PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : orhan pamuk kaçmış


ozgur_beyin
02-02-2007, 12:46
http://www.sabah.com.tr/yaz1437-40-126.html


fatih altaylı'ya göre, orhan pamuk kaçmış.
bu derinmidir sığmıdır, kapsamı bilinmiyen devlet, öldürülmesi olası insanların öldürülmesine
seyirci kalıyor. ve dolayısıyla yüzümüze bir ''ayıp''perdesi  örtüyor.
ama devlet erkanı , kendilerine ''havada bulut var'' diyenleri mahkemeye verip sürüm sürüm süründürüyor.



http://www.gazetevatan.com/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=02.02.2007&Newsid=106757&Categoryid=1


bu da devletin olaylara nasıl baktığının aynası. kesin birileri çıkacak ve

BUNLAR MÜNFERİT OLAYLARDIR. bantını koyup aynı şarkıyı yeniden *dinlememizi isteyeceklerdir.

commandante
02-02-2007, 13:25
Bunlar ırkçı dini duygularını ortalığa zehir gibi kusanlardan başkası değildir bunlar hayvandır.

ozgur_beyin
02-02-2007, 13:31
sevgili commandante, umarım hayvanlar sana hakaret! davası açmazlar

simonuniti
02-02-2007, 14:35
bise degismez bu ulkede ,

dun aksam star daki objektife cikan bi avukat vardi,,,301 davalari acan bi avukut,,,,,,orhan pamuku bu sefer hedef gosterdi ,,,ne kadar ayip....hala akillanmadilar

tewderi
02-02-2007, 14:54
O da kaçsın zaten aydın doğruları söyleyen ya öldürülüyor yada sürgün hayatı yaşamak zorunda kalıyor..

sargon
02-02-2007, 16:01
Adamlar sisine sisine katille birlikte fotograf cektiriyorlar.

Simdi su onemli sorunu tartisacagiz galiba: Acaba fotograf emniyette mi cekildi yoksa jandarmada mi? En vatansever olan kimse orda cekilmistir kardesim. Niye ben yapmadim o yapti diye kavga ediyorlar ki. Jandarma Genel Komutanligi da aciklama yapmis. TSK'yi yipratmaya calisan ser odaklarinin girisimleri imis bunlar. Bunu kimse yemez tabii. Soyle deselerdi olurdu belki. Caycilar israr etmisler, bir foto cektirelim bu kahramanla diye. Polisler de kiramamis, hadi cektirin bari demisler.

Daha komigi Mehmet Agar ile Muhsin Yazicioglu'nun biraraya gelip cikista Mehmet Agar'in fotografin sorumlusu olarak RTE'yi gostermesi. Bir zamanlar devlet icin 1000 operasyon yaptik diyerek katilleri acikca savunan ben miydim. Hepsi ne yapacagini, kime saldiracagini sasirdi.

Bu kadar irkci bir atmosferde, *degil kendisinin demokrat hicbir kisinin can guvenliginin olmadigi ve korunmayacagi acik olan bu ulkeden kacmissa dogru olan seyi yapmis Orhan Pamuk. Daha isin basindayiz gibi geliyor bana, kimbilir daha neler gorecegiz.

Cemal
02-02-2007, 16:09
abim bi tane dünya çapında nober ödüllü yazarımız vardı.oda kaçtısa-*kaçırıldısa yazık yuf olsun.:oops: Buna hemene *devletin getirtmesi lazım.Gerekse başına 10 tane gizli polis bekletsin..Yaw böle kendimise laf söletçek şeleri keşke hiç yapmasak*kardeşçe-dosça yaşasak.daa akıllı moden olsak.Adam adımıza dünyaya duyurdu.ona saip çıksadık daa iyi olurdu.
cml. :cry:

02-02-2007, 16:58
Sevgili Sargon,

Emniyet İstihbarat D.B'nın F.G. cemaati üyesi olduğu biliniyor. Kendisine bağlı bir muhbir 11 ayda defalarca Hrant Dink'e suikast yapılacağını bildiriyor, adama koruma bile vermiyorlar, korumayı bırakın Agos'un önünde bir emniyet kamerası dahi yok. Aynı cemaatin TSK ile ne kadar uğraştığı malum. Jandarma açık açık "o resim Samsun emniyetinde çekildi, daha sonra Jandarma merkezinde çekildi diye basına sızdırıldı" diyor. Hükumetin en az yarısının da aynı cemaate yakın olduğunu bile bile bunları yok mu farz edeceğiz? Irkçılıktan nefret ederim ama ümmetçilikten daha da nefret ederim. Adına ister milliyetçilik deyin, ister ulusalcılık, ülkenin bu kavrama özellikle şu dönemde çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve bu kavramı yok etmek, kötü göstermek için büyük oyunlar oynandığına, milletçe bu oyuna düşmememiz gerektiğine inanıyorum. Daha işin başındayız saptamanız ise çok doğru, kimbilir daha neler göreceğiz.

Orhan Pamuk ise kaçmakla çok iyi etmiş. Nobel'in kendisine verilmesi ile sonuna yaklaştığı misyonda son noktanın, öldürülmesinin yaratacağı sansasyon olması bu işlerin doğal sonucudur ve bunu en iyi kendisi bilmektedir. Umarım kaçtığı yer her neresi ise, orada güvenliğini sağlayacak tedbirleri almıştır.

vartor
02-02-2007, 17:12
Kacmayanlarin basina neler geldigini gorup de yerinde durmasi, sacmalik olurdu zaten. Orhan Pamuk'u bu memleketten kacmasina sebep olanlarin basi bos ortalikta dolasiyor olmasi, hem aci hem de acizligini gosteriyor bu ulkenin. Demek ne polisi ne de istihbarati guvenilir durumda degil. Cogumuz farketmesek de olan olmus gibi gorunuyor. Eller kollar bagli, seyretmekten baska yapilacak bir is yok gibi. Uzgun ve umitsizim bugun.

tewderi
02-02-2007, 17:28
Ya sew ya terket muhabeti alın işte beyinleri nekadar çalışıyor bunların

sargon
02-02-2007, 17:45
Sevgili yfln,

Islami gericiligin karsisina konulmasi gereken sey demokrasi, aciklik, insan haklari, seffaflik gibi cagdas anlayislardir. Bizim ulkemizin derin devletinin cozumu ise irkciligi, kudurmus bir milliyetciligi koymak. Bunun cozum olmadigini, tersine butun sorunlari defalarca katmerlestirecegini artik hepimizin gormesi lazim.

Neden bugun milliyetcilige, ulusalciliga cok ihtiyacimiz var deniyor. Bunu savunanlarin iki gerekceleri var. Birincisi emperyalizm bizi bolup parcalamak istiyor, ikincisi ise Islami gericilik geliyor. Bu iki teklikeyle insanlara korku salinip milliyetcilik kemerine siki siki yapisin deniyor. Halbuki cevap olarak sadece baska bir gericilik, hem de digerlerinden daha da tehlikeli bir gericilik uretiliyor. Yukardaki gerekcelerin her ikisi de asiri sisirilmis iddialardir. Bugun ihtiyacimiz olan sey milliyetcilik falan degil, demokrasidir, demokratik bir bilinctir. Bundan yoksun oldugumuz icin geriyiz. Bundan yoksun oldugumuz icin irkcilarin, dincilerin, ABD'nin, sunun bunun oyuncagi oluyoruz.

vacsmt
02-02-2007, 19:36
Ya bayağı ilginç bir haber demek Orhan Pamuk bankadan 400.000
dolar para çekip uzun süreliğine yurtdışına çıkış yapmış.Demek
adam kendini güvende hissetmedi şu ortamda.İyi de adamın gidecek
parası var bir de kendini güvende hissetmediği halde bu ülke de
yaşamaya zorunlu olanları düşünmek lazım.Bir kemalist olarak hergün
daha da tedirgin olmama ; ülke ve kendi geleceğim için daha da
kötümser olmama karşın benim 400.000 dolarım yok ! Ben ne yapayım
şimdi yani ?

sargon
02-02-2007, 20:47
Vacsmt, günde kaç ölüm tehditi alıyorsun? Sen dışarı çık, ne olsa vatan hainlerine AB'li emperyalistler yardım ediyorlar. Ama Kemalist olduğum için cangüvenliğim yok sözüne kimseyi inandırabileceğini sanmıyorum yine de elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz.

02-02-2007, 21:10
Sevgili sargon,

Her zaman ideali savunduğunuzu biliyorum ama elimizi vicdanımıza koyup baktığımızda demokrasi dediğimiz şey nedir? Bir yerlerde okuduğum demokrasi tanımı aklıma geldi: Demokrasilerde 3 grup vardır, seçenler, seçilenler ve seçtirenler. Demokrasi sonuçta seçtirenlerle seçilenlerin bir olup seçenlerin canına okuduğu rejimdir. Bu Irak'da da böyledir, ABD'de de. İngilizlerden daha şoven bir milliyetçilik anlayışı hangi ülkede mevcut? Ya ABD? En ufak bir "milli" olayda arabalarına ABD bayrağı takıp dolanmaya bayılırlar. Fransızlar? Almanlar? Bu tiplerin kalkıp bizden milliyetçilik anlayışımızı bırakmamızı istemeleri çok sırıtıyor. Kendimiz için yapalım, evet ama şu anda değil ne yazık ki. Önce yangını söndürmek lazım.

Bu ülkede gerçek anlamda bir derin devlet olduğuna hiç inanmadım, şimdi de inanmıyorum. Olsa olsa birtakım derin çeteler var, ama bunlara derin devlet denemez, zira başka ülkelerin gerçek derin devletlerinin hizmetindeler. Keşke gerçek anlamda bir derin devletimiz olsaydı, o zaman bunları tartışmamıza da gerek kalmazdı.

mhmd
02-02-2007, 21:41
Sn. yfln,

Bu gün maddi ve sosyal gücü elinde bulunduruyor diye ABD milliyetçilerinin yaptıklarını veriyorsunuz.
İkinci dünya savaşından sonra, ABD nin katılıp da alnının akı ile çıktığı bir tane savaş bulamazsınız. Önce milliyetçiler, sizin tasfirininiz gibi davranmaya başlamışlardır. Çıkar odaklarının desteği ve kışkırtmaları ile çok da fazla kafa yormadan dalmışlardır insanlığın can damarlarına.
Ağzının payını alır ve geldiği gibi geri gider. Ancak onların onur anlayışında kazanmanın ve haklılığın onuru yoktur. Çıkar onuru vardır. * *
Diğer sömürü uygarlıkları da peşinden.

Yangını söndürmekten bahsediyorsunuz da elinizdeki bidon benzin bidonu. Hem ortalığı yakacak hem de size zarar verecektir.

Bir de derin devlet özlemi çektiğinizi görüyorum.
Şeffaflık, denetimin ve dışsallığın olmadığı hiçbir sosyal organizma uzun ömürlü olmaz.
Kahramanları, şahları, padişahları ve dahi sizin güçlü derin devletlerin kaynağında teba, sürü, aşiret, klan davranışları yatmaktadır.
Kanımca olması gereken; seçtiklerimizin önünde eğilmek değildir.
Önümüze konan lideri yüceltmek değildir.
5 yılda bir sandık başı muhabbeti değildir.

Toplumumuzun refahı ve geleceğini düşünen, okuyan, aktif olan, yönetenleri irdeleyen, hakkın peşinde, adaletin yanında, açık, denetler ve denetlenir birey olunmalıdır kanımca.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

02-02-2007, 23:15
Kahramanları, şahları, padişahları ve dahi sizin güçlü derin devletlerin kaynağında teba, sürü, aşiret, klan davranışları yatmaktadır.
Kanımca olması gereken; seçtiklerimizin önünde eğilmek değildir.
Önümüze konan lideri yüceltmek değildir.
5 yılda bir sandık başı muhabbeti değildir.

Toplumumuzun refahı ve geleceğini düşünen, okuyan, aktif olan, yönetenleri irdeleyen, hakkın peşinde, adaletin yanında, açık, denetler ve denetlenir birey olunmalıdır kanımca.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

Sn mhmmd,

Sizden bunları duymak ne güzel......

İnsan olmanın gereği kimsenin önünde eğilmemektir.

Önümüze konan lideri yüceltmek de değildir. Kim koyarsa koysun.

