Orijinalini görmek için tıklayınız : tercumeler
Sevgili commandante ve maddeoz, tercume gurubuna hosgeldiniz der, kisa zamanda pacalari sivayacagimizi bildirim.
Ilk once sitemizin ana sayfasinda, biliyor muydunuz? altindaki yazilari tercumeyle baslayalim.
* *Ilk baslik olan Atatürk' ün cenaze namazının camide kılınmadığı *konusunu commandante,
* * * Hud Suresi'nin 2. ayetini "Ben O'nun tarafından gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeciyim" diye yazdıran Muhammedin böylece büyük bir gaf yaptığını.konusunu da maddeoz'a veriyorum.
* *En fazla ucgun icinde bir cevap beklerim, yavas yavas bir alisirsak hizlanacagimiza eminim.
* *Ikinize de basarilar...
Vartor abim tamamdır.
En geç bir iki güne buraya eklerim çevirisini.
Saygılar.
Kuran ayetlerini çevirmek yerine bu sitedeki "kuran'ın ingilizcesi" nden doğrudan kopyalanabilir. böylece hem daha az hatalı olur hem de yorululmamış olunur.
http://www.kuranikerim.com/english/m_indexe.htm
Vartor abim ilk çeviriyi yaptım. Memleketimize hayırlı uğurlu ola.
Abicim sıradakini deyiver onu da boş bi vaktim de çevirem. (biz öğrenciyiz bizden para çıkmıyo, madem biz de böyle bi katkıda bulunalım).
Bence düzenli bi şekilde yol alırsak tüm site içeriği bir kaç ayda çevirip yayına sokarız(forumlar hariç tabi :) ). Sonra ver elini tüm dünyadaki atesit sitelerle bağlantıya geçmek! (memeketimizin ilkel suriye, arabistan gibi olmadığını onlara anlatak ki, bizi gördüklerinde "would you possibly write my name in arabian letters" demesinler ;)
Bi de şey var, misal siz bnim çevirilere göz atın, bi yoklayın, ben sizinkilere, böylece bir kişinin gözünden kaçan şeyi diğeri yakalamış olur, daha doğu çeviriler yapmış oluruz. sizden ricam abim.
saygılar.
(ana sayfadaki sol kısımdaki bağlantının olduğu cümle) :
In sura Hud verse 2, Mohammed made a very big blunder by making it written as “I am sent unto you from Him to warn and to bring glad tidings.”
THE VERSES THAT MOHAMMED SPEAKS
In Islam, Quran is known as utterance of Allah. And in Islam, Allah conveys his words to Mohammed by an angel called Archangel Gabriel. So that Mohammed makes verse clerks wirte “god”s  apocalypses.
When we examine whole Quran, we see that the pronouns used inside are “me” or “we”. However if Quran is god’s utterance then only the pronoun “me” would be used. As an example unlike sentences  “we did….” the sentences  like “i did…” needed to be used. Using the pronoun “us” creates suspicions about god’s uniqueness and strength, and his abilities about doing everything. Couse, even some otorities says that its god and his angels inside the pronoun “us”, the questions such as “Wouldn’t god succed them wtihout the helping of his angels” “Why he needed his angels” has no answers and just like in many quesitons, the answers are released to“god’s fate”.
Actually our main goal in this article is much more engrossing than what we say above: The verses directly coming out from Mohammed’s mouth!
11. Sura Hud, Verse 2.
“Ye should worship none but Allah. Verily I am (sent) unto you from Him to warn and to bring glad tidings.”
Its clear to see that this is Mohammed speaking in this verse. He blunders by making the verse written from his own mouth. Some translators of Quran who realizes this blunder and try to conceal it add the word “say” in paranthesis which doesnt exist in verse originally. In a translation of Quran which is also available in our site (its copied from an islamic site) the translation is like this:
(It teached) that ye should worship none but Allah. (Say): "Verily I am (sent) unto you from Him to warn and to bring glad tidings.
In translations of Quran the words which are written in paranthesis means that “Thoose words dont exist in Quran originally but we added them for you understand it in a beter way”.
The Sura Fatiha which has totally seven verses has the similar content:
1. In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
2. Praise be to Allah, the Cherisher and Sustainer of the worlds;
3. Most Gracious, Most Merciful;
4. Master of the Day of Judgment.
5. Thee do we worship, and Thine aid we seek.
6. Show us the straight way,
7. The way of those on whom Thou hast bestowed Thy Grace, those whose (portion) is not wrath, and who go not astray.
Again its clear to see that verses are not from Allah’s speakings. Allah doesn’t even mention in verse that you should praye me in that or this way. Its sure that its a human speaking in verse Fatiha. So in speech in verse there is a blunder and an open door.
The similar case also can be seen in Sura Zahriyat’s 50th and 51th verses:
50. Therefore flee unto Allah: I am from Him a Warner to you, clear and open!
51. And make not another an object of worship with Allah: I am from Him a Warner to you, clear and open!
Its very easy to understand that its Mohammed himself speaking in verses of Quran, not Allah.
So, isnt there anyone realize this in that times? Why did they believe in Mohammed?
First, in that times reading-writing rates were so little that there were very few people who are able to examine this verses.
The seckond, the ones who talk about this crookedness were despised and accused of benig unbeliever, Â infidel and blasphemous. Also people like poest Ka’b Bin Esref paid even only criticizing Mohammed with their lives. So that it was very dangerous to talk about the truth.
And the third, the adversaries who are strong in society are quiten by bribes in the name of “making hearts close to Islam” (please check “Ones Become Muslim by Bribes” article of Turan Dursun)
Thanks Pantediar for making a list of verses where “God doesnt speak”. –Admin
Turan Dursun Site.
Memleketimiz, senin gibi caliskan bir ateist yetistirdigi icin ne kadar ovunse azdir.
*Eline saglik iyi olmus, yalniz mujde kelimesi ingilizcede yok gibi, sozlukte aradim, Good news, cikti. senin yazdigin "glad *tidings.” bilmem daha mi iyi oturuyor yerine?
* Hemen arkasindan gelen konuyu tercume etmege basla, bu hizla gidersek iki haftada butun dunyaya haykirmaya hazir olabiliriz. Keep up the good work.
* * * * * * * *Sevgiler...
:)
Tamamdır abicim devam ederim.
Müjde yerine kullanılan kalıp benim değil çevirinin üstünde bağlantısını verdiğim orjinal kuran çevirisine ait, o nedenle ellemedim.
Yani işi bilen biri çevirdiğine göre bir bildiği vardır dedim.
Sıradan Devam..
:)
Vartor abii bende üyeyim haberin olsun direktiflerini beklemedeyim
simonuniti
17-02-2007, 10:51
hey millet ben de gelmisem kurbanlar...vartor abi beni buraya cayci olarak gonderdiler
cay isteyen var mi?
Byspy, Simmoniti,
Arkadaşlar hoşgeldiniz.
Sayımızın artıyor olması çok güzel. :)
simonuniti
17-02-2007, 12:15
hosbulduk saol
Simonuniti, aramiza hosgeldin,
* *Herhalde Dilaver gayemizi aciklamistir, vaktin az da olsa bize de vakit ayirabilecegine sevindim.
* Ingilizceden baska bir lisan biliyor musun? Bu sozum butun tercume gurubuna, baska lisan da bilenler lutfen bildirsin. Simdilik hizimizi ingilizceye vericez ama ilerde baska lisanlar da lazim olacak.
simonuniti
17-02-2007, 23:21
malesef vartor abi sadece ingilizce...
simonuniti
18-02-2007, 00:20
vartor abi,
maddeoze hud suresi,bypsy da muhammedin hendek savasi bana da KIBLENİN İKİ KEZ DEĞİŞTİRİLMESİ mi verilecek?sirayla mi verdin.
bana bir ara bildirirsen sevinirim.
Vartor abii ve arklar duydunuzmu bilmiyorum ama kendi kendine çeviri yapan programlar var
%70 e varan dogruluk payıyla bunlar sadece ing-turk * turk-ing deil 16 dilde işe yarıyor sadece cok basit gramer hataları oluyor ki bunları anlayabiliyoruz zaman açısından yararlı olacağını düşünüyorum eğer isterseniz bir şekilde paylaşırım
Saygılar
Sevgili byspy, bu programi nereden elde edebiliriz? %70 guzel, isimiz o derecede hafifler.
*Eger linkini verirsen diger gurup uyelerimiz de faydalabir.
* Yayinlanmadan once zaten gozden gecirecegiz, ve anlam hatasi bulunan tercumeleri aramizda tartisacagiz.
abi buraya direk linkmi koyuyum yoksa önce sana özelden bir atıyımmı linki
Bence direk linki koy, isteyen kullansin.
Arkadaşlar babylon 6.0.1 pro
İndirmek İçin Tıkla (http://rapidshare.com/files/17089539/Babylon_Pro_v6_1_.0.1.36.rar.html)
Vartor abii bana verdiğin konunun tercümesinii bitirdim ama orjinali gibi olmadı şöyle ki metindeki bazı kelimelerin deyimlerin karşılıkları değişik oldu.
Ör:Bilindiği gibi yahudilerin kutsal şehri
  The as known Jewishs's city the sacred  Kudus  buda Öyle bilinmiş Yahudiler'in dinsel şehri Kudustür manasında  yada
  Ayetin başındaki allahın yemin etmesinin mantıksızlığını pas geçelim
şimdi burdaki Ayetin başındaki allahın yemin etmesinin mantıksızlığını pas geçelim kafadan olay ama ben bunu en yakın
   at the sura, God's  made  oath in illogical ki bu da
Sureda, içinde Tanrı'nın yapılmış mantıksız yemini anlamına geliyor
pas geçmeyide "to pass over " olarak aldım ama sonuçta metin orjinallikten cıktı sadece bunlar değil dahada var bitrdiğim metini koyuyummu yoksa biraz daha çalışıyımmı
saygılar
Sevgili byspy, istersen biraz daha calis ustunde
Bilindiği *gibi *yahudilerin *kutsal *şehri * ( Kudus, the jewish sacred city as you all know)
Ayetin *başındaki *allahın *yemin *etmesinin *mantıksızlığını *pas *geçelim
Let's not consider the illogical action of oath made by god at the begining of the sura.
* *Boylesi daha yakin oldu galiba orijinaline, ne dersin?
simonuniti
19-02-2007, 12:51
evet yapalim,edelim gibi ifadeler Let...do...stg ifadesiyle daha dogru olur.
ben de cevirimi bugun asicam,bir kac cumle kaldi.bazi takildigim yerler
oldu duzeltmeler yaparsiniz.
simonuniti
19-02-2007, 15:12
evet sicak sicak tercumeler,,,,,,
MOHAMMED AND CIRCUMCISION
The common belief among Islamists is that Mohammed was born innately circumcised.Because there is not any reliable source about his being circumcised belonging to his childhood and the period after claiming his prophethood(this period is very well-known).
Scientifically,it is impossible that Mohmammed was circumcised innately,because we cannot talk about "inborn circumcised" in medicine.Up to now it hasn't been seen such thing like this.However,there is a penis anomaly which is named hypospadias.The appearance of hypospadias seems like circumcised penis but actually it is a medical ailment.If Mohammed was born truly circumcised not born with hypospadias,that needed to be seen as a great miracle during his infancy in Mecca.Because to be born circumcised * in a natural way is an impossible situation.Whereas,there is not such
a miraculous thing in historical records.The situation talked about must be hypospadias seeing that this infant was accepted as normal and did not encounter a special care.If Mohammed was born miraculously circumcised,doubtless he would have apostles surrouding him *from the very beginning of his infancy.
In the web site of Tukish Plastic *Reconstructive Aesthetic Surgery Association,the below information about hypospadias is given:
What is hypospadias?
It is a birth defect seen in newborn male children.Urinary meatus (urethra) in a normal penis ends at the tip of the glans and children urinates from the tip of penis.
But in boys with hypospadias,Urinary meatus (urethra) ends at the surface of penis and more backward.Urinary meatus does not come into existence at the distance between the point of this ending and the tip of penis.
The openning point of urinary meatus may be more backward than testicles
and the more backward it is,the more serious it is.But the majority of *cases constitute
the ones which are nearer to the tip of penis.
What are the symptoms?
1)Urinary meatus' being undersurface of penis and more backward.
2)The flattening of glans
3)The prepucium's not coming *into existence at the surface of glans
(inborn half cicumcised)
4)Downward bend of the penis during an erection.
5)Inability of children with hypospadias to urinate across,on the contrary *urinating towards their feet.This situation causes compulsory to urinate sitting( instead of urinating standing)
6)If ones,whose urinary meatus openness are very backward,are not operated till adult ages,sexual function defects may arise.
simonuniti
19-02-2007, 15:15
arkadaslar kontrol edin,mutlaka eksiklikler vardir,kontroller
ne kadar cok olursa hata da o kadar az olur.
okke ben baştan başlıyorum bu kez program kullanmıyorum *tamamen duygusal:)
hımm sende abi pas geçmeyi hesaba katmamak gibi düşünmüşsün okke ben çalışmaya dewam
Arkadaslar, asilan tercumelere sizler de bir goz atin, simdilik elimizde iki tane tam tercume var, eger herkes hemfikirse, bunlari bitmis kabul edecegiz.
* Calismalar cok iyi gidiyor, dinamik bir gurup oldu, hepinize tesekkurler.
Simmoniti, çevirine baktım.
Bence ekleyecek, karşı çıkacak bir tarafı yok, gayet güzel olmuş.
Ellerine sağlık.
------edit: simmoniti, anasayfa sol sütundaki cümleyi de çevirmek gerek sanırsam, o kalmış bir tek. yani : "-Muhammed'in sünnet olduğuna dair sağlam İslami kaynakların olmadığını" *cümlesi.
Eğer format birebir türkçe sayfanın karşılığı olacaksa, orda da "do you know thoose" (bunları biliyor muydunuz) gibilerinden bir açıklama altına yazılması gerekir makalelerin ana saftdaki giriş başlıkları.
that there is no reliable Islamic evidence that Muhammed had been circumcised. gibilerinden bir cümle misal.
Varot abi, bana verilen Hud suresiyle ilgli olan değil mi abi? Henüz başlamadım ama bu haftasonuna kadar çevirip yolalrım.
Bölümleri paylaşmada bi sıkıntı olmasın diye diyom abi. Benimki o mu diye.
Senden onay için cevap bekliyorum abi.
simonuniti
19-02-2007, 21:05
Arkadaslar benim bookmarkimda kayitli olan online sozlukler turkce ingilizce ing -turkce
belki icinde bilmediigniz vardir.
sizin de bildiginiz tur-ing sozluk varsa yazarsaniz faydalaniriz.sofware ve site ismi de olabilir.
http://www.zargan.com/default.asp
http://www.seslisozluk.com/?signin=yes
http://www.sozluk.web.tr/
http://www.ingilizceturkce.com/
http://www.ingilizcesozluk.gen.tr/
http://www.sozluk.net/
http://www.turkce-ingilizce.com/
http://www.pratiksozluk.com/
http://www.alphadictionary.com/index.shtml
http://www.ihya.org/
http://www.iiu.edu.my/deed/glossary/index.html
http://www.ulusalgazeteler.com/ingilizce_turkce_sozluk/turdotnet_turkish_english_dictionaries.htm
http://www.lingosozluk.com/
http://dictionary.reference.com/
hadin kolay gelsin.
www.seslisozluk.com  birbucuk milyon kelime kapasitesi var, bir çok kelimeyi buluyor ama tamlamalar ve deyimlerde bazen yetersiz kalabiliyor. orda bulamadığım kelimeleri www.thefreedictionary.com da aratıyorum. eğer o da bulamazsa, googla girip orda aratmak gerek kelimeyi. zaten netin tanrısı google da da yoksa, yapcak pek birşey yok demektir. :)
www.seslisozluk.com
www.thefreedictionay.com
simonuniti
19-02-2007, 21:49
ben sizin icin bir tane upload ettim,basit ama kullanisli bir sozluk ing-tur tur-ing
kelime kapasitesi baya iyi sayilir.
