Orijinalini görmek için tıklayınız : Cehennem tehdidi
RainFall
17-06-2014, 07:55
Allaha inanmayan birini ateşle tehdit etmek nasıl bir ruh hastaligidir bana açıklayın lütfen?
jnanmayanlara degil, inananlara yoneltilmis bir tehdittir. Nitekim kuran ve hadislerin tum sacmalik ve celiskilerine ragmen, sadece bu korku, bircok imanlinin dinden cikmasini frenlemeye yetiyor oldugunu kendimizden biliriz.
alpeerkara
17-06-2014, 16:02
Alak suresi yani ilk vahyedilen suredir. Daha 15-16.ayetlerde cehennemden bahsedilir.
15-16 - Hayır, hayır! Eğer o, bu davranışından vazgeçmezse, and olsun ki biz, onu perçeminden, o günahkâr ve yalancı perçeminden tutup cehenneme sürükleriz.
mrdragon
17-06-2014, 21:21
Alak suresi yani ilk vahyedilen suredir. Daha 15-16.ayetlerde cehennemden bahsedilir.
15-16 - Hayır, hayır! Eğer o, bu davranışından vazgeçmezse, and olsun ki biz, onu perçeminden, o günahkâr ve yalancı perçeminden tutup cehenneme sürükleriz.
Evet, işte bu da oldukça garip bir tutumdur. Daha ortada adamlar adına tamamlanmış bir kitap yokken tehdit var.
Yani, dur hele, daha hangi ayetler gelecek sabret otur düşün yok. Baştan itibaren iman bekleniyor.
O dönemdeki insanlar delil istiyor, mucize istiyor ama bahane üreten tanrı, Muhammed'in dilinden dökülmekten öteye geçemiyor.
Kıyametin gelmesini istiyorlar, bela, helak mekanizması istiyorlar, peygambersen bir mucize göster öyleyse diyorlar ama, Kuran durmadan bu isteklere bahane üretirken, enteresan bir şekilde geçmişte yaşadıkları varsayılan peygamberlere kavimlere gelen bela, helak ve mucizeleri aktarıyor.
RainFall
17-06-2014, 22:25
Namazın kuranın başında emredilmesi saçmalığıda vardı.Ben zaten inanmıyorumda tanrıyı elinde silah tutan tehditkar bir hırsıza benzetiyorum.o hikayeyi bilirsiniz.Özgür irade saçmalığı.
Namazın kuranın başında emredilmesi saçmalığıda vardı.Ben zaten inanmıyorumda tanrıyı elinde silah tutan tehditkar bir hırsıza benzetiyorum.o hikayeyi bilirsiniz.Özgür irade saçmalığı.
Sağolsun, sosyalmarx, bizi "Forumdaki 3 şizofren - şizofren... (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=519742#post519742)" mesajında şizofrene benzetmiş ama biz kimin şizofren olduğunu isterseniz şu ayetlerden görelim:
Rahman Suresi 41 - Suçlular simalarından tanınır da perçemlerinden ve ayaklarından yakalanırlar.
Alak (http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=96&ayet=16)15,16 (http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=96&ayet=16). Hayır, hayır! Eğer o, bu davranışından vazgeçmezse, and olsun ki biz, onu perçeminden, o günahkâr ve yalancı perçeminden tutup cehenneme sürükleriz. Bu ayetlerde geçen "Perçem" kelimesi "Alın, Çakra" anlamındadır.
Oysa bu kelimenin geçtiği yukarıdaki ayetlerdeki benzer ifadeler Eski Mısır'da zaten biliniyordu. Beylik sözler...
Örneğin, Phillipe Vandenberg'in "Firavunların Laneti" kitabında çocuk Firavun Tutankhamon'un matruşka şeklindeki son lahitine ulaşılmadan önce, ilk lahitte şu sözlerin yazdığı geçer:
"Hiçbir ölümlü perçemimi kaldıramadı!"
Bundan önce Tutankhamon'un mezar odasında bir ostrakon bulunmuştu.
Bunda da şu yazılıydı:
"Firavunun rahatını bozanları, ölümün kanatları ezecektir!"
Görülüyor ki, Eski Mısır'daki bu lanet formülleri Kuran'da da şizofrenik bir şekilde kendine yer edinmiş. Kuran'daki lanet formülleri (ki bunlardan ikisi yukarıdadır) Eski Mısırlılarınkinden pek de farklı değil; çocukça şeyler söylenmiş. Yani günümüzdeki insanları korkutmaktan uzak şeyler.
Not: Bu konuda daha fazla bilgi ve tartışma için "GUNAHKAR ALIN/PERCEM VE FRONTAL LOB (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=1681)" tartışmasına katılmanız gerekiyor.
balyapan
18-06-2014, 00:43
Allaha inanmayan birini ateşle tehdit etmek nasıl bir ruh hastaligidir bana açıklayın lütfen?
Allah'a inanmamakla sorumluluk ortadan kalkmaz ki.
mrdragon
18-06-2014, 08:55
Allah'a inanmamakla sorumluluk ortadan kalkmaz ki.
1.
3 yaşındaki daha yürümeyi yeni öğrenmiş bir çocuk, karşınıza dikiliyor ve diyor ki, bana çikolata almazsan seni bakışlarım ile yakacağım, kül edeceğim. Zincirlere vuracağım.
Çocuğa inanmıyorsanız (ki doğal olanı bu, ailesi ile irtibata geçip, çocuk psikolojisi hakkında atılımlar yapmasını beklersiniz.)
2.
Bir tasarımcı olarak ürettiğiniz düşünebilen robotların hepsini kapalı, dışarı çıkamayacakları ve sizinle irtibata geçemeyecekleri bir alana hapsedin.
Yıllar sonra içlerinden birinin dilinden, oldukça uzun süreçte kelimeler döktürün. Daha kelimeler yeni başlamışken, bunları ileten robota inanmayan diğer robotları, sonsuza değin devrelerini sökmek, contalarını cıkartmak-takmak, pres makinasında ezmek ile tehdit edin.
Evet bu önermeyi sorun bakalım tüm insanlığa, bunu yapan size ne gözü ile bakacaklar. Sizin bir türlü göremediğiniz, korkularınıza esir düştüğünüz, dillerin köleliğinde beyninizi inkar ettiğiniz nokta burasıdır.
balyapan
18-06-2014, 09:56
1.
