Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu siteyi ve forumu çok seviyorum....
dindarateist
22-08-2014, 18:47
Site güzel, çok değerli bilgiler var ama benim asıl bayıldığım bölüm forum. Diğer "fast food" forumlara benzemiyor. Burası "slow forum". Güncel başlıkları izlemek için haftada bir ziyaret etmeniz yeterli, zira ilk on başlık bir haftadan önce değişmiyor. Ne güzel. Forum yöneticilerini tebrik ediyorum. İnternet'in ilk "slow forum"'unu yaratmak kolay değil.
Şüpheci Dinsiz
22-08-2014, 20:11
Sevgili dindarateist,
(Önce gecikmiş bir hoşgeldiniz. :) )
Eleştiri mi, övgü mü yaptığınızı gerçekten anlayamadım.
Eleştiri ise, sizce "slow forum" halinden nasıl kurtuluruz?
Sevgiler
dindarateist
22-08-2014, 20:39
Sayın Deist tr,
Öncelikle hoşbulduk der, size bir slow forum'da olmaması gerektiği kadar hızlı cevap verdiğim için de özür dilerim. Neredeyse 30 dk. içinde mesajınızı gördüm ve cevaplıyorum, pek uygun kaçmadı. En azından aradan birkaç gün geçmeliydi, mazur görün.
Sorunuza gelince: Kesinlikle övgü. Nedir o öbür forumlarda o başlık, bu başlık koşturmamız? Kaçtı mı, kaçmadı mı, cevap yetiştirdim mi, yetiştiremedim mi stresi? Gereksiz yani. Burası mükemmel. Bir hafta sonra gel, aynı konular, aynı başlıklar. Forum dediğiniz böyle olmalı. Sakın kurtulmaya çalışmayın. Böyle gayet iyi.
spartacus
22-08-2014, 22:39
Site güzel, çok değerli bilgiler var ama benim asıl bayıldığım bölüm forum. Diğer "fast food" forumlara benzemiyor. Burası "slow forum". Güncel başlıkları izlemek için haftada bir ziyaret etmeniz yeterli, zira ilk on başlık bir haftadan önce değişmiyor. Ne güzel. Forum yöneticilerini tebrik ediyorum. İnternet'in ilk "slow forum"'unu yaratmak kolay değil.
Hoşgeldiniz.
Forum başlıkları güncel konularda hızlı bir değişkenlik arzeder, ancak araştırma, tarihsel, dinsel ve kültürel konularda ise zaten açılmış olan başlıklar tekrar, tekrar açılmıyor.
Ben şahsen zapping yaptıran forumdansa, başlıkları içerikli slow forumu tercih ederim, zira okumaya ve takibe vakit bulabilirim.
Gerçi başlıkların slow olduğu konusuna katılmıyorum, içerikler slow ve bu durumu katılım gereği kabul etmek gerekiyor. Forumlar artık insanların ilgi alanından çıkmış gibi, daha doğrusu insanlar gün geçtikçe çok daha fazla narsistleşip, bencilleşiyorlar, ya da sosyal bir sorun olan kişilik sorunlarımız ve kendini ispat için zemberekten boşalıyorlar ve başka şeyler, sosyal-kültürel edinimler pekte umurlarında değil. Sosyal paylaşım alanları da sosyal paylaşım alanı olmaktan çıkmış gibi. Örneğin sosyal paylaşım alanı değilde oyun alanı, kendi resimlerini yayınlayıp yayınlayıp beğenenler(hızla yayılan sosyal narsizm gibi), efenim ne kadar güzel bir arabası olduğunu gösterenler, ya da lüks telefonlarının kaabiliyetlerini sergileme yarışı ya da saçlarının boyasını ilan edenler, kof siyasi resimler, lüks lokantalarda yemek gösterme resimleri, ayranı yok içmeye tahteravalli ile gidiyor sıçmayacılar, hüloğcular, hüloğcuların her renkten, etiketten versiyonları(dincisi, milliyetçisi), ya da sanata zınnık değer vermeyip adına sanatçı denenlerin tiki olanların tiki olduğu sanatçıyı paylaşmaları, ayy canım Demi Lovato bu gün rahatsızmış çok üzüldüm yha gibi adını yeni yeni duyduğumuz sanatçıların tiklerinin(örneğin Lovatic) mesajlarını ilettiği, olmadı kimilerinin pembe dizi gibi abuk subuk paylaşımları, ilk defa gördüğü kıza sırf elbisesine, güzelliğine bakıp(ki kimileri Holwood yıldızlarının resmi) seks teklif eden öküzler vs.vs.vs..... Uzatmayayım sosyal paylaşım değil, sosyal çöplük, ama ne yapalım insanların afyonu onları buralara sürüklüyor, toplu intihar eden balinalar gibi kendilerini dalgalara bırakıp kıyıya vuruyorlar...
Kabul ediyorum dünyanın direği çıkmış... Bu hıza erişmek çok zor.
MaryJuana
23-08-2014, 11:27
dindarateist ne demek anlayamadım aslında.
fast food derken de sanırım bir çeşit postmodernizm eleştirisi yapıyorsunuz.
bu site geçmişte bu kadar slow değildi. aynı anda (saldırılar hariç) 3500 kişinin online olduğu günler de vardı.
ama fast food hiç değildi.
gerçek şu ki, ortada slow bir forumdan çok terkedilmiş bir forum var.
beni asıl üzen ise, forumun güncel hali değil.
şu foruma belki bir kişi aydınlar umuduyla her alanda emek veren bir arkadaşımızın
hala aynı kararlılıkla dehasını buraya tahsis etmiş olması.
sözkonusu arkadaş dehasını ve diğer yeteneklerini başka alanlara tahsis etseydi şu anda birkaçmilyon dolarıyla hayatını yaşıyor olurdu.
çünkü nerdeyse 10 yıldır bıkmadan usanmadan siteyi saldırılardan koruyor, teknik işleri yürütüyor, yazıyor düşünüyor.
onun niteliklerinin yarısına sahip olanların ise her sene bir-iki milyon doları gayet rahat kazandığına şahit oluyorum.
siteye üye oldugumda çok daha aktifti.
hatırlıyorum islamdan çıkmamı anlatırken bayagı bir musluman saldırmıştı.
dindarateist
23-08-2014, 14:45
Sayın spartacus,
Hoşbulduk. Sosyal medya ile ilgili fikirlerinize önemli ölçüde katılsam da forumların insanların ilgi alanından çıktığı düşüncenize katılmıyorum. Facebook, twitter gibi sitelerin kaynağı olan ABD'de dandirikten komplo forumları, üstelik de sadece forum olarak çalıştıkları halde günde yüzbinlerce ziyaretçi çekebiliyor, onbinlerce paralı üye kaydedebiliyorlarsa bu fikriniz yanlış demektir ama kişisel tercih olarak "slow forum" istemek elbette hakkınızdır. Bazı üyeler bu forumun eskiden çok daha aktif olduğunu söylüyorlar, demek ki yöneticiler tercihlerini "slow forum" yönünde kullanmışlar ve o çok aktif olduğu dönemlerdeki katılımcıları bir şekilde forumdan uzaklaştırmışlar diye düşünmek bana daha doğru geliyor.
