06:52
Sayin knowledgetowisdom, elam ile armutu bir kefeye koymaya calisiyorsunuz. Birincisi, toplumlarin inanclari ne olursa olsun, suclarin ve verilecek cezalarin tanimlamasinin iyi ve detayli yapilmasi gerekir. Herseyden once islenen sucun geri donusu veya tazmini var mi? Hiraizlik olayini ornek veriyorsunuz. Iyi de mali veya parasi calinanin kaybi tazmin edilebilir. Suclu, veya suclunun yakinlari veya devlet yapabilir.
Bir cocuga iskence ve tecavuz eden ve akabinde olduren bir yaratigin, reforme edilmesi pek mumkun degildir. Omur boyu ve agir kosullarda hapse de koysaniz hem toplum vicdani yaralanir, kaynaklar bosa harcanmis olur. En onemlisi de bir cocugun hayatini sona erdirdigi halde kendisi yillarca yasamaya devam eder.
Bu kapsamda idam cezasini din ve inanc kapsamina cekmenizi yadirgiyorum, cunku hic alakasi yok.
Sayin Vartor, suclunun cinsel organinin kesilmesi maalesef tekrar suc islemesini veya birilerine aci vermesini engellemiyor. Cesitli metodlar kullanarak aci verme ve tecavuz eylemini yine de gerceklestiriyorlar. Bununla ilgili derlenmis ve yayinlanmis kitaplar, arastirmalar var.
knowledgetowisdom
16-04-2014, 10:13
Biraz sen dusun, acliktan kendini veya ailesini doyurmak icin hirsizlik yapmis birinin elini kesmekle, hic islah olamiyacagi sabit bir cinsi sapigin, tecavuzcu katilin cinsel organini kesmeyi bir tutan bir mantik yurutuyorsun. Gerci tartismalarda soylendigi gibi, cinsel organindan mahrum etmek bile, bu tur sapikliklarin onune gecilmesi mumkun degilmis. Ben de kadin sunnetinden esinlenerek boyle bir teklifte bulunmustum, hic de tecavuzcu olmadigi halde, sunnettir diye, canice, klitorisi kesilen kadinlarin, cinsel iliskiden zevk almadiklari gerceginden hareket ederek bu cozume esinlenmistim.
hayır,
ben diyorum ki insanlar biraz empati kurunca en örneğimizdeki gibi adi suçlara "öldürülsün-iğdiş edilsin vs.- gibi çzöümleri haklı olarak sunabiliyorlar.
ancak kurandaki ceza hukuku maddelerini sanki bir vahşet örneği imiş gibi sunabiliyorlar aynı zamanda. (artı şeriatla yönetildiği iddia edilen ülkelerdeki islam kılıfında islam dışı uygulamaları da değişmez bir referans edinerek)
vartor muhtemelen barışcıl bir insandır, en azından ben öyle hissettim.
ancak örneğimizdeki adi suçta "öldürülsün" diyebiliyor vartor haklı olarak.
kuran da barış dinini tebliğ eden bir kitap. içerisindeki "öldürülsün" "kesilsin" lafızlarını çekip alıp "işte çağdışı kitap kuran" vb. yaklaşımlar göstermek diyorum, vartorun "öldürülsün, hadım edilsin" cümlelerini çekip alıp onu vahşi bir insan gibi göstermeye benzer.
not: kurandaki ceza hukuku maddelerini ve saptırılmış uygulamalarını ayrıca konuşabiliriz burada konumuz "yaklaşımların standardizasyonu".
knowledgetowisdom
16-04-2014, 10:14
Sayin knowledgetowisdom, elam ile armutu bir kefeye koymaya calisiyorsunuz. Birincisi, toplumlarin inanclari ne olursa olsun, suclarin ve verilecek cezalarin tanimlamasinin iyi ve detayli yapilmasi gerekir. Herseyden once islenen sucun geri donusu veya tazmini var mi? Hiraizlik olayini ornek veriyorsunuz. Iyi de mali veya parasi calinanin kaybi tazmin edilebilir. Suclu, veya suclunun yakinlari veya devlet yapabilir.
Bir cocuga iskence ve tecavuz eden ve akabinde olduren bir yaratigin, reforme edilmesi pek mumkun degildir. Omur boyu ve agir kosullarda hapse de koysaniz hem toplum vicdani yaralanir, kaynaklar bosa harcanmis olur. En onemlisi de bir cocugun hayatini sona erdirdigi halde kendisi yillarca yasamaya devam eder.
Bu kapsamda idam cezasini din ve inanc kapsamina cekmenizi yadirgiyorum, cunku hic alakasi yok.