3 yaşındaki daha yürümeyi yeni öğrenmiş bir çocuk, karşınıza dikiliyor ve diyor ki, bana çikolata almazsan seni bakışlarım ile yakacağım, kül edeceğim. Zincirlere vuracağım.
Çocuğa inanmıyorsanız (ki doğal olanı bu, ailesi ile irtibata geçip, çocuk psikolojisi hakkında atılımlar yapmasını beklersiniz.)
2.
Bir tasarımcı olarak ürettiğiniz düşünebilen robotların hepsini kapalı, dışarı çıkamayacakları ve sizinle irtibata geçemeyecekleri bir alana hapsedin.
Yıllar sonra içlerinden birinin dilinden, oldukça uzun süreçte kelimeler döktürün. Daha kelimeler yeni başlamışken, bunları ileten robota inanmayan diğer robotları, sonsuza değin devrelerini sökmek, contalarını cıkartmak-takmak, pres makinasında ezmek ile tehdit edin.
Evet bu önermeyi sorun bakalım tüm insanlığa, bunu yapan size ne gözü ile bakacaklar. Sizin bir türlü göremediğiniz, korkularınıza esir düştüğünüz, dillerin köleliğinde beyninizi inkar ettiğiniz nokta burasıdır.
Yaratan'la 3 yaşındaki çocuğu ve insanla robotu kıyaslamanız absürd olmuş.
RainFall
18-06-2014, 12:38
Absürd olmuş absürd olan bir şey yok adam doğruyu söylüyor siz yaratıcınızı öyle bir hale sokuyorsunuzki kabul etmeyen adam bile kabul edecek hale geliyor benim inandığım yaratıcı bumu diyor yaratıcı sadece yaratıcılığını yapsa problem kalmayacak ama istediği şekle girebiliyor görüntü oluşturabiliyor.Özgür irade var diyorsanız Allahınız hakkını verecek o iradenin.Kime karşı neye karşı sorumluluk anlamamakta ısrar ediyorsunuz.Bakın özgür irade varsa benim reddetme şansım vardır.Ama yoksa zaten reddemem.Bir Allah bu kadar oyuncak edilemezdi çocuk oyuncağı kurcalıyorsunuz şu tanrının her tarafını.
mrdragon
18-06-2014, 17:47
3 yaşındaki çocuğa inanmamanız ile sizin gibi koca adamların anlattığı masalın o 3 yaşındaki çocuktan bile daha uçuk durduğunu görememeniz sizin sorununuz.
Hali ile bizler adına ikisine de inanmayınca sadece çocukluklarına verin diyerek gülümsemek geliyor, lakin o cehaletin içinden kimileri hayallerine sarılıp kol kasları güçlü diye, kılıç donanıp at ve deve üstünde kelle alırken, cehaletlerine yenik düştükleri yerlede takiye sanatına sarılıp, gavur icatları ile zaman geçiriyorlar.
Tanrıyı bu kadar absürdlükte tasarlayıp sizlere yutturmuşlarsa, o sizin güzelliğinizdir de, bu kadar absürd bir tanrıya belli bir yaş ve olgunlukta kananlara ne denir bilemedim. Bana göre düşünebilen insanın böyle akıl dışı masallarda hayat bulmasından daha absürd bir durumda yok.
Dinlerin masalları aslında tutarlı olabilir, ancak Tanrı'nın mutlak iyi ve doğru olduğu iddiası işi bozuyor. Deseler ki "Tanrı iyi değildir, iyi olmak zorunda da değildir, ayrıca Tanrı mantıklı da değildir, kafasına göre takılabilir" bunu deseler sorun kalmayacak.
Ama yok, Tanrı mutlak bilge, ne yaparsa bir hikmeti olan, mutlak iyi ve mutlak doğru dediğinizde iş tutarsızlaşıyor. Bunca şeyi neden yarattı? Diyorsunuz, kendini Tanrı adına konuşmacı ilan eden theo-microphone'lar başlıyorlar örneklere; "Çünkü yaratabilme kapasitesi vardı. Bir ressam neden resim yapar? Kendi sanatını icra etmek için. Çünkü böyle bir yeteneği vardır" bla bla... İyi de o resmi yapan ressam, daha sonra "Ey resim, seni ben yaptım çünkü yapabilme yetim var, şimdi seni, benim yarattığımı bilmeni istiyorum ve bu nedenle sana bir bilinç veriyorum. Evet, seni ben yaptım, dolayısıyla bana minnettar ol, bana teşekkür et, beni öv, beni yücelt. Yoksa seni yakarım, sona tekrar yapar yapar sonsuza dek yakarım" dese, o ressamın ruhi dengesi hakkında ne düşünürüz?
Yolda yürüyorsunuz, bir anda sizi kolunuzdan çekip dükkanına çeken bir beyaz eşyacıyla karşılaşıyorsunuz. Elinizi tutup size zorla senet imzalatıyor ve diyor ki; "Hadi yine iyisin. Sayemde bir adet buzdolabı, bir adet fırın, bir adet çamaşır makinesi, bir adet de bulaşık makinası sahibi oldun. Şimdi bana borcunu taksit taksit ödeyeceksin. Yok ödemezsen seni mahkemeye veririm, evine haciz getirtirim, seni sürüm sürüm süründürürüm". Cevap veriyorsunuz; "İyi de ben tüm bunları almak istememiştim ki", sözünüzü kesiyor, "Sus, nankör. Seni onca eşya sahibi yaptım. Hiç yapmayabilirdim, bana minnet duy, bana teşekkür et ve bana olan borcunu öde, yoksa seni yakarım". Hoppalaa... Çattık demez misiniz?
İşte dinlerdeki Tanrı da bu beyaz eşyacı ya da yukarıdaki ressam gibi bir profil çiziyor. Bir Tanrı olsun tamam, kabul... Yaratmak istesin, ona da tamam, çünkü böyle bir yetisi var ve yaratmak istiyor. Yarattığı şeylerin bir kısmının da kendisini bilmesini, onları yaratanlarının farkında olmalarını istiyor, buna da tamam... Tüm bunlar zaten olabilirdi. Tanrı bizleri yaratırdı, bizlere hiç şüphe ve şekk'e yer bırakmayacak şekilde kendini belli ederdi ve derdi ki "Ey kullarım, sizleri ben yarattım bunu bilin", olay orada biterdi. Yok tapınma, yok yalakalık etme, yok kebap yapma falan nesidir?
