Orijinalini görmek için tıklayınız : Ruha ulasilamaz
RainFall
29-07-2014, 18:46
Ruh denilen sey varligi hicbir zaman bilinemeyecektir.Ama bir super guc olarak kalacaktir insanin icinde.Degisim ve gelisim icin.Mesih inanisi gayet mantiklidir.Tanrinin ana kontrol paneline gidersin ve boyutlar arasi gecis yaparsinki bunun icin ruh bilinmemelidir.Ruh surekli daimi var olmalidir.Ruh birseyi sembolize edebilir.Insanoglu tanrilik konumuna gecmelidir aksi halde kisiligi sistem tarafindan ezilecek ve kontrol altina alinip bir zombiden farki kalmayacaktir.Birileri yokluga inanabilir gayet guzeldir.Dogal dengeyi korur populasyonun artisini engeller.Uremenin oldugu yerde olum olmalidir.Neden mi diyorsunuz buyrun aciklayim.Evrim bunu gerektirir cunku.Tanri insan gibidir ama insan degildir.Gorur duyar ama,cinsel durtuleri yoktur etkilenmez kadindan.Tanrisal ozellikler bir insana verilebilir ama bu kisi dogmamis olmalidir.Bir ikincisi kiside cinsel organ olmamalidir.Meme ucu gibi gereksiz seyler olmamalidir beslenme ihtiyaci olmamalidir.Herseyi bilen herseyi goren olmalidir.Insan ama insana tam zit olmalidir.
RainFall
29-07-2014, 19:06
Zekiyim gayet.Felasife bey konuya bekleniyor.Hristiyanlardaki sapik nefilim inancini desteklemiyorum meleklerin insanlarla iliskiye girip ozelliklerinin insanlara gectigi.
RainFall
29-07-2014, 19:27
Insanin secilmis olabilecegi konusunu merak ediyorum sayin felasifeye sunu demek istiyorum cennetteki tanrisalliga insanin yukseltilmis olmasi mumkunmudur ozellikle.Ruhun bedenden bedene gecmesi yani canlidan canliya konusunu nasil degerlendirirsiniz?Bu gecen ruhun canli ile ilgili olarak tanriyla ilgisi varmidir?
evrensel-insan
29-07-2014, 19:29
Ruh sence ne demektir?
RainFall
29-07-2014, 19:33
Ruhmu insandir bence gorulemeyen.rvh kokunden gelen donusmektir.fiili ifade eder.
evrensel-insan
29-07-2014, 19:39
Ruhmu insandir bence gorulemeyen.rvh kokunden gelen donusmektir.fiili ifade eder.
"Donusmek" derken!?
Ayrica bu "donusmek" eyleminde ruhun rolu nedir?
Ruh=Insanoglu mu demek istiyorsun?
Insanoglu gozukmuyor mu?
Ruha esdeger bir anlam da "can" dir.
Canliligin temelini de "nefes almak/vermek" eylemleri olusturur.
RainFall
29-07-2014, 19:45
Ic ice gecmis evren modeli diyorum ben buna anliyormusunuz?Evrensel insan bir yerde ureme oluyor.Bu taraftada insanlar olusuyor degisik cesitlik genetik ozelliklere sahip.Farkli yerde degiller ayni yerdeler.Arada bir duvar var bu tarafi gorebiliyorlar gecis yapamiyorlar.Ama gorunmezler.
evrensel-insan
29-07-2014, 19:54
Ic ice gecmis evren modeli diyorum ben buna anliyormusunuz?Evrensel insan bir yerde ureme oluyor.Bu taraftada insanlar olusuyor degisik cesitlik genetik ozelliklere sahip.Farkli yerde degiller ayni yerdeler.Arada bir duvar var bu tarafi gorebiliyorlar gecis yapamiyorlar.Ama gorunmezler.
Ne neyin icine gecmis?
Insanoglu henuz evrenin mekansal boyutlarini ortaya koyamadi.
Sen bilimsel olmayan paralel evrenlerden bahsediyorsun?
Olabilir, sonunda bu bir inanctir.
Bir yerde, islamin cininden perisinden seytanindan meleginden v.s. farki yok.
Kisaca bilimsel bir durum yok.