Sayın MaryJuana,
Ben de MaryJuana ne demek anlayamadım aslında ama ille de her şeyi anlamak zorunda değiliz. Aday üye olmanıza rağmen forumun geçmişi ve bugünü ile ilgili oldukça detaylı bilgilere sahip olmanız gibi mesela. Bahsettiğiniz kişinin kim olduğunu bilmiyorum ama size bir örnek vereyim: Bir zamanlar bir gitar hocam vardı. Türkiye'nin en yetenekli klâsik gitaristlerinin başında geliyordu. Neden sadece gitar dersi vererek zaman geçirdiğini hep merak ettim, bir gün dostluğumuz ilerledikten sonra bana açıldı; Konser vermek için sahneye çıktığında panik atak yaşıyordu, birkaç denemesi o kadar büyük felâketle sonlanmıştı ki artık kendisini ancak o odada, öğrencilerine ders verirken huzurlu hissediyordu. Böyle durumlar da var yani.
Sevgi ve saygılar.
MaryJuana
23-08-2014, 18:15
sayın dindarateist
maryjuana bildiğin hint keneviri demek.
bahsettiğim kişiye gelince,
aynı mesaj içinde her ikimize de cevap vermişsiniz ya, işte ta kendisi.
dindarateist
23-08-2014, 18:42
sayın dindarateist
maryjuana bildiğin hint keneviri demek.
bahsettiğim kişiye gelince,
aynı mesaj içinde her ikimize de cevap vermişsiniz ya, işte ta kendisi.
Sayın MaryJuana,
Benim bildiğim, o kastettiğiniz marijuana diye yazılır. MaryJuana daha çok bir hıristiyan azize ismi gibi duruyor. Bahsettiğiniz kişiye de aynı mesaj içinde cevap vermişsem ne mutlu bana.
Saygılar.
MaryJuana
23-08-2014, 18:47
sayın dindarateist
evet, marijuana diye yazıldığını biliyorum.
bu haliyle hristiyan azize ismi gibi durması da önemli değil.
aslında işin esprisi de biraz orda zaten.
her neyse.
ben sizden sonra geldim ama,
hoşgeldiniz foruma.
umarım kalıcı olursunuz.
dindarateist
24-08-2014, 02:44
sayın dindarateist
evet, marijuana diye yazıldığını biliyorum.
bu haliyle hristiyan azize ismi gibi durması da önemli değil.
aslında işin esprisi de biraz orda zaten.
her neyse.
ben sizden sonra geldim ama,
hoşgeldiniz foruma.
umarım kalıcı olursunuz.
Sayın MaryJuana,
Anladığım kadarı ile bu forumda yazılan mesajlara "hoşgeldiniz" demek bir gelenek. Teşekkürler, tekrar hoşbulduk. Bugüne kadar sizden daha kalıcı olduğum, ikimizin üyelik tarihlerine ve yazdığı mesaj sayılarına bakıldığında oldukça açık, umarım siz de kalıcı olursunuz :) Önemli değil, her neyse...
spartacus
24-08-2014, 04:34
Sayın spartacus,
Hoşbulduk. Sosyal medya ile ilgili fikirlerinize önemli ölçüde katılsam da forumların insanların ilgi alanından çıktığı düşüncenize katılmıyorum. Facebook, twitter gibi sitelerin kaynağı olan ABD'de dandirikten komplo forumları, üstelik de sadece forum olarak çalıştıkları halde günde yüzbinlerce ziyaretçi çekebiliyor, onbinlerce paralı üye kaydedebiliyorlarsa bu fikriniz yanlış demektir ama kişisel tercih olarak "slow forum" istemek elbette hakkınızdır. Bazı üyeler bu forumun eskiden çok daha aktif olduğunu söylüyorlar, demek ki yöneticiler tercihlerini "slow forum" yönünde kullanmışlar ve o çok aktif olduğu dönemlerdeki katılımcıları bir şekilde forumdan uzaklaştırmışlar diye düşünmek bana daha doğru geliyor.
Oyun ve komplo forumları çekebilir -ki sosyal çöplükten evvel olsa ne kadar çekerdi elinizde veri yok-, yazımda o tür forumları değil, sosyo-kültürel içerikli forumları kastetmiştim ve tabi ABD yi değil, fikrimin yanlış olduğu fikriniz yanlış olmasın. Internette vakit geçirmek ve insanların ilgi odağı olabilmek bunlar önemli değil diyorsunuz? :)
dindarateist
24-08-2014, 14:24
Oyun ve komplo forumları çekebilir -ki sosyal çöplükten evvel olsa ne kadar çekerdi elinizde veri yok-, yazımda o tür forumları değil, sosyo-kültürel içerikli forumları kastetmiştim ve tabi ABD yi değil, fikrimin yanlış olduğu fikriniz yanlış olmasın. Internette vakit geçirmek ve insanların ilgi odağı olabilmek bunlar önemli değil diyorsunuz? :)
Sayın spartacus,
Benim mesajımdan bu sonucu nasıl çıkarttınız bilemiyorum. Daha açık yazarsam, forumlar sosyal medya çöplüğünden önce de vardı, sonra da olacaklar. Eğer bir forum çok aktifken "slow forum" ya da "terkedilmiş
forum" haline dönüşmüşse buradan çıkartılacak sonuç "tüm katılımcılar facebook, twitter ya da instagram'a v.s. kaçtılar" şeklinde olmamalıdır. Oralara kaçan kişiler zaten sosyo-kültürel içerikli forumların takipçisi ya da katılımcısı değildiler, bundan sonra da olmayacaklar. Bu tip forumlar, sözünü ettiğiniz internette vakit geçirmek ve insanların ilgi odağı olmak isteyen insanların ilgi odağı hiçbir zaman olmamıştır.