Bu tür şeyler, Tanrı fikrinin insanlarca uydurulduğunu çok açık belli ediyor. Çünkü bu tür kibirler insanda görülebilir (antropomorfik Tanrı düşüncesi).
Dinlerdeki Tanrı karakterlerinin dışında bir Tanrı var olabilir, kesin bir şey demiyorum ancak dinlerdeki Tanrı profilleri kesinlikle yok. Dahası, dinlerdeki Tanrı profilleri varsa eğer hakiki yaratıcı Tanrı'ya hakarettir.
Belki de hakiki yaratıcı Tanrı'nın sınavı budur :) "Bakalım benim dinlerdeki mantıksız profillerden biri olduğumu mu sanacaklar, yoksa benim öyle bir profil olamayacağımı idrak ederek sınavı geçecekler mi?", hadi bakalım.
balyapan
19-06-2014, 00:34
Bakın özgür irade varsa benim reddetme şansım vardır.
Yazdıklarınızdan sonra özgür olmadığınızı söylemeniz de biraz absürd omuş:)
insannedir
19-06-2014, 15:51
Ateş mateş filan yok! :) Allah hiç bir kulunu ateşe atıp yakmaz
(tabi bir beyaz zenciyi diri diri yakarsa ahirete bu sahnenin tam tersi olur
gel sen beni dünyada yakmıştın asmıştım şimdide ben seni burada asıcam!)
bu alemde yaptığının cezasını görmeden giden adam!! çok açımalı ona!! çok acınacak adamdır :(
.....
Ahirettin azabı sefası ile dünyanın azabı sefası ayrı ayrı şeylerdir bambaşkadır
Ahirette olan bir şeyin maddesinden modelinden cinsinden bu alemde yoktur. ateş denmesi işin ehemmiyetini beyan etmek içindir
biz bu alemde olduğumuz için!! bize bu aleme ait maddeden misal veriyor Allah!!
bu alemde Ateş ne yapar!! herşeyi yok eder..
işte ahirette adamı adem-i kulliyeye idam ederler.
Adamın ne benliği kalır!! ne nefsi kalır!! ne çocuk sevgisi!! ne karı sevgisi!! ne araba sevgisi!! ne cennet nimetleri sevgisi!!
hepsini yakar yıkar atarlar sadece Hak Allah sevgisi kalır
anladın mı adem-i kulliye idam edildi mi!! adam böyle oluyor..
adem: yokluk demektir
bak ahirette olan bir şeyin maddesi modeli cinsi bu alemde yoktur dedim ya!!
Ateş maddesi cehenneme örnektir
birde cennetliklere Ait bir madde var Kafur maddesi buda cennetlik olanlara örnek bir maddedir
buna örnek vereyim !
Bak ayette cennetlik insanlar mizac-ı kaffur içiçeklermiş buyuruluyor
düşün !! kaffur dünyada içilecek bir şey değildir ki !!! Haşereleri def eden bir şeydir!! bunu içmek demek azab demektir..!! cennetlik olanlara azab mı ediliyor yaa! kaffur içilir mi ya!! :)
o halde bu ne demek ??
bu şu demek !! Biz maddi alemde olduğumuz için, cenabı hak bize, bir şey anlatırken, bu maddi alem de, olan şey, ne yapıyorsa, özelliği neyse, o maddeyi misal veriyor!!!!!!!!!
kaffur maddesi haŞeratı def eden yani böçek yılan akrepleri def eden bir Maddedir
Binaenaleyh :) cennet haşerelerden münezzehtir safa-ı kalbe sahip olanlar girer :) demektir
yani insanları yılan gibi akrep gibi sokanlar ve insanları yılan ve akrep gibi görenler cennete giremezler!!! :) anladın mı :)
birbirimizi sevmedikçe cennete giremezsiniz hadisi şerifi bu ayeti tefsir ediyor
okey anlatabildik mi?
alpeerkara
19-06-2014, 15:58
Ateş mateş filan yok! :) Allah hiç bir kulunu ateşe atıp yakmaz
bu alemde yaptığının cezasını görmeden giden adam!! çok açımalı ona!! çok acınacak adamdır :(
.....
Ahirettin azabı sefası ile dünyanın azabı sefası ayrı ayrı şeylerdir bambaşkadır
Ahirette olan bir şeyin maddesinden modelinden cinsinden bu alemde yoktur. ateş denmesi işin ehemmiyetini beyan etmek içindir
Adamın ne benliği kalır!! ne nefsi kalır!! ne çocuk sevgisi!! ne karı sevgisi!! ne araba sevgisi!! ne cennet nimetleri sevgisi!!
düşün !! kaffur dünyada içilecek bir şey değildir ki !!! Haşereleri def eden bir şeydir!! bunu içmek demek azab demektir..!! cennetlik olanlara azabı edilecek o zaman!!
kaffur içilir mi ya!! :)
o halde bu ne demek ??
bu şu demek !! Biz maddi alemde olduğumuz için cenabı hak bize bir şey anlatırken bu maddi alemde olan şey ne yapıyorsa o maddeyi misal veriyor!!!!!!!!!
kaffur maddesi haŞeratı def eden yani böçek yılan akrepleri def eden bir Maddedir
Binaenaley cennet haşerelerden münezzehtir safa-ı kalbe sahip olanlar girer :)
yani insanları yılan gibi akrep gibi sokanlar ve insanları yılan ve akrep gibi görenler cennete giremez!!! :) analdın mı :)
birbirimizi sevmedikçe cennete giremezsiniz hadisi şerifi bu ayeti tefsir ediyor
okey anlatabildik mi?
Ebu Hureyre anlatıyor. Bir gün, peygamber bizi, bir savaş birliği olarak düşmana gönderiyordu. O sırada, Kureyş'ten iki kişinin adlarını vererek şöyle dedi:
"Bunları yakaladığınızda ateşe atın, ikisini de!.."
Peygamber, bir süre sonra dönüp emrini şöyle düzeltti:
"Size, onları bulursanız, ikisini de yakın, dedim, ama yakmayın. Çünkü, ateşte yakma cezasını yalnızca Allah verir. Siz bu iki kişiyi yakalayıp öldürün yalnızca. (Buhari, Cihad/107,149; Ebu Davud, Cihad/122, hadis 2674; Tırmizi, Siyer/20, hadis 1571)
Bakınız Allah ateş cezası verir.