RainFall
29-07-2014, 19:56
Evrensel insan ne yaptigimi anliyorsun.Anlamamaya geliyorsun evren ezelidir.Ortaya koyamadi diyorsun neyin icerisinde genisliyor arkadasim evren?Birseylerin gizlenmesini kendimden sevmem.Sen ne cesit bir sakasin anlamakta gucluk cekiyorum yapmaya calistigim seyi anlamamakta israrmi ediyorsun yoksa.Anliyorsun isinemi gelmiyor.Evrimi bir koseye atalim ne olacak bakalim.Canlilar ayri ayri ortaya cikmistir icinde insan en ustunu secilmistir varmi bir problem?
evrensel-insan
29-07-2014, 20:37
Evrensel insan ne yaptigimi anliyorsun.Anlamamaya geliyorsun evren ezelidir.Ortaya koyamadi diyorsun neyin icerisinde genisliyor arkadasim evren?Birseylerin gizlenmesini kendimden sevmem.Sen ne cesit bir sakasin anlamakta gucluk cekiyorum yapmaya calistigim seyi anlamamakta israrmi ediyorsun yoksa.Anliyorsun isinemi gelmiyor.Evrimi bir koseye atalim ne olacak bakalim.Canlilar ayri ayri ortaya cikmistir icinde insan en ustunu secilmistir varmi bir problem?
Neyse madem bu sekilde bir yazi dili ve uslubu kullanimini seciyorsun, senin bilecegin is.
Ben sadece senin ne demek istedigini sana sordugum sorulara verecegin yanitlardan algilamak istemistim.
Dolayisi ile senin, beni degil; once kendini algilaman gerekiyor.
Ortada olan karsilikli yazisma ve yazilanlari algilama.
Bu senin icin problem ise de diyecek yok.
Felâsife
30-07-2014, 10:05
Ruh denilen sey varligi hicbir zaman bilinemeyecektir.Ama bir super guc olarak kalacaktir insanin icinde.Degisim ve gelisim icin.
Bu cümleye bende katılırım, Ruhun bilgiyle, kişilikle çok bir alakası yoktur, o BEN çatısı altında ki zihinden daha farklı bir yapıdır.
O yüzden anlaşılması zor olduğu için, BEN dediğimiz egolarımız onu algılamakta sorun çekiyor.
Diğer yandan Ruhta saf bir yaşamı temsil ettiği için, onun kendine olan bilinci zaten yoktur.
Ruhta bilgi değil yaşam ön plandadır, nefsimizdeyse bilgi ön plandadır.
Bunu şöylede örnekleyebiliriz.
Nefsimiz sadece kendi aile, akraba, çevresiyle ilgilidir, bağlıdır, bir insan kendi çocuklarını çok severken, bu ilgi başka çocuklara doğru dahada azalır.
Aynı şey insanlar içinde geçerlidir, tanıdıklarına daha ilgiliyken tanımadıklarına doğru ilgi azalır.
Kaldı ki pek çoklarıda bu noktada sadece "kendini" düşünür, çoluk çocuk, eş dost vs. her zaman 2., 3. plandadır.
Odak nokta kişinin kendidir.
Ruhtaysa tam tersi bir durum vardır.
Odak nokta "başkalarıdır"
Tüm çocukları kendi öz çocuğu gibi sever, ayırım yapamaz.
Aynı şey insanlar içinde geçerlidir ki tüm insanlar onun kardeşi gibidir.
"Başkaları için yaşamak" kulağa tuhaf gelecek ama Ruhaniyet böyledir, aslında yaşam böyledir diyebiliriz, dikkat edilirse pek çok hayvan bitki de aslında kendini başkaları için feda ediyor.
Lakin biz insanoğlu bencil olmayı iyice öğrendiğimiz için, başkaları için yaşamaktan iyice uzaklaşıyoruz ve sadece kendimiz için yaşıyoruz.
Öğretimiz ve öğretilen bu.
Ruh bu yüzden bu dünyada yaşamaya uygunda değildir, tüm insanları kendi gibi seven biri bu dünya şartlarında nasıl yaşasın.
Diğer türlü rüzgarın görülemeyip, etkilerinin görülmesi gibi ruhta anca etkileri görülebilir ki "başkaları" için yaşayanların izlerini, yaptıklarını tv.lerden bile görebiliriz.