English fast dictionary
download linki
http://rapidshare.com/files/17256725/english_fast.rar
simonuniti
19-02-2007, 21:53
benim tercumemde *
"....özel bir ilgi görmemiştir" yaptigim ifade dogrumu acaba ozel bir ilgiyle karsilasmamistir gibi
bir sey yapmaya calistim.
...did *not *encounter *a *special *care.
bence kullanılabilir. *en azından internette senden önce 303 bin kişi daha kullanmış bu kalıbı.
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=%22did+not+encounter%22&btnG=Ara&meta=
...arkadaşlar genel olarak yaptığınız şeylerin varlığı hakkında bilgiye ulaşmak istiyorsanız kalıbı tırnak içinde googla yazıp arama yapın, eğer karşınıza (özellikle bolca) çıkarsa, kulandığınız kalıp dilde kullanılıyor demektir. böylece anlamış olursunuz:)
Bu yöntem özellikle acaba bunu şöyle mi çevirsem yoksa böylemi dediğimiz anlarda çok işe yarıyor. Kullanmak konusunda seçim yapamadığnız her iki kalıbı da (tırnak içinde gene) googla 'da aratın, en çok hangi arama sonuç verirse o doğru kalıptır. ehehehe. kolaycanak anlarsınız yani.
Simmoniti senni çevirin kullanılabilir. yine it was not concerned specially (ya da speacilay yerine alot/very much)'yide düşünebilirsin.
simonuniti
19-02-2007, 23:25
eyvallah maddeoz dedigin yontemi inceliycem.
Maddeoz seninki yani ikinci denemenMuhammed' in, Hendek Savaşı' nın hemen ertesinde, müşriklerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle Kureyzalı 500 Yahudi erkek esiri idam ettirdiğini, karıları ve çocuklarını ise Şam esir pazarında sattığını. konusu olacakti. neseli bir mevzu, iyi calismalar.
commandante
20-02-2007, 14:51
BİRAZ GEÇ OLDU AMA...
DO YOU KNOW THESE?
ATATURK'S FUNERAL NAMAZ AND CEREMONY VİDEO
Ataturk's funeral namaz was performed in Dolmabahce Palace at 8:10AM on the 19th of November in 1938 The funeral wasn't brought any other mosque.The imam of the funeral was Prof.Şerafeddin YALTKAYA ,who was the Religious Works President of that term.
The namaz started with "Tanrı Uludur" , in Turkısh , instead of "Allahu Ekber" and the greetings was also performed as " Esenlikler Üzerinize Olsun", in Turkısh , instead of "Essalamu Aleykum"
After a namaz , which continued completely four minutes , the coffin was removed in the courtyard of the palace by the generals ; and was placed in the carriage
Ataturk's funeral ceremony video
Sevgili commandante, nihayet bizleri bulabildin ,tebrikler..
Tercumeler bu forumda daginik duruyor, daha sonra siraya koyacagiz.
* * -Bedir Savaşı'nın, Şam'dan dönmekte olan müşriklere ait bir ticaret kervanını yağmalamak isteyen Müslümanlar tarafından çıkarıldığını. Böylece ilk savaşı müslümanların çıkardığını,- Konusu yla devam edelim,
* * * * *Iyi calismalar.
antimuhammed
20-02-2007, 17:30
...did * not * encounter * a * special * care.
Bunun için cümlenin tamamı gerekir... Ama mot a mot özel bir ilgiyle karşılaşmamıştır olabilir.
antimuhammed
20-02-2007, 17:33
Eğer İngilizce konuşanlara hitaben yapılmış bir çeviriyse aşağıda Arapça yazılmış metinlerin yanına parantez içinde İngilizcesinin yazılmasında yarar vardır.
The *namaz *started *with *"Tanrı *Uludur" *, *in *Turkısh *, *instead *of *"Allahu *Ekber" *and *the *greetings *was *also *performed *as *" *Esenlikler *Üzerinize *Olsun", *in *Turkısh *, *instead *of *"Essalamu *Aleykum"
Merhaba antimuhammed, hem siteye hem de guruba tekrar hosgeldin.
antimuhammed
20-02-2007, 17:56
Merhaba Herkese
commandante
20-02-2007, 18:37
sevgili antimuhammed önerilerin için teşekkürler
sevgili vartor
bu konuda oldukça mahçubum iş icabı il dışında bulunmam nedeniyle gerekn çabukluğu gösteremedim bugünlerde oldukça yoğundum anlayışın için teşekkürler ikinci konuyuda göndereceğim en kısa zamanda
simonuniti
20-02-2007, 19:38
sayin antimuhammed cumlenin tamami soyle
Söz konusu durum hipospadias olmalıdır ki bu bebek çevresinde
normal karşılanmış ve özel bir ilgi görmemiştir.
antimuhammed
20-02-2007, 23:25
Maddeöz emeğin için çok teşekkür. Gayet iyi olmuş. Ben bazı kelime hataları vardı edit ettim. Birde bazı eklemeler yaptım... Ekleme yada bu şekilde daha iyi dediklerim parantez içindedir. .
THE *VERSES *THAT *MOHAMMED *SPEAKS
*
According to the *Islam, *Qur'an is *known *as *utterance *of *Allah. *And *in *Islam, *Allah *conveys *his *words *to *Mohammed *by *an *angel *called *Cebrail(the Archangel *Gabriel). *So *that *Mohammed *makes *verse *clerks *write *“god”s * apocalypses.
*
When *we *examine *whole *Qur'an, *we *see *that *the *pronouns *used *inside *are usually *“me” *or *“we”. *However *if *Qur'an is *god’s *utterance *then *only *the *pronoun *“me” *would *be *used. *As *an *example *unlike *sentences * “we *did….” *the *sentences * like *“I *did…” *needed *to *be *used. *Using *the *pronoun *“us” *creates *suspicions *about *god’s *uniqueness *and *strength, *and *his *abilities *about *doing *everything. *Because, *even *some *authorities *says *that *its *god *and *his *angels *inside *the *pronoun *“us”, *the *questions *such *as *“Wouldn’t *god *succeed *them *without *the *helping *of *his *angels” *“Why *he *needed *his *angels” *has *no *answers *and *just *like *in *many *questions, *the *answers *are *released *to“god’s *fate”. *
*
Actually our main goal in *this *article *is *much *more *engrossing *than *what *we *say *above: *The *verses *directly *coming *out *from *Mohammed’s *mouth!
*
11. *Sura *Hud, *Verse *2.
“You *should *worship *none *but *Allah. *Verily *I *am *(sent) *unto *you *from *Him *to *warn *and *to *bring *glad *tidings.”
*
Its *clear *to *see *that *this *is *Mohammed *speaking *in *this *verse. *He *blunders *by *making *the *verse *written *from *his *own *mouth. *Some *translators *of *Qur'anwho *realizes *this *blunder *and *try *to *conceal *it *add *the *word *“say” *in *paranthesis *which *doesn’t *exist *in *verse *originally. *In *a *translation *of *Qur'anwhich *is *also *available *in *our *site *(its *copied *from *an *Islamic *site) *the *translation *is *like *this:
*
(It *teacheth?? Teached yada teaches mi?) *that You should *worship *none *but *Allah. *(Say): *"Verily *I *am *(sent) *unto *you *from *Him *to *warn *and *to *bring *glad *tidings.
*
In *translations *of *Qur'an the *words *which *are *written *in *paranthesis *means *that *“Those *words *don’t *exist *in *Qur'an originally *but *we *added *them *for *you *understand *it *in *a *better *way”.
*
The *sura *Fatiha *which *has *totally *seven *verses *has *the *similar *content:
*
1. *In *the *name *of *Allah, *The Most *Gracious, The Most *Merciful. *
2. *Praise *be *to *Allah, *the *Cherisher *and *Sustainer *of *the *worlds; *Yerine *(Praise be to God, the Lord of the Universe)
3. *The Most *Gracious, The Most *Merciful; *
4. *Master *of *the *Day *of *Judgment. *
5. *Thee *do *we *worship, *and *Thine ?? aid *we *seek. Yerine *(You alone we worship. You alone we ask for help.)
6. *Show *us *the *straight *way, *
7. *The *way *of *those *on *whom *Thou ? *hast *bestowed *Thy *Grace, *those *whose *(portion) *is *not *wrath, *and *who *go *not *astray. * Yerine (The way of those whom You have blessed, not of those who have earned your anger, nor of those who went astray.)
Again *its *clear *to *see *that *verses *are *not *from *Allah’s *speakings. *Allah *doesn’t *even *mention *in *verse *that *you *should *pray *me *in *that *or *this *way. *Its sure *that *its *a *human *speaking *in *verse *Fatiha. *So *in *speech *in *verse *there *is *a *blunder *and *an *open *door. *
*
The *similar *case *also *can *be *seen *in *sura(verse) *Zariyat’s *50th *and *51th *verses:
50. *Therefore *flee *unto *Allah: *I *am *from *Him *a *Warner *to *you, *clear *and *open! * (50: We have explained you all this so that you become aware of the universality of Allah's authority and hasten to adopt the path indicated by Him, leaving aside all other erroneous ways. My duty (benim görevim diyor burada) (the Rasool's yani muhammed) is to continue warning you about the disastrous consequences of your erroneous way of life.)
51. *And *make *not *another *an *object *of *worship *with *Allah: *I *am *from *Him *a *Warner *to *you, *clear *and *open! * (51: You should not set up any other authority as partners with Allah. No one else wields any authority or power besides Him; and I have been commanded by Him to give you clear warning about the outcome of your erroneous ways.)
Its *very *easy *to *understand *that *its *Mohammed *himself *speaking *in *verses *of *Quran, *not *Allah. *
So, *isn’t *there *anyone *realize *this *in *that *times? *Why *did *they *believe *in *Mohammed?
First, *in *that *times *reading-writing *rates *were *so *little *that *there *were *very *few *people *who *are *able *to *examine *this *verses. *
The *second, *the *ones *who *talk *about *this *crookedness *were *despised *and *accused *of *benig *unbeliever, * infidel *and *blasphemous. *Also *people *like *poets *Ka’b *Bin *Esref *paid *even *only *criticizing *Mohammed *with *their *lives. *So *that *it *was *very *dangerous *to *talk *about *the *truth. *
And *the *third, *the *adversaries *who *are *strong *in *society *are *quiten *by *bribes *in *the *name *of *“making *hearts *close *to *Islam” *(please *check *“Ones *Become *Muslim *by *Bribes” *article *of *Turan *Dursun)
Cebrail yerine the Archangel *Gabriel kullanılabilir.
antimuhammed
20-02-2007, 23:28
11. * Sura * Hud, * Verse * 2. *
* “You * should * worship * none * but * Allah. * Verily * I * am * (sent) * unto * you * from * Him * to * warn * and * to * bring * glad * tidings.” * Buradaki unto nedir. Bildiğim unto eski demek sanırım into olacak herhalde....
simonuniti
20-02-2007, 23:35
onto you
heralde" sizin uzerinize gonderildim " demeye calismis arkadasimiz on/to oyle bir yapi var ama
bu anlamda kullanabilir miyiz bilmiyorum
antimuhammed
21-02-2007, 00:24
Söz  konusu  durum  hipospadias  olmalıdır  ki  bu  bebek  çevresinde Â
normal  karşılanmış  ve  özel  bir  ilgi  görmemiştir.
o zaman cümleye göre çeviri doğrudur.....
onto * meselesi. orada unto denmiş. on to olsa bile sanırım oda bir şeyin üzerinde seviye olarak olmak anlamında.
Sevgili antimuhammed,
ilgin için teşekkür ederim.
Sure çevirileri bana ait değildir. Daha önce buraya astığım Kuranın ingilizcesini yayınlayan bir siteye aittir.
Kuran  ayetlerini  çevirmek  yerine  bu  sitedeki  "kuran'ın  ingilizcesi"  nden  doğrudan  kopyalanabilir.  böylece  hem  daha  az  hatalı  olur  hem  de  yorululmamış  olunur.
http://www.kuranikerim.com/english/m_indexe.htm
Cebrail'i the  Archangel  Gabriel olarak değiştiriyorum.
Teachett kısmı yanlışmış. (Aslında o sitede yayınlanan kuran çevirisinde sorun yoktur düşüncesiyle kontrol etmemiştim kelimeleri) Teached olmalı doğrusu. (Kelimeyi bu forumda ilk astığım yerde değiştiririp, doğrusunu yazıyorum).
onto: üstüne, üzerine demek. Sanırsam daha çok günlük dilde kullanılıyor.
http://www.seslisozluk.com/?word=onto
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=%22onto+you%22&meta=
(Bu kısmı değiştimeye gerek yok diye düşünüyorum)
Praise  be  to  Allah,  the  Cherisher  and  Sustainer  of  the  worlds;  Yerine  (Praise  be  to  God,  the  Lord  of  the  Universe)
Thee  do  we  worship,  and  Thine  ??  aid  we  seek.  Yerine  (You  alone  we  worship.  You  alone  we  ask  for  help.)
http://www.seslisozluk.com/?word=thine
The  way  of  those  on  whom  Thou  ?  hast  bestowed  Thy  Grace,  those  whose  (portion)  is  not  wrath,  and  who  go  not  astray.   Yerine  (The  way  of  those  whom  You  have  blessed,  not  of  those  who  have  earned  your  anger,  nor  of  those  who  went  astray.)
http://www.seslisozluk.com/?word=thou
And  make  not  another  an  object  of  worship  with  Allah:  I  am  from  Him  a  Warner  to  you,  clear  and  open!   (51:  You  should  not  set  up  any  other  authority  as  partners  with  Allah.  No  one  else  wields  any  authority  or  power  besides  Him;  and  I  have  been  commanded  by  Him  to  give  you  clear  warning  about  the  outcome  of  your  erroneous  ways.)
Bu kısımlar da yine hep doğrudan Kuran ingilizcesinden alınma. Kullanılan kelimeler dil bilgisine bire bir uymaktan ziyade daha çok günlük kullanılan dile yakın. Senin dediğin şekilde de olabilir. Değiştirilse de olur değiştirilmese de olur ancak bence orjinalini pek ellemesek daha iyi olur.
can  be  seen  in  sura(verse)  Zariyat’s  50th  and  51th  verses
Bu kısımda Zariyat, Surenin adı, o nedenle sura Zariyat dedim (sure'nin inglizcesi sura'ymış). Ama eğer ki verse (ayet) kelimesi ingilizcede hem ayet hem sure anlamında kullanılıyorsa, bilmiyorum? (Bir de yine şimdi sen belirtince gördüm, burdaki sura kelimesi büyük harfle yazılmalı, onu da değiştiriyorum)
Yani arkadaşlar, demek istediğim o ki, çevirileri yaparken Kuran'daki Sure ve Ayet'leri birebir çevirmeye çalışmak yerine internetdeki (başka siteler de kullanılabilir) hazır çevrilmiş İngilizce Kuran'ları kullanabiliriz.
Muhim olan, turkce manasini en anlasilir sekliyle ingilizceye cevirmek. Bazen ana metinden sapmak gerekiyorsa bence hic cekinmeyin, ingilizce okundugunda anlam ifade ediyorsa olmustur. Tabi gramer hatasi yapmamak sartiyla.