Kim, zulüm ve tecavüz yolu ile bu yasakları işlerse, yakında onu cehennem ateşine atacağız. Onu ateşe atmak da Allah'a pek kolaydır. (NİSA/29-30)
insannedir
19-06-2014, 16:20
Ebu Hureyre anlatıyor. Bir gün, peygamber bizi, bir savaş birliği olarak düşmana gönderiyordu. O sırada, Kureyş'ten iki kişinin adlarını vererek şöyle dedi:
"Size, onları bulursanız, ikisini de yakın, dedim, ama yakmayın. Çünkü, ateşte yakma cezasını yalnızca Allah verir. Siz bu iki kişiyi yakalayıp öldürün yalnızca. (Buhari, Cihad/107,149; Ebu Davud, Cihad/122, hadis 2674; Tırmizi, Siyer/20, hadis 1571)
Yakın dedim ama yakmayın :) bu ne bicim hadis!! normal bir insan bile böyle dese sonra düzeltse! bu adamın ne yaptığı belli değil der kimse bunun peşinde gitmez ölüme gider mi yaa inanır mı bu adama yaa!!1
bu hadis ile oynanmış!! kesin hazreti Aliye küfür eden yada Hazreti Aişeye hakaret eden hazreti Muahmmedi gördü diye sahabe kabul edilen kafir dinsiz imansız kafirler uydurmuştur :D
Bakınız Allah ateş cezası verir.
Kim, zulüm ve tecavüz yolu ile bu yasakları işlerse, yakında onu cehennem ateşine atacağız. Onu ateşe atmak da Allah'a pek kolaydır. (NİSA/29-30)
[/QUOTE]
Ateş mateş filan yok! Allah hiç bir kulunu ateşe atıp yakmaz
bu alemde yaptığının cezasını görmeden giden adam!! çok açımalı ona!! çok acınacak adamdır
.....
düşün !! kaffur dünyada içilecek bir şey değildir ki !!! Haşereleri def eden bir şeydir!! bunu içmek demek azab demektir..!! cennetlik olanlara azabı edilecek o zaman!!
kaffur içilir mi ya!!
o halde bu ne demek ??
bu şu demek !! Biz maddi alemde olduğumuz için cenabı hak bize bir şey anlatırken bu maddi alemde olan şey ne yapıyorsa o maddeyi misal veriyor!!!!!!!!!
Binaenaley cennet haşerelerden münezzehtir safa-ı kalbe sahip olanlar girer
yani insanları yılan gibi akrep gibi sokanlar ve insanları yılan ve akrep gibi görenler cennete giremez!!! analdın mı
okey anlatabildik mi?
okumadın mı :D :)
mrdragon
19-06-2014, 23:33
Anladın mı alpeerkara ) Bir insan dogmatik inanç altında ne hallere düşüyor hala anlamadın mı? Bundan iyi uygulamalı ders mi olur.
alpeerkara
20-06-2014, 01:06
Sahıh buharı de gecıyor yahu nasıl oynanmış? Ebu Davud ve tırmızıde de var arkadaş. Oynandı dıyorsan bakıver çok zor degıl. Ama Sahıh hadîs reddetmenın kendı ınancın ıcınde durumu ne ona da bak. Anladım mrdragon çok iyi anladım :)
insannedir
21-06-2014, 11:44
Sahıh buharı de gecıyor yahu nasıl oynanmış? Ebu Davud ve tırmızıde de var arkadaş. Oynandı dıyorsan bakıver çok zor degıl. Ama Sahıh hadîs reddetmenın kendı ınancın ıcınde durumu ne ona da bak. Anladım mrdragon çok iyi anladım :)
Avrupalıların 1. milyon hadisi şerif toıpladıklarını söylenir bizde 7000 tane var :)
Cennet annelerin ayağın altındadır
İlim öğrenmek bila istisna her mümün erkek ve kadına farzdır
ilim Cinde (cinli bir ateşe tapanda bile olsa) alınınız (gidip onu memleketinize getiriniz size öğretsin)
Ailesine Muhabbetle bakmak Aynı ibadettir (ibadetinde fevkinde bir ibadettir)
Bir saat hakkı tefekkür sittin sene yapılan ibadetten (namazdan) daha efdaildir
Sizin en hayirlilariniz, hanimlarina karsi en iyi davrananlarinizdir.
mümin niyeti amelinden hayırlıdır
hikmet mümin yitiğidir nerde bulursa alsın
Veda hutbesinde: Ey ummetin ahirete sakın iki hakla gelmeyin Biri Kadın Diğeri Yetim
vasire... vesaire...
bunları söyleyen İnsan yukardakı sözü söyleyemez
Deminde söylediğim gibi
hadis naklediçilerin arasında sapık fıkralar vardı Hazreti Aliye söven küfreden yada hazreti aişeye hakeret eden ve bunlar ashabdan sahabeden sayılıyordu
bugünde dahi o sapıkların peşinde giden guruplar vardır
hazreti aliyi sevmez yahut hazreti ömeri sevmez
eğer bu adamların şahitliği kabul edilmezse buhari müslim eserleri kalmıycaktı..
o yüzden hadisler arasında akla zıt vicdanın kabul etmediği sözler olabilir.
bunları da akl-ı selam bilir ve kabul etmez
ben sana bir olay anlatayım Peygamberimiz nasihat ederken kurulmamış bir dini kurarken peygamber olduğunu ilan ederken kureyşe hitap ederken
biri kalktı yoktur budur şudurda filan demeye başladı susmuyor adam
peygamberimiz hazreti Ömere Şunun dilini kesin diye işaret etti
hazreti ömer adamı oradan uzaklaştırdı Dilini kesecekken hazreti Ali geldi napıyorsun Ömer dedi
resulüllah Bu adamın dilin kesilmesini işaret etti dedi
hazreti Ali öyle şey emreder mi resüllah dedi hiç :) Resüllah onu tamamen susturun yani para madde verin demek istemiştir
diyince
bu hadisten sonra Hazreti ömer Ali olmasaydı Ömer Olmazdı yanardı buyurmuşalrdır kaç kere... :)
Ve adama maddeler paralar verilmiştir
Zira İslam paraya maddeye Altına sahip olmaya değil Altına sahip olanlara sahip olmaya gelmiştir.
Altın önemli değil Can önemlidir can demiştir
Evvela canan sonra can derdi !
savaş meydanında su su diye isteyen sahabelerin başkasının su su diye sesini duyunca ben içmme o içsin
diyerek hiç bir ide su içmeden Hakkı Şehadeti Nuş ederek içerek şahit olmuşlardır... bu hadise Evvela cananan sonra can diye yaşadıklarına örnektir...