02-02-2007, 23:44
Bir ülke için derin devlet, bir bilgisayar içinde uyumla çalışan firewall+antivirüs programı gibidir. Ne kadar iyi ise o kadar varlığından habersiz olursunuz ama sizi koruduğunu bilirsiniz ve beğenmezseniz istediğiniz anda uninstall edersiniz, zira kontrol sizdedir. Çok fazla hafıza kullanırsa, bağlantı sorunlarına yol açarsa, bazı programların çökmesine neden olursa, sizi korumayıp gizli bilgilerinizi hacker'ların eline geçirirse o iyi bir derin devlet (firewall+antivirüs) değildir.

senol
22-03-2007, 13:12
sevgili cemal kardeş, orhan pamuk için çok üzülme . Çünkü o ödülü veren zihniyet silah satarak bir çok ülkede halkıyla bütünleşmiş devrimcileri öldürmek için sıraya girenler vardır, merak etme sen.banu avarı izlemeni rica ederim fikrin değişirmi bilmem. bizlerde o yobaz o derin güçlerle savaşıyoruz, ama terk etmeyi hiç düşünmedik, çünkü ölüm bileri o itlerin önünde korkutmuyor .Sevgilerimle

ozgur_beyin
22-03-2007, 13:34
gittiğinden beri, hiç haber çıkmadı medyada. kendini unutturdu mu, yoksa medyamı o'nu *unuttu!

Cemal
22-03-2007, 13:54
*sevgili *cemal *kardeş, *orhan *pamuk *için *çok *üzülme *. *



şenol abim*ben böle şelere valla üzülüyom.Abim inaç okadan müim deilbe..
İssannık-kardeşlik*dosluk daa önmeli deilmi..önemli.
Sen hıristan olmuşun-yavudi olmuşun-inacın olmuş-olmamış.
Ben Allaha inanıyom*obiri dine inanamıyo-obiri inanıyo..
bu inaçla bir arada olmanın sonu yok.
Ama kardeşce dosça yaşamanın güzelline doyum olmas.
Şindi adam doru yanış*Türkler Ermenileri kesmiş diyo.
deyebilir.
Bnede Ermeniler Türkleri kesmiş*vurmuş arkadan diyom..
Bununda tari bilgileri belgeleri var.ermenilerinde öldürüldüne dayir belgeler var.
Şindi ben onu deyeni vurcem
o bana vurcek tersine sölüyom deyi* olcek işmi bunar.
Konuşursun.herkeş annatır.isteyen istedine inanır.
Hanı teklif var ısrara yok denirya..Tamam abim sen öle inan *ben böle inanıyom.Sen benim kardeşimsin.öperim.oldu-bitti abim.kavgaya tedite ne luzum var.
Bak adam seversin-semessin.Türkiyemin adına duyurdu.Nober alan ilk Türk.
adama tedit yaptın –kaçtı.
sate batılı sana *barbar-gerici* deyip duruyo.Al işte aızına bi sakız daa verdin.
Dost olalım*kardeş olalım.inacımız*sözlerimiz bırak faklı olsun*
YETERKine vatan sevgimiz bir olsun.bi tane TÜRKİYEM var ona yazık etmiyelim.

abim bugün gribim deyi*ölene kadan dukanda hazırlıkda çalıştım.müşteriye bulaşmasın*bideistiraat olsundeyiyokarı eve çıktım.hemene bilgisayana tabii.Ama bu grip çok kötü abim.Fazla uzatmadan yazıya yollucam.(iyiki uzatmadın cemaaall * :cry: .. diyosun demi?)
sona yatıp istiraata uykuda devam ederis..


cml.

vartor
22-03-2007, 16:40
Aman kendine iyi bak, ya da baksinlar Cemal'cim, Ben de olmustum bir turlu atlatamadim. Gribim .com diye bir site vardi eger duruyorsa belki faydali birseyler ogrenebilirsin. gecmis olsun.
* *Dnya belki acliga, cehalete, fikri icin eziyet cekenlere care bulacak ama gribe bulamayacak galiba. Bu namissiz virusun mutasyona ugrayarak evrimlesmesi, bagisiklik sistemimizi kandirmayi becerip bizlerin hastalanmasina, hatta olumune sebep olabiliyor. Ispanya gribi 20 milyon insan goturdu. Tabiatin silahlarina karsi insanlik hala aciz durumda, tabi ki tedbir alinarak etkisi azaltilabiliyor, salgin haline donusmesi kismen engellenebiliyor ama yok edilemiyor.
* * Sahi Orhan Pamuk'a ne oldu acaba? Urkek guvercine benim halkim dokunmaz deyip de vataninda kalmayi tercih edenlerin basina geldigini gorunce ucup gitmesine kim birsey diyebilir? Nereye kondugunu bilenlerin, bilmiyenlere bildirmesi rica olunur.

senol
22-03-2007, 17:21
cemal kardeş, kısacası ülkesine küfreden a.b.d 'ye atatürk'e Â* hakaret eden, a.b.d' ye müslümanım ,Â*diyerek kaçan a.b.d 'ye ülkesinden ipine kıran a.b.d'ye kaçarlarken, bu ülke bukadar ülkelerini sevenlerini kucak açarken neyi düşünüyor acaba ?.merak ediyorum?.ya sizce?

bebekarlito
23-03-2007, 14:56
Şenol ömrün uzun olsun. Ne Orhan PAMUK muş arkadaş? O ilkönce insanlarıyla neden barışık olamadığının hesabını yapsın. Orhan PAMUK ların gideceği yerler tükenmez ama bizim gidecek bir yerimizin olup olmadığı sorusunu da aklınızdan çıkarmayın arkadaşlar. Bu ülkelerdi daha düne kadar savaşıp kendi özgürlük mücadelemizi verdiğimiz sömürücüler. Saygılarımla.

habilis
23-03-2007, 21:14
orhan pamuk daha gelmedimi abi ?

senol
25-03-2007, 11:47
Cemal kardeşim grip olmuşsun anladığım kadar , öncelikle geçmiş olsun diyorum. Cemal kardeşim ben kimseye zarar vermeyen tüm canlı varlıkları seviyorum *benim mücadelem gelecek nesil olan çocuklarımızı uyanık yetiştirmektir. orhan pamuklar az yetişiyordu günümüzde, bu tipleri arenayı sürdüklerini görmekteyiz ,öğlede az olmadığı anlaşılıyor.bu tiplerin bizim emekçileri seviyormu bir sorsanızda haberimiz olsa ,tekrar geçmiş olsun diyor selamlar gönderiyorum.

beelzbb
25-03-2007, 15:03
abim bi tane dünya çapında nober ödüllü yazarımız vardı.oda kaçtısa-*kaçırıldısa yazık yuf olsun.:oops: Buna hemene *devletin getirtmesi lazım.Gerekse başına 10 tane gizli polis bekletsin..Yaw böle kendimise laf söletçek şeleri keşke hiç yapmasak*kardeşçe-dosça yaşasak.daa akıllı moden olsak.Adam adımıza dünyaya duyurdu.ona saip çıksadık daa iyi olurdu.
cml. :cry:

Bu şekilde duyuracağina ortaliği karıştiracağina hiç duyurmasaydı hiç olmasaydı daha iyiydi...

beelzbb
25-03-2007, 15:22
Şenol ömrün uzun olsun. Ne Orhan PAMUK muş arkadaş? O ilkönce insanlarıyla neden barışık olamadığının hesabını yapsın. Orhan PAMUK ların gideceği yerler tükenmez ama bizim gidecek bir yerimizin olup olmadığı sorusunu da aklınızdan çıkarmayın arkadaşlar. Bu ülkelerdi daha düne kadar savaşıp kendi özgürlük mücadelemizi verdiğimiz sömürücüler. Saygılarımla.

Benim de aslında tastamam demek istediğim buydu.Bir seçimim olsaydı Dünya vatandaşlığını seçerdim ama ne yazıkki bazı şeyleri tercih edemiyoruz verililer kısaca...

Türk vatandaşı olarak doğdum ve türküm bunu ben tercih etmedim.Bu bir gerçek ve bir gerçek daha var ki atalarımın hatasıdır dicem hata bile olsa bizim hatamız ve kabullenmek durumundayız.Gerçek şu uzatmicam Türkün Türkten başka dostu yok.

Senin de ömrün uzun olsun kardeşim :D

baransel
25-03-2007, 17:44
yfln sence derin devlet ülkeyi koruyan ve gözeten bi mekanizmamı yani *bence *hiç bir ülkede derin devlet diye birsey olmamalı eğer varsa zaten o ülkenin devleti bağımlı bir devlet haline gelmiştir çünkü derin devlet dediğimişz sey medyada solendiği gbi bi kaçtane cete deil o çetelere maddi manevi destek sağlayan ülkelerdir yani ülkede olan biteni bazı ülkeler yine o ülkenin insanlarını kontrol ederek belirliyor

habilis
25-03-2007, 17:53
gelmedimi abi daha ; orhan pamuk ?

25-03-2007, 18:37
Sevgili baransel,

Şu anda dünyayı uluslarüstü bir derin devlet idare etmektedir. Ulus devletlerin derin devletlerinin bu uluslarüstü derin "devlet"e karşı halklarını korumaları gerekir, ama ne yazık ki ülkemizdeki durum bu değildir, çok az ülkede bu durum mümkün olabilmektedir, bu ülkeler de bir şekilde kendilerini dünyadan izole etmek durumunda kalmaktadırlar. Zaten değişmesi gereken durum budur.

antimuhammed
05-04-2007, 02:03
Arkadaşlar eğer Orhan Pamuğun sitesine girerseniz adam kontak bilgilerini bile vermemiş.. Yazar olması, aydın *olması bir tarafa bana göre Orhan Pamuk Nobel alabilmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Adam kafayı takmıştır Nobele.. Bir bakın Nobel ödülünü kimler alıyor. Hep demokrasi yoksunu sayılan ülkeler de, baskı altında tutulan yazarlara veriliyor. Pamuk kafayı kullandı ve kaptı Nobelini.

Kaçarak korkaklığını ve tek derdinin Nobeli almak olduğunu ortaya sermiştir. Yüreksiz ve korkak bir yazardır. Onda yürek olsa Nobeli aldıktan sonrada aslanlar gibi daha önce dediklerini söylerdi. *Ama yüreği yetmedi, nasılsa Nobel i aldı ya .... Bir kere Orhan Pamuk bir yazardır ve tarihçi değildir. Neleri incelemiş, hangi kanıtlara dayanarak o lafları söylemiştir. Orası da meçhuldür.

Eğer bir aydın olsaydı dediklerinin arkasında dururdu. Kaynak gösterirdi. Söylediklerinin Nobeli almak için yardım edeceğini biliyordu ama tahmin edemediği şey milliyetçi kesimden bu kadar büyük tepki alacağıydı. Yusuf yusuf attıktan sonra nobelini aldı ve onu pohpohlayanların ülkesine kaçtı.. Tıpkı F.G gibi...

sodomo--
05-04-2007, 02:24
Bu ülkenin aydınlarına yönelik bu ilk karalama kampanyası değil ki. Kemal Tahir ve Nazım Hikmet ile uğraşan o kirli damar şimdi de Orhan Pamukla uğraşıyor. Peki bu karalama kampanyaları, atılan iftiralar, çirkeflikler şu bu, ne sonuç getiriyor tarih bunu gösteriyor zaten. İşte Nazım'ı nasıl yok edemedilerse Yaşar Kemal'i de Orhan Pamuk'u da yok edemediler. Bugün her evde onların kitapları var.

"....Yusuf yusuf attıktan sonra nobelini aldı ve onu pohpohlayanların ülkesine kaçtı."

Seni bu sözlerinden dolayı kınıyorum. Yaramaz adammışsın vesselam. Ben de seni bi bk sanmıştım.

antimuhammed
05-04-2007, 02:36
Hayır yaramazlıkla alakası yok bu meselenin. Pamuk Nobele aday gösterildi ve o sene alamadı. Bundan sonra ortaya çıkıp yumurtladı sözlerini. Nobeli alıncada sustu. Kusura bakma ama Nazım Hikmetle ;Pamuk kıyaslanamaz. Nazım Hikmet davasından dönmemiştir.. Adam olan sözünden dönmez. Sözünün arkasında durur şartlar ne olursa olsun..

Hani nerede Orhan Pamuk? Neden sözlerinin arkasında değil? Nazım la onu kıysalıyorsan eğer Nazım Hikmet in hakkını yiyorsun. Orada duracaksın dostum.. Nazım sözünün arkasında davasının adamıdır. Diğeri ise Nobelin peşinden koşan bir sinsi...

