PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Soma'daki madende 508 ölü var!

upuaut
18-05-2014, 09:06
Arkadaşlar, Ali Tezel'in bulgularından hazırlanmış ODATV'deki "O madene gömülüyorlar! (http://www.odatv.com/n.php?n=o-madene-gomuluyorlar-1505141200)" haberi üzerine ben de kendime ait bir anekdotumu yazmak istiyorum.

Bilirsiniz; SOMA'daki maden faciası 13 Mayıs'ta meydana geldi. 13, uğursuz bir sayı. Fakat olayı ilk gününden sonuna kadar televizyonlardan takip edenler, ölü sayısı hakkında açıklanan resmi rakamları da bilirler.

Ekranlarda uzun süre yer işgal eden şu rakamlar size neyi hatırlatıyor:

58, 157, 175, 238, 283.

Tabii ki aralardaki rakamları yazmadım. Eğer bu sayıların basamaklarındaki rakamları toplarsanız, size "13" sayısını verecek.

Ben de sayılardaki bu özellikten hareketle şöyle bir tahminde bulundum: Madendeki işçilerin sayısı 787 olarak bildirildiğine göre, bunlardan 1/3'ü kurtulsa 262 eder. Geriye 525 kalır. Bu sayıya en yakın aynı özellikteki sayı 521'dir. Ama ben bunu almadım; hata payıyla 500'e yakın olanını almaya tercih ettim. Bu, 508'dir.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ısrarla ölü sayısını ne kadar düşük gösterirse göstersin (ki o, ilk demecinde "Sayı endişe ettiğimiz noktaya doğru gidiyor" derken, ben bilgisayarımın başında ona karşılık olarak WORD'te A4'e tam sığacak şekilde kocaman "508" yazmıştım), ben inanmıyordum. Çünkü aynı hadise 1999 Gölcük Depremi'nde de yaşanmıştı ve orada da ölü sayısını resmi olarak düşük göstermişlerdi.

Hatırlarsanız, o sabah tüm kanallarda haberlerde depremden bahsediyordu (ki ilk gün "İstanbul Depremi" diye bahsettiler) ve çok iyi hatırlıyorum, ekranın sağ alt köşesinde ölü sayısı geçiyordu. İlk gün ölü sayısı 200 kusur olarak açıklanmıştı ve spiker "henuz enkaz altında olan insanlar var, ölü sayısının 300'ü geçmesinden korkuluyor" demişti. Ertesi gün ölü sayısı 350 olarak açıklanmıştı. Sonraki gün 500, bir sonraki gün ise 1,000 ve sürekli katlanarak artıyordu. En son bir ara 25-26 bin rakamı telafuz edildi, sonra resmi rakam 16-17 bin dendi ve konu orada bırakıldı. Çoğu kişi gerçekte ölü sayısının 40 binin üzerinde olduğunu düşünüyordu.

Evet, buna göre şu sorumu sorabilirim artık: SOMA'daki maden kazasında gerçekte kaç kişi öldü?

Hiç kimse bana eğer gerçek rakam açıklanırsa büyük bir infial olur ve ülke birbirine girer demesin!

evrensel-insan
18-05-2014, 16:05
Birincisi ilk aciklanan resmi olu sayisi-17 yani 13 ile bir ilgisi yok.

Simdi resmi aciklamalara bakalim;

Trafosu kedili" madende kac kisi var bilmiyoruz?"

Daha sonra "nasil neye gore neye dayanarak ve nerden alindigi belli olmayan bir rakam ortaya atiliyor-787

Ondan sonra son toplam bu rakama gore dogrulaniyor.

Yani- Yasamini yitirenler-301

Sag/yarali kurtulanlar-486

Toplam 787

Simdi calisan ve kurtulan maden iscilerin aciklamasi.

Ocak uc katli, her katta 7 bolum 3 vardiye ve her vardiye de calisan isci sayisi-800

Burada onemli bir nokta;

Aciklamada; Bir vardiye diger vardiye tarafindan teslim edilmeden madenden oldugun yerden kipirdayamazsin.

Yani vardiye degisimi esnasinda, ocakta bulunan isci sayisi-1600

Patlama tam da vardiye oldugu sirada meydana geliyor ve yasamini kaybedenler de genelde ocaktan 50-200 metre iceride bulunuyor. Mantiken yeni vardiyeye basliyacak olanlar.

Bu arada yitirilen rakam, 292 iken yapilan defin sayisi 321 yani- verilen rakamdan 29 kisi daha fazla.

Eger son olenlerin rakami olan 9 kisiyide buna eklersek, bu rakam yani fazla rakam; 38'e cikiyor.

Bu acidan aciklanan 787 rakami bir vardiyeye yakin rakam.

Eger kurtulan 486 ve defnedilen +38 ise; toplam rakam- 825 oluyor ve VARDIYE TOPLAMI OLAN 800'U GECIYOR.

Yani IKINCI VARDIYE OLAN DIGER 800'DEN 25 OLARAK YANSIYOR.

775 KISI NERDE?

Ayrica olenler arasinda KURTARMA EKIBINDEN OLAN 20 KISIDEN DE BAHSEDILIYOR.

Yani sorumuz.

DIGER VARDIYENIN ISCILERI NERDE?

evrensel-insan
18-05-2014, 16:39
Yine aciklamaya gore; Bir iscinin calisma yerine ulasmasi ortalama 45 dakika suruyor.

Patlamanin oldugu saat 15.30

Iki turlu olanak var.

Birincisi vardiyenin 3'te bittigi.

Yani birinci vardiye 3'te disari cikabilmek icin, 2.15 te teslim etmesi ve ikinci vardiyenin de tam kadro calisiyor olmasi.

