PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Çağdaş"(!) Nebbaşlar...

Vefik Sami
18-05-2014, 12:19
Bugün Türkiyede çalışmakta olan mâdenlerde, işçilerin can güvenliğini eldeki teknik imkânlar ölçüsünde en üst düzeyde tutan kaç işletme vardır dersiniz ? Bir tv kanalı bunun araştırmasını yapmış. Şu anda memleketimizde üretim yapmakta olan mâden işletmelerinde yaşam odası bulunanların sayısı sâdece dört. Bunların niteliği noktasında bir araştırma da yok. Muhtemelen yasak savma sâkiyle yapılmış görüntü malzemeleri. Yarın işverenin başı sıkışırsa, "Biz işçinin can güvenliğini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Hiçbir masraftan kaçınmadık" demeleri için.

Şu durumda hemen bütün kömür madenlerinde mâliyet, işçi hayâtı/emeği üzerine binâ edilmiş vaziyette. Patronun tek düşündüğü "verimlilik" Fakat bu verimliliğin bedeli noktasında - Bizler de dâhil - şimdiye kadar kaçımız düşündü/kafa patlattı acabâ ?

300'ün üzerinde can gitmiş; millette bir "yardım" hovardalığı. Bazı tv kanalları filan bankada, bazı şirketler feşmekan bankada "yardım hesabı"(!) açıyor. Kimi bankalar, ölen işçilerin kredi borçlarını siliyor. Kimi bankalar "ulan bu furyadan biz de nasiplenelim" edâsında, ölen işçilerin okuyacak çocuklarına burs vaad ediyor. Toprak altında üç para maaş için can veren bu gariplerin çocuklarından kaç tanesi üniversiteyi kazanbilecek acaba ? Vasati eğitim veren 800 mevcutlu bir lisede, çok iyi fakülteleri kazanabilecek öğrenci sayısı 15-20'yi geçmez. Bunların tamâmı da dersâne takviyesi almışlardır. Merhum işçilerin çocuklarının tümü Fen lisesinde mi okuyacak ? Hepsi Tıp ya da bilgisayar mühendisliğini mi kazanacak ? Sıradan fakülteleri bitirip de yıllardır işsiz güçsüz dolaşan insanların sayısı ne kadardır; hiç düşüneniniz oldu mu ?

Yahu insan sevgisinde bu kadar samimi iseniz, bu sevginizi insanlar ölmeden önce göstermeli/ıspat etmeliydiniz. "Ciğerimiz yanıyor" goygoyu/eyyamcılığıyla, çalınan hayatlar üzerinden reklâm yapmayın. Sözünü ettiğiniz 'ciğer yangını' yeni haftanın ilk günü biter. Bu tip sahtekârlıklara, dalaverelere tevessül ve de tenezzül eden sizlerin; işçi kâtili patronlardan, bu patronlara her türlü sömürü ortamını hazırlayan ve fakat seçim zamanlarında 'halktan yana' görüntü veren şerefsiz/haysiyetsiz siyâsetçiden ne farkı var ?

Siyasetçi dedim de aklıma geldi.
Yeri gelmişken yazayım.

Allah'ın siyasetçiye en büyük lütfu, onlara ihsan ettiği bir utanmaz yüz'dür.