Forum yönetimi önemli bir iştir. Siz burada yönetici misiniz, ya da daha önce yönetici miydiniz bilmiyorum ama bu konudaki tecrübelerim, bir forum katılımcı kaybediyorsa ve eğer bu durum yöneticilerin bilinçli tercihlerinden kaynaklanmıyorsa, hatalarından kaynaklandığı yönündedir.
spartacus
24-08-2014, 14:37
Sayın spartacus,
Benim mesajımdan bu sonucu nasıl çıkarttınız bilemiyorum. Daha açık yazarsam, forumlar sosyal medya çöplüğünden önce de vardı, sonra da olacaklar. Eğer bir forum çok aktifken "slow forum" ya da "terkedilmiş
forum" haline dönüşmüşse buradan çıkartılacak sonuç "tüm katılımcılar facebook, twitter ya da instagram'a v.s. kaçtılar" şeklinde olmamalıdır. Oralara kaçan kişiler zaten sosyo-kültürel içerikli forumların takipçisi ya da katılımcısı değildiler, bundan sonra da olmayacaklar. Bu tip forumlar, sözünü ettiğiniz internette vakit geçirmek ve insanların ilgi odağı olmak isteyen insanların ilgi odağı hiçbir zaman olmamıştır.
Forum yönetimi önemli bir iştir. Siz burada yönetici misiniz, ya da daha önce yönetici miydiniz bilmiyorum ama bu konudaki tecrübelerim, bir forum katılımcı kaybediyorsa ve eğer bu durum yöneticilerin bilinçli tercihlerinden kaynaklanmıyorsa, hatalarından kaynaklandığı yönündedir.
dindarateist, 9 yıldan fazla bu forumdayım.
Foruma gelipde giden insan ya da yazmayan insan yeni gelmekte olandan daha fazla olmuyor. Bu tür forumlar sosyal medya çıktığında pek bir can kaybetmedi, ne zaman ki sosyal ağ yerini aşırı bir para kazanma merkezine dönüştürdü o zaman foruma olan akış bir hayli düştü. Üye olma istatistikleri açısından bakarsan bu böyle.
Yani bir iddiayı savunabilmenin bencesi, ya da sizcesi olmaz, istatistiklerle, somut veri ile olur. Siz söylediniz diye ya da ben söyledim diye bir şey olmuyor.
Sosyal ağın aldığı boyut aşırı derece de sosyo-kültürel alandaki forumları etkilemiştir, etkilememiştir demek için
1.) İnternete katılşımın ilgi odağı
2.) Ve vakit ayırmak(tercih, kime ayıracak vaktini? Foruma mı, sosyal ağa mı(daha doğrusu artık sosyal ağ demiyorum, o eskidendi) vs)
Arz ve talep meselesidir bir yerde. Ne kadar arz edersen et, durumu talep dengeler diye düşünüyorum.
Biz ne zaman ki sosyal ağlar, oyun, kendini ispatlama vb gibi insanların zaaaflarına yöneldi -ki bu sayede ticari bir alana dönüştü- foruma katılımın düşmeye başladığını tartıştık. Gördüğümüz, gözlemlediğimiz için ve bu tartışmalarımız üzerinden geçen her yıl istatistikler daha bir dibe vurmaya başladı.
Evvelce sitede içerik daha azdı, ama katılım yüksekti, ana sitede yüzlerce makale yayınladık, yazı, yazar bölümleri açtık, anlık ziyaretçi sayıları 300 den aşağı düşmezdi. Bu evrim teorisi sitesi içinde geçerli.
Peki neden düştü bu katılım? Buna rağmen sosyal ağlarda katılım oranları belkide 100 kat arttı, artmaya devam ediyor. halbu ki AKP'nin 2.döneminden sonra söylemleri değişmiş, ötekileştirme üzerine alıp başını gitmişti, her zamankinden daha fazla ilgi odağındaydık, geçmişe nazaran daha yüksek katılımlar olmalıydı... Demek ki insanlar ilgi odağı-vakit tercihlerinde öncelik-sonralık çerçevesinde tercihler yapıyor ve biz bu sıralama da eski öneme sahip değiliz. Bunu etkileyen faktörler neler? En önemlisinin sosyal ağların, aşırı derecede ticari gelire dönük hale gelmesinin payı yüksek olmalı. Yani ne bileyim göç yolalrında tercih sebebi değiliz, olsak bile öncelikli değiliz.
Forum sizce neden slow? Bunu fast yapan nedir? katılım oranı değil mi? Bizler çoğunlukla herkes işinde, gücünde çok az zaman ayırabiliyor, 2-3 kişinin deli gibi başlık açması ile fast olmuyor, zaten ne insan gücü buna yeterli ne de zaman.
Ben slowluğun açıklamasını yapıyorum, sizde yapabiliyorsanız o zaman konuyu ele alma şansımız var, en azından ortaklaşa bir diyalog.
dindarateist
24-08-2014, 16:58
Forum sizce neden slow? Bunu fast yapan nedir? katılım oranı değil mi? Bizler çoğunlukla herkes işinde, gücünde çok az zaman ayırabiliyor, 2-3 kişinin deli gibi başlık açması ile fast olmuyor, zaten ne insan gücü buna yeterli ne de zaman.
Ben slowluğun açıklamasını yapıyorum, sizde yapabiliyorsanız o zaman konuyu ele alma şansımız var, en azından ortaklaşa bir diyalog.
Sayın spartacus,
Yukarıdaki sorunuzu lâfı fazla uzatmadan ve sizin sitenizden bir örnek vererek cevaplayacağım:
Sitenizde "Önerdiğimiz başlıklar" adı altında bir bölüm var ve gördüğüm kadarı ile o başlıkları açanların hiç biri şu anda forumda aktif değiller. Şu anda aktif olanlardan da o bölüme başlığı alınmış olan yok. Peki bu kişiler neden şu anda forumda aktif değiller? Sizce facebook'da sevimli kedi videosu mu paylaşıyorlar yoksa buradan bir şekilde umduklarını bulamayıp o bilgi ve enerjilerini başka mecraları mı kaydırdılar? Kimdir bu kadar bilgili kişiler ve neden bugün burada değiller? Daha da kötüsü, bu kişiler acaba bu forumda da, başka kanallarda da umduklarını bulamayıp bir kenara mı çekildiler? Sizler elinizdeki bu olanağı, yaptığınız hatalarla onların bilgi paylaşımına kapatmış olabilir misiniz?