Lakin bunlar çok çok az şeylerdir, ruhu anlatmaya yeterlide değildir.
Hristiyanlık, Mesihlik gibi şeylere bir şey diyemem ama sanırım onları Ruhaniyet ile alakalı olduğu için söyledin, fakat dinlerde ki Ruhaniyet yaşamın içindeki ruhaniyetle, yani bahsettiğimizle aynı değil zaten.
Kendi bilincinde olmayan, başkaları için yaşayan saflığa, tanrıyı neylesin, peygamberi neylesin diyebilirim anca.
Tanrı anca BEN 'e hitap eder.
Ruhtaysa BEN yoktur.
Son olarak RUH dediğimiz yaşam çeşiti, bilmediğimiz bir yaşam formu.
Onu bu yüzden bilmek mümkün değil diyebiliriz.
Lakin elimizde başka bir "bilinen" yaşam formu var ki onada insan diyoruz, özellikle de NEFS veya EGO dediğimiz olay iyi incelenebilirse, buradan kıyaslama da yapılabilir.
Yani bir bilinmeyen, bilinenden kıyaslanabilir.
En büyük sorunda NEFS dediğimiz şeyi ne kadar biliyoruz, ne kadar tanıyoruz.
RainFall
30-07-2014, 11:32
Tanrı var olmak için bebe muhtaçtır felasife ruh ben midir?
Felâsife
30-07-2014, 17:28
Yo değildir.
Ruhu BEN ile özdeşleştirmek onu anlamamak olur.
BEN, Nefs ile özdeştir.
Ruh ve Nefs bu anlamda ayrıdır.
İkiside kadın ve erkek gibi yapılardır diyebiliriz.
İşin zor tarafıysa BEN veya BENLİK dediğimiz gibi bir yapısı olmayan bir şeyi anlatmanın zorluğudur.
Belki günlük yaşamda kullandığımız SEN kavramı kullanılabilir ama bu bile yeterli değildir, onu anlatmak için klasik kavramların içi boş kalacaktır.
Zira kullana geldiğimiz kavramlar BEN çatısı altında şekillendiği ve o bilgi ile harmanlandığı için, Ruh örtülü kalacaktır.
O yüzden eskiler bu tür şeyleri anca misallerle anlatırlardı veya balın tadı tatmayana nasıl anlatılabilir diye misaller getirirlerdi.
Dediğim gibi bilemediğimiz bir yaşam formunun her şeyi zordur, kolay olsa kimse böyle mistik, egzotik, muğlak yaklaşımlar yerine, net olarak şudur budur diyebilirlerdi..ama değil.
İnsanlar Tanrı için, cennet cehennem, melekler, peygamberler için vs.ler için NET konuşabililrler lakin iş ruha geldi miydi, sıkıntı vardır konuşamazlar.
Ruh o denli bilinmezdir.
Buda onu iyice gizemli yapıyor ki bu gizem müthiştir.
blackking
30-07-2014, 17:41
Bu dünyanın yansımasında yaşayan bir varlık olabilir. Beynin algıladıklarını yaşar. Bu dünyaya herhangi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Yani bir iradeden bahsedemeyiz. Ama bu dünyanın algısı ruhta tecelli eder. İnsan 'ben' dediği zaman neyi kastediyor biraz karışık bir durum. Fiziksel vücudundan mı , bilincinden mi yoksa ruhundan mı.
beden yoksa geriye birsey kalmaz.. bu anlamda ruh diye birsey yok.. dolayisiyla ulasilacak birsey yok..
"Olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir." Carl Sagan
Ruh gibi absürdlüklere bunca teori kasmak ve bunu yaparken en basitinden "delil gösterme" eylemini hiçe saymak nasıl bir kafadır anlamak zor.
İnsanların masal dinleme, anlatma ve uydurma özgürlüklerini sonuna kadar destekliyorum. Ancak, her olguyu saçma kavramlarla aydınlattığını sananların da forumlarda bir şekilde önüne geçilmesi lazım. Forum gibi oldukça kısıtlı iletişim sunan ortamların selâmeti için elzem. Zira bir yerden sonra insan okumayı bırakmak zorunda kalıyor.