Sevgili antimuhammed,
* *Sen de -Muhammed öldüğü sırada Kuran ayetlerinin dağınık vaziyette bulunduğunu. Uzun yıllar sonra bir kurul tarafından duyuru yapılarak çeşitli kişilerden ayetlerin toplatıldığını ve rastgele yerleştirildiğini. Örneğin ilk indiği söylenen ve "oku" diye başlayan Alak Suresi' nin 1. sıraya değil 96. sıraya yerleştirildiğini. Kuran'ın orijinal ilk mushafının bu gün bulunmadığını, çünkü yakıldığını
Konusunu tercume edebilir misin? Bu gidisle gelecek hafta sonuna kadar butun biliyor muydunuz, tercume edilmis olacak gibi goruluyor, sevincten :lol: :lol: *:lol:
antimuhammed
25-02-2007, 22:51
ok tamam ben bunu çevireceğim....
ravachol
26-02-2007, 00:51
iyi çalışmalar arkadaşlar
tüm postlara baktım, elimden geldiğince yardımcı olmaya ve takip etmeye çalışacağım. ilk görevimi bekliyorum, zaman konusunda sorunum olacak gibi görünüyor.
saygılarımla
antimuhammed
26-02-2007, 02:03
Sen *de *-Muhammed *öldüğü *sırada *Kuran *ayetlerinin *dağınık *vaziyette *bulunduğunu. *Uzun *yıllar *sonra *bir *kurul *tarafından *duyuru *yapılarak *çeşitli *kişilerden *ayetlerin *toplatıldığını *ve *rastgele *yerleştirildiğini. *Örneğin *ilk *indiği *söylenen *ve *"oku" *diye *başlayan *Alak *Suresi' *nin *1. *sıraya *değil *96. *sıraya *yerleştirildiğini. *Kuran'ın *orijinal *ilk *mushafının *bu *gün *bulunmadığını, *çünkü *yakıldığını
Başına Did you know? biliyor musunuz koyunca *daha anlam kazanır.
When Mohammed died verses of the Koran were in a scattered conditions. After long years verses were collected from diverse people *by an announcement of a commitee and they were put in order by random. For example the verse considered revealed first and beginning with ‘’read’’ *Surah Alak placed to chapter number 96 rather than 1. Today There does not exist a single original copy of Koran, it is because of it has been burned.
Çeviri işi oldukça zordur arkadaşlar. Her konu ayrı bir uzmanlık gerektirir. Tıp, coğrafya gibi. Ben bu şekilde çevirdim. Lütfen göz atıp kontrol edelim. En doğrusunu bulmak için.
teşekkür
antimuhammed
26-02-2007, 02:09
Birde başka bir yöntem yazdığınız cümleyi çok uzun olmamak kaydıyla google yazıp aratın.. İyi kötü benzer sonuçlar çıkıyorsa gramer olarak doğrudur demek ki.. Ben reveal kelimesini kullandım inmek yerine. Bütün ingilizce Kuran tercümelerinde kullanmışlar.
İyi bir site ingilizce kuran çevirisi için... aşağıdaki linkte..
http://www.parvez-video.com/islam_divine_quran.asp
Onerilerin icin cok tesekkurler sevgili antimuhammed, bir de yukardaki konuya tikladiginda acilan bir sayfa var, epeyi uzun bir yazi. Eger bunu da ozetleyip konuya ilistirirsen daha bir anlam ifade edecektir.
Sevgili kragan, gayemiz senin de geregini belirttigin gibi, diger ingilizce yayin yapan site ve insanlara ulasabilmektir. Ilk is olarak, ingilizce olarak secim yapildiginda, ana sayfamizda sitemizin gerekli tanimini yapabilmegi ongoruyoruz. Bunu daha sonra gelistirerek, diger ulkelerin ateistleri ile fikir alis verisi yapabilecegimiz bir sekle sokacagiz. *Eger vaktin varsa ana sayfanin sol tarafinda bulunan bunlari biliyormuydunuz? kolonundaki -Müslümanların, allahın evi olarak kabul ettiği Kabe'nin, tarihi kayıtlara göre çoğu zaman sel nedeniyle, bazen ise savaşlarda en az onbeş kez yerle bir olduğunu. konusunu tercume etmeni isteyecegim. Bu tercumeler bittiginde sayfamiza bir giris yazisi hazirliyacagiz. Bilginize duyurulur....
Onerilerin icin cok tesekkurler sevgili antimuhammed, bir de yukardaki konuya tikladiginda acilan bir sayfa var, epeyi uzun bir yazi. Eger bunu da ozetleyip konuya ilistirirsen daha bir anlam ifade edecektir.
Sevgili kragan, gayemiz senin de geregini belirttigin gibi, diger ingilizce yayin yapan site ve insanlara ulasabilmektir. Ilk is olarak, ingilizce olarak secim yapildiginda, ana sayfamizda sitemizin gerekli tanimini yapabilmegi ongoruyoruz. Bunu daha sonra gelistirerek, diger ulkelerin ateistleri ile fikir alis verisi yapabilecegimiz bir sekle sokacagiz. *Eger vaktin varsa ana sayfanin sol tarafinda bulunan bunlari biliyormuydunuz? kolonundaki -Müslümanların, allahın evi olarak kabul ettiği Kabe'nin, tarihi kayıtlara göre çoğu zaman sel nedeniyle, bazen ise savaşlarda en az onbeş kez yerle bir olduğunu. konusunu tercume etmeni isteyecegim. Bu tercumeler bittiginde sayfamiza bir giris yazisi hazirliyacagiz. Bilginize duyurulur....
antimuhammed
26-02-2007, 04:49
maddeoz
thou, Thee ve thine sözcükleri *sanırım ortaçağ İngilizcesi.
Thou=You Sen
Thee = you siz
Thine = yours senin
Birde genelde Müslolar Sure yi surah yazıyor.
antimuhammed
26-02-2007, 04:53
vartor yukarıda tıklıyacak bir şey göremedim....
simonuniti
26-02-2007, 12:30
Sevgili Antimuhammed yaptiginiz ceviri guzel olmus.Inceledim anlami tam olarak vermis.
Ama "in *a *scattered *conditions" cogul ve tekil kullanim var.Gerisi dogru,bitmis olarak
kabul edinilebilinir Vartor tarafindan.
saygilar
ravachol
26-02-2007, 14:30
selamlar
Müslümanların, allahın evi olarak kabul ettiği Kabe'nin, tarihi kayıtlara göre çoğu zaman sel nedeniyle, bazen ise savaşlarda en az onbeş kez yerle bir olduğu. konusunu tercume etmeye başlıyorum
antimuhammed
26-02-2007, 16:16
Ben o sırada kuran deri, tahta, kemik parçalarına yazılı olup tek parça olmadığı için çoğul kullanmayı yeğledim.
Şu şekilde ''dağınık bir durumdaydılar''....
ravachol
26-02-2007, 18:03
Is Kaaba a safe place ?
Kaaba, which means the ‘House of God’ also called as Beytullah. Beytullah is constructed in a low-level region that surrounded with mountains. Therefore Kaaba was demolished many times by the torrents which flow from the surrounding hills .
On the other hand it is known that Kaaba is ruined in various wars by heavy destructive weapons as catapults. And also Kaaba was damaged many times by earthquakes.
If Kaaba was an ordinary construction, all of these may be acceptable. But Kaaba is “The House of God” in Islamic belief and protected by Allah .-means God in Arabic- This guarding is especially seen in “ The Family of Imran” and “ the Elephant” suras. 'The family of Imran' sura verse 97:
“In it are Signs Manifest, the station of Abraham; whoever enters it attains security”
It is obvious that the Quaran figures the Kaba as a safe place. Anyway “ The Elephant” sura supports this idea. On the other hand the past of the Kaaba confutes it.
At the time the Umayyadian army under the commnad of Haccac besieged Mecca, haliph Abdullah bin Zubeyr *enteres Kaaba as last chance. It is not hard to guess the effect of his belief to “ The Family of Imran” sura while taking refuge in Kaaba. But then Kaaba was being attacked by catapults and Kaaba was fully demolished with the Haliph in it. Thus the claim in “ The Family of Imran” sura *becomes baseless.
To cover the non-actuality of the 97th verse of “The Family of Imran” sura some islamics are trying to change the meaning of the word ‘security’ as ‘peace in mind’ for this verse.
ibn kesirden alınan hadisi çevirmedim, netten bulabiliriz düşüncesiyle.
bir de sitedeki resimlerin hiçbirini göremiyorum acaba sorun nedir?
Sevgili kragan, once hemen ise koyuldugun icin tesekkurler, iyi olmus. Resimlere ne oldugu hakkinda henuz bir fikrimiz yok, daha nekahat devresindeyiz, gittikce herseyin duzelecegine eminim. Eger vaktin varsa, arkadan gelen konuyu da cevirir misin?
* * * * *- İslam inancında yer alan sırat köprüsünün, eski İran dini Zerdüştlük'deki Şinvat köprüsü inancından esinlendiğini. Zerdüştlüğün tek tanrılı bir din olduğunu.
* * * * *Bundan sonra da toparlamaya ve siraya koymaga baslayacagiz.
* * * * * * * Hepinize iyi calismalar...
ravachol
27-02-2007, 22:39
- İslam inancında yer alan sırat köprüsünün, eski İran dini Zerdüştlük'deki Şinvat köprüsü inancından esinlendiği ve Zerdüştlüğün tek tanrılı bir din olduğu konusunu çevirmeye başlayacağım. üç gün içinde gönderebilirim sanırım biraz meşguliyetim var bu aralar. ayrıca kabe konusundaki hadisleri de bu çevirinin sonrasında çevireceğim
hepimize iyi çalışmlar
Herkeze tekrardan merhabalar.
Çeviriyi tamamladım.
Uygun olmamış diye düşündüğünüz kısımlarla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
(so, do you know thoose?)
That just after Battle of Al-Khandaq, Mohammed executed 500 male Jewish captive from Qurayzah and sold thier wives and children in Damascus captvie bazaar because they co-opareted with adversaries.
Jewish Massacre in Banu Qurayzah
The Battle of Al-Khandaq was over, adversaries turned back, Â Mohammed came home and rested. Just at that time Archangel Gabriel came next to Muhammed riding on a mule, his sword is put on, shaking the dust off his head and said to him “Look, we angels have been fighting against your enemies during 40 days, and as you see we have not forsaken our swords yet. Come on, you all go to the land where there are Jewish of Qurayzah and kill them; i will go before you and wreck their houses” (Tecrid-i sarih, translation of Administration of Religion of Turkey, No: 512, 1191, 1565)
Following thoose words of Archangel Gabriel, Mohammed ordered to Muslims “We will perform the praying (namaz) of mid-afternoon in Banu Qurayzah, and we will make war” (People from Qurayzah supported the ones from Mecca –ADMIN). That day, till the evening, they got 1500 Jewishes including children and the women (some alive some dead). They tied thoose caught peoples hands to their necks and Mohammed authorize Sad Bid Muaz who turn into Islam from Judaism about what to do with them. Sad Bid Muaz had wounded from a vein in Battle of Al-Khandaq and he was stil bleeding. As a command of Muhammed, Sad is brought next to him on a donkey. And Mohammed asked him as “I want you to make the desicion about the destiny of thoose people. What do you think for them?” What Sad exactly says was that “ We will put all adult males to sword who can fight. Women and young girls will be concubunes and we will also use young males (that arent adolasent yet) as slaves.”
And Mohammed replied as “Thoose words of you fit what Allah wants us and your desicion about is unerring. Besides, Archangel Gabriel said to me the similar apocalypses from Allah at daybreak.” (Tecrid-i sarih, translation of Administration of Religion of Turkey, No: 289. When placed by verses, Number 1575 and 1579)
The male captives of this group are gathered in “Usame Bin Zeyd” s house and the women-children captives in “Remle Binti Haris” s house. After the judgment of execution of Mohammed, there are some holes on the ground prepared to use as graves in a part of Medina where there is a bazaar now. Afterwards, males are taken to that area in a convoy hands tied, located next to holes on the ground, their heads are cut off and they were throwed inside the holes. Mohammed employed Hz. Ali and Zubeyr bin Avam for this cuting off duty (Mohammed said for them both that  they will reach heaven).  Mohammed was watching them while Ali and Zubeyr was performing the cuting off. As Ayşe (Hz.) says, this cuting off duty had longed all day time and whlie males were executed, the Julish Women and children had screamed and plucked their heads. (Vakidi, Megazi, 1/512-517)
Mohammed tragicomicly said as if doing something very important “My friends, we had beter delay the execution beause the weather is hot now. Also if they would like to, give them some dates.” And the dates are throwed to them as if giving food to animals. (Vakidi, Megazi, 2/512-14; Serahsi, Siyeri Kebir Serhi, 3/1029 No: 1900)
The common idea about the number of executeds are 800-900. (Belonging to Nesefi, Taberi, Alusi, Ibni Kesir). Belonging to least numbers of Islamic writers (Begavi, Suyuti, Ibn’il Cevzi) 400-600 Jewish was executed that day.
After gathering thoose people, Mohammed insulted them by saying “You brothers of pigs and monkeys! Here its your destiny, face it” And they replied it as “Mohammed, we wouldnt expect you acting such like this. Why is this injustice for us?” (this takes part in many Islamic source like Taberi, Ahzap Tefsiri, verses 26-27). (The strongest opposing of the executions can be about performing it without judging them. Was all individuals of tribe of Banu Qurayzah guilty? Wasnt there any innocent ones inside? Why them all together executed without any judgements? Is it right to execute prisoners of war? –ADMIN.)
Mohammed seperated 16 wives and doughters of thoose Jewishes speacilly and picked Reyhan for himself and gave other 15 as a gift for his important friends.
A jewish said “You got everything belonged to us, at least dont touch our honour” But Mohammed doesnt hear him. (Source: Vakidi, Megazi, 2/250)
Mohammed, gave a part of the women and children who are out of need to Sad bin Zeyd to sell them in Necd and somewhere in Damascus. Muslim Mohammed bin Mesmele said:
“While sharing women from Banu Qurayzah war, i had 3 women and i sold them all”. (Source: Diyarbekiri, Tarihi Hamis, 1/499 and Vakidi age 2/523-25)
--End of the article of Arif Tekin—
The questins from Islamics about the article and the answers:
Islamic: The Jewish had maden an agreement with Mohamed about defencing Medina together. However, they betrayed this agreement in Battle of Al-Khandaq.
Answer: Such an agreement in the first times of Mohammed’s emigration from Medina exists in writings. However, Muslims was the minority in Mecca and they were in such a poor case that they need to emigrate to Medina. They havent been armament yet ve havent began gang attacks. The agreement have been done under thoose conditions. But after a short while, Muslims began their gang attacks. Tried to atack trading convoys in Mecca. And with Baht-i Nahle (event), Muslims, for the first time, killed 2 and captived 1 of  4 unarmed persons. And asked for ransom for this captive. Jewishes took attention to thoose events of Muslims.
Checking what hapened between Muslims and Jewishes before The Qaynuqa (event) will be helpfull for us to understand it. Threre were 3 Jewish tribes when Muslims emigrated to Medina; Banu Nadir, Banu Quaynuqa and Banu Qurayzah. After an invidual from Banu Quaynuqa was killed by a Muslim, Jewishes killed the murderer. And using it as a pretext, Mohammed encircled Banu Quaynuqa tribe. Jewishes makes no defens with guns. And after a while Jewishes submited. Mohammed sent ayaw this tribe from thier lands. He confiscated immovables and properties of them. He also got tirbe of Banu Nadir by attacking with strange pretexts.
We mean that Mohammed had already destroyed two Jewish tribes before Qurayzah (event) (what is tragicomic about it is that Mohammed kicked out Jewishes, the real owners of Medina even he emigrated there). Following thoose event, the Agreement of Medina had no more validity.
Mohammed pressurized Jewishes of Medina to become Muslim. And as he coulnt succed it, he changed praying direction from Jerusalem to Mecca. Couse Jarusalem was the sacred city of Jewishes. After this change, the agreement between Muslims and Jewishes of Medina had came to an end also in practice. The relationship between Muslims who are visitors and Jewishes was really tensed. Jewishes didint like Muslims anymore who came Medina as visitors, saw them as the enemy, they were in a discomfort.
Jewishes of Medina helped the ones from Mecca because of thoose all.
Islamic: The judgement of execution of Jewish adult males was acording to The Pentateuch.
Answer: This is an assertion of Muslims who feel remorse of the massarce to put the blame on The Pentateuch. Mohamed asked about what to do with Jewish captives to Sad Bin Muaz who was an old Jewish had became a Muslim and who was right hand of him. However, it didint mean that the judgement will be acourding to The Pentateuch because Sad was an old Jewish. There is also no writings that Mohammed wanted him to judge acording to The Pentateuch and neither words of Sad that “I judgeg it according to The Pentateuch”.
