Orijinalini görmek için tıklayınız : bir kitap yazıyorum ve..
knowledgetowisdom
26-04-2014, 22:14
kitabımın ileride yeni baskılarında çeşitli hatalarla zedelenmesine engel olmak istiyorum..
bu yüzden deklare ediyorum...
kitabımı 13 koduyla koruyorum
sayfa sayısının sayfa yerlerinin, kelime sayısının, hatta harf sayısının bile değiştirilemeyeceği şekilde 13 kodu ile koruma altına aldım..
kitabımı 13 ün tam katı olacak şekilde sayfa sayısı olarak belirledim.
kitabımdaki sayfa numaralarını 12345...... x şeklinde sonuna kadar yazarsak 13 ün tam katı olacak şekilde tasarladım. böylelikle sayfa ekleme çıkarma olamayacak.
kitabımdaki a harflerinin sayısı 13 ün tam katı..
b lerin sayısı 13 ün tam katı değil çünkü b + c+ d lerin toplamının sayısını 13 ün tam katı yaptım
kitabımdaki e ler ile z lerin toplamını 13 ün tam katı olarak kurguladım...
böyle böyle tüm harfleri değişik formüllerle ancak muhakkak 13 ün tam katı olacak şekilde koruma altına aldım..
şimdi kitabımı size pdf olarak versem ve söylediğim tüm formülleri uyguladığınızda bunu başardığımı görseniz yorumuzun ne olurdu?
a- evet gerçekten kitabından 13 koduna göre sayfa, kelime, harf çıkarılamaz. eğer kitabının 22. baskısını yıllar sonra birisi eline alsa ve 13 kodunda koyduğun kuralları uygulasa kitabında değişiklik yapılıp yapılmadığını anlar
b- bu matematiktir istediğin sayı ile istediğin işlemi yapabilirsin ben sana senin kitabının korunmadığını 2 rakamı ile ispatlarım..
Açtığım konu tamamen mantıki bir konuda cafe başlığı altında zeka çerçevesinde iki kelam lak lak etmektir. aklınıza başka bir şey gelmesin ( ya da gelsin )
mrdragon
27-04-2014, 01:07
Alfabemizde 29 harf var. Harflerden belli bir kısmının 13'ün katı olması kadar doğal bir durum olamaz hele ki kombine ederseniz yani b+d gibi varyasyonlar da kullanırsanız bu olasılığınız artar.
Lakin, b bu 13 koduna uyarken d de uyuyorsa, b+de mecburen uyar.
Burada önemli olan, siz kitabı korumak için bir şifreleme belirlemişseniz, bu şablonu paylaşmanız gerekeceğidir. En azından test edilebilir bir olgunuz olur.
Tabi bir de işin içine, kitabın sayfa numaralarını kendi insiyatifi doğrultusunda koyan matbaa giriyor.
Peki, şimdi siz formülleri vermediniz diyelim. Bu durumda neden ayet çıkartılamasın ki?
Sırf bu kod sistem sağlansın diye çıkan ayet yerine yenisi de yazılır olmadı kelime değiştirilir.
Aynı zamanda bilinçsiz bir değişim sonucu belki de, b + d mucizesi yerine b +e +f mucizesini konuşuyor olurduk.
Tabi dediğim gibi, başta şayet anahtarı verirseniz ve o anahtara uymayan bir durum olursa ha dersin işte ya yazar hatalı hesaplamaya kurban gitti ya da kitabını fareler kemirdi...
Sanırım bu kitabınızda bu formüle uymayan iki satırınız olabilir.
Ben de size sorarım hali ile, hangi iki satırı çıkartmanız gerekiyor?
Tuttuğunuz altın olsun, tutamadığınız çöp misali bir yaklaşım olurdu bu.
İddia ve o iddianın arkasında sağlam durabilme önemlidir. En azından son cümlenize bakarak, doğrudan size o ayetlerin bağlamlarını durmadan koparıp tanrının net dille ifade ettiği açıklamayı dahi çiğnerken, 19 sayısına ibadet edip, tanrının cehennemlik ve münafık kulları arasına girmiyor musunuz diye soranda olabilir bilginize...
knowledgetowisdom
27-04-2014, 01:57
konumuz 19 değil (ince göndermemi kaale aldığın için teşekkür ederim fakat sadece aklına gelsin şu aşamada diline gelmesin ) 13 ve benim kitabım.
