Orijinalini görmek için tıklayınız : Size Kitab-ı Mukaddesten bir hata...
erenkutsuz
27-02-2007, 00:17
uzun zaman oldu dostlar bayadır nete giremiyordum... şimdi tekrar aranızdayım. uzun bi aradan sonra ilk konumu açayım dedim.
geçen gün tevratı okuyorum bi yerde birden durdum dedim burda bir hata var galiba...
bir yerden aklıma geliyor sanki yehoyakim 25 yaşında kral oldu diye ama kestiremedim önce sonra aratınca çıktı bu iki ayet...
işte tap taze bir hata size benden özel :)
2 tarihlerin 36. babının 5. ayeti:
2.Ta.36: 5 Yehoyakim yirmi beş yaşında kral oldu ve Yeruşalim'de on bir yıl krallık yaptı. Tanrısı RAB'bin gözünde kötü olanı yaptı.
2.Kralların (meliklerin) 24. babının 8. ayeti
2.Kr.24: 8 Yehoyakin on sekiz yaşında kral oldu ve Yeruşalim'de üç aykrallık yaptı. Annesi Yeruşalimli Elnatan'ın kızı Nehuşta'ydı.
eeeeeeeeeeeeeee bana da bir teşekkür edersiniz artık...
Atezm ile Aydınlık yarınlara...
simonuniti
27-02-2007, 00:30
tesekkurler + arti REP :)
Erenkutsuz kardeşim asıl teşekkürü ben senden alayım.
Çünkü seni büyük bir hatadan kurtarıyorum. Gider başka taraflarda da
anlatır, yazarsın mahçup olursun sonra..
YehoyakiM başka ----- YehoyakiN * başka krallardır.
Biraz fazlasını okursan anlarsın 2.Krallar/ 36'yı.
Hadi bu da benim sana kıyağım olsun...
hoşgeldiniz erenkutsuz
* * *sizi yeniden görmek ne güzel. Sık sık görmeyi umuyorum.
* * * saygılarımla
Alla alla doğru okuyun kardeşim sağol pante abi ha bu arada simon kardeşim bak sen de hep böyle yapiyon ya bana da aynı şeyi yapmıştın.Hatırlarsın...
Ya önce bir anlamaya çaliş paldır küldür yaziyon maşallah benden çok sonra geldin ama mesaj sayın 250 yi aşmış hadi bakalım alirsin sen de bir kıdem
simonuniti
27-02-2007, 11:24
beelzbb kardes benim oyle takintilarim yok merak etme.Paldir kuldur yaziyorsam yazilarima bakmani
tavsiye ederim.Kidem falan bos is bunlar.
Asil sen kidem almak icin ugrasiyorsun degil mi arkadasim?Bak suraya ne yazmissin:
benim *de *az *kaldı *bakalım *verilecek *mi *kıdem?? *Saygılar *büyüklerin *ellerinden *küçüklerin
senin yazdigin link
http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4630&postdays=0&postorder=asc&start=15
Ben miyim acaba kidem almaya calisan yoksa sen mi?Kidemli olmak ne demek kardesim?
Birakin yaw boyle ucuz soylemleri.Benim nickimin altinda Padisah yazsa ne olacak !!!!Ismim kirmizi olsa ne olacak mavi olsa ne olcak.Isterse mesaj kisminda sifir yazsin.Sana parasini vereyim git kendine kidem al.
Aşkın *Şarabın *İçmişem
Dil *Gülşenine *Göçmüşem
Ben *Varlığımdan *Geçmişem
Namu *Nişanı *Neylerem
Su dortluk *sana cevabi vermekte...
saygilar
simonuniti
27-02-2007, 12:30
benden çok sonra geldin ama mesaj sayın 250 yi aşmış
Tabi ki senden daha fazla mesaj sayim olacak,senden daha fazla vakit harciyorum burada.
