PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Biz insanlar birbirimizden çok mu farklıyız?

gur91
04-04-2015, 19:42
Değerli forum üyeleri , biz insanlar elbette birbirimizden farklıyız ama ne kadar farklıyız bunu gerçekten merak ediyorum , özellikle zihinsel olarak ne kadar farklıyız neden birbirimizi anlayamıyoruz.. Yazacaklarınız için şimdiden teşekkürler bilimsel bilgilerle de destekleyebilme imkanınız varsa daha dikkate değer kullanışlı bilgiler olur saygılarımla..

Nana Buluku
04-04-2015, 21:28
Farklı olmamız çok normal. Herkesin yaşadığı yer, çevresindeki toplum farklı. Ekonomik durum bile kişiyi çok fazla etkiliyor. Bir insanı klonlasak ve bu iki kişi çok farklı bölgelerde yetişirse birbirinden çok farklı olurlar. Önemli olan farklılıklara saygı duymak.

gur91
04-04-2015, 22:30
Önemli olan farklılıklara saygı duymak.
Tabi ki bende öyle düşünüyorum ama bu farklılık zararlı olmadığı sürece.. Benim merak ettiğim zihinsel olarak birbirimizden ne kadar farklıyız , aynı şartlarda ve aynı ortamda kişiler ne kadar farklı düşününebilir onu merak ediyorum

turin
04-04-2015, 23:01
Selamlar,

Çok fazla kavram/kelime var ortada. Ama ondan daha fazla/farklı düşünce var. Bu nedenle insanlar aynı kelimelere farklı anlamlar yüklemeye başladılar. Bir şey konuşulacağı zaman kullanılan kavramların içeriğinin ne olduğu ya da hangi ideolojideki anlamıyla kullanıldığının(kavramın içerdiği şeylerin sınırını belirlemeyi tercih ediyorum) ifade edilmesi gerekiyor. Bu yorucu/gereksiz vs nedenlerle yapılmadığı için insanlar bir türlü anlaşamıyorlar. En basit bu.
Birde zihinsel evrimin var olduğuna inanıyorum. Bu anlamda daha üst seviyedeki insanlar aynı kavrama farklı anlamlar yüklensede bir şekilde ortak noktada buluşabiliyorlar. Empati yapıp önyargılarından arınabiliyorlar.
Ne yazık ki ortadoğu(türkiyede dahil) özelinde islam coğrafyasının genel anlamda bu sıçramayı yapamadığını düşünüyorum. Batı ile aramızdaki fark sadece din ile vs izah edilebilecek bir şey değil.

Saygılar

Dialectics
04-04-2015, 23:38
Değerli forum üyeleri , biz insanlar elbette birbirimizden farklıyız ama ne kadar farklıyız bunu gerçekten merak ediyorum , özellikle zihinsel olarak ne kadar farklıyız neden birbirimizi anlayamıyoruz.. Yazacaklarınız için şimdiden teşekkürler bilimsel bilgilerle de destekleyebilme imkanınız varsa daha dikkate değer kullanışlı bilgiler olur saygılarımla..

Birisinin iddiasına göre ki neye dayandırmıştı bu iddiayı çok fikrim yok: "hepimiz aynıyız, hepimiz Gaia'nın çocuğuyuz (çocukları değil, çocuğu...)"

Gerçekten farklı mıyız? 7.5 milyar insanız bu dünyada... Ve işin doğrusu bu milyarların çok yüksek bir çoğunluğu benzer hayatlar yaşıyor. Benzer şeylere inanıyor, benzer amaçları sahipleniyor ve benzer hikayeleri ve benzer duyguları yaşıyor...

Daha önce milyarlarca kez yaşanmış hikayelerin bir tekrarının daha ne amacı olabilir?

Felâsife
04-04-2015, 23:38
Benim merak ettiğim zihinsel olarak birbirimizden ne kadar farklıyız , aynı şartlarda ve aynı ortamda kişiler ne kadar farklı düşününebilir onu merak ediyorum
Tasavvufta "bir insan bir dünyadır", bu böyle bilinir, nasıl ki bu dünya tektir ve milyarlarca insan vardır, bu kadar renklidir, her insanda ayrı bir dünyadır, o kadar renkli ve özeldir.
Yani 70 milyon olan insan değil, dünyadır.