Also Jewishes was rightful for themselves by supporting adversaries. Consequently it would be illogical for them to make rules of The Pentateuch used against them while thinking that they were right.
Moreover, as an addition of thoose all, after the judgement of Sad Bin Muaz, Mohammed said that:
“Hurray! The judgement of Allah was the same as yours” and told that the judgement had been told to him by apocalypse. Consequently the judgement belongs to “God” of Islam.
Islamic: What would be done with Jewish adult males instead of executing them? Because there were no captive camps, would they be feeded instead of being killed? If they were set free, then they would be at the side of adversaries again.
Answer: Arent thoose asertions, as if there werent any other choise else to do wtih them, actually a defencing way to avoid the crime? Couse also adult males could be sold in the famous captive bazaar of Damascus just like women and children. Or they could give some of them to Muslim families as slaves? (It doesnt mean that we approve the slavery, just trying to show that there are some other choices instead of killing them). So there were such a choise for Mohammed. But he didnt wanted to choose it, and didnt ack like a prophet of “god”, acted just like many kings and commanders of history full of rancour and revenge.
Arif Tekin
Turan Dursun Site.
Vartor abicim 3 aylık bir zaman diliminin son 3 haftasına giriyorum, bugünlerde derslere yüklenmem lazım, beni pek elleme abicim bi süre. 3 hafta sora tekrardan aranızda olacağımdan emin olun.
Herkeze iyi günler.
teotihuacan
02-03-2007, 18:35
En sonunda ben de bitirebildim. Hatalarım olabilir, bu kısımlarla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.
- The name of Mohammed’s father Abdullah means “Slave of Allah”. Al-lah is the father of goddesses Al-Lat, Al-Uzzat and Al-Menat in pre-Islamic beliefs.
AL-ILAH (ALLAH) BELIEF IN PRE-ISLAMIC ARABIA
During the pre-Islamic period, Arabs were believing in Moon God as the highest and most powerful totem along the 360 totems in Kaaba, calling him Al-ilah (means most powerful god) and praying for him by opening their hands on both sides. Below sculptures at British Museum Babylon Section Part B in England are important discoveries showing this belief of Arab pagans.
Word “Ilah” (god) in Arabic was converted to “Allah” with Islam. (Southern Arabia, Carleton S. Coon, Washington, D.C. Smithsonian, 1944, p.399) Mood god Al-ilah was accepted as male and was married Sun Goddess. He had three daughters, their names were Al-lat, Al-Uzzat ve Al-Menat:
The photograph above is from British Museum and abstracting pre-Islamic Arab beliefs very good. On the left there are the Lat, Uzza and Menat, the male figure on the right is Allah. Mohammed made a blunder by praising Lat, Uzza and Menat which is known as satanic verses case but later on he regretted and declared Satan made him to say that words.
Many Arab tribes, in fact, has given this moon god different names such as Sin, Hubal and Al-ilah. Linguists say the word “Allah” is reproduced from “Al-ilah”. (Islam Muhammed and His Religion, Arthur Jeffery, 1958, p 85, Muhammad at Mecca, W. Montgomery Watt, 1953, p 23-29)
The name of Mohammed’s father Abdullah means “Slave of Allah”. (abd=slave, ullah=allah)
Mohammed took the name of the most powerful moon god along 360 totems in Kaaba and told everybody as one. “There is no god but only Al-ilah.” (The hajj, F. E. Peters, p 3-41, 1994) Mohammed declared Al-ilah as the only god and prohibited other totems.
Arab pagans (non-muslims) had interesting traditions in pre-Islamic period. They were fastening in the month called Ramadan, going to Mekkah for Hadj and turning around Kaaba seven times, believing the “Black Stone” (Hacerül Esved) as sacred and kissing it, praying four or five times a day and throwing stones to Satan. ( Is Allah the Same God as The God of Bible?, M. J. Afshari, p 6, 8-9, İslam, Beliefs And Observances, Caesar E. Farah)
Above, there is a muslim kissing the Hacerül Esved placed on one corner of Kaaba. Pre-Islamic Arab pagans had this same belief. Mohammed kissed this stone and carried out this pagan belief into Islam. It is known that the Caliph Omar had told about Hacerül Esved, “I would never kissed if I hadn’t seen you Rasullullah kissing it.” It is currently unkown when, where or how Hacerül Esved was brought, some stories are told only. But there are no aggrements between Islamists about those stories.
Arab non-muslims did also have the ablution (rituel of washing body parts before prayer) tradition same as today’s Islamic world. They were snuffing water, washing their hands up to elbows, those were the traditions of old pagan Arab. Those traditions are absent in Jewish and Christian cultures. As is known, there is also fasting in Christian culture but “fasting in a specific month” was an old tradition of Arab pagans.
Besides, according to evidences, Kaaba was not built by the prophet Abraham, it is estimated to be built in 800’s BC. From that date forward, Kaaba was remembered by pagans as “Al-ilah’s house”. (A Guide to the contents of Quran Faruq Sherif, Reading, 1995, pgs. 21-22., Muslim).
Today, howsoever Islamists claim that Islam was existing before Mohammed, so it was common to see some Islamic beliefs also in old pagan societies, there is no historical document and evidence to support their claim except Koran.
Ikinizin de ellerine saglik.
dostlar
* * Türk aydını tercüme odasında dogdu.
* * Şinasi, Namık Kemal hep tercüme odasından yetiştiler.
* * Bizim ateistler dernegi de buradan dogacak buna eminim. Ya da buradan dogan kadrolar ilerisinin temellerini atacak.
* * Son derece mutluyum, ciddi işler başarıyorsunuz, mesele sadece bir belgeyi tercüme etmek degildir. Bir mücadele içerisinde saf tutmak ve de üreterek saf tutmaktır. Üretenin sırtını kimse yere getiremez.
* * *Çok mutluyum, neredeyse bir misyon geride bırakıldı. Kusura bakmayın içinizde tek benden büyük olan Vartor; ona hürmetlerimi iletirken sizleri defalarca kucaklarım. Sag olun var olun.
* * * Ama ne olur bırakmak yok. Yeni hedeflere dogru gidecegiz. Baştan da dedim. Tercüme grubunun dışına taşacagız.
* * * Binlerce sevgi hepinize
* * * saygılarımla
antimuhammed
04-03-2007, 16:35
Arkadaşlar herkese selam
Bana verilen Kuranın derlenmesi ile ilgili bölüm çok uzun yaklaşık 8 sayfa. Uzunluğunun önemi yok ama bana edebi olarak çok ağır geldi. Geçen gece sadece bir satırı için 3 saat harcadım ve tamda beceremedim...
Şimdiye kadar yapabildiklerimi buraya yazıyorum.. Lüütfen yardımcı olun..
Teşekkür ederim
-Muhammed *öldüğü *sırada *Kuran *ayetlerinin *dağınık *vaziyette *bulunduğunu. *Uzun *yıllar *sonra *bir *kurul *tarafından *duyuru *yapılarak *çeşitli *kişilerden *ayetlerin *toplatıldığını *ve *rastgele *yerleştirildiğini. *Örneğin *ilk *indiği *söylenen *ve *"oku" *diye *başlayan *Alak *Suresi' *nin *1. *sıraya *değil *96. *sıraya *yerleştirildiğini. *Kuran'ın *orijinal *ilk *mushafının *bu *gün *bulunmadığını, *çünkü *yakıldığını
Did you know?
When Mohammed died verses of the Koran were in a scattered conditions. After long years verses were collected from diverse people *by an announcement of a committee and they were put in order by random. For example the verse considered revealed first and beginning with ‘’read’’ *Surah Alak placed to chapter number 96 rather than 1. Today There does not exist a single original copy of Koran, it is because of it has been burned.
Kuran'ın ilk orijinali: Küçük taşlar, deri, ağaç parçası, kemik gibi çeşitli nesnelere yazılıydı. Yakıldı.
Kuran'ın ikinci orijinali: Ebu Bekir döneminde yapılan derleme. Yakıldı.
Kuran'ın üçüncü orijinali: Osman döneminde oluşturulan "azmalar". Bunlar da dünyanın hiç bir tarafında yok.
First official copy of the Qur'an: it has been written on different things like skins, woods, small stones, bones . They have been all burned.
Second official copy of the Qur'an : Compilation of Quran during reign of Abu Bakr . They have been burned
Third official copy of the Qur'an: was formed during reign of Utman named as ’’azmalar’’. There are no official redaction on the world. (Azmaların orjinali nedir bilmiyorum)
Yapılan inceleme ve aktarmalarla görülen o ki: Muhammed'in "vahiy katiplerine yazdırdığı" bildirilen "Kuran"ın ne "aynı" ne de "tümü" eldeki Kuran'da. Halife Mervan kendi gerekçesini şöyle açıklar; "Onda yazılı olanlar, Osman tarafından yazdırılan Mushaflara geçmiştir. Artık ona gerek kalmamıştır. Yakılıp yok edilmeseydi, zamanla kuşkulara yol açılabilir, ondan alınarak yazılan Mushaflar çevresindeki kuşkuları önlenemeyebilirdi. Bundan korktum, o nedenle yaktırdım."(Kaynak: ıb Ebi Davud, Leiden 1937, yay., s.243-Suphi e's-Salih Mebahis Fi ulum-il Kuran). *(Burada çok zorlandım tam olmadı farkındayım)
According to investigations and *resources : Quran which dictated by the Mohammed *to ''clerks of revelation '' is neither ‘’same’’ nor ‘’entire’’ as in today’s Quran. Caliph Mervan explains his own reason like this: Things written in it passed to moshaf which had been written by Uthman. We don’t need it any more. *If it wouldn’t be burned and destroyed, it would cause some suspicions in the course of time and it wouldnt prevent suspicions of the written moshaf received from it. I was afraid of it, It’ s because of it I had to let them burn. ."(Sources: ıb Ebi Davud, Leiden 1937, yay., s.243-Suphi e's-Salih Mebahis Fi ulum-il Kuran).
Kuran nasıl derlendi?
Kuran ayetleri bugünkü biçimi - form ile yazılıp bir araya getirilmiş değildi. Hadislerde peygambere vahiy olan ayetler çeşitli nesneler üzerine yazılıydı; hepsi de dağınık durumdaydı. Ayetler "Lihaf" (küçük taşlar), "Rıka" (deri ağaç yaprağı, bir çeşit kâğıt), "Ektaf" (deve ve koyun kemikleri), "Usub" (agaç parçası" gibi nesnelere yazılmıştı. Yitip gitmesin diye tümünü bir araya getirme çabasına ilk kez halife Ebubekir döneminde gerek duyuldu ve bu çabalar gerçekleştirildi. Bir aktarma da "bunların tümünün peygamberin evinde, bir arada bulunduğu ve dağınıkken bir araya getirip, içinden eksilen olmasın diye ortasından iple bağlanmış olduğu" da açıklanır. Buhari'nin yer verdiği bir hadise göre; "dinden dönüş" (ridde) olayları ve bu olaylar nedeniyle savaş hali vardı. Kuran'ı ezber etmiş kişilerin bir bölüğü ölmüştü. Ölenlerin sayısı artabilirdi, bunların tümü ölüp gitmeden Kuran'ın orada burada yazılı ayetleri derlenmeli, tümü bir kitap haline getirilmeliydi. Hattaboğlu Ömer durumu ve konunun önemini Halife Ebubekir'e anlattı. Ayetlerin derlenmesini önerdi. Halife başlangıçta pek doğru bulmamıştı bu görüşü.
How the Quran was compiled
After Muhammad’s death, form of the today’s verses of Quran (the Koranic revelations) have not been gathered and not been written in a form. According to Hadiths, revealed verses to Mohammad have been written on different things, also all were in a scattered conditions. The verses have been written on ‘’Lihaf’’(Small stones), ‘’Rika’’(animal skin, palm risps, a kind of paper), ‘’Ektaf’’(Camel and sheep bones),’’Usub’’( wood pieces). In case it may be lost, they needed effort to unify all for the first time as a single volume during reign of Abu Bakr and these efforts have been realised. According to a source, it explains ‘’ all those have been found together in Mohammed’s house, and while they were scaterred they have been gathered *tied by a rope in case some of them may be lost. According to informations of Bukhari, *the events of ‘’apostle’’(Ridde) and they were a status of battle because of these events some persons who had learnt Quran by heart were dead. The number of deads would *increase, it would be compile and unify as a single volume of the scattered verses of Quran before these who knew Quran by heart were not dead. The son of Hattab Umar told Ebu Bekr the situation and the importance of the subject .He suggested to compile all the verses. At the beginning Caliph hadn’t found true this idea.?
Peygamberin yapmadığı şeyi yapmak nasıl doğru olabilirdi?" diye düşünüyordu. Ömer direndi ve önerisini kabul ettirdi. işin gerçekleşmesi için de Zeyd Ibn Sabit'e görev verildi. Zeyd "Ebubekir bana 'Sen akıllı bir gençsin. Peygambere vahiy yazdığın için senin başaracağına güveniyorum. Araştır ve topla Kuran ayetlerini' dedi, Tanrıya ant içerek söylerim ki, dağlardan bir dağı yükleyip taşımayı önerseydi, buyurup verdiği görev kadar bana ağır gelmeyecekti.
He was thinking that, ‘’How could it be true to do a thing which Mohammed did not?’’ Umar resisted and he established his suggestion. Zeyd Ibn Sabit has committed to realise this suggestion. Zeyd informed that, Ebu Bakr told me ‘’you are a clever boy, I trust you will succeed because of you used to write for the Prophet his instructions from above, so investigate and collect all the verses of Quran’’. I tell it by swearing God that if he recommended me to carry a mountain from the mountains, it would not be as heavy as the order he gave me to fulfil.(yada it would not he heavier upon me than the order which Abu Bakr has given for collecting the Qur'an)
Şimdilik buraya kadar . Daha 7 sayfa var. Çok çalışmam lazım çooooook. :)
simonuniti
04-03-2007, 17:19
Antimuhammedin ve teotihuacanin tercumelerinin sadece ingilizcelerini okudum ve gayet anlamlilar
gramatik bir hata bulamadim.Zaten cevirileri kelimesi kelimesine yaparsak hem uzun zaman alir hem de
dogal gozukmezler.Paraphrase yapmak bence en dogurusu.
Değerli arkadaşlarım, tercüme grubundaki iletileri baştan sona taradım. Epey yol alınmış. Benim de birkaç önerim ve sorum var.
1 – Yapılan çevirilerin belli bir yerde tutulması olanağı var mı? Çünkü arkadaşlarımız çevirilerini ileterek tartışmaya açıyorlar ama birkaç çeviri birden konuşulunca ortalık karışıyor. Ayrıca güncelleme sonrası oluşan metini ortada göremiyoruz. Örneğin ben değişiklik önerilerin sonrasında bile hatalar gördüm, hatta hatalı değişiklik önerisi de olabilir. Dolayısıyla sadece bu metinlerin bir yerde tutulması – yani son güncel durumlarının *bulunduğu bir ortam – ile tekrar redaksiyondan geçirilerek yayınlanabilir hale getirilmesi uygun olur kanısındayım. Kontrol edilerek kabul görmüş metinler bu başlıktan alınarak başka yerde tutulabilir. Dolayısıyla çeviri halinde olanlar için sadece “tercümeler” başlığı kullanılabilir, tartışmalar çeviri yorumları, sorular için yeni bir başlık açılabilir. Belki Vartor’un dağıttığı çeviri metinlerini numaralayarak dağıtması ve tartışmalarda bu şekilde atıfta bulunulması da kolay ve uygun olur.
2 – Yeknesaklık sağlayacak mıyız? Bence sağlanması gerekir. Bunu iki kısımda yorumlamak istiyorum:
A – Grup içi yeknesaklık: Bazı kelimelerin bütün çevirilerde aynı karşılığı olması sitenin rahat okunabilirliği açısından uygun olmaz mı? Biz sayfamızın uluslar arası nitelikte olmasını istiyorsak bunun sağlanması gerekli. Kelime derken aslında deyimleri, özel isim olmamasına karşın islamiyette alışkın duruma gelmiş özel nitelemeleri kastediyorum. Burada ayrı bir örnek olarak kutsal kitaplarda her nedense eski dilin kullanılması durumu da var. Thou, thy, unto vb kelimeler gibi.