Dinlerden Ozgurluk grubunda uyeligim var ve Tercume Grubunda calisiyorum. Uyelerle etkilesimim seninkinden cok olduguna gore mesaj sayim seninkini gececek heralde(gecse ne olcak sanki!)Cemal
abinin dedigi gibi kivamlasamadiktan sonra.
neyse bos konusmayalim,devam...
saygilar
mukemmel paylasim, keske rapid e atmasaydin kardes +rep
hıristiyan arkadaşlarımızın dikkatine ,
bir çelişkiyi paylaşmak isityorum :
tanrı kurban istemektedir , fakat diğer yandan ise istemediğini belirtmektedir ! bu ne yaman bir çelişkidir !!
çık10:25
Musa, "Ama Tanrımız RAB'be kurban kesmemiz için bize kurbanlık ve yakmalık sunular da vermelisin" diye karşılık verdi,
çık.20:24
Benim için toprak bir sunak yapacaksınız. Yakmalık ve esenlik sunularınızı, davarlarınızı, sığırlarınızı onun üzerinde sunacaksınız. Adımı anımsattığım her yere gelip sizi kutsayacağım.
.....
bakın :
yer.7:22
Çünkü atalarınızı Mısır'dan çıkardığımda, yakmalık sunularla kurbanlar hakkında onlara seslenip buyruk vermedim.
bu sonuncu ayet ,birinci ve ikinci ayetleri yalanlıyor !!!!
yoksa çıkış kitabını tanrı ilham ettirmedimi ? tanrımı unuttu , kasten yalanmı söylüyor ?
ne biçim bir çelişki bu !
benzer bir ayeti daha paylaşalım ,,
israilde bir sayım olur ve sonuç :
800,000 ile 500,000 çıkar !!
ayetin tamamını yazacak olursak : 2 Sam.24:9
Yoav sayımın sonucunu krala bildirdi: İsrail'de kılıç kuşanabilen sekiz yüz bin, Yahuda'daysa beş yüz bin kişi vardı.
öte yandan 1.tarihler 21:5 e göre ;
1,100,000 ile 470,000.
1 tarih.21:5
sayımın sonucunu Davut'a bildirdi: İsrail'de kılıç kuşanabilen bir milyon yüz bin, Yahuda'daysa dört yüz yetmiş bin kişi vardı
bu tür çelişkiler çok fazla var tevratta !! bu tevratın tanrı esini olmadığı anlamına gelir !!
Sevgili Habis;
İki farklı sayımı birbirine karıştırmayalım. Biri Tanrının yaptırttığı sayımdır, diğeri de şeytanın kandırarak yaptırttığı sayımdır. Davud yıllarca krallık yapmış, birden çok sayım yapmış olabilir. Aynı sayım olsaydı zaten asıl çelişki bir yerde Tanrı sayım yaptırıyor yazması, diğer yerde şeytan yaptırdı yazmasıdır.
birden fazla sayım olabilir tabi,, belkide ben yoav ın yaptırdığı tek sayım olarak anladım ve yanılgıya düştüm .
teşekkürler
ahuramazda
04-06-2007, 22:07
Arkadaşlar... Tartışmaları izliyorum. Ancak görüyorum ki Zaten bilim ve mantık içermeyen bir zeminde dinlerin içine girerek içinde çelişki, mantıksızlık tutarsızlıkları mantıklı bir zemine çekerek tartışmaya çalışıyoruz.
Bu yüzden dir ki onlara mantık çerçevesinde ve bilimsel olmadıkları halde bilimsel tartışma zeminini biz yaratmış oluyoruz.
İddia 'tanrının mı yazdığı, kulların mı yazdığı, mantığa uyuyor mu, çelişiyor mu' dan çok din denen olgunun hayatımıza aslında biz olmazsak girmeyeceği üzerine olmalı.
islam dininin sürekli örnek verdiği örnek aslında bilmeden bütün insanlığa verilen örnektir. Arabistan Cahiliye devri insanları kendi (helvadan) yarattıkları putları *yediler.
Ve...büyük Tanrı insan dır. Çünkü bütün tanrıları ve dinsel dogmaları yaratan ve bunlara yine inanan insanın kendisidir.
hıristiyan arkadaşlarımızın dikkatine ,
bir çelişkiyi paylaşmak isityorum :
tanrı kurban istemektedir , fakat diğer yandan ise istemediğini belirtmektedir ! bu ne yaman bir çelişkidir !!