Felâsife
31-07-2014, 13:09
Ruh mu olağanüstü iddia oluyor?
Bilinen en eski, en ilkel, en basit bir yaşam şeklini olağanüstü iddia kategorisinde görmek, ondan delil beklemek, enteresan olur.
Turan Dursun köşe yazarlarından Sn. Dilaver Koman bu konularda (eline koluna sağlık) detaylıca objektif bir yazı dizisi hazırlamış.
Bkz.
* İlkel Atalarımızda Ruh Kavramı (http://www.turandursun.com/kose-yazarlarimiz/dilaver-koman/605-ilkel-atalarimizda-ruh-kavrami)
* İlkel Atalarımızda Ruh Kavramı II (http://www.turandursun.com/kose-yazarlarimiz/dilaver-koman/606-ilkel-atalarimizda-ruh-kavrami-2)
spartacus
31-07-2014, 13:25
Böyle bir modelin ne geçerliliği mevcut ne gerekliliği ve nede olabilirliği... Evren bir şeyin içinde genişlemiyor, evren kavramı hala yeni çağdaki haliyle hayat buluyor.
Daha açıklayıcı olmak adına;
1.) Evren önce sadece güneş sistemi ve gökte ışık saçan yıldızlar(tanrılardan) ibaretti. Yani samanyolu galaksisini aşmıyor.
2.) Sonra yıldızların da birer güneş daha doğrusu güneşinde bir yıldız olduğu kavrandı, evren Samanyolunu içerdi.
3. Sonra Samanyolunu da aştı Andromeda ve ona benzer milyonlarca galaksi içerdiği anlaşıldı.
Eğer evrende galaksiler gibi adalar halinde ise farklı farklı kümelenmiş evrenlerden söz edilebilir, bu halde evren, evrenler çerçevesinde farklı bir kavram öngörülebilir.... Sonuç olarak iç içe geçmiş evren söylemi, 20-21.yüzyıl spekülasyonudur(hayal gücü kurgusudur) Evren dediğimiz bizimde içinde olduğumuz materyaller toplamıdır, gözümüzün gördüğü her bir şey, görmediği de dahil evrenin parçasıdır...
İç içelik neyin gereksiniminden doğuyor nereden besleniyor? Spekülasyon, yani günümüz insanının bir türlü eski çağlarda edindiği ve bin yıllarca sürmüş, nesilden, nesile aktarılarak resmen bağımlılık-saplantı haline gelmiş, şırınga edilmiş inançlardan ve bu temeldeki kurgulardan.
Tanrı için ne denir, görünmez! Yani kısaca duyu organları ile algılayamayız, efenim neden algılayamayalım! Bu tanrı değil mi kendisini bildirmek aşkı ile yanan ve her bir şeye gücü yeterken bir türlü kendisini hissettiremeyen :) İnsan kurgusu için tek bir kaçış kalmıştır o da görünmezlik!!
Ne yazık ki senin yazınında bu noktada temelini bu görünmezlik oluşturuyor, böyle olunca kurgu üretmek artık çok kolay zira sınaması yok, sağlaması yok, böyle bir şansımız yok.... Sonuç itibariyle spekülasyonu(kurgu) aşmıyor, aşmayacağıda ortada.
Ruh'a gelince gerçi her seferinde tekrar ediyorum, böyle bir şey yok, hiç bir zaman da olmadı. 21.yüzyıl için rant kapısı olmaktan ve 21.yüzyıl masal ve efsaneleri(kurguları, film senaryoları) dışında bir anlamı yok.
Bayılmış bir insanın duyu organlarından alınan veriler, etki-tepkiler işlenmediği ya da iletilemediği için irade işlevsizdir değil mi? Ruh bu işin neresinde şimdi, hiç bir yerinde olamaz, çünkü bu sadece insanın hayal gücü, bilmediği, anlamlandıramadığı dönemler ve konular adına ürettiği dayanaksız, verisisz varsayımlar? Neyse kabaca ifade etmek istedim, dileyen daha detaylı düşünebilir.
Ruha ulasilamaz, ayni tanriya ulasilamadigi gibi, zira her ikisi de yoktur, insan uydurmasidir.