PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Düşünerek..

SelimPusat
19-01-2015, 05:07
Çoktandır takip ettiğim bir forum burası. Değerli bilgiler mevcut hepinize teşekkür etmek isterim. Gelelim benim arınma sürecime.
Öncelikle 21 yaşındayım şuan. Sorgulamaya 13-14 yaşlarımda başlamıştım. Müslüman bir ailem olduğundan o yaşa kadar hep öyle kaldım. Cuma namazlarına giderdim ve oruç tutardım. Birgün bir web sitesinde dolaşırken( tarih ile aram çok iyidir ve türk tarihi ile yakından ilgiliyim) Türkler islamiyete nasıl geçti adında bir makale okudum. İlk aklıma gelen hepimize öğretilen bilgilerdi 750 talas savaşı vs. Makalede müslümanlar tarafından katledilen binlerce türkten bahsediliyordu. Beynimde şimşekler çakmaya başlamıştı. Atalarımın bu dini seçmesi konusunda şüpheler uyandı. Araştırdım ve aslında gerçekten doğru olduğunu gördüm. Daha sonra kuran mealleri okumaya başladım. Okudukça beynim de herşey netleşiyordu. Ayetler,hadisler efsaneler vb olaylar saçma sapan bir hal aldı gözümde. Okuldan çok bu konuya ağırlık vermiştim. Aileme açıklayamasam da internet üzerinden okuyup anlamaya çalışıyordum. 1 yıl sürmüştü ve sonunda o karanlıktan çıktım. Muhammedi ve onun yazdığı kitabı bunca sene nasıl kutsal saydığımı düşündüm. Halada düşünüyorum. Arkadaşlarım tarafından yadırganmıyorum.deistim. Tanrıyla ilgili araştırmalarım sürüyor. Tanrı inancım şuan için var. Önümüzdeki günlerde ne olacağını merak ediyorum. Esenlikler dilerim.

Subat
19-01-2015, 10:28
Hoş geldiniz.
Umarım merakınıza burada karşılık bulabilirsiniz.

Vefik Sami
19-01-2015, 12:07
Evvelâ hoşgeldiniz diyelim.

Kişinin inancını 13-14 yaşında sorgulamaya başlaması müthiş bir şey.
Ben İslâmı sorgulamayada 48 yaşımda başlamıştım.
Şimdi 61 yaşımdayım.

Kendimi sizinle mukayese dahi edemiyorum.
Gerçekten müthiş bir zekâ.
Tebrik ederim.

upuaut
19-01-2015, 18:22
Evvelâ hoşgeldiniz diyelim.

Kişinin inancını 13-14 yaşında sorgulamaya başlaması müthiş bir şey.
Ben İslâmı sorgulamayada 48 yaşımda başlamıştım.
Şimdi 61 yaşımdayım.

Kendimi sizinle mukayese dahi edemiyorum.
Gerçekten müthiş bir zekâ.
Tebrik ederim.

Yapma be kardeşim. Bu işin yaşı başı olmaz. Ama illa ki bir yaş ver derseniz, benim favorim 40 yaştır.

13-14 ya da daha erken bir yaşta İslam'ı ve Kuran'ı istediğiniz kadar sorgulayın, elinizi bir şey geçmez. Çünkü erken yaşlarda aklınız sizi yönlendiremez.

Hastasıyım ama bir o kadar da meşakkatli bir çalışma: YAHUDA İNCİLİ

Kimse kusura bakmasın; bu iş olgun bir yaşı ve iyi bir birikimi gerektirir. Örneğin, bunlardan mahrum bir kimse, Yahuda İncili'nin hangi amaçla yazılmış olduğunu ve oradaki Hz. İsa'nın sözlerinin gerçek olup olmadığını anlaması mümkün değildir; çocuk kalır.

Çok iyi hatırlıyorum: Yehuda İncili - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Yehuda_%C4%B0ncili) ile ilgili Yahuda'nın İncili - National Geographic Channel (http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CEYQFjAH&url=http%3A%2F%2Fnatgeotv.com%2Ftr%2Fyahudanin-incili%2Fvideolar%2Fyahudann-incili&ei=vSG9VM7sK8T1ao6VgPAC&usg=AFQjCNGma9MBjJdUqdkRhhZKQ3MjW8F1Bg) belgeselinde bir Koptikçe uzman (ki dünyada bir elin parmaklarını geçmez) şu büyük sorunun peşinde koşturuyordu: "Bir kimse neden YAHUDA adına İncil yazmış olsun ki?"