Pamuk çıkar ortaya ben o sözleri şunlara dayanarak söyledim der. Kaynaklarını açıklar kendini aklar.

Sen beni ne zannedersen zannet. Derdim senin alkışını almak değil. Ve asla senin hakaret ettiğin gibide sana hakaret edecek biriside değilim.

Madem düşüncelere saygın var, düşüncesinden dolayı Yüreksiz bir yazarı korumaya çalışıyorsun benimde düşüncelerime şahsıma hakaret etmeden paylaşmasanda saygı göstermen gereklidir. Neyse karşı tezin, sözlerin yazarsın.. Ortaya dışkı karıştırmana gerek yok..

saygılarımla...

sodomo--
05-04-2007, 02:50
Bak kardeşim, senin o sözlerinin düşünce ile fikir ile ilgisi yok. Ne demek "yusuf yusuf etti..."
Bu mu fikir, düşünce? Yazarın, aydının, şairin ozanın yüreklisi yüreksizi olmaz. Ve yazar-aydın insanlar istediğini söyler istediğini konuşur kimseden de icazet almaz. Sen fazla derin devlet propagandalarının etkisinde kalmışsın. Bir de kendi düşüncelerin için saygı bekliyorsun. Senin saygın var mı ki yazara aydına ben sana saygı göstereyim? Davadan dönmek ne demek? Orhan Pamuk'un bir davası falan yok... O sadece kendince sözler söyledi. Bunun davası mavası olmaz. O bir ideolojinin temsilcisi değil, örgüt üyesi değil...Ne davası? O sadece kitabını yazar o kadar. Gerisi senin ve senin gibilerin attığı çamurdan ibaret. Bırak bu derin devlet söylemlerini de "çağdaş" bir insan ol. Yazara aydına "yusuf yusuf etti..." diyen bir adam çağdaşlıktan zerre kadar nasibini almamıştır.

Yazık yazık bu ülkeden çıksa çıksa kelek bir faşizm çıkar daima.
Çünkü zihniyet böyle. Sosyalisti de ülkücüsü de şeriatçısı da faşisttir bu ülkenin. Bir yazarına sahip çıkamayan ve ona değer veremeyen bir toplum faşizmi hakketmiştir. Benim tek umudum hala demokrat ve çağdaş insanların da var olması. Onları görünce umutlanıyorum o kadar. *

Nazım Hikmet'e sahip çıkıp Orhan Pamuk'a hakaret etmek de yeni moda ulusal solculuk olsa gerek. Aferin aferin derin devletin ideolojik varyantlarından biri daha hortladı bakalım daha neler göreceğiz. Baksana bu solcular faşistlikte ülkücüleri bile geçti.

antimuhammed
05-04-2007, 02:57
Bir kere adamda yürek olsa e mail adresini silmezdi sitesinden. Aydın adam eleştirilere göğsünü gere gere cevap veren kişidir. Buraya yazıyorum Pamuktan Ermeni meselesinde dedikleri hakkında ölene kadar ağzından tek bir kelime çıkmayacaktır. Ortada yıllardan beri tam olarak ne olduğu belirsiz bir konu hakkında aydın olan adam durduk yere ahkam kesemez. Orhan Pamuk un tek bir davası olmuştur. Ama Nazım Hikmete bak kaç tane. Neden acaba? Nazım davasının adamıydı. Sözünün adamıydı. Onda yürek vardı YÜREK.... Nazım 1928 de dediklerini 1938 de de demiştir, 1963 yılındada demiştir. Aldığı Barış Ödülünü yüreğiyle almıştır. Aldıktan sonrada susmamıştır davasında...

1925 Ankara İstiklal Mahkemesi Davası
1927-1928 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1928 Rize Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1928 Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1931 İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi Davası
1933 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1933 İstanbul Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi Davası
1933-1934 Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1936-1937 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Davası
1938 Harp Okulu Komutanlığı Askeri Mahkemesi Davası
1938 Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi Davası

antimuhammed
05-04-2007, 03:07
Ermeni meselesi hakkında bunlar benim düşüncelerim, katliam olmuştur der o ayrı. Adam kesin karar ve sayılar vermiştir konuşmasında. Ama kalkıp nobel lafları ortada dönerken nerden estide yumurtladı o lafları...

“Bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü. Kimse söylemiyor, bari ben söyleyeyim…”
Bu Orhan Pamuk düzeyinde bir yazarın olgular konusundaki kabasabalığı, hoyratlığı ve savrukluğudur.

Orhan Pamuk'un romanlarında kendi ülkesinin toplumsal gerçekliğiyle ilgili acı gerçekleri söylemesi rahatsızlık yaratmıyor. Yabancı gazetecilere yaptığı sert eleştiriler de. Ta ki, son röportajında olduğu gibi, Ermeni ve Rum lobilerinin kabasaba ağzıyla konuşmaya başlayıncaya kadar... İşte durum burada değişiyor...

Orhan Pamuk bir milyon Ermeni öldürüldü diyor. Bu rakamı nereden bulduğu kendisine soruldu, yanıtını görmedim.
Bundan 90 yıl önceki olaylar üzerinde kesin rakamlarla konuşamam. Ama son dönemde 'öldürülen' 30 bin Kürt? O rakam nereden çıktı? PKK terörü sırasında ölenlerin birçoğu farklı etnik kökenlerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miydi? Çoğu Kürt kökenli olsa bile, onları kim öldürdü?
Belli ki, Orhan Pamuk'un verdiği rakam yanlış, önyargılı ve çarpık. Olgular konusunda kabasaba, hoyrat ve savruk derken bunu kastediyorum.
Romancılar romanlarında tarihsel gerçekleri biraz eğip bükebilir, hatta çarpıtabilirler.
Bu onların 'edebi' hakkıdır. Ama o sırada kitap yazmıyor, röportaj yapıyor... Tarihçiler ve gazetecilerin ise böyle bir hakları yoktur. Onlar verdikleri sayıların kanıtını sağlamak zorundadırlar.
"İyi ki, Orhan Pamuk tarihçi ya da gazeteci olmamış" diyorum

Romanlarında duvara düşmüş gölgeler arasındaki ton farklarını görecek kadar duyarlı olan yazarın, tartışmalı tarihsel olgular konusundaki bu hantallığı ve keyfiliği, hiç beğenmediğini ima ettiği Türk gazetecilerinin düzeyinin bile altında...

sodomo--
05-04-2007, 03:09
Allahallah, *tuhaf bir aydın tanımın var... Nazım Hikmet'i aydın yapan davaları veya davalarının sayısı değildir.

Hiç yargılanmasaydı aydın olmayacak mıydı? Hem neden Nazım'ın arkasına sığınarak sözlerini savunuyorsun ki? Sen önce o yazdığın ilk yazındaki münasebetsiz cümlelerini sil.
Sonra O. Pamuk ile F.G arasında nasıl bir benzerlik kurdun öyle? Çok mu uğraştın?

Farzet ki O.Pamuk AYDIN değil ama yazar, yani sadece bir roman yazarı. Şimdi böyle düşün bakalım. Okey mi? Nazım Hikmet'e aydın diyelim O.Pamuk'a da yazar...Şimdi söyle o zaman bir yazara "yusuf yusuf etti..." demek neyin nesi? Bir roman yazarından beklentin nedir? O sadece bir yazar. Anlamadın galiba...

sodomo--
05-04-2007, 03:20
Arkadaşım anlatamıyorum galiba... O sadece "yanlış" bir şeyler söyledi. Onun söyledikleri yanlıştı o kadar. O yanlış sözleri alıp onun hakkında "linç kampanyası" başlatan ise derin devlettir. Derin devletin linç kampanyalarından bu ülkede bütün yazar ve aydınlar nasibini almıştır. Sen linç edilmekte olan bir insana "bir tekme de benden" diyorsun. Senin bu yaptığın çok daha namertçe...Beni O.Pamuk'un ne söylediği ilgilendirmiyor, ona karşı yürütülen linç kampanyası ilgilendiriyor. Sen bu linç kampanyasının içinde misin değil misin? Belli ki içindesin.
O halde seninle işim olmaz çünkü benim en temel insani değerlerime saldırıyorsun. O.Pamuk veya bu ülkenin başka bir yazarına yönelik her iğrenç saldırıyı kendime yapılmış gibi algılarım.
Detaylarla da ilgilenmem hele hele derin devlet kaynaklı dezenformasyon ürünü iseler. Bunun en tipik örneğini Hrant Dink'in yazısına yönelik sürdürülen linç kampanyasında yaşadık. Ben o davalık olan yazının bilirkişi raporunu asmıştım forumlarda ve o raporu okuyan herkes anlamştı Hrant Dink'in ne demek istediğini. Ama koparılan yaygara bambaşka bir mecradan gidiyordu.
O yüzden boş ver Orhan Pamuk ne dedi ne demedi konusunu da ona karşı yürütülen derin devlet linç kampanyasını gör. Ama senin gibiler de o göz nerede, ne de olsa "bir tekme de benden" diyen kafadasınız.

antimuhammed
05-04-2007, 03:31
Nazımı örnek veren Pamukla eş tutan sensin ben değilim. Ben senin verdiğin örnek üzerine yazdım. Kafamdan esipte Nazım' ı örnek vereyim demedim. Orhan Pamuk e mail adreslerini silmiştir, pılısını pırtısını, bankadaki parasını alıp tüymüştür. Buna da kısaca Yusuf Yusuf denir. Yüreksizliktir.

Aydındır, yazardır diye kimsenin kesin karar veremediği konuda sayılar vererek yargıçlık yapamaz. Kalkar der Ermeni katliamı olmuştur. Buna lafım olmaz. Olamaz. Ama kesin sayılar vermesi, tartışmalı *tarihsel *olgular *konusundaki *bu *hantallığı *ve *keyfiliği bir aydına, yazara yakışmaz... Ağzından bir söz çıktı mı onun arkasında olur. Aydın adam susmazzzzzzzzzz. Yüreği yetiyorsa çıkar dedim evet ve hala aynı fikirdeyim der. Tükürdüğünü yalayamaması normal. Ama bu konuda susması anormaldir.

Korkudan kaçmıştır.. Bu gerçektir. Aydın, yazar olması Yusufla olan bağlantısını yok etmez.

Sen sanırım meselenin özünü anlamadın. Fikir ifade özgürlüğü başka, yargıçlık yapıp karara bağlamak başka... Madem karara bağlanmıştır sözleriyle sonradan susmak olmaz.

Cenaze törenine katılıp Hepimiz Ermeniyiz, Hrantız demesi gereken birisi varsa Pamuktu. Ama ortalıklarda yoktu... Valizini hazırlamakla meşguldü...

'Yarası olan gocunsun'

antimuhammed
05-04-2007, 03:34
Benimde demem o... Yanlışta olmayabilir, olabilirde.. Söylediklerinin ardından susması... Tek bir söz etmemesi. Yüreği yetiyorsa çıkar yanlıştı der. Yada evet hala aynı şeyi düşünüyorum der. Bunları dememiştir. Derdi Nobel i almaktı. Nobel konuşmasını dinlersen bunu gayet iyi anlayabilirsin.

Bende sana anlatamıyorum ki. Ne kafatası milliyetçisiyim, ne solcu. Linç kampanyasının çıkmasının sebebi Pamuk un kendisidir. Prim vermiştir. Toplasın basını konuşsun. Derdini anlatsın. Yanlışsa yanlış söylemişim desin. Diyemez diyorum. derse nobel için o şekilde konuştuğunu tastiklemiş olacaktır.

Sende Müslümanlar her şeyi Yahudilerden bulur ya, hemen derin devleti çıkartıyorsun ortalığa..

Pamuk Â*yazardı, Aydın dı diyip Peygamberlik payesi veremeyiz.. Sonuçta oda bir insandır.. Sen Müslümanların Muhammedi koruma refleksi gibi Â*bir durum içindesin...

F.G taraftarlarının gözünde Pamuk gibi aydın birisidir...... Sende farklı açılardan bakıver...

antimuhammed
05-04-2007, 03:47
Sorumlu basındır. Derin devlet falan arama... İlk defa olan olay değil. Barda çalışan sade bir vatandaşın sırtında Allah Peygamber dövmesi var diye cazgırlık etmişti TGRT ertesi gün vurdular. Dersen ki basını devlet yönetiyor o zaman haklısındır..