Fark konusuna gelince, mesela eğer insanlar hani bu sitede ki gibi iki temel grup olsaydı, biz milyonlarca TOPLU İNTİHARLARI okurduk haberlerde, biri diğerini ezerdi, zira FARKSIZLIK denen durum oluşunca, sen, ben, o olayı ortadan kalkar, herkes aynı yürek ile atmaya başlar ki en ufak ÖZGÜRLÜK ihlalinde yaşamanın anlamı kalmaz, film biter.
Buda dediğim toplu intihar olayına sebep verir, çünkü aralarında FARK yoktur, hepsi aynıdır.
Gerçi yaşamın anlamsızlığı illa özgürlük ihlalleriyle de olmaz, aksine TAM özgürlük durumlarında da olur, o zamanda yaşamın anlamı kalmaz.
Yani bir diğerini (Farklılık) yok eden, kendinide (Fark) yok etmiş olur.

Mesela hiç duyduk mu toplu intihar haberi Türkiye'de, milyonları, binleri, yüzleri hatta onlarıda geçelim duyduk mu toplu intihar?
Yok.
Demek ki olan şey Farksızlık değil, Farklardır ve bu Farklarda çarpı 70 milyondur.
Hatta sadece iki grup var diyelim iki FARK olsun ama bu bile kendi içinde ki FARKLAR olayını değiştirmez.
İnsanın FARKLI olması ideolojiyle de alakalı değildir, neticede bu doğuştan gelir.

Zaten baba oğluyla, koca karısıyla, kardeş kardeşle, patron işçiyle, amir memurla, öğretmen öğrenciyle vs. vs. anlaşamıyor, sebep hepsi FARKLI
Yeri gelir iki ateistte anlaşamaz, iki dindarda anlaşamaz, iki hocada anlaşamaz, iki ne varsa anlaşamaz, hatta ikizler bile anlaşamaz...
Hasılı yaşam FARKLAR üzerine kurulu, buda dinamik bir durum.

Tabi ben burada bu FARK sebebini ruha getirip dayandırabilirim, aslında birazcık getirdimde ama bu istediğin bilimsel veri anlamında olmaz.
Hasılı bilimselini bilmem FARKLAR meselesi benim açımdan güzeldir, kendimizi daha iyi tanımamızdan, kendimize çeki düzen vermemize kadar pek çok işe yarar derim.

Aleph
04-04-2015, 23:57
Gerçekten farklı mıyız? 7.5 milyar insanız bu dünyada... Ve işin doğrusu bu milyarların çok yüksek bir çoğunluğu benzer hayatlar yaşıyor. Benzer şeylere inanıyor, benzer amaçları sahipleniyor ve benzer hikayeleri ve benzer duyguları yaşıyor...

Daha önce milyarlarca kez yaşanmış hikayelerin bir tekrarının daha ne amacı olabilir?
Bir amacı yok, olması da gerekmiyor belki de. Herkes hayatın anlamını sorgular. Hayatın bir anlamı olması gerektiği konusunda peşin hükümlüyüz nedense.

Dialectics
05-04-2015, 00:00
Bir amacı yok, olması da gerekmiyor belki de. Herkes hayatın anlamını sorgular. Hayatın bir anlamı olması gerektiği konusunda peşin hükümlüyüz nedense.

Amaç ve anlam konusu üzerinde durulması gereken özel konular kanımca... Amaç dediğimiz nedir? Nerden, nasıl türer? Niye ortaya çıkar?

Şöyle bir başlık açmıştım "amaç ve anlam" mefhumu ile ilişkili olduğunu düşündüğüm... Özellikle "Will to power" bahsine dikkat ediniz...

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=36808

gur91
05-04-2015, 00:16
FARKLAR meselesi benim açımdan güzeldir, kendimizi daha iyi tanımamızdan, kendimize çeki düzen vermemize kadar pek çok işe yarar derim.
Hocam yanlış anlaşılmasın farklar meselesi benim açımdan da güzeldir , sadece ne kadar farklı düşündüğümüz hakkında bilgi ve yorum almak istedim başka bir amacım yok herkes aynı olsun gibi bir isteğim de yok :)

Felâsife
05-04-2015, 00:28
Hocam yanlış anlaşılmasın farklar meselesi benim açımdan da güzeldir , sadece ne kadar farklı düşündüğümüz hakkında bilgi ve yorum almak istedim başka bir amacım yok herkes aynı olsun gibi bir isteğim de yok :)
Benimde yok, öyleyse bir sorunda olmamalı.
Burada ben, sen deyince bu usulendir, esasen değil nihayetinde.
Fark deyince Farksızlığı da dile getirmezsek olur mu? fark dediğimiz şey farksızlıkla bir bütün, bir anlam taşıyor.