Madem 9 yıldır bu sitedesiniz, herhalde o katılımcıları da yazılarından tanıyor ve neden ayrıldıklarını biliyor olmalısınız. Site yönetimi o kişilerin kalması için herhangi bir çaba gösterdi mi, yoksa buyurun gidin mi dedi? Bir kısmını kendileri mi gönderdi? Bunlar olmasa da olur, biz gene yolumuza aynen devam ederiz mantığı mı sergilendi?
Bunları siteniz-forumunuzun geçmişi ile ilgili bir bilgiye sahip olduğum için yazmıyorum, yanlış anlamayın. Bunlar, bir zamanlar popüler olup sonra kan kaybeden ve eninde sonunda yok olan forumların yaptıkları genel hatalardır. Unutmayın, forumları bilgili katılımcılar ayakta tutar, yöneticiler değil.
Madem 9 yıldır bu sitedesiniz, herhalde o katılımcıları da yazılarından tanıyor ve neden ayrıldıklarını biliyor olmalısınız. Site yönetimi o kişilerin kalması için herhangi bir çaba gösterdi mi, yoksa buyurun gidin mi dedi? Bir kısmını kendileri mi gönderdi? Bunlar olmasa da olur, biz gene yolumuza aynen devam ederiz mantığı mı sergilendi?
Çoğu değerli üyemiz tartışma-düşünce alış verişi başlıklarında aynı şeyleri anlatmaktan sıkıldı çoğu zaman.
Siteye gelen çoğu inançlı (geneli aileden dolayı müslüman olanlar) geçmiş hiç bir başlığı okumadan ellerindeki argümanları, tetk tetikte şarjör boşaltma gibi sıralarlar; ve hep aynı konulara değinirler. Yazarların durumunu düşünün, kafanızda modelleyin; habire aynı cevapları vermek zorunda kaldığını düşünün. Siteye gelen katılımcıların daimi olmalarının en büyük sebebinin, eski başlıkları okumaları ve onlara hakim olduklarını görürüz. Burada inançlıları eleştirmiyorum sadece tespitlerimi sıralıyorum; eski başlıkları okumazlar, bırakın eski başlıkları genelde birşey okumazlar. Dış bağlantı verirsiniz, okumazlar - bilimsel bir gerçekten dem verir ve bilimsel olarak binlerce kez denenmiş ve sonuçlanmış (hatta hayatlarımızda kullandığımız) bir çok olayı-deneyi anlamak-kabullenmek istemezler.
Sonuçlar böyle olunca bizler de (yönetim) sitede seviye ve eşitliğin sağlanması için ara ara müdahalelerde bulunuruz. Başka sitelerde, burada yapabileceklerinin binde birini yapsalar anında kovulurlar. Biz ise burada teartışmayı dahi sağlıklı yapamayan insanlara önce tartışma kültürünü aşılamaya çalışıyoruz.
Bu işlem süre olarak hemen sonuç verebilecek bir süreç değildir. Önce buraya gelen kişinin-üyenin-üyeliğin-fikirin tartışma denen olguyu özümsemesi ve bunu uygulaya bilmesi gerekir.
Mahallede top oynayan çocukların mantığı ile tartışma sağlıklı olmaz. Bu yüzden bir çok yönetici anlaşılamadan karalanmaktadır, bu da ayrı bir durum..konuşma yeri bu başlık değildir (ben de dahil olmak üzere moderasyon eleştirisi genel başlıkta yapılmamaktadır bu arada). Yönetimde bulunan üyelerin de bu işi kendi vakitlerinden ayırarak gönüllü olarak bu işi sürdürdüğünü de belirtelim.
Aslında sitemizde ufak bir modelini görebileceğimiz durum bugün, tüm ülke çapında yaşananlardan farksızdır. Muciza arayan - metafizik olgular peşinde olan - tasavvuf alanında değerlendiren-bilimsel anlamda bakan - sadece küstahça saldıran bir çok üye ve başlığı görebiliriz. Bunun sebebi aslında çok basittir. Atatürkün bir kitaba aldığı dip not geliyor aklıma: "Her ulus, dini inancını kendi yaşayış biçimine göre algılamış ve uyarlamıştır".
En basit örnek, kültür ve din harmanı olarak google da aratın "Aslında Slav halk inanışı paganizmi diriltmeye yetecek en zengin kaynak olsa da bu inanış orijinalliğini ve kutsallığını büyük ihtimalle kaybetmiştir. İnsanlar gelenek böyle olduğu için, bir hikâyenin anlatış şekli, bir festivalin nasıl kutlanacağı ya da bir şarkının nasıl söyleneceği üzerine kafa yormazlar. Eski tanrıların kültleri, Hristiyan azizlerin idolleriyle (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0dol) ve eski bayramlar da yeni Hıristiyan bayramlarıyla harmanlanmıştır."
wikiden slav mitolojisi başlığı. Bu sadece bir örnek, daha niceleri var.
Şimdi, durum bu olunca biz bunu anlaşılabilirlik açısından mikro düzeye indirgeyelim. Her birey, inanç ve kültürünü ailesinden alır.
Durum bu olunca da, her ailenin kültürel yapısı ne kadar farklı ise; kişilerin karakterlerinin de o kadar farklı olur. Bir binada yaşayan 5 aileden en fazla 2-3 ü birbiriyle anlaşabilir (bu da göreceledir gerçi) bu şekilde insanların anlaşmaları nasıl ki zor ise, toplumun da birbiriyle barış içinde olması o kadar zordur.
Bu forum aslında toplumun kültür ve asgari müştereklerde bulunma konusunda çok iyi bir örneğidir. Yeterki inanç adı verilen konuya odaklanalım ve siyasi görüşlerimizi bu işe bulaştırmayalım.
spartacus
24-08-2014, 21:56
Sayın spartacus,
Yukarıdaki sorunuzu lâfı fazla uzatmadan ve sizin sitenizden bir örnek vererek cevaplayacağım:
Sitenizde "Önerdiğimiz başlıklar" adı altında bir bölüm var ve gördüğüm kadarı ile o başlıkları açanların hiç biri şu anda forumda aktif değiller. Şu anda aktif olanlardan da o bölüme başlığı alınmış olan yok. Peki bu kişiler neden şu anda forumda aktif değiller? Sizce facebook'da sevimli kedi videosu mu paylaşıyorlar yoksa buradan bir şekilde umduklarını bulamayıp o bilgi ve enerjilerini başka mecraları mı kaydırdılar? Kimdir bu kadar bilgili kişiler ve neden bugün burada değiller? Daha da kötüsü, bu kişiler acaba bu forumda da, başka kanallarda da umduklarını bulamayıp bir kenara mı çekildiler? Sizler elinizdeki bu olanağı, yaptığınız hatalarla onların bilgi paylaşımına kapatmış olabilir misiniz?
