Orijinalini görmek için tıklayınız : Kurtuluş Savaşında Neden Kurtulundu?
Jolly Jocker
02-09-2014, 07:37
http://www.sendika.org/2014/09/gecmis-zafer-bayraminiz-kutlu-olsun-firat-bayram/
yaban adami
02-09-2014, 15:56
kurtuluş savaşı, galip devletlerin sevr antlaşmasıyla türk ulusunu anadolu topraklarından def etme projesine karşı girilmiş ulusal bir mücadeledir, diye yazılır çizilir kimi kaynaklarda, ihtiyatlı durmakla birlikte ben de öyle bilir, inanırdım. yazıda sevr'in kurtuluş savaşına tepki olarak öne sürüldüğü söyleniyor. bu kafama takıldı.
Anadolu gayrımüslimleri ‘temizlendi’ de ne oldu, başımız göğe mi erdi peki?
iyi de, anadoludaki gayri müslim halkların başından beri ayrılıkçı talepleri yok muydu zaten? böyle bir savaş yürütülmese değişen bir şey olacak mıydı?
kurtuluş savaşındaki temel çelişkinin müslim-gayri müslim karşıtlığı olduğu söyleniyor. aksine, bu konuda genelde bir türklük, türk milleti vurgusu vardır. kurtuluş savaşı, ümmetçi bir hareketten ziyade, ulusçu, milletin bağımsızlığı adına verilen bir savaştır diye anlatılagelir.
Evet, bu konuda çok şeyler yazılıp çiziliyor.
Bir de şurdan bakınız, lütfen: Peki, Lenin neden destekledi Kemalistleri?
Makalede geçen bu soru zurnanın zırt dediği yerdir ama yanlış sorulmuştur; "Kemalistler"e değil, "Türk milletine olacaktı.
Bilindiği gibi, bu destek her yerde, özellikle okullarda dile getirilmez.
Bana göre, eğer Lenin'in silah desteği olmasaydı, bizim Kurtuluş Savaşı'nı kazanmamız zor gibi bir şeydi.
Yalnız, bu konuda 80'lerde TRT'de gösterilen "Kurtuluş" dizisinden bir sahne hiç aklımdan çıkmamış olacak ki hala hatırlar ve Ruslar'a büyük bir sevgi beslerim: Bizimkilerden biri Moskova'ya gittiğinde orada bir Rus büyükelçisi (galiba, Arolat idi) tarafından karşılanır ve bizimki ona, "Çekinmeyin, biz halden anlarız!" diyerek çekincesini dile getirir. İşte bu sözden hareketle Ruslar bize silah yardımı yapma kararını alırlar.
Bana göre, sırf bu olay nedeniyle bile olsa Lenin'i biz Türk halkına yaptığı yardımlardan dolayı unutmamız mümkün değil!
Lenin babasının hayrına yapmadı yardımı, tarihsel akışa yukarıdan bakalım birazcık :)
Çıkıpta kimse düşünmüyor, çarlık rusyası nasıl yıkıldı diye? O dünemde yönetim, ingiltere ve daha bir çok avrupa ülkesinin savaş bakanlıklarından gizli gizli yardım isterler ve bu devletler kendilerine muhtaç olan çarlık rusyasına "zaten çantada keklik" gözü ile bakarlar. Uçsuz bucaksız bir çarlık rusyası..
O dönemde düşman ve emperyalist kuvvetler Çanakkale boğazından filolarını geçiremediğinden dolayı çarlık rusyasına destek gidemedi. Bu sayede bolşevik devrimi gerçekleşebildi.
Bunun çok iyi farkında olan Rusya ve Türki devletler ciddi miktarda yardım göndermişlerdir, hem kurtuluş savaşından önce hem de sonrasında.
Tarihlere bakın yeterli. 1917
Bu arada Rusya, Türki devletlerden toplanan yardımların ciddi bir kısmını da makaslamıştır ;)
Hala aynı hikaye başka şekilde ilerliyor. Hedef Türkiye değil, Rusya idi..
bkz: Rusyanın karadenizi kontrol altında tutması, Ukraynaya karşı olan tutumu, AB nin ukraynaya yaptığı yardımlar ve karşılıkları vs.. vs..
Neyse hikaye uzun, Çanakkale savaşı ciddi anlamda emperyalizme vurulmuş bir darbedir.