Semayı tavan yeri taban orda yerdeki Can insandır der öyle yaşardı
insannedir
21-06-2014, 12:18
Anladın mı alpeerkara ) Bir insan dogmatik inanç altında ne hallere düşüyor hala anlamadın mı? Bundan iyi uygulamalı ders mi olur.
Ahirette olan bir şeyin Maddesinden Modelinden Cinsinden bu alemde yoktur
örneğin: Kaffur Maddesi bu alemde içilen bir şey değildir! Haşereleri def eden bir maddedir? Ahirette cennet ehli.. kaffur içeceklermiş!! öyleyse bunu içmek demek azab demektir.. nasıl olucak bu iş! cennetekilere azap edilir mi?
kaffur içilir mi ya? Ates denmesi işin ehemmiyeti beyan etmek içindir Allah azabı tadın bakalım diyor azapta bir nimettir demek ki
dünyada da Allahın azabını tadıyorsun insan ne yerse vucudunda Nar oluyor Onu hased ile kibir ile kin ile riya ile yakıyor
rahatı huzuru yok bir insan bunalımdaysa Allahın azabını tadıyor işte
her azabın karşında bir mükafat vardır yalnız hased azabının mükafatı yine haseddir..
hased kinm kibr riya adavet ucub ve Hırs ateşi bunlar cehennem ateşinin cüzleridir aslına gider kimde varsa bu sıfatlar
bu sıfatlar adamı doğru aslına doğr cehennem doğru götürür
yalvar Allaha bu sıfatları alsın senden hasedin varsa yıkılsın bugz-u adavetin varsa kalksın kinin varsa erisin gitsin
rahat et azabsız yaşa huzur ile yaşa dünyada
bunları bilmeden öğrenmeden düşünmeden konuşuyorsun o yüzden
ben sana anlatmakta güçlük çekiyorum
dünya bir imtihan yeridir yani dünya bir tahsil öğrenme yeridir
benim din dersim süperdir iyi bilirim senin din dersin hiç yoktur dersini yanlış almışsın
o yüzden bende sana ne anlatsam anlamıyorsun :)
mrdragon
21-06-2014, 13:15
Sayın insannedir;
Dikkat edersen, din ile ilgili yazdıklarına cevap yazmıyorum. Tartışmaya da girmiyorum. Oysa ben sadece biraz aklını kullandığını düşünüpte bu yönde dinsizleri yönlendirmek isteyen insanların gerçekte akıllarının nasıl esaret altında kaldığını göstermek adına, defalarca tartışmaya girdim. Eninde sonunda içindeki o akıldan uzak yorumlar açığa çıktı.
Tüm bu gayretim düşünebilen insana, sadece dinlerin ne denli zararlı olabileceğini göstermek içindi. Yoksa oturup ben kendi ulaştığım bilgileri vererek, birilerine yön verme gayretinde değilim.
Bana kalırsa, her islam dinini sorgulayan insan, açıp bu dinin kaynağı olan kitabını okumak ile işe başlamalı. Beni ya da bizleri değil.
Bu arada şimdi seninle neden din üzerinden tartışmadığımı merak ediyorsan, sen baştan o düşünceden uzak yorumları geldiğin saniyeden itibaren vermektesin. Ben seni okudukça gülümsüyorum ve bu durumun sadece ben adına geçerli olmadığını düşünüyorum. Gerek bile kalmıyor diyebilirim. Anlarsan ne ala ki hiç sanmıyorum bildiğin yolda devam et.
insannedir
21-06-2014, 20:33
Sayın insannedir;
Dikkat edersen, din ile ilgili yazdıklarına cevap yazmıyorum. Tartışmaya da girmiyorum. Oysa ben sadece biraz aklını kullandığını düşünüpte bu yönde dinsizleri yönlendirmek isteyen insanların gerçekte akıllarının nasıl esaret altında kaldığını göstermek adına, defalarca tartışmaya girdim. Eninde sonunda içindeki o akıldan uzak yorumlar açığa çıktı.
Tüm bu gayretim düşünebilen insana, sadece dinlerin ne denli zararlı olabileceğini göstermek içindi. Yoksa oturup ben kendi ulaştığım bilgileri vererek, birilerine yön verme gayretinde değilim.
Bana kalırsa, her islam dinini sorgulayan insan, açıp bu dinin kaynağı olan kitabını okumak ile işe başlamalı. Beni ya da bizleri değil.
Bu arada şimdi seninle neden din üzerinden tartışmadığımı merak ediyorsan, sen baştan o düşünceden uzak yorumları geldiğin saniyeden itibaren vermektesin. Ben seni okudukça gülümsüyorum ve bu durumun sadece ben adına geçerli olmadığını düşünüyorum. Gerek bile kalmıyor diyebilirim. Anlarsan ne ala ki hiç sanmıyorum bildiğin yolda devam et.
Hıhı anladım :) ama bir bakarsın okuduğun bir cümle aklında kalır 7 sene sonra anlarsın
bazı göz vardır 2 km öteyi görür bazı göz vardır 1 metre önüne göremez insanlar işte böyle kısım kısımdır
sen benden iyi koşarsın öbürü senden çok daha güzel yüzer
ben senin bilmediğin yönüne daha iyi bilirim insanlar böyle kısım kısımdır
ben seni çok iyi anladım ama sen beni anlayamazsın!!
çünkü eğer anlamış olsaydın bu güne kadar yazdıklarımdan feyz alır faydalanırdın..
Kısmet derler buna bir irfan kısmet meselesidir :)
yani böyle işte anlamanı beklemiyorum Okey sen kendini şey yapma sıkma Ok :)
spartacus
21-06-2014, 20:42
Pöfffffff, aynı kafa yapısında yazı okumaktan ben bıktım, insannedir yaşın kaç?
Bazı göz vardır eften ğüften, yok bazı bilmem ne vardır çerden çöpten, yahu bu tarz saçma sapan, abuk subuk, gereksiz kıyasların neredeyse hiç bir konu ile ilgisi alakası yok, sırf laf ola torba dola saçmalığı...
Yok efendim "ben seni çok iyi anladım sen anlayamazsın" gibi muğlak ibareler, islamcıların klişe olmauş mantıksız sözleri,
nedenki senin yazdıklarında alfabe yok mu? Anlat neyi anlayacak insanlar! Her zamanki saçmalık işte, bu konu insanın başına gelmesi-tecrübeyle elde edilecek bir konu değil ki, adı üstünde bir cehennem tehdidi var ve başlıkta buna dönük.
