PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Laikliğin beşiğinde Türban, Haç ve Kippa ve Türkiye.

upuaut
25-09-2014, 19:03
TARİH, 17 Aralık 2003; Saat, 16.30; Yer, Elysee Sarayı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, hükümet üyeleri, din adamları, eğitimciler ve laiklik komisyonu üyeleri önünde tarihi kararını açıklıyor:

"Dini bağlılıkları açıkça gösteren sembollerin takılması, kamu okullarında yasak olmalıdır. Bunun için bir yasa gereklidir, laiklik cumhuriyetin en büyük kazanımlarından biridir. Bu, toplumsal ahengin ve ulusal bağlılığın oluşumunda önemli rol oynamaktadır, zayıflatılmasına izin veremeyiz. Türban, İslami örtü, buna ne ad verirseniz verin, kippa ya da büyük boyutlardaki haç, bunların devlet okullarında yeri yoktur. Devlet okulları laik kalacaktır. Bunun için de bir yasa gereklidir."

Chirac, bu sözleri söyleyerek parlamentoda "Laiklik Kanunu" hazırlanmasına yeşil ışık yakarken, hararetli bir tartışmayı da ateşledi. Aslında Chirac'a bu kararı almasına neden olay, 11 Eylül 2001'deki saldırılar sonucunda Amerika'dan başlayan ve tüm dünyaya yayılan İslam hanesine yazılmış zaferin getirdiği sarhoşluktur. Chirac, bu yüzden, bu sarhoşluğun daha önceden okullardaki haç-kippa ve özellikle aynı tolerans altında değerlendirilen türbanın giderek siyasallaşmasının 1789 Fransız İhtilali'nde kabul edilen "Laiklik" ilkesine zarar vermeye başladığını görmüş ve okullardaki dini sembollerin kullanılması ilişkin toleransı sıfırlamıştır.

Burada Fransız devlet okullarında Haç ve kippanın yasaklanmasının nedeninin, aynı toleransa sahip türbanın yasaklanması olduğuna dikkat ediniz. Yani gerçekte, yasak türbana konuluyor ve Haç-Kippa'nın da bu bağlamda değerlendirilerek türbana dayanak olmasın isteniyor. Yoksa, Fransızların Haç ve Kippa ile bir sorunu yok. Yani kippa devlet okullarında absorbe edilmiş ama türban edilememiştir.

Türkiye'de ise türban hamlesi, AİHM'in zorunlu din dersi aleyhine aldığı karara bir meydan okuma olarak görünür. Çünkü türban hamlesi yerelde bir ihtiyaçtan dolayı değil, küreselde bir meydan okuma olarak karşımıza çıkar.

Buyrun, bu kısa ama çarpıcı girişten sonra tartışmaya başlayabiliriz!

Neva
26-09-2014, 00:10
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26125

Dialectics
26-09-2014, 08:31
Benim de gözlemlediğim Avrupalılar, müslümanların giyim tarzları ile "ben müslümanım" diye adeta bas bas bağırarak gezmelerini hoş görmüyorlar. Neticede onlardaki "herkesin dini kendine" anlayışı, İslâm aleminde olduğundan çok daha oturmuş durumda. Müslümanların türbanlar ile çarşaflar ile yani aslında bir takım dini kıyafetler ile her yere girip çıkmaları, "evet işte ben bir müslümanım, Allah'a inanıyorum"u sürekli bu şekilde ilan etmeye çalışmaları işin doğrusu başka bir takım inanç sahiplerine de kendi inançsal giyim tarzlarını her yerde uygulamaları hakkını vermez mi?

Meselâ Türkiye'de türban serbest bırakıldı, Yahudi hahamlarda örneğin kendi dini kıyafetleri ile okullara gidip, kamuda çalışabilir mi? Ya da çevreci bir kuruluşun mensupları çıplak gezebilir mi, hintliler burka ile heryere girip çıkabilir mi?

Türban konusu ile ilgili olarak ise benim bir diğer gözlemim, her geçen gün artan sayıda çarşafa ya da türbana giren kadın var. Etrafıma baktığımda ve geçmiş yıllara göre kıyasladığımda çok ciddi bir artış gözlemliyorum, her geçen gün de artıyor...

Engse Hohol
09-05-2017, 20:27
Akp'nin dayattığı siyasal islam, gerçek islamın yapısını dejenere ediyor, islamı yozlaştırıyor aslında. Bügün Eminönü yeni cami'de başı açık, türbansız, mini etekli kadınların kıldıkları namaz belki göstermelikti, ama birkaç yıl sonra, islamın ictihad yönüne ufak da olsa meğil verdirebilir o mini etekli namaz kılan kadınlar. Gelecekte siyasi ortam uygunsa Diyanet buna cevaz verebilir. Fakat diyanet olur verse bile sırat köprüsünden mini etekli namaz kılan kadınlar nasıl geçecekler? Mini etek ile sırat köprüsünden geçilmez. Tayyip'in oksimoron siyasi manevraları, akp tabanlı islam ümmetini ikilemlere sokuyor ve kalıcı olarak değişime uğruyorlar.

https://lh3.googleusercontent.com/-Rv4BzBitwVA/WRH6nPeEFNI/AAAAAAAALC0/DhbjLUWLvSI31mrEiQS1i5xpwgLaocSPQCL0B/w480-d-h496-p-rw/vus914.jpg