B – Dış yeknesaklık: İngilizce metinlerde benim gördüğüm, yaygın olarak q harfi kullanılmaktadır. (Hatta Türk sitelerinde bile q harfi var) Yani bir dış kaynağa bakıldığında “Alalak” suresi görmezsiniz. Onun yerine “Al-alaq” vardır. İngilizce metni Türkler için yazmadığımıza göre bunları kullanmakta yarar var. Dolayısıyla maddeoz’un dediği gibi www.kuranikerim.com/english/m-indexe.htm sitesinin kullanılmasını öneriyorum.
Diğer taraftan bu iki husus da önceki maddedeki önerimi destekliyor kanısındayım. Bunları görüşünüze sunuyorum.
simonuniti
05-03-2007, 14:56
sevgili burlap,
onerilerini destekliyorum.hatalari duzeltilerek bir yerde toplanmasi gerekli.
Biraktigimiz cevirilerde gorulen hatalari, sistematik bir sekilde duzeltmiyoruz.
Sanirim Vartorun kafasinda bir plan vardir.
saygilar
Degerli TG uyeleri,
Henuz bitmemis metinler var ortada, onlar da bittikten sonra tartismaya acip, arka arkaya siralamayi planliyordum, ama Burlapin da tavsiye ettigi gibi, bitenleri yeknesak bir lisana cevirmege calisabiliriz. Bu vazifeyi de burlap ustune alirsa sevinirim.
* *Bundan once , tamamlanmis tercumeler basligini acip oraya asmistim bitenleri fakat daha hazir olmadigimizi dusunup, basligi sildim. Yeniden aciyorum bu basligi .
Sevgili Vartor,
Tamamdır. Bu yeknesaklık taramasını ben yapayım. Tamamlanmış tercümeler başlığına arkadaşlar tecümelerin son halini iletsinler lütfen.
Sevgili Arkadaşlar ,
Sitenin düzenlenmesi sırasında ortadan kalkan çevirilerin teslim edilen ve düzeltilen halleri bende var. Yarın bunları "Tercüme Denemeleri" başlığı altına yerleştireceğim. Bu arada elinizde çeviri kalmışsa onları da aynık başlık altına iletmenizi rica ediyorum.
Bir de haberleşme tartışmalar için bu başlığı kullanmanızı, diğer başlığın temiz kalmasını tekrar rica ediyorum.
Sağlıcakla...
Arkadaşlar,
Çevirilerde gelinen durum şudur:
1 – Ana sayfanın sol tarafında “Biliyor musunuz” başlığı altındaki bütün başlıkların son durumu Tercüme grubumuzun “Tercüme denemeleri” başlığı altında “Did you know” girişiyle konulmuştur. Eğer herhangi yanlışlık görmüyorsanız, yayına hazır durumdadır.
2 – Vartor tarafından yapılan dağıtım sonucu olan çeviriler de yine “Tercüme denemeleri” başlığı altında “Çevirilerin son hali” konusu altında sunulmuştur. Herhangi yanlışlık yoksa bu da yayına hazırdır. Ancak;
a – Burada zaten 2, 10 ve 12 numaralarda sadece 1. maddede yazılan başlıklar var.
b – 13 Numarada çok kısa olarak açıklama var (yani Türkçe’sinde). Ancak burada 1. maddede bahsettiğim başlığa fazla bir açıklama getirmiyor. Dolayısıyla sadece başlık olarak kalabilir.
c – 5 Numarada Kıblenin yönünün değiştirilmesi ve 8 numarada Bedir savaşını Müslümanların çıkardığı metinleri var. Anladığıma göre bunlara için Vartor bir dağıtım yapmadı. Bunlar orta uzunlukta yazılar.
d – 11 Numaradaki ‘Kabe güvenli midir’ çevirisi eksik. Ama bu eksiklik önemli değil. Az bir şey, özellikle eksik bırakılmamışsa ben tamamlarım.
3 – Sitede başka çeviri yapılacak metin var mı? Varsa bunları da dağıtalım.Ben zaten İngilizce Sayfa girişinde Turan Dursun bilgisi öncesinde Site hakkında Vartor’un başlattığı giriş yazısına da talip olmuştum.
4 – Vartor’un 2b ve d hakkındaki kararını bekliyorum.
Sağlıcakla….
http://volker-doormann.org/the0.htm
* * * http://www.religioustolerance.org/god_devel.htm
* * * http://answering-islam.org/Books/Al-Kalbi/
* * * * *bunlar http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5398
başlıgı altında sargon tarafından önerilen çeviri istemleri. Arkadaşlar inceleyip yaralı olduklarına kanaat getirmişlerdi. Ben elimizin altında olsun diye buraya yeniden asıyorum.
* * * * Buradan devam etmekte fayda var bana kalırsa. Çevirmen arkadaşlar ilginç buldukları linkleri de buraya taşırlarsa iyi olur.
* * * * Larra'nın başladıgı bir makale de var bu arada.
* * * * Bu tarz metinlerin tercümesi sonrasında ayrı bir forumda Tercümeler başlıgı altında tüm üyelerin kullanımına sunulmasını önermiştim. Bu konuda düşüncelerinizi, varsa degişik önerilerinizi belirtirseniz de iyi olur.
* * * * Tercümelerin sitenin English sayfasına asılması için, sizin tamam bitti yayınlanabilir demenizi bekliyoruz. Bir de ne şekilde design edilmeli onu da bekliyoruz. Sitenin English sayfasının içerigi ve hazırlanması sorumlulugu bu gruba ait. İstediginiz düzenlemeyi ve eklemeyi yapabilirsiniz.
* * * * *saygılarımla
Benim notlarima gore, bedir savasi konusu commandante'ye vermistim.5no'lu konu da byspy'a. Her iki dostumuzdan da cevap gelmedi, acaba bir yanlis anlama mi oldu? Byspy'in konusuna simonuniti yardim edecekti, uzerinde calisiliyor mu?
Bu uc arkadasin buraya yazmalarini rica ediyorum, boylece ne durumda oldugumuzu anlayabilecegiz.
* Diger husularda burlap'a katiliyorum, 13 no'ya zerdustlukle ilgili Sinvat koprusu hakkinda ingilizce bir link yapistirmanin imkani varsa, konuya aciklik getirebilir.
*Sevgili burlap, spellcheck yaptin mi bilmiyorum, bir arkadasimdan word programini aldim, isim epeyi rahatladi, benim gozume imla hatalari carpti, son seklini, son bir defa daha gozden gecirmeliyiz foruma asmadan once.
Sevgili vartor,
Sitede kesintiler iletilerimi bir kaç kez yazmama neden oluyor. Maalesef bende spellcheck yokmuş. Burada daha önce belirtiiğim gibi lütfen herkes gördüğü hataları not edip bildirirse, düzeltme yaparız. Ben de ileti sonrasında bir kaç kez fark edip düzeltme yaptım.
13 Numara klik devamında zaten bir paragraf var ben onu yarın yaparım. Daha sonra ne yapacağız. Yön. kurulunun isteği nedir? Nasıl bir iş programı düşünüyorsunuz? Bunu ortaya çıkartmakta yarar var. Lütfen kimse bana kızmasın ama ingilizce ortalamamızın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çoğunluğun çalıştığı düşünülürse, bir hedef belirleyip iş programıı yapmakta fayda var.
Eğer eksik çevirilerde zorlanan arkadaşlar varsa onların çevirilerini üstlenebilirim.
Sağlıcakla,
Antimuhammed'in *bu *çevirisi *anımsamam *için *vesile *oldu. *Ben *burayı *biraz *değişik *yazmıştım. *Size *sorarak *gerekirse *düzeltecektim. *Burada *herhangi *yabancı *okumaların *neden *farklı *olduğunu *anlamayacaktı. *Ben *eski *yazının *(arapçanın) *ne *kadar *zor *olduğunu *belirterek *kısa *kestim. *Lütfen *bu *kısma *bakarsanız *(9. *Madde *sonu *Kuranın *bir *harinin *bile *değişmemesi), *uygun *değilse *antimuhammed'in *yazdığı *üzerinden *değiştiririm.
*
Vartor *sen *haklısın. * *Metinlere *internette *spell *check *yaptırdım. *Bir *sürü *hata *çıktı. *Düzeltmeleri *aktaracağım.
[hr:bcee8f56b1][hr:bcee8f56b1]
Tamam spellcheck ile düzeltmeleri yaptım ve aynı başlığa koydum. Bu arda 13 numara (Zerdüştlük) da eklidir.
simonuniti
11-03-2007, 22:04
Sevgili Vartor,
Ben Byspy ya yardim teklifinde bulundum.Bana bir sey sordu.Ben de yardimci olmaya calistim.
Ama sonra bypsydan cevap veya durumla ilgili herhangi bir tepki alamadim.Sen istersen byspya
ozel mesaj at.
saygilar...
Degerli gurup arkadaslarim.
* * * * Ana sayfamizin DID YOU KNOW? bolumunun tamamlanmasina gosterdiginiz alaka ve calismalarinizn sonucu, yakinda sunulabilecek hale gelmistir. Katkida bulunan butun uyelere candan tesekkurlerimi sunarim.
* Lisan bilmeyen uyelerimiz icin de ingilizceden turkceye calismalar yapmak istiyoruz.Bunlardan biri Sargon dostumuzun linkini verdigi, "Tanri fikri asirlar boyunca nasil gelisti" konusu
*
1. *http://volker-doormann.org/the0.htm
Yukardaki *sitede *oldukça *ilginç *bir *çalışma *var. *Konunun *bazı *yönlerini *burda *işlemiştik. *Ancak *çevrilip *resimlerle *birlikte *bir *yere *konulması *bence *oldukça *yararlı *olur.
2. http://www.religioustolerance.org/god_devel.htm
Yukardaki *yazı *tanrı *düşüncesinin *çağlar *boyunca *gelişim *süreci *üzerine. *
Bu *iki *sitede *de *epey *çok *sayıda *güzel *ve *ilginç *makale *var. *Bir *taramakta *fayda *var.
3. *http://answering-islam.org/Books/Al-Kalbi/
Yukardaki *kitap *da *bence *son *derece *önemli. *Kitap *dediysem *korkulacak *kadar *kabarık *değil. *İslam *öncesi *Arap'ların *putlarını *tasnif *etmiş. *Bence *Türkçe'de *olmaması *büyük *bir *eksiklik.
* Ikinci link, inanc sisteminin nasil gelistigini gostermesi yonunden ilginc.
* * * Bundan baslayalim diyorum.
* * * * Lutfen fikirlerinizi yazin, bekliyorum.
Ben 2. sitedeki 'How the concepts of god had developed over the ages' yazısını istiyorum.
Ayrıca 3. sitede İslamda kadına nasıl kötü davranıldığını işleyen, kuran ve hadislerden örnekler veren 2 yazı var. Bunlar iletilerde çok işlenmiştir ama derli toplu, bir arada yok. Ayrıca adamlar ilginç yorumlar da yapmışlar. İkinci olarak da bunu düşündüm.
3. adresi çevirebilrim. Yani islamdan önceki arapların putlarıyla ilgili olanı.
İlgilenen başka arkadaş varsa birlikte ele alırız.
Ama tabi şu 10 günü atlatmam lazım (malum, sınav), ondan sonra çevirir gönderirim.
simonuniti
14-03-2007, 15:01
Arkadaslar 1. yazi alindi mi?
Eger birisi cevirmek icin sahiplenmediyse ben cevirebilirim...Vartor abi?
arkadaşlar, Tercüme grubunun işleri arasında kaynak önermek de var. Örnegin aşşagıdaki site pek çok link içeriyor. İnceleyebilir ve uygun görfüklerinizi önerebilirsiniz.
* * * http://www.apostatesofislam.com/apostates.htm
* * * gene bu iki sitede ateist baglantılar var.
* * * http://www.atheistalliance.org/aai/members.php
* * * http://www.atheistnet.com/
* * * şurada da biz varız.
* * * http://www.infidels.org/org/national.html
* * * * * *deger verdiginiz, yararlı buldugunuz her kaynagı önerebilirsiniz. Başkalarının paylaşımına sunmak istediginiz, yararlı ve verimli buldugunuz her linki önerebilirsiniz.
* * * *saygılarımla
degerli dostlarim,
* *Tercumelere baslayin, aslinda ikiser gurup halinde calismayi arzulardim, hem uyeler arasinda yakinlasma hem de daha kontrollu tercumeler ortaya cikabilir dusuncesindeyim. Bazi uyelerimiz herhalde iletiyi henuz gormediler, onlarin da katilacaklarini umit ediyorum.
* * * Hepinize sevgiler ve iyi calismalar...
simonuniti
14-03-2007, 20:24
Iyi o zaman ben ceviriye basliyorum.Bana yardim etmek isteyen olursa ozel mesaj ceksin.
konuyu paylasalim.
iyi calismalar...
simonuniti
14-03-2007, 21:48
Bu arada su an ceviri yaparken farkettim benim malesef turkce klavyem yok.Nasil halledecegiz bu sorunu.Ceviri Ingilizceden Turkceye olacagi icin.Ben ceviriyi tamamladiktan sonra
Birisi benim cevirimi *klavyesinden turkce karakterlerle yazabilir mi?
Bende de yok, Hele basla da bir caresini buluruz .
Bu arada su an ceviri yaparken farkettim benim malesef turkce klavyem yok.Nasil halledecegiz bu sorunu.Ceviri Ingilizceden Turkceye olacagi icin.Ben ceviriyi tamamladiktan sonra
Birisi benim cevirimi klavyesinden turkce karakterlerle yazabilir mi?
arkadaşlar zemberek (https://zemberek.dev.java.net/) adında bir program var bu iş için, türkçe klavye bulunmadığı zamanlarda kelimeleri türkçe karakterlere çeviriyor.
zemberek (https://zemberek.dev.java.net/) programı sorununuzu çözecektir.
İngilizce sayfası için çeviriler tamamlandı. Yayına hazır vaziyete geldik. Ancak her bir makaleye birkaç kez düzeltme yapmak zorunda kaldım. Gene de hatalar olabileceğini düşünüyorum. Lütfen hepsini siz de yeniden okur musunuz?
Vartor’un güzel giriş yazısını ‘Tercüme denemeleri’ başlığı altındaki 13 Mart tarihli ve ‘Site giriş yazısı çevirisi’ konulu eski giriş yazısı üzerine monte ettim. İkisinin arasına Turan Dursun ile ilgili yumuşak bir geçiş yapmaya çalıştım. (Devamındaki giriş yazısında da birkaç kelimeyi değiştirdim). Bu şekildeki giriş yazısı altına mevcut Turan Dursun yazısı (yani hayatı ile başlayan) gelecek. Ancak mevcut yazı başlığında bir hata dikkatimi çekti. Başlık şöyle:
Turkish Atheist Writer / Islam Criticer
TURAN DURS…… şeklinde.
Criticer diye bir şey yok. Critic olacak. Başlık önüne konacak giriş yazısını eklerken bunu da değiştiririz.
Sağlıcakla …
Ben *2. *sitedeki *'How *the *concepts *of *god *had *developed *over *the *ages' *yazısına başlıyorum. Sonra da 3. *sitede *İslamda *kadına *nasıl *kötü *davranıldığını *işleyen, *kuran *ve *hadislerden *örnekler *veren *2 *yazıyla devam ediyorum.
simonuniti
15-03-2007, 15:10
Maddeoz bu zemberek i nasil kullancaz.ben indirdim bise anlamadim.
nasil kullaniliyor?
Maddeoz bu zemberek i nasil kullancaz.ben indirdim bise anlamadim.
nasil kullaniliyor?
valla ben de kullanmadım, ama daha önce benzer bir durumla karşılaşılmıştı (başka bir çeviri projesinde) ve de kullanılmıştı. Ama nasıl kullanıldığını ben de ilmiyorum valla :S
teotihuacan
15-03-2007, 20:16
Arkadaşlar sanırım geriye kimsenin almak istemediği 1. link kaldı. Onu da ben alayım o zaman.