Tamam ben deklare ettim diyelim açık açık baştan yazdım kodu nasıl kullanacağımı..
Ve her harf için ayrı ayrı kurallar belirledim .
( matematiğin doğasından kaynaklanmayan kurallar ve olasılık hesabına vurulduğunda benim bilinçli olarak öyle yaptığımı anlayabileceğiniz kurallar)
şimdi soru 1: her harfe farklı kural uyguladım diye bu benim 13 kodunu zedeler mi?
Tabi dediğim gibi, başta şayet anahtarı verirseniz ve o anahtara uymayan bir durum olursa ha dersin işte ya yazar hatalı hesaplamaya kurban gitti ya da kitabını fareler kemirdi...
sanırım bu ifade ile bunu kabul ettin. ben kitabımı yeter ki deklare ettiğim 13 kodu ile ve matematiksel kesinlik ile korumuş olayım.... her durum için farklı yöntemler uygulayabileyim.
peki söylediğin çok haklı.. ileride birisi ekleme veya çıkarma yaparsa kod 13 bunu nasıl tespit edecek?
Sen iyi misin knowledgetowisdom?
kitabın içeriğinden ilahiliği tartışmalı olunca. kafalarına göre şifre uydurup o şekilde ilahiliğini ispat etmeye çalışıyorlar napsın garipler!?
aslında pekala olayın farkındalar ama taa çocukluklarından beridir kendilerine öğretilenlerin yanlış olduğunu kabul etmek istemiyorlar.. boşluğa düşmekten , cehennemde yanmaktan korkuyorlar..
mrdragon
27-04-2014, 19:50
Kod 13 bunu belirleyemez;
Bunu kod 13'ü yazan siz anlarsınız sadece;
Sonuç itibari ile, siz bu kodun anahtarını vermediğiniz zaman, insanlar kendilerince buldukları kodlara göre harf ekleyip çıkartmayı deneyebilirler.
a+d+e yerine giderler a+d+c uymalı diyerek uymayan c harfini kafalarına göre iki kelime ya da tek harf değiştirerek uygun hale getirmeye çalışabilirler. (göndermenin nereye gittiği belli sanırım.)
Hatta sayısal olarak yandaki kodlamaları insan elinin hatalı yazdığını iddia edip, yerlerini de değiştirebilir ve yeni numaralama sistemine geçebilirler.
Şifreyi kendi algoritmanıza göre oluşturduğunuzda da çıkartılan mesajı belirleyemiyorsunuz.
Mesela bazı kelimelere odaklanıp 13'ün katı diye lanse ederken, başka biri kendince araştırma yapıp bazı kelimelerin 23'ün katı olduğu sonucuna ulaşabiliyor.
Yani teorik olarak tutan şifreler önemsiz, sonuç itibari ile hangi şifrelerin verildiği bilinmediği sürece ihtimaller üzerinden hayat bulmak için zorlayacaksınız.
Bu ihtimallere tutku ile bağlandığınız da da, uymayan noktalarda farklı yorumlar katmayı deneyeceksiniz, o da olmazsa bu aşamada azaltma çoğaltma eylemine bile bürünebileceksiniz.
Kaldı ki, sizin kitabınızda 13 gibi bir şifreleme varsa, 13 sayısı ile şifrelediğinizi ve kurallarını belirtecek kadar da aklınızı yitirmediğinizi düşünüyorum.
Yoksa kitabınızı yazıp, şifreyi vermeyip asırlar boyunca insanlardan habersiz tutarak 1000 yıl sonra birinin çıkıp o kitaptan şifre türetmesini bekleyeceğinizi düşünmüyorum. Paranoyak değilseniz böyle bir tarzınız olmaz elbette. Amacınız korumaksa ve bu korumayı bir şekilde insanlığa net dille bildirmeniz doğal olandır.