Benim demem tekme atmak için değil... Tek demem adam Nobel için yırtındı, çırpındı. O röportajı bilinçli verdi. Ben eleştiriyorum kafatasçılık yapmıyorum.

Toparlarsam dediklerimi aynen tekrar yazıyorum senin gözünde belki tezek olmayı başarabilirim diye yırtınamam. Ne dediysem odur.

Pamuk Yusufu yanına alarak bankadaki paralarıyla beraber kaçmıştır..
Pamuk Nobel i almak için o konuşmayı yapmıştır.
Pamuk bir yazara yakışacak şekilde o söylemi hakkında bir daha konuşmamıştır. Ne yanlış demiştir ne de doğru.
Bütün bunları yapması edebi alanda iyi bir yazar olmasını değiştirmez.
O yine güzel romanlar yazar..
Ama kişilik olarak Pamuk zedelemiştir kendisini. Düzeltmek için de Yüreği yetmemektedir. Nobelden önce ki söylemlerinde ki Yüreği nobeli aldıktan sonra yok olmuştur...

dilaver
05-04-2007, 11:15
Bütün bunları yapması edebi alanda iyi bir yazar olmasını değiştirmez.


* * * * bence meselenin özü bu olması gerekirken olayı farklı mecralarda yürütüyoruz. Orham Pamuk gerçekten iyi bir yazarmıdır yoksa ısmarlama bir yazarmıdır. Orhan Pamuk hakkında kopan fırtınanın bilimsel noktası onun yazarlıgı noktasındaydı ama işin bu boyutu göz ardı edilip tevatüre yöneliniyor.

* * * * *Orhan Pamuk'un Ermeni meselesi hakkında söyleyecek düşüncesi olması suç mu. Bir insan resmi söylem karşısına tez geliştiremez mi. Bir komünist ile bir demokrat ı birbirine karıştırmamak gerekiyor. Nazım ile Pamuk karşılaştırılması ise bu karışıklıgı gösteriyor.

* * * * * Kimse Pamuk'tan bir Nazım olmasını bekleyemez, beklememelidir de. O bir yazardır, hem de ısmarlama bir yazardır, kariyeri daha evvelden çizilmiştir ve de gerçekleşiyor. Pamuk'un korkması son derece dogaldır, söylendigine göre 13 milyon doları varmış. Varlık bilinci belirledigine göre öldürülmek istememesi gayet dogal. Burada ayıp Pamuk ta degil Pamuk'un yaşama hakkını koruyamayan devlettedir.

* * * * * Bu ülkede bazı şeyleri söylemek yürek istiyor. Sakıp Aga'yı bile susturabilen, kardeşini öldürtebilen bir düzen içerisinde 13 milyon doları olan birinin parasını yemeye gitmesinden dogal bir şey olamaz. Buna şaşmamak lazım diye düşünüyorum. Ama esas okları Pamuk'un yaşam hakkını bile koruyamayan devlete yöneltmek lazım diye düşünüyorum.

* * * * * *Sonuçta Nazım da bu ülkeden kaçmıştır, kendisini yaşatmayacaklarını bildigi için kaçmıştır. Burada tartışılması gereken nokta kimin kaçıp kaçmadıgı degil devletin neden bu insanları koruyamayıp kaçmalarına sebep oldugudur.

* * * * * * Kimseden git kendini öldürttür diye talipli olmasını bekleyemeyiz. Yaşamı tehlikede olan her insan da kaçar. Kaçamayan ya zorunluluktan kaçamıyordur, ya da korunma saglayamadıgı için kaçamıyordur. Özgürlügünün kısıtlanabilecegini bilen her insan da şimdiye kadar bu tedbiri almıştır.


* * * * * * saygılarımla

05-04-2007, 11:44
Orhan Pamuk iyi bir yazar mıdır?

Bence değildir, ama bu benim kişisel fikrimdir, kimseyi bağlamaz. Etik kurallara dikkat eden bir kişi midir dersek bu önemli bir noktadır, zira yazar olarak etik kurallara dikkat etmiyorsa Nobel alabilmek için de bunları çiğnemiş olabilir. Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür demişler, Murat Bardakçı'nın 5 yıl önceki bir yazısını hatırlamakta fayda var:

http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2002/05/26/131125.asp

1958 yılında Nobel komitesi edebiyat ödülüne Boris Pasternak'ı uygun görür. Pasternak bu ödülü fazlası ile hak etmiş bir edebiyatçıdır aslında ama ödülün asıl veriliş nedeni bu değildir. Pasternak o dönemin Sovyet yönetimine muhalif bir yazardır, Nobel komitesi her zamanki gibi bunu ön planda tutmuştur. Soğuk savaş'ın en hareketli dönemidir ve asıl amaç Sovyet rejimini kötülemektir. Nitekim, bugün bile Boris Pasternak'ın ödülünü almaya gitmesini Sovyet yönetimi engelledi diye bilinir. Halbuki Pasternak aslında bu ödülü reddetmiş, Nobel komitesine de aşağıdaki mesajı göndermiştir:
*
"Romanımın çevresinde gelişen siyasi kampanyanın kazandığı boyutları görünce ve Nobel ödülünün bana verilmesinin, çok çirkin sonuçlara varan siyasi amaçlı bir karar olduğu kanısına varınca kimsenin zorlamasıyla değil kendi irademle ödülü reddettiğimi belirtirim"

Herkesten Pasternak olması beklenemez elbette, ama Nobel'e layik görülmüş bir yazarın en azından temel etik kurallara uymasını, hiç olmazsa "intihalci" olmamasını beklemek en doğal haktır.

05-04-2007, 12:02
Nobelden önce ki söylemlerinde ki Yüreği nobeli aldıktan sonra yok olmuştur...

Orhan Pamuk bildiğim kadarıyla hiçbir zaman siyasi kimliğini öne çıkaran birisi olmadı. Yaşar Kemal gibi bir çizgi izlemedi. Nobel almadan önce de böyleydi sonrasında da öyle. Bu bakımdan onu tutarsızlık sergilemekle veya döneklikle suçlayamayız.

Nobelden önce sadece bir İsviçre dergisine, o da tek cümleyle "Türkler şu kadar Kürtü bu kadar da Ermeniyi öldürdüler" gibisinden söz etmiştir bu kadar. Yüzlerce cümlelik röportajın içinde sadece tek cümledir. Sadece bu cümle nedeniyle kitapları meydanlarda yere atıldı, minibüsüne saldırıldı, toplumda linç havası yaratıldı. Bu koşullarda herkesten bir Turan Dursun cesareti beklemek doğru olmaz. Olursa alkışlarız elbette ama öldürülme riski yüksek bir aydının ölümden kaçmasını da fazla yadırgayamam.

antimuhammed
05-04-2007, 12:03
İlla bu ülkenin aydınıdır, yazarıdır diye her
kesi alıp başımıza tac edecek halimiz yok. Kimi edebi üslubunu sever, kimi söylemlerini. O ayrı bir mesele.

Burada söz konusu Pamuk un amacı neydi. Ne oldu? Evet maalesef ülkemizde insan hayatının değeri yok. Ama bu sadece Pamuk için geçerli değildir. Sade vatandaşlarını da devlet koruyamamaktadır. Toplumun gözünün önünde olanlar savaşmadan kaçarlarsa geriye kalanlar ne yapmalı. Onlar burada kalıp bu sistemi düzeltecek olanlardır. Eğer onları örnek alıp yaşayacaksak bizde toptan bu memleketi terk mi edelim..

İşte neden diye sormuşuz neden devlet koruyamıyor? Orhan Pamuk bu memleketin eksiklerini kullanarak istediğini aldı, geriye bu memlekette yapacak bir şeyi kalmadı... Toplumun önde gelenleri, topluma yön verecekler, yasaklarla savaşacaklar teker teker kaçsın sonra biz devlet neden korumuyor diye saf saf soralım.. Olacak iş değil!!!

05-04-2007, 14:50
Ulubatlı Hasan gibi kahramanlar mı arıyoruz? Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin bireysel kahramanları?

Bu ülkede demokrasi ve insan haklarına dayalı bir rejim kurulacak ise bu çok geniş toplumsal katılımlı bir mücadele ile olacaktır. Orhan Pamuk veya benzeri aydınların kendilerini ateşe atmaları ile değil. Pamuk, Dink'in ailesini ziyaretten çıkışta sorumlunun 301'i ve hedef gösterenlerin olduğunu söylemişti ekranlarda. Daha başka ne yapması gerekiyordu? Bence söylemesi gerekeni söyledi. Sonrası onun kişisel seçimidir. Saygı duyulmalıdır. Kendini ölüme atan aydın beklentisi içinden sıyrılmamız gerekiyor. Aslında bu beklentinin bir nedeni de bizlerin bu mücadelede geride durmamızdan kaynaklanan eziklik olduğunu sanıyorum. Bizler yeterli mücadele sergilemekten çekindiğimiz için bir başkasının bizim adımıza kendisini ateşe atmasını istiyoruz.

sargon
05-04-2007, 15:15
Yok Cem, Ulubatli Hasan aramiyoruz. Linc edilmesi gereken biri var da, onu ariyoruz. Gorunce linc edicez.

Imza:
Turkiyenin aydinlik gelecegi icin linc kampanyasi yuruten bir grup kahramansever

AYSEL
05-04-2007, 16:57
Bu ülkenin aydınlarına yönelik bu ilk karalama kampanyası değil ki. Kemal Tahir ve Nazım Hikmet ile uğraşan o kirli damar şimdi de Orhan Pamukla uğraşıyor. Peki bu karalama kampanyaları, atılan iftiralar, çirkeflikler şu bu, ne sonuç getiriyor tarih bunu gösteriyor zaten. İşte Nazım'ı nasıl yok edemedilerse Yaşar Kemal'i de Orhan Pamuk'u da yok edemediler. Bugün her evde onların kitapları var.

"....Yusuf yusuf attıktan sonra nobelini aldı ve onu pohpohlayanların ülkesine kaçtı."

Seni bu sözlerinden dolayı kınıyorum. Yaramaz adammışsın vesselam. Ben de seni bi bk sanmıştım. Aydın zihniyetleri neden *hep karalamaya *çalışıyoruz ki *bir yazarımız ve ülkemizi temsilen bu ödülü almış

sodomo--
05-04-2007, 17:32
Herkesten Pasternak olması beklenemez elbette, ama Nobel'e layik görülmüş bir yazarın en azından temel etik kurallara uymasını, hiç olmazsa "intihalci" olmamasını beklemek en doğal haktır. (yfln)

Pamuk'un korkması son derece dogaldır, söylendigine göre 13 milyon doları varmış. (dilaver)


Pamuk Yusufu yanına alarak bankadaki paralarıyla beraber kaçmıştır.. (anti muhammed)


İşte insanların nasıl sistematik propaganda ve dedikoduların etkisinde kaldıklarının ve fikirlerini de buna göre oluşturduklarının ispatı.

Bir edebiyat eserinde "intihal" nasıl olur? Veya O. Pamuk'un 13 milyon doları nasıl olur?

Yazık, vallahi yazık. Sizler bol bol magazin falanseyredin tv de olur mu? Ne de olsa ana bilgi kaynağınız magazin haberleri olmuş.

Bir edebiyatçı linç kampanyasına maruz kalıyorsa onu "edebi" açıdan bile eleştiremezsin. Bu düpedüz namertliktir. İnsan olan bunu yapmaz.

Benim söyleeceklerim bundan ibaret. Daha da konuşursam ağzım bozulacak o yüzden ilave bir şey söylemek istemiyorum

05-04-2007, 17:49
Sn sodomo,

Murat Bardakçı bir edebiyat eserinde nasıl intihal olacağını güzelce anlatmış, hem de bundan 5 yıl önce, yani ortada nobel mobel yokken. Herhalde linkteki yazıyı okumadınız.

habilis
05-04-2007, 18:41
abi daha gelmedimi orhan pamuk... ??

antimuhammed
05-04-2007, 18:53
Yok 301 in kalkmasını ve de bütün Trabzonun tutuklanmasını bekliyormuş...

pante
05-04-2007, 18:54
Sapla samanı hep birbirine karıştırıyoruz.
Şöyle örnek vereyim. Bir şarkıcının sesini, bir ressamın resimlerini, bir futbolcunun oyununu, bir şairin şiirlerini beğeniriz. Beğenenler her kesimden insandır. Fakiri-zengini, sağcısı-solcusu, inananı-inanmayanı her sınıftan, her görüşten insan.

