PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dini Cumle Kullanmadan, Temenniler/Istemler Nasil Yapilir?

evrensel-insan
15-08-2014, 19:46
Mesela bir kiz nasil istenir?

Yani "Ziyaretimizin nedeni malum. Allah'in izni, peygamberin gavli ile kiziniz A'yi, oglumuz B'ye istiyoruz" yerine nasil bir cumle kullanilabilir.

"Efendim, cocuklar birbirlerini begenmisler ve sevmisler, bizler erkek tarafi olarak onlarin bu kararlarina saygi duyuyor, ve kizinizi oglumuza istiyoruz."

Sizler nasil bir cumle kullanirdiniz.

Ya da asagida ornekleri verilen, temenniler, katilimlar durumlarda ne derdiniz.

"Allah kavustursun"

Allah rahmet eylesin"

Mekani cennet olsun"

Allah bir yastikta kocatsin"

Allah yolunu acik etsin"

Allah yazdiysa, bozsun"

Allah akil fikir versin"

Allah tuttugunu altin etsin"

Allah nasib eylesin"

Buna benzer cok ornek verilebilir. Burada onemli olan her bir cumlenin hangi durumda ve neden soylendigini bilmek ve ona gore soylemi dini icerikten cikararak dile getirmektir.

Isteyen kendinden de cumle verip, onu dini icerik olmadan dile getirebilir.

Ya da bazilarini gereksiz bulanlar, bunun nedenini aciklayabilir.

AerA
15-08-2014, 22:09
Durduk yere gece gece düşüncelere soktun beni üstadım. O kadar benimsemiş, dilimize dolamışız ki bazı lafları düşünsenizde aklınıza bir şey gelmiyor.

Allah Rahmet Eylesin : "Huzur içinde yatsın" uymuyor işte. Ölümden sonra huzur falan yok. Hiç bir şey yok ki. Bireyin için herşeyin sonu. Bireyin sonu.

Allah Yolunu Açık Etsin : "Başarılar"

evrensel-insan
15-08-2014, 22:16
Durduk yere gece gece düşüncelere soktun beni üstadım. O kadar benimsemiş, dilimize dolamışız ki bazı lafları düşünsenizde aklınıza bir şey gelmiyor.

Allah Rahmet Eylesin : "Huzur içinde yatsın" uymuyor işte. Ölümden sonra huzur falan yok. Hiç bir şey yok ki. Bireyin için herşeyin sonu. Bireyin sonu.

Allah Yolunu Açık Etsin : "Başarılar"

Sen epistemolojik temelli bir bilim adamisin, bilginin daimi olarak yenilenmesi degismesi ve buna parallel olarak olgularin gozlem ile yanlislanabilmesi temelinde, hic bir zaman dusuncelerden ayri olmaman/kalmaman lazim. :)

Sonucta her bir alinan gozlemin, her turlu sorununu dile getirebilmek, ancak bizler gibi yontemsel naturalizmden yola cikan bilimsellikile mumkundur.

Yeterki aldigimiz gozlem bizleri, bilimsellik ve bilissellik Adina rahatsiz etsin.

Ya da bu yanlis gozlemin alisilagelmis uygulanisi "basimiza gelsin" ki bu alisilagelmisligi yenileyelim.

evrensel-insan
15-08-2014, 22:33
"Allah kavustursun"-Gidenin sag/salim geri donmesi dilegiyle

Allah rahmet eylesin"- Basiniz sag olsun

Mekani cennet olsun"- Maalesef artik bizimle birlikte degil.

Allah bir yastikta kocatsin"- Evliliginiz uzun omurlu olsun

Allah yolunu acik etsin"- Umarim gidecegi yere asag/salim varir.

Allah yazdiysa, bozsun"- Boyle bir seyin basina gelmemesini umut ederim.

Allah akil fikir versin"- Bence bu konuda daha iyi dusunmek lazim.

Allah tuttugunu altin etsin"- Yardimlarindan dolayi, cok tesekkurler.

Allah nasib eylesin" Umarim istedigin/diledigin yerine gelir.

Şüpheci Dinsiz
16-08-2014, 01:14
Sevgili evrensel-insan,
Mesela bir kiz nasil istenir?

Yani "Ziyaretimizin nedeni malum. Allah'in izni, peygamberin gavli ile kiziniz A'yi, oglumuz B'ye istiyoruz" yerine nasil bir cumle kullanilabilir.

"Efendim, cocuklar birbirlerini begenmisler ve sevmisler, bizler erkek tarafi olarak onlarin bu kararlarina saygi duyuyor, ve kizinizi oglumuza istiyoruz."

Sizler nasil bir cumle kullanirdiniz.
Eşimle evlenirken ben aileme, eşim de ailesine "biz evleniyoruz" dedik. Yukarıdakine benzer bir sahne yaşanmaması için aileleri uyardık. Sizin değinmediğiniz daha bohçalar, kına geceleri, telli baba-türbe ziyareti, imam nikahı gibi içine bir sürü din-iman sızmış gelenek var. Biz hiç birini istemedik, önce şaşırdılar, "elalem ne der?" dediler ama bizim dediğimiz oldu.