Kısaca Lenin, Atatürk ve Çanakkaledeki askerleri; Rus halkına yaptığı yardımlardan dolayı asla unutmamıştır (-ki) Rusyada hala bu durumun farkında olan yaşlı insanlar var, genç nesiller biraz daha yabancısı konunun.
Olaya bir de bu gözle bakalım ;)
Felâsife
03-09-2014, 12:55
Lenin babasının hayrına yapmadı yardımı, tarihsel akışa yukarıdan bakalım birazcık :)
Çıkıpta kimse düşünmüyor, çarlık rusyası nasıl yıkıldı diye? O dünemde yönetim, ingiltere ve daha bir çok avrupa ülkesinin savaş bakanlıklarından gizli gizli yardım isterler ve bu devletler kendilerine muhtaç olan çarlık rusyasına "zaten çantada keklik" gözü ile bakarlar. Uçsuz bucaksız bir çarlık rusyası..
O dönemde düşman ve emperyalist kuvvetler Çanakkale boğazından filolarını geçiremediğinden dolayı çarlık rusyasına destek gidemedi. Bu sayede bolşevik devrimi gerçekleşebildi.
Teşekkürler.
Geçenlerde Netgeo da seyrettiğim yabancı bir belgeselde de bu konunun altı aynen dediğiniz gibi çizilmişti, açlık ve sefaletten kaynayan Çarlığa boğazlardan yardım gitmeyince, devrim gerçekleşiyor, daha doğrusu halk artık açlık ve sefalete dayanamıyor.
Bu arada İngilizler ve Çarlık arasında ki yazışmalar filanda belgelenmişti, diğer yandan Çar ailesi tutuklanıp şato gibi bir yere hapsedilince, İngilizler hususi casuslar gönderiyorlar, acaba aileyi kurtabilirmiyiz diye, ama onların sundukları raporlara göre bunun imkansızlığından, çok kan döküleceğinden filan söylenince vaz geçiyorlar.
Aile tabiki bir odada kurşunlanarak öldürülüyor, yakılıyor ve gömülüyor.
Sonra bu cesetlere ulaşılmıştı, otopsiler, dna filan derken iki çocuk cesetinin kayıp olması üzerinde de epey beyin fırtınası da yapılmıştı.
Bunun çok iyi farkında olan Rusya ve Türki devletler ciddi miktarda yardım göndermişlerdir, hem kurtuluş savaşından önce hem de sonrasında.
Nete şöyle bir baktımda hakikaten öyle böyle değil, heleki o günlerin Türkiye'si için hiçte azımsanamaz rakamlar.
Sovyet resmi verilerine göre Kurtuluş Savaşı döneminde Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı askeri ve nakit yardımlar:
39.000 tüfek,
327 makineli tüfek,
54 top,
63 milyon fişek,
147.000 top mermisi vs.,
2 avcı botu,
Doğu sınırlarından eski Rus ordusunun bıraktığı askeri malzemeler,
Ankara’da iki barut fabrikasının kurulmasına yardım,
Fişek fabrikası için gerekli teçhizat ve hammadde sağlama,
200 kilo külçe altın
100.000 altın Ruble (kimsesiz gazi çocukları için yetimhane kurulması amacıyla)
20.000 Lira (basımevi ve sinema teçhizatı alımı için)
10 milyon altın Ruble
karşılıklı fayda tezini öne sürenler karşılıklı fayda olsun olmasın bunlar olmasa kurtuluş savaşı kazanılamayabilirdi ve tarih çok farklı ilerleyebilirdi
Hala aynı hikaye başka şekilde ilerliyor. Hedef Türkiye değil, Rusya idi..
Türkiyeyi çiğneyip geçip, Rusyayı kurtarmak... ilginç :)
Neyse hikaye uzun, Çanakkale savaşı ciddi anlamda emperyalizme vurulmuş bir darbedir.
Eyvallah.
Kısaca Lenin, Atatürk ve Çanakkaledeki askerleri; Rus halkına yaptığı yardımlardan dolayı asla unutmamıştır (-ki) Rusyada hala bu durumun farkında olan yaşlı insanlar var, genç nesiller biraz daha yabancısı konunun.
Galiba biz daha öyleyiz.
Abi düşünsene, Rusyanın sahip olduğu toparakları ve yer altı kaynaklarını. Bir de bunlara iş gücü olarak köleliği ve sömürgeciliği de ekleyince ülkemiz, cidden çekirdek çitlembik :)
Bu arada Atatürk'ün nazilli basma fabrikası ile ilgili bir tv programı var, bulursam onun da linkini vereyim buradan.