Örneğin, Galatasaraylısınızdır, Hakan Şükür'ü beğenirsiniz. Ama bir toplantıda, siyasetin ya da dinin yeri yokken Hakan Şükür nurculuk-sağcılık söylemlerine kalkıştığında ona katılmamak da hakkınızdır, beğenseniz dahi. Hatta ortam uygunsa onu eleştirme hakkınız da var. Çünkü o beğenilen bir futbolcu olarak karşınızdadır. Futbol dışında bir konuya giriyorsa, o konuda herkesin kendisine katılmayacağını ve karşı gelebileceklerini de hesaplamalıdır.

Aynı şekilde Nazım Hikmet'i herkes beğenir belki ama fikirlerine herkes katılmaz, herkes sosyalist değildir.

Orhan Pamuk için de aynıdır. Edebiyatla ilgili konuların dışına çıktığında, kendisine katılmayanlar olacağını kabullenmelidir, belki de kabullenmiştir...
Edebiyat dışına çıkmaya elbette hakkı vardır. Ama eleştirilmeyi de göze alarak.
Edebiyat dışına çıktığında, halk için, ülke için *çok hassas konular aleyhinde konuştuğunda da eleştirinin dozajının da yüksek olacağını hesaplamalıdır, belki de hesaplamıştır...

Orhan Pamuk romanlarını hiç sevmedim ve bitiremedim. Ağır romanlara alışık olduğum halde. Yaşar kemal'inkileri ise birkaç kez okumuşumdur. Pamuk'ta bir duygu eksikliği var, yazılarına ruh veremiyor. Akıcılık sağlayamıyor.
Buna rağmen kitaplarının Avrupa ve Amerika'da çok satmasıyla gururlandım. Nobeli almasına da bir yurttaşı olarak çok sevindim. Bize onur kattı.
Bu bende, ofsayttan attığımız bir golle maçı kazanıp şampiyon olmanın verdiği sevinç gibiydi açıkçası. Olsun, nobel ödülleri alanlar arasında ilk biz değildik herhalde siyaseti alet ederek kazanan. Benim tek burukluğum 30-40 yıldır nobel mücadelesi verip, birkaç kez aday
gösterilmesine ve fazlasıyla haketmiş olmasına rağmen Yaşar Kemal'in alamamış olması.

Dünyada kendi ülkemizden insanlarımızın başarı kazanması çok güzel. Geç bile kaldık dünya çapında ünlü isimlerimizin olmasına. Ama sıradan bir yurttaşımızın ülke aleyhine söylediği bir sözün etkisi yoktur. Ünlü olan yurttaşımız aleyhte konuştuğunda, artık haklı dahi olsak bunu kabul ettirme şansımız yoktur. Hiç kimse oturup da günlerce bizim tarihimizi, arşivlerimizi incelemez. Çevresinde güvendiği insanların ya da o ülkeden sevdiği ünlü isimlerin söyledikleri onun için yeterlidir. Bu açıdan Orhan Pamuk'un edebiyat dışı konuşması, hele de ulusal konularda konuşması oldukça önemlidir.

Linç politikasına gelince, bu insanca, uygarca bir tavır olmadığı gibi Orhan Pamuk'un söyleminden çok daha büyük zarar verir ülkeye.
Bu forumdaki duruma gelince eğer sadece konu edebiyatsa bu konuda konuşulur. Ama Orhan Pamuk üzerinden Kürt ve Ermeni sorunları ele alınıyorsa tabi ki yine Orhan Pamuk üzerinden yanıtlanacak, eleştirilecektir. Kimsenin sırf bu nedenle gereksiz yere sinirlenmesi ve muhatabını üzmesi doğru değildir. Orhan Pamuk, ama aklı, ama şansı, ama kurnazlığı, ama başarısı nedeniyle hem ünlü hem dolar milyoneri olmuş ve de keyfi yerindedir. Kimse onun adına üzülmesin, kaygılanmasın. Türkiye'den ayrılmakla da en doğrusunu yapmıştır. Yoksa bir milliyetçi cani hepimizi yasa boğabilir ve dünyaya bir de bu konuda rezil olabilirdik.

antimuhammed
05-04-2007, 20:28
Pante yazın için teşekkür ederim. Süper olmuş.....

sodomo--
05-04-2007, 21:15
Sapla samanı hep birbirine karıştırıyoruz.
Şöyle örnek vereyim. Bir şarkıcının sesini, bir ressamın resimlerini, bir futbolcunun oyununu, bir şairin şiirlerini beğeniriz. Beğenenler her kesimden insandır. Fakiri-zengini, sağcısı-solcusu, inananı-inanmayanı her sınıftan, her görüşten insan.

Örneğin, Galatasaraylısınızdır, Hakan Şükür'ü beğenirsiniz. Ama bir toplantıda, siyasetin ya da dinin yeri yokken Hakan Şükür nurculuk-sağcılık söylemlerine kalkıştığında ona katılmamak da hakkınızdır, beğenseniz dahi. Hatta ortam uygunsa onu eleştirme hakkınız da var. Çünkü o beğenilen bir futbolcu olarak karşınızdadır. Futbol dışında bir konuya giriyorsa, o konuda herkesin kendisine katılmayacağını ve karşı gelebileceklerini de hesaplamalıdır.

Aferin sana G.saraylı Hakan'a bağladın işi. Ne anlatmaya çalışıyorsun söyler misin...Burada derdimiz O.Pamuk'u beğenmek-beğenmemek değil kardeşim. O.Pamuk'a karşı yürütülen
LİNÇ KAMPANYASI. Bunun Hakan Şükür ile ne ilgisi var? Demogoji değil de nedir bu?
Burada farklı fikirler yok katılıp katılmamakta seçim yapacağın. Burada Â*bir LİNÇ KAMPANYASI var. Adam çıkmış O.Pamuk gibi bir dünya yazarı için "YUSUF YUSUF etti" diyor. Hiç mi söyleyecek iki çift lafın yok bu tip densizlere?



Aynı şekilde Nazım Hikmet'i herkes beğenir belki ama fikirlerine herkes katılmaz, herkes sosyalist değildir.

Mesele beğenme meselesi DEĞİL. Sen daha meseleyi anlamamışsın. Kafan karışık galiba?

Orhan Pamuk için de aynıdır. Edebiyatla ilgili konuların dışına çıktığında, kendisine katılmayanlar olacağını kabullenmelidir, belki de kabullenmiştir...

Arkadaşım mesele O.Pamuk'a katılma meselesi değil. Beni ilgilendirmiyor ne söylediği. Beni ilgilendiren bu ülkede insanların ağzından çıkan sözlerden dolayı (ister yanlış ister doğru) İNFAZ edilmesi veya LİNÇ edilmesidir. Burada kimse O. Pamuk doğru mu söyledi yanlış mı söyledi onu tarışmıyor. Dahası bu tip bir tartışma abestir. Ortada bir LİNÇ kampanyası var ve sen daha bu kadar aşikar bir faşist hareketlenmeye karşı bile net bir tavır alamıyorsun..


Edebiyat dışına çıkmaya elbette hakkı vardır. Ama eleştirilmeyi de göze alarak.
Edebiyat dışına çıktığında, halk için, ülke için Â*çok hassas konular aleyhinde konuştuğunda da eleştirinin dozajının da yüksek olacağını hesaplamalıdır, belki de hesaplamıştır...

Demek halk için ülke için hassas konularda konuşmamak? Bir yazar-aydın her konuda konuşur. Ne halktan ne devletten ne senden ne benden izin almaz. Hesap yapmak zorunda değildir. İnsanlar düşüncelerini ifade ederken ince ince siyasi hesaplar mı yapacak? Herkes sen mi ki vakvakları ürkütmemeye çalışsın?

Orhan Pamuk romanlarını hiç sevmedim ve bitiremedim. Ağır romanlara alışık olduğum halde. Yaşar kemal'inkileri ise birkaç kez okumuşumdur. Pamuk'ta bir duygu eksikliği var, yazılarına ruh veremiyor. Akıcılık sağlayamıyor.

Burada edebiyat tartışmıyoruz çünkü edebiyat tartışacak özgür bir ortam mevcut değil bu ülkede. Üstelik bu koşullarda O.Pamuk'un iyi bir yazar olmadığını söylemek demek onu aşağılayarak LİNÇ kampanyasına destek vermek demektir. "O. Pamuk kaçtı" demek bile böyledir. Onu korkak olarak itham edip küçük düşürme amacını taşır. Bu tip ifadeler açıkça niyeti ortaya koyar. Dahası Â*bunlar senin fikirlerin ve sadece seni bağlar. O. Pamuk'un her romanı Nobel'i hakedecek kalitededir.

Buna rağmen kitaplarının Avrupa ve Amerika'da çok satmasıyla gururlandım. Nobeli almasına da bir yurttaşı olarak çok sevindim. Bize onur kattı.

Hikaye okuyorsun...


Bu bende, ofsayttan attığımız bir golle maçı kazanıp şampiyon olmanın verdiği sevinç gibiydi açıkçası. Olsun, nobel ödülleri alanlar arasında ilk biz değildik herhalde siyaseti alet ederek kazanan. Benim tek burukluğum 30-40 yıldır nobel mücadelesi verip, birkaç kez aday
gösterilmesine ve fazlasıyla haketmiş olmasına rağmen Yaşar Kemal'in alamamış olması.


Afferin sana. Sen bu konuyu iyice futbolla karıştırdın ve saçmalamanın zirvesine çıktın. Ofsayttan gol atmakmış...

Dünyada kendi ülkemizden insanlarımızın başarı kazanması çok güzel. Geç bile kaldık dünya çapında ünlü isimlerimizin olmasına. Ama sıradan bir yurttaşımızın ülke aleyhine söylediği bir sözün etkisi yoktur. Ünlü olan yurttaşımız aleyhte konuştuğunda, artık haklı dahi olsak bunu kabul ettirme şansımız yoktur. Hiç kimse oturup da günlerce bizim tarihimizi, arşivlerimizi incelemez. Çevresinde güvendiği insanların ya da o ülkeden sevdiği ünlü isimlerin söyledikleri onun için yeterlidir. Bu açıdan Orhan Pamuk'un edebiyat dışı konuşması, hele de ulusal konularda konuşması oldukça önemlidir. Â*

"Yurttaşımızın aleyhte konuşması...." Sen kim adına konuşuyorsun Pante? Sen devlet misin? Ona buna yurttaşımız dediğine göre bir başbakan, bakan, vali falan olmalısın. Arkadaşım adam bir çift laf söylemiştir ve senin neyi kime kabul ettireceğin ile bunun bir ilgisi yoktur. abartma ve saçmalama. Zaten bu yazın saçmalamanın zirvesi tek kelime ile. Pamuk'dan önce kabul ettirebiliyor muydun tezlerini? Hikaye bunlar, birazcık olsun normal düşünebilseydin keşke ne şiş yansın ne kebap diyeceğine...


Linç politikasına gelince, bu insanca, uygarca bir tavır olmadığı gibi Orhan Pamuk'un söyleminden çok daha büyük zarar verir ülkeye.

Teslime Nesrin'in kovalanmasından sonra Bengladeş'in itibarı ne olduysa Türkiye'nin itibarı da o düzeye düşmüştür. Üstelik bu konudaki eleştirileri göğüsleyecek bir haklılığın da yok. Ha Bengladeş ha Türkiye. Bu da faşistlerin ülkeye hediyesidir. Sittin sene çıkaramazsın bu rezaleti.

O yüzden bırak bu lakırdıları da O.Pamuk'a "yusuf yusuf etti..." diyen densize ağzının payını ver.
Ama neredeee, *baksana şu aşağıdaki sözlerine:

Orhan Pamuk, ama aklı, ama şansı, ama kurnazlığı, ama başarısı nedeniyle hem ünlü hem dolar milyoneri olmuş ve de keyfi yerindedir. Kimse onun adına üzülmesin, kaygılanmasın

İşte bu sözler de senin kalibrenin göstergesi... Ne de olsa düşene bir tekme de benden siyaseti insanların ruhuna sinmiş. Bu ne aymazlıktır böyle ! Bu nasıl bir yazar-aydın aşağılama biçimidir? Bu ne densizliktir? Yazıklar olsun sana da!

antimuhammed
05-04-2007, 21:52
Sodomo sende adamı gariban yaptın... Peygamber ettin.
Aydın ve yazar olması milyon dolara sahip olmasına engel değildir. Para hırsına, kariyer hırsına hiç engel değildir. Adam inat etti, kafasını kullandı parasını kazandı, nobelini aldı. Güle güle harcasın... Orhan Pamuk un yazar, aydın olması Yuısufla bir ilişkisi olamayacağı anlamına gelmez. Önce yürek sahibi olsun.. Madem aydın ve yazar susmasın, konuşsun. Ama nerde kuyruğunu kıstırdı sustu... E mail adreslerini sildirdi sitesinden... Valizini topladı Yusufla Amerika ya gitti.

