PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BOP Yerine Orta Dogu Halklar Birligi

evrensel-insan
09-10-2014, 11:36
Bir dusuncemi sizlerle paylasmak istiyorum.

Bu benim beyin duzeyimin icinde bulundugumuz cag ve bu cagin geldigi ve getirdigi duzey Adina bir dusuncedir.

Bilindigi gibi, Osmali devrinde, Turkiye ve O.Dogu halklar olarak bolgesel birliktelikler yasiyordu. Bu birliktelikler etik temelde hem dini/mezhepsel hem de milli/etnik birlikteliklerdi.

Ornek olarak; turkler, kurdler, aleviler, sunniler, turkmenler.

Osmanli savasi kaybedince ve Turkiye ve O.Dogu sekillendirilirken cizilen sinirlar aslinda bunu hic dikkate almadilar. Bilhassa Turkiye, Iran, Irak ve Suriye sinirlari cizilirken, bu birliktelikler ayni "Berlin duvari" gibi bolundu.

Ayni aileden suleleden kisiler, bu sinirlar yuzunden birbirlerinden ayrilmak zorunda kaldilar.

Bugunku O.Dogu'nun geldigi durumda, bu bilinc ve farkindalik olarak daha da belirlendi.

Mesela Kobani yerlesim merkezindeki cogu kisinin, karsisindaki Turkiye sinirinda akrabalari var. Bu butun 900 k.m ve Iran siniri icin de gecerli

Benim dusuncem, evrensel-hukuk insan haklari ve hak ve ozgurlukler acisindan bir cesit yaratilacak "diplomatic birlik" yani bu ulkerler arasi sinir andlasmalari ile bu ulkelerde yasayan akrabalarin yakinlarinin biri biri ile gorusebilme kolayliginin saglanmasi.

Bir cesit "Avrupa Birligi" pasaport kontrolunun ortadan kalkmasi ve sanki ayni ulke de yasiyorlarmis gibi, biribirleri ile gorusebilmeleri.

Bu dusunce de BOP'taki gibi, ne petrolvari ekonomik bir cikar, ne mikroatrimcilik gibi politik bir cikar, ne yonetim/yonlendirim ve kullanim gibi iktidar cikari, ne de bir stratejik cikar yok.

Sadece insani olarak bolgede yasayan ve ayni etik degerleri paylasan ve akraba olan halklarin evrensel hukuk insan haklari temelindeki iliski hak ve ozgurlugu soz konusu.

Umarim dusuncem algilanmistir, daha fazla detaya girmeden.

Sizler bu konuda ne dusunuyorsunuz.

Ben aslinda pratikte her beyni calisanin ve cagdas olmak isteyenin, butun bu olanlardan bu dusunceyi algilayabilecegini dusunuyorum.

Aslinda batinin da halklarinin bu temelde dusunce uretmesi ve birlesmesi, bu dusunceye destek verecek.

Tabi butun bunlarin saglanabilmesi her bir butunlugun parcasi olan ulkenin durumu algi bilinc duzeyleri iktidarlari ve ulke yonetimleri farklilik gosteriyor.

Ayrica bu dusunceye sicak bakmalari da onlara bir suru cikar farklarinin kaybini getirecek.

Yalniz boyle bir dusunce mucadelesinin halklar arasindaki ortak ses verisinin yanki bulacagini ve duyulacagini dusunuyorum.

En azindan son uc gundur Turkiye de olanlar ve provakasyonlar, ISID, Hizbullah, PKK ve devlet polis/sivil provakasyonlari halklar icin sokaga cikan ve demokratik hakkini kullananlari bu provakatorlerden farkli kilacak.

Ne diyorsunuz?

bursali68
09-10-2014, 12:20
Merhaba,

Bunun başarılması hiç de kolay bir şey değil.Sonuçta hem etnik, hem milli, hem dini, hem de gelenekler açısından karma karışık bir bölgenin, serbest dolaşım sistemi tarzı bir sisteme geçebilmesi için o bölge toplumunun bilinç seviyesinin, ekonomik seviyesinin yükselmesi, birbirine yaklaşması gerek...Yani biraz hayal gibi geldi....Olması belki güzel olur, ancak mümkün olması imkansıza yakın diyebilirim.

Yasal olarak bölge ülkeleri karar alıp yapabilir, zorluktan kastım bu değil.

Sağlıcakla kalınız...

errata
09-10-2014, 12:45
Kürt kantonları denen bölgelerde YPG, PKK ve HPG gibi örgütler bu dediğin tipte yapılanmaya çalışıyorlar ki zaten, hem de senelerdir. Üstelik bu örgütlerin tamamı Abdullah Öcalan'ın hedeflerini izliyor.