Portakal verip basma fabrikasını kurmuşuz :) ama fabrika öyle böyle değil..
Atanın dediği gibi, "her fabrika bir kaledir".
eyvallah ;)
evrensel-insan
03-09-2014, 23:51
Kurtulus savasindaki ortak amac, Osmanli imparatorlugunun her turlu duzen ve sisteminden, o devrin "modasi olan" milliyetsiz, millet cikisi ile hedeflenen bir kurtulustur.
Burada Osmanli'daki o islamin hakimiyetini, ve de siniflanisini; "ilimli islam" adi altinda, pragmatic cikisi hedeflenen, milli butunluk adi altinda yapilan devrimlerle ve milli vesayet devlet yapisini kurmak ile kurtulunmustur.
Bu algisal ve bilgisel bir gozlemdir.
Herhangibir "din ya da milli taraftan bakilarak" bir yorum yapilmamistir.
Ustelik burada hedeflenen ve Anayasa'da adi gecen devlet niteliklerine de ulasilamamistir.
Cunku kurulan devlet, milli temelli ve agirlikli politik bir devlettir.
Lenin'in yardiminin ana sebebi, Lenin acisindan "kendi devrimini Anadolu'ya sicratabilmek ve Anadolunun emperyalist guclerin eline gecmemesini hedef almaktir."
Felâsife
04-09-2014, 00:06
Abi düşünsene, Rusyanın sahip olduüu toparakları ve yer altı kaynaklarını. Bir de bunlara iş gücü olarak köleliği ve sömürgeciliği de ekleyince ülkemiz, cidden çekirdek çitlembik :)
Tabii canım, akşam çıkıp sabah kahvaltısını falan filan yerde yaparız diye, kendinden o kadar da emin geldiler.
Neticede bitmiş gözüyle bakılan toprakları geçmek kolaydı..(tabii evdeki hesap çarşıya uymadı)
Bizi geçemeyince Rusyayı kaybettiler, dediğim gibi bunu belgeselde detaylıca anlattılardı.
Kurtlar vadisinde bir replik vardı, Karahanlı Kılıç'a bir mesele de işleri ters gidince "Hesapları tesadüfler bozuyor Kılıç" demişti.
Bu arada Atatürk'ün nazilli basma fabrikası ile ilgili bir tv programı var, bulursam onun da linkini vereyim buradan.
Portakal verip basma fabrikasını kurmuşuz :) ama fabrika öyle böyle değil..
Atanın dediği gibi, "her fabrika bir kaledir".
eyvallah ;)
Memnun olurum, genelde bu tip hikayeleri seviyorum, mesela Tütün ile öyle şeylerde var ki geçmiş çok enteresanmış, o kesin, en son burada ki (http://turkbilimi.com/?p=15537) meseleyi okumuştum..
Devrim arabasını biliyordumda, kara trenleri bilmiyordum, o da 1961 de araba ile birlikte sonlandırılmış.
'Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama Doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz' gibide bir yaramız var maalesef.
Köy enstitüleri, Devrim arabamız, Kara trenimiz, Hür-Kuş ve uçaklarımız, Zeytin yağımız...
yüreğimde yaradır..
İşin garip tarafı, hazırda bulunan 2. araba yürütülmüştür; ama hiç bir gazete yazmaya tenezzül etmemiştir.
Sonuçta, o zaman da satılıklardı şimdi de satılıklar.. NED isimli ikincil bir dernek var, abd menşeili. Sizden araştırmanızı rica ederim, 1960 yılındaki "20 yıllık faaliyet raporu" nu okuduktan sonra pek umudum kalmamıştır. Web de bolca yazar 82-83 gibi kurulduğu. İşin aslı 75 yıllıktır, kaynağı eklerim buraya.
Bu daha da üzücüdür..
Köy enstitüleri, Devrim arabamız, Kara trenimiz, Hür-Kuş ve uçaklarımız, Zeytin yağımız...
yüreğimde yaradır..
İşin garip tarafı, hazırda bulunan 2. araba yürütülmüştür; ama hiç bir gazete yazmaya tenezzül etmemiştir.
