PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akıllı Tasarım neden bilimsel olamaz?

Kont
17-02-2007, 02:00
Bilimsel bir çalışma sırasında elde bulunan veriler ve gözlemler sonucu bilimadamları ortaya "hipotez" atarlar.Ortaya bir fikir atılır ve bu fikir deneylerle desteklenmeye çalışılır.Doğruluğu gün geçtikçe artan kanıtlarla desteklenirse "teori" aşamasına yükselir,yanlışlığı ortaya çıkarsa hipotez değiştirilir veya direk geri çekilir.

"Güneş Dünya'nın etrafında döner." ifadesi bilimsel bir hipotezdir ama yanlışlığı günümüzde oldukça kolay bir şekilde kanıtlanarak "yanlış" bir hipotez olduğu ortaya çıkarılabilir.Birkaç yüzyıl önce ortaya atılan,kanıtlanan ve günümüzde artık bir gerçek olan "Dünya Güneş'in etrafında döner." hipotezi ise kanıtlanmıştır.Bu hipotez de bilimsel bir hipotezdir ayrıca da doğru bir hipotezdir.Başka bir örnek verecek olursak:"Dünya küp şeklindedir." önermesi de bilimsel bir hipotezdir fakat Dünya'nın uzaydan çekilen bir resmiyle gayet rahat bir şekilde yanlış bir hipotez olduğu kanıtlanabilir.Burdan çıkaracağımız en önemli sonuç bir hipotezin bilimsel olabilmesi için onun "test edilebilmesi" gerektiğidir.

Daha sonra Dünya'daki birçok bilimadamı test edilebilir olan hipotezlerin lehine kanıtlar bulursa zamanla ilgili hipotez "teori" olarak adlandırılmaya başlar.Elbette ki ileride yapılacak olan deney ve gözlemlerle hala çürütülme şansı vardır,bilimde "kesin doğru" diye bir olgu söz konusu olamaz.

Evrim Teorisi de bilimsel bir hipotezdir çünkü test edebilme olanağına sahibiz.Ayrıca Evrim Teorisini,tek ve kesin bir biçimde test etmek olanaksızdır çoğu bilimsel hipotezi bile kanıtlamak epey güç olmuşken "Evrim" gibi milyarlarca yıl süren ve hala sürmekte olan çok yavaş ve karmaşık işleyen bir olguyu günümüzde dini istismar eden çevrelerin yaptığı basit bir-iki yöntemle test etmek olanaksızdır.Alanında saygın bilimadamları Evrim Teorisi'nin sonuç ve iddialarını tek tek ele alıp onları test etmeye çalışır,şu ana kadar da "Evrim" bu testlerden yüz akıyla çıkmış ve hipotezden "teori" aşamasına yükselmiştir.

Ancak "Dünya'yı Tanrı yaratmıştır." ya da "İnsan psikolojisinde şeytan önemli bir etkendir." gibi ifadeler ise yanlışlığı bir yana dursun,bilimsel bir hipotez asla olamazlar.Çünkü "yanlışlanabilir" veya "doğrulanabilir" özellikleri yoktur.Bu konuyla ilgili önermelerin test edilebilme şansları yoktur.Dolayısıyla "Akıllı Tasarım" vb. din kökenli mistik fikirler bilimsel olamaz!

Akıllı Tasarım olsa olsa bir inançtır asla bilimsel bir hipotez değildir."Evrim Teorisi" ise hala hakkında doğal çevrede,canlılığın biyokimyasal yapısında vs. araştırılan ve sürekli teste tabi tutulan 19.yy'un en büyük kuramlarından biridir.

17-02-2007, 16:07
Herhangi savın bilimsel olması için “çürütülebilir” olması gerekir. Bu artık tamamen bilimde yerleşmiş bir ilkedir. Bunu ortaya atan ve geliştiren Karl R. Popper’dir. Popper’in açıklaması çok sağlamdır. Eğer bir varsayım test edilemezse – yani çürütülmeye çalışılmazsa - doğruluğu kanıtlanamaz. Dolayısıyla test edilemeyen varsayımlar bilim kapsamı dışında kalır. Elbette bu durumu yozlaştırılan saçma sapan iddialar da ortaya atılmıştır. Örneğin “Allah’ın var olduğunu irdeleyemiyoruz ama var olmadığını da irdeleyemiyoruz” gibi … Richard Dawkins bu cins tartışmayı bir nebze olsun dogmatik ögesinden ayırmak için Allah yerine perileri koyarak bir yaklaşımda bulunur: “Bahçemdeki çiçeklerin altında periler var. Ben bu perileri bulamıyor, göremiyorum. Öyleyse yoklar. Ancak var olmadıklarını da kanıtlayamıyorum. O zaman bunların varlığından kuşku duymayacak mıyım?”