Linç, tekme diye tutturmuşsun. Sanki Pamuk derin devlet tuzak kurdu böyle konuş diye yutturdu. Kendi düşen ağlamaz.. Bende diyorum memlekette herkes linç edilme tehlikesi altında. Bunun sebebi Yusufu yanına alıp memleketi terkeden aydınlar, yazarlardır. Aydınlık kitap yazmakla bitmez. YÜREK İSTER YÜREEEEEEK..

İyi oku yazılan yazılarda asın, kesin, öldürün diyen tek bir söz yok. Eğer bir faşistlik varsa oda senin yazılarında mevcuttur. Yazar, aydın olması kişiliğinin mükemmel olması anlamına gelmez. Her kişilikte olabileceği gibi hırslarla, ihtirasla dolu olabilir. Hırsının ihtirasınında kurbanı olabilir.

O zaman Yves Ternon da bir yazar onada laf etmeyelim. Baş tacı edelim. Ne de olsa aydın, yazar... Dini duygulara kapılıp Hırıstiyanlığı yüceltip Türkleri aşağılıyor.. Ne diyelim adam yazar, aydın ..... Hiç ona karşı yazıp çizmeyelim ayıp olmasın sonra Faşist derler bize...

05-04-2007, 21:53
Orhan Pamuk Nobel aldiktan sonra, nobel odulu gozumde kuculdu. Sirf nobel aldi diye okudugum onca *yazardan suphe ettim.

vartor
05-04-2007, 21:58
Hrant Dink, urkek guvercinlere dokunmaz bu halkim diyerek vataninda kalmayi tercih etti ve bunu da hayatiyla odedi. Kahpece kafasina arkadan, kursunu sikanlarin kahraman ilan edilip Turk bayragi onunde cekilen resimlerini gorup de, Orhan Pamuk'un ayni hatayi yapmasini beklemek, eger art niyet yoksa, safca bir beklenti.
*Ben Pamuk'un kactigina degil, milletini iyi taniyamamis Hrant Dinke yanarim.

05-04-2007, 22:07
Iltica etmeyi dusunuyorsunuz yani. Hrant Dink'i ne olduren, ne onunde fotograf cektiren, ne onunla ilgili yuruyusler duzenleyen irkci ve sagci zihniyet, bu milletin karakterini temsil etmiyor. Ozellikle Hrant Dink'in cenaze toreni buna guzel bir ornekti. Milletler hakkinda bu kadar kolay ve totaliter yargilara varmak yanlis.

bebekarlito
05-04-2007, 22:41
Orhanı Türkiyede istiyoruz. öyle orda burda Türkiye hakkında şöyleler böyleler demesini istemiyoruz. Duygularında, söylediklerinde samimi ise bunun kritiğini yabancılarla değil kendi insanıyla yapmasını bekliyoruz. ayrıca şu zamana kadar kime ve neye yardımcı olduğunu anlayabilmiş değiliz. pamuktan ülkesine yardımcı olmasını beklememiz suç olmasa sayılır. saygılarla.

05-04-2007, 23:04
"Batı emperyalizmi" ile hiç ilgisi olmayan Brezilya ve Çin gibi ülkelerde Pamuk'un romanları 1 numaraya kadar yükseldi. Demek ki Pamuk'un başarısı *Türkiye'nin kötülüğünü isteyen Sevrci batının bir oyunu değildir. Herşeyden evvel, Nobel'den çok önceleri bile Pamuk batıda sevilen ve tanınan bir yazar idi. "Sessiz Ev" adlı ilk kitaplarından biri Fransa'da 15-20 yıl evvel ödül almış idi. Ayrıca Pamuk, batıda satılan Kara Kitap, Benim Adım Kırmızı, Beyaz Kale gibi kitaplar sayesinde zaten zengin olmuş idi. Nobel'den önce de ciddi kazanç elde etmiştir. Pamuk'un ününü ver kazancını Nobel'e bağlamak, olayı saptırmaktan öte anlam taşımaz.

Ahmet veya mehmet Pamuk'u beğenmiyor olabilir ancak 90 yaşında İsveçli kadın, kitabı Pamuk'a imzalatmak için kuyrukta idi ekranlarda.

Aslında Türkiye'deki Pamuk meselesi onun edebi yönü değildir. Milliyetçiliğe bakış açısıdır toplumu bölen. Pamuk, bir röportajındaki bir cümlesi ile halkın milliyetçi kibrini sarsmıştır. Pamuğa olan kin ve hınçın tek nedeni budur. Çünkü ilkeğitimimizden itibaren bir Türkün dünyaya bedel olduğuyla, Osmanlının "hoşgörüsüyle", Çanakkale'de İngiliz ve Fransıza nasıl koyduğumuzla öylesine övdük ki kendimizi, önemli bir kusurumuzun olduğunu birisinin söylemesi hele bir Türkün söylemesi çok dokundu bize.

Millet olarak yükselmek için demokrasi ve insan hakları yönünde ilerlemeyi birinci plana koymamız gerekirken Milliyetçi ideolojiyi birinci plana koyduğumumuz için, Milliyetçiliğimizi alaşağı eden tesbitlere tahammül edemiyoruz. Pamuk gibilere duyulan kin ve öfkenin nednei budur. Benlik değerimizi alaşağı etmektedir Pamuklar. Çünkü milli benliğimizi övünmek üzerine kurmuşuz, kurmuşlar.

Milliyetçilik de aynı dincilik gibi bölücü bir ideolojidir. İnsanları böler, düşmanlık yaratır. hatta dünya tarihine baktığımızda din yüzünden olan savaşların, milliyetçilikten doğan savaşlardan çok daha az olduğunu görürüz. Milliyetçilik, dincilikten çok daha fazla kan dökmüştür dünya tarihinde.

antimuhammed
05-04-2007, 23:45
Değerli Cem...

Benim derdim Pamuk un söylediği sözde değildir tam olarak. Böyle büyük bir yazarın hoyratça, bütün ülkeyi zan altında bırakarak hakim gibi işi karara bağlaması ve bunun ardından sesinin soluğunun kesilmesidir. Şu anda ne dediklerini tekrar edebiliyor ne savunabiliyor ne de hata yaptım diyebiliyor. Sorun burada. Tekrar ediyorum söylemi tam sayı vermesi dolayısıyla kesin karardır. Bunu neye dayanarak demiştir bunun da izahını veremiyor.. Bu diğer bir sorundur. Bu yüreksizliktir.. Bunu yapmadığı sürece Pamuk kendini zan altında bırakmaktadır. Milliyetçi kesimin eline kendisi koz vermektedir. Bu durumda Suçu sadece milliyetçilerde aramak doğru olmaz. Nobel ödülünün bu zanın altında kalmaktan kurtulması için birisi bir şey yapacaksa oda Pamuk un kendisidir.

Dünya küreselleşmiştir. Emperyalist etkisinde olsun yada olmasın iş pazarlamaya bakıyor. Çin Mao nun Çini değildir. Deng Şiaoping zamanında Çin %100 değişime uğramıştır ve Mao nun meşhur kırmızı kitabı sadece Turistik meta haline gelmiştir. Her yer Shopping Mallar, reklam panoları ile dolu artık. Bu arada bir düzeltme Orhan Pamuk’un ‘Benim Adım Kırmızı’ adlı romanı, Çin’de 2006 yılının en iyi romanı seçildi en çok satan romanı değil. ‘Kar’ adlı romanı Brezilya’da en çok satan kitaplar arasında 4’üncü sıraya çıkmıştır. Dilerim kısa zaman içinde birinci sıraya yükselir...

06-04-2007, 00:25
Böyle büyük bir yazarın hoyratça, bütün ülkeyi zan altında bırakarak hakim gibi işi karara bağlaması ve bunun ardından sesinin soluğunun kesilmesidir.

Pamuk, kişisel görüşünü bildirmiştir. 30.000 Kürt ve 1 milyon Ermeni Türkler tarafından öldürülmüştür demiştir. Güneydoğuda ölen kişi sayısı olarak 30.000'i zaten devlet de veriyor. Devletin kayıda girmedikleri de dahil edilse sayının daha fazla olması da muhtemeldir. Bu bakımdan Pamuk'un verdği sayı yaklaşık olarak doğrudur. 1915'de ölen Ermeni sayısı ise çeşitli kaynaklarda 250.000 (Türklerin verdiği sayı) ila 1.500.000 (Ermenilerin verdiği sayı) arasında değişiyor. Pamuk bunun arasında bir sayıyı vermiş: 1milyon demiş. Bunda ne var? Neresi hatalı?

Mesele Pamuk'un verdiği sayı veya kesin yargısı filan değildir. Pamuk "Irak'da Amerikalılar yüzellibin insan öldürüldü" deseydi, "Arkadaş nerden biliyorsun o sayıda olduğunu, neye dayanıyorsun?" diyecekler miydi? Veya "Arkadaş Irak'daki katliamları neden bütün Amerikan milletine yüklüyorsun?" diye kızacaklar mıydı? Hadi canım.

Galile'de Engizisyon mahkemesine çıktığında dünyanın güneş etrafında döndüğünü inkar etmiş. iyi de etmiş. Mahkemede inkar etmesine rağmen tarihte güzel şekilde anılan bir insan olmuş. Kendini ölüme atan kahramanlar beklentisinden kurtulmamız gerekiyor.

antimuhammed
06-04-2007, 00:38
En başta 1 yada bir buçuk sayısı tartışmalıdır. Pamuk Ermeni *ve *Rum *lobilerinin *kabasaba *ağzıyla *konuşmuştur... Ben şahsım adına bundan *90 *yıl *önceki *olaylar *üzerinde *kesin *rakamlarla *konuşamam. *Kaldı ki o dönemde ölümler tek taraftan olmamıştır. Orhan *Pamuk'un *verdiği *rakam *yanlış, *önyargılı *ve *çarpık. *Olgular *konusunda *kabasaba, *hoyrat *ve *savruk. Karşımızda bir yazar var sıradan birisi değil.... *Yazarın, *tartışmalı *tarihsel *olgular *konusundaki *bu *hantallığı *ve *keyfiliği, *hiç *beğenmediğini *ima *ettiği *Türk *gazetecilerinin *düzeyinin *bile *altında...

Irak olayı 90 yıl öncesinde değildir günümüzdedir.

TÜRKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ.... *DEMİŞ....

Ama *son *dönemde *'öldürülen' *30 *bin *Kürt? *O *rakam *nereden *çıktı? *PKK *terörü *sırasında *ölenlerin *birçoğu *farklı *etnik *kökenlerden *Türkiye *Cumhuriyeti *vatandaşı *değil *miydi? *Çoğu *Kürt *kökenli *olsa *bile, *onları *kim *öldürdü?

Kimse Pamuk tan kendisini ölüme atmasını beklemiyor.. Yürekli olup açıklamalarının nedenlerini söylemesini bekliyor. Onu bu fikire ne vardırmıştır? Durduk yerde neden bu lafları etmiştir? Sanırım bu açıklamaları vermesi sadece 5-10 dakika sürer.

sargon
06-04-2007, 00:47
Orhan Pamuk'un söylediği söz şu şekilde idi:

"Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Kimse bu konuda birşey söylemiyor."

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=167161

antimuhammed
06-04-2007, 00:57
Sonuç değişmiyor Sargon... Öldürüldü denenler kim ERMENİve KÜRTLER. Bu durumda kimin öldürdüğünü söylemeye gerek yok zaten bu topraklarda diyerek onun cevabını gizliden vermiş. Ama işin gerçeği Ortada *tek *bir *suçlu *yok. *Fransız, *Alman, *İngiliz, *Rus, *Amerikalı, *Türk, *Ermeni... *Hepsinin *bu *olaylarda *ki *kabahatleri *diğerinden *ne *az, *ne *de *fazla... *

Son * dönemde * 'öldürülen' * 30 * bin * Kürt? * O * rakam * nereden * çıktı? * PKK * terörü * sırasında * ölenlerin * birçoğu * farklı * etnik * kökenlerden * Türkiye * Cumhuriyeti * vatandaşı * değil * miydi? * Çoğu * Kürt * kökenli * olsa * bile, * onları * kim * öldürdü? *30 bin sayısının içinde ölen Türk askerlerinin, bombalardan ölen Türk vatandaşlarının sayısı az değildir.