Sonuçta, o zaman da satılıklardı şimdi de satılıklar.. NED isimli ikincil bir dernek var, abd menşeili. Sizden araştırmanızı rica ederim, 1960 yılındaki "20 yıllık faaliyet raporu" nu okuduktan sonra pek umudum kalmamıştır. Web de bolca yazar 82-83 gibi kurulduğu. İşin aslı 75 yıllıktır, kaynağı eklerim buraya.
Bu daha da üzücüdür..
Selam
Bu dernek kaçtır karşıma çıkıyor yeterli bilgiyi elde edemedim(tam sentezleyemedim)
İsterim ben de
Sevgiler
Selam
Bu dernek kaçtır karşıma çıkıyor yeterli bilgiyi elde edemedim(tam sentezleyemedim)
İsterim ben de
Sevgiler
Tez zamanda.
spartacus
04-09-2014, 02:14
Türkiyeyi çiğneyip geçip, Rusyayı kurtarmak... ilginç :)
Eyvallah.
Galiba biz daha öyleyiz.
Hayır Osmanlı'yı. Ki zaten çiğnenmiş ve geçilmişti.... Unutmadan Anadolu'da zaten bir kurtuluş savaşı vardı... Zira 1.Dünya savaşı bu günkü savaşlar gibi değil, top-tüfek, hala piyade gücüne ve işgale bağlı bir savaştı. Her toplum böylesi savaşlara muazzam direnç gösteriyor...
Nedendir bilmem, hala insanlarımnızda -ki bilhassa Türkiye'nin kapitalist daha doğrusu taban yalayıcı sistemi gereği, önce Hitler Almanya'sının, sonra devşiren ABD'nin sosyalizm anti-propagandası(yeşil kuşağına kadar) o düzeyde resmi politika, resmi tarih halini almış ki anlamak güç.
Rusya'nın yıkılması Türkiye'nin o zamanlarda geleceği açısından bulunmaz bir fırsat sağladı, akabinde Sovyetlerin savaştan çekilmesi, yetmezmiş gibi Anadoludaki savaşa verdiği destek(-ki çarlık yıkıldığında zaten yerle bir olmuş ülkeydi Sovyetler), zaten çoktan bitmiş 1.Dünya savaşı sonrası paylaşım masasındaki emperyalist devletleri şoke etti, tavizkar olmak zorunda kaldılar. Yine de paylaşmadılar mı? Hindistan bile İngiliz sömürgesi, ortadoğu keza Fransa, İtalya, İngiltere gibi devletlere pay edilmedi mi?
Neyse uzatmayayım, o savaşın temeli zaten petrol savaşıydı, petrol kaynağına sahip coğrafyalarda zaten paylaşıldı. Türkiye ise lebette bir çok yer altı ve üstü kaynağı ile beraber stratejik öneme sahipti, birincisi boğazlar, ikincisi Akdeniz-Karadeniz, Dicle-Fırat............ Neyse;
Sovyetlerin kuruluşu ve savaş karşısında aldıkları tutum hafife alınabilir bir davranış dğil, vurun abalıya daha büyük bir kar getirirdi, kaldı ki zaten doğu Rus İşgalindeydi! Eğer Yıkılan Rusya'nın yerine kurulan kapitalist bir ülke olsa idi .....................................
Sosyalist siyasetinde bazı kaideleri var, örneğin özünde anti-emperyalist olmasa dahi işgallere, emperyalizme karşı verilen savaş ve mücadeleler desteklenir...
Öve, öve bitirilmeyen Türkiye ise Irak'ın canına okudu, yerle bir edilmesi için olanaklarını sonuna kadar sundu, Suriye'de ite, kopuğa silah verip terör estirilmesi için elinden geleni yaptı, Somali yahu, Somali için bile, sömürülecek neyi kaldıysa hoş görünme adı altında sermaye göçü yapmaya kalktı, ülkesinde bir dolu gizli, açık Aerikan üssü kurdurttu, hatta SSCB ye karşı ABD nin nükleer başlıklı füzelerini bile topraklarında konuşlandırdı, yaptı da, yeşil kuşak artığı alınlarından tek damla ter akmamış sidikliler para babası haline geldi..... Kapitalizmin en vahşi yanı-yönü Türkiye ile bir daha ayağa kalktı......................