Anlamak için yok efenim bazı göz vardır 7 km görür, yok efenim bazı el vardır 6 parmaktır....................
Altı üstü, insannedir bana derhal kölelik yapmanı emrediyorum! Yapmazsan kulaklarını deler, küpe takarım, ağzını iğne ile dikerim, derini yüzerim, kafanı kırarım!
Şimdi böylesi bir yaklaşıma yok efenim anlamazsın, yok efenim insan kısım kısım ne alaka?!!
Her konuya yazmak zorunda değilsin, yazmaktansa biraz oku, bilinçlen, evvela düşünmeyi öğren, bırak klişeleşmiş muğlak, yersiz sözleri...
RainFall
21-06-2014, 20:47
Bazı göz vardır eften ğüften, yok bazı bilmem ne vardır çerden çöpten, yahu bu tarz saçma sapan, abuk subuk, gereksiz kıyasların neredeyse hiç bir konu ile ilgisi alakası yok, sırf laf ola torba dola saçmalığı...
Yok efendim "ben seni çok iyi anladım sen anlayamazsın" gibi muğlak ibareler, islamcıların klişe olmauş mantıksız sözleri,
nedenki senin yazdıklarında alfabe yok mu? Anlat neyi anlayacak insanlar! Her zamanki saçmalık işte, bu konu insanın başına gelmesi-tecrübeyle elde edilecek bir konu değil ki, adı üstünde bir cehennem tehdidi var ve başlıkta buna dönük.
Anlamak için yok efenim bazı göz vardır 7 km görür, yok efenim bazı el vardır 6 parmaktır....................
Altı üstü, insannedir bana derhal kölelik yapmanı emrediyorum! Yapmazsan kulaklarını deler, küpe takarım, ağzını iğne ile dikerim, derini yüzerim, kafanı kırarım!
Şimdi böylesi bir yaklaşıma yok efenim anlamazsın, yok efenim insan kısım kısım ne alaka?!!
Her konuya yazmak zorunda değilsin, yazmaktansa biraz oku, bilinçlen, evvela düşünmeyi öğren, bırak klişeleşmiş muğlak, yersiz sözleri...
Kölelik konusunda haklısın müslüman değil kimse tam anlamıyla küfür etmeyecek adam eder.muslumansan etmeyeceksin ornekligini göstereceksin.
insannedir
21-06-2014, 21:15
:) yaşımı napıcaksın hayır söylemem nasıl ki siz söylemiyorsunuz Bende bir erkek olarak söylemiyom veya miyorum :)
mrdragona cevap verdim başlığa değil! zira mrdragonda ne başlığa nede benm başlıkla alakalı yazıma bir cevap yazdı sadece şahsıma ait yazdı
bunuda mrdragona yazdım ben :)
Cehennem ateşi bizim Bildiğimiz Ateş cinsinden ateş değildir
bunu anlattım size
Hem Allah babadır Kullarda Çocuktur
seni yiycem kebab yapı pişiricem dediğinde gerçekten bu manaya değildir :))
seni korkutmak için adam olman için yapıyor seni eğitiyor yetiştiriyor..
hem cehennemde kebap olup pişiceklerini söyleyen ayetlerdeki kelime silly maddesiden gelmekte yani salat ile aynı kökden gelen bir kelime
ve nusli-hî : ve onu yaslarız, cehenneme
dünyada mümünler salat edip yani Hak bende değil sendedir diye ruku edip birbirlerine itaat edip söz dinleyip piştikleri için bu pişmenin aynısı cehennem de de olucak
yani kimse cehennemde ateşle yanmıycak dünyada müminler salat ile yanmadıkları gibi
sizde öyle bilinçlenin Alllah kimseyi yakacak makacak değil yani bilinçli olun
RainFall
21-06-2014, 22:19
:) yaşımı napıcaksın hayır söylemem nasıl ki siz söylemiyorsunuz Bende bir erkek olarak söylemiyom veya miyorum :)
mrdragona cevap verdim başlığa değil! zira mrdragonda ne başlığa nede benm başlıkla alakalı yazıma bir cevap yazdı sadece şahsıma ait yazdı
bunuda mrdragona yazdım ben :)
Cehennem ateşi bizim Bildiğimiz Ateş cinsinden ateş değildir
bunu anlattım size
Hem Allah babadır Kullarda Çocuktur
seni yiycem kebab yapı pişiricem dediğinde gerçekten bu manaya değildir :))
seni korkutmak için adam olman için yapıyor seni eğitiyor yetiştiriyor..
hem cehennemde kebap olup pişiceklerini söyleyen ayetlerdeki kelime silly maddesiden gelmekte yani salat ile aynı kökden gelen bir kelime
ve nusli-hî : ve onu yaslarız, cehenneme
dünyada mümünler salat edip yani Hak bende değil sendedir diye ruku edip birbirlerine itaat edip söz dinleyip piştikleri için bu pişmenin aynısı cehennem de de olucak
yani kimse cehennemde ateşle yanmıycak dünyada müminler salat ile yanmadıkları gibi
sizde öyle bilinçlenin Alllah kimseyi yakacak makacak değil yani bilinçli olun
Sn insan nedir hristiyanlikta yahudilikte cehennemin sembolü atesken islamdadaki cezalandirma şekli neden değişiyor
Sadizmini saklamayami uğraşıyorsun Allahın?
insannedir
21-06-2014, 23:01
Sn insan nedir hristiyanlikta yahudilikte cehennemin sembolü atesken islamdadaki cezalandirma şekli neden değişiyor
Sadizmini saklamayami uğraşıyorsun Allahın?
Evet Ates ama bizim bildiğimiz ateş sinsinden ateş değil
Ateş denmesi işin ehemmiyeti ağırlığını anlatmak için
mesela ateş ne yapar?
Suyun (nasihatin) temizlemediği kiri toprak temizler (musibet)
Toprağın temizlemediği kiride Ates (hicran ateşi vs.) temizler nâru allâhi: Allah ateşi: ki o ateş gönülleri tutuşturur. Hümeze ayet 6-7
nihayet yakın derler iyice kaynattınız mı derler..