Sevgiler.

turin
05-04-2015, 01:44
Tasavvufta "bir insan bir dünyadır", bu böyle bilinir, nasıl ki bu dünya tektir ve milyarlarca insan vardır, bu kadar renklidir, her insanda ayrı bir dünyadır, o kadar renkli ve özeldir.
Yani 70 milyon olan insan değil, dünyadır.

Fark konusuna gelince, mesela eğer insanlar hani bu sitede ki gibi iki temel grup olsaydı, biz milyonlarca TOPLU İNTİHARLARI okurduk haberlerde, biri diğerini ezerdi, zira FARKSIZLIK denen durum oluşunca, sen, ben, o olayı ortadan kalkar, herkes aynı yürek ile atmaya başlar ki en ufak ÖZGÜRLÜK ihlalinde yaşamanın anlamı kalmaz, film biter.
Buda dediğim toplu intihar olayına sebep verir, çünkü aralarında FARK yoktur, hepsi aynıdır.
Gerçi yaşamın anlamsızlığı illa özgürlük ihlalleriyle de olmaz, aksine TAM özgürlük durumlarında da olur, o zamanda yaşamın anlamı kalmaz.
Yani bir diğerini (Farklılık) yok eden, kendinide (Fark) yok etmiş olur.

Mesela hiç duyduk mu toplu intihar haberi Türkiye'de, milyonları, binleri, yüzleri hatta onlarıda geçelim duyduk mu toplu intihar?
Yok.
Demek ki olan şey Farksızlık değil, Farklardır ve bu Farklarda çarpı 70 milyondur.
Hatta sadece iki grup var diyelim iki FARK olsun ama bu bile kendi içinde ki FARKLAR olayını değiştirmez.
İnsanın FARKLI olması ideolojiyle de alakalı değildir, neticede bu doğuştan gelir.

Zaten baba oğluyla, koca karısıyla, kardeş kardeşle, patron işçiyle, amir memurla, öğretmen öğrenciyle vs. vs. anlaşamıyor, sebep hepsi FARKLI
Yeri gelir iki ateistte anlaşamaz, iki dindarda anlaşamaz, iki hocada anlaşamaz, iki ne varsa anlaşamaz, hatta ikizler bile anlaşamaz...
Hasılı yaşam FARKLAR üzerine kurulu, buda dinamik bir durum.

Tabi ben burada bu FARK sebebini ruha getirip dayandırabilirim, aslında birazcık getirdimde ama bu istediğin bilimsel veri anlamında olmaz.
Hasılı bilimselini bilmem FARKLAR meselesi benim açımdan güzeldir, kendimizi daha iyi tanımamızdan, kendimize çeki düzen vermemize kadar pek çok işe yarar derim.

Sevgili Felasife,

Toplu intihar belki duymadık ama toplu katliam çok gördük bu ülkede değil mi? Biz farklı olduğunu zanneden bir milletten fazlası değiliz. İnsanlar arasındaki farklılığı ifade etmek için doğru bir ülke değil Türkiye, ne yazık ki.

Saygılar

Felâsife
05-04-2015, 02:50
Sevgili Felasife,

Toplu intihar belki duymadık ama toplu katliam çok gördük bu ülkede değil mi? Biz farklı olduğunu zanneden bir milletten fazlası değiliz. İnsanlar arasındaki farklılığı ifade etmek için doğru bir ülke değil Türkiye, ne yazık ki.

Saygılar

Bu bile Fark 'ımız değil mi sevgili turin,
Yazıda da dediğim gibi baba oğul ile anlaşamıyorken, aynı evin içinde ailede bir sürü ayrılıklar oluyorken, hiç sokağa çıkmaya bile gerek yok, farkı görmek için.
Hani daha fazla yazmayım ama bu intihar denilen olay bir tabudur, pek üstünede gidilmez, olsun diyede bir beklentim yok elbet ama olmaması bir ölçüdür nihayetinde, ben bazen kullanırım bunu, çünkü direktende dönmüşlüğüm vardır o psikolojiyi bilirim.

Sevgiler