Sayin Vartor, suclunun cinsel organinin kesilmesi maalesef tekrar suc islemesini veya birilerine aci vermesini engellemiyor. Cesitli metodlar kullanarak aci verme ve tecavuz eylemini yine de gerceklestiriyorlar. Bununla ilgili derlenmis ve yayinlanmis kitaplar, arastirmalar var.
hayır bir kefeye koymuyorum.
bir üstteki cevabım size de geçerli.
hayır,
ben diyorum ki insanlar biraz empati kurunca en örneğimizdeki gibi adi suçlara "öldürülsün-iğdiş edilsin vs.- gibi çzöümleri haklı olarak sunabiliyorlar.
ancak kurandaki ceza hukuku maddelerini sanki bir vahşet örneği imiş gibi sunabiliyorlar aynı zamanda. (artı şeriatla yönetildiği iddia edilen ülkelerdeki islam kılıfında islam dışı uygulamaları da değişmez bir referans edinerek)
vartor muhtemelen barışcıl bir insandır, en azından ben öyle hissettim.
ancak örneğimizdeki adi suçta "öldürülsün" diyebiliyor vartor haklı olarak.
kuran da barış dinini tebliğ eden bir kitap. içerisindeki "öldürülsün" "kesilsin" lafızlarını çekip alıp "işte çağdışı kitap kuran" vb. yaklaşımlar göstermek diyorum, vartorun "öldürülsün, hadım edilsin" cümlelerini çekip alıp onu vahşi bir insan gibi göstermeye benzer.
not: kurandaki ceza hukuku maddelerini ve saptırılmış uygulamalarını ayrıca konuşabiliriz burada konumuz "yaklaşımların standardizasyonu".
İyi de benim kardeşim; Kur'an denen kitap, evren ve dünya veya insana ancak yine bir insanın gösterebileceği yaklaşımı gösterirse bunun adı ne olur? Bir kere tüm bu şeylerin yaratıcısı olan bir yaratığın kitabı böyle mi olmalıdır?
Kitabın "öldürme, kesme" lafızlarını neden olumlamak zorunda hissediyorsun ve bunu yaparken neden savunmanı bu tür bir insani mevzu üzerinden götürüyorsun bunu biraz düşün bence. Allah veya Muhammed'in kafandaki konumu bana pek "tanrısal" gelmedi.
Evreni veya belki de evrenleri, içindeki canlı cansız maddelerle yaratan bir varlıktan bahsediyoruz.
Kitabındaki ayetleri açıklarken insani örnekler üzerinden gitmen ne denli mantıklıdır? (Benim için mantıklıdır, zira açıkça insan yazmasıdır.)
Ben sana söyleyeyim, bunu yaparken kocaman bir mantıksal safsataya baş vuruyorsun.
Bahsettiğin kitabı vareden varlığın bir çok özelliğini sümenaltı edilerek örneğe göre uyarlanmış yeni bir insan tanrı yaratıyorsun. Bu tanrı modelini bu örneğe cevap verebilmek için üretiyorsun. (Fallacy of slanting)
Halbuki A'dan Z'ye tüm herşeyi halk eden bir varlıktan bahsediyoruz.
Düzeltme:
... Bahsettiğin kitabı vareden varlığın bir çok özelliğini sümenaltı edilerek örneğe göre uyarlanmış yeni bir insan tanrı yaratıyorsun. Bu tanrı modelini bu örneğe cevap verebilmek için üretiyorsun. (Fallacy of slanting) ...
Bahsettiğin kitabı vareden varlığın, bir çok özelliğini sümenaltı ederek bu idamlık sapık örneğine göre uyarlanmış yeni bir insan tanrı yaratıyorsun. Bu tanrı modelini de bu örnekten yola çıkarak olumluyorsun. (Fallacy of slanting)
Tanrı; tüm malzemelerin, aklın, mekanizmaların, imparatorların, bakterilerin sahibi ve tanrısıysa eğer, senin yaptığın benzetme külliyen mantıksal bir safsatadır.
knowledgetowisdom
16-04-2014, 14:22
İyi de benim kardeşim; Kur'an denen kitap, evren ve dünya veya insana ancak yine bir insanın gösterebileceği yaklaşımı gösterirse bunun adı ne olur? Bir kere tüm bu şeylerin yaratıcısı olan bir yaratığın kitabı böyle mi olmalıdır?
Kitabın "öldürme, kesme" lafızlarını neden olumlamak zorunda hissediyorsun ve bunu yaparken neden savunmanı bu tür bir insani mevzu üzerinden götürüyorsun bunu biraz düşün bence. Allah veya Muhammed'in kafandaki konumu bana pek "tanrısal" gelmedi.
Evreni veya belki de evrenleri, içindeki canlı cansız maddelerle yaratan bir varlıktan bahsediyoruz.