Muhtemelen sen de tv'den hasbel kader kulağına çalınan verileri kendi bilinçsel aydınlanman sandın :)

evrensel-insan
09-10-2014, 17:40
Kürt kantonları denen bölgelerde YPG, PKK ve HPG gibi örgütler bu dediğin tipte yapılanmaya çalışıyorlar ki zaten, hem de senelerdir. Üstelik bu örgütlerin tamamı Abdullah Öcalan'ın hedeflerini izliyor.

Muhtemelen sen de tv'den hasbel kader kulağına çalınan verileri kendi bilinçsel aydınlanman sandın :)

Verdigin orneklerin benim dile getirdigim dusunce ile uzaktan yakindan ilgisi yok.

Demek sende kendi bilincin ile benim boyle dedigimi sandin. :)

Halk baskadir teror baskadir.

Terorun bu yapilanmasi kendi iktidar cikaridir.

Benim yazimda ise iktidarin olmadigini ozellikle belirttim.

O yuzden yazinin daha dikkatli okunmasini oneririm.

Yalniz istersen bu dusunceye bir cesit "acik toplum" diyebilirsin.

O da sadece sinirlarin birer engel olmamasi adina.

evrensel-insan
09-10-2014, 17:46
Merhaba,

Bunun başarılması hiç de kolay bir şey değil.Sonuçta hem etnik, hem milli, hem dini, hem de gelenekler açısından karma karışık bir bölgenin, serbest dolaşım sistemi tarzı bir sisteme geçebilmesi için o bölge toplumunun bilinç seviyesinin, ekonomik seviyesinin yükselmesi, birbirine yaklaşması gerek...Yani biraz hayal gibi geldi....Olması belki güzel olur, ancak mümkün olması imkansıza yakın diyebilirim.

Yasal olarak bölge ülkeleri karar alıp yapabilir, zorluktan kastım bu değil.

Sağlıcakla kalınız...

Onemli olan basarilmasinin kolayliigi zorlugu degildir. Icinde bulundugumuz cagda ve bulunan cografya da boyle bir algi ve bilincin algilanabilip algilanabilemeyecegidir.

Sunu unutmayalim ki, tarihsel ve yasam ve iliski olarak bu bolgeler her zaman cok seslilige hizmet etmis, her kim ki tarihte bunu tek seslilige indirgemeye calismis ve basaramamistir.

Yani, halk iktidarlardan bilinc ve yasam/iliski olarak cok ondedir. Yalniz bunun bilincine erisememistir. Erismis olsa zaten politik cikarin etik somurusune yuz vermez.

Yalniz kimse cikar olarak etik somuru uygulamasa da, cok sesli olarak bir arada yasar.

Bunu tarih her turlu baskinin geri tepmesinde onlarca kez gostermistir ve en son olarak ta Kobani orneginde gostermistir.

Sonucta halkin beyninde bilincalti yerlesmis ve otomatiklesmis bir mozaik yasam ve iliskisi zaten yer etmistir. Noksan olan, bunun bilincinin farkindaliga cikmasidir. Zaten bu cikmadigi icindir ki, her turlu etik deger mozayigi, bu cografya da politik cikarin en bas somurusu olmustur. Buna duygu somurusu ve bir farki digerine ustun/hakim kilma cabasinin politikasi da dahildir.

errata
09-10-2014, 19:15
Verdigin orneklerin benim dile getirdigim dusunce ile uzaktan yakindan ilgisi yok.

Demek sende kendi bilincin ile benim boyle dedigimi sandin. :)

Halk baskadir teror baskadir.

Terorun bu yapilanmasi kendi iktidar cikaridir.

Benim yazimda ise iktidarin olmadigini ozellikle belirttim.

O yuzden yazinin daha dikkatli okunmasini oneririm.

Yalniz istersen bu dusunceye bir cesit "acik toplum" diyebilirsin.

O da sadece sinirlarin birer engel olmamasi adina.

PKK'nın, YPG'nin Kürdistan bölgelerinde ne anlama geldiğini ve Kürt kantonlarında nasıl bir kitle örgütlenmesi olduğunu iyi araştır evrensel.

evrensel-insan
09-10-2014, 19:21
PKK'nın, YPG'nin Kürdistan bölgelerinde ne anlama geldiğini ve Kürt kantonlarında nasıl bir kitle örgütlenmesi olduğunu iyi araştır evrensel.

Ben terorun iyi niyetine inanmayacak kadar bilincliyim. Halkini dusunen terror hareketi yapmaz. Ayrica O.Dogu terorunun yaraticisi emperyalizmdir. Yani her turlu terorizm, BOP'un bir parcasidir.