Yani birinci vardiye henuz 3.45'te disari cikmadan, ikinci vardiye de tam kadro calisirken; patlama oluyor.

Ikincisi vardiyenin 4'te bittigi.

Yani birinci vardiye tam kadro calisirken, ikinci vardiye devralmak icin yolda.

Bu iki olasaliktaki tek fark; birinciye gore, yasamini yitirenlerin vardiyesi bitenler oldugu, ikinciye gore de yasamini yitirenlerin ikinci vardiye oldugu.

Cunku yasamini yitirilenler, cikisa yakin yerlerde olu bulunuyorlar.

Bu arada kurtulan iscilerden birinin bir ekibi ter yone yonlendirdiklerini ve kendisinin ise onlarin yonlendirdigi yone gitmeyerek kurtuldugunu acikliyor.

Olenlerin cogunun gaz zehirlenmesinden oldugunu de hatirlarsak, bu ocak icxindeki baglanti ve cikis/giris yollarinin bu gaz dumani ile kapli oldugu anlamina gelir.

Eger vardiye 4'te bitti ise durum daha da vahim. Cunku patlamanin oldugu saatte isciler yolda iken uyarilmamis. Ya da ters yone yonlendirilmis.

upuaut
18-05-2014, 22:57
Az önce YAHOO'dan geçtiler:

https://s1.yimg.com/uu/api/res/1.2/Uako9QMgMdu8zvkVlM.D9Q--/Zmk9ZmlsbDtoPTM0NDtweW9mZj0wO3c9NjExO2FwcGlkPXl0YW NoeW9u/http://slingstone.zenfs.com/offnetwork/e13ba79e2294f2265ce08403c9d7b627 (http://www.bloomberg.com/news/2014-05-17/fire-breaks-out-near-turkey-mine-disaster-site-delays-recovery.html)

Turkey Ends Mine Disaster recovery as Final Toll Hits: 301

Turkey completed the recovery of bodies form SOMA coal mine in western Turkey with the final toll from the country's worst mining disaster reach-

İlginize!

evrensel-insan
18-05-2014, 23:03
Eeee bu resmi aciklamanin haberi.

Bunun hic bir mantiksal ve olanlar ve de gelismeler soylenenler acisindan hic bir tutarliligi yok.

uyar
19-05-2014, 12:27
Eeee bu resmi aciklamanin haberi.

Bunun hic bir mantiksal ve olanlar ve de gelismeler soylenenler acisindan hic bir tutarliligi yok.

301 degil 801 olsa ne olur ei kardes... neyin pesindesin ki.. 301 kisinin olmesi uzulmek ve kizmak icin yetmiyor mu? illa fazladan komplo teorilrine mi ihtiyac var... dana altinda buzagi aramaktan yorulmadin mi?

yeter yaw 301 can gitmis.. resmi veya degil gitmis daha ne olsun... birak artik

evrensel-insan
19-05-2014, 19:11
301 degil 801 olsa ne olur ei kardes... neyin pesindesin ki.. 301 kisinin olmesi uzulmek ve kizmak icin yetmiyor mu? illa fazladan komplo teorilrine mi ihtiyac var... dana altinda buzagi aramaktan yorulmadin mi?

Ben "bir seyin pesinde" degilim. NE OILDUYSA OLANI AYNEN OLDUGU GIBI ACIKLAMANIN pesindeyim.

Senin pasifizmin demekki bu konuda da ortaya cikti?

Ne yapalim, beyinlerdeki yer edenler kolay kolay degismiyor.

Sen yalniz bu yaptigin ile TAMAMEN VAHSI KAPITALIZME HIZMET ETTIGININ FARKINDA DEGILSIN.

Otur biraz oku da ogren, vahsi kapitalizm nedir, kolelik nedir,

Ya da bana boyle vicdan ve insanlik iceren hassas konularda boyle mesajlar yazma.

Kimse senin gibi RESMI ACIKLAMALARA TESLIM OLMAK ZORUNDA DEGIL.

AYRICA OLANI ORTAYA KOYMAYI KOMPLO ALGILAYACAK BIR PASIF BEYNI DE YOK.

upuaut
20-05-2014, 05:52

Asıl komployu AKİT gazetesinin başyazarı Hasan KARAKAYA yapıyor. Ona göre, SOMA'daki maden faciası tam vardiya değişiminde gerçekleşiyor ve Paralel yapı bu durumu fırsat bilerek büyük bir patlamayı gerçekleştiriyor.

Oku da aydınlan: "Soma’daki facia... Sabotaj ihtimali gözardı edilemez! (http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/hasan-karakaya/somadaki-facia-sabotaj-ihtimali-gozardi-edilemez-6060.html)"

Bu durumda patlamanın olduğu sırada madende çift vardiyadan 787 kişi ya da daha fazlası olmalıydı!

evrensel-insan
20-05-2014, 18:48
Neyin ne oldugunu nasil oldugunu v.s. resmi aciklamalarin tum yalanlarina kanmayip ta, okuyup ogrenmek isteyene ve direk madende calisan madencilerin agzindan duymak isteyenlere asagidaki linkler yeter de artar bile!

http://www.sendika.org/2014/05/gercek-bilirkisi-iscilerin-dilinden-somanin-sosyetik-kolelik-duzeni/

Burada da katliamin gun be gun aciklamasi var. Resmi kaynagin tum yalanlari, ayni "kuran'daki matematik hatasi" gibi; basit 4 islem hatalarini v.s. bulabilirsiniz.

http://www.sendika.org/2014/05/soma-katliami/