Bunları siteniz-forumunuzun geçmişi ile ilgili bir bilgiye sahip olduğum için yazmıyorum, yanlış anlamayın. Bunlar, bir zamanlar popüler olup sonra kan kaybeden ve eninde sonunda yok olan forumların yaptıkları genel hatalardır. Unutmayın, forumları bilgili katılımcılar ayakta tutar, yöneticiler değil.
Farklı şeyler üzerine konuşuyoruz, siz bireyler üzerine, ben ise ziyaretçi istatistiklerine göre ve internet ortamında ziyaretçilerin bilhassa son 5 yılllık İLGİ ODAĞI-ZAMAN-TERCİH analizine(ki bu forumdfa değil bir çok forumda dile geitirlir soysal ağların forumlarda yarattığı yıkımdan, lakin bu durum o kadar da etkileyici değildi, taki sosyal ağların bilhassa facebook'un oyun, aktivite, GRUP kurma gibi özellikleri yerleşene kadar).
Hiç forum kurdunuz mu? Ben neden hala sitedeyim sizce?
Bizim gönderdiklerimiz http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4930
Bir zamanlar her gün 16.000 ziyaretçinin olduğu bir sitede kişileri tartışmanın ve kendince yaptığın "slow" tespitinin nedenlerinde özele indirgemen anlamlı durmuyor. Olsa olsa tahminlerimizin 1% lik kısmı etkilenir(belki).
Alışılageldik şeyi yapıyorsunuz, bağcı dövmekten sonuç çıkartmak, böyle bir niyetiniz var demiyorum, alışılagelen bir yöntemdir bu(toplum olarak).
Bakış açınız bilimsel değil. Ziyaretçileri kapsamıyor.
En önemli ve asıl yekünü tutan nedeni ilk yazımda açıkladım.
Gerek site gerekse forumlar olsun, arama motorlarınca yönlendirilen ziyaretçi istatistiği için hayli kapsamlı içeriklere sahip, ama dediğim gibi, anlık 300-500 arası ziyaretçi(ki %99 arama motorlarından yönlenme) şimdi 100 civarlarında. O ziyaretçiler üye değil ki, biz göndermiş olalım, %70-80 gibi bir düşşüş var ve bu düşüş sosyal ağların farklılaşması ile başladı.
Evet iddia ediyorum kedi resmi paylaşmak, paylaşan için TD sitesinde ki herhangi bir içeriğe yönelecek arama kelimesinden daha önce geliyor. Kimse PC başında 24 saat geçirmiyor ve geçirenlerinde neredeyse tamamı TD sitesi üyesi değil. Nasıl etkiledik bu insanları, üye değiller?
dindarateist
24-08-2014, 22:04
Sayın Nova ve spartacus,
Mesajlarınızdan anladığım kadarı ile siz her şeyi doğru yapmışsınız ama nedense bu forum kendi kendine "çok popüler" bir forumdan "slow, ya da bazı kullanıcıların tabiri ile terkedilmiş bir forum" haline gelmiş. Aynen devam edin, benim açımdan hiç sakınca yok.
Saygılar...
Sayın Nova ve spartacus,
Mesajlarınızdan anladığım kadarı ile siz her şeyi doğru yapmışsınız ama nedense bu forum kendi kendine "çok popüler" bir forumdan "slow, ya da bazı kullanıcıların tabiri ile terkedilmiş bir forum" haline gelmiş. Aynen devam edin, benim açımdan hiç sakınca yok.
Saygılar...
Katılımcı az olabilir ama genel olarak ziyaretçiler için çok uğrak bir yerdir :)
An itibari ile: 5 Kayıtlı ve 106 Misafir Üye Bulunmaktadır.
Bu siteye üye olmak biraz yürek ister, inançlı olan ve inançsız olanların ayrı ayrı kaygıları vardır.
Bu kaygıları ve önyargıları kırabilseydik, bu site yerine başka şeylerle uğraşırdık :)
bkz: dünya barışı :D
Bu arada sitemize-forumlarımıza hoşgeldiniz :)
spartacus
25-08-2014, 01:34
Sayın Nova ve spartacus,
Saygılar...
Teşekkürler. Biz her şeyi doğru yaptık demedik. Yalnız bağcı dövmekle üzüm olmuyor dedim ve birde istatistikleri ziyaretçiler gözünde değerlendirmek. (üye değil, ziyaretçi potansiyeli yüksek ise forum hareketleniyor).
Eleştiri önerilerle olur ya da eksikleri göstermekle, mesela şu ya da bu eksik, bu ya da şurası böyle olsa daha verimli olur gibi, siz kötü yönetiyor-yöneticisiniz demek, profesyonel değil gönüllüyüz, böylesi eleştirilerden eksiklerimizi anlayamıyoruz. Değiştirin bizi. yıllardır değiştiren yok, ne yapsak, neylesek zait. Eğer siz forumu fast edeceğinizi düşünüyorsanız, neler yapmamız gerektiğini bize iletin başlayalım, ya da işin başına siz geçin. Ya da neyi eleştiriyorsunuz, nedenleriniz, önerileriniz nedir, neye göredir bizimle paylaşın.
Benimde üye olduğum bir çok forum oldu bir çok konuda ama ortada hiç bir sorun yokken ben o forumlardan uzaklaştım, benim gibi yüzlercesi ve açıkcası hiçte şikayetçi değildim o forumlardan. Sebep ilgilenememek, ilgi odağımda olmayışı, internette zaman harcadığımda gündemimde olmayışları, TD sitesinde vakit geçirdim mi, bir kaç yazı okudum mu uyku vaktinin gelişi. Kısaca forumlarda olmak emek istiyor, bir yazı yazmak dahi yeri geliyor araştırma hatta kitap okumayı bile gerektiriyor. Forumda yazmak için okumak gerekiyor, zaman geçiyor.
Açıkcası benim vaktim TD sitesine zar-zor yetiyor. Ve hayatımda şu anda NET ortamında TD sitesinden daha öncelikli bir alanım yok, olursa-olabilirse vaktimi orada geçireceğim ve ardından uyuyacağım. Bu benim durumum ve böyle bir dolu tanıdığım var, face de oyunla, ya da gruplarla vakit geçiriyorlar. Gelmez ve yazmazlarsa, cehennemle tehdit edemeyiz.
Felâsife
25-08-2014, 02:02
Bu siteye üye olmak biraz yürek ister, inançlı olan ve inançsız olanların ayrı ayrı kaygıları vardır.