İşte Ateş bu alemde Temizliyicidir..
cehennemde tahirhane-i küfürdür Küfrün temizlendiği yerdir.
en kötü huylu insanlar Allahı inkar edendir
Allahı inkar eden insan elbette Allahın yarattığı Mahlukattada nazarı hakaretle bakar. nefsine göre adam seçer
en kuvveti müslümanım diye yaşayıp Allahsız çok insan vardır
işte bunlar yıkılma ateşi ile hicran ateşi ile Allah ateşi ile adam olucaklar.
sevdiğine milyon sene sonra kavuşucaksın denir Şurada otobüs beklerken canın sıkılır..
bu alemde herkes sureten İnsandır ama sireten nedir ? kurttur çakaldır yılandır akreptir köpektir ama yine de Allah bu huzurda ona insan muamalesi yapar.
fakat Ahirette sireti üzerine muamele yapıcak
ahiret nedir: Burada mana olan şeyin Orada hususi suretler şeklinde zuhur mahallidir..
onun için büyük insanlar ben ahirete İnsan olarak geçiyimde ne olursa olsun diyorlar bana insan desin yeter diyor
İslamda beraat gecesi vardır O gece İnsana beraat verilir
İnsan olduğuna dair Beraat verilir...
defteri İlahiye Bu Kişi İNSANDIR diye yazılırsa
O kimseye Oruc farz olur.. Allahım beni insan kabul etmişsin Bana İnsansın demişsin bende bunun Üçretini istyorum hak sıfat yaşamak istiyorum Aşk ile bana layık gör diye yalvarır..
Diğerlerine Oruc farz değildir niye külfet altına girdin yazık !
Oruç İnsana farzdır...
Oruç tutan hak sıfat yaşar: safi çömert olmuştur fırsat bilin bunu
Oruc tutan Hak sıfat yaşar: bunu fırsat bilin işte bugün sizi affedebilir. hakkın afıv sıfatında fani olmuştur.. benliği gitmiştir hak orada tecelli etmektedir.. fırsat bilin bunu sizi şimdi affedebilir.. neyse uzadıkça uzuyor :)
alpeerkara
22-06-2014, 01:17
Size ayet verdim hadis verdim nasıl ateş değil yahu. Evet sadece ateş değildir ama ateş cezası da vardır.
alpeerkara
22-06-2014, 01:21
Tekrar veriyorum :
Peygamber, ateşe atarak öldürmeyi doğru bulmuyordu. Hz. Muhammed, bir gün Muhammed'in oğlu Hamza'yı çağırır. O'nu bir savaş birliğinin başına komutan olarak atar ve şu buyruğu verir:
"Falan kişiyi bulursanız, ateşe atıp yakın!"
Hamza, birliğiyle yola çıkmak üzeredir. O sırada Peygamber, Hamza'yı çağırır:
"Falancayı bulursanız ateşte yakın, dedim. Ama, önce öldürün, sonra yakın. Çünkü, ateşte yakma cezasını, yalnızca ateşi yaratan verebilir. (Ebu Davud, Cihad/122, hadis 2673)
Peygamberin tutumu buydu ama, onu izleyen halifeleri, Allah'a mahsus olan ateşe atma cezasını pekala uygulayabilmişlerdi. Hatta bunu yaparken, icazeti peygamber'den aldıklarını bile söylemişlerdi. Ebu Bekir, Peygamber'in ölümünden sonra başgösteren dinden dönme ("ridde") olayları sırasında, komutanlarına şu talimatı vermişti:
"Daha da direnirlerse, demirle dağlayın, ateşte yakın!" (Taberi, Tarih, 1/1881-1885; Leoni Gaetani, İslam Tarihi, çev. Hüseyin Cahid, İstanbul, 1926,8/276)
Ve bu talimat uygulanmıştı. Halid Ibn'ül-Velid, savaş sırasında "ateş çukurları" açtırmış, yaktırdığı ateşin içine, birçok kimseyi diri diri attırıp yaktırmıştı. Kadın da vardı bunların içinde. Bir tutsak kadına, müslüman olması önerilir, kabul etmez. Bunun üzerine, ateşe atılacağı söylenir. Kadın, "Hoşgeldin ölüm! Yazık ki başka kurtuluş yolum yok, o yüzden kendimi atıyorum ateşe." anlamındaki şiirini okuyarak, kendini ateşe atar. (Habiş, Yaprak, 28-34; Cetani, Yaprak, 8/306)
Ebubekir'e, "ateşte diri diri yakma cezası"nı nasıl verdiği sorulduğunda, Halife, Peygamber'in bu tür cezaya izin verdiğini söyler.
İnsanları, inançlarını bırakmıyorlar diye, ateş çukuruna attırıp yakanlardan birinin de Ali olduğu aktarılır. Buhari'nin de yer verdiği bir hadiste, Ali'nin bir topluluğu ateşe attırıp yaktıdığı Ibn Abbas'a söylendiğinde, Ibn Abbas'ın şöyle dediği belirtilir:
"Ben olsaydım bunu yapmazdım. Çünkü, Peygamber, "Tanrı'nın verdiği biçimde ceza vermeyin" demişti. Ben olsaydım, öldürürdüm yalnızca."(Buhari, Cihad/149; Tecrid, hadis 1264; Nesei, Tahrimu'd-Dem/14)
Bakara
(24) Eğer, yapamazsanız -ki hiçbir zaman yapamayacaksınız- o halde yakıtı insanlarla taşlar olan ateşten sakının. O ateş kafirler için hazırlanmıştır.
Bakara
(80) Bir de dediler ki: "Bize ateş, sayılı birkaç günden başka asla dokunmayacaktır." Sen onlara de ki: "Siz bunun için Allah'tan söz mü aldınız? -Eğer böyle ise, Allah verdiği sözden dönmez-. Yoksa siz Allah'a karşı bilemeyeceğiniz şeyleri mi söylüyorsunuz?"
Bakara
(167) Uyanlar şöyle derler: "Keşke dünyaya bir dönüşümüz olsaydı da onların şimdi bizden uzaklaştıkları gibi, biz de onlardan uzaklaşsaydık." Böylece Allah, onlara işledikleri fiilleri pişmanlık kaynağı olarak gösterir. Onlar ateşten çıkacak da değillerdir.
Bakara
(174) Allah'ın indirdiği kitaptan bir kısmını gizleyip onu az bir bedel ile değişenler (var ya); işte onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. Kıyamet günü Allah onlarla ne konuşacak, ne de onları arıtacaktır. Onlar için elem dolu bir azap vardır.