Dolayisiyle buradaki konu kitleyi orgutlemek degil, kitleyi bilinclendirmek. Bunu da kitle ile birlikte yapmak.

Zaten bu yapilirsa, terorun ne anlama geldiginin, anlami da degisecektir.

errata
10-10-2014, 14:31
Yahu evrensel ben ne anlatıyorum sen ne anlatıyorsun.

http://civiroglu.net/rojava-toplumsal-sozlesmesi/

evrensel-insan
10-10-2014, 15:27

Sozlesme ile ilgili dusunceni belirtmemissin.

Katiliyor musun?

Katilmadigin yerler mi var?

Benim anlattigim gayet acik. Turkiye ve orta dogu'daki halklarin birligi ve iliskisi Adina sinirlarin engel olmamasi.

Birbirine akraba bu halklarin birbiri ile olan iliskilerinin kolaylastirilmasi.

Sorun nedir?

Ya da bunun bolge terror orgutleri ile bagi nedir?

Ya halk dostusun, ya da dusmani. Bunun ucuncu bir yolu yok.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=527253#post527253

errata
10-10-2014, 16:42
Yahu adam neyi kabul edemiyorsun veya anlamıyorsun?

Diyorum ki bahsettiğin "Orta Doğu Halklar Birliği" mantığında bir halk yapılanması PKK, YPG, YPJ eliyle Kürt kantonlarında kurulmuş.
Bu bölgelerde tek anayasa altında Kürt, Arap, Türkmen, Süryani ve Çeçen unsurlar birlikte yaşıyorlar.

Senin başlığında tartışmak hata idi ya neyse, okuyanlar istifade etsin.

evrensel-insan
10-10-2014, 16:48
Yahu adam neyi kabul edemiyorsun veya anlamıyorsun?

Diyorum ki bahsettiğin "Orta Doğu Halklar Birliği" mantığında bir halk yapılanması PKK, YPG, YPJ eliyle Kürt kantonlarında kurulmuş.
Bu bölgelerde tek anayasa altında Kürt, Arap, Türkmen, Süryani ve Çeçen unsurlar birlikte yaşıyorlar.

Seninle başlığında tartışmak hata idi ya neyse, okuyanlar istifade etsin.

Teror temelli ve teroristlerin eliyle kurulan yapilanma halk yapilanmasi degil; iktidar amacli halk somurusudur. Cunku kendi politik cikarlarini halka dayatirlar uymayanlara da diktatorluk uygularlar.

Yani halklardan yana degildir.

Benim le isteyen istedigi yerde tartisabilir.

bursali68
10-10-2014, 17:43
Onemli olan basarilmasinin kolayliigi zorlugu degildir. Icinde bulundugumuz cagda ve bulunan cografya da boyle bir algi ve bilincin algilanabilip algilanabilemeyecegidir.

Merhaba,

Bu bölge için bu algılamanın olabileceğinin çok da mümkün görünmediği düşüncesindeyim...

Teorikte belki güzel bir düşünce, ancak pratiğe geçmesi çok zor...

Sağlıcakla kalınız...

evrensel-insan
10-10-2014, 22:30
Merhaba,

Bu bölge için bu algılamanın olabileceğinin çok da mümkün görünmediği düşüncesindeyim...

Teorikte belki güzel bir düşünce, ancak pratiğe geçmesi çok zor...

Sağlıcakla kalınız...

Tabi ki, yalniz halka bu bilincin verildiginde ben; algilanacagini dusunuyorum. Cunku tarihler boyu boyle yasiyor ve her bunu cikari icin degistirmek isteyene de karsi koyuyor.

Tek sorun, bunu sadece tarihi birikiminin aliskanligi ile yapmasi. Yani bilinc noksanligi.

Sonucta bilincini kazandiginda, zaten degistirmek isteyen ve kendi tekligini dayatmak isteyenlere izin de vermez.

Şüpheci Dinsiz
13-10-2014, 03:52
Sevgili Kapitän,

Dip nottan okuduğum kadarıyla 6 Ocak 2014 tarihinde kabul edilmiş ve (kağıt üzerinde) etkileyici, demokratik, halkçı bir anayasa olmuş. Umarım daha da ilerletilir, bölgeye örnek oluşturur ve yüzyıllardır onun-bunun postalının, tankının, kılıcının, dininin, mezhebinin, dilinin altında ezilen halkların umudu olur.

Verdiğiniz link için teşekkürler.