Güzel tespit. :)
Olay sadece üye olup, aktif olmakta da değil, açtığınız konudan sorduğunuz soruya, verdiğiniz cevaba kadar, eğer bilgi, birikim veya deneyim yoksa, zaten madara olmak an meselesidir.
Neticede normal bir forum değil burası.
Forumların aktifliğide zaten göreceli kavramdır, saldırı alırsın ziyaretçi sayısı tavan yapar, rekorum bu diye altta gösterilir, gerçekte rekorda değildir bu.
Absürt bir makale yayınlarsınız ziyaretçi gene tavan yapar, oysa forumla pek ilgili olmayan bir makaledir bu.
50.000 üye yazar altta çoğu bottur vs.
Böyle DB si büyük yerlerde de yönetici olmakta zordur, herkes bir takım şikayetler eder ama bir işin ucundan tutmaya gelindi miydi, pek kimse kalmaz.
Tabii birde işin gönül tarafı vardır, bu işler gönül işlerindendir.
Açıkcası bu forum bu kadar zamandır teknik olarak ayakta kalıyorsa, yöneticileri de taktir etmek gerekir.
Siteye gelen çoğu inançlı (geneli aileden dolayı müslüman olanlar) geçmiş hiç bir başlığı okumadan ellerindeki argümanları, tetk tetikte şarjör boşaltma gibi sıralarlar; ve hep aynı konulara değinirler. Yazarların durumunu düşünün, kafanızda modelleyin; habire aynı cevapları vermek zorunda kaldığını düşünün. Siteye gelen katılımcıların daimi olmalarının en büyük sebebinin, eski başlıkları okumaları ve onlara hakim olduklarını görürüz. Burada inançlıları eleştirmiyorum sadece tespitlerimi sıralıyorum; eski başlıkları okumazlar, bırakın eski başlıkları genelde birşey okumazlar. Dış bağlantı verirsiniz, okumazlar - bilimsel bir gerçekten dem verir ve bilimsel olarak binlerce kez denenmiş ve sonuçlanmış (hatta hayatlarımızda kullandığımız) bir çok olayı-deneyi anlamak-kabullenmek istemezler.
Aslında sitemizde ufak bir modelini görebileceğimiz durum bugün, tüm ülke çapında yaşananlardan farksızdır. Muciza arayan - metafizik olgular peşinde olan - tasavvuf alanında değerlendiren-bilimsel anlamda bakan - sadece küstahça saldıran bir çok üye ve başlığı görebiliriz. Bunun sebebi aslında çok basittir. Atatürkün bir kitaba aldığı dip not geliyor aklıma: "Her ulus, dini inancını kendi yaşayış biçimine göre algılamış ve uyarlamıştır"
Genel anlamda cuk oturmuş bir tahlil.Sistemin sürüklediği ve yine yeniden aynı rüzgarları estirdiği özellikle bizim toplumda bu sitede hala üye olanlar veya misafir olanlar olması bile bir şans bence.Sadece etrafımıza bakarak bırakın analitik düşünmeyi modern ve teknolojik açıdan kuşanmış ama ortaçağın bile gerisinde yaşanan dogmaları bile kıskandıracak yapıa sahip nice genç iki ayaklı canlıların olduğunu görmek işten bile değil.Sorgulamak,tartışmak bir yana kendisinin bile hangi düşüncede olduğundan bihaber,tahammülsüz,dinlemek nedir bilmeyen,korkak,kaderci duyduklarını kabullenen,içselleştiren ve de dayatmaya çalışanların nice sayıda olduğunu bilmek yeterlidir bence.
Bırakın Turan dursunu ilhan hocayı mensubu olduğu toplumun içinde kendine seçilen dinin (her ne ise bu) ne olduğunu bilmeyen ona anlatılanların dışında hiç bir şeyi kabul etmeyen inancının temelinde yatan ve kitap diye kendisine sunulan şeyi bile bilmeyen okumayanlar ne kadar da çok etrafta farkındasınız.
Bir dersimin sonlarına doğru öğrenciyle girmek zorunda olduğum diyalog;
-Hocam siz müslüman değilmisiniz?
-Hayır.
-Aaa neden hocam?
-Durup dururken josefin katili olamam!
-Josef size ne yaptı ki hocam?
-O hıristiyan!
-Eee nolmuş hıristiyansa?
...
Her eğitim öğretim dönemlerinde günde en az birkaç kez bu ve huna benzer diyalogları yaşayıp tonlarca açıklamaları yapıyorum,gidin öğrenin diye.Geri dönüşleri sormayın!.
Oysa bir kaç sene evel bu kadar değildi bu.
Aslında irdelemesi çok uzun bir konu.
Ama sayın novanın açıklaması yeterli sanırım.
Sevgiler
Dip not:Forumdaki anlık ziyaretçi ve üye sayısının azlığına dair yazılmıştır.Geçmişteki verileri bilemem.Ama şu an ki bu durum çok olağan kanaatimce.
evrensel-insan
25-08-2014, 02:23
Güzel tespit. :)
Olay sadece üye olup, aktif olmakta da değil, açtığınız konudan sorduğunuz soruya, verdiğiniz cevaba kadar, eğer bilgi, birikim veya deneyim yoksa, zaten madara olmak an meselesidir.
Neticede normal bir forum değil burası.
Forumların aktifliğide zaten göreceli kavramdır, saldırı alırsın ziyaretçi sayısı tavan yapar, rekorum bu diye altta gösterilir, gerçekte rekorda değildir bu.
Absürt bir makale yayınlarsınız ziyaretçi gene tavan yapar, oysa forumla pek ilgili olmayan bir makaledir bu.
50.000 üye yazar altta çoğu bottur vs.
Böyle DB si büyük yerlerde de yönetici olmakta zordur, herkes bir takım şikayetler eder ama bir işin ucundan tutmaya gelindi miydi, pek kimse kalmaz.
Açıkcası bu forum bu kadar zamandır teknik olarak ayakta kalıyorsa, yöneticileri de taktir etmek gerekir.
Dedigin gibi "aktivite" algisi ve davranisi her beyine gore degisir.
Sonucta forumlarda yer almak aktif okur ya da yazar olmak, bir ozgur iradedir.
Iste buradaki ozgurlugun (aslinda serbestligin) yanindaki iradenin ne oldugu da her katilimciya gore degisir.