Ne diyeyim, keşke kurtulmuş olsaydık... Ama, ama, ama, ya da msülümanların mecazi demeleri gibi, evirip, çevirmeleri gibi-benzer alakasız sözler... alacağım cevap belli :)
Abi zaten sıkıntı da orda, kurtulamadık :) Savaşı verildi ama kurtuluş olmadı.
evrensel-insan
04-09-2014, 02:39
Sonucta Osmanli'dan bile kurtulanamadiginin en guzel kaniti; bugun ulke ve toplumunun getirildigi konumdur.
Ayrica kurtulus savasi, Osmanli'dan kurtulus olarak zaten emperyalist guclerin istemine de uygun oldugundan, ortada isgal eden gucler ile bir celiski de yoktur.
Savasin nedeni, Yunanlilarin kendi politik cikarlari temelinde Anadolu'yu ele gecirmek istemeleridir.
Zaten emperyalist gucler bastaorta dogu olmak uzere; isgal etmemisler ve oralarda devletlerin kurulmasina izin vermislerdir.
Dolayisi ile buyuk bir ihtimalle, kurtulus savasi verilmemis olsa idi; bugun bu topraklarda gene bir devlet olacakti.
Belki Lozan yerine, Sevr uygulanacakti. Ama sonucta yine oyle ya da boyle, ogunun sartlarinda ve de modasinda bir milliyetsiz ve "ilimli islam" olan bir devlet olusacakti.
Felâsife
04-09-2014, 12:37
Ne diyeyim, keşke kurtulmuş olsaydık... Ama, ama, ama, ...
Abi zaten sıkıntı da orda, kurtulamadık :) Savaşı verildi ama kurtuluş olmadı.
Yani, kurtulduk demek için anca başımızı kuma gömmemiz lazım ki o zamanda kı*ımız dışarda kalır, bugün kurtulduk diyenlerin durumu bundan farklı değil neticede.
Adamlar 1.dünya savaşında bizi dümdüz etmişler, bir güzel budamışlar.
Osmanlıyı yıkıp amaçlarına, antlaşmalarını yapıp sömürgelerine, kanunlarını getirtip emellerine, her türlü ulaşmışlar.
Yunanı yenince kaç toprağımızı geri almışız ki? adamlar zaten masaüstünde kıyımız olan ne kadar ada varsa almışlar evvelinde.
Yunan, en son Trakyanın tamamına göz koyupta, onada ağzı sulanınca İngilizlerden yardım istiyorlar, Çörçılda "Biz Türklerden alacağımızı aldık, daha fazlasını alamayız, hakkına razı ol" desede, Yunan durmuyor tabii.
Sonuçta yendiğimiz Yunandır, 7 düvel değildir, ama bu olay güzel reklam edildiği için insanımız "Kurtuluş" halüsülasyonları yaşayabiliyor.
Ezik bir toplumuz,
Ne uzaya bir şey gönderebilmişiz, ne nükleer çalışma yapabilmişiz, ne ilim ne bilim, ne ar-ge, ne eğitim, ...
Geriye bir siyaset kalıyor ki oda yarım yamalak, ayar çekile çekile artık o da ayar tutmaz olmuştur.
Hasılı başarı eksikliğimizi, gene kendi ürettiğimiz sanal başarılar ile telafi ediyoruz..
Felâsife
04-09-2014, 13:49
Bu arada tütünle ilgili olarak alttaki yazıda da tarihsel oldukça ilginç bilgiler var.
Tütün üzerinden de az fırtınalar kopmamış, batı bununla da bayağı bir sömürmüş halkları.
Yazı biraz uzunca olsada Metin boşnak 'ın akıcı tarzı bir çırpıda okumaya yetecektir.
* Tütün, Sömürge, Bağımsızlık ve Başkaldırıya Dair (https://groups.yahoo.com/neo/groups/ISTISARE1/conversations/topics/4935)
MİLLET olamayan milletler yok olmaya mahkumdurlar.. Atatürk ün yapmak istediği Türkleri MİLLET yapmaktı ama olmadı. beceremedi.. sebebide alışmadık götte don durmaz
MİLLET olamayan milletler yok olmaya mahkumdurlar.. Atatürk ün yapmak istediği Türkleri MİLLET yapmaktı ama olmadı. beceremedi.. sebebide alışmadık götte don durmaz
Kesinlikle haklısın ve altına imzamı atarım.
Adolf Hitler'in dediği gibi, peki asıl sorun ne?
Bence, asıl sorun, tarihi iyi bilmemekten ve onun getirdiklerinin farkına varamamaktır.