Kendi adıma; çeşitli anayasal kurumların sınıf oluşturması, partiler, seçim gibi maddeleri okudukça tedirgin oldum. Bazı maddelerin "değiştirilemez" olması da ilerde sıkıntı olabilir, hoş "hak kaybına uğratılamaz" anlamında kullanılmış.
Gelişmeleri takip edeceğim.

--/--

Sanırım evrensel-insan, akraba halkların bulunduğu bölgede sınırların kaldırılması, bu halklara "bir tür özerklik" ve/veya "çok uluslu kimlik" kazandırılması gibi bir şeyden bahsediyor. Veya ben yanlış anladım.

Rojava Anayasasına bakılırsa, oluşturulmuş olan kanton sistemi bundan bir kaç adım ilerdedir.

YPG, Suriye hükümeti açısından bakıldığında bölücü terörist, kantonlar açısından bakılırsa kantonların koruyucu gücü, Türkiye hükümeti, ulusalcılar vesaireler açısından bakıldığında PKK'nın Suriye koludur.
İKİNCİ BÖLÜM

15. Madde:
a- Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) ulusal bir kurum olarak her üç kantonun güvenliğinden ve toprak savunmasından sorumludur. Halkın çıkarlarına hizmet eder ve halkın güvenliği ile çıkarlarını korur. YPG özsavunma ilkesine göre hareket eder, merkezi ordu ile ilişkilerini Yasama Meclisi’nin çıkardığı yasalar belirler. İç güvenliğe ve merkezi sisteme yönelik tehditlere karşı da sivil yönetimleri destekler. Emirlerini de Halk Savunma Birlikleri’nden (YPG) alır.

Sevgili evrensel-insan, YPG'nin terörist bir oluşum olduğunu düşünüyor olmalı ki, kantonlaşma, özerklik vs. oluşumların halk içinden çıkmasının, geçmişinin temiz (teröre bulaşmamış) olmasının daha doğru olacağını savunuyor.

Benim, YPG ve eylemleri hakkında -birilerinin önümüze koydukları dışında- derinlemesine bilgim yok. Ama son günlerde bazı düşünceler oluştu.

Kobane kuşatmasında diğer iki kantonda bulunan YPG güçlerinin Türkiye üzerinden Kobane'ye gitmek için koridor açmasını istediklerini, bazı açıklamalara göre söz verildiğini, bazı açıklamalara göre verilmediğini basından okuduk. Neticede bu koridorun açılmadığını da gördük.

Yine, bazı kanton yöneticilerinin basına yansıyan açıklamalarından, Türkiye'nin üç kantona Suriye hükümetine karşı ÖSO, El Nusra ve IŞİD ile birleşmesi için baskı yaptığını, bunun için Kobane'de olana bitene göz yumduğunu okuduk. Sanki Türkiye, kantonları IŞİD ile tehdit ediyor gibi (gibisi fazla). ABD de IŞİD'i bu sebeple -dostlar alışverişte görsün- tarzında bombalıyor. Belli ki, Kürt silahlı gücünü Esad'ın başına sarmak için -ılımlı muhalif (ne şaka ama)- olan ÖSO, El Nusra, IŞİD ile birleşmeye zorluyorlar.

Kantonların kendi anayasalarına, laikliğe bağlılığını (ki, "ancak laik gruplarla işbirliğine gireriz" diye net beyanları da olmuştur), ÖSO, El Nusra ve IŞİD gibi dinci, mezhepçi katillerden uzak duruşunu açıkça görüyoruz.

Kantonların savunma refleksleri, davranışları, açıklamaları, hedefleri kendi içinde tutarlı, anayasaları ile tutarlı, kendi halklarının hakları açısından tutarlı ve evrensel ilkelere uygun gözükmektedir.

Sevgiler

evrensel-insan
13-10-2014, 21:19
Sevgili evrensel-insan, YPG'nin terörist bir oluşum olduğunu düşünüyor olmalı ki, kantonlaşma, özerklik vs. oluşumların halk içinden çıkmasının, geçmişinin temiz (teröre bulaşmamış) olmasının daha doğru olacağını savunuyor.

Benim onerim, bir cesit sinirlardan gecisin kolaylastirilmasi ve "berlin duvarlarinin" kaldirilmasi.

Ayni "Avrupa Birligi" gibi halklar arasi gecis kolayligindan bahsediyorum.

Benim de bulundugu yerde orgutlenmis bir YPG orgutu hakkinda fazla bir bilgim yok. Yalniz adi terror ile aniliyor. Burada sadece halklarin cikari ve gecis kolayligi soz konusu. Buradan hic bir hareketin politik/ekonomik bir cikar saglamasi soz konusu degil.

Sevgiler