Kimisi bir sey ogrenmek icin, kimisi bir sey paylasmak icin, kimisi kendi duzeyi ile mukayese icin, kimisi "geyik muhabbeti" icin, kimisi guncel takip icin v.s. kisaca herkesin her bir siteye ve buraya erisaim alkmasinin kendince bir nedeni ve gerekcesi vardir.
Ustelik bu degiskendir.
Sonucta "erisim almak" bir yerde sadece mesaj yazabilmek icindir. Yoksa okur olarak, erisim almaya gerek yoktur. Sitenin linkini tiklamak yeterlidir.
Mesela benim bireysel olarak aktivitem bir kac turludur.
Bir haberi paylasmak icin
Bilgi ve dusunce paylasmak icin
Site kitlesinin konu ya da kavram ile ilgili ne dusundugunu algilamak icin
Tartismali konularda her bir tartisanin farkli bilgi birikim ve dusuncesini ve de yazi dili ve uslubunu gozlemlemek icin
Konu ve kavrama gosterdigim, ilgi etki oneme gore katilim saglamak icin
Her turlu ogrenim/ogretim icin
Dolayisi ile her bir erisimli yas da erisimsiz katilimcinin katilim nedeni kendine ve kendi iradesindedir.
Benim en cok onemsedigim, lakabimin basligina ya da mesajina gelen yaziya yonelik her turlu yanita; en kisa zamanda yanit verebilmek.
Cunku bu algi, hem o basligin hem de basligin konu ve kavraminin farkli beyinlerin farkli duzeyleri ile detaylanmassini aydinlanmasini daha derin olarak islenmesini saglar.
Iste bu temeldeki bir "pasiflik" algisi gecerli degildir.
Cunku herkes siteye mutlaka bir aktivite icin katilir. Kah yazar, kah okur.
Ayrica sitede her an ve daimi bir akicilik ve yenilik (baslik ya da mesaj) mevcuttur.
Ben hemen hemen her bir mesaji okurum. O yuzden de siteye ugrama suresi uzadikca da okuma miktari cogalir ve zorluk olur.
Kisaca benim bireysel aktivitem "siteyi gunu gunune takip etmektir"
Bu gunde kac kere olur, ya da her takip ne kadar zaman surer, bu da; degiskenlik gosterir.
Bu degiskenlik hem bireysel hem de site okuma ve yazma yogunlugu ile paraleldir.
O yuzden sitede katilim ve yenilik daimi oldugu gibi, site ayni zamanda bir kutuphanedir.
Her isteyen hemen hemen her istedigi konuda okuyacak ya da yazacak bir seyler bulur.
Mesela ben facebookta ve twitter da yazmam. Cunku hem kisadir, hem de katilimlar niteliksel degil, nicelikseldir.
Ben erisim aldigim sitede, katilimin niceligine degil; niteligine bakarim.
O yuzden daha once bir kac forumdan aradigim niteligi bulamadigim icin ayrildim, ya da benim niteligim onlara "agir" geldi.
Bir ornek vermek gerekirse; her turlu hak ve ozgurluk olumsuzlugunu degerlendirmek; benim adima insan haklari ve evrensel hukuk geregidir.
Cogu bunu "politik olarak iktidari elestiriyor" olarak algilar ve yanlisi ise de; senin orada barinmani istemez, rahatsiz olur.
Rahatsizligi da yanit verecek bilgi ve dusunce birikimi olmamasindan ve iktidari elestirmeyi kendine "yediremediginden" dir.
Kisaca sitemiz, ustelik ozel olarak "din/islam agirlikli tartisilan bir site" olsa da; insanoglu soyutlamasinin her bir bransini icerir.
...
Her eğitim öğretim dönemlerinde günde en az birkaç kez bu ve huna benzer diyalogları yaşayıp tonlarca açıklamaları yapıyorum,gidin öğrenin diye.Geri dönüşleri sormayın!.
Bu yüzden hala eski başlıkları gezmek gerekir :)
Hepsinin ayrı değeri olmasına rağmen, çok güzel noktaları yakalayanlar var. Bunları güncel tutmak gerekiyor cidden.
Nedemek istediğiniz çok iyi anlıyoruz forumca :) Akıllı aynı cevabı vermekten bıkar, aptal aynı soruyu sormaktan bıkmazmış :)
Sevgi ve saygılarımla.
Elden ele, bir şekilde ilerliyor :)
Güdük inançlar hayatımızı zehir etti, mümkün olduğunca çok insanın bu zincirlerden kurtulması için payımıza düşeni sırtlanıyoruz.
Elden ne gelirse, herkesin eşit olan haklarını koruyarak; asgari müştereklerde buluşmalarını sağlamaya çalışıyoruz :)
İyi dilek ve temennilerin için çok teşekkürler.
Sevgi ve saygılarımla.
Bu yüzden hala eski başlıkları gezmek gerekir :)
Hepsinin ayrı değeri olmasına rağmen, çok güzel noktaları yakalayanlar var. Bunları güncel tutmak gerekiyor cidden.
Nedemek istediğiniz çok iyi anlıyoruz forumca :) Akıllı aynı cevabı vermekten bıkar, aptal aynı soruyu sormaktan bıkmazmış :)
Sevgi ve saygılarımla.
Sayın nova
Uzun bir süredir geriye dönük mesajları tarıyorum,çoğu mesajda bilmediğim es geçtiğim bir çok noktayı yakaladım, yararlandım.Gereken yerlerde(sınıf içi-ders arası -dost yemeği vb.) ifade ettim kayak gösterdim elbet.Teşekkürler
Sevgiler
Dip not:Sanırım pek akıllı değilim :) Hala aynı cevapları verdiğim oluyor :) Güzel olan aaa nidaları ve kaynak gösterimi sonrası yüz ifadesi.(Alay-aşağılama anlamında değil tabii.) İşte hazır bir açık kapısı olan beyin diyorum :)
Mesaj alınmıştır ;) Bilgi güçtür, hem kuvvet hem de elde edilmesi uğraşı ister anlamında :) Bilginin serbest dolaşımını savunurum daima, ama tek bir şartı vardır bu prensibimin; "doğru ellerde".
Bilgiyi yanlış insanlara aktarmanın kötü tarafları ise:
1- vakit kaybıdır.
2- Ulaşması gereken noktaya gelinceye kadar yoğaltılmamalı - yoz olmamasıdır.
*yoz:
Doğada olduğu gibi kalarak işlenmemiş olan.
Kaba, adi, bayağı.
*yoğaltmak:
Kullanarak, harcayarak yok etmek, bitirmek, yoğaltmak
Güçsüzleştirmek, bezdirmek.