çık10:25
Musa, "Ama Tanrımız RAB'be kurban kesmemiz için bize kurbanlık ve yakmalık sunular da vermelisin" diye karşılık verdi,
çık.20:24
Benim için toprak bir sunak yapacaksınız. Yakmalık ve esenlik sunularınızı, davarlarınızı, sığırlarınızı onun üzerinde sunacaksınız. Adımı anımsattığım her yere gelip sizi kutsayacağım.
.....
bakın :
yer.7:22
Çünkü atalarınızı Mısır'dan çıkardığımda, yakmalık sunularla kurbanlar hakkında onlara seslenip buyruk vermedim.
bu sonuncu ayet ,birinci ve ikinci ayetleri yalanlıyor !!!!
yoksa çıkış kitabını tanrı ilham ettirmedimi ? tanrımı unuttu , kasten yalanmı söylüyor ?
ne biçim bir çelişki bu !
Tanri zaten Misir'dan cikis surecinde, kiz ve oglan cocuklarinizi atese verin turunde kurban veya buna benzer sunu kurali ile seslenmemistir atalara.
benzer bir ayeti daha paylaşalım ,,
israilde bir sayım olur ve sonuç :
800,000 ile 500,000 çıkar !!
ayetin tamamını yazacak olursak : 2 Sam.24:9
Yoav sayımın sonucunu krala bildirdi: İsrail'de kılıç kuşanabilen sekiz yüz bin, Yahuda'daysa beş yüz bin kişi vardı.
öte yandan 1.tarihler 21:5 e göre ;
1,100,000 ile 470,000.
1 tarih.21:5
sayımın sonucunu Davut'a bildirdi: İsrail'de kılıç kuşanabilen bir milyon yüz bin, Yahuda'daysa dört yüz yetmiş bin kişi vardı
bu tür çelişkiler çok fazla var tevratta !! bu tevratın tanrı esini olmadığı anlamına gelir !!
Söz konusu ayetlerde şunlar yazıyor:
Evela Yahuda'yı ele alalım. I. Tarihler; 470,000 diyor, II. Samuel ise; 500,000 diyor. Yani bu iki ayete bakınca arada 30,000 kadar bir fark var ve hali ile de bir çelişki var. Peki nereye kayboldu bu otuz bin kişi? Bunun çözümü için elimizde bir ipucu var. :thumb:
II. Samuel 6
Davut İsrail’deki bütün seçme adamları topladı. Sayıları otuz bin kişiydi. Böylece Davut’la ordusu, sandığın üzerindeki Keruvlar arasında taht kuran Her Şeye Egemen RAB’bin adıyla anılan Tanrı’nın Sandığı’nı getirmek için Baale-Yahuda’ya gittiler.
Peki bu rakam neden metinde belirtilmiyor? Nedeni aslında çok basit. Bu 30,000 kişi sur muhafızlarıydılar. Yani savaşa gitmek üzere kayıda alınanlardan değillerdi. Savaşa gidenlerin sayısı 470,000 idi. Bu ikisini topladığımızda meselenin aslında yapay bir çelişki olduğunu net olarak idrak edebiliyoruz.
Israil'e gelirsek, ilk okuduğumuz ayet olan I. Tarihler 21:5 'de Israil'in nüfusu bir milyon yüz bin diyor. Diğer ayet olan II. Samuel 24:9 'da ise sekiz yüz bin diyor. Yani ortada yine bir fark var, hem de bu sefer üç yüz bin kadar. Peki nereye gitti bu insanlar? Senden şu bölümleri okuyup iyice idrak etmeni rica ediyorum.
I. Tarihler 27:1-34
İsrail’de görev yapan İsrailli boy başlarının, binbaşılarla yüzbaşıların ve görevlilerin listesi. Bunlar değişen birliklerde yıl boyunca aydan aya her konuda krala hizmet ederlerdi. Her birlik 24,000 kişiden oluşurdu.
Birinci ay için birinci birliğin komutanı Zavdiel oğlu Yaşovam’dı. Komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu. Birinci ay için görevlendirilen ordunun başkomutanı Yaşovam, Peres soyundandı.