Bakara
(175) İşte bunlar hidayeti verip sapıklığı, bağışlanmayı verip azabı satın alanlardır. Onlar ateşe karşı ne kadar da dayanıklıdırlar(!)
Bakara
(201) Onlardan, "Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru" diyenler de vardır.
Al-i İmran
(10) Şüphesiz, inkar edenlere, ne malları, ne de evlatları Allah'a karşı hiçbir fayda sağlar. Onlar ateşin yakıtıdırlar.
Al-i İmran
(17) (Bunlar), "Rabbimiz, biz iman ettik. Bizim günahlarımızı bağışla. Bizi ateş azabından koru" diyenler,Sabredenler, doğru olanlar, huzurunda gönülden boyun büküp divan duranlar, Allah yolunda harcayanlar ve seherlerde (Allah'tan) bağışlanma dileyenlerdir.
Al-i İmran
(131) Kafirler için hazırlanmış ateşten sakının.
Nisa
(30) Kim haddi aşarak ve zulmederek bunu yaparsa, onu cehennem ateşine atacağız. Bu, Allah'a pek kolaydır.
Nisa
(10) Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, ancak ve ancak karınlarını doldurasıya ateş yemiş olurlar ve zaten onlar çılgın bir ateşe (cehenneme) gireceklerdir.
insannedir
22-06-2014, 15:36
alpeerkara! bak buda hadis
hadisi şerif: Benden size bir hadis söylediği vakitte kalbleriniz aydınlanır. tabiatınızda ki katılık yumuşar Kesafetiniz letafate doğru döner onu kendinize yakın görürseniz Ben o hadise sizden daha yakınım
kalblerinizde beğenilmiycek bir tesir hasıl eder. Akl-ı selime göre makul bulmaz. tabınız ondan nefret eder, onu siz kendinizden uzak görürseniz; O hadisi ben sizden daha uzağım
http://www.kevsernet.com/hadisler/hadishakkindahadis.htm
31- Resulullah (s.a.a): "Benden nakledilen bir hadisi duyduğunuzda kalbiniz onun doğruluğuna inanıyorsa ve bedeninizin azaları onu hoş karşılıyor ve kendinize yakın hissediyorsanız bilin ki, ben, sizden daha yakınım o söze (yani ben söylemişimdir). Ama eğer benden kalbinizin kabul etmediği, bedeninizin azalarının hoş karşılamadığı ve kendinizden uzak hissettiğiniz bir söz duyduysanız, bilin ki, ben o söze sizden daha uzağım (yani ben söylememişimdir)."
evvelce söylediğim gibi sahabe denilen Hazreti Aliye küfür eden ve hazreti aişeye hakaret eden dinsiz imansız adi guruplar İnsalar vardı ve bunlar sahabe kabul ediliyordu bunlarında şahitliği ile hadisler nakledildi kabul edildi
milyonlarca müslüman onların naklettiği uydurma hadisler yüzünden birbirine girmiştir ve giriyordur..
ve onlarda hazret diyorlar ashabdandır diyorlar
çünkü ne mutlu beni göreni görene hadisi şerifi vardır!
yalnız bakmak ile görmek arasında ölçüye girmiytcek kadar fark vardır olmsaydı habibim onlar sana bakıyorlar amma göremiyorlar demezdi
hazreti Muhammedi Kafa gözü ile değil Kalb gözü ile Gören kimse için ferşten arşa kadar saha sivri sineğin kanadı kadar kıymetli değildir ki makam için para için madde için kendini paralasın fitne fesad çıkarsın...
sahabe hazreti Muhammedi böyle GÖRENE denir.. her görene sahabe denmez. denirse her kafirin uydurma sözleri hadis diye nakledilir ve bu kafire sahabedir diye tapılır :(
çünkü ne mutlu beni göreni görene hadisi şerifi vardır!
burada peygamber! kendini yüceltmiş olmuyormu? biz göremedik napıcaz şimdi!
güya herşey apaçık kuranda açıklanmıştı! o zaman kur an nın indirilmesinin hükmü nediR? niçin indirilmiş? gece baş ucumuzda olsunda şeytanları cinleri kovsun diyemi! yoksa mezarlıklarda ölüler için okunsun diyemi!
insannedir
22-06-2014, 16:21
burada peygamber! kendini yüceltmiş olmuyormu? biz göremedik napıcaz şimdi!
güya herşey apaçık kuranda açıklanmıştı! o zaman kur an nın indirilmesinin hükmü nediR? niçin indirilmiş? gece baş ucumuzda olsunda şeytanları cinleri kovsun diyemi! yoksa mezarlıklarda ölüler için okunsun diyemi!
Kafa Gözü ile Gören değil ama kalb Gözü ile Gören
Kafa Gözü ile Gören değil ama kalb Gözü ile Gören
işimiz gücümüz yok hadislerin gerçekliğini kalp gözümüzle anlamaya çalışacağız!? hadi herkes farklı görürse!.. benim gönlümün yattığı bir hadise başkasının gönlü yatmayabilir.. :)
ha birde bu sahabelerde ne hafız varmış!? elimde riyazüs salihin hadis kitabı var. adamlar öyle hadis nakletmişlerki bu anlatılanları akılda tutabilmek epey marifet ister. birde bu ebu hüreyre çoğu hadisi o nakletmiş. sanırım elinde ses kayıt cihazı varmış mübareğin! :) veya Allahın bir hikmeti işte. naparsın
insannedir
23-06-2014, 16:27
işimiz gücümüz yok hadislerin gerçekliğini kalp gözümüzle anlamaya çalışacağız!? hadi herkes farklı görürse!.. benim gönlümün yattığı bir hadise başkasının gönlü yatmayabilir.. :)
ha birde bu sahabelerde ne hafız varmış!? elimde riyazüs salihin hadis kitabı var. adamlar öyle hadis nakletmişlerki bu anlatılanları akılda tutabilmek epey marifet ister. birde bu ebu hüreyre çoğu hadisi o nakletmiş. sanırım elinde ses kayıt cihazı varmış mübareğin! :) veya Allahın bir hikmeti işte. naparsın
Zikra Limen kanu lahu kalb: ben bunlar zikrettim anlattım ama kalbi olan insanlara
demek kş herkeste kalb yok!
şiirlerde şarkılarda bütün dünya dillerinde bahsedilen kab neyse
Allahın bahsetttiği kalbde odur
kalb: İnsaları sevme aletidir
kalb yoksa insanları sevemezsin :)
Kalb yoksa kalb gözüde olmaz ! :)