Gördünüz, işin uzmanı bile bu soruyu yanıtlayamazken sizin küçük yaşlarda uyanmanız ve birikimsiz olarak yol almanız mümkün değildir.

evrensel-insan
19-01-2015, 18:34
Yapma be kardeşim. Bu işin yaşı başı olmaz. Ama illa ki bir yaş ver derseniz, benim favorim 40 yaştır.

13-14 ya da daha erken bir yaşta İslam'ı ve Kuran'ı istediğiniz kadar sorgulayın, elinizi bir şey geçmez. Çünkü erken yaşlarda aklınız sizi yönlendiremez.

Hastasıyım ama bir o kadar da meşakkatli bir çalışma: YAHUDA İNCİLİ

Kimse kusura bakmasın; bu iş olgun bir yaşı ve iyi bir birikimi gerektirir. Örneğin, bunlardan mahrum bir kimse, Yahuda İncili'nin hangi amaçla yazılmış olduğunu ve oradaki Hz. İsa'nın sözlerinin gerçek olup olmadığını anlaması mümkün değildir; çocuk kalır.

Çok iyi hatırlıyorum: Yehuda İncili - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Yehuda_%C4%B0ncili) ile ilgili Yahuda'nın İncili - National Geographic Channel (http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CEYQFjAH&url=http%3A%2F%2Fnatgeotv.com%2Ftr%2Fyahudanin-incili%2Fvideolar%2Fyahudann-incili&ei=vSG9VM7sK8T1ao6VgPAC&usg=AFQjCNGma9MBjJdUqdkRhhZKQ3MjW8F1Bg) belgeselinde bir Koptikçe uzman (ki dünyada bir elin parmaklarını geçmez) şu büyük sorunun peşinde koşturuyordu: "Bir kimse neden YAHUDA adına İncil yazmış olsun ki?"

Gördünüz, işin uzmanı bile bu soruyu yanıtlayamazken sizin küçük yaşlarda uyanmanız ve birikimsiz olarak yol almanız mümkün değildir.

Olur mu?

Ben de ortaokul cagindaydim, sorguladigimda.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=14761

SelimPusat
19-01-2015, 19:06
Cevaplarınız için teşekkür ederim.13-14 yaşa göre sorgulama evrem epey kolay geçti diyebilirim.Çünkü dini çevrede yaşamak daha doğrusu dini yaşamak insana ister istemez sorgulatıyor. Tabi ki korkularından ve zincirlerinden kurtulabilirse insan.Umarım nice benim gibi yaşı genç arkadaşlar için kurtuluş erken olur.Hayat körü körüne birşeye bağlanılacak kadar uzun olmadığını erken yaşta farketmiş bir insanım.

vartor
19-01-2015, 19:58
Ben 11 yasinda basladim, sadece dinimi degil, iradesiyle insan yaratabilen bir tanri olamiyacagina 13 yasinda karar verdim, Bugun 67 yasindayim, ateistim.

Vefik Sami
19-01-2015, 20:06
Sn. upuaut'un sergilediği medeni cesâreti görünce kendimden utandım.
Aslında ben de upuaut gibi düşünmekteydim.
#3 no'lu mesajımda ironi vardı.

Bir insan 13 yaşında dinde var olan soyut kavramları ve inanca dâir subjektif hususları tam anlamıyla anlayıp da muhakeme yapamaz.
Bu, bence mümkün değildir.
Hattâ bu tip sorgulamaya lise tahsili bile yetmez.
Belki üniversite ve sonrası...