Yürüyerek aşmak, bitirmek
Yani değeri varken kullanılmalı ve yenileri ile sentezlenerek yoğaltılmalı.
İşin garibi, facebooka bakın, 1 saatte önünüzden geçen akışın içinde binyılların birikimi ve bilgisi var. Yüzlerce yılın çalışma ürünleri - bilgisi fişek gibi geliyor ve gidiyor. Ama hiç bir kıymeti yok. Bu yüzden bilgi doğru ellerde ama serbestçe dolaşmalıdır :)
Okulda iken hocam - ustam ve dostumun çok güzel bir sözü vardı:
"Sır yoktur, 10.000 saatlik çalışma vardır".
Ben ömrümün 10.000 saatini bir ilke veya ideale harcıyacağım; ama birileri sadece aynalı afilli görüdüğü için alelade bir resimin üzerine koyacak ve yayımlayacak. İşte bu durumda doğru kitlenin ulaşabilmesi için, doğru yerlere ekmek kırıntıları serpmek gerekiyor :)
Zatrn bu forumda olup bitenleri bas bas bağırsak ne farkımız kalırdı kediciklerden ;)
İşin garibi, facebooka bakın, 1 saatte önünüzden geçen akışın içinde binyılların birikimi ve bilgisi var. Yüzlerce yılın çalışma ürünleri - bilgisi fişek gibi geliyor ve gidiyor. Ama hiç bir kıymeti yok. Bu yüzden bilgi doğru ellerde ama serbestçe dolaşmalıdır :)
Okulda iken hocam - ustam ve dostumun çok güzel bir sözü vardı:
"Sır yoktur, 10.000 saatlik çalışma vardır".
Ben ömrümün 10.000 saatini bir ilke veya ideale harcıyacağım; ama birileri sadece aynalı afilli görüdüğü için alelade bir resimin üzerine koyacak ve yayımlayacak. İşte bu durumda doğru kitlenin ulaşabilmesi için, doğru yerlere ekmek kırıntıları serpmek gerekiyor :)
Zatrn bu forumda olup bitenleri bas bas bağırsak ne farkımız kalırdı kediciklerden ;)
Sayın nova
Teşekkür ederim.
Bence ayrıca düşünülmesi ve tartışılması gereken bir ayrı bir konuya parmak basmışsınız.Uygun bir zamanda konu olarak (açılmamışsa,daha denk gelmedim) tartışılmaya paylaşılmaya değer görüyorum.Ne dersiniz?
Sevgiler
Sayın nova
Teşekkür ederim.
Bence ayrıca düşünülmesi ve tartışılması gereken bir ayrı bir konuya parmak basmışsınız.Uygun bir zamanda konu olarak (açılmamışsa,daha denk gelmedim) tartışılmaya paylaşılmaya değer görüyorum.Ne dersiniz?
Sevgiler
Forum bunun için var, birbirimiz ile yaptığımız paylaşımlarımız sonucu ortaya çıkan yeni fikirleri paylaşmak-tartışmak :)
farketmez
05-06-2015, 18:51
Ben de bu siteyi çok seviyorum. yeri midir bilmiyorum ama bir eleştirim olacak forumla ilgili.
Bu tarz forumlarda rütbeli üye,kıdemli üye,özel üye nevinden ünvanlar vardır hepimizin bildiği üzere. bunlar sembolik şeyler bunu biliyorum. bu konuda çığırtkanlık yapmak değil amacım. ama ben bunlara karşıyım. ayrıcalıklı bir zümre, sembolikte olsa bir sınıf yaratılmamalı diye düşünüyorum bu tarz paylaşım ortamlarında..
yönetici ve üye olarak iki ana ünvan olmalı. editör,moderatör gibi görev belirten ünvanlar dışında bir ünvan olmamalı diye düşünüyorum. yanlış düşünüyor olabilirim. bu düşüncem ile ilgili eleştirilere açığım. :)
spartacus
05-06-2015, 21:05
Sevgili farketmez
Ünvansız olanlar öncelikle Yöneticilerdir bizde :) Biz ünvan kabul etmiyoruz. Moderatörler de sadece Moderator yazar sebebi de üyeler bilsin bir sorunda muhatap olabilsin diye, mesela hiç bir YK(Yönetim Kurulu9 üyesinin ismi altında bir ünvan geçmez, mesela benim ismim örnek...
Dediğiniz ise 2 tane;
Kıdemli Üyelik
Bu Ünvan değil özünde...
Evvelce Disiplin Kurulumuzda vardı ve "Kıdemli Üyeler" ancak kurulun kararıyla değerlendirmeye alınabilirdi, yani bir moderatör bireysel hareket edemezdi... O zamanlardan kalma ve bir oto gereklilikten doğmuştu, şimdi ise geriye dönük kaldırmamız mümkün değil. Mesele Kurul'un işlememesi...
Bir diğeride Dinlerden özgürlük grubudur ki bu grupda 2 biçimde, hem teknik hem de sosyal sebepler yani kişisel değil temsilen bir ifade. Dileyen katılabilir, ama dinlerden özgür olması ve ırkçı olmaması da şart idi, artık orası da pek faal değil ve Genel Yönetimde oradaki üyeler söz sahibi olabiliyordu ve ilgili değerlendirme başlıklarıda tabiki üyelerin görmediği sadec grup üyelerinin gördüğü konular oluyordu... Haliyle üyelerin altında yazıyor çünkü Dinlerden Özgürlük Grubu forumlarını normal üyeler göremiyor...
Rütbe değil, onbaşı, çavuş tarzlı kişisel temsil içermiyor... Çoğu zaman bize karşı art niyet olarak bazı şeylerde kullanıldı, mesela tartışmada muhatap sıkışınca birde sen Admin olacaksın vb demiştir, özünde bu tür girişimler, muhatabı düşünsel ve fikri olarak eleştiremeyen insanalrın, şahsi olarak çökertme tutumudur ki, safsata kalsmanında bir davranıştır...
Halbuki foruma mesaj yazma ve düşünce, fikir ifade edebilmek hakkı ÜYELİK hakkıyla gelir.. Bir moderatör bir konuya dahil olmuşsa bu hakkı üyelikle kazandı, üyelik hakkını kullanıyor demektir, yani ünvan gibi gözüken bir iki temsilin burada hak temelli bir geçerliliği yok, kişi Yönetim kurulu üyesi bile olsa, alakası yok, forumalra ancak üyelik vasfıyla dahil olabilir, kim olursa olsun...
farketmez
05-06-2015, 21:55
Cevap için teşekkür ederim :)