İkinci ay için ikinci birliğin komutanı Ahohlu Doday’dı. Miklot bu birliğin baş görevlisiydi. Doday komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu.
Üçüncü ay için üçüncü birliğin komutanı Kâhin Yehoyada oğlu önder Benaya’ydı. Komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu. Otuz yiğitlerden biri ve Otuzlar’ın önderi olan Benaya’ydı bu. Oğlu Ammizavat da onun birliğinde görevliydi.
Dördüncü ay için dördüncü birliğin komutanı Yoav’ın kardeşi Asahel’di. Sonradan yerine oğlu Zevadya geçti. Birliğinde 24,000 kişi vardı.
Beşinci ay için beşinci birliğin komutanı Yizrahlı Şamhut’tu. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Altıncı ay için altıncı birliğin komutanı Tekoalı İkkeş oğlu İra’ydı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Yedinci ay için yedinci birliğin komutanı Efrayimoğulları’ndan Pelonlu Heles’ti. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Sekizinci ay için sekizinci birliğin komutanı Zerahlılar’dan Huşalı Sibbekay’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Dokuzuncu ay için dokuzuncu birliğin komutanı Benyaminoğulları’ndan Anatotlu Aviezer’di. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Onuncu ay için onuncu birliğin komutanı Zerahlılar’dan Netofalı Mahray’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
On birinci ay için on birinci birliğin komutanı Efrayimoğulları’ndan Piratonlu Benaya’ydı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
On ikinci ay için on ikinci birliğin komutanı Otniel soyundan Netofalı Helday’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
II. Tarihler 1:14
Ve Süleyman cenk arabaları ile atlılar topladı; ve kendisinin bin dört yüz arabası, ve on iki bin atlısı vardı; onları araba şehirlerine, ve Yeruşalime kıralın yanına koydu.
24,000 x 12(oymaklar) = 288,000 + 12,000(atlılar) = 300,000 + 800,000 = 1,100,000 :thumb:
Söz konusu ayetlerde şunlar yazıyor:
Evela Yahuda'yı ele alalım. I. Tarihler; 470,000 diyor, II. Samuel ise; 500,000 diyor. Yani bu iki ayete bakınca arada 30,000 kadar bir fark var ve hali ile de bir çelişki var. Peki nereye kayboldu bu otuz bin kişi? Bunun çözümü için elimizde bir ipucu var. :thumb:
II. Samuel 6
Davut İsrail’deki bütün seçme adamları topladı. Sayıları otuz bin kişiydi. Böylece Davut’la ordusu, sandığın üzerindeki Keruvlar arasında taht kuran Her Şeye Egemen RAB’bin adıyla anılan Tanrı’nın Sandığı’nı getirmek için Baale-Yahuda’ya gittiler.
Peki bu rakam neden metinde belirtilmiyor? Nedeni aslında çok basit. Bu 30,000 kişi sur muhafızlarıydılar. Yani savaşa gitmek üzere kayıda alınanlardan değillerdi. Savaşa gidenlerin sayısı 470,000 idi. Bu ikisini topladığımızda meselenin aslında yapay bir çelişki olduğunu net olarak idrak edebiliyoruz.
Israil'e gelirsek, ilk okuduğumuz ayet olan I. Tarihler 21:5 'de Israil'in nüfusu bir milyon yüz bin diyor. Diğer ayet olan II. Samuel 24:9 'da ise sekiz yüz bin diyor. Yani ortada yine bir fark var, hem de bu sefer üç yüz bin kadar. Peki nereye gitti bu insanlar? Senden şu bölümleri okuyup iyice idrak etmeni rica ediyorum.
I. Tarihler 27:1-34
İsrail’de görev yapan İsrailli boy başlarının, binbaşılarla yüzbaşıların ve görevlilerin listesi. Bunlar değişen birliklerde yıl boyunca aydan aya her konuda krala hizmet ederlerdi. Her birlik 24,000 kişiden oluşurdu.
Birinci ay için birinci birliğin komutanı Zavdiel oğlu Yaşovam’dı. Komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu. Birinci ay için görevlendirilen ordunun başkomutanı Yaşovam, Peres soyundandı.