Umarım vaktimiz daha fazladır. Epey vakit alacak.
Herkese kolay gelsin. :)
simonuniti
15-03-2007, 21:07
sevgili teotihuacan,
1. linki dun ben almistim,cevirmeye basladim bugun.Neyse sorun degil,istersen
ceviriyi paylasabiliriz.Baslarda biraz cevirmistim.bana haber ver de ona gore devam edim ceviriye.
saygilar
http://hem.passagen.se/nicb/Theodicy.htm
http://www.thehumanist.org/humanist/articles/dawkins.html
http://hem.passagen.se/nicb/atheism.htm
http://www.secularhumanism.org/library/fi/dawkins_18_2.html
http://www.secularhumanism.org/index.php?section=library&page=dawkins_24_5&back=http%3A//www.secularhumanism.org/lib/list.php%3Fpublication=fi&vol=24
http://www.secularhumanism.org/index.php?section=library&page=sharris_26_3
http://www.simonyi.ox.ac.uk/dawkins/WorldOfDawkins-archive/Dawkins/Work/Articles/1994-12religion.shtml
http://hem.passagen.se/nicb/russell.htm
http://www.atheism.ru/library/sam_1.phtml
* * * * * sadece benim ilgimi çeken makaleleri aldım buraya ingilizceyle aram pek iyi oldugu söylenmez. Ciddi bir lisan tembelligi var bende. Dolayısıyla linkleri sadece bir öneri olarak alın. İçinde işe yarar bulduklarınız varsa degerlendirmek size kalmıştır. Begenmediginizi de ciddiye almayın .
Paylasip birbirimizle anlasarak yapabilirseniz bence daha iyi sonuc alinabilir. Teotihuacan'in klavyesi turkce galiba, boylece acayip programlara dalasmadan neticeye varabiliriz.
*Arkasindan daha bir suru tercumeler olacak, ayrica, sizlere enteresan gorunen linkleri de buraya ilave ederseniz iclerinden secebiliriz.
* * * * * * Sevgiler...
simonuniti
16-03-2007, 02:34
sevgili Dilaver in verdigi linklerden ateizmle ilgili olan son link benim ilgimi cekti.
Su an elimde olan ceviriyi bitirdikten sonra ona baslamayi dusunuyorum.
Arkadaşlar güzel olduğunu düşündüğüm bir fikir geldi aklıma sabah sabah!
Malum devir insanlara yazılı seslenmeden ziyada görsel seslenme devri. Bunun en büyük örneği de çığ gibi büyüyen youtube!
Ecnebiler yapmışlar misal:
http://www.youtube.com/watch?v=UVPuVANK4Zc&eurl=
Ünlü ateistleri sıralamışlar, biraz da ateizmi savunmuşlar, incile bok atmışlar.
Şimdi bu videoyu türkçeye çevirip, ordaki incilden ayetler kısmına kurandan ayetler ekleyip (bir de kullanıcı adı açarız youtube'a misal t.d.çeviri grubu adında, tüm din karşıtı videoları o kullanıcıdan yükleriz) hem siteyi hem grubumuzu tanıtmış oluruz, okumaya erinen insanların yeni akımı olan tembelliği (yani video izlemeyi) es geçmemiş oluruz (kaldi ki görsel olmak demek, daha etkileyici olmak demektir).
Richard Dawkinsin yaratılışa bok atan çok hoş videoları var yine youtube'da, çevirilecek materyol baya yüklü. Yani malzememiz hazır.
En çok işe yarar olanın adresini de Cem abiye deriz, ana sayfada verir youtube bağlantısını, site içeriği zenginleşmiş olur.
Ne dersiniz? Hem türkçe görsel kaynak yaratmış olacağız hem de bunları t.d.' sitesinden ayrıolarak milyonların ziyaret ettiği youtube'da yayınlayacağız!
İşe yukardaki videodan başlanabilir örneğin...
aslında çok güzel bir fikir maddeoz, yalnız yukarıdaki videoya kuran ayetleri koymak ile peşisıra gelen bilimadamları çelişir bana kalırsa, anlamı bozar. Aynı şeyi Türk yazar ve ünlüleri ile yapabilirsek daha etkin olabilir diye düşünüyorum.
* * * *Dedigin kaynaklar içinde kullanabilecegimiz, bize uyan varsa çevrilebilir.
* * * *Teknoloji ve bu tarz şeyler hiç bilgim dahilinde degil. O konuda bir şey diyemem, ama düşüncen verimli olabilir sanıyorum. Ama bir şeye başlayıp da diger şeyleri aksatmamak lazım. Bu çalışma bizim dışımıza yönelik bir amaç taşımalı ve meteryal bu açıdan degerlendirilmeli. Burada da bunların orijinali zaten var, Türkçe alt yazı ne katkı saglar diye bir düşünce dogabilir.
* * * * Her şart altında degerlendirilmesi gereken iyi bir görüş. Detaylandırılmalı.
teotihuacan
16-03-2007, 10:24
sevgili simonuniti
tamam o zaman bir yerden böl, ben de oradan devam edeyim. :)
simonuniti
16-03-2007, 12:05
sn teotihuacan
Metnin ilk bolumunu sana birakiyorum,yani renkli yazilmis kisim.
orada yaratilis ayetleri var turkcesi icin burayi kullanabilirsin ancak tam anlamini karsiliyor mu
iyice bak.
http://www.christiananswers.net/turkish/bible-tr/tr-gen1.html
Ben bu kisimdan devam edecegim.
Arabia is an abbreviation. The original word even today is Arbasthan. It originates in Arvasthan.
As observed earlier Sanskrit "V" changes into "B". Arva in Sanskrit means a horse. Arvasthan
signifies a land of ....
Eger tam tersini istersen bana bildir,sana uygun olan kismi bildir.
iyi calismalar...
simonuniti
16-03-2007, 20:21
Sn arkadaslar turkce klaveyesi olmayipta sikinti cekenler varsa word den yararlanabilirler
kelimeleri kendisi otomatik olarak duzeltiyor.Araclardan yazim ve dilbigisi kismindan
halledebilirsiniz.
Google fransizcaya tercume progranindan denedim, biraz duzeltmeyle birseye benzeyebilir, sylvia lutfen bir bakar misin?
* * * * * * * * * * * * * * * * vous *sachez
1 *- *Atatürk *enterrement *prières *étaient *pas *exécuté Ã* *a *mosquée
2 *- *Aucun *de * *Tabouret *Sultans *fait * *hajj (pélerinage)
3 *- *Dans * *22eme *vers *de * *Hud *sura, *Mohamed fait *a *très *grand *gaffe *par *fabrication *il *écrit *As *: *« I *AM *envoyé *Ã* toi *de *Il *Ã* *Ã* *avertissez *et *Ã* *apportez *heureux tidings »
4 *- *Juste *ensuite * *bataille *de *Al-Khandaq, *Mohamed s'est exécuté *500 *Juif *hommes *et *vendu *leur *épouses *et *enfants *dans *Damas *slave *bazar *depuis *ils *a eu *dégrossi *avec * *polytheists.
5 *- *Kaaba *utilisé *Ã* *soyez * *direction *Ã* *visage *en priant *mais *ensuite * *Higra *(émigration : *Mohamed *vol *de *Mecque Ã* *Medina) *il *était *changé *Ã* *Jérusalem *dans *ordre *Ã* *attirez *Personnes juives ; *et *puis *dos *Ã* *Kaaba *quand * *Juif *moqueur *avec *il. *
6 *- *Abdullah, * *nom *de *Mohamed *père, *signifie * « Slave *de *Dieu *(Allah) » *dans *L'arabe, *mais *cela *Allah *venez *de pré-islamique *croyance *As *a *« lune *un dieu » *et *père *de * *Al-Lat de déesses, *Al-Uzzat *et *Al-Menat.
7 *- *LÃ* *soyez *non *bruit *Islamique *sources *pour Mohamed *circoncision.
8 *- *Bataille *de *Badr *était *commencé *par *Attaquer de musulmans *a *polytheist *le commerce *caravane *venez *dos *Ã* la maison *de *Damas. *Ainsi *il *était *Musulmans, * *d'abord *Ã* *début *a *guerre. *
9 *- *Quand *Mohamed *mort, *vers *de *Quran *étaient *dans * mal organisé, *dispersé *état. *Long *années *ensuite, *vers *ont été rassemblés *de *divers *les gens *suivre *annonces *fait *par *a *comité et *mis *dans *tels *a *aléatoire *ordre *cela * *d'abord *indiqué *Al-alaq de sura *(qui *débuts *avec *« lu ») *est *dans * *quatre-vingt-seizième *rangée. *Depuis *il a *été *brûlé, * *original *d'abord *copie *de *Quran *est *pas *trouvé. *
10 *- *Masjid *Al-Nawabi, * *mosquée *lÃ* où * *tombeau de *Mohamed *est *trouvé, *ayez *été *brûlé *vers le bas *deux fois, *dans *1256 *et *1481.
11 *- *Kaaba, *admis *par *Musulmans *As * *Ã* la maison *d'un dieu, *a *été *démoli *Ã* *mineurs *15 *périodes *dû *Ã* *inondations *et *guerres As *par *historique *disques.
12 *- *Mohamed *pourrait *affichage *tous * *codes *contre des femmes *ensuite *sien *d'abord *épouse *Khatija, *a *très *bien fondé *un, *est mort. * * *
13 *- * *pont *(Al-Sirat) *sur * *route *Ã* *ciel cela *trouvé *a *certain *endroit *dans * *Islamique *croyance, *est *dans *fait inspiré *de * *croyance *sur * *pont *(cinvat) *de * *vieux *Religion iranienne *Zoroastrianism, *a *monotheist *un
Tanrtek de ının *mazereti *variété *olmamasıdır... * * * *Stendhal
De nouveau au dessus * * *
Le profil d'utilisateur de vue envoient le message privé * * * * * * * * * * * *
Toile de jute
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
Jointif : 2 déc. 2006
Poteaux : 58
Endroit : Ankara
Statut : En différé * *
Le poteau a signalé : Wed le 14 mar. 2007 10 :01 P.M. * *Sujet de poteau : Vous avez su l'içerikleri de köşesi
* * * * * *Réponse avec le poteau de rapport de citation
1 *- *ATATURK *ENTERREMENT *NAMAZ *(prières) *et CÉRÉMONIE *VIDÉO *
*
Ataturk *enterrement *namaz *(prières) *était *exécuté dedans *Dolmabahce *Palais *Ã* *8 :10AM *sur * *19ème *de *Novembre *dans *1938, * décédé *n'était pas *livré *Ã* *quels *autre *mosquée. * *imam *de *l'enterrement *prières *était *Prof. *Şerafeddin *YALTKAYA, * *président *du *Religieux *Affaires *de *cela *limite. *
* namaz *(prières) *commencé *avec * *salutation de « Tanrı *Uludur ", *dans *Turc, *(signification *- *un dieu *est *grand) Ã* la place *de * *Arabe *« Allahu *Akbar " *et *fini *avec *la salutation *« Esenlikler *Üzerinize *Olsun ", *dans *Turc, *au lieu de cela *de *« Essalaam Aleikum " *dans *Arabe *(signification *- *paix *soyez *sur *vous) *
Ensuite * *namaz *(prière), *quel *a pris *vers le haut d'exactement *quatre *minutes, * *cercueil *était *porté *dehors *dans * *cour de * *palais *par * *généraux *et *était *placé *sur *a *pistolet-chariot *
*
Ataturk *enterrement *cérémonie *vidéo *
*
*
2 *- *Sadece *başlık
*
3 *- *VERS *LÀ OÙ *MOHAMED *LUI-MÊME *ADRESSES *
*
Dans *L'Islam, *Quran *est *connu *As * *la parole *d'Allah. *Et *Allah *transporte *sien *mots *Ã* *Mohamed *par * *ange *Arkhangel appelé *Gabriel, *ainsi *cela *Mohamed *marques *vers *commis *écrivez *révélations d'un « dieu *». *
*
Quand *Quran *est *examiné *dans tout, *le personnel *pronoms *« je » *ou *« nous » *stand *dehors *As * *forme *de *adresse. *Cependant *si *Quran *est *un dieu *la parole, *puis *seulement * *pronom *« je » *devrait avoir *été *utilisé. *As * *exemple, *phrases *devrait *soyez *construit *en tant que « I *… » *au lieu de cela *de *« Nous *… ». *Employer * *pronom *« nous » *crée *soupçons environ *un dieu *unicité, *force, *et *omnipotence. *Puisque, *de quelque manière que souligné *cela * *utilisation *de *d'abord *personne *pluriel *est *attribué *pas seulement *Ã* *un dieu, *mais *il *est *aussi *inclus *de * *anges, * *interroge tels *As *« Pas *un dieu *réussissez *sans * *aide *de *sien *anges ? » *ou « pourquoi *est *il *dans *le besoin *de *anges ? » soyez *l'un ou l'autre *sans *réponse *ou *gauche *au sien *predestination *As *se produit *dans *ainsi *beaucoup *cas. *
*
En fait *notre *principal *but *dans *ceci *article *est *beaucoup plus *pensée *provocation *que *ce qui *nous *parole *au-dessus de : * *vers *directement venu *dehors *de *Mohamed *bouche, *lui-même ! *
*
Considérez *sura *Hud *(nombre *11), *vers *2 *:
« Ye *devrait *culte *aucun *mais *Allah. *Vraiment *Je suis *envoyé *Ã* *vous *de *Il *Ã* *avertissez *et *Ã* *apportez *heureux *tiding » *
*
Il *est *aisément *observé *cela *ceci *est *Parler de Mohamed *dans * *vers. *Il *blundered *et *fait * *vers *écrit *du sien *posséder *bouche. *Certains *interprétations *(dans *Turc) *de *Quran *réalisation de ceci *gaffe *éprouvé *Ã* *cachez *il *s'ajouter * *mot *« parole » *dans *parenthèse qui *dans *fait * *pas *existez *dans * *vers *Ã* l'origine. *Dans *une traduction *de *Quran *aussi *disponible *dans *notre *emplacement *(collé *de *un islamique *emplacement) * *traduction *est *comme *ceci : *
*
(Parole *: *ceci *livre *était *indiqué) *cela *le ye devrait *culte *aucun *mais *Allah. *Verily *I *AM *(envoyé) *Ã* *vous *de lui *Ã* *avertissez *et *Ã* *apportez *heureux *tidings. *
*
* mots *écrit *dans *parenthèse *dans *Traductions de Quran *soyez *signifié *cela *« Ils * *pas *existez *dans * *Quran original *mais *supplémentaire *plus tard *ici *pour *vous *Ã* *comprenez *il *dans *a *une meilleure manière ». *Dans *fait *dans * *au-dessus de *traduction *de * *dit *vers, *la déformation *était *éprouvé *Ã* *soyez *couvert *par *signifie *de *tels * *addition *comme (parole :). *
*
* Sura *Al-Fatiha *quel *a *seulement *sept vers *est *dans * *mêmes *nature : *
*
1. *Dans * *nom *de *Allah, *Les la plupart *Aimable, *Le plus compatissant. *
2. *Éloge *soyez *Ã* *Allah, * *Cherisher *et groupe moteur *de * *mondes ; *
3. *Les la plupart *Aimable, *Les la plupart *Compatissant ; *
4. *Maître *de * *Jour *de *Jugement. *
5. *Thee * *nous *culte, *et *Thine *aide *nous cherchons. *
6. *Exposition *nous * *directement *manière, *
7. * *manière *de *ceux *sur *qui *Thou *le hast a accordé *Thy *Grace, *ceux *Ã* qui *(partie) *est *pas *colère, *et *qui *allez pas *égaré. *
*
Encore *il *est *très *évident *cela *ceux-ci *les vers sont *pas *Allah *la parole. *Allah *pas *égal *mention *dans * *vers *qu' il *devrait *soyez *prié *dans *ceci *ou *cela *manière. *Il *est *sûrement *a *parler humain *dans *ceci *sura, *ainsi *a *gaffe *dans *adresse *encore *et *un autre point *dans * *nu. *
*