Bir yazar aydın onun, bunun dediği rakamların ortalamasını alamaz. Bir milyon deyip yuvarlayamaz. Kimse *bu *konuda *birşey *söylemiyor demek, bu olaylar olmuştur Türk Halkı ve hükümeti kabul etmemektedir bari ben söyleyeyim yolu açayım demektir.

antimuhammed
06-04-2007, 00:58
Bu konu gereğinden fazla uzadı. Pamuk bile sitesinden e mail adresini silmiş. Onun bile duymaya tahammülü yok demek ki...

sargon
06-04-2007, 01:32
Arada devasa bir fark var aslında ama senin gözünden bakınca bir fark yokmuş gibi görünüyor olabilir. Türkler öldürdü demek bu katliamın sorumlusu olarak bir milleti görmek demektir ki ırkçı bir yaklaşımdır. Bu tür katliamlara hiçbir zaman halkın tamamı katılmaz ve desteklemez. Aynı şekilde Nazi Almanya'sında da Yahudileri "Almanlar" katletmemiştir. Bu katliamlara karşı çıkan ve Nazilere direnen çok sayıda Alman da vardır. Katliamı yapanlar Nazilerdir. Sorumlu o zaman iktidarları elinde bulunduranlardır. Dolayısıyla Orhan Pamuk'un ifadesi dönemin iktidarlarını suçlayan ifadelerdir.

Bugün de Orhan Pamuk'a karşı linç kampanyası düzenleyenler de Türkler değildir. Irkçılığı kendine şiar edinmiş, Kemalizm kılıfı altındaki Enver Paşa'cılardır. Enver Paşa bir ırkçıydı, İtiihat Terakki Partisi yönetimi de ırkçıydı ve ülkeyi zorlayarak Birinci Dünya Savaşına soktular. Gözleri o kadar kararmıştı ki önce Sarıkamış'ta 90 bin askerin kanına girdiler. Ardından Ermeniler Ruslarla işbirliği yapıyor diye suçu günahı olmayan, ne olduğundan haberi bile olmayan 1 milyondan fazla Ermeniyi çoluk çocuk sürgüne yollayıp, ölmesine neden oldular. Çanakkale'de, Yemen'de, Hicaz'da, Galiçya'da toplam 500 bin Osmanlı askerinin kırılmasına neden oldular. Güya yeniden eski şanına kavuşturacakları Osmanlı bölük pörçük hale getirilip bu adamlar yüzünden İtilaf devletleri tarafından parçalandı. İstanbul İngilizlerin eline geçti ve Enver, Talat ve Cemal Paşalar bir gece İstanbul'a yanaşan bir gemiyle gizlice ülkeden kaçtılar. İşte senin kahramanların bunlardı.

antimuhammed
06-04-2007, 01:45
Bu ırkçılığı yapan ben değilim. O sözü söyleyendir...

O sözün altında 70 milyon yatıyordur. Â*Hayatta ırkçı olacak birisi varsa en sonuncusu benimdir. Irkçılık üzerine kitap yazdım. Midemi ırkçılıktan fazla bulandıran hiç bir şey yoktur.

e mailini bile saklayan bir aydın söz konusu. O bir yazar. O bir nobel ödüllü. Ama gel gör ben sade vatandaş ona ulaşmak için e mailini bulamıyorum..

Pamuk pamuk. Beyaz bembeyazdır. Doğu Anadoludan getirilen marabalar toplar onu. Emeklerinin karşılığını alamaz toplayan. Okula gitmesi gereken çocuklarını koyverirler pamuk tarlasına. Ama bizim pamuk ne yaparbu durumda? Aydınımız, nobel ödüllü yazarımız nerde? Amerikan dolarlarını bankadan çekip Amerika ya o dolarların sahibi olan memlekete gitmiştir. Maraba toplar beyaz pamukları tarlalardan. Â*Yüreğini katar işine. Günde 15-20 Â*liraya yüreğiyle çalışır. Ama gel gör Pamuğun yüreği yetmez dediklerini tekrar demeye. Yusuf engeller onu.. Yusuf ahh Yusuf.. sen nelere kadirsin... onlar günde 20 YTL ye meydan okurlar Yusufa. Acaba günde 150 YTL alsalar onlar da korkarlarmıydı Yusuftan? Bırakırlar mıydı işlerini yarıda? Pamuk gibi? Beyaz saf temiz Pamuk.....

Oysa aynı pamuğun Yusufu Anadoludan gelen marabaların hep yanı başındadır. Onlarda yürek vardır aldırmazlar Yusufa.

Aydınımız ,nobel ödüllümüz nerededir? Yusufu ile Amerika ya dolarlarını alıp gitmiştir. Marabalar pamuk toplar 15-20 liraya, Pamuk ise dolarlarını toplayıp çeker gider memleketine!!!!

Biri pamuk toplar, diğeri dolar..

vartor
06-04-2007, 01:56
Konu disina cikliyor gibi hissediyorum. Orhan Pamuk kacti, konu buydu. Neden kacti, hatta kacti demek de yanlis, neden terk etti ulkesini, konusulmasi gereken bu. Cevabi gayet basit, kafasina arkadan bir kursun sikilmasin diye. Icimizde hangimiz onun durumunda olup, urkek guvercinler gibi bir hayat yasamagi tercih edebiliriz?

06-04-2007, 03:59
Vartor doğru söylemiş. Orhan Pamuğun yurt dışına çıkması veya çıkmak zorunda bırakılması ile Orhan Pamuk kişiliği, yazın hayatı, nobel ödüllü olmasını ayrı yorumlamak gerekir.

Ben Orhan Pamuk kitabı okuyamadım.Yani eskiden okumaya kalkıştım, ama bana her taraftan sarkan bağıran cümlelerle başedemedim, bıraktım. Anlaşılan çeviriler yapılırken çok iyi tercümanlar kullanılıyor, türkçedeki sakatlıklar gideriliyor (Bu tabi benim kişisel görüşlerim. Elbette onun romanlarını beğenenler olabilir). Nobel sonrası yeniden okumaya kalkıştım, ama yine beceremedim. Pamuk'da aydın kişilik de göremiyorum. Beni kıskanıyorlar diyen, Radikal editörlüğünde fi tarihinin Cumhuriyet gazetesini getirerek, ya beni de işte bu Cumhuriyet, Nazım Hikmet gibi eleştiriyor, hakaret ediyor diyen birisi nasıl aydın olabilir? Yığınla konu dururken yine kendisini ön plana çıkartan birisi nasıl Nobel ödülü sahibi bir aydın olabilir? (Parentez içi bir not: Ermeni ve Kürt ölümlerinin yanında Amerikalılar da 150.000 Iraklı öldürdü deseydi Nobel alamazdı derim)

Ancak bunların hepsi bir tarafa, ülkeden kaçması başka bir olaydır. Devlet, bütün yurttaşlarının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu iktidarın iç güvenliği sağlamakta başarısız olduğu bellidir (Dış güvenliği de beceremiyor ya). İkinci husus: Herkes Pamuğu ister över, ister eleştirir. O da istediğini söyleyebilir, her çeşit söylen de serbestçe tartışılmalıdır. Bunun yerine silah işin içine girerse sorun vardır. Kimse başkasına 'sevmiyorsan çek git' demek hakkına sahip değildir. Türkiye artık 150 senelik demokrasi denemelerinde bir yerlere gelmeli, insan haklarına gereken yeri verebilmeli.

Şeriatçıların teslimiyetçiliği yanlış bir şekilde ortaya kafatasçılık çıkartıyor. Hem şeriatı, hem de kafatasçılığı rahatça herkes övebiliyor. Gene aynı şeyi söyleyeceğim: Yurttaşlık ahlak olguları yerine dinsel ve ırkçı ahlak olguları iyice yerleşiyor.

06-04-2007, 10:26
Radikal editörlüğünde fi tarihinin Cumhuriyet gazetesini getirerek, ya beni de işte bu Cumhuriyet, Nazım Hikmet gibi eleştiriyor, hakaret ediyor diyen birisi nasıl aydın olabilir?

Cumhuriyet Gazetesi'nin laiklikten yana duyarlı yanını hep beğenmişimdir ancak demokrasiyi militarizme ezdirten çizgisi yüzünden sevemedim. Milliyetçilik yönünden de Cumhuriyet Gazetesi ile sağcı gazeteler arasında bir fark göremiyorum. Tek farkı Cumhuriyetin laikçi olması. Pamuk'a karşı Cumhuriyet'in de sağ medya ile birlikte çullanmasının nedeni aynı şoven milliyetçilik paydalarıdır. Erdoğan Aydın'a orada nasıl oldu da Cumhuriyet'de tarih köşesi verdiler anlamış değilim. Sanırım Cumhuriyet dönemini eleştirmeme şartıyla yazma hakkı vermiş olmalılar.

http://image.haber3.com/haber/65965.jpg

Cumhuriyet'in, Nazım Hikmet için ana sayfasında "Suratına tükürsünler" diye yazmasının fi tarihte olmasının hiç önemi yoktur. Nazım Hikmet enternasyonelcidir, Cumhuriyet ise nasyonelci. Suratına tükürülmesinin istenmesinin nedeni budur. Bu ideolojik gerçek neden saklanaraktan olayın fi tarihinde olması gerçeği maskeleyemez. Orhan Pamuk'da bence çok güzel tesbit etmiş bunu ve demokrat gözüken bu gazetenin temel ilkeleri eleştirildiğinde nasıl da en sağcılar gibi saldırganlaştığını, düzeyinin düştüğünü, en önemli aydınlarımızı bile aşağılayabildiğini göstermiş. 50 yıl önceki Cumhuriyet gazetesi ile şimdiki Cumhuriyet gazetesi arasındaki anlayış benzerliğine dikkat çekmeye çalışmış ve bence de başarılı olmuş.

sodomo--
06-04-2007, 10:52
Demek cumhuriyet gazetesi ana sayfasında Nazım Hikmet için "Suratına tükürsünler" demiş öyle mi? Bakın bunu ilk defa öğrendim. O.Pamuk'un bu sözleri cumhuriyet gazetesinin yüzüne çarpması çok yerinde olmuş. Helal olsun. Zaten hadise budur. Yazara, ozana, çizere, sinemacıya, tiyatrocuya laf söyleyenlerin laflarını 100 yıl sonra bile yüzüne çarparlar böyle. Ve Orhan Pamuk'un yurt dışına çıkması da aynı Teslime Nesrin'in Bengladeş'den çıkışı gibi 100 yıl sonra bile unutulmayacak konudur ve 100 yıl sonra bile Türkiye'nin yüzüne çarpacaklar. Sadece onlar bunlar değil bizzat bu ülkenin aydın insanları tarafından yüze çarpılacaktır. Üstelik burada kendini savunacak hiç bir dayanağın da olmayacak. Şu anki görüntü itibarıyla Bengladeş ne ise Türkiye'de o dur: Korku ülkesi.

Evet Türkiye aydınlar açısından bir "korku ülkesidir" daha doğrusu kapkaranlık bir ülkedir aynı İran gibi, Bengladeş gibi, Arabistan gibi...İşte sözümona milliyetçilerin ülkeyi getirdiği nokta. Hadi ben hazineden geçinenleri anlıyorum onlar nemalandıklar yere göre konuşurlar da böyle uluorta çıkıp çamaşırcı mahalle kadınlar gibi dedikodu üzerine onu eleştirenlere ne oluyor? 13 milyon doları varmış, afiyetle yiyiyormuş, şuymuş buymuş...Bari "homo"dur falan deseydiniz de tam olsaydı, ne de olsa dedikodunun sonu yok. Bu ülkede dedikodu ve iftira ile Â*adamı mezara bile götürürler...

hokusai
06-04-2007, 11:31
Banu Avar in Isveç in Nobel i belgeseli, izlenmesini tavsiye ederim.

buradan indirebilirsiniz

http://rapidshare.com/files/10211626/Isvecin.Nobeli.-.Sinirlar.Arasinda.DUNYA.part1.rar
http://rapidshare.com/files/10224810/Isvecin.Nobeli.-.Sinirlar.Arasinda.DUNYA.part2.rar
http://rapidshare.com/files/10235205/Isvecin.Nobeli.-.Sinirlar.Arasinda.DUNYA.part3.rar
http://rapidshare.com/files/10238091/Isvecin.Nobeli.-.Sinirlar.Arasinda.DUNYA.part4.rar

06-04-2007, 16:23
Sodomo,

Aydın kavramı oldukça tartışmalıdır. Kime aydın demeli? Bu hususta değişik görüşler var. Gerçi kavram kargaşası içindeyiz ama gerçekten aydın nedir? Nasıl olmadır? Sen de bunun kendine bir tarifini yapar mısın? Türkkaya Ataöv'ün TÜBA'da yayınlanmış bir makalesi var. (Akademi forumu 36) Adı 'Aydın kime demeli'. Ataöv burada çeşitli örneklerle bu sorunun yanıtını 40 sayfada arıyor, vermeye çalışıyor. Ben gene de yukarıdaki düşüncemdeyim: Orhan Pamuk aydın değildir. Herkesin düşüncesine saygım var tabi.