Kitabındaki ayetleri açıklarken insani örnekler üzerinden gitmen ne denli mantıklıdır? (Benim için mantıklıdır, zira açıkça insan yazmasıdır.)
Ben sana söyleyeyim, bunu yaparken kocaman bir mantıksal safsataya baş vuruyorsun.
Bahsettiğin kitabı vareden varlığın bir çok özelliğini sümenaltı edilerek örneğe göre uyarlanmış yeni bir insan tanrı yaratıyorsun. Bu tanrı modelini bu örneğe cevap verebilmek için üretiyorsun. (Fallacy of slanting)
Halbuki A'dan Z'ye tüm herşeyi halk eden bir varlıktan bahsediyoruz.
1- Kitabın "öldür" "kes" lafızlarını olumsuzluyor veya olumluyor değilim.
sadece bir yaklaşım çelişkinizi vurguluyorum.
çocuk tecavüzcüsü konusunda en barışcıl insanlar bile "öldürülsün" diyebiliyor, öte yandan herhangi bir metinde "öldür" lafını görünce bunu vahşet ilan ediyor.
2-) insanlar arası ilişkilerde doğacak problemlerde eğer işin içerisine hiç gizli ajandalar girmese idi (kıskançlık-hırs-kin-çıkarcılık vs.) insanlar ortak bir kararla doğruyu bulacaklardı.
tanrının göndereceği çözümler uzaydan gelmeyecek. tabi ki insanların düşünerek bulacağı alternatiflerden birisi olacak. nasıl bir şey bekliyorsunuz ki?
"zina yapmayın"
e zaten bunu insan da düşünerek toplumsal açıdan zararlı bir şey olduğunu keşfedip kendisine yasaklayabilir.
"yalan söylediyseniz 3 gün eşek pisliği ile beslenerek kendinizi cezalandırın"
kuranda bu tarz mantıksız bir ceza bulamazsınız.
dikkat edin öngörülen cezalar hep insanlığın ortak aklının paralelinde cezalardır.
Bu "öldürme, kesme" emirlerini yeri geldiğinde uygulamayı emreden Allah, çocuk tecavüzcüsünü, çocuğu, öldürme fiilini, tecavüz fiilini, dağları, ovaları yok etmekten veya var etmekten aciz midir, değil midir?
Aciz değil ise kendisini neden bir insana kanun yapacak şekilde indirgemektedir?
Aciz ise bu işler nasıl işler?...
Açıkça bu bir mantık safsatasıdır, zira İslâm'ın tanrı tasavvuru mantık dışıdır.
Boşuna konuşuyorum ya neyse.
knowledgetowisdom
16-04-2014, 16:27
Bu "öldürme, kesme" emirlerini yeri geldiğinde uygulamayı emreden Allah, çocuk tecavüzcüsünü, çocuğu, öldürme fiilini, tecavüz fiilini, dağları, ovaları yok etmekten veya var etmekten aciz midir, değil midir?
Aciz değil ise kendisini neden bir insana kanun yapacak şekilde indirgemektedir?
Aciz ise bu işler nasıl işler?...
Açıkça bu bir mantık safsatasıdır, zira İslâm'ın tanrı tasavvuru mantık dışıdır.
Boşuna konuşuyorum ya neyse.
mesela şöyle olabilirdi:
biri adi bir suç mu işledi.. pufff birden buharlaşıp kaybolsun. herkes secdelere kapansın.. yüce mevlam bizi yok etmediğin için sana minnettarız...
bazen kim ateist kim not-ateist karıştırıyorum :)
değil mi ya adam fakir zorluk çekiyor açlıktan rüzgar essin merkez bankasının duvarını yıksın alsın parayı adamın cebine koysun... gücü mü yetmiyor yaratcının?
ben bel fıtığı olup bir haft hareketsiz yatınca kıkırdakta 1 cm'den küçük bir yırtığın insana neler ettiğine şahit oldum. meğer dedim yürümek bile mucizeymiş. ben o an bu acıdan kurtulmak için yüklü bir miktar para ödemeye razıydım.
Tanrı tasavvuru tanrı tasavurudur. Başka hangi dinin tanrı tasavvurunu tercih ederdiniz? hangi tanrı çocuk tecavüzcüsünü birden buharlaştırıyor?
Sekiz gözlü altmışbeş kollu hedehödö tanrısına inan.. durum değişiyor mu? ona inanalarda çocuk tecavüzcüsü taş mı kesiliyor? onun inanırları 875 tane kurban adayınca tanrılarına derhal o tecavüzcü belasını mı buluyor...
Di mi?