A *semblable *cas *bidon *aussi *soyez *vu *dans *Sura Az-Zahriyat *cinquantième *et *cinquante-et-unième *vers : *
* *
50. *Par conséquent *sauvez-vous *Ã* *Allah : *I *AM *de *Il a *Warner *Ã* *vous, *espace libre *et *ouvert ! *
51. *Et *faites *pas *des autres * *objet *du culte *avec *Allah : *I *AM *de *Il *a *Warner *Ã* *vous, *espace libre *et *ouvert *
*
Il *est *facilement *compris *cela *il *est *Mohamed lui-même *parler *dans * *Quran *vers, *pas *Allah. *
*
Ainsi, *n'étaient pas *lÃ* *quiconque *dans *cela *noter de période *ceux-ci *points ? *Pourquoi * *ils *croyez *dans *Mohamed ? *
*
D'abord, *Ã* *ceux *périodes *instruction *était *ainsi *bas cela *très *peu *les gens *pourrait *ayez *détecté *ceux-ci *vers. *Puis, *ceux qui *parlé *au sujet de *ceux-ci *déformations *étaient *traité *subordonné, *accusé avec *infidélité, *hypocrisie *et *blasphème. *Même *les gens *comme *poèt *Casier de b de ka ' *Eshraf *payé *il *avec *sien *la vie *Ã* *critiquez *Mohamed. *Ainsi *il *était a *dur *temps *Ã* *parlez *de *vérité. *Troisièmement, *ceux *adversaires *avec *social fort *fond *étaient *gardé *tout Ã* fait *par *dessous de table *dans * *nom *de *« coeurs de chauffage *pour *L'Islam » *(voyez *« Ceux *qui *est devenu *Musulmans *Ã* travers *subornant », * article *par *Turan *Dursun) *
*
4 *- *BANU *QURAYZAH *JUIF *MASSACRE *
*
* bataille *de *Al-Khandaq *était *au-dessus de, *les polytheists ont disparu *dos, *Mohamed *soyez venu *Ã* la maison *Ã* *repos. *Juste *Ã* *cela *temps *Arkhangel Gabriel *soyez venu *après *Ã* *Muhammad *dans *sueur *et *la poussière, *équitation *sur *a *mule, armée *avec *sien *épée *et *dit *« Regardez, *nous *anges *ayez *été *combat contre *votre *ennemis *pour * *bout *40 *jours, *et *n'ayez pas *gauche *nos épées *encore. *Obtenez *vers le haut de, *vous *tous *allez *Ã* * *terre *de * *Beni *Juifs de Qurayzah *et *mise Ã* mort *ils ; *et *I *volonté *allez *avant *vous *et *épave *leurs maisons » *(de *Tecrid-i *sarih, *traduction *par * *Présidence *de la religion *Affaires, *Non : *512, *1191, *1565) *
*
Suivre *ceux *mots *de *Gabriel, *Mohamed instruit *Musulmans *As *« Nous *volonté *exécutez * *après-midi *prière *dans *Banu Qurayzah, *venez *le long de *Ã* *guerre !” *(People *from *Qurayzah *had *supported *the *Meccans *in *the *battle *of *Al-Khandaq). *That *day, *till *the *evening, *they *caught *a *mass *of *1500 *Jews *including *children *and *women *(some *alive, *some *dead) *and *tied *their *hands *to *their *necks. *Mohammed *authorized *Sad *Bid *Muaz, *who *turned *into *Islam *from *Judaism, *about *their *destiny. *Sad *Bid *Muaz *has *had *a *cut *vein *in *Battle *of *Al-Khandaq *and *he *was *still *bleeding. *Instructed *by *Muhammad, *Sad *was *taken *on *a *donkey *and *brought *to *his *presence. *Mohammed *asked *him *“I *want *you *to *make *the *decision *about *the *destiny *of *these *people. *What *do *you *think *of *them?” *What *Sad *exactly *says *is *“We *will *put *to *the *sword *all *men *who *can *lift *a *sword. *Women *and *young *girls *will *be *taken *as *concubines *and *those *adolescent *males *and *boys *as *slaves.” *Mohammed *replies *“Your *decision *exactly *suits *with *the *instructions *of *Allah *and *you *just *hit *the *mark. *As *a *matter *of *fact *Gebrail *brought *me *a *revelation *from *Allah *in *the *same *direction *at *daybreak” *(Tecrid-i *sarih, *translation *by *the *Presidency *of *Religion *Affairs *, *No: *289. *Hadiths *number *1575 *and *1579 *with *commentaries) *
*
The *male *captives *of *this *group *were *gathered *in *“Usame *Bin *Zeyd”s *house *and *the *women-children *captives *in *“Remle *Binti *Haris”s *house. *After *Mohammed’s *order *of *execution, *ditches *were *dug *to *serve *as *graves *in *a *part *of *Medina *where *there *is *a *bazaar *now. *Then *hands *tied, *all *Jewish *men *were *brought *next *to *the *ditches *and *their *heads *cut *off, *thrown *into *the *ditches *with *their *bodies. *Mohammed *commissioned *Ali *and *Zubeyr *bin *Avam *for *this *slaughter. *It *is *well *known *that *these *two *were *given *the *good *news *of *getting *to *the *paradise *by *Mohammed. *While *Ali *and *Zubeyr *were *on *the *work, *Mohammed *was *seated *watching *them. *As *Aisha *reveals, *the *slaughter *was *carried *on, *all *day *long *until *the *sunset. *And *while *the *execution *took *place, *Jewish *women *and *children *had *been *watching *in *blood *and *tears *kicking *their *heads, *tearing *out *their *hair *in *despair. *(Vakidi, *Megazi, *1/512-517) *
*
Earlier *Mohammed, *as *if *showing *some *important *pride, *tragicomically *had *said *“My *friends, *we *had *better *delay *the *execution *since *it *is *too *hot *now. *Also *check *if *they *would *like *to *eat *dates *and *feed *them”. *And *dates *were *thrown *to *them *as *if *animals *were *fed. *(Vakidi, *Megazi, *2/512-14; *Serahsi, *Siyeri *Kebir *Serhi, *3/1029 *No: *1900) *
* *
Widespread *belief *about *the *number *executed, *changes *between *800 *to *900. *(Nesefi, *Taberi, *Alusi, *Ibni *Kesir).The *lowest *figure *given *by *Islamic *writers *(Begavi, *Suyuti, *Ibn’il *Cevzi) *is *400 *– *600 *executions. *
*
After *their *submission, *Mohammed *gathers *those *people, *and *insults: *“You *brothers *of *pigs *and *monkeys! *Here *its *your *destiny, *face *it” *. *And *they *replied *as *“Mohammed, *we *wouldn’t *have *expected *you *to *behave *like *this. *Why *are *you *so *unjust?” *(This *part *may *be *found *in *many *Islamic *sources *for *example *the *Taberi *and *Ahzap
Sevgili tercume grubu. Gec de olsa tercumeyi buraya atiyorum. Yurtdisinda insaat isinde oldugumdan dolayi 2 haftadir internete ulasamadim. Kusura bakmayin..
larra
Bahr Alfred
Fizikçi gözüyle Tanrının gerçek Varlığı problemi.
Bütün büyük dinlerde, Tanrı, dünya ve insanların yaratıcısı, ki aynı zamanda kâinatın yaratıcısı olarak, düşünülmüştür. Ayrıca, Tanrının uzay, zaman ve maddeden de önce var olduğu varsayılmaktadır. Teologlara göre, Tanrı tam bir “yokluk” içinde varlığını sürdürüp hüküm sürme yeteneğine sahiptir. Tarihimizin büyük düşünürleri, *bu Tanrı-fikrine felsefi delillerle sürekli saldırmış ve eleştirmiştir. Buna rağmen sorunlu fikri ve düşüncelerle desteklenerek hayat bulan bu Tanrı-fikir hala yaşamaktadır. Bu durum, bu Yaratıcı-Tanrı fikrinin, Fizikçi mantığıyla irdelenmesi ve tartılmasına yol açmıştır.
Yaratıcı-Tanrı fikrinin esas dayanağı ve aynı zamanda zayıf noktası, “yokluk” kavramıdır. “Yokluk” içinde tamamen hiçbir şeyin var olamaması ispatı, Yaratıcı-Tanrı fikrinin sonunu getirecektir. Ve eğer ki, buna ek olarak, teologların “yokluk” kavramının gerçekte var olmadığı, bu kavramın sadece bir düşünce, beynimizdeki spekülatif bir fikir olduğu gösterilse, Yaratıcı-Tanrı fikrinin temel dayanağı yok olmuş, Tanrı da sadece bizim beynimizin ürünü, beynimizdeki hayal-düş, beynimiz dışında var olmayan, gerçek olmayan bir fikir olarak ortaya çıkacaktır. Aşağıda getirilen deliller bu amacı desteklemektedir.
Tanrının, Kâinatı yaratmadan önce de var olduğu iddia edilmektedir. Bu da, O’nun tam bir “yokluk” içinde var olduğunu içinde barındırır. Bu yokluk, zaman, madde ve uzayın kendisi tarafından yaratılmadan önce, Tanrının bulunduğu “süper-vakum” veya “süper-boşluk” benzeri bir durum olarak tanımlanmaktadır. Hâlbuki “yokluk”, “var olmamanın” bir eşanlamlısıdır. Sonuçta, Tanrının “yokluk” içinde bulunduğu iddia edilmesi, Tanrının “var olmamalık” içinde bulunduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, daha hiçbir şey var olmadığında, yani ne uzayın, ne zamanın, ne de maddenin var olmadığında, kâinatın var olmadığını bir durumla karşı karşıyayız. Ve bu “yokluk” sadece durumu anlatır, yani bir şeyin var olmamasını durumunu anlatır ve bu da “X” zamanında bir şeyin yaratılıp, var olabileceği vakum olduğu anlamına gelmez. Vakum uzay-benzerdir, boş bir uzaydır; uzay-benzer olmayan vakum, uzayı da barındırmayan vakumdur, böyle bir vakum yoktur ve hiçbir zaman da var olmamıştır! Hiç kimse havası boşaltılmış bir kutunun içinden uzayı söküp alamaz. Böylelikle hiçbir şey yokken, yani “yokluk” veya başka deyişle “var olmamalık” varken, bir anda uzay, zaman ve maddeyi elde edemeyiz.
Buradan da kâinatın yokluktan var olamayacağı sonucuna varmaktayız. Gerçekten de modern uzay bilim bize kâinatın kuantum-mekanik durumundan oluştuğunu söylemektedir. Başka deyişle kâinat oluşmadan önce bir şeyler vardı. Kâinat, böyle söylemek mümkünse, başlangıç evresinde embriyo halinde var olmuştur, daha sonraki uzaya dağılması da, bir patlama sonucu olmuştur, bir Büyük Patlama sonucu (Big Bang) ! Eklemek gerekirse, uzay bilimcilerin (Fizikçilerin) son çalışmalarına göre, tek değil, sayısız ve biri-birinden bağımsız var olan kâinatların var olduğu düşünülmektedir. Bu uzay bilimcilerin (Fizikçilerin) sonucu, gerçekçi gözükmektedir; eğer bir kâinat varsa, neden, başka bir yerlerde başka kâinatlar olmasın ki? Ve tabiî ki bu durumda, bu “dünyalar dünyasında”, teologların “yokluğuna” ve bu “yoklukta” var olan Tanrıya hiç yer kalmamaktadır.
Varsayalım ki, böyle bir “yokluk” ve bu “yoklukta” bulunan Tanrı mevcuttur ve bu argümanın sonuçlarına bir göz atalım. Tanrı en azından form ve ölçülere sahip olmalıdır. Ayrıca kendisinin bu “yokluktan” ayrılabilinmesi için, Tanrının da bir tür madde-varlık ( sübstansiyon ) olması gerekmektedir. Tanrı basit bir “yokluk” olamaz. Ama form ve ölçü kavramları uzaya bağlıdır. Fakat uzayın var olmadığı yerde, yani “yokluk” içinde, hiçbir şey form, ölçü ve madde-varlığa ( sübstansiyon ) sahip olamaz. Yokluk içinde farklılaşma ve ayrılmaya gerek duyulmaz. Ayrıca yokluk içinde zaman akışı da mümkün değildir. Zaman akışı, sadece uzay var olduğunda ve bunun içinde maddenin hareket ettiğinde veya değişime uğradığında vardır. Yokluk içinde hareket edebilecek veya değişime uğrayabilecek hiçbir şey yoktur zaten. Yokluk içinde saate de sahip olamayız. Sadece uzay içinde zamana sahip olunabilir ve sadece uzay içinde bir şey formuna, ölçülerine ve madde-varlığına (sübstansiyonuna) sahip olabilir. Yokluk içinde her şey farklılaşma özelliklerini kaybeder ki zaten Tanrı da kendisini yokluktan ayırt edemez, uzay, zaman ve maddenin var edebilmesi için bir “X” zamanı tayin edemez, yokluk içinde yoğrulup gider, yoklukla tıpatıp aynılaşıp kendi varlığını kaybeder, çünkü yoklukta “var olmamalık” mevcuttur. Aynı zamanda Tanrının eğer ruhani, her ne anlama geliyorsa, tabiatı varsa, o tabiat için de bu durum geçerlidir. Kısacası eğer Tanrı varsa, “yoklukta” uzay ve zamanın var olması gerekmektedir. Zaman, var olabilme şansına sadece uzayda sahiptir. Ama uzaydaki zaman, her zaman maddeyle beraber ortaya çıkmaktadır. Bu da, Tanrının, ancak kendisinin var olmasını sağlayabilen kâinatın var olması ihtimalinde, var olabilmesi anlamına gelmektedir. Ama bu zaman da Tanrı, “Yaratıcı-Tanrı” statüsünden çıkmakta, Büyük Patlama sonucu, kâinatla beraber var olmuş bir fani yaratık statüsüne inmektedir!
Ama yine de bir anlık varsayalım ki, Tanrı kâinatı yokluktan yaratmıştır. Mantıken bu kâinatın “yokluk” tarafından çevrelenmiş olması lazım ki, Tanrımız bu “yokluk” içinde bulunsun ve hüküm sürsün. Ama görmüş olduğumuz gibi, yokluk içinde hiçbir farklılaşma özelliğinin bulunması mevcut değildir. Yokluk içinde hiçbir şey kendisini bu “yokluktan” ayırt ettiremez. Özellikle yokluk içinde hiçbir şey, strüktüre, forma veya ölçülere sahip olamadığından, kâinat da, bütünüyle ele alırsak, bir obje olarak bu yokluk içinde kendini ayıt ettiremez, yokluk içinde yoğrulup gider, varlığını kaybeder, sonuç itibariyle yokluk içinde varlığını sürdüremez. Ama kâinatın yaratıldığını biliyoruz. Bu da kâinatın var olabilmesi için, onun dışında böyle “yokluluğun” olmaması ve uzay–zamanın var olması gereksinimini doğurmaktadır. Fakat bu durumda da, kâinat yaratılırken böyle bir “yokluğun” olmamasını gerektirmektedir. Yokluğun olamaması da, “Yaratıcı-Tanrı”nın, “yokluğu” kendisine ikametgâh seçtiğinden dolayı, “Yaratıcı-Tanrı”nın olmaması sonucunu getirmektedir. Bu yüzden de, kâinat dışında “Süper-Boşluğun”, “Yokluğun”, “Var olmama” bölgesinin bulunduğuna, ya da zaman ve uzay ötesine inanmak yanlıştır. Teologların, saatine bakıp, “X” zamanında cennet ve cehennemle beraber kâinatı yaratan Tanrıyı barındıran, “Yokluk” kavramı, imkânsızlıktır ve ötesi söylenemez bir saçmalıktır! “Yokluk” yoktur ve “yoklukta” ikamet eden Tanrı da yoktur. Bu fikirler, beynimizde sadece bir hayal ürünü olarak var olabilir, fakat beynimiz dışındaki gerçek dünyada bunlara yer yoktur.