Din, Darwin’in evrim teorisinden sonra uzun süre bunalıma girdi. Yeni buluntular hep evrimi destekledi. Kont’un söylediği gibi evrim çoktan hipotez olma niteliğini yitirmiş, çünkü çürütülememiş, teori olmuştu. Akıllı tasarım din çevrelerinin şaşkınlığından sonra ortaya çıktı. Ancak, sadece kilise çevresinde ve tutucu ABD’de taraftar buldu. Avrupa’da kimse ilgilenmedi bile. Ancak Türkiye’de de “en doğru yol gösterici bilimdir” in karşıtlığı, yobazları bilimi sulandırmaya ittiği için akıllı tasarım da ders kitaplarına “karşıt teori” olarak geçti. Akıllı tasarım sadece kelimelerle oynanan bir oyundur. Evrimi düzenli göstererek, her buluntuyu “Ya, işte böyle akıllı bir düzen işte bu” demekten öteye geçemez. Akıllı tasarımın çürütülmesi Allah’ın çürütülmesi demektir. Yani problem yukarıda verdiğim örneğe gelip dayanır. Allah’ın var olmadığı kanıtlanmıyorsa akıllı tasarımın olmadığı da kanıtlanmaz safsatasındadır. Çünkü çürütülebilir olmamaya dayanmaktadır. Ama çürütülemeyen bilim dışıdır; imgelem sonucudur, bilimsel değildir.

Durumu bu şekilde ortaya koyunca yobazlar bir sürü bilim adamının adını, makalelerini vererek akıllı tasarımın akademikliğini, dolayısıyla bilimselliğini dayatmaya kalkarlar. Ne yazık ki bu bilim adamları ve makaleler de vardır. Ancak bunlar yine Popper’in deyimi ile “tarihselci” batağına saplanmışlardır. Tarihselcilik insan tarihi üzerinde yorum ve tasarım yaparak politik ve sosyal yaşamı denetlemek anlamındadır. Tarihselcilik şimdiye kadar kendini birkaç biçimde ortaya çıkardı - üstün ırk varsayımı, üstün sınıf varsayımı gibi – Ancak bu tarzın en eski ve basit şekli de “seçilmiş insanlar doktrini”dir. Bu ise tarih sahnesinde oynanan oyunun yazarını Allah olarak yorumlayarak tarihe açıklık getirmeye çalışır. (Daha belirgin olarak, Allah bir halkı, iradesinin enstrumanı olarak seçmiştir ve artık dünya onun kalıtı olacaktır.) Akıllı tasarım da bunun bir değişkenidir. Bilimsel olmadığından diğer tarihselci hipotezler gibi boş olduğu da kesindir.

Cemal
17-02-2007, 16:19
olur oluuuuurrr,
bal gimi oluuurrr *Kont um..önceme ilimsel our*sonama bilinsel olur..
en sonundada hakikat olur... 8O
bAK abim .. Haz. Melvana demişki..( ..lan ceMaL daha adamın adını doru dürüs söliyemiyon..bide ondan ahkam kesiyon.. gülerim ceMaLim... :D )..
bida bak abim.. o araya giren şeytana bakmada bana bka abimm. Haz. diyoki..

"Münkirin *her *delili: *
'Ben *görünenden *başkasından *bahsetmem, *inanmam *!' *sözüdür. *
Hiç *düşünmez *ki, *her *nerede *bir *görünen *varsa *o *, *
gizli *hikmetlerden *haber *vermektedir. *
Hasılı *, *ilacın *faydasının *içinde *gizli *olduğu *gibi; *
her *görünen *şeyin *de *hikmeti *içinde *gizlidir. " *(Mesnevi, *IV/2900-2903)

annaşıldı demi abim..Annaşılmayan bişe varsa..
bunun devamı din üstün*devlet üstün sayfasında abim..
Örenmekiçin okucen Kont abim.. başka yolu yok... :wink:

kardeşin ceMaL* aynı zamanda pırof.. * :roll:

Kont
18-02-2007, 00:56
Sen çok okumuşsun Cemal kardeş,biraz da benim yerime oku. :)

Mevlana ne zamandır biyolog oldu hadi biyologluğunu geçtime ne zaman biliminsanı oldu?Ben mutasavvıf diye biliyordum ama,Mevlana'ya yeni manalar yüklemişsin sevgili "pırof" dostum.

Cemal
18-02-2007, 02:09
kont abim senin yerinede okuycam işte.pırofluun zorluğu bu devamlı okucen.ordan sona sende Haz Melvanaya yeni manalar yüklersin. Â :)

abim öperim
kardeşin cml,pırof