Bu konuda net bir dil kullanabileceğinizi var sayıyorum. Türkçeniz tanrının dil acizliğinin üzerinde güzellikte. Birini inandırmasanız da derdinizi anlatabiliyorsunuz tanrı bu durumun karşısında da eziliyor ne acı değil mi?
knowledgetowisdom
27-04-2014, 22:41
durun coşmayın gençler...
ben kendi yazdığım kitaptan bahsediyorum ne ilahisi ?
şu anda leb demeden leblebiyi anlamanın sırası değil...
bir mantık problemi ortaya koyacağım az sabretseniz ama yok bizim öğrenciler çok tez canlı çıktı yahu...
konuya dönersek...
eğer tüm formülasyonu verdiysem ve bu formülasyonlar matematik bir kesinlikle kitabımı koruyorsa... şu an için koruyorsa...
ekleme çıkarma mevzuuna sonra geleceğiz az sabırlı olun...
şu an için koruyor... ok mi? anlaştık mı?
Kitabını umarım okurum bir ara ama
İyi de neden yordun bu kadar kendini?
Konusu nedir? Neden 13 ve bu 13 tutturması?
mrdragon
27-04-2014, 23:07
O zaman olaya bir de şu açıdan bakalım.
Kitaptaki satır sayılarını korudunuz, sayfa sayısını korudunuz ama içeriği koruduğunuzu nereden bileceğiz?
Diyelim ki, birinci sayfada harf uyumu ile tüm sözlerin korunduğunu varsaydık.
İkinci sayfada bu durum geçerli değilse? O zaman şöyle bir durumun olmayacağını kim iddia edebilir bir düşünelim.
50 yıl sonra kitabınızı ele alanlar ve yazıp basanlar bu toplama işlemini yaparken mesela sayılara sadık kaldılar.
1. sayfa 1. satıra yazılacak kısımda kelime oyunlarına başvurdular. Bu açmazı nasıl geçeceksiniz?
Mesela tek bir harfin bile deli önemi olduğu dili ele aldığınız da bu durum oldukça büyük sorun teşkil ediyor.
Siz birinci sırada gidin kardeşinizi öpün diye mesaj vermek istiyorsunuz ama adam gidin kardeşinizin kafasını kırın diye orayı değiştiriyor. Ne olacak şimdi?
Yani mantıksal yaklaşımlarınızın kendi içinde açmazları çok fazla olacak. Saplantılardan kurtulmak gerekir.
Bu aşamada kitabı formülize ettiğiniz zaman, zaman içinde biri kitap üzerinde değişim yaparsa bunu algılayacak tek kişi siz olursunuz.
(eninde sonunda geleceğiniz yere doğrudan soru yapalım şansınıza küsün sanırım öğrencilerinizin öngörüleri tanrısal öngürülerin de ötesinde işliyor kalpleri ile düşünmediklerinden leb demeden çorum diyebiliyorlar.)
Evet; tevbe suresinin son iki ayeti neden çıkıyor da, ille tevbe suresinden 2 ayet silinecekse başka ayetler olmuyor?
Bir surede harf uyumu varsa aynı şekilde diğer surede harf uyumu yoksa, bu aşamada da diğer suredeki kelimeler ile oynandığını düşünmemizi ne engelleyebilir?
Bazı kelimeler 19 katı formatında işliyor ama çoğu işlemiyorsa, bu durumda aksine bazı kelimelerin değiştirildiği rahatlıkla düşünülebilir. Peki değiştirilen kelimelerin orijinallerini neye göre belirleyeceksiniz?
Sizin 13 kodunuz için; hayattaysanız size sormak mantıklı olandır da, hayatta değilseniz ruhunuzu çağırmayı mı deneyeceğiz mesela?
Tanrı için deneyen nice insan olmuştur da başaran olmamıştır. Bu aşamada kitap koruyucu diye lanse edilen 19 aynı zamanda kitabın değiştirildiğinin de net kanıtı olarak kullanılabiliyor ne çelişki değil mi ama.