Bu arada “yokluk” kavramı beraberinde, kâinatın bittiği ve “yokluğun” başladığı, “görünmez sınır” kavramını da getirmektedir, kâinatın bittiği ve “yokluğun” başladığı bir sınır. Şimdi de kâinatta hareket eden ve bir anda bu sınıra gelen bir uzay yolcusunu hayal edelim. Bir adım daha atarsa, yolcumuz bu “yoklukta” yok olacaktır. Ama sadece kâinatımızı terk etme teşebbüsünde bulunan yolcumuzun bu “yoklukta” yok olmaması gerekirdi, zaten bizim kâinatımızın da, çok daha önce, Tanrının onu yarattığı anda, tıpkı zavallı yolcumuz gibi, bu “yoklukta” yok olması gerekirdi. Buradan, kâinat dışındaki “yokluk” kavramının, ne kadar saçma olduğunu bir daha fark ediyoruz.
Tanrının ikametgâhı,“Yokluk”, var olmadığından dolayı, “Ötesi”, “Cennet”, “Cehennem” gibi, Tanrıya inananların, Tanrıya inanmayanların, İslam’daki acı çekenlerin, Allahın askerlerinin v.s. ruhları için de herhangi ikametgâh bulunmamaktadır. Kâinat dışında veya zaman ve uzay ötesinde ruhların bulunacağı böyle mekânlar olamayacağından, ruhların da aslında bir hayal ürünü olduğu ve gerçekte mevcut olmadığı sonucunu çıkarmaktayız. Tanrıyla beraber ruhlar da gitmiştir ve böylelikle hepimiz ileride ruhsuz olarak yaşamak zorundayız! Ve Tanrı olmadığından, “Tanrının Oğlu” olan, İsa isimli birisinin de, kutsal ve mucizeler yaratan “Tanrı Oğlunun” annesi olan “Kutsal Bakire Meryem’in” de gerçek olamayacağı da açıktır. Hıristiyan için bu, onu affedecek ve günahlarından arındıracak bir “Tanrı Oğlunun” olmadığından, günah işlemeden yaşamak zorunda kalacağı anlamına gelmektedir.
Kâinat dışında “yokluğun” olmaması, bakış açısında ciddi sonuçlar doğurur. Sadece uzay-zaman içinde bir şeylerin var olabileceğini bildiğimiz andan itibaren, kâinat dışında uzay ve zamanı bulundurmamız gerekecektir. Kâinatın hayal edebileceğimiz bir sınırına vardığımızda, o hayali sınır dışında da zaman ve uzayın bulunması gerekecektir, kâinatın o sınırlar içinde var olabilmesini sağlayan şart olarak. Bu durumun sürekli sürüp gitmesi sonucunda, önümüze sonsuz “uzay-zaman dünyası” çıkar. Sonuçta bu “uzay-zaman dünyası” boş veya sadece bir köşede tek, bizim kâinat olarak isimlendirilen, kâinatı barındıran bir dünya olamaz. Kâinatın, aşırı büyük, fakat Büyük Patlama merkezine bağlı olarak sınırlı olduğunu bilmekteyiz. “Uzay-zaman” ikilisinin de sadece maddenin varlığında var olduğunu bilmekteyiz. Maddesiz, ne uzay – bölümler mevcut olabilir, ne de ki, hareket eden ve değişebilen, maddesiz, zaman-bölümler mevcut olabilir; ki bu da maddenin olmadığı yerde uzay-zamanın olamayacağını, uzay-zamanın olmadığı yerde de maddenin olamayacağını gösterir. Buradan da, kâinatın her zaman sınırları olduğundan, bu sınırsız *“uzay-zaman dünyasında” sınırsız sayıda kâinat olacağını sonucuna varmaktayız. Bu sınırsız “Uzay-Zaman Dünyası” her zaman var olacaktır, ama bir tek inatçı değişimi de barındırmaktadır: yeni kâinatlar doğacak, diğerleri de ölecek ve yok olacaktır. Kâinatlar sadece boyutsal sınırlara sahip değillerdir, yaşam süresi açısından da sınırlıdırlar. “Yokluk” hakkında tartışırken, modern uzay bilim tarafından da tanımlanan, fakat başka delillere dayandırılan, sınırsız “uzay-zaman dünyasına” vardık.
Tanrının ve ruhların olamayacağı düşüncesine varmamız kesinlikle başka sonuçları da getirmektedir. Örneğin, çocuklarımızın dini eğitimi diye isimlendirilen bir eylem için artık herhangi bir açıklama bulamayacağız. Tabi ki rahip seminerlerinin de artık yapılmaması gerekecektir. Açıktır ki Tanrının var olmaması sırf kiliseyi ilgilendiren sonuçları da getirecektir. Kilisenin kurulmasından sonra, rahipler aydın ve yönetici sınıfına da ulaşma çabaları göstermiştir. Kilisenin gücünün arttırılması için, başka ülkelere yayılma politikası içinde bu önemli bir koşul olarak görülmüştü. Bu amaca ulaşmak için, Kilise öğretisine felsefi bir altyapı hazırlama uğraşına girilmişti. Sırasıyla Platon ve Aristoteles’in fikirleri çok “Hıristiyani” bulunmuştu. Her nedense, bir-kaç yüzyıl sonra, bu düşünce artık bir anda doğru bulunmamaya başlandı.(Skolâstiğin Hıristiyanlıkta doğuşu ve ölümü) Bu yıllarda, yönetici ve aydın sınıfının soru sorabileceklerinden ve ispat isteyebileceklerinden, Tanrının varlığına dair deliller üretilmiş ve oluşturulmuştur. Bu delillerden en önemlileri ontolojik, kozmolojik ve teleolojik delillerdi. Konumuz felsefe olmadığından bu delillerin detaylarına girmeyeceğiz. Söyleyebileceğimiz tek şey, Immanuel Kant (1726 – 1806) dönemine kadar hemen-hemen herkes Tanrıya ve Şeytana (ayrıca Şeytanın gelinleri olan Cadılara) inanıyordu. Kant, Tanrının gerçekliliğini ispatlayan bu delillerin aslında tamamen yanlış olduklarını gösterdi. Bu arada Kilise öğretisini eleştiren ilk kişi Kant değildi. Aslında bunu ilk yapan İngiliz David Hume (1711 -1776) du. Kiliseyi eleştirerek bu süreci başlatan ilk kişiydi. Kant’tan sonra Kiliseyle tartışmaya birçok düşünür girmiştir ve bu tartışma günümüze kadar süregelmiştir. Kilisenin bu konudaki bugünkü iddiası şudur: “Tanrının gerçekliği tam olarak ispatlanamaz, fakat Tanrının “var olmadığı” da ispatlanamaz.” Fakat 2003 ten itibaren Kilise bu savda yanılmaktadır; Tanrının “var olmadığı” kesinlikle ispatlanmıştır. Bu yeni durumdan Kilisenin çıkaracağı sonuçlar nelerdir? Kilise kapılarını ne zaman kapatacaktır?
Metnin orijinali bu linktedir. http://www.atheism.ru/library/Bahr_1.phtml
Kontrol edermisiniz?
Sevgili dilaver. ateism.ru nun adminlerine mail attim. Bazi ilginc makaleler gordum, zaman buldukca ceviririrm.
Sovyet donemi anti din propagandasiyla ilgili bende de dokumanlar var. Ozellikle Stalin doneminde yapilan propaganda cok acimasiz haldedir, soyleyebilirim. Kilise yikimlari, hapisler, surgunler gibi bir suru konu var. Fakat bunlari aciklamak sanirim dogru olmayacaktir. Dinci kesim bunu otomatikmen ateistlerin ic yuzu olarak goreceginden. Bu eylemler Stalin doneminin hemen hemen her noktasinda olan eylemlerdir. Normal hayata da uygulanmistir. Dogmatik rejimin sonucudur.
Elimde Incilin elestirisi olan bir kitap da var. Gerci biraz pro musevi bakis acisindan yazilmistir, ama genel olarak saglam bir elestiridir diye dusunuyorum. Hiristiyanligi musevilik le kiyasli bir elestiridir. Ilginc bulldugum bolumleri zaman buldukca cevirip buraya atmaya calisacagim.
Selamlar
larra
sevgili larra
* * emegine teşekkürler, Türkçeye çeviri konusunda ilk kapıyı sen açmış oldun. Şimdi Vartor'dan bir an evvel onayını isteyip yeni bir forum oluşturup yazıyı genele sunmaya kaldı iş.
* * Vartor iki gün içinde asabilirsek çok iyi olur. Diger arkadaşlar da görüşlerini belirtebilirlerse çok iyi olur.
* * Her halde biriki gün içerisinde diger çeviriler de gelmeye başlar.
* * Larra, ilginç buldugun ingilizce makaleleri buraya asman daha iyi olur. Paylaşım olabilir, ama rusçalar için birşey diyemem tabii.
* * ateizm.ru nun etkinligi ve paylaşım yogunlugu nedir, onlarla ne tarz bir *ilişki içerisinde olabiliriz, birbirimize nasıl fayda saglayabilir paylaşımda bulunabiliriz. Bunlar hakkındaki görüşünü de bildirebilirsen çok iyi olur.
* * Çizgisi nedir, ortak bir çalışma yürütebilmemizin maddi şartları var mıdır. Birbirimize faydalı olma konumlarımız var mıdır.
* * Çok şey istemiyorum degil mi. *:lol: * *
* * sevgiler
Sevgili larra,
*Enteresan bir konuyu basariyla tercume ettiginden dolayi tebrikler.Yoklukta tanrinin da var olamayacagi guzel anlatilmis.
*Sevgili dilaver, daha once konustugumuz gibi, ayri bir forumda tercumeleri, kaynaklarinin linki ile ile birlikte yayinlamaliyiz. Yalniz konu hakkinda fikir belirtmek isteyenlere cevap hakki tanimali miyiz buna karar veremedim. Bu yeni forumda olmasa bile, belki de serbest forumda tartismaya acik tutulmali dusuncesindeyim. Diger tercume gurubu uyelerinin de bu konudaki fikirlerini, en kisa zamanda bildirmelerini rica ediyorum.
Kayıp *:cry: *nedeniyle güncelleme
bu linkte, molla kilikli bir arabdan beklemiyecegniz bir reportal var. Acaba teknik olarak alt yazilari turkceye cevirmesini bilen var mi?
http://switch5.castup.net/frames/20041020_MemriTV_Popup/video_480x360.asp?ai=214&ar=1363wmv&ak=null
maddeoz bu tarz şeylerden bahsediyordu, bilgisi olması lazım
Sevgili dostlar.
Alttaki likte bulunan makaleyi cevirmeyi dusunuyorum:
http://www.atheism.ru/library/sam_1.phtml
ne dersiniz?
Larra
Larra makaleye bir göz attım. konu gayet güzel görünüyor.
Bence de iyi olur cevirilmesi. Ateistler hakkindaki ithamlari curutmesi yonunden enteresan.
*Sana iyi calismalar,larra kardes.
.
* * tercüme grubu üyelerinin mod yetkilerine bir açıklık getirmek istiyorum. Her halde Burlap'ın bu konuyla ilgili bir sorusu olmuş.
* * *Tercüme Çalışmaları Forumu sadece Tercüme Grubunun ürünlerini sergilemek için kuruldu, bu gurubun yaptıgı tercümeler başlık olarak yer alabilecek. Grup üyelerinin haricinde hiç bir üye başlık açamayacak ama açılan başlıklardaki ilgili makalelerle ilgili görüş belirtip tartışmalara katılabilecek. Buradaki mod yetkisi sadece bu foruma özgü bir yetkidir. Böyle bir yetki tanındıgı için de isimlerinizin başında baglananlar kısmında staff yazmaktadır.
* * *Herkese kolay gelsin
Sevgili arkadaslar,
atheism.ru da bir "personalii" bolumu varr. Bu kutuphanede konuyla ilgili yazarlarin bazi metinleri var. Sayisi falzacadir. Cok guzel makaleler bulunmaktadir. Sanirsam cogu ruscadir. Isaac Asimov dan tut taa Bernard Shaw a kadar.
http://www.atheism.ru/persons/
Bu listede Turan Dursunun da bir islam dini elestirmeni olarak yer almasini cok isterdim. Bu konuda bir calisma yapacagim. Bir de kisa ve guzel bir makalesini Ruscaya cevirecegim. Bunu site adminlerine iletebilirsem cok guzel olacak.
Bu konudaki dusunceleriniz nedir?
Saygilarimla,
Larra
bizim açımızdan bir sorun gözükmüyor larra. TD isminin orada yer alması bizi ancak memnun eder.
Bence de çok iyi olur larra.
Aziz Nesin hakkinda Wikipediada ingilizce tanitim.
* * * * * Aziz Nesin
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Aziz Nesin (December 20, 1915—July 6, 1995) was a popular Turkish humorist and author of more than 100 books. His birth name was Mehmet Nusret.
After serving as a career officer for several years, he became the editor of a series of satirical periodicals with a socialist slant. He was jailed several times for his political views. Nesin provided a strong indictment of the oppression and brutalization of the common man. He satirized bureaucracy and exposed economic inequities in stories that effectively combine local color and universal truths. Aziz Nesin has been presented with numerous awards in Turkey, Italy, Bulgaria and the former Soviet Union. His works have been translated into over thirty languages. During latter parts of his life he was said to be the only Turkish author who made a living only out of his earnings from his books.
In 1972, he founded the Nesin Foundation. The purpose of the Nesin Foundation is to take, each year, four poor and destitute children into the Foundation's home and provide every necessity - shelter, education and training, starting from elementary school - until they complete high school, a trade school, or until they acquire a vocation. Aziz Nesin has donated, gratis, to the Nesin Foundation his copyrights in their entirety for all his works in Turkey or other countries, including: all of his published books, all plays to be staged, all copyrights for films, and all his works performed or used in radio or television.
Aziz Nesin was a political activist. After the 1980 military coup led by Kenan Evren, the entire country, including intellectuals, were under strong oppression. Aziz Nesin led a number of intellectuals to an oppositionary action against the military government, known as "Aydınlar Dilekçesi" (Petition of Intellectuals). In the last years of his life, he devoted himself to fight against ignorance and religious fundamentalism.
He championed free speech, especially the right to criticize Islam without compromise. In early 1990s he started a translation of Salman Rushdie's controversial novel, Satanic Verses. This made him a target for radical Islamist organizations who were gaining popularity throughout Turkey. On July 2, 1993 while attending a mostly Alevi cultural festival in the central Anatolian city of Sivas a mob organized by radical Islamists gathered around the Madimak Hotel where the festival was taking place, calling for the Islamic Law and death to infidels. After hours of siege, the mob set the hotel on fire. After flames engulfed several lower floors of the hotel, firetrucks managed to get close, and Aziz Nesin and many guests of the hotel escaped. However, 37 people were killed. This event was seen as a major assault on free speech and human rights in Turkey, and it deepened the rift between religious and secular minded people.
Aziz Nesin died on July 6 1995 due to a heart attack, after a book signing event. After his death, his body was buried in an unknown location in the land of Nesin Foundation without any ceremony, as suggested by his will.
[edit] External links
* ** Nesin Foundation. In Turkish
* ** Poems of Aziz Nesin Poems of Aziz Nesin, translated into English
* ** The Tales of Nasrettin Hoca
Arkadaşlar ben İlhan Arsel'i hazırlayayım dedim ama hiç kaynak bulamıyorum.
Lütfen elinizde kaynak varsa bana gönderir misiniz?
Kitaplarında doğru dürüst (yani yeterli) bilgi yok. Eserleri ile beraber yazsam dahi ancak 1 sayfa tutacak. Web sayfasında da bir şey yok. Sayfaya mesaj atıp bilgi isteyeyim dedim, sayfada son atılan mesaj 2006 ortası. Yani sayfasını da aktif tutmuyorlar.Doğum tarihini bile bilmi,yorum.
Bir yerden bilgi alamazsam, Kitaplarını birer cümlelik tanıtımlarla yazıp metni biraz kabarık hale getireceğim. Başka çare yok.