Bilirsiniz, ilk Sovyet film yapımcıları çektikleri siyah-beyaz filmlerde ilkin Rus Tarihi'ni anlatmayı tercih etmişler. Örneğin, Einsenstein'ın Alexander Nevski, Potemkin Zırhlısı, 1917 Kızıl Ekim vs. filmleri bu konuda başat yapımlardır.
Bu filmleri seyretmeden Rus Tarihi, dolayısıyla kendi tarihimizi anlamamız mümkün değildir. Örneğin, Boğazlar'dan zırhlıların geçememesi nedeniyle Rus Çarlığı'na yardım ulaştırılamaması ve akabinde yakılması, ardından da Rus halkının kıtlıktan kırılmasından mı söz ediyorsunuz; size "Potemkin Zırhlısı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Potemkin_Z%C4%B1rhl%C4%B1s%C4%B1_(film))" filmini öneririm.
Önce bu filmleri seyredin, ondan sonra konuşalım.
selam
Sevgili arkadaşlar
Bu konuda yazılanları zevkle okuyorum.Herkesin asıl olan tarihi bilmesi ve yorum yapması muhteşem olmuş.Realite ve sentez tam olmuş.
Sevgiler
yucemanitu
12-09-2014, 22:49
Ermeniler ve Ermeni olaylarıyla ilgili pek çok kaynak var. Ermeni olaylarını araştırırken sıkıntı pek çekilmez ama şu Rumlar Anadolu'dan nasıl temizlendi onu anlatan bir şey yok ya da ben bir türlü bulamadım. İşin tuhafı Rumlar'ın yok edilişi daha uzun sürmüş, daha planlı olmuş hatta Ermenileri yok etmekten de daha zor olmuş anladığım kadarıyla (Söz gelimi 50'lerde sermayeyi elinde tutan Ermeniler yoktu ama Rumlar T.C. deki burjuvazinin hatırı sayılır bir kısmıydı.) Uzun lafın kısası bunu neden ve nasıl yaptıklarını öğrenmek istiyorum. İnternet kaynağı ya da kitap fark etmez 20. yy.ın başından itibaren Rumların Türkiye'den nasıl kovulduğunu anlatan bir kaynak önerecek olan var mı?
Kaynagi arastirmadim, buada aradiginiz var gibi.
http://devrimcikaradeniz.com/2014/08/18/19-mayis-1919da-bizi-kimden-kurtardiniz/
evrensel-insan
13-09-2014, 04:24
Ermeniler ve Ermeni olaylarıyla ilgili pek çok kaynak var. Ermeni olaylarını araştırırken sıkıntı pek çekilmez ama şu Rumlar Anadolu'dan nasıl temizlendi onu anlatan bir şey yok ya da ben bir türlü bulamadım. İşin tuhafı Rumlar'ın yok edilişi daha uzun sürmüş, daha planlı olmuş hatta Ermenileri yok etmekten de daha zor olmuş anladığım kadarıyla (Söz gelimi 50'lerde sermayeyi elinde tutan Ermeniler yoktu ama Rumlar T.C. deki burjuvazinin hatırı sayılır bir kısmıydı.) Uzun lafın kısası bunu neden ve nasıl yaptıklarını öğrenmek istiyorum. İnternet kaynağı ya da kitap fark etmez 20. yy.ın başından itibaren Rumların Türkiye'den nasıl kovulduğunu anlatan bir kaynak önerecek olan var mı?
Buraya da bir goz at.
http://yorgodemir.blogspot.co.uk/2012/02/gokceada-bozcaada-rumlardan-nasl.html
http://www.aktifhaber.com/kurtulus-savasi-icin-rumlara-etnik-temizlik-dedi-mi-719945h.htm
http://tr.wikipedia.org/wiki/Rum_K%C4%B1r%C4%B1m%C4%B1
http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-17/kurtulus-savasinda-trabzona-yonelik-ermeni-rum-tehdidi
http://www.ozgurluk.info/kitaplik/webarsiv/kurtulus/eskisayilar/b-yolunda21/ogrenelim.htm
http://cerideimulkiye.com/?p=37193
yucemanitu
13-09-2014, 12:43
Vartor amcam ve Evrensel hocama teşekkür ediyorum bunlara bakmaya başlayacağım. Bir de başlık sahibi joker katkıda bulunursa memenun olacağım ne kadar çok çeşit o kadar çok bilgi, ne kadar çok bilgi o kadar çok iyi.