Cem,

Ben Cumhuriyet okurum. Haber3 ten indirdiğin foto ve "Orhan Pamuk bunu çok güzel tesbit etmiş" yorumu (diğer değerlendirmelerine itiraz etmem, kişiseldir) ile Sodomo'nun da "... bunu 100 yıl sonra bile yüzüne çarparlar" söylenleri, sanki bunlar ilk defa söyleniyormuş gibi bir kanı uyandırıyor.

Cumhuriyet'in bu ayıbını sağcı ve şeriatçı basın her 2-3 senede bir ortaya çıkarır, sevinçle ve hınçla yazar, söylerler. Yani bu hiç yeni bir şey değildir. Orhan Pamuk bunu 50 küsur sene sonra manşet yaptığında daha önce en az, ama en az 50 defa yazılıp söylenmişti. Yani Orhan Pamuk yeni bir şey söylemedi. Peki neden yaptı bunu?

Bu arada Cumhuriyet yazarlarının - ben okuduğum için biliyorum - yaklaşık yarısı Nobel ödülünden sonra Pamuk aleyhinde yazdı. Geri kalan yarıdan fazlası da lehinde yazdı. Aleyhinde yazanlardan aşırıya giderek Nobelci yazarın türkçe dilbilgisi bilmediğini çeşitli eserlerinden ve Ödül konuşmasından örnekleme ile Emre Kongar yazmıştı. Bu anımsatmalardan sonra yukarıdaki iletime tekrar dönüyorum. Dünyada ve Türkiye'de pek çok dert, sorun, eğilecek pek çok ciddi, yaygın oluşum varken Orhan Pamuk'un Radikaldeki manşeti, bazı yazarları dolayısıyla Cumhuriyet'ten intikam alır görünmekle birlikte "bakın bana da Nazım Hikmet gibi davranıyorlar" diyerek kendine paye çıkarmaktan, kendini öne çıkarmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Bunu tekrar ettim. Şimdi bu zatın kendisini edebi eleştirenlere karşı çıkarak açıkllamada bulunmak yerine 'beni kıskanıyorlar' şeklinde yanıt vermesi de uygun kaçmaz. Bari hiç yanıt vermeseydi. Bu davranışları Nobel ödüllü aydına yakışmaz.

Benim bu söylediklerimle yukarıdaki söylediklerim arasında hiç fark yok. Pamuk hakkındaki dedikoduları falan da bilmem. Pamuk'u da bu kadar konuşmaya değer bulmuyorum zaten.

Diğer taraftan yukarıdaki iletimden zaten kafatasçılığa karşı olduğumu da anlamışsınızdır. Ben Cumhuriyet gazetesinin ulusalcılığını da sizin gibi yorumlamıyorum.

hokusai
06-04-2007, 16:44
Cumhuriyet gazeteinse Oral Çalislar da yaziyor. ayrica ate, böyle olmasi onu süper bir yazar da yapmiyor. hatta ben onun biraz libosluga kaydigini düsünüyorum. Bu Cumhuriyet almama engel mi? Kesinlikle Degil...

06-04-2007, 17:08
Hokusai,

Cumhuriyet gazetesi her zaman, çok sesli diyemeyeceğim ama, fazla sesli olmuştur. Toktamış Ateş'i anımsarsan Fethullahçı olduğu halde ona bile uzun süre dayandılar. Oral Çalışlar'a ise hala dayanıyorlar ve dayanırlar da. Çünkü dediğin gibi, dinci değildir. Militarizm aleyhinde, devlet merkezciliği aleyhinde, etnisite lehinde yazar. Eşi de eski Cumhuriyet elemanıdır ve "Latife Atatürk"ün yazarıdır. Atatürk karşıtlarınca coşkuyla karşılanan kitabın Cumhuriyet Kitap'ta çok reklamı çıktı, söyleşisi de yapıldı. Oral Çalışlar'ın kendi kitaplarına da farklı davranmazlar. Cumhuriyet okuyorsanız başka gazeteye dönemezsiniz, aynı cidiiyeti, tadı vermez. Cumhuriyet'in bir özelliği de uzun süredir, iktidarda kim olursa olsun, sabit bir iktidar karşıtı oluşudur. Bu da basının görevinin eleştiri olduğu anlayışdan geliyor. Ayrıca artık ender bir halk gazetesidir. Şimdiki medya'nın hemen hepsi iktidar gölgesindeki medya patronlarının. Zor günlerinde Turgay Ciner'e % 20 hisse sattılar galiba. Ama büyük miktarda hisse vakfın olduğu için son içselleştirme olayından kurtuldular.
Önceki iletimde fazla yer kaplayacak diye söylemedim, Cumhuriyet kitap ekinde de Orhan Pamuk'tan övgüyle bahseden çok yazı çıkmıştı.

dilaver
06-04-2007, 17:19
iş Orhan Pamuk'tan cumhuriyet gazetesine gelmiş. Ben de bir anımı aktarayım.

* * *78 ya da 79 seneleri olması gerekiyor. O zaman tüm devrimci kesim Vatan gazetesi okuyordu. Şimdi hatırlamadıgım bir nedenden dolayı devrimciler Vatan'ı boykot etti ve Cumhuriyet'e yöneldi. Vatan'ın bundan sonra ömrü de iki ay oldu tirajı neredeyse sıfırladı ve kapandı.

* * *Daha sonra Cumhuriyet işçileri greve gitti. İşveren son derece komik bir zam verdi bu durum Cumhuriyet'e iletildi fakat tavır aynıydı. Bir boykot da Cumhuriyet yedi ve tirajı 30 binlere düştü. Kendisini toparlayabilmesi çok sonralarıdır ve batmaktan zor kurtuldu.


* * saygılarımla

06-04-2007, 18:06
Dilaver,

Evet iş döndü Cumhuriyet'e geldi ama aktardığın olay biraz farklı deği mi? Benim anımsadığım, o sırada Cumhuriyet'te kadroda değişiklik yaparak İlhan Selçuk'u tasfiye ettiler. Galiba Nadi grubu çoğunluğu kaybetmişti. Bunun üzerine bazı yazarlar da ayrıldı. O zaman da okuyucu gazeteyi boykot etti. Çünkü soldaki çizgisi de değişmişti. Ben de bırakmıştım. Tiraj bahsettiğin sayılara düşünce yalvar yakar İlhan Selçuk'u yeniden getirdiler.

Cumhuriyet'i okumak çok zordur. Çünkü her tarafı makale, görüş doludur. Ne yazık ki hale haberciliği de ikinci sırad gelir. Kültür sanat sayfası, TAMAM şimdi anımsadım! Bir ara Orhan Pamuk da bir süre edebiyat eleştirileri yapmıştı! Neyse, günlük ekleri de çok doludur. Yani ne kadar da alışkın olsanız yazarlara, günde 2 saat okumaya yetmez.

Aklım takılmıştı, yazmaya ara verdim ve buldum : 9 Ocak 2007 tarihli Cumhuriyet gazetesinde "Politika Günlüğü" adlı köşesinde "Size hiç yakışmadı Orhan Pamuk" adlı yazısında Hikmet Çetinkaya şöyle diyor:

"Cumhuriyet 'te geçmiş yıllarda Güneydoğu röportajları yapmış, Kitap Kulübü'nün çok sayıda etkinliğine katılmıştı..."

Ne ilginç, Orhan Pamuk için tartışırken Cumhuriyet'e geldik. Linç diye, fikir özgürlüğü diye tartışırken Cumhuriyet'e geldik. Tabi Cumhuriyet gazetesinin fikirleri dolayısıyla öldürülen gazetecileri Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Cavit Tütengil, Ahmet Taner Kışlalı ... gibi yazarlarını da anmış olalım bari...

senol
07-04-2007, 21:08
Nobelden önce ki söylemlerinde ki Yüreği nobeli aldıktan sonra yok olmuştur...

Orhan Pamuk bildiğim kadarıyla hiçbir zaman siyasi kimliğini öne çıkaran birisi olmadı. Yaşar Kemal gibi bir çizgi izlemedi. Nobel almadan önce de böyleydi sonrasında da öyle. Bu bakımdan onu tutarsızlık sergilemekle veya döneklikle suçlayamayız.

Nobelden önce sadece bir İsviçre dergisine, o da tek cümleyle "Türkler şu kadar Kürtü bu kadar da Ermeniyi öldürdüler" gibisinden söz etmiştir bu kadar. Yüzlerce cümlelik röportajın içinde sadece tek cümledir. Sadece bu cümle nedeniyle kitapları meydanlarda yere atıldı, minibüsüne saldırıldı, toplumda linç havası yaratıldı. Bu koşullarda herkesten bir Turan Dursun cesareti beklemek doğru olmaz. Olursa alkışlarız elbette ama öldürülme riski yüksek bir aydının ölümden kaçmasını da fazla yadırgayamam.

şimdi sen bunu söylersen yakında kalkıp buna benzeyen bir zat dese ki aslında orta asya da türk denen bir şey yoktu.sen yine" aman bie cümle birşey olmaz" mı diyecektin?yaşar kemal ile orhan pamuğu aynı kefeye koyma dikkatli ol.gerçi ilk cümlede de dediğim gibi orta asya daki türk varlığını inkar etmek için moğollara ağırlık veriyor dünya gerisini sen düşün

antimuhammed
07-04-2007, 21:59
Yürek yetmiyor yaşanılanların ötesinde

Zaman tüketir içinde seni
Sen zamanı içersin
Sonsuz hayal çeşmelerinden
Kendin için bellersin
Pamuk bulutlardan döküleni

Hayatın pelerini
Durgun sularında serili
Ellerin
O narin, pamuk ellerin
Pamuk dilinden çıkan sözlerin
Kanatır düşlerini bütün bir halkın
Yüreğini pamuğa sarar
Susarsın konuştuktan sonra

Yüzünde dinlenen yorgun güneş
Sarhoş bir yıldızın ayıklığında direnir
Çeker gidersin tek söz etmeden
Pamuk dillerin susar giderken

Oysa
Bulutları kaçıran aynı yağmurdu
Üç kurşunla kanla ıslanan sokaklarda
Sende ıslatacaksın zannettin
Pamuk sözlere yürek yetmedi tekrar
Hepimiz Hrantız, Ermeniyiz
Demek ağır geldi yumuşak Pamuğa

Büyük düşlerini kovaladığın
Mevsimsiz sancıların tekrarıdır
Yaşadığın hayatın kırıntıları
Bir halkı yok eder
Pamuk sözlerin

07-04-2007, 22:47
Bu konu hakkında söylenilecek şeyler söylendi. Bundan sonrası kendinin tekrarı ve demagojiye girer. Veya konu dışına çıkmalara dönüşür. Bu nedenle başlığı kilitliyorum.

06-05-2007, 07:19
Güncelleme...

habilis
06-05-2007, 14:33
ya orhan pamuk daha gelmedi mi ?

06-05-2007, 17:18
Senol cok agir bir laf etmis, ya birgun biri boyle birsey derse?
O zaman hayir deriz, bakin kirgiz fahiseleri, su gordugunuz Turkmenistan'daki eroin saticilari, su tecavuzcu kazaklar, hepsi turktur ve siz bunu inkar edemezsiniz!!! Cunku onlarin turk olmasinin bize cok faydasi var (hicbiri kibrisi tanimiyor ama olsun) .