Bâzı insanlar içinde yaşadıkları kültürel çevre etkisiyle küçük yaştan itibaren dine karşı soğuk ve mesâfeli bulunabilir.
Bu durumu "ateizm" ile ya da sorgulama ile karıştırmamak gerekir.

vartor
19-01-2015, 20:33
Din ve tanridan suphe etmek icin, kendisine o gune kadar ogretilenlerin yanlis oldugunu anlamak yeter. Bu surec bende oldugu gibi 11 yasinda da gerceklesebilir 40 yasinda da. Kuran incil tevrati derin incelemeye de gerek yoktur. Eski ahitteki insanlik disi hikayeleri duymak yeter de artar bile dusunebilen, sorgulayabilen kisiye, ayni muhammedin savaslarinin da yetebilecegi gibi. Bir tanriya yakismayan hikaye ve olaylari sorgulamak icin 40 yas gec kalinmisliktir. O yasta birinden cikip baska bir dine siginmadan kurtulmak mumkun olmayabilir.

gur91
19-01-2015, 21:01
Bir insan 13 yaşında dinde var olan soyut kavramları ve inanca dâir subjektif hususları tam anlamıyla anlayıp da muhakeme yapamaz.
insanın sadece oturup mantıklı düşünmesi yeterli bence , ben o yaşlarda aldığım kararların arkasında daha fazla durabiliyordum şu an 23 yaşındayım aynı şeyi yapamıyorum , zihin berrakken sorgulayıp gerçeği bulmak daha kolaydır sizler geç bulduğunuz ve bulana kadarda zihniniz epey gereksiz şeylerle dolduğu için öyle gelmiyor olabilir belki de

Vefik Sami
19-01-2015, 21:14
insanın sadece oturup mantıklı düşünmesi yeterli bence , ben o yaşlarda aldığım kararların arkasında daha fazla durabiliyordum şu an 23 yaşındayım aynı şeyi yapamıyorum , zihin berrakken sorgulayıp gerçeği bulmak daha kolaydır sizler geç bulduğunuz ve bulana kadarda zihniniz epey gereksiz şeylerle dolduğu için öyle gelmiyor olabilir belki de

Ben İslâmdan irtidat ettim.
Ancak ateist, agnostik veya deist değilim.
Dört İncilden okuyup tanıma şerefine nâil olduğum MESİH imanlısıyım.
Geri kalan 23 kitaba özellikle de pavlus'un üfürmeleriyle adına "vahiy" denen hezeyanlara inanmam.
Bu itibarla, şimdiki Hristiyanlar da beni inançlı bir Hristiyan olarak görmezler.

Kendimden söz etmek pek âdetim değil.
Fakat bir yanlış algıya mahâl vermeme adına yaptım bu açıklamayı

Küçük yaşlarda sorgulamanın mümkün olmadığı şeklindeki görüşüm insanların fizyolojik/zihinsel gelişim süreci gerçeklerine dayanır.
Bunu bir "küçük görme" olarak algılamamak lâzım.

Sn. vartor;

İnsanın ateist olması, "iman"denen kavramı kabul etmemesi, hattâ küçümsemesi, anlaşılabilir bir durumdur.
Anlaşılması zor olan; iman ve imanlı kavramlarının kişide oluştırduğu husûmet, kin ve nefrettir.

SelimPusat
20-01-2015, 01:41
Sn. upuaut'un sergilediği medeni cesâreti görünce kendimden utandım.
Aslında ben de upuaut gibi düşünmekteydim.
#3 no'lu mesajımda ironi vardı.

Bâzı insanlar içinde yaşadıkları kültürel çevre etkisiyle küçük yaştan itibaren dine karşı soğuk ve mesâfeli bulunabilir.
Bu durumu "ateizm" ile ya da sorgulama ile karıştırmamak gerekir.

Bence tahsil ile alakalı bir durum değil. Tamamen akılsal bir durum. Bizi zorlayan etkenler ve onların doğurduğu sonuç vasıtasıyla bu duruma kadar geldim şahsım adına. Herhangi arapça vb bir dil bilgisine sahip değilim. Kuranı sadece meal olarak okudum tam anlamıyla bile değil.meğerse pamuk ipliğine bağlıymış herşey. Çok kkırılgan bir yapıymış.beynim vazgeçti. Unutmadan şunu da eklemek isterim. Sorgulamaya aslında metafizik açıdan başladım. Cin şeytan melek gibi hiç var olmayan şeyler ilgimi çekiyordu. Ve insanların onlardan korkuşu bana daha cazibeli görünmüştü.