Ya da asagida ornekleri verilen, temenniler, katilimlar durumlarda ne derdiniz.

"Allah kavustursun" --> Umarım kısa zamanda kavuşursunuz.

Allah rahmet eylesin" --> Uğurlar olsun, özü binlerce yaşamda can bulsun.

Mekani cennet olsun" --> İyi ki vardı, iyi ki bizimleydi, varlığı için teşekkür ederiz.

Allah bir yastikta kocatsin" --> Ömür boyu mutluluklar.

Allah yolunu acik etsin" --> İyi yolculuklar.

Allah yazdiysa, bozsun" --> İyi düşünelim, elimizden geleni yapalım, iyi olsun.

Allah akil fikir versin" --> Umarım üzerinde düşünür, doğruyu bulursun.

Allah tuttugunu altin etsin" --> Çok teşekkür ederim, iyi ki varsın.

Allah nasib eylesin" --> Umarım her şey istediğin gibi olur.

--/--

Selamın aleyküm --> Merhaba, veya iyi günler

Allah razı olsun --> Çok teşekkürler.

Allah belanı versin --> Yediğin ekmeğe değmezsin, yazıklar olsun.

İnşallah --> Umarım, veya çok isterim. (Kıbrıslı arkadaşlar "İnşallah" yerine "Allah isterse" derler.)

Sevgiler

vishnu
16-08-2014, 01:19
allah yardımcın olsun - güç seninle olsun.

evrensel-insan
16-08-2014, 01:45
Hadi bunlara da bulalim;

Elhamdulillah- Doydum

Masallah- Ne guzel bebek/cocuk

Mazallah- Aman ha!

Illallah- Biktim

Bismillah- Basliyorum

Fesupanallah- Oldumu simdi!

Estagfurullah- Rica ederim

AlimAllah- Sagim solum belli olmaz.

Vallahi- Yemin ederim (ne ise yarayacaksa! )

Allah'im sana hamd olsun- Cok memnunum

Allah razi olsun- Tesekkurler

Allah ziyade etsin-Afiyet olsun

Allah kurtarsin-Umarim kurtulursun

evrensel-insan
16-08-2014, 01:48
Sevgili evrensel-insan,

Eşimle evlenirken ben aileme, eşim de ailesine "biz evleniyoruz" dedik. Yukarıdakine benzer bir sahne yaşanmaması için aileleri uyardık. Sizin değinmediğiniz daha bohçalar, kına geceleri, telli baba-türbe ziyareti, imam nikahı gibi içine bir sürü din-iman sızmış gelenek var. Biz hiç birini istemedik, önce şaşırdılar, "elalem ne der?" dediler ama bizim dediğimiz oldu.

O saydiklarini biz de evlenirken yapmadik.

--/--

Selamın aleyküm --> Merhaba, veya iyi günler

Allah razı olsun --> Çok teşekkürler.

Allah belanı versin --> Yediğin ekmeğe değmezsin, yazıklar olsun.

Neden ekmek, kutsal oldugu icin degil; degil mi? :)

İnşallah --> Umarım, veya çok isterim. (Kıbrıslı arkadaşlar "İnşallah" yerine "Allah isterse" derler.)

Sevgiler

Şüpheci Dinsiz
16-08-2014, 02:13
Sevgili evrensel-insan,
O saydiklarini biz de evlenirken yapmadik.
İçten tebrik ederim. :)

Binyılların geleneklerini ailelere kabul ettirmek zor, ama imkansız değil. İnsan köhnemiş gelenekleri, tabuları yıkmaya ailesinden başlamalı.

Neden ekmek, kutsal oldugu icin degil; degil mi? :)
Kutsallıktan ziyade "yaşamayı hak etmekle" ilgilidir. "Boşuna oksijen tüketen" insanlar olarak görürüm bazılarını. Bana göre sakatlığı-düşkünlüğü olmayan akıl sahibi erişkin bir insan yaşamayı hak etmek zorundadır, çünkü hak etmediği durumda birilerine-topluma yük oluyordur.

Sevgiler

evrensel-insan
16-08-2014, 02:28
Sevgili evrensel-insan,

İçten tebrik ederim. :)

Binyılların geleneklerini ailelere kabul ettirmek zor, ama imkansız değil. İnsan köhnemiş gelenekleri, tabuları yıkmaya ailesinden başlamalı.

Kutsallıktan ziyade "yaşamayı hak etmekle" ilgilidir. "Boşuna oksijen tüketen" insanlar olarak görürüm bazılarını. Bana göre sakatlığı-düşkünlüğü olmayan akıl sahibi erişkin bir insan yaşamayı hak etmek zorundadır, çünkü hak etmediği durumda birilerine-topluma yük oluyordur.

Sevgiler

Aslinda ekmek aliskanligimiz da sagliksiz. Mesela patetesle pilavla daekmek yeriz. Ekmek yemezsek "doymadik" zannederiz.

Bildigin gibi, "ekmegi uc kere opup basa koymak" adeti vardir.

Kirintilari bile toplariz.

Buna benzer aliskanliklar vardir, ekmek ile ilgili.

Ben o yuzden "kutsal" dedim.