Hem tecavüzcüyü tasarlayıp, hem tecavüz edileni tasarlamak, hem tecavüzü izlemek, sonra tecavüz suçuna cezayı patlatmak oldukça saçma olsa gerek. Ha gayret geliyorsun.
knowledgetowisdom
16-04-2014, 17:41
2 + 2 = 5 değilse matematiği reddederim diyorsun yani ...
evet n'olmuş?
tecavüz etme duygusunu yaratan O,
tecavüzcüyü yaratan O,
tecavüz etme fiilini yaratan O,
tecavüzcüye bir hayat sunan O,
ona duygular veren O,
irade veren O,
Şu evreninin ve akıl almaz düzeninin bir yaratıcı tarafından yaratılmış olmasına inanmanız için her şeyin kurgunuza uygun olması mı gerekiyor?
neden sınıyor bizi? çok saçma o halde yaratıcı yok..
süper mantık ...
bursali68
17-04-2014, 11:15
Merhaba,
Tecavüz, devamında öldürme...!
Bir çok arkadaşımız, tecavüz ve öldürmenin zaten yanlışını vurgulamış...Ancak bu arkadaşlarımızda bazıları ki inançsız diye tanımladığım arkadaşlardan bazıları tecavüz veya hem tecavüz hem öldürme suçu için çeşitli ceza önerilerinde bulunmuşlar...: Hadım etmek, ömür boyu hapis, rehabilite etmek...v.s. gibi...
Sonra da bir kaç sayfada inançsız arkadaşlara şu eleştiri getirilmiş...:
- Eeeee Kur'an'da hırsızın elinin kesilmesi ayetine " ŞİDDET " içerdiği için eleştiri getirirken, sizler de aynı şiddet içeren cezaları öngörebiliyorsunuz bakın....
Doğrudur belki ancak bu arkadaşlar İNSAN...!
Vicdanı olan, bu tür suçlarda üzülen, rahatsızlık duyan her insan, ister inançlı, ister inançsız olsun aynı tepkileri gösterir...
Bu konularda toplumların kendi kabullerine göre verilen cezalar o toplumlar için doğru cezalardır...Bu şiddet de içeriyor olabilir, af da içeriyor olabilir...Sonuçta toplumlar kendi yapılarına göre cezalar öngörür....
Bizde ise durum biraz sıkıntılı...Adaleti sağlamada zaten sınıfta kalan bir toplumuz...Bunu hem yanlış uygulamalarla, hem de gecikmelerle zaten ortaya koyuyoruz...
Dolayısı ile Tecavüzde uygulanacak " hadım etme " bazı tecavüzcülere göre gerçekten ürkütücü ve geri adım attırıcı bir cezayken, bazı tecavüzcülere göre ise farklı metodlarla intikam hırsı ortaya çıkarabilecek ve aynı suçu farklı yöntemler bularak işleyebilecek durumu ortaya çıkartan cezalardır...
Öldürme karşılığı ölüm cezası da aynı şekilde....
Bu zamana dek, binlerce yıldır bu tür suçlar karşısında tam etkili, adaletli, her kesimi memnun eden/rahatlatan cezaların bulunabilmiş olduğunu düşünmüyorum...Bulunabileceğini de sanmıyorum...
Sağlıcakla kalınız...
bakkalmahmud
20-04-2014, 00:51
Bu konuda Bilim ne diyor?,bu insanlar neden bir cocuga tecavüz etme ihtiyaci duyuyor?,sebep nedir?,bu isin durmasi icin sebebe inmemiz gerekir,bu insanlara bunu yapdiran sebep nedir?.yapani yaksakda sonuca varamayiz.saygilar
French Connection
30-04-2014, 21:19
Tamamini okumadim ama konunun kendisi bana çok abes geliyor.
Demokrasi insan öldürmez, baska türlü kendini koruma yöntemleri vardir.
Hukuk insani korumak içindir, öldürmek için hukuki gerekçe dûzenlemek hülle yapmaktir.
Devir degisti ve bunu anlamamiz gerekir.
Kaldi ki idam cezasini su veya bu neden için kabul ederseniz bir baskasina da kendisine göre hakli oldugu bir nedenden ötürü idam cezasi verme hakkini da bastan kabul etmis olursunuz. Bunun sonu var midir ?
evrensel-insan
30-04-2014, 21:36
Bu konuda Bilim ne diyor?,bu insanlar neden bir cocuga tecavüz etme ihtiyaci duyuyor?,sebep nedir?,bu isin durmasi icin sebebe inmemiz gerekir,bu insanlara bunu yapdiran sebep nedir?.yapani yaksakda sonuca varamayiz.saygilar
Bilim, bilimsel olarak bilissel/davranissal terapi uyguluyor ve yaptiginin onu rahatsiz etmesi gereken bir dusunce ve davranis oldugunu bu terapi de onun gormesini saglama cabasi veriyor.