İkinci ay için ikinci birliğin komutanı Ahohlu Doday’dı. Miklot bu birliğin baş görevlisiydi. Doday komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu.
Üçüncü ay için üçüncü birliğin komutanı Kâhin Yehoyada oğlu önder Benaya’ydı. Komutasındaki birlik 24,000 kişiden oluşuyordu. Otuz yiğitlerden biri ve Otuzlar’ın önderi olan Benaya’ydı bu. Oğlu Ammizavat da onun birliğinde görevliydi.
Dördüncü ay için dördüncü birliğin komutanı Yoav’ın kardeşi Asahel’di. Sonradan yerine oğlu Zevadya geçti. Birliğinde 24,000 kişi vardı.
Beşinci ay için beşinci birliğin komutanı Yizrahlı Şamhut’tu. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Altıncı ay için altıncı birliğin komutanı Tekoalı İkkeş oğlu İra’ydı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Yedinci ay için yedinci birliğin komutanı Efrayimoğulları’ndan Pelonlu Heles’ti. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Sekizinci ay için sekizinci birliğin komutanı Zerahlılar’dan Huşalı Sibbekay’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Dokuzuncu ay için dokuzuncu birliğin komutanı Benyaminoğulları’ndan Anatotlu Aviezer’di. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
Onuncu ay için onuncu birliğin komutanı Zerahlılar’dan Netofalı Mahray’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
On birinci ay için on birinci birliğin komutanı Efrayimoğulları’ndan Piratonlu Benaya’ydı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
On ikinci ay için on ikinci birliğin komutanı Otniel soyundan Netofalı Helday’dı. Komutasındaki birlikte 24,000 kişi vardı.
II. Tarihler 1:14
Ve Süleyman cenk arabaları ile atlılar topladı; ve kendisinin bin dört yüz arabası, ve on iki bin atlısı vardı; onları araba şehirlerine, ve Yeruşalime kıralın yanına koydu.
24,000 x 12(oymaklar) = 288,000 + 12,000(atlılar) = 300,000 + 800,000 = 1,100,000 :thumb:
Mükemmel bir tespit. Tevrat'taki Tarihler I, II'de Yahudiler "Judea (Yudea, Yahuda)" ve "İsrael (İsrail)" olarak 2 farklı kavim olarak anlatılır. Bunlardan Judea kuzeyde ve İsrael de onun güneyinde olup, bunlar tarihleri boyunca birbirleriyle sık sık savaş yapmışlardır. Senin burada verdiğin örnek, bu iki kavim tarafından Tarihler kitaplarına farklı zamanlarda geçirilen kayıtlardır. Bundan dolayı asker sayıları birbirini tutmaz.
Aslında sorun bu değil; Tevrat'taki sayısal hatalar Kuran'da da mevcuttur. Örneğin, miras ayetlerindeki oranlarla bir miras paylaşımı yapmaya çalışırsanız çıkmaza girer, ortada kalırsınız. Bu da, miras ayetlerini Kuran'a yazanların hata içinde olduklarını gösterir.
Mükemmel bir tespit. Tevrat'taki Tarihler I, II'de Yahudiler "Judea (Yudea, Yahuda)" ve "İsrael (İsrail)" olarak 2 farklı kavim olarak anlatılır. Bunlardan Judea kuzeyde ve İsrael de onun güneyinde olup, bunlar tarihleri boyunca birbirleriyle sık sık savaş yapmışlardır. Senin burada verdiğin örnek, bu iki kavim tarafından Tarihler kitaplarına farklı zamanlarda geçirilen kayıtlardır. Bundan dolayı asker sayıları birbirini tutmaz.
Aslında sorun bu değil; Tevrat'taki sayısal hatalar Kuran'da da mevcuttur. Örneğin, miras ayetlerindeki oranlarla bir miras paylaşımı yapmaya çalışırsanız çıkmaza girer, ortada kalırsınız. Bu da, miras ayetlerini Kuran'a yazanların hata içinde olduklarını gösterir.
Sayısal hatalar kuran'da mevcuttur, doğru. Tevrat'ta mevcuttura, katılmayacağım.